Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 1x15 - Wentworth Prison

2018. augusztus 15. 13:02 - pethő.anni

Az intro záró képsorai - melyek mindig utalnak valamiként az epizód tartalmára -, nem sok jót ígérnek: különféle kínzóeszközöket, sőt még egy vasálarcot is láthatunk. Aztán következik a börtönudvar, ahol nagyipari méretekben zajlik a kivégzés. Toprongyos elítélt a vérpadra fel, hóhér meglöki, aztán reccs. Majd újra és újra és újra. Az egészben az a legszorongatóbb, ahogyan az angol katonák szenvtelenül végzik közben a papírmunkát. Jamie és McQuarrie is ott áll a sorban, az iratokból pedig látható, hogy mindjárt rájuk kerül a sor. 

outlander_1_15_1.jpg

McQuarrie úgy képzeli, hogy a záróizmok elernyedésével a szara szanaszét fröcskölődik majd az angol katonákra, Jamie realistább, szimplán csak befosol majd,öreg. Fiatal hősünk egyébként nem akar vágómarha módjára szó nélkül a kötél alá menni, inkább ellenállna. McQuarrie közben kötéllel a nyakán elküldi az angolokat a búsba, majd éltetné királyát, de azt már nem tudjuk meg (na jó, sejtjük), kit is, mert lelökik az emelvényről. Szerencsétlen pasas kereken fél percen át agonizál - az adminisztrációs munkatárs még csak fel sem néz a hörgést hallva -, mire az egyik hóhér ránt egyet rajta. Mindeközben Jamie tényleg próbál ellenállni, de hasztalan.

outlander_1_15_2.jpg

Már az ő nyakában is ott a kötél, amikor egy lovas vágtat be az udvarra, hogy most azonnal álljon le a kivégzés. Black Jack Randall az. Jamie-t az alagsori cellák egyikébe viszik, a lábát odaláncolják a falhoz, de kap rendes kaját. A börtönőrök gúnyolódnak vele, hogy micsoda magas rangú előkelő pártfogója van a kapitány személyében (nem hiszem, hogy Randall hírneve itt a téma, inkább csak a szokásos gyűlölet a magas státuszúakkal szemben), de magára hagyják. Ahogy kilépnek, Jamie mohón magába tömi a szemmel láthatóan friss és puha kenyeret, majd próbálja tovább kiszabadítani magát a falból. 

outlander_1_15_9999.jpg

Közben Claire sem tétlenkedik, meglátogatja a börtönigazgatót, Mrs. Beauchamp-két mutatkozik be, a család régi barátja, igazából nem is ismeri a fiatalembert, de jó házból való úrigyerek amúgy, csak hát mégis ide jutott. Az igazgató megnézni a nyilvántartást és tájékoztatja Claire-t, hogy a kivégzést egy nappal elhalasztották. De egy ilyen finom angol úri hölgynek nem ajánlaná a személyes találkozást, és nem, a levélírást sem gondolja jó ötletnek. Claire az asztalon fekvő nagy Bibliát látva próbál a keresztényi felebaráti szeretetről társalogni. Igen, igen, a férfi is rögtön látta, ahogy fogadta az irodájában, hogy egy kegyes hölggyel beszélget.

outlander_1_15_011.jpg

Támad is egy ötlete, odaadja Claire-nek a kis dobozkát, amiben a kivégzettek személyes hagyatékát szokták tárolni, tessék már eljuttatni a családnak, ha egyszer annyira jóban van velük. Claire kinyitja a dobozt, ott találja többek között a kis faragott kígyót és a brosst, igen, ezek Jamie legszemélyesebb holmijai. Elindul kifelé a börtönkapun - odakint Murtagh várja -, de csak pár métert tesz meg, majd összeroskad és elhányja magát, végül a mogorva rokon viszi le karjában az emelkedőn. (Érdekes, ahogyan ottmarad a jelenetben kibontatlanul, hogy Murtagh akár azt is hiheti a dobozka láttán, hogy elkéstek.)

outlander_1_15_3.jpg 

A fogadóban közben Angus és Rupert jól szórakoznak, épp elvesztik minden pénzüket kockán. Claire, Murtagh és Willie meg csak néznek ki a fejükből, azért ezt nem gondolták volna a két MacKenzie-harcosról. (Na jó, Willie kicsit próbálja védeni őket.) Aztán persze kiderül, hogy szántszándékkal veszítettek - de mire ezt kinyögik, mindenki tiszta ideg lesz -, merthogy börtönőrökkel játszottak, közben pedig megtudtak egyet s mást, például, hogy az igazgató egyedül vacsorázik, majd keresztényi elmélkedéssel tölti az idejét, s az irodája nagyjából egy órán keresztül üres. 

outlander_1_15_5.jpg

Jamie továbbra is mániákusan próbálja kiszakítani magát a falból, amikor megjelenik Randall. Hozza magával a Ned Gowen által írt panaszlevelet, amit sikerült Sandringhamtől elszednie. A helyzet az, hogy ezzel tényleg minden vád alól mentesülne Jamie, de helyette valószínűleg Black Jack lógna, annyi mindent felhoztak ellene. Ezt megelőzendő, a tiszt szimplán elégeti a levelet. Claire-ék közben vacsoraidőben visszamennek a börtönbe azzal a blöffel, hogy az igazgató végül megengedte az elítéltnek, hogy levelet írjon, azt jött átvenni az asszony és inasa (Murtagh). A férfi persze nincs az irodában, helyette egy fontoskodó fazont (pl. aggódik az "inas" biztonságáért) kell lerázni, végül sikerül, kezdhetik a kulcsok keresését.

outlander_1_15_6.jpg

Randall kényelembe helyezi magát a cellában, meg kell hagyni, nagyon elegánsan tud ülni. Kérdezgeti Jamie-t, hogy vannak-e néha rémálmai vele, szokott-e őrá gondolni, mikor Claire megérinti a hegeket. Tessék bevallani, most már mindegy. A kapitány aztán elmondja, hogy csak halasztatni tudja a kivégzést, illetve legfeljebb csak úgy megakadályozni, ha Jamie önkezével vetne véget életének. Mondjuk, mint Brutus... (tegye fel a kezét, akinek hirtelen eszébe jutott, hogy újra kellene nézni a Rómát), vagy Szókratész. Esetleg Randall is szívesen főbe lövi, vagy ha szemből nem tetszik, akkor hátulról elvághatja a torkát. 

outlander_1_15_7.jpg

Mindenesetre Black Jack biztos benne, hogy Jamie meg fogja adni magát neki, mielőtt még távozik eme árnyékvilágból. A jelenetet egyértelműen Tobias Menzies uralja minden apró arcrándulással és félbehagyott kézmozdulattal, de valójában  fele ennyire sem lenne hatásos, ha Sam Heughan nem játszana alá tankönyvbe illő módon szinte csak a tekintetével kommunikálva. Ezen felül a folyamatos zúgás a háttérben (a tűz hangja? nagyon bizarr aláfestő "zene"?) járul még hozzá a feszültség növeléséhez. Murtagh közben már siettetné Claire-t, aki pont akkor találja meg a kulcsokat, amikor az iménti fontoskodó férfi visszajön. Nincs más megoldás, le kell ütni. A takarítást tessék Murtagh-ra bízni, addig az asszony mehet megkeresni Jamie-t.

outlander_1_15_333.jpg

Az idegőrlő tompa zúgó hang továbbra sem szűnik az alagsorban. Jamie pedig közli, nem fogja megadni magát. Randall megjegyzi, csalódott is volna benne, ha igen. A kapitány már nagyon szeretné látni Jamie hátát, a fogoly ezt a pillanatnyi elgyengülést használja ki, el is rendezi azonnal, de az angollal jött verőlegény nehezebb téma. Végül Randall menti meg Jamie-t a Marley nevű fickó fojtogatásától. Aztán az imént harci eszközként használt kalapáccsal szétveri Jamie bal kézfejét. (A könyvet is olvasóknak emlékeztető: a sorozatban Jamie jobbkezes.) No, legalább Claire már tudja, merre kell a férjét keresni, elég az üvöltés után menni. 

outlander_1_15_8.jpg

Jamie az ájulás szélén a fájdalomtól, de Randall nem engedi. Felpofozza, majd az ép kezét a saját nadrágjába húzza. Marley-ban most kezd valami derengeni, hogy talán nem biztos, hogy a legjobb társaságba került. Aztán inkább meggondolja magát a tiszt és lelép, így Claire pont odarohanhat Jamie-t megmenteni, de előtte még nyitva hagy egy hátsó ajtót. Aztán próbálja kiszabadítani a férjét, de visszajön Randall. Közben katonák jönnek, hogy el kell vinniük Claire-t, aki tudomásuk szerint szöktetni akar egy rabot, de Randall túl magas rangú ahhoz, hogy szembeszálljanak vele. Ő azt mondja a katonáknak, hogy fontos kihallgatás zajlik épp, nem engedélyezi a nő elvitelét.

outlander_1_15_55.jpg

Aztán Marley-val átmotoztatja Claire-t, s hogy biztosak legyünk benne, hol nyúlkál a fura alak, még meg is szagolgatja az ujjait. Sőt, a tiszt kilátásba helyezi, hogy a pasas jól meg is erőszakolja majd a nőt, de azt ő már nem akarja nézni, mert bár nem női lyukra vágyik (ő mondta!), de azért van ízlése. Claire is megpróbálja leütni Randallt, közben Jamie magához tér és kinyírja Marley-t. Randall Claire-t fojtogatja, Jamie pedig felajánlja, hogy bármit megtehet vele Black Jack, csak a feleségét engedje el. Az angolnak felcsillan a szeme, ez akkor becsületbeli ügy lesz, de azért biztos, ami biztos, odaszegezi Jamie szétkalapált kezét az asztalhoz, majd erőszakkal megcsókolja.

outlander_1_1566.jpg  

Míg Claire-t kikíséri, Randall small talkba kezd, igaz, hogy magát boszorkánynak tartják? Claire észnél van, igen, ő egy boszorkány, és most megátkozza a kapitányt: megsúgja neki halála óráját. A férfi egy csapóajtón keresztül lelöki, és a nő, mit ad Isten, pont McQuarrie hullája mellé huppan. Randall visszamegy és megszabadítja Jamie-t az ingétől, végigsimít a korbácsnyomokon, és azt suttogja, hogy ez egy mestermű. Még meg is nyalogatja kicsit a hegeket. Majd felteszi a kérdést: akkor kezdhetjük?

outlander_1_15_9.jpg

Claire kétségbeesetten ordítozik az erdőben, valaki segítsen már neki. Angus kussoltatja el, nem kellene a vörös kabátosokat is magukra hívni. A csipet csapat Sir Marcus MacRannochnál húzza meg magát, Claire szeretné, ha embereket kapna Jamie megmentésére, a férfi azonban nem kockáztatja háza népe biztonságát. Az asszony fizetne is. De nincs az a pénz, hölgyem! Amikor azonban Claire előhúzza Jamie-től kapott gyöngysort, a házigazda elérzékenyül. Úgy tűnik, errefelé nem lehet egy lépést sem tenni, hogy ne botoljunk Ellen MacKenzie, férjezett nevén Mrs. Fraser valamely egykori hódolójába. Úgy van, úgy van, ez az ő nászajándéka volt. De a szabadító akcióba akkor se száll be.

outlander_1_15_99_9.jpg 

Mondani akar még valamit, amikor érkezik egy szolgája a rábízott marhacsorda felével. Murtagh-nak hirtelen megint akad egy remek terve. Ám hogy mi, azt már csak a szezonzáró epizódban tudhatjuk meg. 

Címkék: Outlander
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása