Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 10/1 - Phantom Train of Doom

2018. január 17. 09:00 - Gabba

Átmeneti, nem tervezett szünet után folytatódnak kedvenc akcióhősünk kalandjai itt a blogon, új év, új remények, új OLAF jelentések. Az eredeti sugárzásban ez volt a 2x11 epizód, ráadásul dupla részes, ilyen összesen csak 4 készült. Öreg Indys bookendet viszont nem forgattak hozzá, de ennek hiányáért kárpótol a pörgős sztori. Másik kontinensre váltunk, ugyanis elhagyjuk az európai lövészárkokat, Indy és Remy kalandjai Afrikában folytatódnak. A könnyebb emészthetőség kedvéért két részben tárgyaljuk a hogyvoltot, csapjunk is a lovak közé, mindenki felkészült? Vagy ahogy a nóta mondja: Are you ready for a good time?

Az afrikai áthelyezés automatikusan hadnagyi előléptetést is jelent, barátaink diadalmas mosollyal veszik át Mombasában a laktanya udvarán új rangjelzésüket. A parancs szerint a Viktória-tónál kell csatlakozniuk az ezredükhöz, megkapják a jegyüket is, ami minden vonatra érvényes. Remy csalódott, a város neve alapján bízott némi nemi kikapcsolódásban, na meg egy jó fürdőben, hát ez nem jött össze, ugyanis a vonatuk mindjárt indul. Rohannak az állomásra, a szerelvény épp gurulni kezd, felugranak rá, így már nem hallják a peronon álló irányítótiszt kiabálását, miszerint ez a vonat Moshiba megy, nem a Viktória-tóhoz. Az egyik Német Kelet-Afrikában van, a másik meg Brit Kelet-Afrikában, na de kicsire nem adunk.

indiana10_1_01.JPG

Indy sem aggódik túlságosan, Moshiban egy segítőkész, de csak minimál angolt beszélő helyi vasutastól megtudja, hogy a Viktóriához menő vonatot ugyan lekésték, de Longidon és Nairobin át indul egy másik, azzal eljuthatnak úticéljukhoz. A külső vágányról pont kigurul egy vonat, felugranak rá, így már nem hallják a segítőkész vasutast, aki hiába kiabál utánuk, hogy nem az a vonat megy Nairobi felé.

indiana10_1_02.JPG

A mozdony a szavanna közepén lerobban, a masiniszta szamárháton elindul valami „közeli" városba. Hamar elkészül a javítás, nyugtatja Indyt, legfeljebb egy hét és a mozdony jobb lesz, mint új korában. Na de annyit nem várhatunk, rémüldözik Remy (érted?). Indy a térképet vizsgálja, ha Longido északra van, akkor kelet felé húzódik egy másik vasútvonal, innen csak 10 mérföld, ott majd megcsípünk egy másik vonatot, biztatja barátját. Ez ugyan kitűnő terv, csak az a kár, hogy a kiindulópontja hibás, de hát Indy ugye régésznek készül, nem kartográfusnak. Tévedése legkésőbb naplementekor ki is derül, lenyomták a távot, de sín sehol. Remy dühösen vágja földhöz a sisakját: Már megint rossz irányba indultunk, ha nem a németek lőnek le kémkedésért, akkor majd a mieink fognak dezertálásért! Nem, mert addigra simán szomjan halunk, közli rezignáltan Indy.

indiana10_1_03.JPG

Másnap reggel továbbmennek, de egyszer csak mindkettőjükre ugyanaz a hallucináció tör rá: Rossini ismert operájából Figaro belépőjét hallják, hát ilyen súlyos idegállapotba kerültek volna? Szerencsére nem, mert a zene egy gramofonról szól, az angol hadsereg közeli táborából. Az őrszem elfogja és az egyik tiszthez kíséri Indyéket, Remy közben azt furcsállja, hogy szó szerint csak csupa öreg harcost lát mindenütt. A tiszti sátorban Indy régi ismerőse fogadja őket: Frederick Selous, jelenleg századosi rangban. Indy megörül és felidézi, hogy anno Teddy Roosevelt vadászkalandja alkalmából találkoztak 1909-ben, amint azt a Chapter 2-ben láthattuk. Selous is emlékszik Henry Jones professzor fiára, nahát, hogy megnőtt a kis pö... akarom mondani, a kis diák, örvendezik.

indiana10_1_04.JPG

Selousnak titkos terve van, amit nem sokkal korábban az oldalánál álló Donald Parks-szal beszélt át. Héttagú csapatot akar felállítani egy titkos akcióhoz, és kiegészítő emberként szüksége van egy németül tudó katonára. Ezt persze Indyéknek egyelőre nem árulja el, tőle csak annyit kérdez, tud-e németül. Az igenlő válasz hallatán csapatával együtt dzsipre ülteti őket és elindulnak a tengerparthoz Smuts tábornok táborába. A gyorsabb haladás érdekében nem az úton mennek, hanem levágnak az erdőn át. (Erről mindig eszembe jut Moldova György Tökös-mákos réteséből a poénos válasz arra a kérdésre, hogy milyen mesze van még Őriszentpéter? "Légvonalban öt kilométer, de én tudok egy rövidebb utat is az erdőn keresztül.")

