Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x07 - Faith

2018. október 08. 15:00 - pethő.anni

Bostonban indítunk, 1954-ben. Egy vörös hajú kislány könyveket lapozgat egy könyvtárban, s a háttérben valamit keresgélő Claire-t anyukájának szólítja. A kislány rácsodálkozik az egyik könyvben egy gémre, az asszony elmondja, hogy látott már ilyet Skóciában, nagyon-nagyon régen. A madár lesz az átkötő motívum a két idősík között, a következő jelenetben Claire egy kórházi ágyon fekszik és kusza, álomszerű képek villannak be arról, hogy Hildegarde anya és Forez, a hóhér épp őt műtik. Bár szegénykórházról van szó, Claire azért baldachinos ágyat kap. Itt értesül arról, hogy kislánya - az apáca szavaival élve - csatlakozott az angyalokhoz. 

outlander_2_7_1.jpg

Hildegarde aztán kicsit csiszol még a közérthetőségen, s kimondja, hogy a gyermek halva született. Claire őrjöngeni kezd, közben leesik és összetörik egy Szűz Mária szobor. Kiderül, hogy bár ilyen esetekben ez törvénytelen, az apáca megkeresztelte a kislányt, és a Faith nevet adta neki. Papot hívnak Claire-hez, feladják rá az utolsó kenetet. Claire Jamie-t akarja maga mellett tudni, de ez most nem lehetséges, nem hallottak felőle semmit egy ideje. A pap kérdi, hogy van-e valami gyónivalója, Claire azt válaszolja, neki már nem maradt más, csak a bűnei. Bouton kutyus vigyáz aztán rá, de éjszaka Raymond mester lopakodik be a kórházba. A parókája nélkül egész emberes kinézete van, segíteni jött Claire-nek (persze titokban), hiszen erre vannak a jóbarátok. 

outlander2_7_3.jpg

Annyi csak a probléma, hogy a méhlepény egy része bennmaradt Claire-ben, ez okozza a lázat, ezt szüli meg kvázi Claire a gyógyszerész segítségével. A művelet sikerül, s csodák csodájára (az apácák mindenképp annak tulajdonítják) Claire jobban lesz. Raymond mester még egyszer visszalopózik az ágyhoz, s elmondja, nem azért hívta az asszonyt Madonnának, mert várandós, hanem mert szerinte hozzá az az élénk kék szín illik, amilyennek Mária köpenyét szokták festeni (lsd az összetört szobrot is). Majd még egyszer megjegyzi, ők ketten találkozni fognak még. Ha ennyiszer elmondják, akkor most már kénytelenek vagyunk mi is biztosak lenni ebben. 

outlander_2_7_114.jpg

A főnővér híreket hoz Jamie-ről, a Bastille-ban van, s csak azért nem végzik ki, mert az ellenfél túlélte a párbajt. Az anya a megbocsátásról beszél, Claire összeszorított ajkaiból sejthetjük az nehezen fog menni. Claire szerint Jamie elárulta őt, mert a bosszú fontosabb volt számára őnála. Az asszony Fergus kíséretében megy haza a kórházból, odahaza a személyzet megrendülten fogadja. Nagyon megható jelenet nagyon törékeny és szomorú kísérőzenével. Fergus nagyon gyengéden törődik a milédivel, meg is fésüli, de aztán egy pillanatra megtorpan az illatos üvegcsék előtt.

outlander_2_7_4.jpg

Claire a kanálkészletet látva bőgi ki magát, majd meghallja, hogy Fergus kiabál odafent a szobájában. Sírva könyörög, hogy valaki hagyjon abba valamit. A kisfiúnak durva rémálma lehetett, s csak nagy nehezen kezdi el mesélni Claire-nek, hogy egy valóságban megtörtént jelenetet álmodott újra. Arról az angol katonáról van szó, akit meg akart lopni a bordélyházban. Visszaidézzük, ahogy Fergus betéved az egyik szobába, a pipereholmik közül elcsór egy üveget. Mondja is Claire-nek, hogy levendula, neki szerette volna ajándékba hozni, ám a történtek után nem merte odaadni. Claire-rel együtt nekünk is igencsak  rossz előérzetünk támad. 

outlander_2_7_17.jpg

Pontosan, úgy van, az angol tiszt, akihez Fergus betévedt, nem volt más, mint Black Jack Randall. Valóban rendelt magának egy fiút a szobájába, no nem Fergust, de ha már őt küldték, hát ő is megteszi. A tiszt nem teketóriázik, máris az ágyra löki Fergust, aki azért nem mesélt eddig erről Claire-nek, mert nagyon szégyellte magát miatta. Előbb csendben akarta tűrni a fájdalmat, de aztán mégiscsak elüvöltötte magát, ezt meghallotta Jamie, aki azonnal nekiesett Randallnak, ebből lett a párbaj, 

outlander_15.jpg

Claire Hildegarde anya közbejárását kéri, hogy privát audenciára mehessen Lajos királyhoz. Az apáca jelzi, a király szokott ugyan kegyet gyakorolni, de kérni szokott érte valamit cserébe: a legősibb és legkézenfekvőbb természetbeni szolgáltatást. Claire elég sok mindent elveszített már Párizsban, ehhez képest az erénye nem nagy ügy. Be is jut a királyhoz, aki csokoládéval és naranccsal kínálja. Szegény Lajosnak nyilván fogalma sem lehet róla, hogy a 20. századból érkezett Claire számára ezek messze nem annyira exkluzív luxustermékek, mint gondolná.  Bár a több mint ezer narancsfás ültetvény azért nem semmi. Hamar rá is térnek Claire kérésére, lehet róla szó, de cserébe szeretne a király egy apróságot, ám nem azt, amire mindenki számít. 

