Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x08 - The Fox's Lair (A rókalyuk)

2018. október 12. 15:00 - pethő.anni

Végre újra Skóciában! S máris a lallybrochi hétköznapokba csöppenünk: hőseink távollétében újabb jövevénnyel gyarapodott a Murray család, a birtok körüli ügyes-bajos dolgok, a mindennapi teendők pedig Claire lelkének is gógyírt jelentenek. Jamie-vel úgy gondolják, eleget tettek azért, hogy megakadályozzák a háborút, jöhetnek a boldog, idilli hétköznapok. 

outlander_2_8_1.jpg

Jenny hallgatott sógornőjére, úgyhogy most van krumpli bőven. Szép nagy példányok, de a helyiek még nem nagyon láttak ilyet, azt meg pláne nem tudják, mit lehet kezdeni velük. A házvezetőnő el sem tudja képzelni, hogy fognak ezekből a nagy izékből lisztet őrölni, majd kenyeret készíteni. Jamie, Claire és persze Fergus, a bordélyházban nevelkedett párizsi kölök aztán felvilágosítja a többieket, mi mindent lehet kezdeni a fura növénnyel. Itt van Murtagh is, Iannel együtt érkezik az étkezőbe, aki pedig a postát hozza magával. Együtt a boldog nagy család, minden olyan békés, minden olyan tökéletes. Aztán Jamie istentelen káromkodása rombolja le ezt az idillt egy pillanat alatt. 

outlander_2_8_2.jpg

Jared bácsitól kapott levelet, melyben a borkereskedő büszkeségét fejezi ki, hogy unokaöccse nyíltan az igaz ügy oldalára állt. Károly végül mégis partra szállt Skóciában, majd kiadott egy kiáltványt, melyet már jó néhány klánvezért aláírt, no meg Jamie is. Nem, persze, hogy Jamie nem írta alá, de a neve ott virít a listán. Mindannyian jól tudják, az az idióta Csinos Csárli hamisította oda. Így aztán Jamie a többiekkel együtt hazaárulónak minősül az angolok szemében.

outlander_2_8_3.jpg

Akkor tehát mégis meg fog történni Culloden? Erről már Claire és Jamie kettesben beszélgetnek. Az asszony szerint még el lehetne menni Írországba, akár az egész háznéppel együtt, de a férje úgy gondolja, a bérlőket nem hagyhatja magukra. Ő még lát esélyt a jövő megváltoztatására. Hisz mióta Claire itt van, annyi mindent  más pályára állított már! Jamie nem Károlyért, hanem a családjáért, az embereiért és Skóciáért kész harcolni. És ezek szerint nincs más megoldás. Lord Broch Tuarach harminc embert hajlandó a célért kiállítani. A parasztokat Murtagh viszi a megbeszélt helyre, addig Jamie és Claire meglátogatja a Fraser-klán vezérét, Simon Frasert, azaz Lord Lovatot.   

outlander_2_8_24.jpg

Jenny ingerült lesz, szerinte azelőtt a vén gazember előtt, aki arról híres, hogy sosem áll ki egyértelműen egyik fél mellett, nem kellene megalázkodni. Na de ki ez a Lord Lovat, akiről ilyen dühösen beszélnek a Fraser-sarjak? Hát a nagyapjuk, vágják rá egyszerre mindketten. Egyszer látták csak, anyjuk halála után, de Fraser apuka akkor kidobta. Úgy tűnik, vannak még feltáratlan részletei a nagy-nagy felföldi leányszöktetős házasságnak: Fraser nagypapi el akarta Ellent raboltatni, hogy így vegye elejét a násznak. Jamie úgy gondolja, hogy sokkal fontosabb háza és birtoka népének sorsa, mintsem önnön büszkesége, szóval irány Beaufort vára. 

outlander_2_8_23.jpg

A vörös loknis szupermen este szánja-bánja bűnét, de egy fontos tényt elhallgatott asszonkája előtt a házasságkötéskor: Fraser apuka ugyanis fattyú volt, bár később nagypapi hivatalosan is a nevére vette. A nagymami az egyik szolgálólány volt, akit a Lord elkapott egy(-két) körre. Jamie aggódik, hogy így is kell-e még Claire-nek? Anyámborogass! Te tényleg ilyen hülye vagy, hogy ezt kérdezed? Éjszaka Claire felébred, Jamie nem fekszik mellette, helyette a legifjabb Murray-t babusgatja. Jenny is kilép a folyosóra, és azt mondja sógornőjének, hogy egy kisbabának könnyebben önti ki a lelkét az ember (főleg a férfiak). Ja, és legalább neki és Iannek lesz egy nyugodt éjszakájuk.   

outlander_2_8_4.jpg

Búcsújelenet az udvaron, természetesen tipikusan Outlander-módra. Jennyi már előre megfeddi öccsét, nehogy ne merészeljen visszatérni a háborúból! Fergus érkezik közben egy szamáron, indulna ő is nagy kedvvel a csatába. Murtagh és Ian kinevetik, hát hiszen még a tojáshéj ott van a fenekén a kölöknek, majd ellesz itt a birtokon a másik lurkóval, Rabbie-val. De Jamie igazat ad Fergusnak, neki nem Lallybroch az otthona, hanem ahol ő és Claire vannak. Így aztán köt egy betonbiztos életbiztosítást a gyerek számára: Murtagh-ra bízza. Majd a lord és a lady ellovagol a rettegett nagyapához. 

outlander_2_8_7.jpg

Útközben megtudunk még egyet s mást nagypapiról, például, hogy három felesége is volt, közülük kettőt erőszakkal vett el. Nos, ha valakinek eközben egy Blackfishbe oltott Walder Frey dereng fel lelki szemei előtt, nem téved sokat, Lord Lovatot ugyanis Clive Russel játssza. Ám mielőtt még vele találkoznánk, hőseink Columba botlanak, aki szintén egyezkedni jött. Forrófejű, harcias öccsét azonban nem hozta magával, nyilván, hiszen a semlegességről akarja meggyőzni az ősellenséget. Claire kelletlenül felemlegeti, hogy Colum miatt majdnem megégették, de a klánvezér megmagyarázza: az nem volt a terv része, ráadásul Laoghaire-t meg is büntette. Claire nem hisz neki, én hajlok arra, hogy pedig most lehetne. 

outlander_2_8_8.jpg

Érkezik tehát Lord Lovat, aki rögtön megjegyzéseket tesz Claire-re. Úgy gondolja, Jamie is olyan balfék, mint az apja volt, mert az se tudott rendesen házasodni. Jamie visszavág, ja, de legalább nekik nem kellett erőszak a nősüléshez. Nagypapi felröhög, jól vagy gyerek, neked legalább több a humorérzéked, mint az apádnak volt. Mivel Lord Lovat nem kíván sokáig hölgytársaságban társalogni, Claire az udvaron sétál és rögtön Laoghaire-be botlik. Colum nem mondta? A lányt azért hozták, hogy Claire-t szolgálja. Hopp, lehet, hogy Colum mégis gecibb, mint gondoltam? Laoghaire mint egy agymosott tolja a mantrát, hogy megbánta tetteit, megbűnhődött, már csak megbocsátást kér, de Claire erre nem hajlandó. Amúgy nem gyűlöli, csak szánja a lányt. 

outlander_2_8_22.jpg

Este a vacsoránál ott lehet Claire is, feltéve, ha illedelmes biodíszletként viselkedik. Colum az állítólagos francia támogatásról érdeklődik, Jamie szerint már megkapták: a franciák beavatkoztak Flandriában, így az angoloknak arra kell összpontosítania. A nagybácsi gúnyosan mosolyog. Vacsora közben egy fiatalember nagy szemeket mereszt a felszolgáló Laoghaire-re, hamarosan megtudjuk, hogy ő Ifjú Simon, Lord Lovat fia, akit valamiért Jamie a kuzinjának hív. A fiú szerint a 30 ezer fontnyi vérdíj Károly fején jelzi, az angolok komolyan veszik őket. A lord leinti: bármelyik skót klánvezér feleennyiért is bármikor feladná a herceget, amúgy meg egy háború ennél sokkal többe kerülne. Az öreg még incselkedik kicsit Laughaire-vel, Colum pedig továbbra is csak mosolyog.

