Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x09 - Je Suis Prest

2018. október 15. 15:00 - pethő.anni

Az előző részben már kezdtünk belemelegedni a harci ügyekbe, ravasz róka ez a Lord Lovat, aki egyébként a történetben szereplő néhány valós történelmi személyiség egyike. Az öreg végül száz embert küldött a fiával a csatába, de mivel parancsra tették, egy részük hazaszökött útközben. Ifjú Simon földet ígér a részvételért cserébe, nagyjából így tudja csak megakadályozni, hogy mindenki lelépjen. Perthben van találkozó a Murtagh vezette lallybrochiakkal, innen indulnak majd közösen tovább, hogy csatlakozzanak Károly herceg seregeihez. 

outlander_2_9_1.jpg

Jamie és Murtagh megbeszélik, hogy nem a legképzettebb embereket adta Lord Lovat, de még így is csoda, hogy egyáltalán jött valami seregféle. Közben a már jól ismert kisfiús hang hallatszik a háttérből: milédi, milord, jajdejó, hogy itt vannak. Megint egy röpke családi idill, ahogy Fergus megjátszva panaszkodik Murtagh-ra, Claire pedig jóságos anyókaként feddi meg a veszekedő "gyerekeket". A család- és rokonságegyesítés másnap tovább folytatódik, amikor Angus szalad lelkesen Claire felé azzal az információval, hogy alaposan kimosta a száját whisky-vel, szóval jöhet az üdvözlőcsók. (Így se kap.) Érkezik Rupert, majd Dougal is. Csak Willie hiányzik. Hát, sajnos van egy rossz hírük: az az ostoba gyerek megnősült, elvett egy ír lányt és elhajózott vele a gyarmatokra. 

outlander_2_9_2.jpg

Jamie megörül, hogy ezek szerint Colum mégiscsak az ügy oldalára állt. Dougal lehűti, csupán ők páran jöttek. Miért, nem elég? Harcoltak ők már ennyien 200 vörös kabátos ellen is! Volt az 400 is, így Angus, de Rupert szerint inkább 500. Dougal örül, hogy Jamie is jakobita lett, az öcskös meg annak, hogy itt a nagybácsi a táborban, bár ezt úgy mondja, hogy az arcára az ellenkező van írva. Közben megkezdődik a parasztok kiképzése, Murtagh-ból előbújik Sobel százados és Hunyadi őrmester 18 századi szerelemgyereke. Első lecke: menetelni megtanítani az újoncokat. Dougal gúnyosan hátba veregeti Jamie-t, sok sikert fiacskám a feladathoz. 

outlander_2_9_5.jpg

Claire-nek közben többször is bevillannak emlékképek a második világháborúról, többek között baseballozó katonákról. Halad a kiképzés, ezek szerint már tudnak fegyelmezetten menetelni, mert Jamie és Dougal is a fegyverhasználatot magyarázza. Az esti tábortűznél azért van egy kis feszkó a vezérek között, Dougal már igyekezne a herceg táborába, hogy a tanácsban is helyet kaphassanak, Jamie viszont nem szeretné, ha emberei vágómarhaként vonulnának a csatamezőre, márpedig most még meglehetősen abban a stádiumban leledzenek. 

outlander_2_9_6.jpg

Claire tovább emlékezik: az ennivalón méltatlankodó Angusról eszébe jut, ahogyan megismerkedik két amerikai légideszantossal, akik még a D-napon szakadtak el az alakulatuktól (apropó ejtőernyősök, házi feladat megkeresni Angust, azaz Stephen Walterst az Elit alakulatban). Beszélgetnek kicsit az angol puding csodájáról, meg G.B. Shaw szellemességéről, hogy az angol és az amerikai népet a közös nyelv választja el egymástól. Este már Jamie-nek is feltűnik, hogy egy ideje valami nincs rendben az asszonkával.        

outlander_2_9_7.jpg

Másnap Jamie kiselőadást tart a bérlőiből katonáivá váló, még mindig szedett-vedett társaságnak arról, hogy tudja jól, hogy nem értik, miért olyan fontos a menetelés, de be kell látniuk, hogy csapatként kell a csatamezőn viselkedniük, ahol mindenki tudja nem csak a saját, de a szomszédja feladatát is. Szép látvány ám egy jól működő hadsereg, elbűvöli az embert, de aztán eldördülnek az ágyuk és a puskák, és jajj, annak aki nem tanult a csatatérhez illő fegyelmet. Az embereknek tetszik az uraság mondókája, bólogatnak is bőszen. Jamie tovább lelkesít, együtt győzni fognak. Így lesz? Így lesz!

outlander_2_09_lelkesites.jpg

Hirtelen a semmiből előbukkan néhány őrjöngő alak. Á, csak Dougalék azok, akik elől persze a szerencsétlen kaszás-kapás földművesek azonnal elfutnak. No, lesz itt még feladat, bár Jamie és nagybátya megint nem értenek egyet abban, ki ért jobban a kiképzéshez. Jamie zárja le - nyilván csak ideiglenesen -  a vitát: ő itt a főnök, ha ez  nem tetszik Dougalnek, mehet Isten hírével. 

outlander_2_9_8.jpg

A hadúr Claire-nél próbálkozik, hogy meg kellene Jamie-t puhítani. Bevet egy kis zsarolást is: ha nem segít az asszony, elárulja a férjének, miben állapodtak meg annak idején a barlangban. Claire-re ezzel nem lehet hatni, Jamie ismeri a sztorit. Dougal őszintén elámul ezen, s egy önkritikus pillanatában azt mondja, akkor ezek szerint unokaöccse jobb ember, mint ő. Claire nem próbálja meggyőzni az ellenkezőjéről, sőt, még kiegészíti azzal, hogy szerinte Dougal egy narcisztikus személyiség, s hogy biztos legyen, hogy célba jut az üzenet, még meg is magyarázza, mit jelent a kifejezés. A férfi nem is tagadja, jaja, végül is fogalmazhatunk úgy is, hogy szerelmes önmagába, de azért Skóciát jobban szereti. 

outlander_2_09_dougal_clair.jpg

Jamie Murtagh-nak is elmondja, aggódik Claire-ért. Van is miért, mert amikor azt látja, hogy Angus a rohadó (?) lábfejét mutogatja Rupertnek, hisztérikusan rákiabál, hogy tessék komolyan venni amiről beszélt. Claire előtt összefolyik a két idősík, Rupert mellett az a kiskatona ül, aki flegmán figyeli, Claire-t, miközben ő a túlélés esélyeit növelendő fontos és hasznos praktikákról beszél. Mi is így látjuk őket egymás mellett. Hát Claire, ez a csinos kis PTSD-d kezd elég szép kifejlett példánnyá nőni.

outlander_2_9_9.jpg

Este a tábortűznél Rupert megint valami nőügyéről mesél, amikor Dougal érkezik egy adag újonccal. Jamie felfogja a helyzetet, ezek a szerencsétlenek tutira nem önként jöttek, mondja is nekik, hogy ő a főnök, büntetlenül elenged bárkit, aki nem akar itt lenni. Úgy nézem, mindenki eliszkol. No, akkor kik is voltak őrségben? Ross és Kincaid, az a két fickó, akit eddig is már a legtöbbször láttunk a lallybrochiak közül, bár eddig talán nem voltak nevesítve. Jamie ítéletet hirdet, hat korbácsütés mindkettőjüknek, mert nem védték rendesen a tábort. Az ítéletet Murtagh hajtja végre. Ezzel nem fog oldódni az egyre növekvő feszültség a táborlakók között. 

outlander_2_9_korbacs.jpg

A kiképzés már a puskák használatáról szól, Claire meg összerezzen a zajra, és felidézi, amikor segíteni akart visszatalálni a kiskatonánknak az alakulatukhoz. Ez egy az egyben  nettó baromságnak tűnik, ahogyan egy brit nővér egy amerikai tizedes és közlegény miatt igénybe vesz egy dzsippet sofőröstől, egy olyan területen, ahol német tankok cirkálnak. Még akkor is hülyeség, ha megszoktuk, hogy Claire-ben néha túlbuzog a segíteni akarás. Aknára futnak, Claire az út jó oldalára esik, a közlegény viszont nem, a tizedes átszalad hozzá. A németek meg jönnek. Az egyik fiatalember szívfájdítóan anyukáját szólongatja, Claire pedig magzatpózba húzódva várja, mi lesz a kalandnak a vége. Az, hogy őt megmentik.  

outlander_2_09_claire_ptds.jpg

Összehúzódva, a földön fekve talál rá Jamie is, aki nyugtatja Claire-t, úgyse tudta volna azt a tizedest megmenteni. Claire úgy gondolja, a mostani csatározás azért lesz neki  rosszabb, mert most személyes ismerősei kerülnek veszélybe. Viszont megígéri, hogy most nem fog egy árokban vacogni, hanem segíteni fog. Okés, csak lécci, legyen már vége ennek az ezer sebből vérző jelenetsornak. 
outlander_2_09_claire_ptds_2.jpg

Este Jamie épp sürgős dolgát végzi, amikor rátámad valaki, de nem komoly ellenfél, Jamie könnyedén leteríti, még a karját is eltöri. Egy fiatal fiú az illető, de ahogyan az illik, hepciáskodni kezd, hogy ő már 16 éves ám! Az életkorát tehát hamar tisztázták, de hogy kicsoda és miért ólálkodott a táborban, azt még nem. Jamie a kínvallatást helyezi kilátásba a tőre hegyének tűzbe tartásával, de a fiú továbbra is hősnek képzeli magát, ő aztán egyszótsenem. Amúgy meg csak meg akarta közelről nézni azt a rettegett vadembert, a Vörös Jamie-t. A srác úgy tűnik, beszopta az angol propagandagépezet meséjét. De mielőtt tényleg erőszakká fajulna a helyzet, Claire kezd megint színjátékba: ó, ti mocskos barbár skótok, tessék azt a szerencsétlen fiatalembert elengedni, helyette odaadom én magam nektek! (Na tessék, és pont ilyenkor nincs itt Angus!) 

outlander_2_9_lordgrey.jpg

Jamie veszi a lapot és látszólag erőszakoskodni kezd feleségével, aki viszont egy egész jól sikerült tökönrúgást visz be a színjáték hevében. A trükk persze működik (ebben a sorozatban mikor nem működött eddig?), a fiú könyörög a hölgy erényéért, akkor inkább mégis mindent elmond. William Grey a neve, egy vikomt másodszülött fiacskája, és büszkén kijelenti, hogy olyan sok ágyújuk  van ám, hogy csak na, a felkelőknek esélyük sem lesz ellenük. Jamie elengedi, tessék egy fához kötözni: ha igazat mond, akkor a bajtársai találják meg, ha nem, akkor nagy bajban lesz. A fiú búcsúzóként még teátrálisan kijelenti, hogy tartozik egy élettel Jamie-nek, amit meg fog adni, de utána rögtön meg is öli majd a skótot.outlander_2_9_10.jpg

Kezdődik elölről a játék: ki őrködött? Dougalék. Jamie felméri a helyzetet, hogy büntetni kell, de a nagybácsit talán mégsem lenne jó ötlet, így kijelenti, hogy ő maga a hibás, így őt kell megkorbácsolni. No, ez egy jó húzás volt  a részéről, látható, hogy ő úgymond nem főnök, hanem vezető, és a büntetésből is kiveszi a részét. Utána kommandósdit játszanak (mint később kiderül, a szót Claire-től tanulta Jamie), rajtaütnek az angol táboron (a kis Grey gyerek tehát igazat mondott), tönkreteszik az ágyútalpakat. Claire szexszel ünnepelné a sikeres rajtaütést, de Jamie szerint sietve tova kellene tűnni, mielőtt az angolok viszonozzák a látogatást.  

outlander_2_9_12.jpg

A Fraser-sereg tehát elindul, egyenesen Károly herceg táborába. Jamie még egyszer bizonyságot tesz diplomáciai tehetségéről és Dougalt küldi előre a királyi fenségnek bejelenteni érkezésüket. Mikor megérkeznek, Claire kimondja a klán jelmondatát: Je suis prest. 

Címkék: Outlander
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2018.10.20. 13:12:24

Angus mi mindent megtesz egy csókért :)
de egy puszit legalább kapott, végülis az jobb, mint egy tökönrúgás...

slowmotion 2018.11.28. 10:44:20

első blikkre az ír nevű csávót (O'Keefe vagy mi?) játszotta, akivel Perconte kimegy őrségbe a munkatáboros részben, meg akinek az erdei őrjáraton leesik, hogy túlzottan csendes az erdő. aztán megtalálják a munkatábort.
süti beállítások módosítása