Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x11 - Vengeance is Mine (Enyém a bosszúállás)

2018. október 22. 15:00 - pethő.anni

Jól halad a jakobita felkelés, a seregek behatoltak Angliába, s már Manchestert is elfoglalták. Claire fogorvoskodik, melynek már a látványától is rosszul van körülötte majdnem mindenki. A haditanácsban kivételesen egyetért Murray és O'Sullivan a visszavonulásban. Jamie akaratoskodik, hogy már csak öt napra van London, most kellene addig ütni a vasat, amíg még meleg. 

outlander_2_11_1.jpg

Murray-t három angol hadtest aggasztja, melyekről nem tudni, hol állomásoznak. Jamie szerint valószínűleg nem együtt, külön-külön pedig már nem annyira félelmetesek. McDonald szerint azonban a saját seregeik gyengék, és minden egyes bevetés csak tovább gyengíti őket. Hősünk kimondja a lényeget: ha most visszafordulnak, kiölik a katonákból a lelkesedést. Károly is inkább támadna, hiszen Isten akarata, hogy ez a hadjárat sikeres legyen. Tanácsadói viszont - Jamie kivételével,aki ünnepélyesen  letérdel és kezet csókol - ellenzik ezt az ötletet. A herceg kifakad, tehát elárulták őt a saját emberei. De figyelem, a Jóisten majd megbünteti őket. 

outlander_2_11_2.jpg

Míg Claire fogat húz, Rupert Angusról anekdotázik,ezzel megijeszt egy kisfiút. Később Jamie azt magyarázza feleségének, hogy a királyfi nem olyan puhapöcs ám, mint eddig gondoltuk. A házaspár aztán arról beszél, hogy még ha csak rövid időre is sikerült volna Londont bevenni, már akkor is más irányt vett volna a történet. Jamie igyekszik ügyesen megmagyarázni embereinek a visszavonulást, a lényeg, hogy hamarosan mindenki visszajuthat Lallybrochba. Este összebújás, reggel pedig Dougal ront be, úgy sietett, alig kap levegőt. Egy levelet lobogtat, pontosabban parancsot, hogy Jamie és a serege menjen Invernessbe a visszavonulást előkészíteni. A tanácsadók távol akarják tartani Jamie-t a hercegtől, aki már amúgy sincs a táborban. De azt üzeni, hogy köszcsike a lovakat!  

outlander_2_11_4.jpg

Claire Ross ujjából szed ki egy tüskét, s mikor a férfi felszisszen, Rupert letorkolja, hogy bezzeg Angus! Hirtelen lövés dörren, az angolok megtámadták a táborukat. Hőseink lóra pattannak, a képek alapján hű, de jó lehetett volna velük együtt lovagolni! Gyors vágta, majd lassítanak, de mégsem rázták le magukról az ellenséget, puska dörren, aztán Rupert fordul le majdnem a lóról. Dougal menet közben ugrik át az ő nyergébe és tartja meg testes harcosát. Nagy a baj: vagy megállnak, vagy a szemen lőtt Rupertnek annyi. Egy elhagyott kápolnába veszik be magukat, mit ad Isten, Rossék (akik ugyebár gyalogosok) is ide húzódtak be.

outlander_2_11_7.jpg

Claire megműti Rupertet, aki jó van, akár mehetnének is tovább, de közben az angolok fáklyás felvonulást rendeznek, tessék a lázadóknak megadni magukat. Dougal inkább harcolna, Murtagh viszont figyelmezteti a társaságot, azokkal a fáklyákkal pillanatok alatt rájuk gyújtják a tetőt. Jamie feladná magát, de Claire segítségért kiált. Hát persze, hogy megint a bajba esett angol úrinő aduászt akarja kijátszani. És persze, hogy megint sikerül neki! Dougal megy ki tárgyalni, ők átadják a hölgyeményt, cserébe szabad elvonulást kérnek. Deal. Hogy Claire arca ne árulja el, hogy ez csak színjáték, úgy tesz, mintha elájult volna. Amíg élesztgetik, szeme sarkából látja Murtagh-ék fegyverletételét. 

outlander_2_11_hugh.jpg

A városkában, ahol az angolok megszállnak, régi ismerőssel találkozunk, ugyanis Hugh Monroe épp itt koldul. Mivel változik a terv, Claire-t mégsem a helyőrségre viszik, ezt ő pont a koldus előtt ismételteti el fennhangon a férfivel gorombáskodó hadnaggyal. Hugh veszi a lapot, ezt az infót kell átadnia valahogy Jamie-nek, aki keresztapus társaságában már elindult Claire-t kiszabadítani. Egy gazdag angol úriember birtoka pont útba esik, úgy tervezik a katonák, ott átadják majd az asszonkát megőrzésre. Na vajon ki lehet az az gazdag angol úriember? Elárulom, alacsony, parókás, ripacs és kedvenc elfoglaltsága a szarkereverés: pontosan, Sandringham hercege elé viszik Claire-t. 
outlander_2_11_sandri_1.jpg

Jelenleg épp házi őrizetben van (korábban a Tower vendégszeretetét is élvezte), nincs vele komoly személyzet, még a szakács is csak háromnaponta kukkant be, mindezt azért, mert a király részéről alapos a gyanú, hogy őkegyelmessége is jakobita, márpedig egy hercegi rangú egyén eléggé komoly tényező lenne ebben az ügyben. Sandringham arra számít, hogy Jamie majd siet kiszabadítani kicsi feleségét, ezzel együtt pedig kiszabadíthatja őt is. Levelet írat Claire-rel, hogy tudassa, merre is vannak, az asszony viszont elővigyázatosságból gaelül veti papírra a lényeget. A futárnak Hugh Monroe-t kell keresnie, onnan majd eljut az üzenet Jamie-hez is.

outlander_2_11_11.jpg

Közben betipeg a szobába Mary Hawkins is, aki egyébként a herceg keresztlánya, s megint érdekházasságba akarják belekényszeríteni. Az este váratlan fordulatot vesz, mikor Claire az egyik inas kezén meglátja azt a bizonyos májfoltot, hoppá, ő volt az egyik párizsi erőszakoló. A herceg nem tagad, csak az zavarja, hogy a szolga nem volt elég elővigyázatos, és most lelepleződtek. Bár ismerve a figurát, lehet, ez is csak színjáték a részéről. Amúgy Saint-Germainnek tartozott, és a gróf annyira be volt rágva Claire-re, hogy neki az is elég volt a tartozás kiegyenlítéséhez, ha valaki kicsit erőszakoskodik vele. Most egyébként már nincs szó arról, hogy a herceg menekülni akarna, egyértelműen kimondja, hogy Jamie-t csapda várja. Jajj, de romantikus lesz majd, amikor egymás mellett lógnak Claire-rel!
outlander_2_11_majfolt.jpg

Hugh meg is találja a két Frasert, s ma sem maradunk vicces jelenet nélkül, Claire ugyanis nem igazán ismeri a nyelvet, amin kommunikálni akar, nehéz kisilabizálni, mit írt, de sebaj, a férfiak megbeszélik, hogy majd adnak neki nyelvleckéket. A lényeget összerakják, szóval irány Sandringham kastélya. A szobafogságban lévő Claire látja is a parkon átszaladó koldust, s éppen jókor nyit be Mary a szobába (neki úgy tűnik, mára ez az abszurd vígjátéki szerep jutott), az asszony kéri, adjon át egy üzenetet, de a lány megijed attól, hogy egyedül éjszaka közepén egy idegen férfivel, aki ráadásul még koldus is, kelljen társalognia. Claire dühös, eh, minek is vagy te, ha nem lehet hasznodat venni. 

outlander_2_11_12.jpg

Most azonban, hogy nyitva az ajtó kezébe veheti saját sorsát, s lemegy a konyhába, ahol a herceget találja. Az éjszakai nassolás nyilván csak ürügy a részéről, viszont kellemesen családias, már-már intim a hangulat, most hogy a férfi nem visel parókát. Claire azért tenne még egy kísérletet egy konyhakéssel, a herceg viszont nem hülye, úgy tesz, mintha csak előzékenységből ajánlaná fel, hogy majd inkább ő maga szel a husikából vendégének. Megint Mary nyit be, keresztapja ingerülten aludni küldi. A lány azonban mégiscsak eljut a bejárati ajtóig, és elsuttogja Hugh Monroe-nak, hogy Jamie legyen óvatos. Az inas ezután kapja el a lányt, viszi is az épp a Saint-Germain haláláról szóló pletykákat ecsetelő Sandringham elé. 

outlander_2_11_sandri_2.jpg

Mary megint nyafog egy sort, hogy el akart szökni, mert nem akar öreg és csúnya férjet. Kislány, ha igazat írnak a történelemkönyvek, kapsz majd fesset, csinosat  elegáns egyenruhában, de nem biztos, hogy abban lesz köszönet. Ekkor nyit be az egyik ajtón Jamie, a foltoskezű fickó pedig rögtön Claire torkához szegezi tőrét. Jamie-vel leteteti saját fegyverét, de arra nem számít, hogy Murtagh érkezik a másik ajtón. Claire kihasználva a zavart, belekönyököl támadója gyomrába, Jamie pedig földre küldi a fickót. Claire elkiáltja magát, ő volt a párizsi támadó, méghozzá a herceg parancsára.Maryben összetörik valami, Jamie pedig fenyegetően megindul a herceg felé. 

outlander_2_11_14.jpg

Két ember is fegyverhez nyúl egy időben. Mary felveszi tőrt a földről, miközben Murtagh a háttérben megragad egy baltát. Jamie ránéz a legdühösebb arcú keresztapusra evör, és ráhagyja az ítélet végrehajtását. A lány közben leszúrja egykori meggyalázóját. Mindenki odanéz, így a pillanat tökéletes, hogy Murtagh egy jól irányzott mozdulattal elkezdje elválasztani a herceg fejét a testétől. Fröcsög a vér, én meg azon gondolkozom, hogy milyen érzés lehetett Simon Callow számára végignézni "saját" brutális lefejezését. (Aki gondolja, keressen rá olyan backstage fotóra, ahogy a fejjel pózol.)

outlander_2_11_bosszu.jpg

Murtagh felveszi a földről a fejet, egy pillanatra meghatódik saját tettétől, majd ünnepélyesen a két nő lábai elé rakja a testrészt. Íme, megígértem, és meg is toroltam a gyalázatot. A döbbent Mary csak annyit tud kinyögni, hogy okés, akkor talán mehetnének is. 

Címkék: Outlander
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2018.11.01. 16:21:27

jaj de utáltam ezt a Sandringhamet.... de legalább kompenzálta a megmurdelése a csókhiányban szenvedő szegény Angus halálát

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2018.11.05. 10:22:34

@Gabba: Naaa, hogy mondhatsz ilyet?! Angus pótolhatatlan, hiánya kompenzálhatatlan!
(amúgy ajánló: Shetland 4. évad, Stephen Walters alakítása brutálisan erős)
süti beállítások módosítása