Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x12 - The Hail Mary (Üdvözlégy Mária)

2018. október 26. 13:00 - pethő.anni

Ahogyan kis csapatunk belovagol a skótok táborába, Claire-rel együtt mi is nehezen hisszük, hogy ezek a katonák ugyanazok a bátor harcosok, akik Prestonpansnál győztek. Az öt hónapig tartó visszavonulás és a rossz ellátás meggyötörte a felkelőket. Claire ettől úgy érzi, hogy tehetetlenül áll a közelgő katasztrófával szemben. Rupert tovább élteti az egyszemélyes Angus-mítoszt, vajh' mit mondott volna az egykori harcostárs a visszavonulásra? Ross szerint ugyanazt, mint Kincaid. A két felföldi egyformán gyászolja jobbik felét. 

outlander_2_12_1.jpg

Fraserék becuccolnak szálláshelyükre, de egyedül csak a kicsi Fergus pihenhet. Dougal felderíteni megy, s küldetése annyira fontos, hogy Jamie ráhagyja, a lovak bármit megehetnek, amit a táborban találnak. Murtagh feladata Csinos Csárlit a táborba hozni, miközben ő és Claire párbeszédéből értesülünk, hogy három nap múlva kell megtörténnie (vagy reményeik szerint nem megtörténnie) a cullodeni csatának. Claire kiakad, hogy történhetett, hogy annyi cselszövés után mégis ide jutottak? Jamie szerint még nem kellene feladni, még nem jött el a csata napja. 

outlander_2_12_2.jpg

Claire Invernessbe megy, hogy feltöltse a gyógyszeres ládikáját, s a patikában Mary Hawkinsba botlik. Hogy rögtön értsük a helyzetét, érzékelhetjük, hogy nem dadog, s a hangja mélyebb és magabiztosabb: szóval már nem kislány. El is magyarázza Claire-nek, hogy felvette Kisrandallel a kapcsolatot, és most közösen bérelnek szobát. A fiatalember átmenetileg nincs jól, de Mary gondját viseli. A kisnaccsága neheztel Claire-re, hogy Párizsban szétválasztotta a szerelmeseket, de azért megengedi neki, hogy meglátogassa Alexet. 

outlander_2_12_3.jpg

Ezzel egy időben zajlik a haditanács, O'Sullivan szerint a cullodeni mocsár a legjobb hely egy csatához. Mindenki egyetért? Jaja, kiáltja Jamie a sarokból, tökéletes helyszín ahhoz, hogy a skót seregeket secperc alatt lemészárolják. Jamie szokásos módszereivel megpróbál a hercegre hatni, elmagyarázza, hogy kicsit még pihenni kellene, bevárni a francia aranyakat, abból fedezni az ellátmányt, aztán ha megerősödnek a katonák, mehet tovább a buli. Károly viszont beleunt a visszavonulásba, figyuka mindenki, irány a csata, miután pihentek az emberek.    

outlander_2_12_4.jpg

Claire meglátogatja Kisrandalléket, nem nehéz rátalálnia, melyik szobában laknak, már a folyosóról hallatszik, mennyire köhög a srác. A látvány sem győz meg senkit az ellenkezőjéről, ez a fiú bizony nagyon beteg. Claire ügyködni kezd körülötte, amikor Alex megörül egy Johnny nevű valaki érkezésének: Blakc Jack Randall lép be a szobába polgári viseletben, merthogy nem akart az egyenruhájával feltűnősködni a környéken. Mary elmeséli Claire-nek, hogy a kapitány kifizette a számláikat, mert Alex átmenetileg nem tud dolgozni. Claire próbálja elmagyarázni, hogy Alex már soha többé nem fog tudni dolgozni. Mary megriad, a fiúnak dolgoznia KELL, majd jelzésértékűen elkezdi simogatni a hasát. A születendő gyermekről amúgy "Johnny" is tud. 
outlander_2_12_5.jpg

A két ősellenség összenéz, Claire elrohan, Black Jack utána, és kérleli az asszonyt, gyógyítsa meg az öcsikét. Azt nem lehet, mert Alex gyógyíthatatlan, csupán a fájdalmát lehet enyhíteni. Claire viszont nem ingyen tenné, kellenének némi adatok a Cumberland herceg irányította angol seregek tartózkodását illetően. Randall belemegy az  üzletbe. Este Jamie átkozódik, hogy ettől az állattól már soha nem szabadulnak meg, Claire szerint most hasznát vehetik. A kapott információk alapján 20 kilométerre vannak az angolok, s épp készülnek a tábornok születésnapi ünnepségére.

outlander_2_12_6.jpg

Claire ápolni szeretné Alexet, Jamie aggódik, mi van, ha a fiú meghal, a bátya meg az asszonyon akar bosszút állni. Claire azonban élharcosa az  #AlwaysTakeMurtagh hashtag fémjelezte mozgalomnak, majd a rokon vigyáz őrá. Akinek egyébként szintén nem ártana a pihenés, de Rupert rázza fel, tessék megmagyarázni, mit keres a MacKenzie klánvezért a táborban. Colum végszóra belép az épületbe, részvétét fejezi ki Angus miatt, majd szeretne valahol lepihenni. Claire már vizsgálja is, Jamie pedig egyenesen rákérdez, miért jött ide a nagybácsi. Colum egyébként azt hiszi, Dougal direkt várakoztatja. Unokaöcsi mondja, hogy felderítésen van. A legyengült rokon is felderül, mosolyog, hohó, kölök, ravasz gyerek vagy te, mindig is sejtettem.

outlander_2_12_7.jpg

Colum aztán kettesben szeretni maradni Claire-rel, és olyan mérget szeretne, amivel Geillis is megmérgezte a férjét. Belefáradt a lassú haldoklásba. Apropó Geillis, a gyerek életben van, addig az anyát sem égették el, a fiút meg lepasszolták egy gyermektelen rokon házaspárnak. Claire végül sárga jázmint ajánl, attól a férfi szimplán csak el fog aludni.    

outlander_2_12_8.jpg

Másnap megkezdődik Alex kezelése, Claire inhalálni segít neki egy papírtölcsér segítségével, amivel szemben Black Jack és Mary is bizalmatlan, de végül hatásos, a beteg egy ideig könnyebben lélegzik. A tiszt mérges, Claire csak ennyit tud tenni? De hát megígérte! Rá is támad az asszonyra, Murtagh állja dühösen útját, de nem lesz bunyó, Claire választja szét őket. Alex kér valamit bátyjától: el kellene venni Maryt. Nem, nem, soha, zsörtölődik Black Jack, segít ő bármiben, bárhogyan, de ezt a házasság témát ne tessék itt erőltetni. Alex tudja jól, bátyjának a sötét oldala mögött van egy kedves, rendes énje is, különben is már hívatta az egyházi személyt, hogy lezavarják a nászt.  Black Jack elrohan. 

outlander_2_12_10.jpg

Murtagh zsörtölődik egy sort, hogy nem kellene erről a Frank témáról leszállni végre? Az a képzeletbeli pöcs már annyi felesleges kalamajkát okozott nekik. Claire kikéri magának, hogy jövőbeli férje se nem képzeletbeli, se nem pöcs, na jó, így a rokon, de akkor is, eléggé merész ötlet ez a házasság. Claire tényleg rábízná azt a báránykát arra a vadállatra? Marynek férj kell, mert különben az utcán fog koldulni gyerekestül. Murtagh mérlegel kicsit magában, bólint egyet, majd előáll az ötlettel, akkor majd ő elveszi a lányt. Igaz ugyan, hogy nem ilyen az esete, s úgy sejti, ez az érzés kölcsönös, ha a lány abba a nyámnyila Alexbe csavarodott bele, de hát nem ők lennének a világtörténelemben az első házaspár, akik végül csak megszoknák egymást.
outlander_2_12_11.jpg

Megint elmondja, hogy bár neki soha nem volt vér szerinti gyereke, de Jamie-re saját fiaként vigyázott, és az azért nem sült el nagyon rosszul. Claire meghatónak találja a felajánlást, de nem kertel, Marynek ennél biztosabb jövőt szánt. Murtagh eleshet a csatában, utána ugyanoda jutna a lány, mintha nem is lett volna esküvő. De hát Black Jack is meghalhat, így kontráz a felföldi, igen, de ő angol és katonatiszt, Marynek meg jó élete lesz a Randall család tagjaként akár özvegyi minőségében is. Míg ezt megbeszélik, odaérnek a fogadóba, ahol a tiszt ücsörög, és már jócskán leitta magát.   

outlander_2_12_12.jpg

Randall továbbra is ellenzi a házasság ötletét, de azt mondja, hogy gondoskodni fog ő Maryről enélkül is. És azt hogy tetszik majd tenni, ha már meg lesz halva? Black Jacknek eszébe jut Claire egykori "átka", hogy 1746. április 16-án fog meghalni - mit ad Isten, épp a majdani cullodeni csata napján, csak ezt a múltbeli emberek még nem tudhatják -, az meg két nap múlva lesz. A kapitány azon gyötrődik, hogy ő nem akar az öccse szerelmében kárt tenni, márpedig ha a gondjaira bízzák, ki tudja, mi történik majd. Claire érdeklődik, és Alexet bántotta-e valaha? Nem, soha. Na akkor csak megvan rá az esély, hogy olyat se bántson, akit a fiú szeret. Black Jack is kíváncsi valamire: Jamie mesélt-e bármit is a börtönbeli éjszakáról? Igen, mindent megosztott Claire-rel.

outlander_2_12_13.jpg

Egy másik haldokló ágyánál is nagy a forgalom, Dougal és Jamie érkezik Columhoz. Dougal örül, hogy a bátyó is rászánta magát a jakobitaságra, de ő visszavág, egy fenéket, bár haldoklik, de azért nem őrült meg, nem fogja a MacKenzie-ket egy szakadékba vezényelni. Meghagyja, hogy Hamish legyen az új klánvezér, gyámja pedig Jamie. Dougal őrjöngeni kezd, Colum lehűti: ha csak feleannyira lenne népszerű, mint amennyire annak hiszi magát, sokkal többen jöttek volna vele önként a táborba. Dougal szerint amúgy Jamie sem jobb megoldás, hisz ahogy Colum meghal, ő is csatába parancsolja a Mackenzie-ket.

outlander_2_12_15.jpg

Columnak már mindegy, szerintem épp az ezen való őrlődésbe fáradt végképp bele, lesz, ami lesz a halála után. Azt mondja, hogy szerinte is harcos kedvű a kölök, de tudja róla, ha minden elveszni látszik, legfontosabb lesz neki, hogy a saját embereit biztonságba helyezze. Colum felajánlja, hogyha Dougal is így cselekszik, akkor ő lehet a gyám. Dougalnak nincs szándékában semmi ilyesmit megígérni. Közben a városka fogadójában a világ legszomorúbb esküvője zajlik Alex ágya mellett. (Apropó, nem lehet, hogy ez ugyanaz a szoba, ahol annak idején Claire és Frank megszálltak?) Szóval végül mégiscsak összejött a házasság Mary és Black Jack között, méghozzá Claire aktív közbenjárásával. (Amúgy ő és Murtagh a két tanú)

outlander_2_12_16.jpg

Így aztán felmerül a kérdés, hogy mi van, ha Cullodent is ő hozta össze? Mindjárt ki is derül, ugyanis Murray és Jamie arról győzködik Csinos Csárlit, hogy rajta kellene ütni Cumberland seregén. Károlynak nem tetszik, mert nem elegáns megoldás. De hát egy háborúban általában nem szokott semmi elegánsan kinézni. Jamie egyik, Murray pedig a másik oldalról támadna. O'Sullivan azonban némi módosítást ajánl a terven. Jamie-ék közösen az egyik, míg ő és a herceg a másik szárnyon. Jamie-nek ez nem tetszik, de a tábornok beleáll. Károly lelkes, meg is jegyzi, hogy majd akkor ő is visz a tábornoknak szülcsinapcsi ajikát. 
outlander_2_12_17.jpg

Dougal egy borosüveg társaságában érkezik Columhoz, de olyan rossz az ellátás e téren is, hogy ettől a löttytől nem igazán lehet berúgni. Mondjuk, úgy tűnik, hogy azért próbálkozott eleget. Arról a napról beszél, amikor Colum leesett a lóról, és mindkettejük élete egy csapásra megváltozott. Kicsi Dougalnak meg sem fordult a fejében, hogy a nagytesó ne gyógyulna fel, de ő elárulta azzal, hogy csak rosszabbodott az állapota, s a világ már soha többé nem volt ugyanolyan. Számon is kérné a bátyust, tessék válaszolni, hogy ő ezt hogy látja, de Dougalt egy újabb csalódás éri, a bátyja már nem él. "Pedig a fontos dolgokat még nem mondhattam el", énekelhetné is akár, de csak saját magát siratja, hogy a bátyja elbaszta az ő(!) életét azzal a balesettel. 
outlander_2_12_18.jpg

Amíg emésztjük e két fivér befejezetlen maradt közös beszélgetését, kapcsolunk egy másik problémás testvérpárhoz. Alex tüdeje úgy sípol, hogy állítom, a nézők is azt kívánják, legyen már vége. Nem is kell sokat várni a szomorú pillanatra. Bátyó kicsit megtörik, de aztán bemutatót tart újdonsült kicsi feleségének blackjackségből: agyba-főbe püfölni kezdi Alexet. Hála ég, ezt nem mutatják, csak azt, ahogyan a kapitány távozik.

outlander_2_12_19.jpg

Jamie el sem hiszi, mit tett Claire. Hozzákényszerítetted Randallhez? Özvegyévé tettem, hisz Black Jack holnap meghal a csatamezőn. De ha ma éjjel sikeres lesz a rajtaütés, akkor nem lesz csata. Jó, akkor máshogyan hal meg, de a párizsi eskü még él, ha kell, most már maga Claire segédkezik Jamie-nek a tiszt kinyírásában. Jamie-ék csapata tehát bevetésre indul, de a herceg sehol, pedig már nem lehet tovább várni. Érkezik Murtagh, most épp futár minőségében, hogy a herceg csapatai visszafordultak. Jamie kéri a tábornokot, adja ki így is a parancsot a támadásra, de ő inkább lefújja az akciót.

outlander_2_12_20.jpg

Az epizódot Murtagh vészjósló szavai zárják: a herceg végül csak megkapta a csatáját. Holnap. Cullondennél.       

Címkék: Outlander
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása