Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 1x02 - Castle Leoch

2018. június 15. 15:00 - pethő.anni

Most őszintén, ki milyennek képzel el egy 18. századi skót várudvart? Én például iszonyúan sárosnak. Rögtön az epizód elején meg is kapom a megerősítést, ugyanis az első részben megismert kis csapat épp egy ilyen helyre lovagol be. Miközben lesegítik a lóról, Claire végiggondolja, hogy annak idején Frankkel csak beültek a kocsiba és hamar visszaértek Iverness városkájába, most viszont két napig tartott idefelé az út, így esélye sincs egyedül visszatalálni a sziklákhoz, szüksége lesz tehát várbeliek segítségére. 

outlander_1_2_001.jpg

Duci asszonyság üdvözli a fegyvereseket, anyáskodó dorgálás és némi kis évődés van napirenden, majd Claire bizalmatlan végigmérése. Jamie elmondja, hogy a fiatal nőt útközben találták, magukkal hozták, gondoskodni kell kosztjáról és kvártélyáról. Claire megjegyzi, hogy át kell kötni a férfi sebét, különben elfertőződik. A házvezetőnő az ismeretlen orvosi kifejezés hallatán még bizalmatlanabbá válik, de Claire megtalálja a megfelelő szavakat (begyullad, lázas lesz), az asszonyság, bár továbbra is feszülten, de végül segít a kezelésben, elkészíti a gyógynövényfőzetet. Mielőtt kettesbe hagyná Claire-t és Jamie-t, megengedi, hogy az új vendég is egyszerűen csak Mrs.Fitznek szólítsa, mint mindenki más, a formális FitzGibbons helyett. 

outlander_1_2_003.jpg

Claire felfedezi, hogy Jamie hátát szépen kidekorálták. Többször is megkorbácsolták, többek között azért, mert megpróbált megszökni a Fort William katonai erődből. Név éve történt, Black Jack Randall vezetésével jöttek a katonák egy új adót beszedni, Jenny, Jamie nővére pedig egyedül volt otthon. Naná, hogy erőszakoskodás lesz a vége, de mintha csak azért, hogy Randall provokálja a srácot és okot találjon a kiköttetésére, majd jó néhányat ráhúzhasson az izmos férfihátra lovaglóostorával. Jamie innen kerül az erődbe, s mivel Randall kiüti, nem emlékszik sok mindenre, mindenesetre úgy tudja, a nővére az ő élete védelmében ment végül szobára a kapitánnyal.

outlander_1_2_007.jpg

Másnap Mrs. Fitz ébreszti Claire-t, hogy öt óra van, nem kellene átaludni az egész napot. A fényekből ítélve ez hajnali ötöt jelent. Claire végre kap rendes ruhát, a házvezetőnő rácsodálkozik a melltartóra (hát ez meg micsoda, módi?, hát francia!), majd olyan grimaszt vág, amiből sejthető, mint gondol a franciákról, meg ő az erkölcstelen hóbortjaikról. Claire kap egy csinos kis párnácskát a dereka köré, ezek szerint ekkoriban a széles csípőjű nők voltak a szexbombák. Így már mehet rapportra a főnökhöz. 

outlander_1_2_5.jpg

Egy kalitkákkal és könyvekkel zsúfolt szobába vezetik, s amíg egyedül van, rögtön keresgélni kezd, egy könyvből, vagy bármi másból talán megtudhatja, melyik évbe csöppent. Mázlija van, az asztalon egy levél, rajta az 1743-as dátum. Közben belép egy O-lábú pasas - akit egy pillanatra láthattunk az epizód elején egy félig nyitott ablakban -, ő lenne itt a góré, Colum ban Campbell MacKenzie. Kellemes bájcsevej kezdődik, de érződik, hogy Colum nagyon szeretné tudni, miféle szerzet keveredett a várába. Mivel Claire egyszer úgy hallotta Franktől, aki a titkosszolgálatnál volt a háborúban, hogy kihallgatáskor érdemes minél inkább az igazsághoz ragaszkodni, mert akkor kisebb a lebukás veszélye, így oxfordshire-is özvegynek mondja magát.

outlander_1_2_6.jpg

Férfi szolgájával volt úton, Franciaországba igyekezett, távoli rokonokhoz, amikor kirabolták,  a ruháitól pedig az a Randall nevű tiszt szabadította meg. Colum kicsit kételkedik, mert bár rossz híre van a kapitánynak, de hogy angol tiszti egyenruhában angol úrinőket zaklasson, azért az nehezen elképzelhető. Kicsit mintha akadozna a társalgás, de végül a házigazda megemlíti, hogy öt nap múlva jön majd egy üstfoldozó, aki Ivernessbe tart, az ő kocsiján van mindig hely utasoknak is. 

outlander_1_2_004.jpg

A szívélyes vendéglátásnak álcázott kihallgatás vacsorakor folytatódik, megspékelve egy masszív leitatási kísérlettel, ám lassabban halad a dolog, mint ahogyan azt a férfiak várják. Claire ügyesen válaszolgat a kérdésekre, de ő is érzi, előbb-utóbb baj lesz a sok borral, miközben egyre bizalmatlanabbak vele szemben a házigazdák. Az sem segít a helyzeten, hogy a dramaturgiailag tökéletes pillanatban berohanó Hammish nevű kisfiút Dougal gyerekének hiszi  - látta őket az udvaron olyan igazi apa-fia módon kardozósdit játszani  - pedig valójában Columé. Bár a háziak pillantásából úgy tűnik, talán lehet, hogy nem is tévedett nagyot. Közben már azt is sejteni kezdi, hogy Jamie-nek sem MacTavish a valódi vezetékneve. 

outlander_1_2_8.jpg

Ennek kibeszélésére másnap lesz lehetősége. Lángvörös loknis szupermenünk épp egy vad lovat készül betörni,  Claire pedig kilátogat hozzá kötést cserélni és piknikezni. Jamie elmeséli, hogy vérdíj van a fején, nagyjából egy gazda éves jövedelmével egyenértékű. Olyan gyilkosságért körözik, amit el sem követett.  Colum és Dougal egyébként a nagybátyjai, és tudnak a helyzetéről. A rusztikus idillt a morcos lovászmester szakítja félbe, ideje dolgozni kölök. Így végül elmarad a kötés cserélése. 

outlander_1_2_9.jpg

Claire közben felfedezi, hogy "testőrt" kapott a nagyobb darab skót fickó, Rupert személyében. Dougal a neki szegezett kérdésre őszintén válaszol, azért figyelteti a nőt, mert angol kémnek hiszi. Claire úgy dönt, nem zavartatja magát, például gombászni megy, hol összefut egy Geillis Duncan nevű fiatal nővel, aki valami fura oknál fogva szakadt stólát vett fel, noha az összképet tekintve kifejezetten jómódú fiatalasszonynak tűnik. Sejtelmesen és kissé gőgösen arról beszél, hogy őt boszorkánynak hiszik ám a helybeliek, mert ért a füvekhez, különösen azokhoz, melyek magzatelhajtásra is jók. 

outlander_1_2_005.jpg

A szombat este az igazságszolgáltatás ideje a nagyteremben, Geillis fordít Claire-nek, a haragosok kibékítése ugyanis gael nyelven zajlik. Aztán jön egy férfi, aki a lányát vonszolja maga után, tessék kérem megbüntetni, mert engedetlen volt. Colum rábólint, de ekkor Jamie közbekiált, hogy ő átvállalná a büntetést. Hülye ez, bazmeg? - hallatszik ki Claire kulturáltabb hangnemben megfogalmazott értetlenkedése mögül a valós jelentés. Nem, nem az, csak kezdi megkedvelni, hogy te ápolgatod. Rupert mackó az ítéletvégrehajtó, Jamie-nek pedig állnia kell az ütéseket. A buli első vérig tart, Geillis szakértő szavai szerint ez orrba vágással fog megtörténni. 

outlander_1_2_006.jpg

Az egyoldalú bunyó előtt Murtagh - az a skót, aki megmentette Claire-t Randalltól - azért odasúgja Jamie-nek, hogy legyen óvatos, mert lehet, hogy Dougal készül valamire. A magát egyre kínosabban érző Rupert végül felsőbb belegyezésre beviszi az utolsó ütést, orrcsont roppan, az eséstől a váll is újra kiugrik, Jamie pedig vigyorogva kéri nagybátyjait, hogy hadd távozhasson. Ápolás közben elmondja Claire-nek, hogy tudja ugyan, kicsoda a lány, akiért kiállt, de soha nem beszélt még vele. Viszont tudja azt is, hogy a testi sebeknél rosszabbak a lelkiek,a  nyilvános megalázás emléke pedig nem múlna el egyik napról a másikra egy fiatal lány esetében. 

outlander_1_2_11.jpg

Másnap meg is jön az üstfoldozó, Claire épp Mrs. Fitztől búcsúzkodik, aki egy kis elemózsiakosarat is készített. Ekkor jön  Dougal, aki ellentmondást nem tűrően bejelenti, Colum látni szeretné Claire-t. A nőt pont abba a helyiségbe vezetik, ahol annak idején Frankkel is voltak. Volt itt egy ember, aki gyógyította a vár népét, bár nagy kontár lehetett, ha egy kis nátha elvitte, mondja Colum. Ez volt a műtő, és annyi minden van itt, egyik-másik dolognak talán hasznát vehetné Claire is, mivel itt fog maradni és gyógyítani fogja a háznépet. Nem, nem fogoly. Csak ha szökni próbálna.  

Címkék: Outlander
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása