Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 1x12 - Lallybroch

2018. augusztus 03. 13:00 - pethő.anni

Ha elfelejtettük volna, hogy Skócia milyen vadregényesen gyönyörű tud lenni, akkor a nyitóképek emlékeztetnek rá bennünket. Jamie és Claire lovaglás közben a repülőgépekről beszélgetnek. Kiderül az is, hogy az asszony 27,  férje 22 éves. Amint feltűnik Lallybroch tornya, Jamie-nek eszébe jut, mikor járt itt utoljára, és hogy Dougal mesélte, Jennynek lett egy fattya Randalltől. Gyalog sétálnak be a kapun, ahol egykor Jamie-t kikötözték. Claire megszólít egy kisfiút, a háttérben pedig egy fiatal állapotos nő épp a frissen mosott ruhát teregetné, amikor megpillantja Jamie-t. Ruháskosár eldobva, nővérke rohan öcsikét üdvözölni.

outlander_1_12_1.jpg 

Jamie nagyon dühös lesz, amint kiderül, testvére a kisfiút épp róla nevezte el. Jenny pedig kezdi kapisgálni, mit hisz róla a öccse, de mintha bölcsen kivárná, hova kanyarog a történet. Claire-t viszont kiosztja: az angol lotyó csak maradjon csendben,aztán megfenyegeti Jamie-t, hogy ha nem tér észhez, megszorongatja a tökeit. A férfi még dühösebb lesz, őt ne alázza senki ilyen szöveggel a felesége előtt, Jenny pedig bebizonyítja, hogy nem éppen egy (pre)viktoriánus szende szűz, s azt mondja, hogy ha ez a nő a tesó felesége, akkor nyilván úgyis több köze van annak tökeihez. A veszekedés közben feltűnik egy fiatal, jobb alsó lábszára helyén falábat hordó, barátságos tekintetű férfi, s amikor Jamie azt firtatja, kié nővére születendő gyermeke, határozottan megjegyzi: az övé. Ahogy a nagyobbik pulya is. 

outlander_1_12_2.jpg

Ő Ian Murray, Jenny férje, és feltehetőleg régi ismerős, mert megjegyzi, hogy Jamie mindig is értett a látványos belépőkhöz. Aztán Claire kiléte felől érdeklődik, hősnőnk pedig kezd ráérezni a Fraser-stílusra: én lennék a lotyó, amúgy Claire Fraser. A feszültség csak kicsit enyhül odabent a szalonban is, Jamie követeli, hogy nővére mesélje el, mit tett vele Randall. Jenny ahogy felidézi az emléket némiképp veszít eddig határozottságából. A flashbackben közben látjuk, ahogy Black Jack felráncigálja a lányt az emeleti szobába. Az ujját kezdi dugdosni a lány szájába, aki viszont megpróbálja egy könyvtámasszal (?) leütni. A kapitány lazán kivédi a támadást, majd dühösen az ágyra löki a lányt.

outlander_1_12_11.jpg

Aztán ingerülten próbál valami merevedésfélét produkálni, de nem nagyon megy, csak ráncigálja magát. Egyre idegesebb, főleg amikor Jenny elkezd rajta röhögni, mert bár tapasztalatlan, de azt megsejti, hogy egy "normális" erőszak nem így szokott zajlani. Akkor is nevet, amikor a kapitány pofonvágja, Egyszer. Kétszer. Aztán úgy hozzávágja a lány fejét a baldachinos ágy oszlopához, hogy elájul. Amikor magához tér, Randall már sehol.Szerinte Jamie-nek ezek után bocsánatot kell kérnie tőle. Claire is így gondolja, de a két Fraser szinte egyszerre osztja ki, ez nem az ő dolga.

outlander_1_12_3.jpg

Jamie kiráncigálja magával Claire-t és kioktatja, így nem lehet viselkedni egy urasággal, nem lehet nyilvánosan megkérdőjelezni vagy kritizálni a tetteit. Egy úrnő úgy kell viselkedjen, mint Colum felesége: a hálószobában repkedhetnek a porcelánok, de a háza népe előtt soha.Tovább folytatódik a kínos családegyesítés, Jenny csodálkozik, hogy Jamie-ék nem csak átutazóban vannak, de azért secperc alatt kiköltözteti saját és Ian holmiait az uraság szobájából, mert az innentől hősszerelmeseinket illeti meg. Odafent aztán Jamie apjára terelődik a szó, még egy 10. századi kard is előkerül. Kiderül az is, hogy Fraser papát utoljára Fort Williamben, a két korbácsolás között látta a fia. 

outlander_1_12_4.jpg

Megint egy visszaemlékezés: Jamie-t épp Randall dolgozószobájába viszik a katonák, amikor szembejön vele az apja. A kapitánytól jön éppen, próbált ő is beszélni vele gyermeke érdekében. A katonák akadékoskodnak, menni kellene, az apa búcsúzóul még megpuszilja Jamie-t és utánakiált, hogy remek legény vagy fiam, és mindig ott leszek, bármi is történjék veled. Randall az íróasztalánál ülve szemétkedik Jamie-vel, hogy sajna nem tehet eleget az apja kérésének, s egyébként is, még ha Argyll hercegtől sikerülne is felmentés kérni a második korbácsolás alól, ki tudja, mikor ér ide a levél, addigra már lehet, hogy rég végrehajtották az ítéletet. 

outlander_1_12_12.jpg

Aztán előbb célozgat rá, de később konkrétan kimondja: van lehetőség megúszni a korbácsolást, ha Jamie rendelkezésére bocsátja a kapitánynak a testét. (Valaki esetleg meglepődött volna?) Jamie-t magát bántja legjobban, hogy mérlegelni kezdi, mi fájna jobban. Aztán az is eszébe jut, hogy ha mégis elfogadná az ajánlatot, az apja előtt nem konkrétan az anális közösülés miatt szégyellné magát, hanem mert ilyen könnyen feladta. Úgyhogy marad a korbácsolás, ahol nem csak Dougal (ahogyan már korábban is láttuk), hanem az apa is jelen van. És a kikötözött, saját vérében tocsogó, eszméletét vesztett Jamie látványától kap szívinfarktust vagy agyvérzést, mindenesetre elvágódik a földön és meghal. 

outlander_1_12_7.jpg

Este a vacsoraasztalnál Jenny kérdezgeti Claire-t, vezetett-e már háztartást? Nem, de gyorsan tanul, na arra már másnap meglesz a lehetőség, mondja a Jamie-vel együtt belépő Ian, merthogy (mit ad Isten, hogyhogy nem) éppen holnap lesz a negyedéves bérleti díj beszedésének napja. A bérlőktől nem kell tartani, soha nem adnák fel Jamie-t a vérdíjért, nyugodtan megünnepelhetik a földesúr hazatértét.Vidám népség a lallybrochi bérlők serege, viszonylag jómódú és hálás, nem csak a kötelező befizetendőt hozzák, hanem ajándékokat is az uraságnak és a feleségének. Szól a zene, mérik az italt, az asszonyok Jenny pocakját simogatják, Jamie meg mindenkivel iszik egy kört. Ha valaki mégis kevesebbet fizetne, Jamie nagylelkűen elengedi.Sőt, inkább visszaadja azt a keveset is.

outlander_1_12_13.jpg

Claire éppen a levendulából sajtolt olajról beszélget az asszonyokkal, amikor egy kisfiú elcsen egy lepényt, az apja rajtakapja és jól pofon vágja párszor. A pasas nem bírja az angolokat. Ezt Claire is tapasztalja, mikor a gyereket meg akarja menteni az erőszakos férfitől, aki végül is nem tehet mást, mint enged, mégiscsak az úrnő, ha angol is. Odabent Jenny és Claire megvizsgálják a fiú kék-lila foltokkal teli hátát, de Jamie nem intézkedhet, mert valaki megint nagyon koccintana vele. A földesúr aztán teljesen elázva esik be az ágyba. Az aláfestésnek használt gúnyos hangvételű hegedűszó találó. Claire zsörtölődik kicsit hites urával, de aztán magában mosolyog. 

outlander_1_12_8.jpg

Másnap Jamie durván másnapos, Jenny meg dühöng egy sort, hogy a tesó nem szedte be a bérleti díjat, de a bántalmazott gyereket, Rabbie-t befogadta. Ha ezek után tönkremennek, a bérlőket is magukkal rántják. Jamie a szolgálón tölti ki a mérgét, szar a kenyér, Mrs Crook. Igen, mert elromlott a malom. Jamie megy is megjavítani, bemászik a malomkerékhez, de pont akkor jön egy csoportnyi angol katona. Jennyi és Claire azt játssza, hogy a rossz malom bámulásával töltik a piknikezésre alkalmas időt. A katonák sehogy sem akarnak tovább állni, kiderül, egyikük ért a malmokhoz.Be is indul a kerék, de mi lehet a víz alá bukó Jamie-vel? Főleg, hogy az inge beleakadt a kerékbe, s a katonák magukkal vitték a ruhát.

outlander_1_12_10.jpg

 Semmi gond, Jamie előbukik tök meztelenül a víz alól, de szégyenlős Jenny előtt, viszont amikor hátat fordít neki, a nővérke először pillantja meg a korbácsnyomokat. Este Claire a folyosón a festményeket nézegeti,  a kismadarat gyógyító kislány Jennyt ábrázoló kép előtt Ian elmeséli el neki, hogy a háborúból hazatérve őt is az asszony ápolta. Sőt a házasságkötésük napját is szimplán bejelentette, a férfinek nem volt más választása, bár nem mintha nagyon bánta volna. A sógor még használati utasítást is ad a makacs Fraserekhez. Erősen kell tartani a gyeplőt, s ha nagyon önfejűsködnek, nagyobbat rántani rajta. Claire ki is próbálja, jól kiosztja Jamie-t, hogy ne akarjon itt részeges földesurat játszani, nem ezt várná tőle az apja sem. 

outlander_1_12_9.jpg

Jamie végre kilátogat apja sírjához. Jennyi is odamegy, és elmondja, hogy négy éven át hibáztatta öccsét az idősebb Fraser haláláért. De aztán meglátta Jamie hátát, és mindent értett. Rajta töltötte ki mérgét Black Jack, mert a lány  kinevette. Jamie inkább nem világosítja fel nővérét, csak annyit mond, hogy a kapitány eléggé sötét lelkű valaki, és igazából ő tehet apjuk haláláért. A meghitt jelenet a szokásos éles szóváltással végződik   A Fraser házaspárnál is a meghittség és a szerelmi vallomások vannak este napirenden. Azonban másnap reggel Claire pisztollyal fenyegető idegen férfiak társaságában találja Jamie-t a földszinten.   

Címkék: Outlander
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása