Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Into the Badlands 1x01 The Fort („Az erőd”)

2018. június 13. 13:00 - vero.na

A kezdő jelenetben egy motorost látunk, amint egy pipacsmezőn mákonyföldön száguld keresztül. Jegyezzük meg a fickót, mert ő a főszereplő, meg a motort is, mert még elő fog kerülni. A jelenet alatti narrációból megtudjuk, hol vagyunk és mikor: a jövőben, valószínűleg Amerikában (hol máshol), ahol nagyon rossz, mert épp újra kialakulóban van a feudalizmus, az a fajta, ami Japánban volt divat a 15-16. században.

 

into1.png

Szóval főhősünk, Sunny, aki már most nagyon keménynek tűnik (az is), leszállva a motorról egy férfihez lép, aki fejszével a fejében fekszik a fűben. Welcome to the Badlands. Továbbhaladva több egymáshoz láncolt, kivégzett egyént is talál, egy kislánynak lecsukja a szemét. Ebből láthatjuk, hogy bár kemény, de van szíve. A lánc végén viszont van egy üres, nyitott bilincs: vajh hova lett e rab? Sunny – helyesen – azt feltételezi, hogy a közelben táborozó nomádbanda keze lehet a dologban. Odamegy, leteszi a kardját, és puszta kézzel legyak mindenkit. Ebben a világban lőfegyverek eleve nincsenek, maximum íjak és nyílpuskák. A jelenet nagyon jó, az egész sorozatban minden harc zseniálisan néz ki, kreatívan komponált, nagyon kevés a vágás (kameraértelemben;), és itt a Badlands-ben mindenki feketeöves, szóval nagyon látványosan tudják egymást verni.

 

A verekedés előtt Sunny először próbálkozik szép szóval, hogy nem illik a baron (=daimjó; későb: báró) cog-jait (=jobbágyait) abajgatni. Ám a nomádvezér lenézi és beszól, hogy egy clippernek (szamurájnak) biza nem egy életbiztosítás egyedül mászkálni. Szóval kábé mi, nézők is nagy vonalakban tisztába jövünk a Badlands társadalmi berendezkedésével.
Főcím.

 

into3.png

 

A ládából, amin előzőleg az immár halott nomádvezér ült, egy fiú kerül elő, őt is tessék megjegyezni. Menekülne, de Sunny fejbe dobja, majd eltemetik a kivégzett jobbágyokat, s közben kiderül, hogy a fiút egy bizonyos „Özvegy” akarta megkaparintani. Sunny arckifejezéséből megtudjuk, hogy ismerős neki a név. A fiú szökne, de Sunny hazaviszi, mert ő becsületes munkaerő. Visszamennek az erődbe, Sunny bárójához. Az udvaron épp harcművész edzés zajlik, de Sunny jöttére megállnak, s köszöntik, mert ő a regent (kormányzó). Majd látjuk a szamurájtanoncokat egymást verni, s a fiú közli, hogy ő köszöni szépen, ebből nem kér. Sunny szerint igen, mert mákonyt szedni egy életen át mégis uncsi, tehát elviszi a tanoncgyűlésre, meghallgatni a báró beszédét.

 

A báró, Quinn (akit Csókás Márton játszik, kicsi a világ), kissé fura figura, enyhe őrület lengi körbe lényét. Atyai tónusban előadott beszédében családjának nevezi a gyakorlatilag rabszolgáit, dióhéjban megismertet minket Sunny eredettörténetével (senkiből is lehet kormányzó), majd feltüzeli a fiúkat, hogy öljenek érte. Nagyon úgy tűnik, hogy az új fiún kívül mindenkire hatással van az agitáció.

 

into5.png

 

A srác balszerencséjére Quinn bárót érdekli, hogy mit akart tőle az Özvegy, de a fiú nem tudja, mehet is verekedni a többiekkel, miután a báró megfenyegeti. Sunny meg figyeljen rá. Ezen a ponton bukkan fel Quinn báró fia, Ryder, aki biza inkompetens, mert már egy ideje kajtatta a bandát, amit Sunny kábé 3 perc alatt tett múlt időbe. Ez érthetően zavarja, és menne bosszút állni, de az apja és Sunny ellenzik, mert akkor ők kezdenének háborút, és abból baj lenne. Jobb a béke, meg szükségük van az Özvegy által birtokolt olajra. Ryder megint inkompetensnek van beállítva (az is). A fiú megérkezik a küzdőtérre, rögtön kiszúrják a nyaklánca miatt (amit eleve hülye ötlet volt magán hagyni, minden harcművész mester leveteti), a Helyi Vagány Csávó letépi, majd egymásnak esnek. Sunny szétszedi őket, elveszi a nyakláncot, és látjuk a szemén, hogy újfent ismerős dologba botlott. Végre megtudjuk a fiú nevét: M. K. Hivatalosan tán sose derül ki, hogy mit jelentenek e betűk. Talál magának 1 db barátot, aki figyelmezteti, hogy több fiú feltűnési viszketegségből verekszik, legalább ők ketten tartsanak össze. A falról Ryder figyel, valószínűleg azt lesi, hol köphetne Sunny levesébe.

 

into7.png

 

Aztán Quinn bárót követjük, ahogy lakásába megy, ahol az első felesége, Lydia várja, aki épp Quinn második házasságát szervezi, és nem élvezi, ezért szurkálódik, a mi esküvőnkre mindenki eljött, de a kis új jobbágy arádra nem kíváncsi senki. Quinn most nem tud ezzel foglalkozni, mert épp rájött a migrén. De a felesége nem adja fel: ha szarul vagy, hát adj több melót az egyetlen fiunknak. Nem, mert inkompetens, mondja Quinn (és igaza van).  A következő jelenetben megtudjuk, honnan ismerős Sunny-nak a nyaklánc: neki van egy iránytűje, ugyanezen motívummal díszítve. Már jön is Ryder, hogy mégis mit vett el a sráctól? Ezt a nyakláncot. Nem, soha nem láttam hasonlót. Ryder úgy adja Sunny tudtára, hogy márpedig bosszút kéne állni az Özvegyen, mert így lehet megvédeni a bárót, aki nem önmaga a migrén miatt, hogy azt kívánjuk, Sunny itt és most belezze ki, de erre sajna nem kerül sor, meg a bosszúra sem.

 

into9.png

 

Aztán Quinn ifjabb menyasszonyát, Jade-et pillantjuk meg, fiatal, szöszi, nagyon csini. Messziről Lydia, az első feleség és Ryder figyelnek; Ryder azt próbálja kihúzni az anyjából, hogy féltékeny, de Lydia nem reagál, mi meg sejtjük, hogy Ryder a saját gondolatait mondja ki hangosan, mert az apja épp megrontani készül a szíve hölgyét.
Lydia arcán azért látszik, hogy nem fogja egyengetni az ifjú pár útját.Az est leszálltával Sunny kiruccan a városba, ahol a kavicsos utak valószínűtlenül rendezettek. Betér egy üzletbe, ahol egy hölgy épp művégtagot applikál a vendégére. Ő Veil, aki olvasásra és a szerelem művészetére tanítja Sunny-t, olyan sikeresen, hogy már a következmény is lassan látszani fog. Sunny nem örül, mert a szamurájnak itt nem lehet gyereke, kivégzés jár érte, de Veil-nek van B-terve, menjünk innen a fenébe, az is jobb, mint a Badlands. Sunny nem hisz ebben, Veil megsértődik, hát van neked szíved?

 

into11.png

 

Erre Sunny bánatában elmegy strigulát tetováltatni, mert a szamurájnak ez a „jutalma”, ha a báróját védve ont vért. A tetoválós látja rajta, hogy kezdi megfeküdni ez az egész, mégsem egészséges és teljes élet ez a másik aprítása. Sunny most szomorú szamuráj. A tanoncszálláson a Helyi Vagány Csávó állna bosszút M. K.-n, megüti, úgyhogy M. K. vérezni kezd, a Helyi Vagány Csávó vesztére: mert amikor M. K. megsebesül, a tekintete elfeketül, átmegy berzerkerbe, és gyalázatos módon végez támadójával. Sunny kerek szemekkel végignézi, M. K. összeesik. De hosszú még az éjszaka.

 

Sunny hazaviszi M. K.-t a szobácskájába, aki felébredvén elárulja, hogy ő is annyit tud, mint mi, hogy ha vérzik, gyilkolás következik. Sunny megmutatja az iránytűt, M. K. felismeri, ez Azra, innen származom. És az hol van? Kérdi Sunny, mert ez reménysugár! Lehet költözni nővel, babával! De M. K. sajnos nem emlékszik, hogy keveredett ide, s már menne is visszalopni a nyakláncát, utolsó emlékét az anyjáról, akivel elszakadtak egymástól, azóta is keresi. Sunny határozottan értésére adja, hogy a visszalopás rossz terv, inkább húzza meg magát.

 

into13.png

 

A következő éjjel Sunny a nőjéhez igyekszik, hogy újságolja a jó hírt, miszerint érdemes lehet szökni, de az ajtó előtt állva bekapcsol a belső riasztója, és lám, a semmiből idétlen keménykalaposok kerülnek elő, meg egy szép retro autó (nem tudom, milyen típus, annyira vagyok kompetens autók terén, mint Ryder eddig bármiben), aztán HARC! Pofon csattan, végtag röppen, penge csusszan, autó dörren. Az autóból eztán egy vörös hajú hölgy száll ki, akit Sunny kinyírna, mert betolakodó, de nem teheti, mert ő is báró, méghozzá maga az Özvegy, akinek M. K. kell. Sunny nem adja, mert Sunny kemény. A tanoncszálláson M. K. kis barátja közli, hogy ismeri az udvarház keresztmetszetét, úgyhogy M. K. belekezd a visszalopás projektbe. Ami természetesen kudarcba fullad, Ryder, aki most sem szimpatikus, rajtakapja, az anyja is felbukkan, M. K.-nek reggel annyi, Ryder példát fog vele statuálni.
Sunny meglátogatja a tömlöcben, én szóltam mondja, de ezzel nem segít. M. K. könyörög, hogy keresse meg az anyját, és mondja meg neki, amit ilyenkor szokás, de Sunny realista, és visszautasítja a kérést.

 

into15.png

 

M. K. erre pityeregni kezd, Sunny meghatódik, és elengedi a fiút, mert de jó lett volna, ha ő is kapott volna esélyt, de nem. M. K. menekül. Lydia látja. Majd Quinn hívatja Sunny-t, és megkéri megparancsolja, hogy költözzön közelebb az udvarházhoz. Sunny inkább maradna az embereivel, érthető, mindenki gyík abban a házban, de nincs apelláta. Sunny tudomásul veszi, Quinn beópiumozik, Jade, Quinn ifjú menyasszonya beszökik Ryderhez sakkozni szexelni (fúj), M. K. pedig sikeresen elszökik.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2018.06.13. 21:02:20

Jó kis sorozat ez, kidolgozott akciójelenetekkel és ragyogó képi világgal.

Flankerr 2018.06.13. 21:07:16

Kezdésnek nem rossz HV egy nagyon jó sorozatról ,csak így tovább :)

limbekcs 2018.06.13. 23:02:53

szomorú szamuráj, mi? (ennél a résznél veszítettem el végleg a komolyságomat... : )

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2018.06.14. 20:16:47

Amikor indult az új évad, akkor hallottam róla először.
Ponyva, a legjobb értelemben, jól néz ki, nem túl csöpögős, nem komolytalan, tetszik.
süti beállítások módosítása