Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

STAR TREK: DISCOVERY 1X05 - Choose Your Pain

2017. december 14. 15:00 - nёmere

A Corvan 2-nél aratott győzelem óta 3 hét telt el, Lorca épp a Föderáció egyik állomásán, egy csomó, nagyon fontos ember előtt fényezi a Discovery-t, és sorolja a sikeres rajtaütéseket. Eléggé nyeregben érzi magát, és borzasztóan élvezi a helyzetet, így hideg zuhanyként éri, mikor Cornwell admirális közli vele, hogy amíg nem tudják a Stamets-től kapott infók alapján pontosan lemásolni a hajtóművet, és nem pecáznak össze elég medveállatkát a többi hajó irányításához, addig vonuljon vissza a hajójával, és ne kalandorkodjon saját szakállra, mert ha az ellenség rájön, hogy ők a titkos fegyver, abból nagy bukta lehet. Lorca teljesen kiakad, valószínűleg nem arra számított, hogy a korszakalkotó húzása után/miatt kispadra ültetik, pedig még annyi kilőhető klingon hajó van!

01.jpg

Michael-nek folyamatosan rémálmai vannak a sprórahajtóműhöz felhasznált lény miatt: nem tud szabadulni a gondolattól, hogy érző lény, és nagyon is megviselik az ugrások. Megtalálja talán az egyetlen embert a hajón, akit ez érdekel (még Tilly szerint is csak stresszes, nincs itt semmi baj): a dokit, aki miután jól az orra alá dörgöli, hogy ő kavarta ezt a pacalpörköltet -talán mégiscsak büdös lett-, megígéri, hogy csinál néhány vizsgálatot, amiből kiderülhet, hogy valóban romlik-e Ripper állapota, vagy csak Michael ruházza fel emberi tulajdonságokkal, és tényleg OK az, hogy egy élőlényből saslikot csinálnak néha a "nemes cél" érdekében, hisz' biztos nem bánja nagyon.

001.jpg

Lorca a Discovery-re való visszaindulás előtt, éppen a (még) titokzatos okokból megsérült szemeit ápolgatja, mikor Cornwell még megtalálja egy dologgal: bár háború alatt azt vesz fel egy kapitány, akit csak akar, szerinte mégsem jó ötlet, hogy azt az embert vette maga mellé, aki sokak szerint a háború kirobbantója, az meg főleg nem segít a hangulaton, hogy így megússza a büntetését. Lorcát annyira sem érdekli a közvélemény, mint az obudui lelkészt a Bitcoin árfolyam, mindenki tehet egy választott szívességet, Michael marad. Aztán a flotta mindenki szerint legféltettebb kincsének tartott hajó kapitánya (aki Stamtes után jelenleg a legnagyobb aduász a háborúban) egy szál magában, zéró kísérettel (na jó, van egy pilótája) elindul egy túró űrkomppal vissza a Discovery-re. Naná, hogy elfogja egy klingon hajó! Miután behúzzák a kis dióhéjat, elég hamar le is fegyverzik őket, csóri pilótát meg is ölik. L'Rell hajója az, és pontosan tudja, hogy ki kell neki a kompról.

03.jpg

Miután a Föderáció megtalálja a magára hagyott kompott, Cornwell közli a rossz hírt a Discovery-vel. Saru feladata, hogy előkerítsék a kapitányt, mielőtt a klingonok bármit is kihúznának belőle. Saru ki is osztja gyorsan a feladatokat, minden infó kell, amit találnak. És készüljenek fel többszörös ugrálásra. Michael ekkor jelenik meg a hídon, és közli, hogy azzal bizony gondok lehetnek. Saru bármit szívesebben hallana az adott helyzetben, mesélj, mi a baj. Michael felvezeti, hogy Ripper nem is annyira sérthetetlen, mint ahogy az eddig hitték, nem tudni, mennyi ugrást bír még ki, de már most nagyon rossz bőrben van. Saru szerint, amíg nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy érző lény, addig nem az, és addig Michael-nek csend a neve, meg kell találni a kapitányt.

04.jpg

Lorca arra tér magához, hogy valaki babrálja a zubbonyát, gyorsan torkon is ragadja az illetőt: egy ember az, állítása szerint Harcourt Fenton Mudd a neve, de szólítsa csak Harry-nek. A fazonból ömlik a szó: egy klingon börtön hajón vannak, ő úgy került oda, hogy beleszeretett valakibe, aki túl előkelő volt hozzá, így el akarta kápráztatni szíve választottját - de inkább annak apját -, és kétes alakoktól felvett hitelből vett egy holdat a csajnak; visszafizetni a kölcsönt viszont már nem annyira tudta, ezért elkezdték üldözni, bekergették a klingon területre, a többit már sejtheti. Ez túl béna story, hogy ne legyen igaz, de ahhoz is túl béna, hogy teljesen igaz legyen. Lorca észrevesz egy pocsék állapotban lévő föderációs tisztet is a zárkában, aki magáról sem tud már nagyon, Mudd szerint felesleges vele foglalkozni, nem marad sokáig. Mielőtt bármit is tudna tőle kérdezni, klingon katonák törnek be a helyiségbe, és Mudd-ra parancsolnak, hogy "válassz fájdalmat!". Erre ő a tisztre mutat, akit a klingonok jól el is vernek, mielőtt megölik. Elviszik a szerencsétlent, és ekkor nyer értelmet Mudd korábban elejtett szóvicce, az "out to lunch". Jaj.

05.jpg

Mudd elmondja, hogy a klingonok mindig engedik, hogy a rabok maguk közül válasszák ki azt, akinek mennie kell, így veszik elejét az összebeszélésnek, vagy bármilyen haverkodásnak. Ő eddig okosan megoldotta, ezért nincs semmi baja. Lorca talál még egy foglyot, föderációs egyenruhában: azt állítja magáról, hogy ő Ash Tyler, a kettős csillagnál történt ütközet során ejtették foglyul. Tehát hét hónapja. Lorca kételkedik abban, hogy bárki is túlélhet ennyi időt klingon fogságban, mire Tyler bevallja, hogy a hajó kapitánya (L'Rell) "megkedvelte", ezért őt aránylag kímélik. Annyit tudott meg eddig, hogy kb 40 klingon lehet a hajón. Ez fél év alatt nem túl nagy eredmény. Lorca már a szökést tervezi, elmondja, hogy az ő hajója elég közel tud lopakodni, olyan, mint egy szellem, tehát van esély a szökésre.  Ash elővesz egy rongyba tekert keksz féleséget, és felajánlja a kapitánynak, aki nem akarja előle elenni, de Ash ragaszkodik hozzá, és ez az udvariaskodás így menne a sorozat végéig, de a falatra hirtelen lecsap egy bogárszerű kis lény, és odaviszi Harry-nek, aki jóízűen el is ropogtatja. Nem érzi magát genyának, ő csak túlélni akar, szerinte ez az egész helyzet, amibe kerültek, a Csillagfotta és a Flotta béna háborújának hibája. Ő is, és egy csomó ember elvesztette mindenét, földönfutó lett, csak azért, mert a Flotta olyan helyeken lábatlankodott, ahol nem látták őket szívesen. A parttalan beszélgetést két klingon katona szakítja félbe, akik kifejezetten Lorcáért jöttek, most nincs választgatás.

06.jpg

Itt megállnék egy kicsit. Ash azt állítja, hogy 7 hónapja került ide, és úgy élte túl, hogy a hajó kapitányának ölebe lett. Lorca nem, de mi tudjuk, hogy L'Rell egy hónapja még Voq hajóján volt, tehát nem lehetett ő itt akkor a kapitány. Ebből az következik, hogy:
1. Ash több klingon kapitány babája is volt.
2. Fél évig elevickélt valahogy (ami gyakorlatilag ki van zárva), míg L'Rell lett a kapitány és ki nem szúrta magának (közvetlenül miután Voq-ot mentette meg, nem minden érzelem nélkül, elég sokat kockáztatva, hmmm)
3. Hazudik arról, hogy mikor került ide.
4. Hazudik arról, hogy ki ő, és mikor került ide.
5. Minden igaz, csak éppen besúgó, és így maradt eddig életben.

07.jpg

Michael Dr. Culberrel az oldalán megy Stamethez: a doki szerint is para a medveállatka felhasználása, mivel valóban romlik minden ugráskor az állapota. Michael és a doki szerint sem szabad ezt tovább csinálni. Stamets elhajtja a dokit, és emlékezteti Michaelt, hogy az élőlény felhasználása az ő ötlete volt, most meg kitalálja, hogy mégsem jó? Ezek ellenére megpróbál segíteni, és Tilly-vel együtt, hármasban nekiállnak kitalálni, hogy hogyan lehetne Rippert kivenni a képletből. Végigveszik, hogy mit tudnak: a hajtómű alapja egy olyan speckó gomba spórája, ami végig behálózza egy egész Világegyetemet, és aki tudja használni, gyakorlatilag bárhova elbuszozgathat rajta. A medveállatka ilyen. Képes a micélium DNS-ét kölcsönvenni, így gyakorlatilag tud kommunikálni a rendszerrel, és
meg tudja mondani, hogy hova akar menni. Ezt a képességét tudják ők felhasználni, amikor a kötőtű nagyságú "kommunikátorral" Ripperen keresztül megmondják, hogy hova akar menni a hajó.

