Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Durrells 1x01 - Költözés

2018. március 22. 09:00 - Szencsike

Ismerkedjünk meg Gerrald Durrell zoologóus, íróval és a kicsiny családjával! Az angol sorozat a család Korfun töltött éveit dolgozza fel, Durrell Korfu-trilógiája alapján. 1935-ben járunk, az angliai Bournemouth városában, valahol a kertvárosi övezetben és a Durrell-család házában, ahol megismerjük a főszereplőnket, a negyvenes éveiben járó Louisa Durrellt, aki épp ebédet készít. Pontban egykor leküld egy kis lélekmelegítő italt is, ami mázli, mert egy komoly hívást kap, kisfia, Gerrald miatt. Irány a fiúiskola, a kis Gerry büntetésben van. Tajtékozva rohannak az igazgatóhoz, aki megvesszőzte a gyereket, Lujza teljesen kiakadt, egy normális társadalomban az igazgatót büntetnék meg! A büntit azért kapta, mert a suli patkányait eteti tanórák helyett. Lujza a fiát védi, inkább etesse azokat, mint a hülye kölykök kezei közé kerüljön, akik folyton szekálják a gyereket, csak mert más. Az oktatásnak nem a félelemkeltésen kéne alapulnia, de itt ezt bizonyára másképp gondolják. Az igazgatót nem érdekli a nő szófosása, megsértette őt is, lesz szíves levélben bocsánatot kérni. Fenét, inkább vissza se hozza, majd tanítják a majmok! A kicsi Gerry benne van, de szegény anyukája ezt csak úgy mondta. Lujza bosszúból még eltöri a nádpálcát, majd elviharzanak a fiúval, aki arra kíváncsi, ő miért is más, mint a többiek?

1.png

Este van, sajnos senki sem nyugis a családban, Lujza vasal, itthon van még a másik két gyerek, a 16 éves Margo, elég egyszerű lélek a szentem, és a bátyja, a 18 év körüli Leslie, akivel gyűlölködő pillantásokat váltanak a másikra a vacsora fölött. Hazatér a legidősebb gyerek, a 20 év körüli Larry, aki dühöng, mert az ingatlanügynökösdi kemény meló egy írónak. Író, na persze, előbb írjon valamit, meg is kapja a tesóitól az osztást. Les is ott akarja hagyni az iskolát, az egyenruhájának már szó szerint lőttek, pisztollyal támadt rá csak a móka kedvéért. Margó túl butának tartja saját magát a sulihoz, inkább férjhez menne, micsoda életcélok, drágám. Érkezik Gerry és Roger kutya, még mindig bús a gyerek, közben a legidősebb veti fel, csak úgy a semmibe, hogy inkább menjenek Korfura. Margó járt ott, de felvilágosítják, hogy összekeverte egy kastéllyal a görög szigetet, erre a kiscsaj hozzávágja a falhoz a  tányérját, hisz mondta, hogy buta. Anyu sík ideg a leány miatt, de Larry csak mondja tovább a Korfu tervet, egy ismerőse ott él, mindenki jól járna, Larry ihat, Gerrynek ott a sok állat, Les meg kilőheti őket. Gerry benne van az állatos részben, indul is csomagolni, anyus pedig egyedül maradt a problémáival.

Lujza másnap elindulna a dolgára, de a kedves özvegy úriember szomszédja megállítja, szívesen meghívná őt egy kis sherryre, hogy alaposabban is átbeszéljék a közös életüket. Lujza tervei között semmilyen közös élet nem szerepel a szomszéddal, aki már tudja is, melyik bentlakásos suliba küldené el a gyerekeket. Lujza köszöni, de nem kér ebből. Később a tengerparton mereng az életén, ott sétál egy vidám család, majd letelepszik mellég egy idős hölgy. A nagy boldog családtól messze vannak, de a magányos öregkor még összejöhet. Este otthon a számlákat rendezgeti, túl sok van ezekből is. Nehéz, hogy csak ő a kenyérkereső és végszóra épp felbukkan Larry is, neki panaszolja el, hogy bizony nagyon kicsesztek vele a gyerekei. Egyiket nem lehet tanítani, a másik pszichopata, a lány túl egyszerű lélek, és itt van Larry, az úgynevezett író… Na persze, mert anyu drága olyan vidám, ha már állandóan vedel. A pia most jól jön Larrynek is, anyu meg szépen kiönti a szívét neki. Sokkal könnyebb volt az életük korábban,  sokkal több vidámsággal, a férje, az apa halála előtt,  most pedig minden olyan elveszettnek tűnik. Viszont most eljött az idő, hogy megfogadja a legidősebb fia tanácsát, aki elég rémülten veszi tudomásul, hogy vajon milyen tanácsod adott ő...

4.png

Irány Korfu, a kis család már a hajón utazik, Roger kutyussal együtt. Egyedül anyu a lelkes, a 4 kölyök csak tesped a pihenőpadon. Nagy csomagjaikkal gyalog indulnak neki az új otthonuknak, persze taxira nem telik, hiába nyavalyognak a kölykök érte, attól még átgyalogolnak a sziget másik végére, ha meg is ölik egymást. Nincs semmi pénzük, a régi lakásuk éppen csak fedezte a tartozásaikat, már csak az özvegyi nyugdíjból élnek, Larry meg csak fogja be, mert ő aztán nem is keres semmit. Nem nyaralni jöttek ide, itt fognak élni, mint bárki más és végre csodás életük lesz! Legalább Lujza optimista, és végszóra megérkezett a megmentőjük, egy kedves görög úriember felajánlja nekik, hogy elviszi őket, Lujza hiába tiltakozik, a kölykök lecsapnak a fuvarra. A görögöt Spiros Halikiopoulos-nak hívják, és egy igazi amcsi kocsija van, az egyedüli ilyen itt a szigeten. A srácok is bemutatkoznak, Lujza kihangsúlyozza a Mrs. előtagot a neve előtt, neki még van büszkesége. Spiros indulna, Gerryt viszont leköti egy gyík a fán. Útközben a srácok vakációként állítják be a korfui kalandot, anyu viszont sokáig tervez itt maradni, ha már az angliai lakásukat eladták. Spiros el van ragadtatva az új angol barátaitól, ha nem görög lenne, akkor angol lenne.

5.png

Megérkeznek egy vendégházhoz, de Spiros szerint ez drága, majd ő szervál egy másik lakást nekik. És talált is, pont a tengerparton, igaz kicsit lerobbant, de megteszi. Spiros jó göröghöz méltóan hangosan kiabálva tárgyalja meg a tulajjal mennyivel olcsóbban kéne kiadni a házikót a vélt vagy valós hibák ellenére is, csak mert ő azt mondja. A kis Gerry máris felfedezi a környéket, Larry a WC-t szemelte ki magának, de ott egy kész állatkert fogadja, szól is az öccsének. Bizony, a pottyantósban él egy rakás bogár, egy igazi bagoly, és egy gyík, Gerry  lefoglalta hálószobájának. Bent szerencsére sokkal bizalomgerjesztőbb a helyzet, sok bútor nincsen, a falakon is kopik már a tapéta. Les már rakja is ki a fegyvereit, egy egész bőröndnyit hozott magával, csoda, hogy a határon átengedték ennyi fegyverrel. Margo Spirót mint lehetséges férjet ajánlja az anyja figyelmébe, de ő látta a jegygyűrűt, és a kocsiban még fénykép is volt a családjáról. Margó a villanyt keresi, de Korfun még nincs áram, katasztrófa. Lujza mosolyogva nyit ki egy ablakot, tetszik neki a ház, de a korlát leszakad, pont arra jár Spiro és a tulaj, ez további engedményeket jelent!

A másnap reggel a családot a nappaliban éri, ágy híján a padon, széken aludtak, de Gerry belefért a bőröndjébe, olyan kicsi. A srác és Roger kutyus elindulnak felfedezni a környéket, Lujza gyorsan leveteti vele a cipőjét, húzzon inkább csizmát, lehet kígyók is vannak erre, és ha lehet, ne csináljon semmi bajt, bármit is jelentsen ez. Margó már napozni indul, ám anyja még kioktatja a lányát a konzervatív görögökről, lehet a kislánya kétrészes fürdőruhája kisebb botrányt okoz. Mikor ő volt fiatal, nem volt divat a napozás! De most az, még könyv is van nála, amit Lujza nagyon remél, hogy nem párnaként fog használni. Les is elindul vadászni, anyja hiába kéri, nem segít neki. Gerry bogarászik, madarászik az erdőben és úgy tűnik, lesz egy barátja is, összefut egy kedves göröggel, ő is imádja a madarakat és szívesen beszél is róluk. Margó nem sütkérezhet nyugiban a napon, egy szerzetes kiabál vele nagyokat mutogatva, szegény lány annyira megijed, hogy szedi is a lábát. Gerryék már az angol és a korfui gyümölcsöket beszélik át, sőt, a kissrác már bogarakat is fogott magának.

A háznál Les a fügefára lövöldözik, mikor érkezik Spiros egy idősebb hölggyel. Lujza nagyban takarít, az egyetlen elérhető segítsége Larry lenne, de ő munka címén csak tesped a szobájában és várja az ihletet. A kedves idős hölgy Lugaretzia lenne, ő lesz a házvezetőnőjük, mert angolok és megérdemlik. De ők szegény angolok, nem telik házvezetőnőre. Részmunkaidős, olcsó! Lujza viszont meglátja magát a tükörben, csapzott haj, koszos arc, borzasztó. Mr. Durrel nincsen, csak ő van egyedül, aki az egész család terheit cipeli. A jajongása felhallatszik az emeletre is, Larry a szemeit forgatja anyja nyavalygásán. Lukrécia nagyokat néz Lujza felé, de nyugi, nem érteni angol, szidhatja, mint a bokrot, ha akarja, legalábbis Spiro ezt javasolja. Az eszébe se jutna Lujzának, mennyit kér. A két görög megdumálja az árat, napi 15 drachma a végösszeg, legyen hát, viszont a kedves néni kissé hipochonder Spiros szerint. Bizony ám, alighogy a pasas kitette a lábát a házból, a néni már a derekát fájlalja. Hazaért a sokkos Margó is, sírva borul az anyja nyakába, nagyon másképp képzelte az ittlétüket. Fent Larry megállapítja, hogy drága anyukájának szexre van szüksége.

10.png

Az udvaron a botcsinálta cowboy Les majdnem lelövi szegény szőnyeget poroló Lukréciát egy ügyetlenül kilőtt golyóval. Bent, Margó és Larry veszekszik, szerinte a húgának vissza kellett volna kiabálnia a pasasra, ha lett volna elég erkölcsi bátorsága. A fiataloknak nem kell sok és egymást kiabálják túl hatalmas erkölcsi bátorsággal, közben szegény Lukrécia is mutatja a szétlőtt szőnyeget, Lujza szétcincált idegeinek már csak ennyi kell. Les is érkezik, mialatt Lukrécia nagy hangon és görögül magyarázza azt, hogy majdnem meghalt, ám a srác nem törődik vele. Lukréciának ennyi volt, itt hagyja a családot. Lujza is kiabálni kezd, kész, vége, ő kidolgozza a gyerekeiért a belét, de a hálátlanok szart se csinálnak. Érkezik Gerry is, lelkesen mutogatja az üvegben összegyűjtött bogarait, de Lujza akkora lendülettel hadonászik, hogy kiveri az üveget a kezéből és elszabadulnak a lények. Margó menekül, Larry taposna, Les lőne, Lujza síva fakad, szívtelenek a gyerekei és elrohan.

11.png

A srácok összeültek, Larry tudja, hogy mi a problémák fő okozója, Gerry közbe kotyog, ők négyen azok. Dehogy is, miket beszél, nagyon egyetért a három idősebb, ők biztosan nem. Larry szerint az anyjuknak férfi kell, ezt még Gerry is megérti, hisz látja az állatokat is szexelni. Közben érkezik a Madarász, aki pont ebbe a remek tervezgetés közepébe csöppen, bemutatkozik a csapatnak, Theo Stephanidesnek hívják. A három idősebbnek egyszerre csillan fel a szeme, Gerry hívta meg teázni, még ajándékot is hozott neki. Margó elindul teát főzni, Larry szerencséjére Theo facér. A parton anyust egy kis régcsálócsalád bosszantja fel, megpróbálja elzavarni őket, hogy kavicsot dobál rájuk, de semmi. A házban Theo szívesen beszélget a fiatalokkal, és szóba kerül a kiabáló szerzetes kapcsán, hogy a görögöknél mennyire alacsonyabb rendűeknek tartották a nőket, még a régi nagy filozófusok is. Larry inkább témát vált, miféle nők érdeklik, Theo az okos nőket kedveli, akikkel elbeszélgethet a tudományról, a srácok egyetértenek, hogy nem ő lesz az ideális partner.

12.png

Lujza visszatért, hozott virágot, a gyerekek még sehol. Érkezik Gerry, aki magasan a legnormálisabb az egész családban, tájékoztatja anyut Theóról, Lesnek megmondták, hogy tilos a ház körül lövöldözni, nehogy megöljön valakit. Érkezik Les, két gyertyát hozott, Larry pedig vizet húzott a kútról, anyu pedig jól megölelgeti a kisfiát. Később Larry fedezi fel a közeli városkát, és a kocsmában összehaverkodik egy hajóskapitánnyal, aki ránézésre van vagy 60 éves, és nagyokat tud káromkodni és modora is elég alpári. Margó csak nem tanul a hibájából, visszament oda, ahol korábban napozott, és most is jön a kiabáló szerzetes. A lány most visszakiabál neki, ruhában van, joga van itt lenni, a szerzetes nem is tud mit mondani hirtelen. Otthon viszont szembesülni kell azzal, hogy az arca pirosra sült, de legalább Larrynek jó hírei vannak. A hajóskapitányt nézte ki udvarlónak, akinek még pénze is van. Vár pár napig, hogy bemutassa neki,  azalatt elmúlik anyu havibaja is, lenyugszik végre. Érkezik anyus, Angliából elküldték a bútoraik árát, végre bebútorozhatják ezt a házat is, hurrá! Később már Lujza Margóval és Spiróval együtt alkudozik a bútorokra, és hamarosan végre ágyban aludhatnak. Kezdenek végre berendezkedni és Gerry és Theo is együtt madarásznak.

Egy szép reggel Larry bejelenti, hogy meghívta vacsorára egy barátját, végre lesz egy vendégük, aki pont édes drága anyukájával egykorú. Talán a korára való célozgatás miatt lett egy picivel csípősebb Lujza válasza, de sokkal fontosabb az, hogy Les fegyver nélkül indult útnak. Nézzük a kis cowboyt, görögül próbál beszélni, tuti nő van a dologban. Margó ismét napozik, ismét jön a kiabáló szerzetes, aki most kap egy szál cigit, sima ügy. Otthon Les próbálja megmagyarázni, hogy már kinőtt a fegyverekből, inkább a helyiekkel csevegne. Margó szerint csak titkolni akarja, hogy lelőtt valamit, de Lujza optimista, felnőtt a gyerek, a '30-as években járnak, már nem is kell fegyver. Larry és a Kapitány hazaért, a torzonborz öreg le van nyűgözve tőle, Larry bezavarja a házba a többieket, hadd turbékoljanak csak. Este van, hát a kapitány valószínűleg már a sokadik tengeri kalandját meséli el, nagyon hangosan és jókat röhögve, Lujza egyre kellemetlenebbül érzi magát az öreg miatt. A Kapitány kimegy a mosdóba, addig Lujza szépen lecseszi a fiát, hogy hozhatta ide ezt az őrültet?! Másnap reggel a Kapitány a díványon alszik, annyira lerészegedett, haza se tudott menni. Les útnak indul csevegni a helyiekkel, munkát keresni esetleg. Anyu örül neki, Margó szerint hazudik, de ez nyilvánvaló, Lujza felnőttként kezeli. A fegyverekkel is így volt, abban reménykedett, hogy ezzel talán egy kis fegyelmet tanulhat, ha már apa nélkül kellett felnőnie. Margó viszont elindul Les után, akit valahol a városban ér utol. A srác egy kedves görög lánnyal próbál beszélgetni, flörtölni.

15.png

Otthon a Kapitány arra kel fel, hogy Lujza kertészkedik és szépen gömbölyödik a hátsója. Larry ír, írni próbál, ihlet is van, egy fiatal hölgy fotója áll az írógépe mellett, igaz valami még mindig nem stimmel. Hiányzik az X betű a gépből, amit Les vett ki, bosszantásból, nem lehet leírni a szex szót. Neked kéne egy nő valahonnan, fiam… A Kapitányra Lujza már nem vevő , aki még ebédelne is, sőt még az írógép kattogása is zavarja. Lujza dérrel-durral nekilát kirakni neki a kosztot és hála az égnek, visszajött a megmentő, Lukrécia. Tanulgatott egy kicsit angolul, neki se a szíve csücske a kapitány, Lujza megtanítja neki a gazember szót, Angliában ezt mondják az ilyenre. Gerry meg hazahozott egy teknőst. Kész az ebéd, a Kapitány bocsánatot kér a bunkóságért, sokat volt férfiak között, de sajnos lesmárolja Lujzát, hát ezt nem kellett volna. Lujza hozza a légpuskát, menjen végre haza, és kilövi a fickó ebédjét. Ő egy verést ajánlana a nőnek, Les arra ér ki, hogy a muter dühös, neki bezzeg nem szabad lövöldöznie. Larry is lejön, Lujza kiosztja, hogy máskor ne próbáljanak meg neki pasit szerezni, főleg ne egy ilyet! Még mindig szereti az elhunyt férjét, nem akar helyette senkit. Az anyja feladta, de Larry még nem tette. Gerry pedig összehaverkodott egy igazi pelikánnal.

Margó hazaért, boldogan újságolja, Les-nek barátnője van! Hurrá, ez nagyon jó hír, viszont Margó rájön, hogy ő egyáltalán nem mehet férjhez, de Les becsajozott és máris hős lett, hát hogy van ez?! Kettős mérce, de lesz szíves nem tiszteletlenkedni az anyjával! Oké, de attól még szerez magának egy férjet. Larry nagyon büszke magára, megírta az elbeszélését végre! Lujza olvassa a kész irományt, érkezik Spiro és Gerry, aki hazahozott egy pelikánt. Egy élő pelikánt, amit akkor fog elengedni, ha már tanulmányozta. Spiro jókat nevetgél, anyu leinti, így inkább elmegy Gerry után és készítenek egy ketrecet. Lujza megdicséri Larryt, a munkája kiváló, csak rémesnek ábrázolta az „anya” karaktert. Az ő életében a srácokon kívül nincs más, mindent értük tesz, de attól még a sztori kiváló, és rendkívül bonyolult módon, de boldoggá teszi a családot. Larry elégedett magával, mutat még valamit, anyu kezébe nyomja a látcsövet, és abba az irányba figyeljen, ahol Margó napozni szokott. A szerzetes és Margó békésen beszélgetnek egymással. Érkezik Theo is, egy jókora csokrot hozott, a háziasszonynak. Spiro, Gerry, és Theo építkeznek, Margó unatkozik, Les görögül tanul. Lujza rákérdez a lányra, Alexiának hívják, így ha le akarná írni, akkor adja vissza az X betűt Larrynek. Les mond valami nagyon szépet, Lukrécia megérti, meg is ölelgeti a fiút. Fent Larry nagyokat káromkodik, kéne az az X betű. Lujza ámul a békés idillen, de Larry sajnos már megint alkotott, szélcsengőt csinált Les fegyvereiből, erre Lukrécia pofon vágja őt. Végszóra érkezik két úriember, angolok, Margó szája tátva marad, olyan jóképű az egyik. Larry barátai, Donald a bárgyú, és Max a jóképű. Sajnos Maxot nem érdekli Margó, de Donald szájtátva figyeli a lányt. Mi lesz ebből?

 

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.24. 01:22:20

bahhh, hol is kezdjem.
ez a sori borzasztó, pedig anno annyira vártam! eleve
-etalon a film, mama pedig Imelda Staunton
-etalon a könyv, Réber illusztrációival

és akkor egyszercsak kijött a várva várt sori,
-egy szexi (?! wtf ?!) mamával
-egy hüjegyerekké lebutított és ellenszenves Gerryvel
-egy Larryvel, akiből kiradírozták az élvezetesen pusztító szarkazmusát (viszont helyette kapott egy pusztítóan érdektelen szerelmi szálat)
-Leslie & Larry egymás vegzálása nagyon sápatag, nulla értékű
-ok, Margo jó, az ő karakterét nagyjából sikerült átemelni.

az első évadot áthősködtem, de a második évad első részében volt vmi, amire azt mondtam, h 'kösz, de innentől kösz, de nem'. (durvábban fogalmaztam, ez a moderált változat volt)

csak amiatt, mert a hv-t te írod, @szencsike, a posztokat elolvasom, ez alap.

Szencsike 2018.03.25. 10:53:01

@Biriksz_Krokiksz!: Ejha, ritkán láttalak így kiakadni sorozatra :) Olvasd, hátha úgy kevésbé lesz idegesítő :) Szerintem jópofa, aranyos kis sorozat, bár talán úgy könnyebb, hogy az eredeti alapot nem ismerem, és így nincsenek olyan nagy elvárásaim. Viszont igyekszem minél hamarabb olvasni majd az eredeti történetet! :)

Sancho Panka 2018.03.26. 21:42:48

Gyerekkorom meghatározó sorozata könyvben. A mai napig idézek belőle, felnőttfejjel visszaolvasva is vicces. Ehhez képest ez a sorozat nagyon gyenge lett.

Szencsike 2018.03.27. 10:29:57

@Sancho Panka: Ideje elolvasnom a könyveket végre, lesz összevetésem.
süti beállítások módosítása