A tábor erős német tűz alatt áll, Selous mindenkivel felteteti a sisakot, persze a tökös(mákos) Indy hajadonfőtt marad, mit neki zárótűz. Pedig példát vehetne a csapat egyetlen bennszülött tagjáról, Mr. Goloról, aki a sisakon kívül még egy esernyőt is kifeszít a feje fölé.

indiana10_1_05.JPG

Szerencsére épségben eljutnak a lövészárkokon át a tábornoki bunkerhez, ahol Smutson kívül Harper hírszerző őrnagy is vár rájuk. Selous bemutatja nekik 50 és 60+-os embereit, akik mind a Bátor Öregek (Old and the Bold) nevű veterán egység tagjai. A megoldandó feladat: ki kell iktatni azt a hatalmas német löveget, ami valahonnan a szárazföldről tüzel rájuk. A nehézséget fokozza, hogy nyilván vasúton mozgatják ide-oda, azért nem sikerült még a nyomára bukkanni, igazi fantomvonat. A csapatom készen áll, indulhatunk, jelenti ki a százados, Indy csak pislog, mire állunk készen? (Majd elfelejtettem a magyar vonatkozást: a csapat tagja egy Zoltán nevű fickó is, robbantási szakértő és jól bánik a késsel, ő az a kackiás bajszos.)

indiana10_1_06.JPG

Elmennek lőszert és dinamitot vételezni, Indy tiltakozik, ő nem akar csatlakozni egy rakás vén szivarhoz. Azonban Selous, mint rangidős, parancsba adja neki a részvételt, úgyhogy pakolhat, ő cipeli majd a dinamitos zsákot. Selous még levesz egy laposüveget is a polcról, védőitalnak. Indy röviden búcsút vesz Remytől, egy nap, max kettő és itt vagyok, akkor majd csatlakozunk a csapatunkhoz, mondja neki. A különítmény tagjai lóra pattannak és hangos rikoltozással kiszáguldanak a táborból, mint a hét mesterlövész, Remy dühösen néz utánuk, Smuts és Harper elégedetten vigyorogva. Derék fiúk, mondja Smuts.

indiana10_1_07.JPG

Este tábortűz mellett Selous felvázolja Indynek a veterán egység megalakulásának történetét: a háború kitörésekor jelentkeztek, de a koruk miatt nem kellettek a reguláris hadseregnek, ezért összeálltak külön csapattá, mert harcolni akartak. Mr. Golo kitűnő nyomolvasó, Donald Parks nyugalmazott brit titkosügynök, Birdy Soames ausztrál tengerész, Bill „Big Mac” MacMillan texasi rodeós és robbantási szakértő, Zoltánról meg már volt szó. Előre sosem készítenek tervet, fő erősségük a rögtönzés és a rugalmasság. Na szépen vagyunk, temeti a homlokát a kezébe Indy.

indiana10_1_08.JPG

Másnap estére elérnek a német vonalakhoz, Indy izgul, hogy jutnak át, nem is tudják a jelszót, de a többiek csak vigyorognak. Selous körbeadja a laposüveget, mindenki alaposan meghúzza, majd elkezdik énekelni az „O Tannenbaum, o Tannenbaum, wie grün sind deine Blätter” kezdetű örökzöldet. (Tannenbaum és örökzöld, érted?) Tántorogva botorkálnak a tábor felé, az őrök simán részeg disznóknak nézik és átengedik őket.

indiana10_1_09.JPG

Az éj leple alatt a csapat szétnéz, hátha talál pár értékes dolgot, mint például mit?, kérdezi gúnyosan Indy. Például vécépapírt, az mindig jól jön, mondja Donald, és már viszi is magával a reterát felé, Indy el se hiszi, hogy ez vele történik. Donald utasítására összeszed pár madzagra felfűzött sajtpapírt, harci viszonyok között bizony nem jár négyrétegű Zewa Deluxe, ezt beláthatjuk. Még leütnek egy, a lopás miatt lamentáló fritzet, majd elkötnek egy remek Daimlert és a táboron túl, a sínek mellett találkoznak a többiekkel. Azok valahonnan szereztek egy pompás hajtányt, az új ukáz szerint Birdy és Indy megy a hajtánnyal, a többiek meg a kocsival a párhuzamos úton, így biztos rátalálnak a fantomra, ami még éjjel is lőtte az angol tábort.

