Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 2x05 - Untimely Resurrection (Korai feltámadás)

2018. szeptember 24. 15:00 - pethő.anni

Hajnalban a katasztrofálisra sikeredett este romjait takarítja a személyzet, amikor Jamie hazaér. Őt és Murtagh-t kiengedték a Bastille-ból Duverney közbenjárására, de Kisrandall ottmaradt, ráadásul a botrány miatt Sandringham is kirúgta. Aggasztóbb hír azonban, hogy Csinos Csárli Saint-Germainnel távozott. Az álarcos támadók ügyével is foglalkozni kell, Claire elmondja, hogy az erőszakolók azért futottak el, mert őt egy bizonyos La Dame Blanche-nak hitték. Jamie bevallja, ő nevezte így az asszonyt. Egyszer. Talán csak egyszer. Talán kicsit részegen. Vagy nagyon is. A bordélyházban. 

outlander_2_5_1.jpg

Ugyanis ezzel magyarázta a tivornyázó férfitársaság előtt - élén Károllyal -, hogy miért nem kívánja igénybe venni a műintézmény szolgáltatásait, főleg egyszerre többet is. Claire kiakad, hiszen egyszer már majdnem megégették, mert boszorkánynak tartották (a Fehér Asszony elnevezés ugyanis gyakorlatilag ezt jelenti). Viszont így most már szűkül a lehetséges támadók köre, nyilván olyasvalakik, akik hallották Jamie-t erről beszélni. Murtagh ki is deríti, hogy van egy arisztokratákból álló különös társaság, Les Disciples, akik úri jó dolgukban játszanak haramiásdit. Ezt támasztja alá Claire leírása is: a támadók finom ruhát viseltek és kifinomult stílusban beszéltek.  

outlander_2_5_2.jpg

Jamie szerint Murtagh ramatyul néz ki, aki nem is tagadja, nagyon megviseli, hogy kudarcot vallott. Keresztfia rábízta családját és azt az angol kislányt is, de ő nem tudta megvédeni őket. Nagy komolyan ígéretet tesz Jamie-nek, hogy megbosszulja az esetet, és a bizonyítékát a lábai elé fogja helyezni. Hogy egy klasszikust idézzek, ezek után én biztos nem szívesen találkoznék vele össze egy sötét sikátorban. Claire eközben Maryt látogatja, a lány írásos tanúvallomást tett Alex érdekében, el kellene azt juttatni a hatóságokhoz. Vendége kérdésére elmondja, hogy szégyent érez, és hogy ő most már teljesen más személy, mint az eset előtt volt.

outlander2_5_2.jpg

Claire nyilván tudja, hogy ez nem olyan egyszerű, de azért biztatja a lányt, hogy nem kell semmiért szégyellnie magát, nem az ő hibája, ami történt.  Mary, miután barátnéja megnyugtatja, hogy nem lehet terhes, mert addig nem jutott az erőszakoló, Kisrandallal tervezgetett közös jövőjükről csacsog. (A gazdag, de öreg és csúnya vőlegény természetesen az eset  után elállt a házassági szándéktól, mondván, használt árura nincs igénye.) Ennyire komoly a dolog? Az nem jó, Marynek a másik Randallhoz kell hozzámennie, hogy néhány generációval később Frank megszülethessen. 

outlander_2_5_3.jpg Károly az irodájában látogatja meg Jamie-t, elpárologtak a támogatói, de akad egy üzleti lehetőség, amivel 10 ezer fontot lehetne keresni. Azzal ugyan sereget még nem lehet toborozni, de hajókat biztosítani igen, így már a francia királyt is rá lehetne venni egy szövetségre. Az ötlet Saint-Germainé, egy újabb komoly szállítmány bor, amit Károly tervei szerint Jamie-nek kell majd eladnia. Jamie figyelmezteti a herceget, rossz híre van a grófnak, azt mondják sötét erőkkel cimborál, foglalkoztatják az okkult tanok, erre Károly csak legyint, ugyan már, szóbeszéd. Őt egyébként az sem zavarja, Clare-ről milyen hasonló pletykák keringenek.  outlander_2_5_4.jpg

Kisrandall kikerül a börtönből, séta közben meg is köszöni Claire-nek. Az asszony viszont komoly beszélgetésbe kezd arról, hogy egy tüdőbeteg, állástalan titkár nehezen fogja tudni eltartani Maryt. Alex rendes fiú és nagyon szereti a lányt, az utolsó, amit akarna, hogy szegénykének nyomorognia kelljen, ráadásul pont miatta. Claire újfent elmondja nekünk, nézőknek, hogy nem volt más választása, merthogy Frank. A bordélyban közben Jamie és Saint-Germain közös ellenszenvükről biztosítják egymást némi burkolt és nem burkolt fenyegetőzéssel fűszerezve.

outlander2_5_3.jpg

Odahaza a Fraser házaspár előbb viccelődik azon, hogy milyen jól jönne egy újabb himlő, de Claire komolyan eljátszik a gondolattal. Aztán Jamie átadja a családi ezüskanálkészletet Claire-nek, azt a bizonyos klasszikus keresztelői ajándékot. Jenny küldte, miután hallott a küszöbön álló eseményről; mindegyik kanál egy-egy apostolt jelképez. Claire aggódik, jó anya lesz-e.  

outlander_2_5_5.jpg

Másnap Versailles-ba hivatalosak, s bár ki nem állhatják Sandringhamet, azért nem szeretnék ellenségükké tenni, így Jamie segít neki lovat vásárolni. Míg az állatokat vizsgálgatja, megbeszélik, hogy a herceg szerint Csinos Csárli egy idióta, s nem is érti, hogy kedvenc skótja miért barátkozik vele. Aki a lovakat olyan jól ismeri, az emberek közt is el kellene, hogy igazodjon. Jamie halkabbra véve elmondja, hogy látja, milyen Károly, de attól még szerinte az apja a törvényes uralkodó.

outlander_2_5_6.jpg

Claire-t Annalise szórakoztatja, érdeklődik, hogy nem unalmas-e az élet ott abban a vidékies Skóciában? Hát intrikából van ott is elég sok, így Claire. Aztán Jamie-re terelődik a szó, Annalise szerint olyan lett, mint a többi férfi, üzlet és politika érdekli, pedig nem ilyen volt ő suhanc korában. Feltűnik neki a tömegben egy csinos jóképű egyenruhás angol. Vajon ki lehet és miért bámulja pont őket? Claire megfordul, majd Jonathan Wolverton Randall dragonyos kapitányt látja feléjük közeledni legelegánsabb egyenruhájában. 

outlander_2_5_12.jpg

A férfi keresztnevén szólítja Claire-t, Annalise pedig érdeklődik, hogy tán csak nem ismerik egymást? Persze, nyilván tudja, hogy ez a megszólítás közeli ismeretségre utal. Randallnak fájdalmai vannak az udvarias meghajlás közben, ó, de semmiség, csak egy kis munkahelyi baleset. Annalise elmegy Jamie-t megkeresni. Ó, hát ő is itt van? Black Jack ugyanazon hangon örvendezik Claire-nek, hogy megint összehozta őket a sors, ahogyan Jamie-nek magyarázta a börtönben, hogy micsoda különleges közös élményben lesz majd részük. 

outlander_2_5_7.jpg

Claire annyira ingerült, hogy a "bassza meg a király" kifejezés is kicsúszik a száján, pedig Randall csak arra akarta figyelmeztetni, hogy őfelsége épp a hátuk mögött áll. Lajos egyébként egy sunyi kis pöcs, aki a nagy hatalma mögül szenyózhat bárkivel, most épp en bloc az egész brit hadsereget inzultálja néhány megválogatott mondattal. Hozzá képest Randall egy tisztességes, egyenes jellemű pszichopata. Az angol meg is mondja, hogy ő a szemtől-szembe harcot szereti, nem a politikát és az intrikát. Amúgy a király is érdekesnek találja Claire és Black Jack szemlátomást közeli ismeretségét, főként annak fényében, hogy Jamie egy nagy skót harcos, aki nyíltan a Stuartok oldalán áll. No, de épp megérkezik az emlegetett szamár. 

outlander2_5.jpg

Jamie és Randall csak a legszükségesebb mértékben néznek egymásra, úgy társalognak a kapitány balesetéről. Lajos kis hülyének tűnik, ahogy kissé óvatos grimaszokkal, de mégiscska értetlenül bámul mindkét külföldire, merthogy ezek itt ketten tutira nem csak a marhákról beszélgetnek, valami más is lehet a háttérben. Aztán kiderül, hogy Randall Sandringhamhez jött, hogy meggyőzze, alkalmazza újra Alexet. A király szerint le kell majd térdelnie őkegyelmessége előtt, de ezt úgy mondja, hogy Randall sejti, most is ezt kell tenni a francia uralkodó jelenlétében. Lajos és a talpnyalói persze kiröhögik, ne má', maguk angolok annyira szó szerint vesznek mindent. Na, álljon fel szépen, nehogy bepiszkolódjon az a csini egyenruhája! 

outlander_2_5_9.jpg

 Claire kéri, hadd távozhasson, Lajos elengedi Jamie-t is, aki kicsit később visszarohan Randallhoz. Nem halljuk mit beszélnek, csak azt látjuk, hogy a kapitány megérinti Jamie mellkasát, s a két férfi aztán udvariasan meghajol. Jamie pedig lelkesen magyarázza feleségének, hogy kihívta párbajra a tisztet, aki azt elfogadta. Lord Broch Tuarach igazán jókedvűen kocsikázik haza. Murtagh is fel van villanyozódva, végre valami izgalom azon túl, amit Suzette okoz neki. A két Fraser megbeszéli, hogy biztos nem a pisztolyt választja Randall, mert hosszan akar majd Jamie közelében lenni, a szemébe nézni, ésatöbbi, de azért a kard esetén sem árt az óvatosság, hiszen nem véletlenségből jut el valaki századosi rangig a dragonyosoknál.

outlander_2_5_10.jpg

Claire ront be a szobába, hogy nem lesz itt semmiféle párbaj, mert ő Randallt nevezte meg támadójukként, és a férfi most a Bastille-ban csücsül. Nem sokáig persze, de attól még a párbaj elmarad. Claire kiküldi Murtagh-t a szobából, és elmagyarázza Jamie-nek, hogy Frank miatt tette, aki ártatlan ebben az egész történetben. Jamie persze dühös, mert a személyes bosszú lehetősége adott neki reményt mostanában. Ingerülten (és persze nem kevésbé teátrálisan) rátámad feleségére, hogy ha nem engedi, hogy Randallt megölje, akkor tessék őt itt és most leszúrni. 

outander_2_5_22.jpg

Claire már egész jól érti a kor nyelvét, és azt mondja, kétszer is megmentette férje életét, szóval ő is játszhatja ezt a ki tartozik kinek hány élettel játékot. Egy évet adjon még Jamie a kapitánynak, csak egyet, míg megfogan majd Maryben a következő Randall, aztán azt tehet vele, amit akar. Sőt, Claire maga is segíteni fog neki a kapitány kicsinálásában. Jamie előbb elmondja az ő álláspontját: szóval azt kéri tőle, hogy hagyja meg annak a férfinak az életét, aki a hímrigyójává tette, és aki álmaiban üldözi azóta is? Hát oké, ha tartozik ennyivel, hát tartozik, meg fogja adni. Egy év. Rendben. De egy nappal se több! Ja, és ne merjen az asszony hozzáérni!       

Címkék: Outlander
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása