Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 11x05 - A lidérc

2018. február 07. 12:41 - Hoppancs

Két tinilány éjjel szanaszét vagdossa egymást egy hajóroncs belsejében, miután kölcsönösen Ghoulinak, azaz egy gigantikus, ízeltlábú szörnyetegnek nézik.egymást. Alátámasztandó, hogy nem csak ők partizták túl magukat, Scully idegen ágyban ébred (félig), majd pisztolyával eredménytelenül vadászik egy elsuhanó árnyra. A melóhelyen szóba kerül az alvási paralízis és a hipnagógia is, de kinek kellenek a szakszavak, amikor Mulder bármikor, bárhonnan elő tud húzni egy vonatkozó x-aktát. Most éppen arról a hajóról, amelynek hógömbösített verzióját társa is látta álmában (vagy hol). Alig szállnak le a virginiai Norfolk repterén. máris követni kezdi őket a kötelező gyanús autó a kötelező gyanús utasokkal, de legyünk optimisták, lehet, hogy a helyi önkéntes álom- és látomásfejtő szolgálat tagjai, akik alig várják, hogy segíthessenek. A Chimera (kiméra) nevű roggyant hajónál Mulderék megtudják az ügy részleteit, miszerint nem lehet tudni semmit: a lányok látszólag ok nélkül választották a cicaharc eme vérengzős módját,  és előtte soha nem is találkoztak. De legalább túlélték, most a kórházban kókadoznak. Scully szerint tuti, hogy a csajok ismerősök, hiszen a nyomok alapján olyan harc dúlt köztük, amit minimum egy frizurát illető szarkasztikus Instagram-kommentnek kellett volna megelőznie. Mulder azt sem zárja ki, hogy valamiféle "primitív rettegés" állt a balhé mögött, elvégre minden megvolt hozzá: elhagyott hajó, éjszaka, fura hangok. A helyi zsaru azt is elárulja, hogy az áldozatok valami Ghoulit kerestek. H-val, mert arra nagyon kényes.

bscap0000_4.jpg

Mulder lenézően nyilatkozik az interneten frissen felbukkant szörnyről, aki még egy rendes háttérsztorit sem tud felmutatni, csak az unalmas, nagy fogait, meg az Alientől lopott csurgó nyálát. A magukhoz tért lányok viszont elég meggyőzőnek találták, egyikük Muldernek, másikuk Scullynak ecseteli, hogy csakis ő volt ott a Chimerán, meg a fahéjas leheletű rém. Az ügynökök arcáról csak akkor tűnik el a "na mondjad, hülyegyerek" kifejezés, amikor a tanúk rátérnek a találkozást megelőző valóságos álomra, meg az elsuhanó sötét figurára, na, és persze a hógömbre. A pasijukat meg fura mód ugyanúgy hívják, Jackson Van De Kampnek. Ebből a vezetéknév az izgi, amely azonos William nevelőszüleiével. Itt már annyira sok az egybeesés, hogy Scullynak ki kell jelentenie: ez csakis véletlen lehet. Felgyorsulnak az események, amikor estefelé lövöldözés támad a Van De Kamp házban, amely szintén szerepelt már egy Scully-vízióban. A három lövés három hullát termel, egyikük Jackson, aki az illetékes detektív elmélete szerint előbb az őseivel, majd magával végzett.

bscap0001_4.jpg

Mulder úgy véli, nem biztos, hogy a történet ilyen egyszerű és szívmelengető, mert az ajtó nyitva volt,a mikor ők megérkeztek. Ugyan már kolléga, győzködi az okos helyi zsaru, hát ki ne hagyná nyitva az ajtót, mielőtt családi mészárlást rendez? Olyankor az ember tök zaklatott, meg minden. Meg hát maga sem látott senkit mást, nem? Ja, kösz a helyreigazítást, reagál Mulder, aki most már biztos lehet a szellemi fölényében. Miközben Jacksont zsákba csomagolják, Scully a srác szobájában fotókat nézeget, Mulder meg a frissen felbontott dobozos üdítőt furcsállja. Mert ha esetleg bátorításként nyitotta ki a gyerek szülőgyilkolás előtt, akkor legalább megihatta volna. A közös személyiségelemzés során ügynökeink megállapítják, hogy Jackson egyszerre olvasott csajozásról szóló önsegítő könyvet és mulasztotta el a dillibogyói beszedését, úgyhogy igen bonyolult lélek volt. A plafonon Malcolm X poszter, a polcon meg egy másik hógömb szélmalommal és Óz, a csodák csodája-idézettel. Scully önvádló megjegyzéseket tesz, és válaszokat akar, Mulder meg sóhajtozik, majd odakint kérdőre vonja a két fickót, akik korábban követték, és most is itt bámészkodnak. Persze, hogy a Pentagontól jöttek.

bscap0002_3.jpg

Scully a DNS-mintavétel után sírva kér bocsánatot Jackson/William földi maradványaitól, többek között azért, mert nem volt elég bátor, és ezért a fia nem ismerhette őt, meg az apját. Utóbbi lehet, hogy nem annyira gáz, ha valóban igaz, amit a Cigarettás állít. Miután Scully és komor, de gyengéd partnere elpályázik, Jackson (?) az anyai monológtól megrendülve feltámad és elsétál. Ennek alapján simán lehet az apja Mulder, hiszen ez neki is szokása. A váróban szundizó Scully még érzi, ahogy ellibben mellette, de ez is csak egy éber álom. A tapintatlan halottkém tesz a drámára, csak a holttestet keresi Scullyn. Hiába. Miután a gyorsan elvégzett teszt is igazolja, hogy Jackson=William, a gyászoló szülők magára hagyják a dokit a kicsinyes problémáival. Scully amúgy álmában is látta az ózos hógömböt, amelyet sikeresen lenyúlt emlékbe. Mulder szerint nem kellene hiú reményeket kergetni, viszonylag ritka, hogy valaki túléli a halált, vele is csak egyszer fordult elő, amikor nagyon stresszes volt. Scully kifelé menet egy kedves ázsiai fickóval fut össze, aki nem elég, hogy kiveri a kezéből a hógömböt, de még egy homályos üzenettel is megtiszteli: "látnia kell a teljes képet." Na, kösz.

bscap0003_3.jpg

bscap0006_3.jpg

Vissza Van De Kampékhez, ahol hőseink nem lelnek semmit William "hivatalos" keresési előzményeiben, a naplója viszont elég sötét, tele csuklyás alakokról és a Chimeráról készült rajzokkal. Mulderék még éppen azelőtt hekkelik meg az hirtelen meglelt valódi laptopot (benne a Ghouli-honlap sűrű látogatását igazoló adatokkal), amikor a kakafejű Pentagon-alkalmazottak rájuk törnek, hogy mindent lefoglaljanak. Mázli, hogy William nem itta meg az üccsit, mert így Muldernek van mit ráborítania a gépre. A telefonon jelentkező Skinner hozza a kötelezőt a kis akcióval kapcsolatban: nem szabad, Amerika, Pentagon, bizonyíték, rossz Mulder, stb... Bocsánatkérés helyett a kolléga odarángatná Skinnert, akinek nincs kedve utazni, de muszáj lesz, mert az épp nála lógó Cigarettás figyelmezteti, hogy Fox mindjárt rábukkan a Keresztút-projektre. Ami jó, mert majd őt is elvezeti valamihez, amit keres.

bscap0004_4.jpg

Skinner már ott is terem, hogy lebeszélje Muldert a további nyomozásról, aminek annyi értelme van, mintha Rubint Rékát akarná eltiltani az edzőtermi videók posztolásától. Azért Mulder meghallgatja, mert volt gyerekszobája. Roswell, kísérletezés idegen-ember hibridekkel, dr. Matsumoto, Keresztút-projekt, blablabla. De ennek már 15 éve vége, a program kudarc volt, az résztvevők szétszéledtek, a doki eltűnt. A Pentagon viszont azóta is üldözi az alanyokat, ezért loholnak most is Mulderék és a csodafiú nyomában. Jackson amúgy a fiunk volt, közli Mulder a főnökkel. Mármint Scully-é, gondolja Skinner, de nem mondja, csak azt, hogy nagyon sajnálja. Scully a gyerek pszichiáterét faggatja, majd nagyot fakít azzal, hogy szó szerint felmondja a 10. szezon záróepizódját, amelyet  "Jackson" is rendszeresen látott. Közben kiderült pár infó a Van De Kamp-mészárlásról ahol a jelek szerint két fegyveres (nyilvánvalóan Pentagonék) működött közre, és szó sem volt egy depis tinifiú őrjöngéséről. William pedig különleges képességeinek köszönhetően érte el, hogy harmadik lövést is halljanak, illetve halottnak lássák.

bscap0005_3.jpgWilliam meglátogatja a kórházban az egyik csaját, akinek bevallja, hogy ő ültette Ghoulit mindkettejük fejébe, de csak tréfának szánta, ami fölött elvesztette az irányítást. Néha ufókat és egyéb rémségeket lát, amiket meg tud osztani egy nővel, aki lehet, hogy az anyja. A szüleit meg megölték. Ez aztán jó sok információ.  Aztán már szalad is, mert megérkeztek a hatóságok: rendőrség. FBI, Pentagon, minden. Már csak az elnök hiányzik, de biztos épp tweetel. (A szőke barátnő köpte be a fiút, miután a barnával látta smárolni.) William nyakán szorulna a hurok, ha nem tudna mindenkit teljesen összezavarni azzal, hogy előkapja Ghoulit, embereket cserél fel, satöbbi. A nagy kavarodásban többen is lelövik egymást, Mulderék meg nagyon szeretnének beszélni a kölkükkel, de nem tudnak, mert ő magát nővérkének álcázva elszalad. Scully csalódott, de legalább a benzinkútnál megint meglepi az ázsiai, aki most a "változás közeleg" mondással és egy Malcolm X-idézettel zaklatja. "Maga dr. Matsumoto?", kérdi az enyhén rasszista Scully, de téved, a pasas saját bevallása szerint még nem is érettségizett. Elköszönnek. Scully pár perc múlva rádöbben, hogy a férfi arca csajozós könyv borítójáról volt ismerős, majd miután Mulder felvilágosítja az idézet eredetéről, az egész roppant gyanús lesz. Szaladnak megnézni a biztonsági kamera felvételét, amelyen William látható amint anyuval cseveg. 

Címkék: x akták
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása