Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szolgálólány meséje 2x08 – Women's Work

2018. június 13. 09:00 - hektor_

Türkiz és Offred új irányú kapcsolata egy gyönyörű barátság kezdetének ígéretével úszik be a képernyőkre, a jelenethez Lionel Richie kiváló baritonja adja a talpalávalót. A két nő esténként közösen dolgozik a határozatokon, beszélgetnek, nevetgélnek, azonban mielőtt öribari karkötőt készítenének egymásnak, Türkiz egy este bejelenti, hogy a Parancsnok másnap hazatér a kórházból. „Faszomba Áldassék”- mondja Offred, a másik asszony arcán hasonlóképp ütközik ki a hírrel kapcsolatos elragadtatás.

h1.png

Reggel a Waterford ház asszonynépe a kapuban tolongva várja a gazdáját, mindenki készült valamivel: Szürke a Parancsnok kedvenc sültkrumpliját készítette ebédre, Nick felesége összehajtogatott egy szalvétát vagy mi a túró van a kezében, nem nagy skill, de legalább masniba is csomagolta e jeles alkalomra, Offred pedig egy jól beleszartál a palacsintánkba – nézéssel kedveskedik a ház urának. Türkiz bevezeti férjét a dolgozószobába, szerényen utalva rá hogy mindent előkészítettek részére – a férfi megköszöni ugyan a fáradozást, de egy pillantást sem vet a papírhalomra, csak kedvesen kitessékeli az asszonyt, akinek most már ugye illik visszatérni oda, ahol a helye van; vagyis kötni, de leginkább nem belepofázni a férfidolgokba. Offred a szobájába visszatérve egy szál fehér rózsa társaságában találja az ágyán a korábbi zenedobozt. Kösz Türkiz, nekem is jó volt veled.

h2.png

Nick még mindig elég távolságtartóan fogadja az arája próbálkozásait, a kislány hiába dumál függönyökről meg színekről, ő csak dünnyög meg a vállát vonogatja, aztán le is lécel. Eden épphogy el nem bőgi magát, szegény tényleg mindent megtesz, de jelen esetben akár fejen is állhatna, a férje akkor is mást szeret. Türkiz aggódó tekintettel kanyarítja magára a kabátját, Offred kérdésére bizalmasan elhinti a szolgálólánynak, hogy a kis Angela nincs jól, úgyhogy átmegy segíteni Putnaméknak. Később Offred találkozása Janine-nel hatalmas:

- Blessed be the fruit.

- May the Force be with you.

A piacon aztán kitárgyalják hogy hát igen, Fred hazajött, de Offred szerencsés mert terhes, így nincs ceremónia, ehhez Janine hozzáteszi hogy náluk van Ceremónia, de nincs szopás, ami egy isteni áldással egyenlő, Emily zárja a sort: ha megerőszakolnak, az nem áldás, a bomba viszont az volt, részéről megdögölhetett volna minden Gileád-támogató. Offred gondolatai között beindul egy riasztó: vajon ha Emily tudná, hogy segített kihúzni a pácból Waterfordot, az ő részére is hasonló jókívánságokat küldene? Ekkor felbúg egy valódi sziréna, az utcán végigmegy a babamentő kocsi, az egyik új lány pedig megszólal Janine mögött: Putnamék babája az. Na ez még pont kellett.

h3.png

Janine bepánikol, Offred hazafelé csitítja, de nagyon úgy tűnik hogy hiába, a lány látni akarja a gyerekét.

- Janine, tudod, hogy az lehetetlen.

- Úgy beszélsz, mintha közéjük tartoznál!

Este Türkiz elpletykálja hogy a baba nagyon nincs jól, lenne egy megoldás, de az törvénybe ütközik. Offred megerősíti asszonyát abban, hogy akár abba ütközik, akár nem, csak kéne valamit csinálni, így Serena engedélyt kér a férjétől, hogy az egyik mártát, aki korábban a megye legjobb specialistája volt, helyezzék át hogy megmentse a gyereket, de Waterford szarik a farmra, ha a mi orvosaink nem tudnak semmit tenni, egy nő sem tud. Másnap a két asszony úgy dönt, kézbe veszik az irányítást, és a Parancsnok háta mögött megszervezik a dolgot, sőt, Serena azt is elintézi, hogy Janine-nek megengedjék, hogy láthassa a kislányt.

h4.png

h5.png

h6.png

Megérkezik a márta, míg átöltözik, odakintről egy rezidens beszél hozzá, kiderül, hogy még a csávó mentora is ennél a nőnél tanult a szakmáról, tökéletes példa arra, hogy mennyire tökéletlen, dühítően agyalágyult módon lett Gileád felépítve, mikor kizárólag nemek szerint osztották be az embereket a munkákra. Tüzkiz rászól, elég a seggnyalásból, haladjunk, így a férfi eldarálja hogy a baba 3 hete hány és refluxos, a doktornő pedig visszakapja a fonendoszkópját, és megkezdi a vizsgálatot.

h7.png

Közjáték: a Parancsnok otthon bekopog Offredhez, a lány azonban házon kívül van. Ebből még baj lesz.

