Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Leftovers 3x08 - The Book of Nora (Sorozatzáró)

2018. január 02. 09:00 - Szencsike

Elérkeztünk az évad- és sorozatzáró epizódhoz, kezdjünk is bele! Nóri meghozta a végső döntés, ő bizony el akar jutni a gyerekeihez, már mondja is a búcsúzó szöveget a kamera előtt. Saját akaratából van itt, megmutatja az aznapi újságot és ennyi. A két doktornő összeveszik, a szkeptikusabb egyáltalán nem hisz Nórinak, túlságosan is fapofával búcsúzott, lehet hazudik. Nem hazudik, a két doktornak gyakorlatilag muszáj volt megengednie, hogy használja a gépet, hisz addig követte őket, amíg meg nem engedték neki, szóval befoghatják. Akkor mondja el a gyerekei nevét is a szövegben és jó lesz. Legyen, Nóri először duzzogva, majd a végére elcsukló hangon közli, hogy lényegében a gyerekei után akar menni. A videózás után Nórinak még várnia kell egy kicsit, közben eltolnak előttük egy emberforma „negatívot”. Egy óriási széntáblaféle, benne egy emberalakú lyukkal. Ezt Matt is látja, a doktornő szerint ez a kövület, ami az eljárás után megmarad. Nóri biztosítja őt, hogy megtarthatja a sajátját.

1.png 

Dr. Bekker elmondja mi lesz ezután: Nóri levetkőzik, majd megkapja a megfelelő szereket, amitől lehet hányingere lesz, majd ezután menjen egyenesen az eseménykamrába. Zárja magára, lesz mikrofon is, ő is hallja a dokikat, és a dokik is hallják őt. Kuporodjon össze, hall három jelzést, a harmadik után fémeket tartalmazó folyadék fog beszivárogni a kamrába, ami megszilárdul, miután besugározták őket. Ezt a löttyöt lehetőleg ne nyelje le, vagy lélegezze be különben a szervei is megszilárdulnak. Mindezeket egy üvegbe tett játékbabával illusztrálják. És lényegében ennyi az egész, szegény Matt elég szkeptikusan figyeli a magyarázatot, de nem fűz hozzá semmit. Később Nóriék búcsúznak, egy jópofa játékot játszanak, mialatt Nóri megvárja, amíg lefolyik az infúzió. Egy vicces nekrológot írtak, ami szerint Nórit Sohaország közelében sugároztak át a túloldalra, életében pedig Kairóban született és élt, ott született két kislibája, Erin és Jeremy. A Hirtelen Hasmenések Hivatalánál dolgozott, ahol mindenki csodálta őt. Szabadidejében rúdtáncolt és rejtvényt fejtett. Nála kicsivel tovább élő, ám halálos beteg gekkója, Matthew és emlékét az égben élő Nagy Antonioban őrzik meg. Nincs megemlékezés, se temetés. Nagy nevetgélések után régi gyerekkori sztorik jönnek elő, Matt ha levelet írt a táborban lévő kistesójának a „legbátrabb lánynak” címezte. Viszont Matt gekkó egyáltalán nem bátor. Tudja, hogy Nórival nem lesz semmi baj, kerüljön bárhová is, de ő fél. Fél attól, mi lesz ha visszatér Maryhez és nem hatnak a kezelések. Fél a haláltól, fél attól, hogy a kisfia nélküle nő fel, és nem fog rá emlékezni. De igazából az rémíti meg, mi lesz, ha túléli, és nem tud felelni az emberek kérdéseire, hisz úgy tűnik, ő sem tudta igazán a válaszokat. Akkor jöjjön vele, ha úgy gondolja. Nem, ezzel elveszne a lényeg, és arról ami itt történt, majd azt mondja, amit Nóri akar, hogy mondjon. Jönnek a doktornők, ha készen áll, akkor mehet a menet, és a gekkó szerint legbátrabb kislány készen áll.

