Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 11x04 - A verejték medrei

2018. január 29. 17:00 - Hoppancs

A fekete-fehér nyitójelenetben egy első és második látásra is zakkant fazon magyaráz a marslakókról egy kiürült kajáldában, amíg a szkeptikus pultos rá nem ébreszti, hogy az ablak, amelyen keresztül az űrlényt észleli, valójában tükör. A pasas eleve nem egy Brad Pitt, de az is nyilvánvaló, hogy azért általában nem ezt a gigafejű, háromkarú retró idegent szokta látni reggeli borotválkozás közben. Ja, és a pultos meg maga az ördög.

bscap0000_3.jpg

Amikor a főcím után a Nagyláb-jelmezes Muldert pillantjuk meg, aki a legendás szörnyről, meg a természet varázsáról értekezik, már egyértelmű, hogy ez egy vicces rész lesz. De még mennyire! Hősünk ezt még nem sejti, így miután megbeszélte a következő randit a továbbra is tisztázatlan párkapcsolati státuszú Scullyval, majd egy ismerős ragasztószalag-ikszet fedez fel az ablakon, izgatottan indul éjjeli találkára...kivel is?

bscap0001_3.jpg

Na, ezt Mulder sem tudja, pedig a parkolóházban tébláboló izzadós alak váltig állítja, hogy ők ismerik egymást, sőt, együtt leplezték le minden összeesküvések atyját. De Mulder nem emlékszik, Azok miatt. Ez még a Langly-ügynél is húzósabb, Mulder meg nincs pszichiátriai ápolós hangulatban, ezért már épp ott hagyná a bolondot, amikor utóbbi az Alkonyzónáról kezd beszélni. Az elveszett marslakó volt az első rész, amit Fox életében látott, a rejtélyes expartner (?) viszont azt állítja, az az epizód nem is létezett. Aztán lelép, mert úgy érzi, követik. A fejében tutira. Otthon Mulder azonnal beletemeti magát a DVD/VHS-gyűjteményébe, de az a bizonyos, szerinte alapműnek számító rész sehol nincs. Még a neten sem. Scullynak semmi kedve asszisztálni, inkább már "vacsorázna", ahogy megbeszélték, de társa nem tágít. Elmondja, miért ilyen fontos ez neki. Nyolcévesen látta először, és...az itt következő flashback akkora kincs, hogy nagyon szemét lennék, ha elspoilerezném. Csodálatos, nézze meg mindenki maga!

bscap0002_2.jpg

A kiselőadásba belefáradt Scully sem ússza meg a parkolóházas találkozást, aminek már a kezdete is bizarr, hiszen a verejtékes homlokú megszállott Scullsnak szólítja, ami már önmagában büntetendő. Aztán átad egy dobozt, amely azt hivatott bizonyítani, hogy ő tényleg létezik, mivel rajta van az ujjlenyomata. De ennél is jobban érdekli Scully-t, hogy mit keres nála az a háromrétegű-cseresznyészselépor, amit ő évek óta nem tud beszerezni. Amikor kifejti Muldernek, hogy milyen gyönyörű emlékei fűződnek a cucchoz, amit mások szerint nem is úgy hívnak, és nem is úgy néz ki, ahogy Scully emlékszik rá, nem menekülünk attól, hogy megismerjük a Mandela-effektust. Ez az a jelenség, amikor valaki másképp emlékszik egy tényre, mint a társadalom többsége, és ragaszkodik hozzá, hogy neki van igaza. Mulder ennek tulajdonítja Scully zseléporos emlékeit, de a saját alkonyzónás sztorijában tuti biztos. De honnan tudott a dilis Mulderék személyes hülyeségeiről? Ennek szeretnének a végére járni, amikor immár kettesben keresik fel őt a találkahelyen, de az egész kimenetele igen bizonytalan, mivel az illető a saját nevéről is csak annyira emlékszik, hogy talán Reggie. Reggie Valami. 

bscap0003_2.jpg

Reggie szintén a Mandela-effektusról kezd regélni, annyi különbséggel, hogy az szerinte Mengele-effektus, és nem Nelson Mandelával, hanem Josef Mengelével kapcsolatos téves emlékekről kapta a nevét. Értelemszerűen. Nagyon beleásta magát a témába, és arra jutott, hogy az M-effektust szándékosan gerjesztik, méghozzá azok, akik a már elérkezett orwelli világot irányítják. Ők. Vagyis Azok. Mulder hinni akar, ezért felveti a párhuzamos univerzumok lehetőségét, amin Scully és Reggie egyszerre döbben le, hiszen az hülyeség. Höhö. Reggie marad eredeti elképzelésénél, amit igazol, hogy az emléktárgybolti eladó, aki segített rájönni a konspirációra, legközelebbi látogatásakor már holtan hevert a padlón. Tarkójában egy gyepnyíllal, ami szintén egy külön sztori. Amikor Mulder minden szkepticizmusát összeszedve követeli, hogy mondja el végre, kik azok az Azok, kiderül, hogy valójában egy személyről, dr. Thaddeus Q. Azokról van szó. A Drakula-külsejű neurológus a kollektív emlékezet manipulálásával foglalkozott, olyan ügyesen, hogy a legtöbben őt is elfelejtették. A zseniális életrajzi kisfilmtől Scully és a néző is eldobja az agyát. 

bscap0005_2.jpg

bscap0006_2.jpg

bscap0004_3.jpg

Grenada megszállásáról szintén nem egyeznek hármuk emlékei, az invázió okát Reggie sem tudja, pedig állítólag ott volt, tizennyolc évesen. Ott húztak ki a vízből egy ájult retró űrlényt is, aki az ózonlyuk veszélyeire akart figyelmeztetni, és Reggie hallotta is a dr. Azokkal folytatott telepatikus dialógjának foszlányait. Amikor a szerencsétlen lényt elhurcolták, elhatározta, kideríti mi történt. Ennél a résznél Scully ismét ki akar szállni a buliból, de visszafordul, amikor Reggie elmondja, ezért lépett be az FBI-hoz és hozta létre az X-aktákat. Ja, és társak voltak ők hárman, csak Mulderék nem emlékeznek, mert ugye a Mand...Meng...Izé-effektus. A közös nyomozásaikból is kapunk egy felejthetetlen ízelítőt. Ezután érkeznek meg "dr. Azok emberei", vagyis két FBI-ügynök. akik csúnyán lealázzák Muldert. Az nem derül ki, miért jöttek, Reggie meg már sehol sincs.

bscap0007_2.jpg

bscap0008_2.jpg

bscap0009_1.jpg

Mulder mindenáron össze akarja rakni a rejtélyt, de csakis a párhuzamos univerzumokat bírja elképzelni. Aztán maga dr. Azok hívja randira. A fickó kicsi, lila karikák vannak a szeme körül, és roppant sejtelmes. Ál-álhíreket gyárt, amelyek igazak, de nem hiszi el őket senki. Mint a róla készült életrajzi videó. Muszáj közölnie Mulderrel, hogy neki befellegzett. Lejárt az ideje, már a nagy titkok és összeesküvések utáni korban élünk, az emberek már nem tudják, mi az igaz és mi a hamis. Itt a Mandela-effektus. Mindent elmondhat az "igazságról", de a nép nem tudja úgy sem, hogy elhiggye-e. Elég, ha páran azt hiszik, tényleg manipulálhatja az emlékeket, és már működik is a dolog. Reggie az FBI-parkolóban rémíti halálra Muldert, akit Foxie-nak nevez. Visszasírjuk a Scullst. Megérkezik Scully és ismerteti Reggie valódi nevét és élettörténetét. Grenadánál fejbe vágták egy lapáttal, majd különféle állami szerveknél dolgozott, legvégül az NSA-nél is, ahol hogy, hogy nem, Mulderéket is gyakran lehallgatta.  Aztán idegösszeomlás miatt a diliházba került, azóta álomvilágban élt. Amit mostantól újra zárt intézetben kell folytatnia, mert megérkezik érte fehér autó, meg két ápoló (ügynök?) kényszerzubbonnyal és lepkehálóval. Mulder megszánja, és kéri, ismertesse az utolsó közös ügyüket. Ezt megint csak látni kell, elmesélni úgysem lehetne. Bing, bing, bong, bong, bing!

bscap0011.jpg

bscap0013.jpg

bscap0014.jpg

Végszóra befut Skinner, és csodálkozik, hogy hová viszi a betegszállító Reggie-t. He? Miután a videó végleg bekapta Az elveszett marslakót rejtő VHS-szalagot, és Mulder kénytelen elismerni, hogy nem is az Alkonyzónában volt, megfáradt ügynökeink nekiállnak a már elkészült, háromrétegű csodazselének. De Scully aztán mégsem kóstolja meg, hogy ne rontsa el a szép emléket. 

Címkék: x akták
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szando007 2018.01.29. 18:23:45

A két (három,bár az évadnyitóvval kapcsolatban elég ambivalens érzéseim vannak) normális, majd egy vicces rész egészen vállalható arány..
Az ős X feelinges utalgatások viszont bejöttek,pl a Spotnitz Sanitary a mentőautó hátulján.

Gabba 2018.01.31. 11:24:14

nézem, mert ugyan nem vagyok megszállott fan, de úgy illik...

Hoppancs, a hv-k sokkal jobbak, mint az epizódok, ez a rész kivétel, mert mozizás közben ugyanúgy röhögtem, mint a hogyvolt olvasása közben :)) köszi!

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2018.02.21. 18:57:57

@Gabba: Köszönöm.:)
Bajban voltam ezzel a résszel, hiszen mivel eleve vicces volt, nem nagyon tudtam hozzátenni. De örülök, ha ennek ellenére tűrhető/olvasható lett.
süti beállítások módosítása