Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X29 - CSÜTÖRTÖK, EDIT (6)

2017. december 22. 11:00 - Zsoofka

Csütörtök van, Dargay és Vanda épp szakítanak. Nincs ám hangos dráma, csak amolyan pszichológus módra mennek a dolgok. A csaj pakol, András szabadkozik - nem kell ezt most rögtön, ráért volna holnap is. De Vanda szerint jobb ezen gyorsan túl lenni. Viszi a turmixgépet és a melltartókat. A közös síút sorsa függőben marad, de Vanda kikerül a képből. 

1.png

Edit érkezik, egy hatalmas tescos szatyorban kutat, épp a legfontosabb kencét hagyta otthon. Készül be a kórházba Angélához. Közben mesél: tényleg lelépett a jégshow-ból, nem kell többé ugrálnia. Még meg is úszta a kötbért: cserében elvállalt zsűrizést hasonló műsorban, a közeljövőben. És mivel ezen nem most kell gondolkodnia, majd csak később, ez egyáltalán nem nyomasztja.

A húga állapota azonban annál inkább: a múltkori rosszullét után Angéla az intenzívre került és ott is maradt néhány napig. Edit látogatta, bár a hely és a helyzet borzasztóan nyomasztotta. Emberi roncsokat, a szenvedés kézzel fogható megnyilvánulásait látta. A mérhetetlen kiszolgáltatottság nagyon mélyen érintette. Mégis képes volt túllépni önmaga árnyékát, visszament újra. Amikor Angéla jobban lett, kikerült egy normál kórterembe. Itt sem sokkal jobb a helyzet, bár kap némi protekciót, tekintettel a híres-neves nővérére.... De a magyar egészségügy egy kétágyas kórteremben se lakodalmas menet. Editet zavarja a betegségszag, a többi beteg szenvedése, a páciensek lekiskorúsítása. Ahogy meséli, végtelenül szomorú hangulatot áraszt. Ez vár mindannyiónkra, üzeni. Editet egyszerre zaklatja, hogy részese kell lennie ennek az egésznek, másrészt képes átélni a többi ember kiszolgáltatottságának szomorúságát. És itt szó szerint értem a többi embert: nemcsak a húgát eteti és itatja, hanem annak a szobatársát is kikíséri pisilni.

2.png

Dargay igencsak büszke Editre: lám felnőtt a feladathoz és legyőzte szorongását, képes totál ellentétesen működni, mint ahogy azt tette az anyjánál, anno. Új "szerepbe" helyezte magát, valahogy úgy fogalmaz András: "nem félt beleengedni magát a szerepbe". Itt a "szerep" szó nem pejoratív értelmű: Edit nem "játsza" húga ápolóját, hanem átlényegül azzá, képes nem magára, hanem a másik igényeire figyelni és azt kielégíteni. Pont úgy, mint amikor végre ismét komfortosan érzi magát a színpadon egy addig meg nem értett szerepben....

4.png

És mi lesz most Angélával?- kérdi a pszichológus. Nos, ez még nem eldöntött. Miután a múltkor a család jól lecseszte Editet amiért az mentőt hívott és hospotalizálta a testvérét, most mindent megtesznek azért, hogy ott tartsák a nőt.... Mert Fruzsi szerint, ha kihozzák az olyan, mintha feladták volna... De Edit érvényt akar szerezni Angéla akaratának és meg akarja menteni a csövektől és a gépektől.

Még egy érdekes dinamika van a testvérek viszonyában: mintha szerepet cseréltek volna Angéla és Edit. Angéla zsörtölődős, tüskés és szarkasztikus. Pont, mint általában Edit. A rák végstádiumában ez teljesen érthető, most viszont nagyon látványos - ismervén Editet, akinek a fenti jelzők a sajátjai voltak a mindennapokban. "Jó látni, hogy esendő" - mondja a Díva. Így már nem kell utálni a tökéletességét. Mintha szerepet cseréltek volna: hiszen most ő, Edit a segítő és talán nem is csinálja olyan rosszul. Megbomlott a korábbi rend, hogy a két nővér egymás groteszk tükreként álltak az élet színpadán. A rivalizálás helyét átvette az empátia és a testvéri szeretet.

6.png

Apa is szóba kerül, bár eddig csak a hiánya volt egyértelmű: Meghalt és a halála után nem volt szabad beszélni róla mert az mérhetetlen szenvedést okozott volna anyának. És anya halála után sem beszélt róla a két testvér. Az elmúlás és az elhagyás tabu volt. És minden tabu ijesztő. Talán ez a viszony az oka annak, hogy Edit retteg az elmúlástól, nem tanult semmilyen mintát az ilyen helyzetek kezelésére. Mert még beszélni sem volt szabad róla. Most Angéla mégis szóba hozta, kérte a nővérét, hogy meséljen emléket az édesapjukról... Ez a mozzanat megérintette Editet: mi lesz vele, ha Angélát is elveszíti? "Olyan, mintha a gyerekkorunk szűnne meg létezni." 

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.12.22. 13:56:59

A rész zárógondolata talán a legszebb volt eddig az egész sorozatban. Hogy mi lesz akkor, ha az utolsó olyan ember is elmegy, aki ismert minket egy bizonyos időszakban. És onnantól ki mondja meg, hogy mi volt tényleg a valóság; és mi került csak bele a mi elménkbe. Köszönet ezért mindenkinek, aki ennek a létrehozásában közreműködött.
süti beállítások módosítása