Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 11x02 - Ez

2018. január 17. 17:00 - Hoppancs

Miközben rémesen rossz arcú fegyveresek dübörgő rockzenére száguldanak Mulder(ék) meghitt, FBI-aktákkal és űrlényes papírnehezékekkel kidekorált otthona felé, az érintettek a közelgő támadásról mit sem sejtve szundítanak a kanapén. A tévében éppen egy lenémított koncertfelvétel megy, mert ennyire laza arcok ők. Először Scully riad fel, de még nem a lövöldözésre, hanem az ember telefonjára, amelyen az elvileg elhunyt Richard "Ringo" Langly próbálkozik recsegős videóhívással. Azért zavar ilyen későn, mert ő is sejti, hogy már nincs az élők sorában, amiről muszáj beszélnie valakivel. Érthető, ezért vannak a jó barátok. Közli, hogy amennyiben tényleg halott, akkor valakik „tudják azt, amit ő is”. Mielőtt kifejthetné, befutnak a barátságtalan vendégek, Mulderék pedig a korábbi öreges punnyadást porrá alázva pattannak fel, és olyan akciót vágnak le, amelynek láttán csak annyit bírunk kinyögni: ezeket megkoreografálták! Az eredmény két hulla, egy szökevény bérgyilkos, egy nagyon rendetlen lakás és két értetlenül kamillázó ügynök. Langly is  vonalban maradt, hiszen még nem oldódott meg a problémája. És tényleg…mi folyik itt?

bscap0000_1.jpg

Amíg Scully a hatóságnak jelenti az esetet, Mulder egy sütőkesztyűben rejti el a mobilját, ami fontos kérdést vet fel: vajon ki készíti kettejük közül a finomabb muffint? Amíg ezen gondolkodunk, Scully, akinek mindene a szabályos eljárás, lendületesen kikapja és bezacskózza a telót, diszkréten jelezve, hogy szerinte ez itten bizonyíték. Mulder visszaveszi és szintet lépve a sütőbe teszi az eszközt (de jó játék!), mondván, bűn lenne elsüllyeszteni a raktárba, ahol majd évekig olyan magányos és elhanyagolt lesz, mint egy hirtelen felindulásból vásárolt futógép. Azt javasolja, inkább derítsék ki magánúton hogy akkor ez most így hogy. A Magányos Harcosokat, köztük a jó Langly-t tizenhat éve egy olyan vírussal nyírták ki, amely miatt gyorsan el kellett őket hamvasztani, így a temetésükön részt vevő Scully nem láthatta a testüket. Szappanoperai körülmények között így akár még élhetne is Langly, de akkor meg miért kérdezné, hogy meghalt-e? Eddig jutunk a gondolatmenetben, amikor megérkezik a gonoszok második turnusa. Ők egyelőre ki sem szállnak az autóból, csak annyit kérnek  nyomatékosan, hogy hőseink mindenféle kínos hiszti nélkül adják meg magukat. Skinner is ezt javasolja telefonon, de ennél többet nem mondhat.

bscap0001_1.jpg

A tárgyalás nem vezet eredményre, az ismeretlenek nem hajlandóak azonosítani magukat, a háziak meg továbbra is pisztolyaikat szorongatják. Előbbiek behatolnak, és túlerejükkel hamar földre küldik az ügynököket. Főnökük oroszul sajnálkozik két legjobb embere halála miatt, aztán már angolul követeli Muldertől a telefont, majd valamiért a hidegháborút is felhozza. A helyzet súlyosságát végül egy nemzetközi jelzéssel hitelesíti, amelyet Drax a Galaxis őrzőiből úgy értelmezne, hogy miután megleli a mobilt, el fogja húzni az ujját a nyaka előtt. Hogy még forróbb legyen a szitu, Langly egy pillanat alatt lebuktatja egykori bajtársait a sütőből jövő, zörgős-villogós műsorával. Ha nem kezdene valaki kintről is lövöldözni, Mulderék nem iszkolhatnának el olyan könnyen, de ők mindig marha szerencsések. Úgy néz ki, az ellencsapást Skinner szervezte, akit pár pillanattal később romantikus erdei találkán próbálnak szóra bírni. El is cseppent pár infót a Purlieu Services nevű moszkvai központú amerikai biztonsági magáncégről, amely az FBI által is tiszteletben tartandó titkos nyomozást folytat. Skinner naivan azt hitte, csak ki akarják hallgatni a kollégáit, ezért nem avatkozott be rögtön. Gyanúsan viselkedik, de legalább ad egy kis zsebpénzt a gyerekeknek. Mulder nem olyan hülye, amilyennek oroszék hitték, úgyhogy nem tudnak meg semmit a telefonjából, ami azonnal megsemmisíti saját tartalmát. Scully erotikus fotóinak is lőttek.

bscap0004_1.jpg

Scullyék éjjeli temetőtúrára indulnak Arlingtonba, hogy összeszedjék a Langly által elhintett morzsákat. Például azt, hogy a születési dátuma hibásan szerepel, és a sírja is ellenkező irányba néz, mint a többieké. Mindebből izgi rejtvény áll össze, amelyet megfejtve Mély Torok nyughelyéhez jutnak. Rövid megemlékezés után hopp, találnak is a kereszt alatt egy QR-kódos medált. De sajna épp nincs okostelójuk, és még az első összeütközést túlélő rosszarc is meglepi őket, hogy befejezze a melót. Nem sikerül neki, mert dulakodás közben emberesen lefejeli a néhai informátor sírkövét, hosszú, ősz haját csúnyán összevérezve. Mulder és Scully újfent elszelel, meg sem állnak egy internetkávézóig. (Bezony, még ilyen is van!) A sikeresen megnyitott videó egy Edward Snowden által is gyanúba kevert épülethez, a New York-i Titanpointe-hoz vezet, amelynek az ablakai sem állnak jól.  Muldernek persze volt egy x-aktája az ingatlanról és az NSA hozzá kapcsolódó Blarney projekjétről, részben Langly információi alapján. Bele kéne kukkantani, ha nem abban az irodában lenne, ahová jelenleg nem juthatnak be az FBI-fekete bárányai. A francba, már megint Skinnerre lesz szükség.

bscap0005.jpg

Utóbbival Mulder az előzmények miatt nem jó fej, morcizik, fegyvert lóbál, csak a szokásos. Skinner előadást tart arról, hogy bezony ez itt már nem a kilencvenes évek, most már lapostévé előtt alszotok be, okostelefonon hívnak a hullák és a gonosz amerikai kormány mellett ott az a rengeteg titkos terror- és egyéb szervezet. A régi jó dolgokból meg nem maradt semmi. Végül mindenki leereszti a pisztolyát, és együtt szomorkodnak tovább. Scully megható kérlelésére Skinner beavatja a párost a nagy titokba, miszerint nem kell ide iroda, az x-aktákat már régen digitalizálták. Csak kár, hogy pont a Purlieu. Mulder fel van háborodva, hogy az ő kis drágaszágait orosz cégek nézegethették, de ez van, nem álltak a kizárólagos tulajdonában. Tiszta szerencse, hogy Skinner éppen fontos telefont intéz, így nem figyel, amikor virgonc exmunkatársai rekordidő alatt kiokoskodják, hogy bár Langly-t mindenhonnan törölték, egy kapcsolódó aktában hagyott egy kis nyomot. Utóbbi egy bizonyos dr. Karah Hamby-hez vezet. Mulder párszor elmondja feltűnően, hogy nahát, nahát, itt nincs semmi, aztán mennek is a nő után az egyetemre.

