Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Babilon Berlin 1x01/02 - Alea iacta est

2018. január 05. 15:00 - szde

Én még az a generáció vagyok, akinek az iskolai szüneteiben minden reggel hétkor elkezdődött a Szünidei Matiné (vagy mi volt a neve), lényegében ugyanaz, mint a most futó Kölyökklub, csak tartalmasabb gyerekműsorokkal. És a kilencvenes évek végén/kétezres évek elején még a német/keletnémet/nyugatnémet ifjúsági sorozatok (Charly - Majom a családban, Kicsi a bors, de erős, stb.) voltak a népszerűek. Ennek köszönhetően szerettem meg a német filmkészítést, így a vizsgaidőszakom végeztével leültem, hogy megnézzem a Babilon Berlin krimisorozatot.

vlcsnap-2018-01-03-15h30m01s588.png

A sorozat nevéből adódóan Berlinben járunk, 1929-ben, a 20-as évek aranykorszakának végén, az őrült időkben, ami a kulturális, gazdasági és politikai emelkedések időszaka volt. Volker Bruch egy hipnotizőrnél van, aki a félelem forrásához vezeti vissza a férfit, az igazsághoz: a nyári Köln, Bruch szülővárosa, a bevonulás előtti utolsó pillanatok: vonzza a háború, ahogy az akkori időszakban a vele egyidős fiúkat, de valami visszatartja, egy nő, akit szeret. Viszont ettől a nőtől valami elválasztja, valószínűleg a férje.

Noworschev, Szovjetunió, egy vonat halad éjjel a fák között, hirtelen az egyik fenyő kigyulladva eldől előtte, vészfékezés. A mozdonyt fegyveresek veszik körül, akik lőni nem akarnak, csak az egyenruha kell nekik (miután megkapták, egy tarkólövéssel megölik a mozdonyvezetőt és társát), lovakkal egy plusz vagont vontatnak elő az erdő mélyéről.

vlcsnap-2018-01-03-15h34m24s258.png

Berlin, Németország, Bruch, akinek filmbeli neve Gereon Rath, és most kérek elnézést azoktól, akik szeretik, ha a főszereplő vezetéknevén utalunk a szereplőre, de az egyik tanár neve az egyetemen is ugyanez, és inkább most másra koncentrálnék; remegő kézzel áll egy mosdóban. Gyógyszer vesz elő, a remegés elmúlik, kint már türelmetlenül várják, éppen rajtaütésre készülnek az erkölcsrendészek. Egy fotósnál járunk, ahol bibliai pornográf tartalmú felvételek készülnek, a rend éber őrei mindent elvisznek. A fotós a 118. paragrafusra hivatkozik (a művészet szabad), Gereon szerint a pasas féreg, cserébe leköpik. Gereon társa, Bruno Wolter főfelügyelő pedig behúz a fotósnak.

A függöny mögött mozgás van, Gereon szerint itt még nem végeztek, meg is találják a műterem öltöztető helyiségét, ahol egy idősebb pasas csinosítgatja a kiskorúakat. Az öltöztető a rendőri jelenlét láttán elkezd menekülni a tető felé, Gereon üldözi, de egy gerendán való egyensúlyozás következtében elveszíti a fegyverét. Mikor utoléri a menekülőt, az fegyvert ránt, Wolter épp időben érkezik, és leüti. Tanács: Berlinben célszerű, ha a rendőr ránt előbb fegyvert.

Az öltöztetőt Wolter veszi kezelésbe, az eddigiek alapján agresszív módon, megtudjuk, hogy a pasas rendőrgyilkos, mellette pedig gyerekeket molesztál, és ha azt akarja, hogy ezek ne derüljenek ki, akkor besúgó lesz. Az öltöztető keze is ugyanúgy remeg, mint Gereoné, ráadásul még maga alá is vizel.

vlcsnap-2018-01-03-15h43m41s254.png

Berlin másik részén járunk, egy kislány ébred fel, keresi alvótársát, akit meg is talál a fürdőszobában – Lotte éppen dohányzik, nem régen ért haza a munkából, de már megy is. A nyakán zúzódásnyomok, a kislány aggódik, de a nővére megnyugtatja, hogy semmiség. Gyors mosakodás, a húga segít neki felöltözni, együtt énekelnek. Jön a háziúr, felettébb illedelmes úriember, vizelés közben elmondja, hogy a lakbér fele még hiányzik. Lotte megígéri, hogy estére meglesz az összeg.

Gereon és Wolter kocsival mennek a munkába, és közben megtudjuk, hogy az öltöztető régen zsaru volt, de egy lövöldözésnél bekattant, és dicstelenül leszerelték. Lottét eközben egy kolduló kisfiú akarja megkörnyékezni, de amint megtudja, hogy a rendőrségre megy, elrohan. A kocsiban Wolter tovább mesél: a front megtöri az embert, ő ott volt minden fontos eseménynél, Gereon csak a legvégén, az ilyen embereket, mármint azoknak, akik feltehetően PTSD-ben szenvednek, a szemétben a helye. Fiatalabb társa nem kommentálja az elhangzottakat, csak kifelé mered az ablakon.

vlcsnap-2018-01-03-15h47m47s425.png

Lotte munkáért jött a rendőrségre, ahogy másik húsz lány is, egy idősebb nő osztja ki a feladatokat, de sajnos csak kevés van. Szerencsére Lotte ismeri az egyik fiatal srácot, Jänicke-t, aki vélhetően szerelmes a lányba, és meggyőzi a főnökét, hogy adjon neki munkát. A gyilkosságiaknál, fotók válogatása és katalogizálása, címszavas jegyzék készítése. A fizetés óránként egy márka.

Wolter a kihallgatóban a fotóst, Königet vallatja, de nem a pornóról, hanem Gereonról, hogy a férfi miért nem tisztes helyen van, hanem az Erkölcsrendészetnél? Miért van itt? Gereon megtudja, hogy nélküle kezdték el a kihallgatást, át is veszi Woltertől, aki mosdóba megy. Egy film után érdeklődik, de fizetni nem hajlandó. König rosszul lesz, Jänicke Gereonnak szóljon, ha újra kihallgatható állapotban lesz.

vlcsnap-2018-01-03-15h57m17s269.png

A Szuggesztív Terápiás Intézetbe az öltöztető jön, újra akar próbálkozni, Dr. Schmidt, az orvos nem ajánlja, ha még nem jött le a szerről. Témaváltás, Königet bevitték, nem semmisítette meg a filmet, saját szakállára akart pénzt keresni.

A tauroggeni határon a vámosok megállítják a vonatot, a papírokat akarják látni. Egy kocsi érezik, vezérőrnagy úr néma, de aláírja a menetlevelet, engedjék tovább a vonatot. Közben egy srác leugrott az egyik vagonról, és felmászott az egyik oszlopra, ahol rejtjeles üzenetet küld valakinek.

A címzett egy szakállas férfi, aki boldogan újságolja a szőke hölgynek, Svetának, hogy sikerült, az ajándék megy Berlinbe.

vlcsnap-2018-01-03-16h05m33s584.png

Egy étteremben Sveta és társa a zenészek, egy jól szituált üzletember testvére késik, egy szintén jól szituált antipatikus fiatalember (JSZAF) pedig csatlakozik az üzletemberhez, aki polipot ebédel. Ő szállítja az alkoholt az étterembe, az utóbbi időben pedig panasz érkezett a minőségre. Így hát a JSZAF vizsgálatot végzett, és érdekes megfigyelést tett. A testvér kicserélte az alkoholt egy kevésbé jóra. Amúgy pedig a nyelv az emberi test legérzékenyebb része. A testvér igazi ínyencség. JSZAF-ot kötelességei máshoz szólítják, magára hagyja az üzletembert, hogy dolgozza fel, kit evett meg polip címszó alatt.

Kint Dr. Schmidt várja, aki hogyvoltozza neki Königet, aki veszélyezteti a tervet. JSZAF megígéri, hogy intézkedik.

vlcsnap-2018-01-03-16h07m47s572.png

Gereon a filmeket nézi, talál is egy elrejtett másolatot, de ekkor érkezik Wolter, sörözni menne. Gereon visszautasítja. Nem sokkal később a felvonóból kiszállva összeütközik a hazafelé tartó Lottéval, mindkettejük keze tele fényképekkel, ezek jól össze is keverednek. Megállapítják egymásról, ki hol dolgozik, mennek dolgukra.