indiana10_1_10.JPG

Eleinte ketten hajtják a kézikocsit, de aztán Birdy elheveredik a platón és inkább szájharmonikázik, így Indy egyedül izzad. Egy idő után hősünk feladja és fáradtan lerogy Birdy mellé, te mindig ilyen hisztis vagy?, kérdezi a veterán tengerész. Mielőtt Indy válaszolhatna, német vezényszót hallanak, és a domb mögötti másik vágányon megpillantják a fantomvonatot, az óriáságyúból éppen tüzelni készülnek. Hatalmas dörrenés, a légnyomás kis híján feldönti a hajtányt, óvatosan induljunk utánuk, adja ki az utasítást Birdy.

indiana10_1_11.JPG

Az egyik kanyar mögött Selousék várakoznak a földúton, elrejtőzve egy domb mögött, de hiába várnak, a vonat csak nem akar előtűnni a kanyar mögül. A hajtánnyal megérkeznek Indyék, de nekik sincs fogalmuk arról, hová lett az ágyú. Ez tényleg fantomvonat, morogja Indy. Olvasd fel a vécépapírt!, utasítják a veteránok Indyt, aki először nem érti, mire jó ez, de aztán rájön, hogy régi jelentések és beszámolók vannak összefűzve klotyópapírnak. Az egyik lapon zum Beispiel 40 km telefonkábelről van szó, erre egy emberként felfigyel a hat veterán. Ez lesz az, ekkora mennyiségnek kell legyen valami nyoma, és bizony, a sínek mellett betemetve rá is találnak a kábelre. Követni kezdik, a vezeték végül eltűnik egy sziklafalnál véget érő vakvágány bakjánál. Kis vizsgálódás után rájönnek, hogy ez nem is igazi szikla, csak ponyvával álcázott rejtek, ami egy titkos hangárba vezet. Beosonnak és naná, hogy ott van a birodalmi címeres mozdony!

indiana10_1_12.JPG

Csendben körbedinamitozzák az ágyút és a lövedéktartó platót, de közben indulási parancs érkezik, a németek készülődni kezdenek, felfűtik a mozdonyt és egy szakasz fegyveres felkapaszkodik az ágyú mellé. Indyék meglapulnak a barlangban, de az időzítő valamiért nem kapcsol be, így a robbanás elmarad. Nincs más hátra, menet közben kell felrobbantani a vonatot. Selousék felkapaszkodnak a szeneskocsi oldalára, Indyt meg felküldik a mozdonyra, mint fűtőt. A masiniszta és a segédje gyanakodva nézik, hol van Schultz, a régi fűtő?, de Indy kivágja magát: Schultz ist krank!

indiana10_1_13.JPG

A vonat elindul, Zoltán és Big Mac vállalkozik az időzítő újbóli beállítására. Indy a szeneslapáttal lecsapja a két masinisztát és ledobja őket a töltésre, Selousék gyorsan bemásznak a vezetőfülkébe. A tetőgéppuskás gyanút fog, was ist los?, néz be a fülkébe, ezért őt is kénytelenek gyors távozásra ösztökélni. A kiáltásra és a puffanásra már a teljes ágyúőrség felfigyel és géppisztollyal lőni kezdik a szabotőröket. A nyuggerek kénytelenek támadásba lendülni és a tetőre felmászva viszonozzák a tüzet, hiába, öreg ember nem vén ember. Egy pompás kézigránát-hajítással sikerül kiiktatni a németek fő lövöldözőjét, közben Zoltán is végez az időzítő beállításával, átmászik a mozdonyra és lekapcsolja a vagont az ágyúval.

indiana10_1_14.JPG

A mozdony távolodik, az időzítő bekapcsol és a robbanás lerombolja a vagon oldalát, de maga az ágyú sértetlen marad. Mert nem vigyáztál eléggé a dinamitra és átnedvesedett a fedősapka!, dühöng Big Mac Indy felé hadonászva. Indy fékez, majd hátramenetbe kapcsol és visszatolat, közben Big Mac a tetőgéppuskával veszettül lövi a németeket, akik így kénytelenek elhagyni az ágyút. Indynek sikerül összekapcsolódni a vagonnal és gyorsan indít, elvisszük az  ágyút ajándékba Smuts tábornoknak!, kiáltja diadalmasan.