outlander_2_7_9.jpg

Egy titokzatos különterembe viszi, ahol várja már őket a hóhér. Bevezetik Raymond mestert és Saint-Germain grófját, a hóhér felolvassa ellenük a vádat, a király pedig elmondja, hogy a tudásszomj alapjában jó dolog egy bizonyos pontig, de ha kapzsisággal és egyéni haszonszerzéssel társul, akkor azt már nem szereti. A két nevezett férfi tiltott praktikákat űzött, de íme, itt van La Dame Blanche, a jó boszorkány, aki majd eldönti, mi legyen a két férfi sorsa. Claire beleáll, igen, ő a híres Fehér Asszony, ő majd kideríti az igazságot, ki bűnös és ki ártatlan. Ez jobb ötletnek bizonyul, mint a királyé, hogy egy bibliai idézetre alapozva mérgeskígyóval kísérletezzenek. 

outlander_2_7_16.jpg

Mivel tárgyi bizonyíték gyanánt ott vannak Raymond mester eszközei, Claire gyorsan elkészíti a már ismert, gyomorgörcsöt okozó kotyvalkékot. Először Raymod mester iszik belőle, csikar is a hasa, de ahhoz képest feltűnően szenved.(Nagyon jók ebben az egész epizódban a kamerabeállítások) Hogy miért, az akkor derül ki, amikor visszadja a serleget Claire-nek, és ő Saint-Germain elé lép, a nyakán lévő ékkő pedig mérget jelez. A gróf is tudja, mit jelent ez, valószínűleg a gyógyszerész egy pillanat alatt valódi mérget csempészett az itókába. A gróf szemében halálfélelem, elmondja mindennek Claire-t, de a király parancsa, hogy tessék inni a serlegből. Hát jó, megteszi, majd elvágódik a földön. Kicsit habzik még a szája, vonaglik, aztán annyi. Raymond mester kegyelmet kapt, de száműzik. 
outlander_2_7_10.jpg

Lehet, hogy a király erre - halálos ítélet, kivégzés, kegyelmezés és hasonlók elegye -  gerjed? Mert aztán odavezeti az ágyához Claire-t, felhajtja a szoknyáját, döf kábé négyet, majd dolga végeztével öltözik. Lekezelően jelzi Claire-nek, hogy most, hogy már ő is megvót neki, távozhat. Hát ez így sokkal megalázóbb helyzet, mintha próbált volna valami emberit vinni a dologba. Mindenesetre Jamie megkapja a kegyelmet, sőt Skóciába is hazatérhet. Amúgy eléggé hülyén áll rajta a műszakáll, vagy ha valami különös oknál fogva a sajtája lenne, akkor a továbbiakban inkább ne nagyon kísérletezzen ezzel. 

outlander_2_7_11.jpg

No de ez most egy komoly jelenet, vágül is egy-két jobb pillanatot kivéve, az egész eddigi szezont tekintve komoly válságot élt meg a házasságuk, főként Randall nyomasztó emléke (majd jelenléte) miatt. Kettejük beszélgetésébe ott kapcsolódunk be, amikor Jamie azt kérdezi, könyörögnie kell-e neki, hogy Claire elmonjda, fiú volt-e a kicsi. Lány volt, a keresztségben a Faith nevet kapta, ott nyugszik a templomkertben. Amíg leírja, hogy nézett ki  (pl. rézvörös haj), mi közben azt látjuk, hogy a főapáca még odaadja a kicsit Claire-nek, aki viszont nem akar elbúcsúzni tőle, egész nap babusgatja. Louise emelkedik felül önnön csacska mivoltán és próbálja meggyőzni barátnéját, hogy el kellene már engedni a babát.

outlander_2_7_12.jpg

Claire elmondja, hogy előbb Jamie-t gyűlölte, de aztán saját magát, mert lehetetlent kért a férjétől, Franket a családja elé helyezte. Jamie közbevág, hogy Frank is Claire családja. Majd azt mondja, hogy ő már minden vétkét megbocsátotta feleségének, azt is, amit még el sem követett. Claire megemlíti a találkozót a királlyal. Nos, hát annak is volt értelme, summázza az oly gyakran oly praktikusan gondolkozó férfi, hisz azzal menekült ő meg. A lényeg, hogy ezt a sok szörnyűséget, ezeket a terheket, melyeket az elmúlt hónapok rájuk raktak, csak együtt tudják cipelni. Aztán majd csak segít még a Jóisten a gyermekáldásban is.

outlander_2_7_23.jpg

Claire kéri, Jamie vigye őt haza Skóciába. Így lesz. De előtte még ellátogatnak a kislány sírjához.  

Címkék: Outlander
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2018.10.08. 17:39:07

az aktus hosszát tekintve a francúz király felvehetné számos címe közé az ejaculatio praecoxot is...

amúgy nagyon szívfacsaró epizód volt, a hv meg szokás szerint szuper

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2018.10.14. 18:09:54

@Gabba: avagy "Hőnszeretett Lajos királyt" sem önmagáért szerethették - legalább is ezek szerint.
Örülök, hogy úgy tűnik, jó lett a hogyvolt, mert nekem ez volt ebben a szezonban írás szempontjából ez volt az essünktúlrajta epizód.
süti beállítások módosítása