Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 1x16 - To Ransom a Man's Soul (Egy férfi lelkének megmentése - ÉVADZÁRÓ)

2018. augusztus 22. 13:00 - pethő.anni

Szokásos reggeli ceremónia a börtönben: zászlófelvonás, hipphipphurrá György királynak, a meztelen Randall a meztelen és üres tekintetű Jamie mellett ébred a priccsen, meg ilyesmik. A felföldi azt mondja, Randall tartozik neki egy élettel. A közben öltözködni kezdő tiszt késsel a kezében megindul a fekvőhely felé, valami azonban nincs rendben, furcsa zúgás hallatszik odakintről, Randall a hátsó ajtóhoz siet (Jamie megtörten utánakiált: kééérem), kinéz a rácson, s valaki nagy bociszemekkel néz vissza rá odakintről. Múúú, meggyüttünk, mi vagyunk azok a nagy marhák, akik épp a börtönön keresztül szeretnénk hazatérni. 

outlander_1_16_1.jpg

 Az állatok kidöntik az ajtót, pont Black Jackra, biztos, ami biztos, jól meg is tapossák, ezt a mögöttük érkező Murtagh konstatálja. Miközben a katonák inkább a marhák elől, mint utánuk futkosnak, a három felföldi (Murtagh, Angus és Rupert) Jamie-ért rohan. A zene pedig megint burleszkszerűvé teszi a jelenetsort.  Megvan Jamie, de nincs idő szörnyülködésre, a keresztapus szedi össze a saját vérében, hányásában és még ki tudja, milyen testnedvekben fetrengő férfit, majd viszi ki a már sokat emlegetett hátsó ajtón. Claire az úton vár rájuk, most éppen valamiért nadrágba öltözve. Hamarosan fel is tűnik a szekér, amelyen Jamie-t hozzák.

outlander_116_2.jpg

Az asszony ugrik is, hogy ápolásba kezdjen, de Jamie majdnem megfojtja. Claire nem tudhatja, de mi igen, Jamie-nek felesége tekintete helyett Randall arca dereng fel. Mond még valami durvát is, de Murtagh jobbnak látja nem lefordítani. Rupert szerint Broch Tuarach ura nagyon büdös, s ezt nem a hányásra, hanem a levendulaolaj illatára érti, csak nincsenek rá szavai. Claire-nek vannak, ez egy fájdalomcsillapításra használatos szer. Murtagh megrökönyödik, valaki talán ápolni próbálta Jamie-t a börtönben? Aztán egy kolostorhoz vágtatnak, ahol Willie már mindent előkészített, a helyiek szeretettel várják társaságot, mindenben segítik őket. Az egyik szerzetes türelmesen ápolná Jamie-t, aki azonban még így is eléggé nyűgös betegnek tűnik, kiüti az ételt a barát kezéből. 

outlander_1_16_3.jpg

Claire próbálja szóra bírni, mégis, mit tett vele Randall, de a férfi csak annyit mond: túl sokat, de nem eleget. Aztán visszaidézzük, mi történt a cellában. Először Randall italt ad Jamie-nek, majd kihúzza a szöget a kezéből. Jamie összehányja magát, a kapitány pedig gyengéden vizet lögyböl az arcára. Majd megint valami csókfélével próbálkozik, incselkedik vele, hogy menni fog ez Jamie-nek jobban is, mert most olyan, mintha egy halottat csókolna. Amúgy kedvesen jelzi, hogy Claire-t bármikor visszahozhatják az emberei, szóval ne ellenkezzen. Ugyanilyen hangnemben (ettől igazán beteg az egész epizód) mondja, hogy szeretné, ha ez egy kellemes tapasztalatszerzés lenne mindkettőjüknek. Amúgy lesz szíves őt ne egy undorító féregnek nézni. Közben eltűnik a feje Jamie combjai között. 

outlander_1_16_4.jpg

Azon viszont felhúzza magát, mikor Jamie azt mondja, hogy tegye, amit tennie kell. Minek nézi őt a felföldi? Valami vadállatnak, aki nem tudja kontrollálni a vágyait? Aztán végül az asztalra fekteti és eléggé durván seggbe kúrja, mialatt követeli, hogy Jamie üvöltsön, ahogy csak a torkán kifér. A betegszobában Claire megpróbálja helyrerakni az ujjakat Jamie bal kezén, de előbb rá kell venni a férfit, hogy hajlandó legyen ópiumoldatot inni. Mintha ez lenne a nehezebb feladat. Amúgy idegőrlő munka a műtét, de Claire végül összevarrja, sínbe teszi, bekötözi a kezet, s ha minden jól megy, csak a gyűrűsujj marad merev, de azt is lehet tornáztatni. Claire a műtét végeztével a folyosón összehányja magát, majd beül a kis kápolnába, ahol az apáttal fut össze.

outlander_1_16_999.jpg

Az asszony úgy dönt, elmondja a szerzetesnek, hogy a jövőből érkezett. A pasas kissé őrültnek néz ki, ahogyan azt mondja, úristen, ez mekkora már! Fantasztikus! Rendkívüli! Egy csoda! De Jamie továbbra sem akar enni. Viszont a keze szépen javul, bár van némi láza. A "vizit" közben azt mondja, nem menthet meg Claire olyasvalakit, aki nem akarja, hogy megmentsék. Az erős jelenetekből kis szünetet tartva a hűséges kísérőcsapatot látjuk. Willie épp azt magyarázza, hogy volt neki egy bácsikája, aki miután elvesztette a karját, halálra éheztette magát. Jajj, nem úgy gondolta, na, izé. De az aggodalmában még piálni sem hajlandó Murtagh otthagyja a többieket, Willie pedig Angustól kap egy tockost. 

outlander_1-16_8.jpg

Most Murtagh próbálja Jamie-t etetni és a lelkére beszélni, persze gaelül. Jamie meg inkább visszaemlékezik. Mocskosan kúszik-mászik a földön, Randall azt kérdezgeti, közel áll-e már a megtöréséhez? Amikor Jamie fölé hajol, ő Claire arcát látja, majd ahogyan az őrültek szokták, a következő pillanatban azt suttogja maga elé: eltűnt, nincs többé Claire (megint egy meglepően jó pillanat Sam Heughantől). Randall tovább erősködik: az enyém vagy? Jamie megint Claire arcát látja: csak te vagy, nincs senki más, csakis te. A kapitány kivesz valamit a táskából, a tűzhöz tartja. A pecsétnyomója az, és ráveszi Jamie-t, hogy maga bélyegezze meg magát. Á, ezért fogdossa olyan gyakran a bal oldalát! 

outlander_1_16_77.jpg

Willie jelenti, hogy vörös kabátosok járják a vidéket, de egyik csapat sem tart errefelé. Azonban lassan el kellene kezdeni tervezni, hova menjenek, mert Skóciában nem maradtnak. Kiderül, hogy a Mackenzie-knek és a Frasereknek is vannak Franciaországban rokonai. No, akkor Murtagh szerez egy hajót. Willie el is mondja ezt Jamie-nek, aki a kedves, szófogadó srácot akarja megkérni, hogy esetleg odaadhatná a tőrét, s nyilván nem játékfaragás céljából.  Murtagh jön a hírrel, megvan a hajó, Claire meg elmondja, mi történt közben. Keresztapus tudta, hogy Jamie ilyesmit tervez. Amúgy meg nem hajlandó nézni, hogy a keresztfia így sorvadozzon, ha eljön az ideje, akkor ő maga fogja megölni. Claire elájul. 

outlander_1_16_10.jpg

A gyógyító szerzetessel végül megbeszélik, hogy valakinek be kell lépnie Jamie-vel együtt a sötétségbe és kivezetnie onnan. Claire levendulaolajat készít, majd bemegy Jamie szobájába. A férfi persze megint Randallt hallucinálja, közben Claire is nyersen próbál beszélni férjével, s dulakodás lesz a vége. Miért nem mondja el végre, hogy miért akarja megölni magát? Jamie ekkor mutatja meg a pecsétnyomó nyomát. És elmondja, hogy ő maga tette ezt, nem Randall. Aztán arról beszél, hogy nem (csak) erőszak történt a cellában, hanem igazából szeretkeztek. 

outlander_1_16_9999.jpg

Látjuk, hogy Randall leöblíti magát, majd levendulaolajat szagoltat Jamie-vel. Utána elkezdi a testébe masszírozni, közben arra kéri, képzelje azt, ezek Claire kezei, Jamie gondoljon Claire-re. Úgy tűnik, Black Jack taktikája bejönni látszik, Jamie reagál a csókra, majd magát kezdi simogatni.  Aztán elhangzik az epizód legperverzebb mondata, ami azért perverz,mmert normális esetben nem lenne az: várj meg! Randall továbbra is erőlteti Jamie-t, hogy gondoljon Claire-re. Sőt,a nevét is mondja ki! A levendulaolaj síkosítóként funkcionál, s a tiszt  végre megkapja, amit akart, Jamie az, aki még jobban magába akarja húzni az aktus közben.

outlander_1_16_11.jpg

Utána elsírja magát, Randall pedig  tovább szívózik vele, hát igen, megérti a férfi fájdalmát, hisz Claire ezt biztos soha nem bocsátja majd meg. A kolostori szobában Jamie azt mondja, nem tehet róla, hogy olyan jó volt. Mert végre nem fájdalmat érzett. De nem akar többé Claire férje lenni ezek után. Az asszony meggyőzi, hogy ezt a hülyeséget felejtse el. A következő jelenetben Murtagh kivágja az égetett heget Jamie bőréből. 

outlander_1_16_8888.jpg

 Búcsúzkodós jelenet a tengerparton. Willie nagyon kedves és szomorú, a többiek nem annyira. De naccsága, ne tessék személyes dolognak tekinteni, teljes munkaidős elfoglaltság ám Jamie-t távol tartani a kalamajkáktól. Angus búcsúcsókot akar adni, Claire szerint az végleges lenne, de amúgy jöhet a puszi. Hát, Angus nem ilyen ártatlanul gondolta. Claire, Jamie és Murtagh hajóra szállnak, A hősszerelmesek versenyeznek, melyikük bírja rosszabbul a tengert. Aztán úgy döntenek, megpróbálják megváltoztatni a történelmet.Csinos Csárli Franciaországban van, ez eléggé jó kiindulási pont. Claire még elmondja, hogy gyermeket vár. A hajó pedig büszkén a francia partok felé tart. 

outlander_1_16-13.jpg

Ez volt tehát az első évad. Akinek támadt némi hiányérzete, mégis hova fut ki ez a történet, tartson velünk a 2. évadra is, ahol majd választ kaphat a kérdéseire. Elöljáróban: találkozunk végre Csinos Csárlival, ami garantáltan maradandó élmény lesz, valamint egészen biztos vagyok benne, hogy lesznek, akiknek a szezon során majd akad egy új kedvenc (mellék)karaktere. 

Címkék: Outlander
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2018.08.24. 18:18:07

nagyon beteg rész volt, nem is tudtam egyhuzamban végignézni.
a csókjelenet Angusszal vicces volt.

a rabszabadítás a marhákkal halvány utalás lehetett az Odüsszeiára, amikor birkák segítségével szöktek meg Küklopsztól - de lehet, hogy csak belemagyarázom

a magam részéről maradok a 2. évadra is :)

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2018.08.28. 16:21:02

@Gabba: Vagy hogy arrafelé mindenki született marhatolvaj.
Alapból szeretem a könyveket és adaptációikat két külön dolognak kezelni, szóval most is inkább csak érdekességként mondom, hogy a könyvben nem véletlen, hogy a csorda egy része nem talált haza.
süti beállítások módosítása