Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Miért kellett Dale-nek meghalni a második évadban?

2018. június 14. 17:00 - Sick Rhymes

 walking-dead-dale-feature.jpg

A Walking Dead egyik nagy előnye, hogy úgy képes hű lenni az alapjául szolgáló képregénynek, hogy közben bátran eltér egy-egy ismert történettő. Ilyen például Dale halála a második évadban, aki a képregényekben egészen sokáig húzta. Természetesen Dale halála mögött sokkal több van, mint puszta írói szabadság.

Dale a tévésorozatban elég csúnya halált halt a második évadban, pedig a képregényekben jóval tovább húzta, bár ott durvább halált halt, mint a tévében. A képregényekben Dale Horvath egy kedves idős csávó, aki valahogyan összemelegedik Andreával, és kettőjük kapcsolata sokáig fontos része a képegénynek. Egyrészről Dale folyamatosan azzal küzd, hogy nála fiatalabb barátnője nem néz fel rá, nem szerelmes belé, nem tud neki úgy megfelelni, mint más fiatal férfiak, például Tyreese. A másik fontos pont, hogy egy idő után Dale lesz Rick ellenpólusa a vitákban, a józan emberi hang, aki a rengeteg brutalitás után megkérdőjelezi Rick vezetői tudását.

Dale a képregényekben ráadásul eléggé szenvedett mástól is. Egy zombiharapás miatt levágták a jobb lábát, emiatt nem csak haszontalannak érezte magát, de Andrea szerelmét is megkérdőjelezte folyamatosan. De ami ennél is keményebb, hogy Dale hogyan halt meg. A képregényekben Dale és Andrea voltaképpen örökbe fogadnak két árvát, Bent és Billyt, egy fiú ikerpárt. Azonban a gyerekek (a szomorú sorsú két lánytestvérhez hasonlóan) kicsit megkattantak, egyikük lelőtte a másikat, mire Carl pedig agyonlőtte a gyilkost. Dale a két gyerek elvesztése után annyira kikészült, hogy figyelmetlenségből megharapta egy zombi, de a lábával ellentétben ezt nem mondta el senkinek, helyette egymagában világgá ment.

Igen ám, de az erdő környékén elkapták. Nem is akárkik, hanem a kannibálok, egy olyan történetszál, amely így egy az egyben kimaradt a sorozatból, de bizonyos részei későbbi évadokban visszaköszöntek. A lényeg, hogy a hegyi erdőkben egy kisebb embercsoport kannibalizmussal tartotta fent magát, és Dale éppen arra tér magához, hogy a kannibálok vezetője azzal büszkélkedik, hogy most zabálták meg a másik, még ép lábát. Erre Dale vad röhögésbe kezd, és bevallja nekik, hogy megharapták, szóval reméli, mindannyian elkapták ezt tőle, mire az emberek jól összeverik dühükben.

A kannibálokat Rickék természetesen megölik, és itt találkoznak Gabriel atyával is. Dale a halálos ágyán elmondja, hogy Rick igazán jó vezető és követni kell, majd Andrea fejbe lövi, mielőtt átváltozna. Andreára annyira komoly hatással volt Dale halála, hogy sok-sok részen keresztül hordta a halászsapkáját. Végül a képregénybe Rick karjaiban köt ki.

A sorozatban Dale romantikus szála teljesen kimaradt, ellenben erősen megvolt benne az az emberség, ami egy idő után a gyilkolást választó Rickkel, de leginkább Shane-nel szembe fordította. Carl hibájából beszabadul egy zombi Hershel farmjára, elkapja Dale-t, és szó szerint kibelezi. A többiek már nem tudják megmenteni, és végül Daryl végez vele.

Mint utólag kiderült, a Dale Horvathot játszó Jefferey DeMunn igazából Frank Darabont miatt vállalta el a szerepet, de miután Darabont elég csúnya körülmények között távozott a sorozatból, a stáb közül egyedül DeMunn jelezte, hogy így nincs kedve folytatni.

Darabont és DeMunn már többször dolgoztak együtt korábban, és szép lassan szoros baráti kapcsolat alakult ki kettőjük között. Ezért hiába viselkedett Darabont vállalhatatlanul az egész stábbal, DeMunnt nagyon megviselte barátja kirúgása a sorozatból. Egy hétig emésztette magát, de aztán rájött, hogy mégis csak egy zombisorozatról van szó, és felhívta a készítőket, hogy szeretné, ha kiírnák a Walking Deadből örökre.

Dale halála nem volt betervezve, de talán éppen ezért váltott ki akkora hatást a maga idejében a nézőkből. Dale volt az egyik utolsó karakter, akiben maradt emberség, és elítélte más emberek meggyilkolását. Éppen a személyisége miatt volt annyira sokkoló, hogy egy ennyire kedves, pozitív embert ilyen brutális módon írtak ki a sorozatból.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása