Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szolgálólány meséje 2x07 - After

2018. június 06. 09:00 - hektor_

Meg voltam róla győződve, hogy a következő rész első negyede az égő központtal, üvöltő emberekkel és szálló pernyével teli lassított felvételekkel fog eltelni – de nem! Sajnos szolgálólányok is áldozatul estek Ofglen akciójának, és meg kell hagyni, szertartásokban Gileád utolérhetetlennek bizonyul, a temetési jelenet szerintem zseniális. Nem halt meg egyébként senki olyan, akit ismerünk, Lydia néni is megmaradt hálistennek, meg is nyitja a ceremóniát egy velős aranyköpéssel:

Bár adhatnék nektek egy olyan világot, amiben nincs erőszak, és fájdalom. Mást soha nem is akartam.

Offred és a többiek szemei előtt leperegnek ennek hallatán a sokkolóval böködések, elvesztett végtagok és egyéb csonkítások. Lydia néni folytatja az imát: emlékezzünk rájuk neveik által, majd felsorolja a halott lányok gazdáiktól kapott neveit.

h1.png

Hazaszállítják a gyászolókat, az út akasztott emberekkel van kikövezve. Nick fut be Waterford Parancsnokhoz, aki egy kórháznak kialakított pincében gyengélkedik, elég rossz bőrben van az öregfiú, de Gileád kormányzása nem várhat, így a sofőr intézi az aláírásra hozott rendeleteket. Megérkezik két másik vezető is, kellemetlen híreket hozva magukkal: Pryce Parancsnokot magához szólította a teremtő, így a jelenlévő, ránézésre is elmebeteg Cushing Parancsnok veszi a vállára az állam terheit, aki rögtön biztosítja is a félkómában lévő Fredet a feladatai tökéletes elvégzéséről.

h2.png

Közjáték: A gyarmatokra kilátogat pár limó, és összefogdosnak néhány ide került, de szülőképes asszonyt akit még nem vitt el a sugárfertőzés és tudnak két lábon járni.

h3.png

A bombatámadás híre eljutott Kanadába is, Moiráék is ott állnak a tájékoztatásra váró tömegben, a szóvivő azonban a infó megerősítése után további értesítésig hazazavar mindenkit. Luke-ot jobban érdekli a vacsorája, mint az hogy a felesége él-e vagy meghalt, a feka lány viszont marad és kikönyörgi egy jó dumával, miszerint a menyasszonyát keresi, hogy beengedjék a terembe ahol az eddig nem azonosított halottakat leltározzák. Flashback: 250 ezer dollárt tejelnek egy egészséges babáért a régi jó világban, Moira él is az akcióval és leszerződik a beültetésre, ezzel meg is születik a válasz, hogy került később a szolgálólányok sorába.

h4.png

Offred épp a gyászruháját pakolja el, mikor Szürke kopogtat az ajtón: látogatód érkezett. A nappaliban Cushing Parancsnok rostokol, mikor a két asszony megérkezik, Ritát elküldi. A vén perverz Ofglenről jött szaglászni, ám miután Offred nem bizonyul túl segítőkésznek, más irányt vesz a beszélgetés: akkor arról csipogj, kismadár, ki segített neked elhagyni Gileádot. Azigen, ezek szerint a parancsnokságban nyilván nem maradt titokban a hír, miszerint June lelépett, és nem elrabolták, sőt, Cushing egyenesen magára Waterford Parancsnokra borítaná rá a szaros bilit - a lány azonban kitart a sztorija mellett. A vallatást félbeszakítja, hogy az utcán a Szemek agyonlőttek egy mártát, ekkor a férfi kiszalad a helyszínre, de a tetem mellőli felpillantása az ablakban álló Offredre kurva sok bajt ígér.

h5.png

h6.png

Később a lány egy rövid látogatást tesz a kórházban fekvő gazdájánál, ahonnan kijőve elmeséli Nicknek Cushing zaklatását, és csak halkan jegyzem meg, hogy egy olyan helyen, ahol látszólag nyomós ok nélkül lőnek agyon embereket és mindenkit figyelnek a Szemek, kamerák nincsenek, így szerencsére lehetőség van sötét sarkokba bújva smárolni, anélkül hogy bárki észrevegye. Este Türkiz rádurrant egy whiskeyre, miközben Offred neki is kitálalja délutáni incidensét az új marshallal: itt volt, nem hitt nekem, aztán kiirtotta az egész szomszédságot parancsokostul-mindenestül, úgyhogy jobb lesz, ha kitalálsz valamit Serena, mielőtt mindannyian alulról szagoljuk az ibolyát.

h7.png

Mindeközben Moira még mindig a leltárban vesztegel, mikor Luke hoz neki vacsit, és fény derül rá hogy a menyasszonyos ügy nem volt kamu, a szerencsés hölgyet Odettnek hívták. Flashback: terhestorna, Moira nehezen viseli a várandósságot, de már valahol a végén járhat, June kedves érdeklődésére visszaoszt egy kiadós összefoglalót:

Egy holtfáradt, székrekedéses bálna vagyok, baszki.

Mintha magamat hallanám a jövőből. June píszeli, ugyan, lehetne rosszabb, nekem bohóclábam volt terhesen - de ekkor körvonalazódik, hogy a lányt nem is a terhesség zavarja, hanem az hogy körülötte mindenki boldog párként, izgatottan várja a születendő babáját, miközben ő egyedül fogja elkölteni a gyerekért kapott milliókat, mert nincs senkije, főleg nem tökéletes házassága. June oldja a feszkót néhány sztorival a házasélet mibenlétéről, például hogy akkor is ugyanazt a faszit kell nézned minden este, ha egy élet alatt sem sikerült megtanulnia, hogy kell bepakolni a kurva mosogatógépbe - úgyhogy Moira ne irigykedjen, nem marad le semmiről. Jelenetváltás, a gyerek megszületett, némi apróért cserébe örökbe is fogadja egy kedves angol pár, Moira pedig, mikor ismét képes már a szexre, felcsípi az orvosát, akinek a neve Odett.

...és akinek ebben a percben találja meg a fényképét a nem azonosított halottak között.

h8.png

h9.png

Nick hazatér, ahol a felesége helyett Türkiz vár rá a sötétben, ha divat lenne itt a forgószék, igazi klasszikus lehetett volna ebből a jelenetből. Abban kéri a sofőr szakértelmét, hogy segítsen neki a törvénykező procedúrában, magyarán beadni egy határozatot a Parancsnok nevében az Isteni Törvény Konzulátusára.

Másnap Cushing Parancsnok ismét a Waterford ház körül ólálkodik, azonban mikor kinyitná a kaput, berobban mögé egy másik fekete limó és Warren Parancsnok közli vele hogy coki van, miszter, Waterford Parancsnok utasítására megfosztunk a rangodtól, hitehagyás és árulás vétsége miatt – úgyhogy Cushing pályafutása igen gyorsan véget érni látszik, már pakolják is be a furgonba. Ez szép volt, Türkiz, nem a szarral gurigázol.

h10.png

Offred és a többi piros dresszkódot tartó lány a piacon válogatja a hagymákat, mikor valaki ráugrik a főhős hátára: Janine az, visszahozták őt is a telepről Emilyvel együtt. Offred odalép az utóbbihoz, és végre bemutatkozik, mire mindenki elkezdi a fehér búrák alatt a szülőanyjától kapott becses nevét susogni egymásnak – a jelenet szépségét csak az teszi komolytalanná, hogy eközben míg itthon megállítom egy percre a VLC-t, a nappalinkban elhangzik egy kérdés, miszerint ivartalanításon voltak-e a szereplők, mert ha nem, abban az esetben teljesen indokolatlan, hogy viseljék a fejükön a gallért.

h11.png

A záró képsorokban Türkiz beveszi Offredet a családi bizniszben kialakuló Serena impériumba: úgy hallom, korrektorként melóztál korábban, igen? Nos, mától új szelek fújnak Gileádban, úgyhogy lenne itt néhány átnézendő papír.

 

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.06.06. 09:19:30

Na végre valami. Az első 5 rész majdhogynem egy remakenek is felfogható volt, de a merénylet után végre mintha felpörögnének a dolgok.

hektor_ 2018.06.07. 17:04:03

@Prof. William: es van meg majdnem ugyanennyi hatra!
süti beállítások módosítása