08.jpg

Mivel a virtuális Hasfelmetszővel nem sikerült átverni a spórákat, arra jutnak, hogy az utazgatás kulcsa mindenképp  egy élő "másodpilóta", tehát kell keríteniük egy olyan élőlényt, ami ugyanerre képes, elég intelligens, hogy felfogja, mit kell csinálnia, és persze együttműködő. Feltúrják az összes fellelhető faj adatait, de végül az jön ki, hogy egy ember lenne a legmegfelelőbb. Ezt meg is osztják a hídról (magához képest) őrjöngve lejövő Saruval, aki épp most akart ugrani, mert bemérték, hogy hol lehet Lorca, de nem tudnak indulni, mert Stamets lelőtte a hajtóművet. Mivel az ötlet, hogy ne kínozzák tovább Rippert, Michael-től származik, Saru szemében már eleve nem lehet jó dolog, emberrel amúgy sem szabadna kísérletezni, és egyébként sem érdekli semmi más, csak az, hogy összeszedjék végre Lorcát. Minden marad a régiben, Michael meg húzzon az odújába!

09.jpg

Lorca közben lekötözve kedélyesen cseveg L'Rell-el, a klingon nő tökéletesen beszél angolul. Meglepő módon tudja, hogy Lorca hajója volt ott a Corvan 2-nél, azt is tudja, hogy erre az eltűnősdire csak ez a hajó képes, "olyan, mint egy szellem". Tud Lorca sérült szeméről is, így azokat szétfeszítve kínozza a kapitányt; lehet, hogy ez csak akkor jutott eszébe, amikor Lorca beszólt neki Ash miatt: még az "alkatrészek sem kompatibilisek", mit akar tőle, tiszta gáz. Mikor az őrök visszaviszik a kapitányt a cellába, az első dolga az, hogy lebuktassa a besúgót: Harry bogaráról leszed egy kütyüt, amin keresztül Mudd infót szivárogtatott a foglyokról, a sütilopás csak álca volt. Csak így történhetett az, hogy L'Rell-től a saját szavait hallotta vissza. Nagyon pipa a hős szerelmesre, meg a bogarára, utóbbit a falhoz is vágja. Cserébe Harry befújja Ash előtt, hogy Lorca egy USS Buran nevű hajónak volt a kapitánya, és amikor az ütközetbe került a klingonokkal, a kapitány meglógott és hagyta veszni a legénységet. Lorca kijavítja: igen, megszökött, de ő robbantotta fel a hajót (ekkor sérült meg a szeme), hogy az embereit ne vigyék a Qo'nos-ra, mert az még a halálnál is rosszabb. Harry végső konklúzióként megállapítja, hogy hármójuk közül egyikük sem jobb a másiknál.

10.jpg

A Discovery-n belövik Lorca feltételezett helyét, és ugranak. Hasfelmetsző már mindenki számára egyértelműen szenved, majd az ugrás után összeesik, és összegömbölyödve összezsugorodik, nem mozdul többé. A doki szerint már alig él, és ez az állapot a végső reakció arra az ellenséges környezetre, amit ők teremtettek neki. Saru szerint csak fel kell ébreszteni a csucsukából, valahogy ki kell jutniuk majd a klingon területről, tehát élessze fel a lényt, még ha az bele is hal. A doki közli, hogy ő ebben biztos nem vesz részt, mire Saru a szintén ott álldogáló Stamets-nek adja ki az ukászt, akinek, úgy tűnik, nincs ezzel problémája.

11.jpg

A klingon hajón közben az őrök megint jönnek piszkálni a foglyokat, vinnék az egyiket, talán megéheztek a többiek odakinn. A szokásos kérdést is felteszik, ám mielőtt Lorca rámutatna Harry-re, Ash önként vállalkozik, hogy most ő megy. Szegényt pont úgy verik puhára, mint az ismeretlen föderációs tisztet kicsit korábban, ám mikor Tyler a földre kerül, és a klingon épp eltörné a nyakát egy rúgással, hirtelen felugrik és megtámadja, miközben Lorca a másik őrnek esik neki, és rövid időn belül le is nyomják őket. Harry elismerését fejezi ki az ügyes akció láttán, és már magabiztosan menne is a többiekkel, de Lorca kijelenti, hogy ő marad, nincs szükség árulóra. Ez morálisan kicsit megkérdőjelezhető, de tény, hogy egyszer már feldobta őket, és valószínűleg legközelebb sem számíthatnának rá, ha bajba kerülnek. Harry-nek ez persze nem tetszik, először meggyőzni akarja Lorcát, majd könyörög, végül fenyegetőzik, de a kapitányt egyik sem hatja meg, frankón otthagyják.

12.jpg


Menekülés közben néhány klingonba botlanak, akik nem szeretnék, hogy elmenjenek; a csetepatéban Ash meg is sérül, és csak lassítja a kapitányt. Az letámasztja egy csendes sarokban, hogy majd visszajön érte. Természetesen megjelenik L'Rell, akinek -végső elkeseredésében- Ash puszta ököllel esik neki, és talán agyon is veri, ha nem jelenik meg egy klingon katona, akit viszont Lorca lő le, mielőtt az lelőhetné Ash-t. Lorca L'Rell-t is meglövi, de "csak" az arcát égeti meg nagyon csúnyán, nem sikerül megölnie. Elcsórnak egy vadászt, és néhány másik klingon vadásszal a sarkukban elindulnak a nagyvilágba, nem tudják, hogy a Discovery ott rejtőzködik nem messze.

13.jpg

Saruék észreveszik őket, de azt hiszik, hogy lebuktak és őket akarják támadni a klingonok. Mielőtt kilőnék mindegyik vadászt egy szálig, Sarunak leesik, hogy a raj nem együtt van, hanem az elsőt üldözi a többi, az lesz a kapitányuk! A tipp bejön, mindenki boldog, és pont mikor kilőnék az üldözőik Lorcáék ladikját, átsugározzák a két szökevényt a Discovery-re. A klingonok észreveszik a Discovery-t, elkezdik támadni, így mindenképp ugrani kell, de gyorsan, Stamets szerint mehet a menet, hajrá. Az egész akció nagyon jól sikerül, meglett a kapitány, sikerült az ugrás, csak Stamets nem válaszol a gépházból. A spórás üvegkabinban találják meg Hasfelmetsző helyén, eszméletlenül, elég hamar kiderül, hogy beadta magának a medveállatka DNS vegyületét, így kommunikálni tudott a micélium hálózattal, tehát ő volt a legutolsó ugrás "pilótája", csak épp nem bírta. Kisvártatva magához tér, és a siker hírétől eszelős nevetésben tör ki. Kicsit ijesztő. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy nincs baja.

14.jpg

Saru bemegy Michael-hez, kb elássák a csatabárdot. Saru bevallja, hogy neki tulajdonképpen az a baja, hogy Michael elvette tőle annak lehetőségét, hogy Philippa mellett elsőtiszt lehessen, és mindazt megtanulhassa tőle, amit Michael megtanult; pont az előtt csinálta a balhét, hogy kaphatott volna egy saját hajót (mármint Michael), és miután elhúzott volna végre, Saru vette volna át a helyét. De nem így történt, ugyebár. Michael szerint Saru jól helytállt ebben a Lorcát keresős történetben, sőt, oda is ajándékozza neki a teleszkópot, amit Philippától örökölt. Saru öröme eszébe juttatja, hogy miért is jött: most, hogy már Hasfelmetsző tényleg a halál szélére sodródott, Michael dolga az, hogy megmentse. Kösz. Michael úgy gondolja, hogy ha kirakják az űrbe Rippert egy kis spórával körbefújva, akkor összeszedheti magát. Tilly-vel szabadon is eresztik szegényt; a terv bejön, mihelyst kinn van az űrben, a lény teljesen magához tér, és kereket old. Egy életre megtanulta, hogy az embertől távol kell magát tartania.

15.jpg

Stamets esti fogmosás közben elmeséli Dr. Culber-nek, hogy milyen fantasztikus volt látni az évek óta kutatott micélium-hálózatot "belülről"; meg meg is akarta menteni a kapitányt, no meg szíve választottját, és tudta, hogy a doki dobja őt, ha Rippert tovább kínozzák. Ezért csinálta, amit csinált, de minden OK, teljesen jól van, nincs ennek a DNS cserélős, Univerzumban ugrálós dolognak semmi mellékhatása. Nincs. Semmi. Tök jól van. Tényleg. Eztán mind a kettő kimegy a fürdőből...

és Stamets tükörképe továbbra is bámul át a másik oldalról az "itteni" üres fürdőszobára, majd mosolyogva elballag a tükörvilág tükörhajójának tükörkabinjába....

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezneménvagyok 2017.12.14. 18:46:47

Kezdem sejteni, mi lehetett az a "minden", amit Voq-nak fel kellett áldoznia. Ha igazam van, Ash körül valóban minden kamu, egy dolgot kivéve: hogy L'Rell kedveli... :-)
süti beállítások módosítása