Gereon egy hotelban lakik, és maradna tovább, de sajnos a május 1-ei ünnepség miatt minden szoba foglalt, így ki kell költöznie másnap. A szobájába érve elolvassa a levelet, amit kapott: Helga a feladó, kéri, hogy vigyázzon magára, imádkozik érte. Nem sokkal később Gereon már egy szórakozóhelyen van, kislány a csapos, nagyon remélem, hogy az erkölcsrendész nem flörtöl a tizenkét évessel, majd táncolni hívják. A korszaknak amúgy is elég érdekes a kultúrája, de ez a táncnak nevezett mozgássorozat még nekem is sok, a közönségnek pont elég, lezárásképpen egy szaltó következik.

Sveta és társa, Kurdakow egy nyomdába jönnek, ahol hogyvoltoznak a dolgozóknak, le Sztálinnal, éljen Trockij, jobb világot teremtünk. A fogda elé kocsi érkezik, kivarrt kezű pap jön látogatóba Könighez, közösen imádkoznak.

vlcsnap-2018-01-03-16h19m29s049.png

Gereon másnap egy sötétkamrába megy felnagyíttatni a képet, de az elég rossz minőségű, meg a negatív sincs meg, így ez a legtöbb, amit ki tudnak belőle hozni. Gereon a munkahelyén visszakapja az elvesztett pisztolyát, ami jobb, fényesebb, csinosabb és pontosabb, mint újkorában. A fiatal rendész békülésképp felajánlja Wolternek, hogy közösen hallgassák ki Königet, de az idősebbik nem érdekelt a dologban.

A kihallgatóban a negatívot keresi Königen Gereon, aki éppen meg akar fulladni, ablakot is nyittat, és egy óvatlan pillanatban elcseni az újonnan visszaszerzett lőfegyvert. König öngyilkos, Gereon sokkos állapotban.

vlcsnap-2018-01-03-16h25m30s207.png

Lotte mosdóba akar menni, de mindenhol csak férfiaknak valót talál, de megelégeli, így az egyikbe bemegy. Pont abba, ahol Gereonnak rohama van, meg is találja a rendőrt, segít neki, gyógyszert ad. Miután Gereon jobban lesz, érdeklődik, hogy ő tévedt-e el. Nem, viszont a rendőrségben 52 férfi és mindössze 5 női mosdó van. Bemutatkozás, Lotte megígéri, hogy nem beszél az esetről senkinek.

Sveta és Kurdakow kocsikáznak, megvan a fuvarlevél, a vonat Isztambulba megy, holnap új nap kezdődik az orosz nép életében, ya lyublyu tebya Sveta, én is téged, csók.

Gereon köszönhetően annak, hogy mától hajlék-talan, ruhát tud cserélni, majd megejt egy telefont Kölnbe, hogyvoltozza a hívott félnek Königet. Wolter érkezik, már kereste a rendőrt, majdhogynem aggódott érte. Amúgy meg a politikai részleg várja őket.

vlcsnap-2018-01-03-16h30m47s813.png

A politikai részleg vezetője kérdéseket tesz fel Königről: miért sérülésekkel szállították az előzetesbe, majd kettesben akar maradni Gereonnal. Miután mindenki távozott, a férfi elmondja, hogy beszélt Gereon Seniorral, aki azt mondta, a fia mindenről tájékoztatja. A főpolgármestert zsarolja valaki, ő van azon a csodás fotón (ha valakinek nem világos, ő a széken ülő, akit éppen elvernek), és a választásig meg kell oldani ezt a helyzetet, ezért jött az Erkölcsrendészethez Gereon. Könignek van megbízója Berlinben, ez a másik ok. Dr. Schmidt nagy segítség volt Gereon Anyu halála után, btw. A politikus meghívja Gereont misére, ahol ő fog orgonálni, és megparancsolja Wolternek, hogy keressen rendes szobát a fiatalembernek.

A rendes szoba Kurdakow régi szállása, házinéni egy halott rendőr neje, holnap vacsora pedig Wolternél lesz. Jänicke-ből sofőr lesz, el kell vinnie az új szállásra Gereont, de előbb beugranak a Hermannplatzra, ahol az öltöztetővel van találkozója. Hogyvoltozza Königet, a fotót is megmutatja neki, az egyik nőt felismeri, ő Anyus Weddingből.

Az orosz nagykövetségre egy férfinak öltözött nő jön, Kurdakow plakátját hozza el a nagykövetnek, ő vezeti a forradalmárokat. Eközben a nyomdában készülődnek az utazáshoz.

vlcsnap-2018-01-03-16h34m17s721.png

Gereonnak a házinéni elmondja a szabályokat: hetente kétszer meleg étel, ágyneműt ad, törölközőt, miegymást neki kell intéznie, van erkélye, rendszeresen szellőztessen. Gereon hetentére veszi ki a szobát, és miután a házinéni egy tartozó lakó után rohan, a gyógyszerkészletet vizsgálva a rendőr 1 darab ampullát talál csak.

Lotte vacsorakészítésre ér haza, a nővérének elég szar napja volt, a húga sem volt otthon, hogy segítsen neki, de cserébe hozott hurkát. A kislány sem ment be iskolába, inkább a fonodában volt, Lotténak nem tetszik a dolog. Este buliba megy, rögtön fel is kérik táncolni.

Gereon egy patikában tesz látogatást, erkölcsrendész lévén pornós képekkel fizet recept helyett. A gyógyszerész elégedetten nézi a képeket, azonban azok közé véletlenül egy csonkolt végtagokat ábrázoló is került, ez annyira nem nyerte el tetszését.

vlcsnap-2018-01-03-16h52m54s561.png

Lotte önfeledten táncol udvarlójával, Jänicke őt nézi, a haverja jól le is csapja a kezéről pezsgővel meg tánccal, a kor Lady Gagája következik, nem mellesleg ugyanaz, aki köpött az oroszoknak. A VIP páholyból egy sebhelyesarcú nagyon nézi a fellépőt.

Felgyorsulnak az események, a nyomdában minden készen áll az utazásra, már csak alá kell hamisítani a fuvarlevelet. A buliban Lotte egy csomag rágót kap egy idősebb férfitől, elindulnak egy titkos helyiség felé. A nyomdán rajtaütnek, Kurdakow szerencsére éppen a mosdóban van, mindenki lelőnek az oroszok. A fellépésnek vége, az előadó levetkőzik: Sveta az. Lotte éjjelente dominaként keresi a kenyérre valót, Stevának pedig virágot hoz a sebhelyes. A nyomdában nem találják Kurdakowot, a wc-be is beleeresztenek egy tárat, de nincsen ott a férfi.

vlcsnap-2018-01-04-17h27m26s020.png

Kettőt lehet találni, hol van. 

12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2018.01.05. 17:04:40

Nahát, egy Berlin-specialista! Köszi szépen hogy belekezdtél, nagyon szeretem ezt a sorozatot :-)

szde 2018.01.06. 10:39:41

@Pácsó Ármándó: Eddig nekem is nagyon tetszik, remélem, ugyanilyen jó lesz a többi rész (és a második évad) is :))

Pácsó Ármándó 2018.01.06. 14:16:13

@szde: Szveta komoly műsort nyomott, a fiatalokon látszott, hogy erre az estére nagyon vártak.
A kedvenc hv. részletem most tőled: "Kurdakow szerencsére éppen a mosdóban van" :-)))
Nyugodtan hívhatod budinak, retyónak vagy akár árnyékszéknek, a mosdó túl kifinomult szó ahhoz a helyhez! :-)
A "kivarrt kezű pap" JSZAF verőlegénye és azzal, hogy beküldték hozzá a böribe, azt akarták üzenni Könignek, rájöttek hogy miben sántikál és ne mondjon semmit a rendőröknek vagy fájdalmas halála lesz.

szde 2018.01.07. 08:54:28

@Pácsó Ármándó: Igen, nekem is nagyon tetszett a dal is, amit előadtak meg a koreográfia is fantasztikus volt.
Rendben, igyekszem legközelebb odafigyelni ezekre :)
Gondoltam, hogy verőlegény, mert nyilván a papok nem varratják ki a kezüket :)

AaannnaaA 2018.01.09. 16:12:49

@szde: Spoiler: a második évad jobb mint az első. Spoiler vége.
Látom belejöttél az írásba, mint kiskutya az ugatásba :)
Hogy az állatoknál maradjak, ide átküldhetted volna Erzsi macskát, ahelyett, hogy kinyiffantod :) (Jó, jó, tudom, nem Te voltál, hanem az a dög gazdája, meg a sminkes, aki nem etette.)

De mint írótársadtól, egyben régi olvasódtól elfogadsz egy kist kötözködést? A sorozat Babylon Berlin címen futott, miért a címbeli elírás?

szde 2018.01.09. 17:10:20

@AaannnaaA: :)
Azért i-vel írtam, mert magyarul is így futott a HBO-n, plusz valamiért jobban tetszett így, amikor megnéztem előnézetben. Valahogy nekem az az y elég fura benne.

Pácsó Ármándó 2018.01.09. 18:18:33

@AaannnaaA: Jó kis sorozat ez! :-)

@szde: Mivel én is ide járok kötözködni, folytatom a papos/verőlegényes gondolatmenetet :-))
Te is tudod, hogy bűnöző volt, én is tudom, de lehet hogy olyan is olvassa a hogyvoltodat, aki nem látta az adott részt. Az ő számukra érdemes lenne a jelenleginél ("A fogda elé kocsi érkezik, kivarrt kezű pap jön látogatóba Könighez, közösen imádkoznak.") egy kicsit jobban kidomborítani ezeket az összefüggéseket, (ki küldte és miért) mert lehet hogy a későbbiekben fontos lesz, hogy ki/mi mozgatja a háttérből a szálakat.

szde 2018.01.10. 08:37:16

@Pácsó Ármándó: Köszi a pozitív kritikát, következőleg figyelni fogok erre :)

limbekcs 2018.08.01. 15:33:51

@szde: tényleg jó ez, most kezdtem el nézni - de már az első hogyvoltod hatására felírtam a listára... : )

egy megjegyzés: nem az orvos Dr. Schmidtet zsarolják, hanem a jogász dr. Adenauert, aki, ha jól értem, odahaza Kölnben, főpolgármesterként segített sokat a családnak - és aki majd 49-ben az NSZK első kancellárja lesz (egy másik sorozatban : )

a varrott kezű pap pedig "véletlenül" a bosszú istenét fűzi bele részletes módon az imájába...

már csak azt nem tudom, előbb hogyvoltozzak és utána nézzek epizódot, vagy fordítva

mindegy, jó mókának ígérkezik így is, úgy is : )

szde 2018.08.06. 15:08:11

@limbekcs: Köszi az infót! :)

Én személy szerint jobban szeretem előbb nézni a részt, utána olvasni a hogyvoltját, nem szeretek magamnak előre spoilerezni :)

limbekcs 2018.08.15. 01:21:19

@szde: közben rájöttem, ez olyan hogyvoltokra volt igaz, ahol előtte már "olvastam a könyvet" ... : )

és a forradalmi gyakorlat tényleg azt mutatja jónak és használhatónak, amit írsz : )

nyilván lazán is alig kapcsolódik, de ezen a tánc vonalon nemigen jutottam tovább Liza Minellin ( = a csudálatos Cabaret c. egész estés, színes, magyarul beszélő ámerikai filmújdonság), és osztom az értetlenségedet afelett, hogy miközben a cselszton az legyen charleston (if any), de akkor mér kell megmátrixoltatni hősünket az amúgyis festésre váró falon.

limbekcs 2018.08.15. 02:43:20

@limbekcs:
ja és hogy jahogy: ha az Adenaueres részt pontosítanánk, az már szinte spoilerságért kiált, Anna!

de van ám még, ahonat ebből a lóravaló gázos maszkból jött... : )
süti beállítások módosítása