Az analízisnek vége, Offredék az üvegen keresztül látják, ahogy szemben az orvosok beszélnek a gyámokkal, valami nem stimmel. Türkiz kirohan és a lépcsőházban elkapja a mártát, aki tájékoztatja hogy mindent megpróbáltak, de nincs sem fertőzés, sem rendellenesség, úgyhogy mást nem tehetnek, mint lekapcsolják a gépekről hogy biztonságban érezze magát, és reménykednek. Janine-t beengedik a szobába, és miután kézbe vette a gyereket, mindenki bőgve nézi ahogy leveszi magáról a védőkesztyűt meg a szájmaszkot, hogy hozzáférjen a babához. Kicsit nekem is párás a tekintetem.

h8.png

A Waterford ház fehérnépe hazatér, ahol a Parancsnok a szobájába hívatja őket és rájuk bizonyítja a törvényszegést, amit ráadásul az ő nevével hamisítottak alá. Előveszi a bibliát, és egy kétmondatos idézetet kíméletlenül hosszan mond el, melyben részletezi hogy az asszony márpedig a férje szolgája, legalább annyira mint az Úré, viszont ha megvallja bűneit - a nőknek azok nyilván mindig vannak- kegyesen hajlandó megbocsátani. Azt is megbocsáthatná már valaki, hogy évezredekkel ezelőtt ekkora faszságokat írtak egy könyvbe, mégis még mindig tényként harsogják. Ezt követően lecsatolja a nadrágszíjat, és úgy elveri Türkizt, mint szódás a lovát, Offred kimenekülne, de a férfi nem engedi, végig kell néznie az egészet.

h9.png

h10.png

Eden nem engedi el a lakás otthonossá varázsolásának a sztoriját, Nicket továbbra sem érdekli a dolog, az viszont annál inkább, mit kutakodott a felesége a cuccai közt, a korábban Offred birtokában lévő levélcsomag ugyanis ott hever az asztalon. A sofőr kiakad, a kiscsaj tagadja hogy elolvasta volna a leveleket, de ettől még hátborzongató a jelenet, egy pillanatig azt hittem, megüti. Hát Nick fiam, eddig is necces volt ez a szitu, de most vagy igazán szarban. Offred bekopog Türkizhez egy kis vigasztalással, de a szétvert fenekű asszony elküldi, így átmegy a Parancsnokhoz bocsánatot kérni.

h12.png

h13.png

A kórházi szobában felcsendül Dusty Springfield – I only wanna be with you című nótája Janine előadásában, hatalmas tune, ráadásul Madeline Brewernek tök jó hangja van. Lydia néni kinyitja a szemét a dalra, és odamegy a lányhoz aki az ablakban énekel a kis Charlottenak Angelának, aki láthatóan rögvest visszatért a halál karmaiból és makk egészségesen nevetgél, mihelyt a mamája kezébe került. Hú, de kíváncsi vagyok, mi lesz ebből!

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kulics 2018.06.13. 09:44:25

Jó volt a leírás, látom neked is feltűnt a starwars-os poén :-)
Azért szerintem nagy ziccert hagytak ki a film készítők, hogy Serena visszautasította June barátságát a verés után. Ez lehetett volna egy új szál. Bár lehet hogy még lesz ebből valami csak a szokott módon elhúzzák még sok részen át ezt. Most egyszerre ledaráltam négy részt és kezd kicsit idegesíteni ez a lassúság.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.06.13. 10:19:34

A lassúság tényleg nagyon idegesítő. Ezzel Serena szállal lehetett volna valamit kezdeni, de most hogy visszajött ház ura minden -majdnem- visszarendeződött a megszokott kerékvágásba.

Ez a sorozat egyik legnagyobb hibája. Néha ígéretes szálakat lenget be de aztán lolnem marad minden régióban és lehet nézni az agyzsibbasztó Gileádi hétköznapokat.

- Blessed be the fruit.
- May the Force be with you.

Bár ez nem egy olyan sorozat de ezen a jeleneten hangosan felnyerítettem. :)
süti beállítások módosítása