bscap0006.jpg

Kara professzor azonnal felméri a helyzet súlyát. Azt remélte, hogy megúszta az ügyet, és 16 év után már nem fogják zargatni, de tévedett. A Purlieu Services most is figyeli, amit jelez is Scullynak, de sajna így is tovább kérdezgetik. A cég annak idején azzal kereste meg őt és kedvesét, Langly-t, hogy örökké élhetnek és tudóskodhatnak majd, ha engedik, hogy az agyuk jellemzőit feltöltsék egy szimulációs programba. Nagyon romcsin hangzott, ezért belementek. Az „új életben” akkor aktiválódnak az elmék, ha a valódiban már kimúltak. Langly azt mondta, akkor jelentkezik majd, ha úgy látja, valami gáz van a bulival, és úgy néz ki, pont ez a helyzet. Le akarja buktatni a céget, ezért a nagy hajcihő a részükről. Karah odáig még eljut, hogy átadja Muldernek a telóját, meg egy-két instrukciót a kapcsolatfelvételre, de közben az ősz gyilkológép is ideért Aringtonból, és a fejsérülése ellenére még egész jól céloz. Karah-nak lőttek, de most már a hajas babának is. Tényleg. 

bscap0007.jpg

Utána egy bárban lazítanak, ahol hamarosan ismét jelentkezik a cseppet zavart Langly. Miután tisztázzák, hogy ő bizony tényleg, önmaga mesterséges verziója, arról kezd beszélni, hogy milyen jó ott a Paradicsomban: van szex és kaja rogyásig, a Ramones meg folyton a California Sun-t játssza (nem mellesleg ez szólt a nyitóakció alatt is). Aztán hirtelen váltással már könyörög, hogy állítsák le a szimulációt, mert ott mindenki csupa nagy elme – digitális rabszolga, és keményen melózik a rosszaknak az űrkolonizáció megvalósításán. A központ persze a Titanpointe épületben van, oda kéne bejutni a lekapcsoláshoz. Tiszta szerencse, hogy a New York-i FBI-irodán keresztül vezet oda egy átjáró, így Scully egyáltalán nem gyanús, amikor beállít a veszélyes bűnözőnek "álcázott" Mulderrel, és közli, hogy ezt a pszichopatát itt az NSA akarja kihallgatni. Még jó, hogy a renitens kolléga híre idáig nem ért el.

bscap0008.jpg

Felfelé menet azért így is elkapják őket. Scully elszalad, Mulder viszont egyenesen az orosz parancsnokkal, majd az előző részből ismert dívával, Erica Price-szal találja szembe magát. A asszony egy megfélemlítően hosszú asztal végéből dicséri Mulder túlélési ösztönét, majd lefoxozza és számon kéri rajta, hogy nem hajlandó kiiktatni a Cigarettást. Arról monologizál, hogy majd a világvége után, amikor az űrbe költöznek a menők, minden élet mesterséges lesz. Ezt próbálják tökélyre fejleszteni a szerencsétlen foglyokkal. Scully ezalatt nőiesen lever egy utána kajtató ügynököt, majd megleli a szimulátort. Mulder úgy tesz, mintha kezdené értékelni az ötletet és arról érdeklődik, ha megöli a papát, mehet-e majd Scullyval ő is a programba. Erica elárulja, hogy a telefonján keresztül akarata ellenére is feltölthetnek bárkit, szóval ez nem is rajta múlik. Mulder látni akarja a szervert, mert az maga az Úr, vagy valami ilyesmi. Miközben odakísérnék, partnere segítségével sikerül legyakni az oroszt, majd Scully kissé túl könnyen töri be a gépet védő üveget és szintén gyanúsan könnyen kapcsolja le az egészet. Biztos, hogy ez ilyen egyszerű? Szerintük igen, és még azt is elhiszik, hogy mire visszaérnek az FBI-jal, bárki vagy bármi ott lesz még a bizonyítékok és tanúk közül. Hiába, valaki örökre gyermek marad. A fáradt páros végre hazaér a feldúlt lakba, ahol már éppen visszaájulnának a kanapéra, amikor Langly kezd rikoltozni Mulder újonnan visszaszerzett telóján. Biztonsági mentést emleget, meg azt, hogy „tudják”, és hogy nagyon fél. Mielőtt végleg kikapcsolna, még az ősz bérgyilkos is integet nekünk egyet.

Címkék: x akták
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása