Hogy volt?

Birmingham bandája 4x02

2017. december 06. 11:00 - lopezalapazi

Ennek a résznek féltem nekikezdeni, mert mi van, ha nem hal meg senki: ez a sorozat is beszáll a gagyi megoldások fostengerébe, ha meg igen, akkor legalább egy fontos karakter odalesz.

t_mezitelen.png

Nem tolják az arcunkba egyből hogy mik a következmények, de valószínűleg Tommy nem jókedvében mélázik teljesen meztelenül a régi háza ablakában. Lassú zenére (persze, h Nick Cave - megint csak tökéletes dalválasztás, akit érdekel érdemes a szövegre is figyelni), gyors snitteken néhol még a lövöldözés helyszínén láthatjuk halódni Johnt és Michaelt, néhol pedig csak Michaelt mutatják ahogy kínlódik és a műtőbe tolják befelé. De az gyanús, h Johnt egy idő után már nem vágják be.

m2.png

j.png

Polly viszonylag jól bírja, tejfeles szájú kispöcsök helyett rendes katonákat követel a műtőbe őrködni. Aztán Tommyt látjuk belépni egy terembe, ahol az ajtó tejüvegén áttetsző, fordított Mortuary felirat sem sok jót sejtet. Ó, de sajnálom! Johnny meghatározó szereplő volt és nagy figura.

mortuary.png

Tom és Arthur búcsú gyanánt belefognának egy versbe (? A zord tél közepén…), de nem sokra jutnak, mert a szokott őrjöngés és átkozódás kíséretében megérkezik Esme. Hamar kiparancsolja őket, és leszedi az aranyakat Johnról, hogy megszabadulhasson az átkozott Shelbyktől és a Lee családdal meg a gyerekekkel tovavándoroljon.

gyasz_3.png

gyasz_2.png

Aztán kiderül, h nem csak passzióból merengett tök pucéran az ablakban Tommy, hanem fürdeni készült, mert családi tanácskozás következik. Thomas előad, Polly megint részeg és (érthető okokból) kötözködik, Arthur megesküszik, h egy Luca feliratú golyót küld majd a név tulajdonosának fejébe, csak a szokásos.

cs_t.png

cs_tp.png

Ami újdonság, h Tommy üzent Aberama Goldnak (mert katonákra van szüksége), és ezt az egybegyűltek egyöntetű felhördüléssel veszik tudomásul. John, Lee-éktől, ellenzi a tervet, mert ezek vademberek. De bizonyára tud vmit az, akinek a neve hallatán még a pikey-k is csak köpnek egyet. A rendőrök a (Tommy szerint) kitörőfélben lévő forradalommal vannak elfoglalva, így nem segítenek. (Ada csak legyint egyet a bolsikra, töketlen banda az - márpedig neki első kézből vannak tapasztalatai.) Végül szavaznak: 5 béke, 2 fegyverszünet és egy tartózkodás mellett megszavazzák a háborút. Közben pedig Tommy Finnt is nagykorúsítja, az asztal megüresedett helyére ülhet, sőt még szavazhat is.

ch.png

A felnőtt Charlie és Curly (a félbolond lovász még az első évadból) kb. „a tökös és töketlen fecske repülési sebessége”-szintű keresztkérdésekkel vegzálják a kerületet, helyes válasz estén felfegyverezve a delikvenst.

ch_c1.png

Johnny hagyományos pikey temetést kap, állítólag azt akart, de a későbbi események fényében erre mérget nem vennék. Tommy a búcsúbeszédében megfejti, h miért kezdtek Arthurral verselni a halottasházban: egyszer, még a Nagy Háborúban már meghaltak együtt: Arthur, John, Tommy, Danny, Freddie és Jeremiah (aki nehezítésként még Jesus is, nem kispályás) – nem volt lőszer, ottmaradtak egyedül, jobb híján várták a poroszokat. Közben meg énekelték a Zord tél közepén-t. A lényeg: úgy döntöttek, ott ők akkor már meghaltak, aztán minden más ami jön, csak ráadás.

t_peaky2.png

t_peaky1.png

Közben két olasz tart célra, Tommyt lőnék le lesből. De Kisujj ráugrik az egyikre és megkéseli kb kétszázszor, nahát, télleg milyen vad ez az Aberama. Polly most azon hisztériázik, h Tom még az öccse temetését sem tiszteli, és csalinak használta a maradék családot.

t_peaky3.png

Tommy kiakad, megint úgy érzi, ideje helyre tenni a népeket: nincs picsogás, aki akar, az mehet megdögleni, és nem megy senki utána. (Azért látszik, h egy kicsit be van tojva, mi lesz, ha Polly néni tényleg nekiindul.) Linda le is lépne, erre Arthur is megpróbál keménykedni a nejével, de ez nem az a viszony. Ada menti meg a helyzetet, megmagyarázza az ostoba nőnek h nem mehet sehova, mert akkor túszul ejtik őt és a gyereket is. Érdekes, ahhoz képest, h Ada volt itt a legnagyobb nő- és minden-egyéb-jogi aktivista, ebben az évadban már feltétel nélkül Tommy mellett áll.

tpikey.png

Polly a kórházban látogatja Michaelt. Az őrség még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, a három emberből csak Michael van ébren, mikor Polly megérkezik. De úgy látszik, Michael őrzi saját magát, köszöni szépen. Egész jól van, és ez úgy lehetséges, h csak egy teljes értékű golyó találta el, egy másik gellert kapott, kettő pedig használt volt. Aha. Tehát azok átmentek Johnon.

pm.png

Polly előadja zseniális tervét, miszerint ők ketten meglépnek Ausztráliába, mert ott szerinte nincsenek olaszok. Öt hét múlva Michael helyreáll, és már mehetnek is. De Michael ettől racionálisabb, intézkedne a félbemaradt ügyeiben, szeretne Tommyval is beszélni, de Polly ezt megtiltja. Michael rávilágít, h ő lassabban fog helyrejönni, mint ahogy Pollynak le kell jönnie a szerekről, mert Tommy egyedül szétesik, és ha ő is összeomlik, akkor ugye itt mindenkinek vége. Egyre szimpatikusabb ez a gyerek, gyanús, h tényleg örökösnek szánják. Ha már a neve is erre predesztinálja, ugye.

pm1.png

Aberamát már Kisujj korában is szerettem, és most is jó (de hát itt mindenki az). Tényleg egy kis geci, de nem tudja még, kivel szállt versenybe ebben a témában. Kinézte magának Charlie műhelyét, azt is az alku részévé tenné. Tommy pénzfeldobást ajánl: ha veszít, odaadja neki a műhelyt, de ha nyer, megdugja Goldék legszebbik lányát, ha-ha. Aberama valamiért nem kíván fogadni - így tehát Tommy most rövid úton megrendszabályozta, de az látszik, h lesznek még vele gondok. 

ag.png

Aztán kevésbé úri módon, de megülik a Karácsonyt. Az élő John a háztartásvezetésen aggódik, Aberama Gold nehogy azt higgye már, nem úri népek laknak itt. Az úrinők viszont méltatlankodnak a körülmények miatt (Polly szerint a tűsarkú nem kompatibilis a lószarral - mondjuk van benne vmi.)

nok.png

tp.png

Tom béke-rumot nyújtana Pollyanak, de az már ide kevés lesz. Úgy tűnik, a matriarcha megfontolta Michael szavait és visszatér a régi szerepébe, még a piát is kiönti. Épkézlábnak tűnő tanácsokat is ad: Lizzie nézzen utána Tom kurváinak, mert kihasználhatják a gyengeségét, ne vegyenek fel új embereket a gyárba csak kellő átvilágítás után, Gold pedig biztosan akar vmit a pénzen kívül is. Nem mintha Tom valaha is meghallgatta volna mások tanácsait, de úgy látszik, most, h Polly már boszorkány, jobban hallgat rá.

at.png

 És Tommy már megy is néhány sörrel, (basszus, ezek kifogytak a whiskeyből? nagyobb szarban lehetnek, mint bárki gondolta) kipuhatolni Aberama valódi szándékát. És tényleg van neki, Polly tehát mégsem csak okleveles könyvelő. Aberama a fiából akar bokszolót faragni, és/vagy üzletet csinálni. A gyerek be is mutatja amit tud,  de egyelőre inkább tűnik röhejesnek mint bokszolónak. 

kid.png

Őrmester Tommyt keresi, de Linda nyit neki ajtót. Szeretné figyelmezetni a főnököt, h megjöttek a hírszerzés emberei Ada után nyomozni, ugyanis meglátásuk szerint ő a kitörőfélben lévő birminghami forradalom leendő vezetője. Miért van az az érzésem, h ez az üzenet nem fog célba érni?

May (Tommy második évados hentergőpajtása) jő, mert Tommy még az előző évad végén belengette, h vesz majd egy versenylovat, és a csaj vagy azt, vagy  Tommyt akarja tréningelni. Curly készségesen beszámol neki mindenről: Tommy jól van, csak kicsit ideges, mert vmi maffia mindenkit meg akar ölni. De amúgy minden rendben lesz, mert vannak gránátok meg Polly is újra itt. Tök ari.

cha.png

may.png

Tommy bunyót szervez az új kisfiúnak, a legjobb üzemi nehézsúlyú öklözőt veszi rá egy kis pénzért a verekedésre. Közben a titkára szerint épp kitörőben van a cégnél is a forradalom, de vmiért ez most Tommyt nem izgatja, pedig ettől alaposabb embernek ismertem.

box.png

box1.png

Bonnie, a hülyehajú elugrál az ütések elől: az atyai tanács az volt, h ne üsse ki túl gyorsan az ellenfelét mert az nem profi. További tíz másodperc után Aberama úgy dönt, h már láttak eleget és kivégezteti Bonnie-val a nehézsúlyút. (Én meg mindig azt hittem, h a Clyde a fiú.) Arthurnak persze felcsillan a szeme. Tommyban is felhorgad az üzletember, ezen kívül jó lesz golyófogónak is a gyerek a későbbiekben, így felveszi peaky blinder-nek. A felavatás annyiból áll, h odaadja neki a beretvákkal megtűzdelt Micisapkáját. Aberama ezen kívül még annak is örülhet, h a boszorkány-könyvelővel kell megtárgyalnia a pénzügyeket. (Elég alaposan megnézte magának a temetésen.)

t2.png

t1.png

Jessie Eden érkezik. Rövid megbeszélést folytatnak Tommyval: a nő nehezményezi, h Tom csökkentette az emberek bérét 5 schillinggel, Tommy meg számonkéri a nőn, h azt ígérte, ha ezt megteszi, sztrájkba hívja az embereket. Ezek szerint azért hajtotta el a titkárt mikor az a híreket hozta az emberek elégedetlenségéről, mert most neki is jól jönne a felfordulás. A csaj még egy kicsit értetlenkedik, de Tommy biztatja, h fújja már meg a szaros sípját. És lőn, és ekkor az egész gyár egyöntetűleg kivonul: sztrájkfegyelem terén lenne mit tanulnia tőlük a maiaknak.

Tommy Tiffany-lámpáktól hemzsegő irodájába érkezik a titkár, h ő megmondta, meg h bejelentsen vkit az Európai Kereskedelmi Tanácstól egyenesen Párizsból. És bassza meg, nem más lép be, mint Luca Changretta!

bodri_in_the_house.png                                        Bodri in the house – na jó, ezt loptam, de csak félig

t_tatva.png

Egészen enyhén feszült pillanatoknak lehetünk szemtanúi. Tommy kb húsz másodpercig tátott szájjal ácsorog. Így ránézésre első pillanatban gyanút fogott, néhány kérdés után pedig már biztos benne, h kivel áll szemben, ezért jónak látja a zakója zsebében lévő pisztolya közelségéből tárgyalni. Changretta mutogatja az öltönyét mennyire menő, és nem mellesleg azt is, h fegyvertelen. Máris imádom! Kétség nem fér hozzá, h Brody is a Peaky Blinder-es szerepére lett kitalálva.

mr_changretta.png

bodri.png

„Fenacci. Olasz.” – mondja az öltönyére és magára célozva, csak h ne kelljen bemutatkoznia. Abbéli csudálkozásának is hangot ad, h mennyire könnyű volt ide besétálnia. Mondjuk ezen Tommy is eléggé meg van lepve. Tom végre előhúzza a pisztolyát, de annak a tára már üres - Luca nem hülye ennyire leegyszerűsíteni a helyzetet. Aztán kipakolja a lőszereket szép sorban az asztalra, mindegyiket társítja is egy-egy Shelby nevével – hoppá, hát a Johnny-é meg már nem használt? - vágja oda Tomhoz.

golyok.png

Luca elmagyarázza nekem is, h mégis mi értelme volt ennek az egész levélküldözgetésnek: náluk a vendetta olyan hagyomány, mint máshol a karácsony. És megvan a megfelelő koreográfiája, nem csak úgy lepuffantgatják álmában az illetőt. Tommy lesz az utolsó, akit a családjából kivégeznek, h tudja, h miért, és h fájjon amennyire kell. (A kedves mama javasolta ezt az opciót, ismerve Tommyt. De érdekes, az öreg szülék egy nagyon kedves idős pár benyomását keltették, nehezen összeegyeztethető ez Changrettával. Persze Hitlert is nevelte vki.) Ez valóban egy másik dimenzióban létező szervezet a Peaky Blinders-hez hasonlítva. Az egész beszélgetésből is az jön le, h mennyire iciri-piciri kispályás Tommy Shelby Luca Changrettához képest.

bodri1.png

Luca javasolja, h ezt a becsületbeli játékot meg játsszák tisztességesen! Nincs civil, nincs gyerek, nincs rendőrség – dolgozzák ki kooperatíve a szabályokat. Végül egy-egy westernhősöket-idéző félmosollyal érzékeltetik, hogy this is a beginning of a beautiful friendship – lehetne.

felmosoly1.png

felmosoly2.png

Tommyék egy harmadik Johnny, a Cash zenéjére nosztalgiáznak és gyászolnak kicsit. Tommy szerint azonban az öreg mester hiába dalolja azt, nincs tovább, egyszerűen csak elmennek. Előbb Grace, most John. Egyébként ez a nihilizmusa szépen rímel még az előző rész kezdő dalára (No heaven, no hell, no innocence). Hát, God bless you, Johnny fokkin Shelby, nélküled már nem lesz ugyanaz!

gyasz1.png

Aztán a végén még Tommy beleereszt egy tárat a nem mutatják, h mibe, lehet kóbor macska, maffiózó, v csak gyakorol?

t_lo.png

A nagyszabású történetvezetéstől tehát most vissza a kezdetekhez, egyelőre semmi Churchill, király, oroszok és világméretű összeesküvés, és ez azt gondolom, jót tesz a sorozatnak.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása