Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szolgálólány meséje 2x02 - Unwomen

2018. május 10. 09:00 - hektor_

June egy furgon aljában elrejtve érkezik meg a szabadságba, más kérdés hogy a „szabad” szó rögtön kevésbé lesz magasztos, ha egy poros, töksötét raktárhelységben vakációzhatunk full egyedül. Mindeközben Emilyék a sugárfertőzött gyarmatokon kapálnak, megmutatva hogy van még ennél is lejjebb – ezt a vonalat most nem teljesen értem, Emilyt megbüntették ugye a csonkítással, de Lydia néni akkor utalt rá hogy ettől még lehet ugye gyereke, gondoltam visszaadják valamelyik parancsnoknak, mert arról nem volt szó hogy ezt az instant rák földjén egy gödörben kéne megszülnie.

h1.png

Flashback: Emily mikrobiológiát tanít az egyetemen, majd az egyik diákjával beszélget, mikor hívja a csaja, a nebuló meg cseppet sem tolakodóan rápillant az Iphone 5S képernyőkén megjelenő családi fényképre: a maga gyereke? Igen, a miénk. Később a folyosón megtalálja az American Horror Story bohóca és tájékoztatja róla hogy ezekben a vészterhes időkben ahol ismét üldözik a melegeket, tán nem kéne nyilvánosan felvállalni a leszbikusságát, jövő félévben ne is tanítson, inkább húzza meg magát a laboratóriumban, elrejtve a szemek elől.

h2.png

June az irodaházban mászkál, mikor lépteket hall: egy kalapáccsal felfegyverkezve elbújik egy fal mögött, de csak Nick az, akivel jól összevesznek azon, hogy a srác eddig nyújtott segítsége miért nem pörög egy kicsit gyorsabban. A sofőr végül ad egy pisztolyt az asszonynak és útjára eresztené, de June rájön hogy nem olyan könnyű elszökni ha egy egész állam téged keres, így a kísérlet egy lélektelen, dühös szexjelenetbe torkollik.

h3.png

Új nő kerül be a gyarmati kiválasztottak közé, a bentlakók elég elutasítóak, senki nem akarja hogy mellé telepedjen le, sőt, az egyik feka rögtön le is kurvázza. Emily később segít neki a kapálástól támadt vízhólyagok enyhítésében, mikor az asszony elkezd magyarázkodni, hogy ő nem támogatta anno az egyetemi tisztogatásokat, amugy ő is diplomás, belsőépítész volt. Emily rákérdez, hogy ezért küldték-e ide, mire a hölgy hogyvoltozik egy velőset: parancsnokné voltam, de félrekúrtam, elkaptak, most itt vagyok. Az extanárnő kis gondolkodás után ad neki pár fájdalomcsillapítót, két óránként vegye be, enyhíti a fertőzésveszélyt.

h4.png

Flashback 2: Emily az egyetem egyik fenti folyosójáról lepillantva meglát egy összeverődött tömeget, akik a földre festett, melegekre használt „köcsög” szlengszó előtt szörnyülködnek, ami felett a főnöke függ felakasztva. Felmérve a parát próbál azonnal elutazni az országból a feleségével Kanadába, viszont a reggel megváltoztatott szabályok miatt amerikaiként vízum hiányában ezt jelenleg nem teheti meg, sőt, a házasságuk sem érvényes. Átküldik egy másik pulthoz, ahol a férfi kellemetlen személyes kérdéseket tesz fel: a maga gyereke? Igen. Beültették vagy a saját petesejtje? Emily felhúzza magát, ebből elég, szeretnék beszélni a főnökével, mondja, de minél nagyobb lesz a cécó, annál biztosabban derül ki hogy a kanadai csaja mehet csak a gyerekkel együtt, ő viszont marad, nincs mese. Sírás, búcsúzkodás.

h5.png

h6.png

A lehanyatlott parancsnokfeleség elég szarul van, a földön fetrengve kér segítséget Emilytől, amikor leesik neki hogy haló, a gyógyszer az méreg volt. A csaj indokol:

Havonta egyszer lefogtál egy nőt, mialatt a férjed megerőszakolta. Van, amit nem lehet megbocsátani.

A volt kékruhás némi átkozódás után könyörög a haláltusa közepette, hogy imádkozzon vele, de Emily szerint dögöljön csak meg egyedül, ami így is lesz, viszont felravatalozás helyett még keresztre is feszítik. A reggeli vizitnél egyesek a hátsó sorokban kuncogva fogadják a látványt, a felügyelő meg üvölt, hogy ennek még lesznek következményei - ekkor befut az iskolabusz amiből a félszemű Janine száll ki, aki ugye szintén váltott magának egy holtig tartó üdülési jogot a Gyarmatok - All inclusive-ra még Gileádban.

h7.png

h8.png

Az utolsó képkockákban June egy talált laptopon tv show-kal szórakoztatja magát unalmas perceiben, majd az ott dolgozók otthagyott cuccaiból oltárt építve imádkozik.

 

 

 

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.05.10. 10:28:11

Ennél lassabb szökést én még életemben nem láttam. Máshol ez max 10 perc de itt meg 45 kibaszott percen át szinte semmi sem történt.
A gyarmatok bemutatása viszont legalább ötletes volt az viszont tényleg hatalmas történeti hiba hogy - ahogy hektor is írta - hogy miért küldenek szülőképes nőket oda?

Az előző évadban azért csonkították meg, hogy ne essen "bűnbe" de gyereke azért még lehessen. Erre most meg elküldik a "haláltáborba" mert csak?
+ a végén jön a félszemű csaj -aki szintén szülőképes- szintén a gyarmatokra kerül.

Miért? Az előző évad ebben legalább egyenes volt. Vagy ez már annak az eredménye, hogy a könyv véget ért és most már saját sztori megy?

Tiainen 2018.05.10. 12:38:05

@Prof. William: a könyv szerint (de szerintem a sorozatban is említették ezt), ha egy szülőképes nő nagyon rossz hatással van a többiekre, nagy bűnt követ el, akkor ez felülírja a szülést és elküldik a gyarmatokra. Emily, ha jól emlékszem, a csonkítás után egy autóval széttrancsírozott pár katonát, szóval szerintem ezért került oda. Janine-t is halálra ítélték a gyerek veszélyeztetése miatt, szóval gondolom ugyanezért került oda.
Elvileg Moira is szülőképes lett volna, de ugye megszökött és így büntetésből csináltak belőle prostit, hogy ne legyen rossz hatással a többi szolgálólányra.

mercsi 2018.05.10. 13:15:12

Emily azért került a gyarmatokra, mert elkötött egy kocsit és el akart szökni, ami persze nem sikerült neki, ellenben elég durván elgázolt egy őrt, aki meg is halt. Ez a rész kimaradt a szinkronos verzióból? Én az eredetit nézem.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.05.10. 15:03:56

@mercsi: Ezt valamiért teljesen elfelejtettem.

Akkor ezek szerint a második esélyét is eljátszotta. Bár ha ennyire ritka a szülőképes nő meg kellene tartaniuk de gondolom ő az lemorzsolódó X% aki mindig kibukik.

Poén hogy ennek a teljes ellenkezője is elképzelhető lenne, ahol a szülőképes nők a társadalom királynői lennének. :)

hektor_ 2018.05.10. 15:42:15

Valóban, erről én is.
@Prof. William: Ha már így, akkor ajánlom sok szeretettel Jang Ercsö Namu - Búcsú Tóanyánktól című könyvét!

dr. mesterséges színezék 2018.05.11. 00:50:31

@Prof. William: "Ennél lassabb szökést én még életemben nem láttam. Máshol ez max 10 perc de itt meg 45 kibaszott percen át szinte semmi sem történt"

A 300-at megszégyeníti az értelmetlen lassítások gyakorisága, a sztori szenvelgése az S0204 után pedig kezdi behozni a Rabszolgasorsot - akár át is nevezhetik Isaurára a kétmérföldes nézéseket hárompercenként egy percig produkáló főhőst, a házigazda meg lehet Leoncio... vagy a neje Leonciona.
Ez a sorozat egy jó ötletre felhabosított blöff. Úgy lehetne kivágni a csába a játékidő negyedét, hogy még mindig maradna hatásvadász csend és elhúzott semmibe nézés.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.11. 08:42:55

Így igaz, a kelet-európai gyarmatokon is nehezebb a munka, mint a nyugati gyarmattartó területeken.

CyberPunK 2018.05.11. 12:59:59

Mi értelme a magyart hogyvolt-olni? Ez mióta szokás? Emlékeim szerint más sorozatoknál az angol van követve, nem? Marhasok az a két rész lemaradás, szívesen írna az ember dolgokat, de nem akkor paraszt, hogy szétspoilerezze magát.

hektor_ 2018.05.11. 17:38:39

@CyberPunK: nem a magyar van hogyvoltozva, hanem az eredeti. Az, hogy mikor kerul ki a poszt, altalaban nem az irokon mulik.

2018.05.11. 18:10:47

Igazabol en ott latom a logikatlansagot, hogy a rendszer nem fenntarthato. Az elso lepes konnyu: megosztani a tarsadalmat, a nok fele szolgalolany, a masik fele parancsnok feleseg, konnyu, egyszeru, a megszuletett gyerekeket elveszik. Pont. De ha eloreugrunk husz evet, akkor mi lesz? Hogyan osztjak fel a sajat gyerkeiket? Mondjuk valami vizsgalattal kideritik, hogy ki tud szulni, az szolgalolany lesz,a tobbi feleseg. Igen, de ezek a sajat gyerekeik. Komolyan van olyan szulo, aki nyugiban elfogadja, hogy akkor mostantol az egyik lanyat havonta megeroszakoljak? Nem all meg a sztori, Gilead csaladmodellje mar kozeptavon sem mukodokepes. Csak addig mukodokepes, amig vannak valamikeppen lealacsonyithato nok, akikhez nincs erzelmi kotodes. Gyulolni mindig konnyu. De a sajat gyerekeiket odadobni, mar mas teszta. Ugyanigy, nem ertem, hogy milyen nyilvantartasuk lehet: mivel a gyereket szulo szolgalolanyokat ossze-vissza adogatjak es ezzel valtozik a nevuk, mi a garancia arra, hogy az egyik haztartasban szuletett, kesobb szolgalonnya degradalt kislanyt nem egy masik haztartasban szuletett feltestver fiu fog kurogatni. Teljesen hibas az egesz koncepcio, es hihetetlen, hogy ilyen ingatag alapokon meg egy harmadik evadot is bevallalnak.

Jemi 2018.05.13. 15:55:03

Nekem az jött le a sztoriból, hogy Gileadban azok lesznek szolgálólányok, akik a hatalom szerint valamilyen "bűnt" követtek el..a többiek pedig akik egyszerű polgárok azok lehetnek a gyerekeikkel..
Nyilvántartásuk is van...azért ültették be a fülükbe azt a chipet..

sylerolam 2018.05.14. 10:24:56

@Kishableany: az első évadból kiderült, hogy a környezetszennyezés okozta meddőségre kellett megoldást találni, és az USA ezen részében Offred gazdái ezt dolgozták ki. Valószínűleg egy sokkal enyhébb rendszer volt, ami a társadalmi ellenállás miatt jutott el erre a szintre. A zöld ruhás feleségek a férjük miatt kaptak kiváltságokat, de az is lejött az első évadból, hogy nekik sem csupa móka és kacagás az életük.
Ebből nem következik, hogy mi lesz a második generációval, valószínűleg erről fog szólni valamelyik évad, hiszen sok lehetőség van benne.
Ami nekem nem tiszta, a harmadik részben vannak "gazdák", azaz normális családként élők, ezt még nem tudjuk, hogy hogyan érték el.

Kulics 2018.05.16. 09:54:39

@Kishableany: egyetértek veled, ezek valóban értelmes kérdések.
Olyan folytatást tudok elképzelni, hogy nem egy két gyerek születik egy parancsnok családjához hanem sok. És akkor máris megoszlik a szeretet a gyerekek között, lehetnek kedvencek és lehetnek büntetésben levők, akikből majd szolgálólány lesz.
Tegnapi hír volt valami családi konfliktus a dubai uralkodó családban, ahol 30 gyerek született a hat feleségtől és egyetlen apától.

mbogi 2018.06.07. 15:08:35

@Kishableany: most is van olyan, hogy bevágják az intézetbe a gyereket, onnan meg egyenes út a prostitúció. Vagy maga a szülő kényszeríti prostitúcióra a gyereket. Vagy megerőszakolják a gyereket, és ő a hibás.
Nagyon torz társadalomban élünk, ez a sorozat csak ennek eltúlzása, kikarikírozása.
süti beállítások módosítása