Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Terror – 1X10 – Végünk (Sorozatzáró)

2018. június 01. 09:00 - Bruti

No, kérem el is érkeztünk a Terror és az Erebus hajók legénységéről szóló sorozat utolsó részéhez. A megtett út igencsak viszontagságos, hogy mást ne mondjak horrorisztikus volt, és a Nagy Fehér Izét leszámítva teljesen hihető is a sztori. De ne rohanjunk előre, hisz a lezárás még előttünk áll.

vlcsnap-00002_7.jpg

Crozier és az őt fogva tartó legénység megérkezik Hickey táborába. Valamiért a rövid út során összeverték a kapitányt, ami egy részről teljesen érthetetlen, mert ugye elég magas rangú ahhoz, hogy ilyet ne tegyenek, másrészről meg ugyan ki verte volna pofán háromszor puskatussal, hisz elég jó fej az öreg, és meg is adta magát. Hickey fogadja és elrendeli, hogy ne bánsták többé, de az őrök szerint csak megbotlott. Ja… értem!

vlcsnap-00001_6.jpg

A másik táborban Little hadnagy előáll a tervével, miszerint összekapják magukat és kiszabadítják a kapitányt. De a legénység más véleményen van, szerintük követni kellene a kapitány parancsát, és elhúzni dél irányába. Szóval hiába erősködik Edward, leszavazták. Ráadásul csak az jön, aki tud, így a betegeket magukra hagyják.
Crozier is úgy okoskodott, hogy hiába küldte el Little-t, ő vissza fog jönni pár emberrel, így már Goodsirrel szövi a tervét. De Goodsir nem ilyen optimista, szerinte ő innen már nem megy sehová. Átadja a rábízott gyűrűt Croziernek, hogy továbbítsa majd Londonba, majd mielőtt elviszik a kapitányt, megkéri, hogy, ha úgy alakul, hogy ő meghal, akkor semmiképpen ne egyen a testéből. Ha nagyon kényszerítik, akkor is csak a sarkából vágjon.

vlcsnap-00003_5.jpg

A másik táborban útnak indulnak a még járni bírók, Jopson pedig tehetetlenül nézi végig a távozásukat, miközben a kapitány után kiáltozik. Közben Hickey magához hívatta Croziert és nagyon el van magától ájulva. Szerinte az egész küldetésen senki nem ért fel hozzá csak a kapitány. Tuunbaq-ról érdeklődik, de Crozier semmit nem tud a szörnyetegről. Az este beálltával Mr. Goodsir alaposan, már-már rituálisan lemossa magát, tiszta ruhát vesz fel, majd felhajt egy egész üveggel az egyik vegyszeréből. Majd lefekszik és felvágja az ereit. Reggel felriasszák Croziert és kivezetik a hullához. Közlik vele, hogy Goodsir öngyi lett, és mivel nem szökött el meghalni, ők úgy ítélik meg, hogy felajánlotta a testét a kollégáknak. Hickey megkéri a kapitányt, hogy tartson velük, de ő elutasítja. Aztán kiderül, ha mégsem eszik, akkor mást fognak lelőni, így odalép Goodsir testéhez, és ahogy azt utasításba kapta, levág egy darab bőrt a sarkából. Így már mindenki nekiáll a kajálásnak. Hickeynek az a terve, hogy felmennek a közeli hegy tetejére, mert ott valami fontos fog történni ma.

vlcsnap-00004_6.jpg

Londonban Sir James Ross végre elindul két hajójával, hogy megkeresse az eltűnt expedíciót, de nem időzünk sokáig náluk, mert Hickey csapata már húzza fel a közeli magaslatra a szánkójukat. Azokat, akikről úgy gondolja, hogy nem elég megbízhatóak, lánccal köti egymáshoz és a csónakhoz. Hickey terve az, hogy előcsalogatják a fenevadat. A csapat többi tagja viszont kifejezetten szarul érzi magát, úgy néz ki, hogy kezd működni Goodsir terve a mérgezéssel. Hickey bevallja, hogy ő igazából nem is Hickey, és szó nem volt háromévnyi fagyoskodásról, ő csak új hazára vágyott. Majd őrült módon énekelni kezd, így nem is kell sokáig várniuk, megérkezik a Nagy Fehér Izé és megkezdődik a nagy mészárlás.

vlcsnap-00005_6.jpg

Szépen sorban harapja ketté az embereket, kit hol ér. Aki menekül azt hamarabb, majd jönnek a megláncoltak. Utoljára Hickey, Tozer és Crozier maradnak, az utóbbi kettő összeláncolva. Tozernek annyi, így következne a kapitány, de Hickey húz egy merészet és ahogy azt az eszkimó csajtól látta, kivágja a saját nyelvét, hogy felajánlja a szörnynek. A mutatvány csak ott bukik meg, hogy a szörnyet nem hatja meg az áldozat, így tőből leharapja emberünk karját, majd miután kettétépi megpróbálja letuszkolni a torkán. Mivel már többeket is benyelt, így kilóg a lánc a szájából, aminek a másik végén Crozier fityeg. Most ő jönne, de ahhoz előbb le kéne nyelni Hickey-t, aki még mindig kilóg félig a szörny szájából. Crozier közben próbálja Tuunbaq nyaka köré tekerni a láncot, hátha meg tudná fojtani, de nem lesz rá szükség, mivel Mr Goodsir terve többszörösen is bevált. A szörny annyi matrózt összeevett, hogy megmérgezte saját magát Ok, ez most ez így hülyén hangzik, az is lehet, hogy egyszerűen csak megfulladt, mert ugye a mérgezéshez szerintem több idő kellett volna, de a végeredmény az, hogy Crozier szeme láttára okádja ki a lelkét.

vlcsnap-00011_5.jpg

Az eszkimó lány már több napja úton lehet, mire odaér a vérengzés helyszínére. Letérdel a szörny mellé, vizet locsol rá, de ez ide kevés lesz szívem. Ez ő is hamar belátja, így körbenéz és észreveszi, hogy Crozier még él. Mivel meg van bilincselve, úgy dönt, hogy jobb élni fél kézzel, mint kettővel meghalni, és csuklóból levágja a bal kézfejét. Szánon visszahúzza a táborba, ahol egy pillanatra megáll Goodsir teste mellett, majd ellátja a kapitány sebeit. Pár hétig lábadozik az öreg, majd mikor kicsit megerősödik, útnak indulnak. Megtalálják a halott Jopsont, majd a többi matrózt is. Az utolsó táborban kannibalizmus nyomaira bukkannak, majd még éppen élve találják Little hadnagyot, akit csúnyán megkínozhattak, mivel az arca tele van szurkálva láncokkal, meg horgokkal. De nem húzza sokáig, Crozier karjai közt hal meg.

vlcsnap-00016_4.jpg

A lány és a kapitány végül megérkezik az eszkimókhoz, akik úgy döntenek, hogy befogadják maguk közé a télre, aztán majd meglátja, hogy hová szeretne menni. Crozier nem érti, miért ilyen rendesek vele, de nem nagyon feszegetik. Az eszkimó lány nem sokkal ezután lelép, Crozier hiába keresi, senki nem árulja el merre ment. A törzs vezetője elmondja neki, hogy mivel elvesztette Tuunbaq-ot, így most magába kell lennie egy darabig. Ez a szokás.

Két évvel később járunk, 1850 szeptemberében, mikor az egyik eszkimó idegenekről hoz hírt, két férfi közeleg szánkókkal. A törzsfőnök Crozierhez fordul, hogy mi legyen, mire úgy dönt, hogy keltsék a halálhírét. Így Sir James Rossnak és társának beadják, hogy a kapitány halála előtt érkezett hozzájuk és azt üzeni, hogy menjenek innen, amíg tehetik, nincs Északnyugati átjáró.

 

Címkék: the terror
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.06.01. 09:33:01

Elég hirtelen lett vége a hogyvoltnak. Azt hittem még benne lesz hogy Crozier mit csinált miután elhajtották a felfedezőket. Az már csak + 5 perc de szép befejezése az egész történetnek.

Jó sorozat volt. Tetszett hogy a démonmaci nélkül is teljesen jól működött volna a dolog. A Tuunbaq-ot leszámítva akár így is történhetett a dolog.

A vízadás eszkimó szokás volt. Ők mindig megitatják az elpusztult/levadászott állatot hogy az a finom víz miatt boldogan menjen a túlvilágra és ne jusson eszébe visszajönni. Ezzel talán macit is sikerült végleg megnyugtatni.

Hickey mintha elhintette volna hogy maci már eléggé legyengült a sebek miatt + ő is ette az ólomérgezéses matrózokat, már hónapok óta, ami szintén betett neki. A végső csata + Goodsir mérgezése? lehetett az utolsó csepp a pohárban.

De akár még Hickey romlott lelke is okozhatott gyomorrontást a lénynek. :) A könyvben nem is szívja ki a lelkét a Tuunbaq mert még ő is undorodik tőle.

"Valamiért a rövid út során összeverték a kapitányt, ami egy részről teljesen érthetetlen, mert ugye elég magas rangú ahhoz, hogy ilyet ne tegyenek, másrészről meg ugyan ki verte volna pofán háromszor puskatussal, hisz elég jó fej az öreg, és meg is adta magát. "

Itt most matrózokról beszélünk -azok közül is söpredék- akik addig tisztelték a kapitányt/tiszteket amíg annak hatalma volt. A történelemkönyvekben -+ a könyvben Crozier monologizálásban is benne volt - az angol matrózok sok esetben nagyon rühellték a tiszteket. Sokszor még csak komoly okuk se volt rá a - "kivakarózott úrifattyú aki azt hiszi jobb nállam! " - irigységnél de ilyen helyzetben azonnal igyekezték kimutatni ,hogy itt ők a Janik.

Mindent összevetve szerintem remek sorozat volt. Jó színészek + remek környezet, amiről meg nem mondtam volna hogy az egészet stúdióban vették fel. Bár miután elhagyták a hajókat -szerintem- kissé leült a történet de még így is jó volt.

A színészválasztásnál az volt talán furcsa kissé, hogy a könyvben az eszkimó lány igazi szépség volt. A sorozat utolsó jelentében a Crozier oldalán alvó kisgyerek elméletileg Crozier és Silna (az eszkimó lány) gyereke.

A könyvben ugyanis Sir John unokahúga nem ilyen kedves lány hanem egy igazi számító, másokat kihasználó ribanc, aki teljesen más okok miatt kosarazza ki Croziert aki, ezután már nem vár túl sokat az élettől és már nem számít arra hogy valaha is családja lehet.

Ezért jó vég -szerintem- hogy ebben a fagyos Arktikus világban Corzier rátalált arra a családra amit egész életében keresett.

RTB 2018.06.01. 10:19:42

"+ remek környezet, amiről meg nem mondtam volna hogy az egészet stúdióban vették fel. Bár miután elhagyták a hajókat -szerintem- kissé leült a történet de még így is jó volt."
a remek környezettel vitatkoznék. A hétágra sütő nap és a csontszáraz kősivatag nem adta vissza a sarkkör hangulatát. Ennek a sztorinak nyomasztónak kellett volna lennie, nem csak a történetében, hanem a felépített környezetében is. Valami tundra jellegű gyér növenyzetet kellett volna imitálni, vagy kérgesre fagyott havat. Számomra ez a része érthetetlen volt.

Lady Ann 2018.06.01. 13:54:00

@Prof. William: a végét úgy értelmeztem, hogy Crozier Little halálával jutott el odáig, hogy az egész átjáró nem ér ennyi áldozatot és lemondott a visszatérésről, hogy meg tudja védeni a többi tengerészt, aki az átjáró miatt arra járna. Vagy az eszkimókat akarta megvédeni a Hickey-féle barmoktól. Nem hiszem, hogy boldog lenne, de megtalálta a békét.

A verésről akár el tudom képezni, hogy Crozier provokálta ki, hogy biztos találkozzon Goodsir-rel.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.06.01. 15:18:26

@RTB: A remek környezetet én is befagyott hajókra a jégre és az üvöltő hóviharra értettem. Amikor elkezdtek vándorolni akkor már túl üres volt a táj. A kősivatag tényleg olyan semmilyen volt.

A könyvben nyilvánvalóbb volt, hogy családja lett az eszkimóknál -meg hogy csalódott a nőkben- itt csak utaltak rá (a mellette alvó gyerek.).
Gondolom erre itt nem volt idő. Bár ezzel az erővel a flashbackokban -amik nagy részének nem sok értelme volt- akár a csalódását is bemutathatták volna a "szerelmében".

Bertalan Vági 2018.08.29. 11:00:42

"Reggel felriasszák Croziert és kivezetik a hullához." Komolyan két hónapos a cikk és még nem javítottad ki " felriasztják " -ra ?

Egyébként sajnos összecsapott volt a sorozat vége, többet szánhattak volna az utolsó táborra (az a láncos kínzás is wtf. Meg miért fagytak halálra, mikor Hickey-ek csak alsóruházatban szaladgáltak?), nyugodtan kihagyhatták volna a démon macit (aki annyira nem lehetett túlvilági ha meg tudták ölni mérgezéssel és/vagy fullasztással) és ami hiányzott nekem, hogy nem érzékeltették túl jól, hogy valójában milyen messze is vannak mindentől és mennyire eltévesztették az irányt már az elején (nézzétek meg térképen hol van a Vilmos király sziget és hol az északi átjáró).

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2019.09.03. 22:14:11

@Bertalan Vági:
Felriasszák, felriasztják. Teljesen helyes mindkét forma.
süti beállítások módosítása