Nóri az egyik teherautó előtt áll, ahol a kamra van. Vesz egy mély levegőt, leveti a fürdőköpenyét, majd lassan felsétál a platóra. Bezárják mögötte az ajtót, és elsétál a kamráig, ezalatt visszaemlékszik arra a napra, amikor utoljára látta a gyerekeit és a férjét. Szépen beszáll a gömb alakú szerkezetbe, bezárja magát, majd elhelyezkedik a megfelelő pózba. Doktor Bekker a rádión szól neki, még válthat pár búcsúzó szót Mattel, majd elkezdik a folyamatot. Nóri nagyokat lélegzik, megvolt a három hangjelzés és a folyadék szép lassan feltölti a kamrát. Majd egyszer csak galambokat látunk repkedni az égen, és megismerjük azt a kedves hölgyet, aki az első rész legvégén szerepelt, a kb. az 50-es éveiben járó Nórit. Postagalambokat tenyészt, és pár madárka tért vissza a küldeményekkel. A rövid levelek egy kukában végzik, majd Nóri elindul az apácához. Ott szótlanul pakolja le a ketreceket, és a nővér Sarahnak szólítja őt. Egy Kevin nevű férfiról érdeklődik, ismeri-e, ugyanis nemrég egy férfi járt itt, egy fényképpel, amin Nóri/Sarah szerepel. A nővér nem mondta meg, hogy ismeri a fényképen lévő hölgyet, de ez a Kevin tudta, hogy hazudott. Nóri ezután hazabicajozik, elkészíti a szerény ebédjét, de nincsen jó étvágya. Néhány pillanat múlva fogja a hátizsákját, összepakolja a cuccait, de nem tud lelépni. Kopogtatnak nála, és az ajtóban egy szintén megöregedett, de még mindig fiatalos, mosolygós Kevin Garvey áll.

Kevin boldogan mosolyog, felismerte őt, de biztosra megy: bemutatkozik, mintha csak egy régi, de elfeledett ismerőse lenne. Emlegeti neki a mapletoni időket, ahol egy táncesten egy jót beszélgettek. Nóri eléggé megdöbbent, de sikerül összeszednie magát, mit keres itt Kevin? Vakációzik, be akarja járni Ausztrália ismeretlen vidékeit, és egy kisvárosban járt, ahol felismerte a bicikliző Nórit, kiderítette, hogy hol lakik és most itt van. Ez nem igaz, egy apácától tudja, hogy érdeklődött nála és így jött rá, hol lakik. Nagyon hisztizik, de Kevin nem adja fel, tényleg bicajozni látta őt és mivel úgy tűnik nincsen senkije, így szívesen elhívná az esti táncestre ami a városkában lesz. Mindig is el akarta őt hívni táncolni és csak egy este lesz itt, bánná ha nem jönne össze. Nóri azt kéri, hogy menjen el, legyen, Kevin csalódott, érti ő, alig ismeri és máris randizni hívja, udvariatlan dolog, valóban. Menjen el, hát legyen, este ott lesz a táncesten, a Fő utcán lesz, megtalálja majd. Jó taktika, látszik Kevinen, hogy a szíve megszakad, de Nóri sincs nála jobb állapotban. Nóri ezek után remegő kezekkel gyújt rá egy szál cigire, le kell nyugodnia. Később elbicajozik egy telefonfülkéhez, és felhívja a saját, különbejáratú lelki segélyét, Laurie-t.

Bizony, Laurie szerencsére valóban csak búvárkodni akart, majd gondolom szépen hazament Johnnal az ausztrál kaland után és ő is megöregedett és egy kb. 1 éves kislány unokával a kezében éri Nóri hívása. Nóri számon kéri rajta, hogy Kevin megtalálta őt, biztos elmondta neki! Nem, Laurie becsületszavát adja, hogy nem, hisz annak idején megbeszélték, hogy egyikük sem mond semmit senkinek, senkiről. Nóri elmeséli, hogy találta meg őt Kevin, és milyen „semmi se történt régen” dumával kábította őt. Nóri teljes pánikban van, hogy mire volt jó ez az egész, Kevin nem tűnt örültnek, sőt boldog volt. Még táncolni is elhívta! És Nóri mit akar? Hagyja békén! Akkor miért hívta fel? Mert azt hitte Laurie buktatta le őt. Nem, és a világ másik feléről nem fogja felhívni Kevint, hogy ezt elmondja neki. Lehet csak azért hívta fel, hogy azt hallja, hogy igen, elmehetsz vele táncolni. De ő nem akar menni, a rohadt életbe! Az sem gond, hogyha mégis elmegy! Nóri toporzékolva csapja le a telefont, Laurie mosolyogni tud csak ezen. Nóri hazament, bezár minden ajtót, ablakot, nehogy bárki is bejöhessen, vagy ő kimehessen… Elmegy megfürdeni, a fürdőszoba ajtaja elég fura, nem egyszerűen be kell csukni, hanem a helyére kell rakni azt. Egy jó meleg fürdő biztos segít gondolkodni, majd a fogát is megmosta, de a fürdőből a beragadt ajtó miatt nem tud kimenni. Cibálja a kilincset, veri az ajtót, neki kell feszülni, de nem sikerül kitörni, ha most ragad be, az katasztrófa lenne. Jó nagy lendülettel nekiugrik végül, és az ajtóval együtt zuhan a földre.

9.png

Este van, szépen felöltözött és bekerekezik a városba, ahol már javában zajlik a buli. Elég bizalmatlanul sétál a tömegben, és kiderül, hogy ez nem szimpla városi mulatság, ez egy esküvői lagzi. Egy fiatal pasas megszólítja, kissé már részeg, de nyakláncot akarna adni, amit Nóri nem kér. Végre meglátja egy asztalnál Kevint, kissé félve indul el felé. Kevin is észreveszi őt, boldog mosollyal üdvözli Nórit. Nóri számonkéri őt, hogy hívhatta meg egy lagzira, egyáltalán Kevint ki hívta meg, nem is ismer itt senkit?! Pár tag, akivel a hotelban ismerkedett össze. Nóri még mindig azon kattog, hogy talált rá, de Kevin ugyanazt mondja. Vakációzni jött, látta Nórit bicajozni, ennyi. Mit keres itt a világvégén? Az apja járt itt, azt mondta szép hely, hát megnézi magának. Nóri nem akarja tovább játszani a hülyét, de Kevin igen, így Nóri végre alkalmazkodik hozzá. Szóval egy mapletoni táncest, de volt más is, a bíróságon, akkor Nóri hívta el Kevint Miamiba. Az biztos más valaki volt, mert Kevin azonnal elment volna vele. Szegény Nóri, tudja, hogy Kevin is tudja, hogy nincs értelme, de tovább játszik. Ha mapletoni, akkor ismeri a testvérét, Matt Jamisont. Igen, ott volt a temetésén, azt remélte, hogy Nóri is eljön. Szép szertartás volt, több mint 400-an jöttek el, Mary mondta el a gyászbeszédet. Mi van Jillel és Tommal? Kevin „meglepődik”, hogy Nóri emlékszik a gyerekei nevére, megtisztelő számára. Jill jól van, férjhez ment,  van egy kislánya, egy éves, vagyis Kevin nagyapa lett. Tominak nem jött össze a házasélet, elváltak, de a srác kiheveri. És Kevin, újranősült? Nem, mert még mindig Nórit akarja. A Papa se házasodott újra, miután meghalt a  szeretett felesége, talán ezért. Hogy van a Papa? 91 éves, szívós nagyon az öreg. Halhatatlan ő is. Á, Kevin nem, nemrég felfedezték, hogy szívbeteg, még pacemakere is van! Közben az újdonsült ifjú asszonyka odakeveredik hozzájuk, és egy kicsit ugratja Nórit az egyszerű öltözékéért, de Nóri nincs túl vidám hangulatban, igaz Kevinnek még ez sem gond. A hölgy kérdi, hogy írt-e üzenet neki, de nem, Nóri nem írt. Legyen hát, inkább lelép, Nóri meg ismét mérges Kevinre, hisz egy ismeretlennek beszélt kettejükről. Csak annyit mondott, hogy beleszeretett egy lányba, de nem tudja, hogy mit mondjon neki.

10.png

Itt az idő a házaspár köszönőbeszédére, asszonyka üdvözli az ingyen kajáért–piáért idesereglett társaságot, legalább őszinte a drága. A vendégektől azt kérték, hogy írjanak jókívánság üziket, amiket postagalambok fognak elvinni a világ minden tájára. A kedves apáca hozta a galambokat, Nóri meg pont ezen az estén látja viszont a madarait. Kevin is írt valamit, de csak egy magányos eszkimóra tartozik az üzenet tartalma. Közben a férj is beszél, sok hibát elkövetett életében, de alig várja, hogy a feleségével együtt új hibákat kövessen el. A nyakláncok a régi, múltbéli hibákat jelképezik, jön a nyakláncot kínálgató férfi is, aki hoz egy kecskét. A Bibliában egy kecske fejére olvasták a közösség bűneit, most legyenek ezek a láncok ennek a jelképei, rakja rá mindenki a láncait, és miután a kecskét innen jó messzire vitték, az emberek újrakezdhessék az életüket. Rakosgatja a násznép a láncokat, Kevin és Nóri elég meghatottan figyelték a pár beszédét. Kevin mosolyog, legalább nem áldozták fel az állatot. Nóri sem mérges már, sőt, inkább partner, Kevin látott már olyat? Nem, fura is lenne. Hozzájuk is elér a kecske, Kevin ráteszi a láncait, megsimizi az állatot, és közben megszólal egy romantikus zene, Kevin táncolni hívja Nórit.  A parketten elég esetlenül sikerül összebújniuk, mindkettejük szíve majd meg szakad, annyira várják a másik megbocsájtását. Nóri újra felteszi ugyanazt a kérdést: hogy találta meg? A válasz ugyanaz, nyaralni jött, meglátta őt biciklizni. Nórinak viszont ez már túl sok, ez az egész nem igazi. Otthagyja Kevint a táncparketten és elmegy, Kevin pedig összetörten ácsorog a sok boldog pár között.

Nóri a sírással küszködve hazakerekezik, de otthon nagy a baj, a galambjai nem jöttek haza. Elkerekezik az apácához, a kolostornál egy férfi épp a létrát teszi a helyére, majd motorra ül és elhajt.  Nóri mérgesen számon kéri őt, hová tűnhettek a madarai? Ám a nővér mindent úgy csinált, ahogy Nóri mondta, de lehet egyszerűen csak elvitték a szeretet üzeneteit. Ugyan már, ezek a madarak úgy vannak tanítva, hogy hazajöjjenek, ne Timbuktuig repüljenek holmi üzenetekkel. Amúgy meg ez a motoros pasas ki volt? Egy pap, neki szabad ide a bejárás. Ja, hajnalban, létrán keresztül, szeretők, vallja csak be! A nővér áldott nyugalommal állítja, hogy nem szeretők, még Istenre is megesküszik, de jól visszavág. „Sarah” azzal a férfival táncolt, akit állítólag nem is ismer. Imádkozni fog Nóri madaraiért, de ő ebből nem kér. Hazakerekezik, de annyira be van zárva a saját fejébe, hogy nem veszi észre a kivilágítatlan út hibáit, így egy jókorát taknyol. Hála az égnek nem lett baja, de elég különös dolog akadt fenn a kerekekre. Az esküvős láncok, néhány méterrel arrébb meg ott ácsorog szerencsétlen kecske, mert a láncai beakadtak a kerítésbe. Nóri mentőakciót indít érte, egy meredek lejtőn kell felmásznia, visszacsúszik, de hajtja előre az akarata. Eléri az állatot, leszedi róla a láncokat, majd közösen érkeznek haza, ám a madárkák még mindig nem érkeztek meg.

13.png

Nóri összedob egy kis zöldséget a kecskének, aki közben már a korábbi leveleket eszegeti, amiket a galambok egy másik út során hoztak. Összetakarítja a kiborult papírhalmot, pár kis üzenetbe belenéz, néha el is mosolyodik a viccesebbeken. Közben érkezik egy kocsi, a mérges Kevin száll ki belőle, és végre elmondja, hogy találta őt meg, az összes dühét rázúdítva ezzel szegény Nórira. Nem hitt Mattnek, mikor azt mondta, hogy meghalt, érezte, hogy még él. Nem jött el Matt temetésére sem, ez meggyőzhette volna, de képtelen volt arra gondolni, hogy úgy ért véget a kapcsolatuk, hogy a hotelszobában elégette azt a szaros Könyvet. Mindenki azt bizonygatta neki, hogy Nóri meghalt, de nem hitt nekik, így elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, de megkeresi. Két hét szabija van minden évben, mivel Ausztráliában látta őt utoljára, hát mindig eljött és más-más területet járt be Nóri után kutatva. Mindenkinek megmutatta a képét, de senki sem tudott segíteni és ennek ellenére szinte megszállottként kutatott utána. Majd pár napja egy apáca felismerte a képet, és tudta, hogy jó helyen jár. Majd meglátta őt, de hirtelen rádöbbent, hogy fogalma sincs mihez kezdjen, így eltörölt mindent, ezért volt ez a kis színjáték és hátha lesz újabb esélyük. De Nórinak most is igaza volt, ez így nem igaz. Hát így találta meg. Nóri teát fog készíteni, Kevin kér?

Nóri megfürdött és át is öltözött, így egész normális külsővel szolgálja fel Kevinnek a teát. A cigit viszont Kevin nem fogadja el, leszokott a szíve miatt. Tehát ez igaz. És amit Mattről, Jillről és Tomiról mondott szintén igaz. Még mindig Jardenben él, a régi házukban, John és Laurie még mindig a szomszédban élnek, Michael vezeti a templomot, Erica néha eljön a fiához. Nóri bevallja, hogy beszél Laurie-val, azt kéri Kevintől, hogy ne legyen rá dühös, az orvosa, kötötte a titoktartás. Akkor a hotelban Kevinnek igaza volt, Nóri valóban a gyerekei után vágyott, de nem tudta feldolgozni, utánuk akart menni. Megbékélt a halállal, elbúcsúzott Matt-től és bemászott a gépbe. És átjutott. Oda, ahol a gyerekei is voltak. Teljesen meztelen volt, mikor megérkezett, ugyanabba a parkolóba érkezett, ahonnan indult, de üres volt. Anyaszült meztelenül elindult valamerre, de még embereket sem látott, a házak is üresek voltak. Egy boltban talált ruhát, felöltözött, majd tovább ment. Emberrel is csak akkor találkozott, amikor egy háznál fény látott és odament. Egy férfi és egy nő fogadta őt, a férfi elmondta, hogy hét évvel ezelőtt egy boltban vásárolt, de arra eszmélt, hogy mindenki eltűnt mellőle. A nőnek a férje, gyerekei és az unokái tűntek el ugyanekkor. Nóri ekkor kapcsolt és rájött, hogy az igazi világban csak néhányan tűntek el, ideát viszont mindenki. Vagyis ez volt a mi Eltávozásunk ellentéte, a valós okt. 14-e során a világ lakosságának 2%-a tűnt el, de azoknak az embereknek, akik az Eltávozás után ide jutottak, a világ 98%-a lett semmivé.

Nóri elhatározta, hogy megkeresi a gyerekeit, így elbúcsúzott a vendéglátóitól. Mivel kevés a pilóta ebben a világban, így alig járnak repülők, de talált egy hajót. Sokáig tartott mire eljutott Mapletonig, a legtöbb ház üresen áll, még volt közvilágítás, hát megkereste a régi otthonát. Egy ideig csak álldogált, nem mert kopogni, de egyszer csak nyílt az ajtó, és kilépett rajta egy tinikorban lévő fiú, egy 11 éves forma kislány, a férje és egy ismeretlen nő. Eltelt hét év ugye, a gyerekek felnőttek és Nóri szembesült azzal, hogy ebben a világban a családja továbblépett. Boldogok voltak, egymásra találtak egy furcsa világban, míg Nóri sosem tartozott ide, csak egy szellem volt a régi időkből. Rájött arra, hogy sosem fog igazán ide tartozni és ekkor eszébe jutott, hogy a csodagép feltalálója volt az első, aki átjutott ide. Elhatározta, hogy megkeresi ezt a feltalálót, mivel itt is limitáltak voltak a lehetőségei, ez is sok időbe telt, de sikerült. Megkérte őt, hogy építsen egy másik gépet, amivel vissza lehet jutni, mert Nóri tudja, hogy nem tartozik ide. A feltaláló megcsinálta a gépet és Nóri hazatért. Rengeteget gondolt Kevinre, fel akarta hívni, de folyton arra gondolt, hogy túl sok idő telt el, és Kevin talán nem hinne neki. Kevin már könnyezik, mikor Nóri a végére ér, és hisz neki. Tényleg hisz neki, hisz ő is átélt már sok mindent. Nóri is elsírja magát, megfogják egymás kezét, itt vannak mind a ketten egymásnak. Végre valahára sikerült egymásra találniuk! A sorozat a lemenő nap fényében úszó kis házzal, illetve a végre hazatérő galambocskákkal búcsúzik. Nagyon szép lezárást kapott ez a különleges sorozat, ami néha a bolondját járatta velünk, máskor pedig összetörte a szívünket. Válaszokat sem mindig kaptunk, vagy ha igen, volt min elgondolkodni. Egy biztos, a jó emlékek közé fog tartozni. Köszönöm szépen a figyelmet!

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása