Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X35 - PÉNTEK, ADÉL (7) - ÉVADZÁRÓ

2017. december 30. 10:00 - Zsoofka

                            "Kiszabadult egy elviselhetetlen élethelyzetből."

Hááát nem egy sikersorozat volt ez az utolsó hét, sőt az egész évad sem... András ennek megfelelő hangulatban lézeng Adél előszobájában és bebocsátásra vár. Lássuk:

1.png

Mégsem akar bemenni. Ott, az ajtóban közli: Sándort kirúgták otthonról, ő meg nem kér többet Adél terápiájából. Aztán mégis jobb belátásra tér: egy utolsó, lezáró beszélgetésre még hajlandó bemenni.

2.png

In mediad res kezd, elmeséli Sándor trükkjét és azt, hogy ő ezt csontig beszopta. Még mindig dühös, leginkább saját magára. Pedig, ha őszinték akarunk lenni, András ösztöne mindvégig jól működött: ő egy percig sem hitte, hogy az Öreg ártani képes a menyének... Adél volt az, aki belemagyarázott egy olyan dinamikát a történésekbe, ami nem volt ott - András meg (hála mostani önbizalomhiányának) elhitte ezt és lépett.

3.png

Adél szerint a férfi minden gesztusával azt jelezte korábban, hogy nem tud objektív maradni a pácienseivel, különösen Sándorral szemben. Azonosul velük, így elveszti tisztánlátását. Talán irigy is az idős férfira, aki - bár az ő átbaszásával -, de kezébe vette a sorsát és "kiszabadult" egy elviselhetetlen élethelyzetből. "Visszatérhetett a saját életébe." Vajon van még hová visszatérnie Sándornak? És Dargay Andrásnak? A pszichológus bevallottan félti az Öreget attól, hogy már csak a semmibe megy vissza. És itt nem az idősek otthonának állapotára utal, hanem az emlékek által megszépített, de valójában már elvesztett múltra. 

Adél szerint András itt már a saját életére vonatkozó érzéseiről beszél, szó nincs már a páciensről. Vajon András is vissza akar térni valahová? És ha igen, van neki hová visszatérni? Ezeket nem fejtik ki részletesen, ennél fontosabb ugyanis az a döntés, ami András számára lassan körvonalazódik: nem vállal új klienseket, a régiek terápiáját pedig szépen lassan lezárja... Erre sarkallják a kudarcok, amik a héten csúcsosodtak ki: Sándor esete csak egy ezek közül. Krisztinát nem sikerült kimenteni a rettenetes házasságából, Zsolt kezelését pedig a körülmények nem teszik lehetővé. E kudarcokat mind-mind magára veszi a jó pszichológus. Én meg felkiáltok: hát nem az ilyen esetekre találták ki a szupervízort? Aki szépen elmagyarázná, hogy nem lehet mindenkit megmenteni és hogy a rendszer merev és sokszor gátja a gyógyításnak - ne tessék már ezeket személyes kudarcnak megélni. Na.

4.png

Zsófit sem vállalja már, örökül hagyja Adélnak. Ő maga nem jön ide többé. Ekkor megint bele akarok szólni: ha Adéllal nem működik a terápia, miért nem ajánl a nő maga helyett mást? Egy kollégát, aki elmozdítja Andrást a mostani mélypontról. Nem hangzik el ilyen ajánlás: Adél szakmai érveket hoz a kialakult helyzet megmagyarázására: András azért veszi ennyire magára a kudarcokat, mert elmosódtak azok a határok, amelyek épp arra is jók, hogy védjék a terapeutát. András barátként tekint a páciensekre, ha a terápia elakad, nem tud rajta felülkerekedni. Sándornak is ezért sikerül becsapnia, és ezért fáj ez ennyire a férfinak.

András hajthatatlan. Tudja, hogy a praxis leépítése hosszú és fájdalmas folyamat lesz, de nem érez más lehetőséget. Tudja, hogy mindig lesz megmentenivaló ember, de helyette már másra vár a megmentés feladata. Nem, nem akarja őket cserbe hagyni, keres majd más szakembert maga helyett. Mint ahogy most megkéri Adélt, vállalja be Zsófit. És nem, nem úgy érti, hogy Adél őt cserben hagyja, nyilván nem azért lett várandós, hogy szabaduljon tőle. Azért ennyire még ő sem paranoiás.

6.png

Valahogy ez a döntés felszabadította a férfit. "Néha elég azt tudni, mit nem akar az ember." És ő nem akar egy szobában ücsörögni még 10-20 évig és más nyomorát hallgatni. Mert bizony: elengedte a Parkinson kórt és már nem 2-3 évig tervez élni, épen és egészségesen, hanem évtizedekig. Kerek perec bevallja: túlaggódta a kézremegést, nem kell még temetni. Izgatott várakozással tekint a jövőbe és hiszi: új tervei lesznek, új életcéljai. Mintha Dargay András is készen állna arra, hogy saját kezébe vegye a sorsát. Ehhez meg kell szabadulnia a régi beidegződésektől és talán eddigi hivatásától is, de mégis: tekintsük ezt pozitív hírnek és optimista várakozásnak - "a lehetőségek végtelen tárháza".

Nagy felismerésre jutnak: András magánéletbeli kapcsolatai a felszínen maradnak, az intimitást, a "bevonódást" a szakmai kapcsoltaiban éli meg. Ezért lazulnak ott a keretek és ez az utóbbi jelenség a terápiák hatásfokát csökkenti. Ideje véget vetni ennek a mintának. Szabad akar lenni. Új út, amiben Adél felajánlja a segítségét. De András ebből már nem kér: szerinte az ő kettejük kapcsolata is egészségtelen, annak is véget kell vetni. "Hogy járhatnék magához, ha a probléma pont maga?"

A nagy kérdésre (mi lett volna kettejükkel, ha nem itt és nem most találkoznak?) nincs válasz. Viszont Zsófi sorsát sikerül megnyugtatóan rendezni: Adél elvállalja a kezelését.

András elindul. Várja őt az élet, a nagyvilág és sok-sok valódi kapcsolat.

Viszlát Dargay András. Drukkolok neked! Hiányozni fogsz!

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.30. 16:02:13

Számomra életszerűtlen volt, hogy egy jéghidegen, szinte szfinx szerű merev arccal ülő nőbe András beleszeret. Semmiféle emberi privát jelet nem küldött Adél. Ennyire nincs érzéke Andrásnak, vagy annyira elkeseredett, hogy mindegy is a nő érzése, csak a sajátja legyen "kielégítve", felszínre hozva ?
Az első évadban a Marozsán Erikás szál még életszerű volt, ez a mostani már erőltetett, mesterkélt.

Zsoofka 2017.12.30. 16:31:57

@Tarnai Rwin: Egyetértek. Nem szerettem Adél és nem értem az általa képviselt koncepciót sem. Dargay szánom, hogy egy ennyi kapcsolat után képes “beleszeretni “ ebbe a nőbe. Talán pont ez volt a cél: megmutassák mennyire magányos András, hogy már egy ennyi kapcdolat után képes vonzalmat táplálni ...

dukyka 2017.12.30. 16:46:46

@Tarnai Rwin: Nekem egyáltalán nem volt életszerűtlen. András azt érezhette, hogy végre valaki megérti és tudja is kezelni őt, plusz még jól is néz ki, ennél sokkal kevesebb miatt is bele tud zúgni valaki a másikba. Ez a valóságban is gyakran előfordul a terápiák alatt. Másrészről a készítők a nézőknek eléggé azt sugallták, hogy ez egy kölcsönös dolog.

schanc 2017.12.30. 22:10:48

@Zsoofka: Azt éreztem a hogyvoltok alatt, hogy nem bírod Adélt. Én meg nagyon bírtam, szerintem nagyon is jogos kérdéseket vetett fel Andrásnak. Simán elmennék a kezelésére :) És a Sándor-esetet továbbra sem gondolom, hogy károsan befolyásolta. (Még ha Dargay azért beszólt neki is egyet: ne diagnosztizáljon olyan beteget, akit nem ismer. Előtte héten meg a véleményére volt kíváncsi.)

Zsoofka 2017.12.31. 06:41:18

@schanc: Gondolkodtam ezen. Anno Ágnest se bírtam. Szerintem ez egy indulatáttétel: igazából azt nem szerettem, amilyennné Andrást tették ezekre a napokra....

2017.12.31. 09:05:21

@schanc: De ezt meg is jegyezték sokszor a sorozatban hogy adél nagyon jó terapeuta volt. Őhozzá tényleg el lehet menni bátran. De robotszerűvé alakította a szerepe.

schanc 2017.12.31. 09:37:35

@Zsoofka: Ez is előfordulhat. Azt meg aláírom, hogy tényleg elég éles volt a kontraszt a magánember és a terapeuta András közt.
Köszönjük a folyamatos hogyvoltozást!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.31. 18:08:46

Most mindenki csukja be a szemét, és képzelje oda Mácsai Pál szerepébe Stohl bucit, Balsai Móni szerepére pedig Dobó Katát....és miután kiröhögtétek magatokat, tegyétek fel a kérdést, ezek mit keresnek még a tv-ben ? :)
Mácsai meg a Balsai annyira természetesen játszik mint ha csak kukkolna az ember, semmi kamera, nagyon durva.

Lunara 2018.01.02. 10:45:23

Köszönjük a hogyvoltokat!

Jó kis sorozat volt, zseniális színészzekkel, hiányozni fog. Nekem ez az évad tetszett a legjobban, minden szál le tudott kötni, a korábbiakban volt egy-egy, amit untam vagy idegesített.

Erről az évadról nem lesz esetleg olyan pszichológus által írt összefoglaló, ami korábban hetente volt, és szakmai szemmel elemezte a sorozatot? Érdekes lenne szerintem.

Zsoofka 2018.01.02. 11:12:52

@Lunara: Én nem tudok róla, ez sixx asztala....
süti beállítások módosítása