outlander_2_8_10.jpg

Jamie-nek nem tetszik, hogy ő az üzenőfal a két nehéz természetű rokona között, bár az is igaz, hogy a nagyapa még nem mondott nyíltan nemet a támogatásra. Claire a folyosón szemtanúja lesz, ahogy Lord Lovat épp kidob egy idősebb nőt a szobájából. Így ismerkedünk meg az uraság jósnőjével. Aztán Jamie beszél négyszemközt az öreggel. Közben tovább ismerkedhetünk a felföldi Rómeó és Júlia történetének részleteivel: nagypapi még mindig neheztel fiára, hogy kétszer is a MacKenzie lányt választotta, egyrészt az esküvőn, másrészt az asszony temetésén. Mert amúgy az uraság megtette volna a fiát első számú örökösének is, de amaz nem kért belőle. 

outlander_2_8_11.jpg

Aztán rátér egy praktikusabb témára, arról faggatja unokáját, hogy igaz-e a hír, hogy nem esküdött fel a Mackenzie-knek. Szóval az eskü kellene. Nem egészen, inkább Lallybroch. Jamie fonákjáról közelíti meg a dilemmát: miért olyan biztos benne az öreg, hogy Jamie a vér szerinti leszármazottja? Úgy hírlik, a nagymami egy lotyó volt. A lord fuldokol a röhögéstől, szerintem tetszik neki az unokája ravaszsága.

outlander_2_8_20.jpg

Aztán mégis kimutatja a foga fehérjét: vagy Lallybroch, vagy Claire becsülete. Jamie magabiztos, szerinte a szolgálóknak kell majd a nagypapit felmosni a padlóról, úgy elintézi őt az asszony, ha csak közeledni is próbál feléje. Ja, nem is magára értette az öreg, viszont eléggé sok életerős férfi van itt, aki nem ódzkodna a parancsba kapott csoportos nemi erőszaktól. Egyértelmű, hogy Lord Lovat azt teszteli, unokája vajon mennyire forrófejű, de Jamie továbbra is nyugodt marad. Elvégre a felesége egy Fehér Asszony. Nagyapó erre eléggé megrémül. No, akkor ki tesztel kit?   

outlander_2_8_21.jpg

Claire szerint Ifjú Simonon keresztül érdemes próbálkozni, Laoghaire pedig kapóra jönne ehhez. Megkeresi a lány, aki egy frissen mosott ruhát szagolgat mély átéléssel, Claire nyersen beszól neki, hogy fölösleges, nem Jamie inge. A lány tovább tolja a kenetteljes bullshitet, hogy megváltozott, de sajnos Jamie még csak rá sem nézett, akkor biztos nem is bocsátott még meg neki. Claire megpedzi, hogy lehetne egy módja, hogy elnyerje a lány Jamie bocsánatát. Kedves kellene lenni Ifjú Simonhoz. Laoghaire dacoskodik, no azt aztán nem, a szüzességét ő nem áldozza fel. Azt nem is kérték, csak annyi kellene, hogy a fiú úgy érezze, érdemes valami nagyon hősies tettel villogni a lány előtt. 

outlander_2_8_12.jpg

Jamie Colummal is elbeszélget, mindkettőjük véleménye, hogy a történelem az élet tanítómestere, csak hát ugye míg a klánvezér ezt a legutóbbi jakobita felkelés tapasztalataira érti, addig unokaöccse a jövő történelemkönyveire. Colum továbbra is a semlegesség mellett érvel, és úgy gondolja, Lord Lovat is így vélekedne, ha nem homályosítaná el a gondolatait a bosszúvágy, hogy Lallybrochot visszaszerezze. Claire sem tétlenkedik közben, máris megszervezte a véletlen találkát Ifjú Simon és Laoghaire között, a fiú fel is bátorodik, hogy végre valakinek verseket szavalhat, de a lány hamar leinti, csüccsenjenek inkább szorosan egymás mellé. 

outlander_2_8_13.jpg

Claire a kápolnába megy, ahol összefut a  nemrég látott jósnővel. Nem szándékolt, de szerencsét találkozás. Az asszony elmeséli, hogy Lord Lovat mindig megveri, ha neki nem tetszőt hall, pedig a nő tényleg csak azt mondja, amit lát. A kápolnába azért szokott visszahúzódni, hogy kicsit megpihenjen az elméje két durva fless között. Úgy gondolja, hogy ő nem a megmásíthatatlant látja, hanem épp az elkerülhető tragédiákról kap figyelmeztetéseket. Egy ilyen sztorit el is mesél Claire-nek, hogyan menekült meg valaki egy szerencsétlenségből, akit ő azelőtt holtan látott. Aztán elmondja azt is, mit szokott a lorddal kapcsolatban látni: gyakorlatilag egy kivégzést ír le. De ezt nem meri elmondani az uraságnak, mert fél, hogy megöl(et)i.    

outlander_2_8_19.jpg

Jól jönnek ezek a véletlenül kapott értékes információk, mert közben félremegy a Laoghaire-féle csábítás, a fiú ugyanis elszaladt, miután bekukkanthatott a lány szoknyája alá. Claire dühös, hogy ez a liba mindig csak ezt az egy megoldást ismeri, miközben a félénk fiúval teljesen másként kellett volna bánni. A Fraser-házaspár az istállóban beszéli meg, hogy szarul áll a szénájuk, Claire még bízik abban, hogy nem kell Lallybrochot beáldozni, Jamie viszont mintha már gondolatban elbúcsúzott volna az ő kis földi Paradicsomától. Az öreg lord két okiratot tesz az asztalra: Lallybroch tulajdonosváltásáról szólót és egy közös semlegességi nyilatkozatot a MacKenzie-kel. Jamie-n múlik, melyikre kerül rá az úr neve. 

outlander_2_8_14.jpg

Jamie már rá is áll, hogy átadja Lallybrochot, amikor Claire egyszer csak színjátékba kezd: látomása van. Azt adja elő, amit a jósnőtől hallott, Lord Lovat a vérpadon, de nem egészen tudja kivenni, György vagy Jakab király nevében végzik-e ki. Fehér rózsa mindenütt. A Stuartok jelképe, Lord Lovat megrémül, de hát erőszakos ember, az ilyen lelki dolgokat is öldökléssel dolgozná fel, tőrt ránt és támadna is Claire-re, amikor ifjú Simon közbeszól. Ránéz Laoghaire-re, majd mintha egy előre betanult szöveget mondana fel, kijelenti, hogy apja és a MacKenzie is beszari vénember, majd ő elmegy helyettük is a csatába harcolni. Meg azért is, hogy ne úgy végződjön a történet, ahogyan a Vájtlédi látta. Az öreg Fraser tekintetében fény csillan, azt hiszem, van neki egy remek terve.outlander_2_8_15.jpg A Fraserek tehát a semlegesség pártján állnak, jelenti ki a vezér, de ha Ifjú Simon menni akar, hát menjen. Colum somolyog magában, meg mi is megérthettük, hogyan lehet fél évszázadon át soha senkinek nem elkötelezni magunkat, és mégis mindig jól kijönni a dologból. Colum búcsúzóul még megpróbálja Jamie-t meggyőzni, tessék szépen hazamenni, nem harcolni. Claire pedig kéri férjeurát, köszönje meg Laoghaire-nek a segítséget. A lány reméli, hogy egykoron majd még elnyeri a férfi megbocsátását, majd mikor az már nem hallja, hozzáteszi: meg a szerelmét is. Úgy tűnik, a kiscsaj képtelen leszakadni a témáról. 

outlander_2_8_18.jpg

Jamie, Claire és Ifjú Simon együtt lovagolnak, amikor hirtelen egy csomó férfi veszi őket körül. Hát ezek meg kik? Mégis, kik lennének?! Az öreg lord emberei. Nagypapi is felbukkan, majd lerendezi a fiát, hogy ne értetlenkedjen, itt vannak az emberei, tessék őket vinni a csatába. 

Címkék: Outlander
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása