Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Alienist 1x05 - Hildebrandt's Starling (18+)

2018. február 28. 17:00 - AaannnaaA

A gyilok által írt levelet a főhadiszálláson megjelent grafológus elemzi, aki megállapítja, hogy ezt az írásképet nem olyan régen vezették be az amcsi iskolai oktatásban, ergo az elkövető 24 és 35 év közötti lehet (feltételezve, hogy elvégezte az iskolát). Plusz az Isaacson tesók rájöttek, hogy a borítékon ugyanaz az ujjlenyomat található meg, mint amit a Zweig-ikrek kihantolása után a fiú zsebóráján találtak. Bizonyított tehát ami eddig is sejthető volt: az ikreket és a Santorelli fiút ugyanaz a személy gyilkolta meg.

Laszlo felírt néhány jellemző fordulatot a levélből, a csapat erről és az elkövetés módjáról beszélget. Azt már korábban is feltételezték, hogy a gyilkosságokkal és az utána elvégzett rituálékkal olyasmit él át újra és újra, ami egykor vele is megesett. Sara feltételezi, ha még fiúként élte át mindezt, akkor az egyik szülő hatása lehet a tettei mögött – az apja, de akár az anyja is lehetett aki gyerekként bántalmazta. A doki erre feleselni kezd, kiabálásig heregelve magát, szerinte ugyanis csakis az apa lehet a bántalmazó. Az oké, hogy hősünk nem egy cukorfalat, ezt eddig is tudtuk, de fél fülemet rá, hogy extra oka van, amiért ezen a feltételezésen ennyire feldühödött.

1.jpg

Sara elrohan, John szokás szerint megy utána, és próbálja menteni a menthetőt. Mondjuk szerintem a csúf kirohanáson nincs mit magyarázni, de haladjunk. Szerencsére Sara jól bírja a kiképzést, mert már az utcára érve megenyhül. Hősünket közben megállítja egy cipőpucoló fiú, mire a nő megcsipkedi azzal, hogy John piperkőc, amúgy meg hanyag (és lusta, na meg az italt sem veti meg).

Szó szót követ, végül a férfi vigyorogva megkéri barátnéja kezét. Sara rávágja, hogy ha kicsit is komolyan gondolná, talán el is gondolkodna rajta. Johnnak megnyúlik a képe (nem erre a válaszra számított), és immár vicc nélkül kérdi: ha komolyan megismételném a kérdést, mit felelne? Nincs szerencséje, Sara leint egy kocsit, rámosolyog hősünkre és válasz nélkül távozik. (Én bezzeg elkapnám egy körre, megérne jópár kiadós ajtócsapkodást, csak mondom.)

2.jpg

Az őrsre visszatérve Sara leveleket ír több elmeintézet vezetőjének, hogy megkérdezze van-e / volt-e olyan betegük, akire ráillenek az eddig összeszedett tulajdonságok (úgy mint életkor, szadista hajlam, fiatalkori bántalmazás stb.). Dokink ezalatt egykori tanárától kér útmutatást, mert megrekedt a nyomozással, úgy érzi nem lát túl a felszínen, nem sikerül összeraknia a gyanúsított profilját.

Nem sokkal később Johnnal útra kelnek, hogy távoli böriben látogassák meg az ország egyik közismert gyermekgyilkosát. Hát, Laszlo lassan a világ végére elmegy, hogy a tettes motivációit összerakja. A rabláncon tartott bűnöző nem szép látvány: arca torz, fél szemére vak. Kreizler úgy gondolja, ezen testi hibái miatt csonkította meg áldozatai arcát és szemét – ha ő nem hibátlan, a gyerekek se legyenek azok. A kérdései ez irányba terelik a rabot, aki esengve ismeri be, hogy tényleg ez volt a motivációja. A jó doktor együttérzően meglapogatja a vállát, mire röhögőgörcsöt és dührohamot kap válaszul: lófaszt a csúfságom volt a csonkítás motivációja, az okot soha nem árulom el senkinek – ordít a gyilkos, és egy kihegyezett tárggyal Laszlo szemének ugrik. Kevésen múlik, hogy nem okoz végzetes sérülést. Ennyit a zakkant sorozatgyilkos gyorsanalíziséről.

3.jpg

A polgármester privát csevejre hívja a parkba Rooseveltet, és letolja, amiért egy bizonyos gazdag család csemetéjét merik gyanúsítani. Utasítja, hogy hagyja a dolgok elrendezését a családra. Bár a rendőrfőnöknek eddig a percig fogalma sem volt a gyanúsított létezéséről (lévén az ügyet Connor százados és az ex-rendőrfőnök intézte), azért nem adja könnyen magát: a törvény mindenkire vonatkozik. Hát ez esetben nem – vitatkozik a polgármester, és egyben emlékezteti Rooseveltet, hogy kitől kapta a kinevezését. Nincs más hátra, mint az engedelmesség.

Ígérete nem akadályozza meg abban, hogy visszatérvén az őrsre leszidja Connor századost, amiért nem tájékoztatta, hogy van gyanúsított. Beosztottja tökéletesen adja a hülyét, nem nevezi meg a családot, akinek a fiát felelősnek tartja a mostani gyilkosságokért. Így Roosevelt jobb híján Sarát kéri meg, nézzen utána a rendőrségi aktákban, mely befolyásos családok sarjainak lehet vaj a füle mögött.

4.jpg

Este Kreizler egyedül vacsorázik, mikor hősnőnk megjelenik az asztalánál: Roosevelt megbízásából jött a rendőrség gyanúsítottjának azonosítása ügyében. Bár Sara érthető okokból kissé távolságtartóan viselkedik, Laszlo mégis meggyőzi, hogy üljön le hozzá. Pár szót beszélgetnek a nő gyermekkoráról – vegyük úgy, hogy újra szent a béke. Sara megmutatja miket talált a rendőrségi aktákban: két bejelentés keltette fel a figyelmét, melyeket gazdag család fia ellen tettek abuzálás vagy egyéb erőszakos cselekedet miatt. Persze a vádlott neve törölve van (nyilván Byrnes ex-rendőrfőnök ráhatására), ám az egyik aktán Potter püspök neve szerepel, mint aki arról nyilatkozott, hogy az ügy – mely a felügyelete alatt történt – nem is volt olyan fontos. Laszlo szerint ez nagy előrelépés, és köszöni a nő munkáját.

Eközben a város másik részében Isaacsonék is vacsoráznak, Marcus hazavitte bemutatni ágyasát a családnak. Nem úgy nézem, hogy anyu odáig lenne érte, de majd alakul.

5.jpg

Másnap Laszlo meglátogatja Potter püspököt és kifaggatja az aktában olvasottakról. Az öreg adja a hülyét, ám mikor a doki az orra alá tolja a rendőrségi bejelentést, hirtelen visszatérnek az emlékei, és megemlíti, hogy valaha tényleg volt ilyen neveltje. A nevét is elkottyintja, és igen, Mrs. Van Bergen fiáról van szó – ha emlékszünk Connorék említett öreglányt látogatták meg az elmúlt részben azzal, hogy tartsa rövid pórázon a fiát. A kérdésre azonban, hogy szerinte Willem Van Bergen tudna-e gyilkolni, nem ad egyenes választ.

Hősünk már épp távozni készül a templomból, mikor észrevesz a falon egy hatalmas, hímzett naptárat, melyen a jelentős egyházi dátumok pirossal vannak jelölve. Kiemelt dátum február 19-e is, amit a gyilkos a Mrs. Santorellinek írt levelében említ – azt írta, hogy aznap látta meg későbbi áldozatát a templomból kijönni. Rákérdez a püspöknél a dátumra, így derül ki, hogy február 19-e hamvazó szerda volt.

6_1.jpg

6_2.jpg

Este Roosevelttel találkozik, akinek megadja Van Bergen nevét azzal, hogy sokra nem fog menni vele, mert ő csupán a rendőrség gyanúsítottja, nem a tényleges gyilkos. A főrendőr ezt nem akarja tudomásul venni, lekaffogja hősünket, amiért a nyomozást a saját gyakorlóterepének tekinti – elméletek gyártásával nem lehet gyilkost fogni. Laszlo ráhagyja a dolgot: Rooseveltnek gyanúsított kell, hát megkapta. Az el is rohan a kapitányságra, előveszi Connort, és szembesíti Willem Van Bergen nevével, de a százados továbbra is tudatlannak tetteti magát. A góré utasítja, hogy derítse ki a gyanúsított tartózkodási helyét.

Mi közben látjuk az ezüst mosolyú gazdaggyereket, épp egy hímringyót fürdet kádnyi tejben (jaja!), majd öltöztet női ruhába. Egyéb szándékai is lehetnek vele, mert sunyiban valamiféle szert kever az italába. Talán Laszlo téved, és mégiscsak ő a gyilkos?

7_1.jpg

7_2.jpg

Megvan a cím, a polgármester kifejezett utasítása ellenére egész egység indul a Van Bergen fiú letartóztatására, Roosevelttel az élen. Dörömbölnek az ajtón, ám ott egy idős hölgy lakik, aki sosem hallott az említett családról. Na ez az igazi fiaskó! A rendőrfőnök meglehetősen dühös, érezhetően Connort tartja felelősnek a rossz címért, így beosztottjának ugrik a fegyvere és a jelvénye – ezzel nemcsak a századosát veszíti el, de újabb ádáz ellenséget is feltehet az amúgy sem túl rövid listára.

Ezalatt Willemhez megérkezik az anyja, hogy beteges hajlamú csemetéje körmére nézzen. Tegyük hozzá anyu is eléggé elferdült – amint a hímringyó távozik és kettesben maradnak, megpróbálja szájon csókolni a fiát. Aki toporzékolva tiltakozik a helyzet ellen, na meg amiért távoznia kell a városból.

8_a.jpg

8_b.jpg

Laszlo hívatja Johnt és elújságolja amit a naptár tanulmányozásával felfedezett, nevezetesen az elkövető az egyházi ünnepekhez köti tetteit, mind piros betűs ünnepnap történt. A következő ilyen május 14-re esik, azaz néhány nap múlva – ekkorra árható a kövi gyilkosság.

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ The Alienist
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.02.28. 22:43:19

Egyre betegebb ez a sorozat :D

Pácsó Ármándó 2018.03.01. 07:38:23

@Flankerr: És egyre jobbak a hogyvoltok róla :D

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.03.01. 09:38:57

" (Én bezzeg elkapnám egy körre, megérne jópár kiadós ajtócsapkodást, csak mondom.) "

Tüzes menyecske e vagy Annácska, tudtam én :))

Pácsó Ármándó 2018.03.01. 12:02:52

@szociál: Ja, hogy azt nem Sarára írta?
Teljesen eltájolt Flankerr kommentje, sorry mindenkitől! :-)

Pácsó Ármándó 2018.03.01. 17:19:46

Remélem Lajos2 jól van, most nem volt benne ebben a részben.

Gabba 2018.03.01. 22:14:57

hah, a templomkerti jelenetet a Műegyetemen forgatták, felismertem!
mondjuk nem volt nehéz :)

A_Rézi 2018.03.05. 15:59:02

Ez a sorozat egyre szövevényesebb, és ez nagyon tetszik. Bár van egy olyan tippem, h mivel elég sok minden mutat az ezüstmosolyú aranyifjúra, kábé biztosra vehetjük, h nem ő a gyilkos... amúgy sem tűnik hegymászó-alkatnak.

Luke Evans-ügyben egyetértek a hogyvoltíróval!!! :))))) Nem tudom, h John Moore vajon Sara megjegyzése miatt döntött-e úgy, h nem piál többé, de mindenesetre érdekes az egybeesés...

2018.03.05. 16:22:15

sztem john nem illik sarahoz, simán el tudom képzelni, h van már vmi nemibetegsége, amennyit látogatta a nyilvánosházakat.
lazlo sem illik hozzá, bár sztem több szikra van köztük.
hiányoltam az ex-főrendőrt (ted levine <3 )
mind karakter közül legkenvecebbem theodore! szurkolok neki, h sokra vigye #elnökségi!

A_Rézi 2018.03.05. 17:37:21

@Biriksz_Krokiksz!: Kétlem, h Sara bármelyik pasival összejönne - a dokit mindenesetre "méltó" szellemi ellenfélnek tekinti szerintem, ami nála ritkaságszámba megy

2018.03.05. 17:42:27

@A_Rézi: igen, a múltkori hv szavazásnál beikszeltem őket, de inkább szellemi összehangoltság alapján, semmint párkapcsolatilag.

A_Rézi 2018.03.05. 18:08:11

@Biriksz_Krokiksz!: Én azt hiszem ott a senki nem jön össze senkivel, minden marad a régiben (vagy vmi hasonló) verzióra szavaztam. A történetből valahogy nagyon nem következik a romantikázás...

2018.03.05. 18:15:11

@A_Rézi: persze tudommm, de a szellemi szikrázásuk/párbeszédeik annyira jók, h a szavazást kívánságműsorként kezeltem ;)

A_Rézi 2018.03.05. 18:49:49

@Biriksz_Krokiksz!: Ezt abszolút aláírom, és remélem így is marad!
süti beállítások módosítása