Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X31 - HÉTFŐ, ZSOLT (7)

2017. december 26. 10:00 - Zsoofka

                                "Ilyenkor van értelme, amikor maga itt van..."

Hétfő van, ma elbúcsúzunk Zsolttól. A múlt héten egész messzire eljutottunk vele. Elmesélte, hogy mégsem bántotta Ritát, "csak" átvitt értelemben felelős a haláláért. Olyat mondott, amitől a csaj leugrott... De mivel lassan megismertük Rita betegségét, sajnos ez az egész folyamat orvosilag levezethető. Zsolt mégis felelősnek érzi magát, és ezért bűnhődni akar.

1.png

Ezen a pénteken megint késik Dargay. A hely szelleme azonban ismét dolgozik: terápiás pózban ott beszélget a fegyőr barátunk és Zsolt. A fiú (majdnem) pszichoterapeuta pozícióban hallgatja a panaszkodó másikat: az élet nehéz, legyünk a rács bármelyik oldalán.

Aztán befut András és Eszter. Hogy mennyit javult a fiú állapota és hogy Dargay elérte, újra embernek érezze magát - azt csodálatos jelenet bizonyítja: Zsolt, mint a normál életben normálisék, kezet nyújt az érkező pszichológusnak sőt Esztert is hellyel kínálja. De sajnos azok rossz hírrel érkeztek: az új fegyintézet, ami várja Zsoltot, nem járunk hozzá a szeánszokhoz. Meg kell szakítani a terápiás folyamatot. Van ott is fasza pszichomókus, üzenik, majd az folytatja. Ja. Mintha a pszichológusok csereszabatosak lennének és mindegy lenne, ki ül abban a másik székben.

Aztán ahogy Eszter távozik és Dargay belekezd az utolsó ülésbe, Zsolt agresszív kismalaccá változik. Csaknem nekimegy Andrásnak, aki igyekszik beleállni a helyzetbe. Jól tudja: a viselkedés nem neki szól, hanem a kialakult helyzetnek. Zsolt csalódott és retteg  - ami előhozza a jól begyakorolt, régi kliséket. Mintha magának akarná bizonyítani, hogy szar itt neki, a pszichológus meg egy alkalmatlan, gyáva pöcs, jobb is lesz, ha megszakad a terápia. Van egy pillanat, amikor elhiszem, hogy tényleg verést kap. Aztán megússza, sőt dicséretet kap: nem a félelem hiánya a bátorság, hanem a vele való szembenézés.

Zsolt ismét befogadó a terapeuta irányába: fájnak ugyan a kérdései, de lófaszt se érnek a könnyű kérdések - csak azok, amikre nehéz válaszolni. Mókuskerékben érzi magát, mennek körbe-körbe. Mire jutnak ezzel?

Dargay figyelmezteti: lehet ugyan nyavalyogni, de csak fél órájuk maradt. Nem kellene inkább a lényegről beszélgetni? Nos, kellene.

5.png

Zsolt végre rátér a tragikus este körülményeire: nagyjából az történt, amit sejteni lehetett a múlt hét elejtett félmondata után: buliztak, jött Petya, összevesztek, Petya lelépet, tovább veszekedtek. Elhangzott egy-két dögölj meg / te is, majd a csaj könyörgőre fogta, de Zsolt ekkor már nem vett vissza, lelépett. A csak meg leugrott. Működött a korábbi dinamika a kapcsolatukban, kidomborítva Rita bordeline személyiségjegyeit: előbb bánt, majd rácsimpaszkodik. Csak most Zsolt besokallt. És nem, nem úgy, hogy bántotta, "csak" nem bocsátott meg és nem hagyta nyitva a visszafelé vezető utat. Ez elég volt a lánynak a végzetes lépéshez. Talán utána kellett volna ugrani, mondja Zsolt...

6.png

Most Dargayn a sor a kiakadáson: puffog a rendszeren, amely reménytelen helyzetbe hozza őket, a terápiát, egyáltalán Zsolt életét. Pedig a fiú igenis menthető, és érdemes megmenteni. Amikor a pszichológus Zsolt intelligenciáját dicséri, az őszintén meglepődik... Valószínűleg még sose fordult elő vele, hogy őt valaki intelligensnek minősítse, őt a "suttyót"... De Dargay ezt nem álságosan mondja, ő hiszi, hogy a fiú értékes ember és a körülmények torz játéka az, ami ilyen reménytelen helyzetbe hozta. Ráadásul a Zsoltnak - a holokauszt-túlélőkhöz hasonlóan - lelkiismeret furdalása van, amiért ő még mindig él. E lelkiismeret furdalás okozta bűntudat olyan erős, hogy nem akar / nem képes védekezni. Ez az érzés akár az öngyilkosságig is fajulhat, Zsolt esetében a nemvédekezés egyfajta önpusztítás.

Nincs ereje, hogy a sok-sok embernek: kihallgatótisztnek, ügyvédnek, bírónak és ki tudja még milyen rendszerszereplőnek elmagyarázni azokat a körülményeket, amelyek Rita halálához vezettek. Dargay az más, ő figyelt minden mondatára, minden rezdülésére. Inkább ítéljék el, minthogy  a sok lelketlennek ő kiadja magát.

7.png

Dargay már "végrendeletet" mond: NE ADJA FEL. Amit az apjával tett, lehet, hogy bűn, de már megbűnhődött érte. Nem vezekelhet egy életen át, főleg nem így. A legfontosabb, hogy a vallomását, melyben magára vállalja Rita megölését, vissza kell vonnia. És fel kell venni a harcot.  A terápiát pedig folytatni kell. Bárki üljön a másik intézményben a terapeuta székében, Zsoltnak meg kell próbálnia vele is beszélhetni. Ezen az élete múlhat. "Nagyon nehéz elmagyarázni milyen vagyok"- mondja a fiú. És Dargay nem ámítja: "Sajnos el kell érnie, hogy figyeljenek magára!". Ez egy ilyen bicikli. 

Érkezik a fegyőr, mintha nagyobb tiszteltettel tenné, mint korábban: még a plusz 5 percet is felajánlja. De sajnos az  most már nem sokat segít. Dargay meghatott és aggódós. Még Zsolt az aki vigasztal: "Ne vegye úgy a szívére." - mondja mosolyogva. Még egy kapcsolattartói meghívót is megígér neki. Igaz, hogy nem terápiás keretek között, de folytatódhatnak a beszélgetéseik. Csak sajnos azoknak mi már nem lehetünk fültanúi. 

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.12.26. 13:41:18

Bár néha úgy éreztem, mintha minden ülésen a nullpontból kellene kezdeni, azért elég kerek lett Zsolt sztorija. Sajnálatos, hogy egy alapvetően ártatlan és érzékeny fiú inkább beletörődik abba, hogy elítéljék, mintsem fel tudja venni a harcot a bürokrácia minden szereplőjével.
Mindenesetre Dargay sok infót a felszínre hozott, de bizonyos nézőpontból önmagától nem tudta megmenteni Zsoltot. 0:1

Zsoofka 2017.12.26. 15:03:51

@schanc: én nem látom ilyen sötéten. Szerintem van esély hogy a fiú felvegye a kesztyűt... sok múlik a másik pszichológuson, aki meg örökli az új börtönben.

schanc 2017.12.27. 16:18:04

@Zsoofka: igen, sok múlik az új pszichológuson, de épp ez a bibi. Andrásnak azért nyílt meg Zsolt, mert odafigyelt rá, és ezt Zsolt értékelte. Az "ellenoldalon" meg ott van Eszter korábbi intelme, hogy amint a pszichológus kilép a börtönből, hagyja is el a problémát; illetve hogy Zsolt is mondta, hogy könnyebb túlélnie, ha nem agyal azon, hogy mindenkinek lehet igaza... Csodálkoznék, ha olyan minőségű pszichológus jönne, mint András, akinek Zsolt újra megnyílik. De ezt már úgyse tudjuk meg.
süti beállítások módosítása