indiana10_1_15.JPG

Az ötlet jó, de van egy kis gond: a bunkerből a német előőrs értesítést kapott és éppen most robbantja fel a sínt párszáz méterrel előttük. Ráadásul erősítés is érkezik a távolból, ezért Selous jobbnak látja, ha az egyik kanyar mögött leállítja a vonatot és embereivel elbújik a közeli domb mögött. A németek felszállnak és nekilátnak leszerelni a dinamitot, ekkor Selous célzásra emeli a puskáját. De hát legalább 500 méterre vagyunk, innen lehetetlen eltalálni, mondja neki Indy. Afrika legjobb vadásza voltam, közli erre Selous és lő. Persze telibe találja az egyik töltetet, ami aztán sorra berobbantja a többit, a vagon, a mozdony és végül az óriáságyú is darabokra szakad. A ’gusztushúszi tüzijáték ehhez képest kutyafasza, bólint elismerően Indy.

indiana10_1_16.JPG

indiana10_1_16_1.JPG

Diadalmas léptekkel masíroznak be az angol táborba, a tábornok gratulál és a szakaszt meghívja a parancsnoki bunkerbe némi „frissítőre”. Remy elkapja Indyt: Azt mondtad, csak pár napra mész el, de azóta már egy hét is eltelt. Lehet, hogy most hős vagy, de a belgák ki fognak minket végezni dezertálásért! Te aztán jól tudsz gratulálni, néz Indy a barátjára lehervadó mosollyal.

indiana10_1_17.JPG

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A_Rézi 2018.01.17. 10:42:11

Welcome back! Már jobb lett a napom, hogy végre terítékre került egy újabb Indy-kaland. :)

A rész elején a félreértések vígjátékát akár Rejtő is írhatta volna egy közepes napján - az őszülő halántékú csapat figuráit mindenképpen...

Gabba 2018.01.17. 12:40:43

@A_Rézi: és mostantól újra hetiben, remélhetőleg :)

ha meg már rejtői csapat, nekem egyik fő kedvencem Pipacs bácsi a nagy pofonokkal...

Flankerr 2018.01.17. 20:07:58

@Gabba: Már hiányzott de türelmesen kivártam ,remélem minden oké :)
örökzöld bakker, örökzöld :D

Gabba 2018.01.17. 20:32:10

@Flankerr: ha nem is teljesen, de legalább nagyjából...
nekem is hiányzott, de főleg a társaság :)

nem tudom, most hogy van, de nekem anno az első vagy második németórán volt feladva megtanulni a Tannenbaum... és azóta is hogy emlékszem rá! (mármint az első két sorra :)

Pácsó Ármándó 2018.01.17. 21:11:45

Átmeneti, nem tervezett szünet után folytatódnak hozzászólásaim!
Kicsit kiestem a történetből, ezért nem világos, hogy ki az az Olaf Tannenbaum?
Mombasát Mombaszá-nak kell ejteni? Mert akkor értem! :-)
Vicces volt, hogy mindig rossz vonatra szálltak, a végén meg bosszúból felrobbantottak egyet :-)
Ha ilyen menő az ősz halánték, lassan el kell kezdenem őszíteni a sajátomat :-)
Köszi a hogyvoltot, sokat mosolyogtam rajta és nem a helyesírási hibákra gondolok! :-)
Egy Hutt hetiben? Ezt meglesem!

Gabba 2018.01.17. 22:24:51

@Pácsó Ármándó: Olaf Tannenbaum dél-norvég krónikás volt, jelentéseket írt
igen
pedig milyen délcegen meredezett, nyilván Mombasában készült
az ősz halánték hvíróknál szériatartozék
örvendezek
volt ilyesmi műsor az RTL-en is, Heti Hutt vagy milyen címmel :)

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2018.01.18. 02:29:20

Csak újra kellene ezeket néznem. Boldog Új évet kívánok nektek :-)

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2018.01.18. 02:31:24

Offolok, mint mindig.

Férjhez mentem. Csak mondom. :-D

Gabba 2018.01.18. 06:43:09

@Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka: szívből gratula!

én már tudtam, valami számozott portál írt róla, 444 vagy 888? :P

Pácsó Ármándó 2018.01.18. 23:04:19

@Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka: Én mondjam meg, hogy Gabba hova írt rád? :-) Érezned kellett, mert Gabba nagyon jól ír! :-))
süti beállítások módosítása