Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x13 - Dragonfly in Amber (Szitakötő a borostyánban - ÉVADZÁRÓ)

2018. október 30. 13:00 - pethő.anni

Miközben mi lerágjuk a körmünket az izgalomtól, hogy lesz-e csata vagy sem, addig a készítők kicsit szórakoznak velünk. Az évadzáróban ugyanis a Trónok harca Lady Olennájával  kezdünk. Nem vicc, Diana Rigg ugrabugrál egy saccra hatvanas évekbeli televízió képernyőjén egy másik ikonikus szerepében, Emma Peelként. A felirat megerősít bennünket, 1968-ban járunk Skóciában. A műsort nem csak a gyerekek, hanem egy olyan gyámoltalan kinézetű fiatalember is bámulja, akit tízből kilenc nő azonnal rohanna babusgatni. Szólnak is neki, várják a vendégek, köztük a kissé őszes hajú Claire. Wakefield tiszteletes búcsúztatóján járunk, az elanyátlanodott fiatalember pedig nem más, mint nevelt fia, Roger.  outlander_2_13_1.jpg

Rogernek feltűnik a vendégek között egy hosszú vörös hajú ismeretlen lány, aki egész megjelenésével tisztára, mint Emma Peel. Mi sejtjük, ki lehet, ha már felhívták rá a figyelmünket, de még kicsit megváratnak bennünket, hogy megbizonyosodhassunk róla, igen, ő Claire lánya, Brianna Randall. Csak úgy záporoznak ránk az információk, Claire orvos (sebész) lett, Frank meghalt, Brianna pedig történésznek tanul a Harvardon. Az nagyon tetszik Rogernek - mondjuk, így ránézésre nehéz lenne olyasmit találni, ami nem tetszene neki a lányban -, mert ő meg épp e szép tudományt tanítja Oxfordban. Fel is ajánlja, hogy a két nő ott alhat, köszönik, Claire már ismeri a járást.

outlander2x13x1.jpg

Este az asszony és Roger a tiszteletes szellemi hagyatékáról beszélgetnek, s arról, hogy mennyire rajongott Cullodenért. Claire nagyokat hallgat. A fiatalember megemlíti, hogy az ő ősei is ott harcoltak ám a csatában, merthogy ő eredetileg MacKenzie. Claire azt mondja, egykoron sok Mackenzie-t ismert. Ó, az könnyen előfordulhat, gyakori név errefelé, így a férfi. Aztán arról kérdezi az asszonyt, hogy lehet feldolgozni annak a valakinek az elvesztését, aki az ember számára a legfontosabb volt az életben. Claire azt mondja, sosem volt jó a búcsúzásban (jajj, rosszat sejtek!), de szeretteink is azt szeretnék, hogy lépjünk túl az elvesztésük okozta fájdalmon, és éljük az életünket. 

outlander2x13x2.jpg

A szobájukban Claire bebújik az ágyba alvó lánya mellé és azt suttogja, ó, de mennyire hasonlít . Ha akadna még valaki, akinek esetleg lövése se volna, hogy kire, megmutatják nekünk: 1746. április 16-án reggel 7:23-kor James Alexander Malcolm Mackenzie Fraser gondterhelten siet Csinos Csárli társaságában az előző részben is sokat látott épület felé. Még mindig igyekszik lebeszélni hercegét a csatáról, ám Károly azt mondja, Jamie az ő Hitetlen Tamása, de figyuszka (az összes "Mark me!" a szezonból összegyűjtve), a nap végére hívővé teszi. Claire-nek közben van még egy utolsó (utáni?) ötlete, mivel lehetne megelőzni a katasztrófát.

outlander_2_13_3.jpg

Nem tudjuk meg, hogy mi az, mert ismét 1968-ba kapcsolunk, Roger és Brianna Fort Williambe látogat. A férfi levizsgázik a lány előtt, mennyire hiányos az amerikai történelmi tudása, Brianna pedig hülyét csinál magából azzal, hogy megpróbál skót akcentussal beszélni. Aztán szó esik Frankről, hogy mindig elegáns és kedves ember volt, anyuka meg olyan, mint aki egy másik világban élné az életét. Mindezt pont annál az emelvénynél beszélik meg, ahol annak idején Black Jack Randall a szart is kikorbácsolta Jamie-ből, Fraser apuka pedig belehalt a látványba. Brianna megborsózik. Közben Claire is autózik egyet, méghozzá az elhagyatott Lallybrochba,a lépcsőn ülve a bejárathoz haluzza Jamie-t, miközben annak a beszélgetésnek a részleteit halljuk, mikor Jenny odaadta neki a karkötőket. 

outlander_2_13_4.jpg

7:36 a múltban. Claire elmondja, hogy mi az ötlete: meg kell mérgezni Csinos Csárlit. A sárga jázmin, amiből Columnak is adott, pont jó lenne ehhez. Soha senki nem fogja megtudni, mi történt a herceggel. Jamie előbb ledöbben nagybátyja tettén, de elgondolkozik a merénylet lehetőségén. 

outlander_2_13_5.jpg

1968 Brianna arról kérdezősködik, nem volt-e valamilyen incidens az ő születése előtt, merthogy kiskorában titokban elolvasta az apja leveleit, az egyikben a tiszteletes egy incidenst említ. Rogernek kevés emléke van, de az rémlik neki, hogy Claire sírt, Frank meg dühöngött. Hát ez eléggé hihetetlenül hangzik. Mindenesetre majd odahaza megnézik, a tiszteletes említette-e a naplójában. Claire közben levéltárba megy, Lallybroch sorsa iránt érdeklődik, kap is egy szép okiratot 1745-ből, melyben az akkori tulajdonos átruházza a birtokot unokaöccsére. A tanúk Murtagh FitzGibbons Fraser és Claire Beauchamp, akinek harmadik neve elmosódott, de a levéltáros szerint ő is biztosan Fraser volt. Claire szerint is ez a valószínű. 

outlander2x13x3.jpg

És mi lett a birtok sorsa? Azután generációkon keresztül a Murray család tulajdonában maradt. Claire érdeklődik, családfakutatást egészen véletlen nem végeznek-e, mert akkor ő szeretne utánajárni Roger Mackenzie felmenőinek. A fiatalember jelenéről pedig a lányával beszélget. Milyen volt a randi? Brianna hárítaná a témát, Claire erősködik, de hát intelligens, kedves és egész jó testfelépítésű a fiú. (Nocsak, Claire már tud valamit?) Brianna rákérdez, amúgy anyja szerette-e apját (mármint Franket), mert eléggé gyakran tűnt úgy, hogy nem. Pfff. 
outlander_2_13_6.jpg

8:17 Jamie beleegyezik a merényletbe, de akkor ezt nagyon körültekintően kell ám csinálni. A körültekintés része a dolognak azonban már a legelején dugába dől, ugyanis Dougal meghallja kettejük beszélgetését, majd szép szavakkal illeti rokonait. Jamie-t kurafinak, Claire-t meg boszorkány kurvának nevezi. 

outlander_2_13_7.jpg

1968 Roger és Brianna a helyi főiskolára megy a tiszteletes hagyatékával kapcsolatos dolgokat intézni. Brianna sétálgat és tanúja lesz egy politikai szónoklatnak, egy vékony, vörös hajú nő Csinos Csárlit élteti. Hol vannak manapság a Csinos Csárlik? Mi mindannyian Csinos Csárlik vagyunk! Én nem, mondhatná Brianna, de csak bemutatkozik régi ismerősünknek, Geillis Duncannek. Vagyis pontosabban Gillian Edgarsnak, mert most így hívják. A csaj nagyon rá van kattanva a jakobita témára, vegyítve némi 20. századi skót nacionalizmussal, ajánl is egy újabb tüntetést Briannáéknak. (Ugye senki nem felejtette el, hogy Geillis - maradjunk ennél a névváltozatnál  -  a boszorkányper végén 1968-at említette Claire-nek?)   

outlander_2_13_8.jpg

Claire is Csárlival találkozik, pontosabban a viaszbábújával, merthogy ellátogat a cullodeni emlékhelyre. Egy a herceget csodáló látogatónak megjegyzi, nem volt a pasas ilyen magas, meg egy idióta is volt, akiből hőst csinált az emlékezet. Aztán hallja, hogy egy házaspár megpróbálja kitalálni, az egyik tárlóban mi lehet az a fura tárgy. Egy borostyán, amiben egy szitakötő látszik. Claire felkapja a fejét, odamegy ő is, megnézi, hát ez bizony Hugh Munro egykori nászajándéka. A múzeumi felirat szerint a cullodeni csatamezőn találták.  

outlander_2_13_9.jpg

8:18 Dougal tehát rajtakapja a merényletet tervezgető Jamie-éket, jajj, Dougal, ez nem az, aminek látszik. Dehogynem, ő sejtette azt már kezdettől fogva, hogy Claire áruló. Dougal teljesen ki van borulva, Claire tekintete közben a fegyvereket pásztázza, tudja, hogy ebből bunyó lesz a két férfi között. És bizony, ez történik, Dougal karddal, Jamie tőrrel támad. Claire meg egy ládával üti le a hadurat, Jamie így előnybe kerül, sikerül a földön fekvő nagybátya felé fordítania a tőrét (Claire is besegít). Dougalnak befellegzett. 

outlander_2_13_10.jpg

8:26 (Van közben egy ugrás 1968-ba, Briannáék találnak egy Randall feliratú dobozkát tele dokumentummal a padláson.) Rupert érkezik, s a maradék egy szemével nem kívánja látni azt, ami fogadja. Jamie azért kidumálja magát, hé, haver, csak két órát adj nekem, addig ne szólj senkinek, Rupert egykori (!) barátságukra tekintettel megígéri. 

outlander_2_13_11.jpg

1968 Claire kilátogat a csatamezőre, közben Frank magyarázatát halljuk. A Fraser feliratú kőnél egy néni álldogál, maga is Fraser, aranyoskám? Amikor Claire egyedül marad, arról kezd mesélni - kvázi Jamie-nek -, hogy van egy lánya, Brianna. Ő személy szerint sokáig mérges volt Jamie-re, mert olyan életre kényszerítette, amit nem akart élni. Másrészt igaza volt a férfinak, hiszen Brianna biztonságban, szeretetben nőtt fel. Csak hát a haja, meg alvás közben a mosolya. Aztán elmeséli elmúlt húsz évét. Annak idején a szikláknál nem mondta, de most kimondja: Viszlát, Jamie Fraser! Katona, pihenj!

outlander_2_13_12.jpg

Brianna megtalálja, amit keresett. Anyuci három évre eltűnt, még az újságok is írtak róla. A lány az igazságot akarja tudni, akármi is lesz az. Neki is szegezi a hazatérő Claire-nek, hogy az elmúlt napokban tán csak nem a szeretőddel találkozgattál? Azzal a férfival, aki miatt három évre elhagytad aput? A lány jelzi, hogy bár bölcsész, azért tízig, pontosabban kilencig képes elszámolni, márpedig úgy tűnik, Claire három hónapos terhes volt, mikor visszatért Frankhez. Claire nem tagad, igen, három évig egy másik férfivel élt, akit nagyon szeretett, és aki Brianna apja.

outlander_2_13_13.jpg

A lány nem akar semmiféle olyan jelenetben részt venni, amikor hirtelen és véletlen bemutatják majd a valódi apjának. Az anyja megnyugtatja, ez nem lehetséges. Miért? Olyan alak, aki még látni sem akarja a lányát? Nem, azért, mert már nem él. Claire azt mondja, húsz évig hallgatott Jamie Fraserről, de most mesélni fog róla. A férfi nagyon szerette a lányát, még akkor is, ha nem ismerte. És ők ketten fel is nevelték volna, ha nem lett volna a cullodeni ütközet. 

outlander_2_13_14.jpg

8:34 Jamie elmeséli Murtagh-nak, hogy megölte Dougalt. A keresztapus szemöldöke csak azért mozdul, hogy jelezze, már rég ideje lett volna. Látjuk a birtokadományozós papírt, amit Jamie azért dátumozott 1745-re, azaz a felkelés előttre, hogy emiatt ne szívózzanak majd később Jennyékkel. Ez nettó közokirat-hamisítás, de a két tanú leszarja. Fergus, hozd a tintát! 

outlander_2_13_15.jpg

1968. Természetesen most sem halljuk az időutazást elbeszélő monológot, csak Brianna kiakadását, hogy vajon hány éve szövögeti ezt a hihetetlen történetet magában az anyja, hogy magyarázatot adjon a házasságtörésére. Claire azzal  a szöveggel próbálkozik, hogy a lánya tisztára olyan, mint az apja. Aztán megmutatja az okiratról kapott fénymásolatot. Ez nem bizonyít semmit, véletlen is lehet, hogy a múltban élt egy pont ugyanilyen nevű nő. Claire kétségbeesetten üvölti, hogy Jamie volt élete szerelme. Brianna kegyetlen: két ember ismerte csak az igazságot, közülük egyik halott, s kár, hogy nem Claire az.

outlander_2_13_16.jpg

8:37 Claire könnycseppje miatt mosódik el az a bizonyos aláírás, tudjuk meg a következő jelenetből. Az okirat aláírva, de igyekezni kell eljuttatni Lallybrochba. Fergus lesz megbízva a futár szerepével, kisfiam, ez most nagyon fontos, a család jövője múlik rajta, ugye ügyes leszel? Claire és Jamie is tényleg úgy búcsúznak a csibésztől, mintha saját gyermekük lenne. Még egy pillantás Murtagh-ra, ő néma meghajlással jelzi, kölök, örülök, hogy ismerhettelek. Odakint teljes káosz, mindenki összevissza rohangál. Fergus pedig még egyszer visszanéz, aztán elindul küldetésére.  

outlander_2_13_17.jpg

1968 Brianna szerint az anyja egy elmebeteg, Roger szerint épp ezért kellene elfogadni, hogy ő hisz ebben a történetben. Claire megtalálja Geillis szórólapját, neki is eszébe jut, hogy tényleg, hiszen 1968-ban járunk. Felkeresi a nőt, aki úgy tűnik, most sem csóró férjet választott, csinos kis kocsi áll a nagy és modern ház előtt. A férj van csak otthon, eléggé kiütötte magát boldogtalanságában (asszonkának csak a pénz kell, amit a Csárli-mániájába öl), Claire látogatása alatt simán bealszik. Sebaj, így könnyebb elcsórni Geillis jegyzeteit a sziklákról. Nevezett tünemény összefut a fiatalokkal a pubban, és utalást tesz arra, hogy este különös programja lesz. Claire azon gondolkozik, hogy míg ő csak véletlenül esett át a köveken, Geillis tudományos alapon akar(t?) átmenni.  Ezzel kapcsolatos kutatásait dokumentálta a füzetkében. 
outlander2x135.jpg8:43 Jamie utasítja Murtagh-t, hogy menekítse ki a lallybrochi fegyvereseket. Nagy itt a káosz (hát, azt látjuk, továbbra is rohangál mindenki össze-vissza), nem fog annak a harminc embernek a hiánya feltűnni senkinek. És addig Jamie? Claire-t igyekszik biztonságba helyezni. Aztán szembenéz a saját végzetével. Murtagh azt mondja, hogy a küldetése végén visszajön ő is a csatába. Ha Jamie-vel együtt esik el, nem lesz értelmetlen a halála.  

outlander_2_13_19.jpg

1968 Brianna megpróbálja meghallgatni anyját,jajj, de jó, akkor végre beszélhet Jamie-ről. A lány ingerküszöbe azonban nagyon alacsony, hamar ki is szállna ebből a párbeszédből. Claire aztán Geillisről érdeklődik. Jaja, szimpi a csaj, bár kissé lökött ezzel a nagy skót nacionalista dumájával. Azt esetleg tudják a fiatalok, hol lehet most ez a nő? Brianna tovább ódzkodik az időutazás témától, Claire tovább makacskodik, ez a fiatalasszony mentette meg az ő életét, most akkor viszonozni szeretné. Kivéve persze, ha...Van itt egy kis gond ugyanis, mert mint kiderült, Roger Geillis és Dougal gyermekének leszármazottja. Ha a nő nem megy vissza a múltba, akkor talán Roger se lesz, bár Claire sem tudja, pontosan hogy is működik ez az egész. A férfi zavartan nevet, de hát ő itt van. Brianna kiakad, ne már, hogy Roger is hisz ebben az őrültségben, amaz azonban úgy érvel, menjünk csak oda a kövekhez, hadd lássuk, hogy Geillis beveri a fejét, ahelyett, hogy eltűnne.  

outlander2x13_7.jpg

8:54 Mindenki egyfelé megy, csak Jamie és Claire indul a másik irányba. A férfi szerint Vörös Jamie nem kerülheti el a sorsát, de Claire-t és a születendő gyermeket még ki lehet menekíteni innen. Claire meglepődik, honnan veszi a férje, hogy ő terhes? Késik a vérzésed, sassenach, pedig soha nem szokott. Claire meghatódik, micsoda férje van, a felkelés kellős közepén még ilyesmire is odafigyel. Jamie ellentmondást nem tűrően a kövekhez szeretné vinni Claire-t. 
outlander2x13_8.jpg

1968 Az asszony most is oda igyekszik, miközben valaki valamit locsol egy teste. Amikor Claire-ék megérkeznek, Roger az égett szag miatt azt mondja, mintha csak egy kibaszott barbecue-n lenne. (Ki fogalmazott így korábban? Na ki?) Geillis felgyújtotta férjét, mert úgy gondolta, emberáldozat kell az utazáshoz. És aztán át is megy a köveken. Hoppá, de szépen bekúszik ide az epizód eleji Hitetlen Tamás motívum, Brianna lesz az, aki a nap végére már nem kételkedik. Grátisz: ő is és Roger is hallja a zúgást.

outlander2x13_9.jpg

1746 Mindez persze úgy nyer értelmet, hogy Jamie viszont nem hallja. Sőt, még meg is érinti a köveket, és semmi. Pedig Claire nagyon szeretné, ha a férfi vele menne. Nem lehet, az ő végzete Cullodennél van. De ígéri, megtalálja az asszonyt, még ha ezért kétszáz évig kell a purgatóriumban szenvednie. Isten előtt állva minden bűnére azt a magyarázatot adja majd, hogy az Úr kivételes asszonyt adott neki, akit ő nagyon szeretett. Még egy gyors numera, aztán eldördül a távolban az első ágyú. Claire odaadja a borostyánkövet Jamie-nek, aki pedig apja gyűrűjét (ezt kereste Claire az első epizódban a fűben). Az asszony megígéri, a gyereket a nagypapa, Brian után fogja elnevezni. Majd lassan sasszéznak a kő felé.  

outlander2x1310.jpg

1968 Brianna és Claire meg is beszélik, hogy a lány hisz anyjának, aki elmondja, Geillis hitt ebben az emberáldozat dologban, de amikor ő ment át a köveken, nem halt meg senki. Aztán Brianna rákérdez, itt látta tehát Claire utoljára Jamie-t? Igen. Brianna határozottan mondja, hisz Claire-nek, de elvárja, soha többé semmilyen hazugság. Jajj, de tiszta apja ez a gyerek, mondjuk együtt Claire-rel mi is. Hajnalban Roger - aki a rendőrséget ment értesíteni - visszatér. Brianna kérésére elmondja, Wakefield tiszteletes annak idején Frank kérésére utánajárt Jamie sorsának, talált is valamit, de a levelet nem küldte el. 

outlander2x13_11.jpg

A csata után a túlélők egy része egy kunyhóban talált menedéket, de két napra rá kivégezték őket. Viszont van egy Fraser-tiszt, aki túlélte a csatát és a megtorlást is,és az tutira Jamie-nek kell lennie. Claire összerakja a képletet: ha Jamie nem halt meg 20 éve, akkor neki vissza kell mennie (és megkeresnie őt). És a nap közben felkel a sziklák között.   

Címkék: Outlander
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása