Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Birmingham bandája 4x01

2017. november 29. 09:00 - lopezalapazi

Mindenekelőtt le kell szögeznem - így az új részt megtekintve, - h ez a sorozat töretlenül zseniális. Magyar ámberek, hát mi a fokking fokkért nem néztek ti többen Peaky Blinderst??

rajzos.png

Múlt héten, ülve a tűkön minden fellelhető előzetest átnyálaztam. A BBC rajzos összefoglalója elég állat volt, a többiből meg kiderült, h nemcsak Tom Hardy és Adrien Brody lesz bevetve, hanem nagy meglepetésemre még Littlefingert is felismertem az egyik előzetesben. (Na, nem az volt a meglepi h szerepel, hanem h az én képességeim mellett, és a sok haj és egy kalap ellenére egyből kiszúrtam.) Aztán van még két sokkoló tény is, amikkel nehéz lesz együtt élni: az egyik Polly katasztrofális frizurája, (aminek és korának ellenére is még mindig irtó szexi bír lenni ez a némber), a másik meg egy régi szereplő visszatérte, akit én személy szerint nem nagyon kívántam többet látni, de ez meg csak az én bajom.

kotel.pngakasztas.png

A kezdő képkockákon a családból mindenkit - még vki olyat is akiről azt se tudom kicsoda, pedig Peaky Blindersből már kétségkívül doktorálhatnék - akasztani visznek. Kicsit segít az azonosításban, h akit nem ismerek fel, azt ordibálja h ő John Shelby – na, milyen jót tett neki a börtön, sokkal jobbképű. Polly szegény (mint egyetlen női versenyző) önálló, míg a három férfi (Michael, Arthur, John) közös akasztásra készül.

jeanne_darc.png

Ráadásul úgy tűnik, Polly már eleve félbolond lett a cellában. A matriarcha (kinézetre mint idősb Jeanne dArc) ott kattan meg végképp, mikor meglátja a kötelet. De a család férfitagjai is erősen nehezményezik h előrehozták az akasztást, mivel az csak januárban lenne aktuális. Már az egy önálló esettanulmány, ahogy fogadják az eseményt: Michael először jogi megközelítésből vitatja a dolgot aztán elájul, Johnny  igyekszik minél több őrt orrba vágni, majd röhögni az egészen, Arthur pedig most a középutat képviseli. De a kötelek árnyékában valahogy egyikük sem a pokolba vizionálja magát, inkább a mennybe kerülés miatt imádkoznak. De mindegy is, mert se menny, se pokol, ahogy az aláfestő zene is rávilágít.

m_kotel.png

Miközben már a köteleket csavarják a nyakukra, megmagyarázásra kerül h Tom mit intézett az ügyükben. Na, nem Tommy rág a szánkba, hanem egy másik Arthurral (valamiféle illetékes öregúrral) forgatott jelenetből körvonalazódik: maga a király is érintett volt a harmadik évadbeli konspirációban, ráadásul erről volt oly botor és még levelet is írt, és ez a levél végül Thomasnál landolt. Magyarul Tommy most éppen a királyt zsarolja. A kivégzéseket nem hajtották volna végre, de egy túlbuzgó bíró előrehozta azokat. Az öreg jó fej, káromkodik mint egy Mucsi kocsis, amikor ráeszmél, h egy királyt kell felébresztenie az ügyben.

oreg_arthur.png

Feszültnek szánt jelenet végeredményeként az utolsó pillanatban lefújásra kerül az akasztás – azt gondolom, nem hitte komolyan senki, h a fél Shelby Klánt egyszerre fogják kicsinálni már az évadnyitó első öt percében. Azért legalább a karakterek izgultak kicsit.

Aztán visszakapcsolnak az öreg Arthurra, mert Tomnak van még egy szerény kívánsága is az előzőek mellé: a király legyen már olyan jó, és tüntesse ki ha éppen ráér. Valószínűleg az öregnek és a nézőknek is egyszerre koppan az álluk a padlón. Eztán ugrunk is egy évet a kiírás szerint, a ceremóniából ezek szerint sajnos kimaradtunk.

tommy_hemuveg.png

És Tommy talpig úriember lett, egy szőr: sehol egy micisapka, helyette van viszont hülye kalap és még hülyébb Lennon-szemüveg. Még a Karácsonyt is a legelegánsabb birminghami hotelben tölti, derül ki a bár pincérével folytatott diskurzusból. És a családi szilveszteri partin sem óhajt/mer részt venni, annak ellenére, h még sohasem látta a szaporulatot. Mondjuk a döntésben az is segít, hogy nemigen látnák szívesen. Lizzie megszánja, és próbálja meggyőzni az ellenkezőjéről, de Tommy elhajtja.

tommy_es_lizzie.png

Állítólag semmiért nem cserélné vissza ezt a sex, drugs & rock n roll-életmódot a famíliára, még ha nem is úgy tűnik. Aztán a Karácsonyra tekintettel estére vadiúj ribizlit rendel magának, és kinyilvánítja, h eztán ő, Charlie és egy új ló képezik a családját.

Tommy velem ellentétben nagyon szereti az új szemüvegét - a szexhez sem veszi le, legalábbis ha fizetős az esemény. Nem tűnik úgy, h nagyon élvezné a helyzetét, hiába vetítette Lizzie-nek az ellenkezőjét.

after_sex1.png

Michael továbbra is Thomas-szal dolgozik - még Karácsony este is. Megbeszélésük fő témája Jessie Eden, aki nem elég, h szakszervezeti vezető, még a tetejébe nő is. (A név hallatán gyanítottam, h ő is egy valós történelmi személy, és tényleg.) A harmadik évadban is említésre került a neve, ő volt az, aki a birminghami munkásnőket (és a Shelby család női tagjait) tüntetésre bírta.

m_drogol.png

Tommy szóvá teszi még Michael intenzív drogos tevékenységét, és érdeklődik a mama felől is – na nem üdvözletét küldi, inkább arra kíváncsi, ő mit szív/szed/iszik. Hát jó sokat, és mindent, amit ér, nem nagyon volt képes megemészteni a történteket. Tommy próbálja Michaelt tanácsokkal ellátni, hogyan kéne leszedni Pollyt a szerekről, de ő maga továbbra sem szándékozik visszatérni a családba.

p_szarul_nez_ki.png

Polly tehát egyrészt a meghiúsult akasztás miatti sokk okán, másrészt a sok kemikáliától továbbra is félig meg van kattanva, és folyamatos beszélgetésben áll a minket körülvevő szellemvilággal.  A lakásában vmiért láthatunk egy nagy halom felbontatlan levelet is, a tetején egy tengerentúli küldeménnyel.

air_mail.png

Johnny csak leköltözött tanyára csirkét tenyészteni, és most éppen kurva szarul vadászik. Ő sem lehet túl elégedett az egy kacsa/két tár lövedékkel (amiből egy se talál), így elküldi a madarakat az anyjukba. Az idegösszeomlásból az éppen Bostonból megérkező Ada menti ki.

j_vadaszna.png

Aki ahogy jött, már menne is, gyanús, h nem nagyon van kedve összefutni Esmével. A cigány csaj ugyanis morcos egy kicsit, és gondolhatjuk ez mit jelent az ő vérmérsékletével. A hiszti oka, h ő végképp szakítani akar Tommyval és az egész bagázzsal, Ada pedig továbbra is elfogadja Tommy támogatását.

arthur.png

Arthurék is vidéki földesurast játszanak, szintén beszálltak a csirkebizniszbe. A rövidke jelenetből kiderül, h Linda már rég elfogyasztotta Arthur tökeit valamelyik reggelire. De tekintve, h a másik alternatíva meg az idegbeteg roncsként való vegetálás lenne, ezt úgy tűnik, nem is nagyon bánja a családfő - összeszedettebbnek néz ki mint valaha.

eden.png

Jessie Eden vonul be a gyárba, és ehhez neki kijár a (rendesen átdolgozott) főcímzene. Thomas az irodájából lesi milyen lehet ez a kékharisnya. Hát, olyan, h pl. nő létére nem átall a férfimosdóba járni. Ezenkívül nagyon képben van Tommy bizniszeiről, hosszasan sorolja a Tommy által birtokolt cégeket és egyebeket (elég menő lett a cégbirodalom egyébként).

eden1.png

Jessie megpróbálja elérni, h egyenlő béreket kapjanak a női és a férfi sodronyozók, erre Tommy előadja a racionális kapitalistát, és azt javasolja, h rendben, akkor kapnak a nők 5 schillinggel többet, a férfiak meg öttel kevesebbet, h létrejöjjön az a szent és szájbakúrt egyenlőség. A családfenntartóknak meg majd elmeséli, kinek a javaslata volt a bérrendezés. Na, erre a csaj valamiért felhúzza az orrát és sztrájkkal fenyegetőzve elviharzik.

t_e.png

Tommy már otthon, a házvezetőnővel beszélget. Karácsony estére mégsem szeretné, ha Charlie nélkülözné a családot, hát meghívta őket - na nem a rendeset, inkább a tágabb értelemben vett famíliát (magyarul ír vándorcigányok hada fogja ellepni a házat). Aztán a frissen érkezett postát nyálazza át, ő is megkapta a levelet a tengerentúlról. Családja többi tagjával ellentétben ő képes és ki is bontja, és le is sápad menten.

tommy_lesapad.png

Ada tehát végiglátogatja a darabjaira esett családot, és minket is visz családlátogatni. Linda szerint minden szuper, Arthur előző vállalkozásaiból (mi van?? vicces…) kényelmesen megélnek, Arthur így önkéntes munka keretében kripliket fuvarozik és nagyon élvezi. Na, Ada arckifejezését erre látni érdemes, kegyetlenül küzd, h ne kezdjen fetrengeni a röhögéstől. Arthur, a Peaky Blinders labilis végrehajtója a bénák és öregek gyámolítója. Aha. Aki mellesleg szívesen nyitna egy szerelőműhelyt, de Linda nem annyira lelkes. Úgyh borítékolható, h a következő 50 évre Arthurnak marad a kertészkedés mint legfőbb izgalmi forrás.

ada.png

Johnny mégis postát bontott, ő is kapott légipostás levelet, mint kiderül, Luca Changretta-tól. (Ráadásul most tűnik fel h nem tette magáévá a börtönviseletet és sajnos megborotválkozott, de ez most off, bocs.) Egyből híjja is a bátyját, kapott-e mindenki ilyen maffia-szarságot, mert ha a szicíliai fokkin maffia new york-i tagozata fekete kezet küld, az biztos nem jelent túl jót. Közösen kihámozzák, mert már ők se nagyon emlékeznek rá, ki is az a Luca Changretta: hát annak az öreg maffiózónak a legidősebb fia, aki egyrészt Adrien Brody, másrészt meg ezek szerint eléggé ideges, mert Arthur kinyírta a papáját. Egyébként valamikor a harmadik évad elején történt az eset: az apuka rendelte el Grace megölését, emiatt Tommy már elkezdte volna apró darabokra szeletelni, de Arthur inkább fejbelőtte - egyrészt kegyelemből, másrészt meg h Tommy megcibált lelke ne sérüljön még tovább. És az is milyen jó már, h ebben a sorozatban semmi nem marad következmények nélkül.

johnny1.png

Arthurnak telefonálgatás közben időlegesen sikerült visszarögzíteni a tökeit, így felszólítja Adát h tartson vele megbeszélni vmit, Lindát pedig jedi-erővel visszaparancsolja a kanapéra. De miért várt egy évig Brody – kérdi Arthur, de szerintem nem ez a jó kérdés itten, mer a maffia nem felejt és kész, pont mint Észak, hanem h mi a tosznak levelezgetnek ezek folyton? Miért nem lőnek le egyszerűen mindenkit a picsába, ezt sose értettem. Esmé pedig, ah várható volt, kevésbé intelligensen reagálja le a helyzetet, miszerint a nőknek most kuss.

esme_ideges.png

És akkor megérkezik Luca Changretta, útlevél ellenőrzés, hajókikötő. Na, így kell ezt csinálni, ez nem egy Negan-féle pojáca.  Egy jó szó van rá: vérfagyasztó. Tényleg. Főleg, mikor benyögi, h a látogatása célja: plezsör. Nagyon jó kis főellenség lesz Adrien Brody, már ebből a 20 másodpercből világossá válik.

brody.png

Polly szenved megint Michaellel. Whiskyt és gyógyszert vacsorál, ennek ellenére elég összeszedett, lehet, h ez az első adagja ma. És vág az esze, Michaelen azonnal átlát. Nyilván Tommy javasolta neki a módszereket, amikkel igyekszik őt távol tartani az addikciótól.

kari.png

Tommyéknál a Mikulás szintén whiskey-t iszik, legalábbis azt készítenek ki neki a süti mellé fogyasztásra. Aztán Tommy meghall egy kocsit közeledni a felhajtón, és elég idegesen előszed egyet az indokoltan nagy fegyverarzenáljából. De csak Ada az. Tommy szerint a maffia ellen az egyetlen lehetőségük az, ha újra egy lesz a család, tehát haza kell költözniük, mert az ősi fészekben mindenki az ő emberük. Az írók tehát elég jó külső fenyegetést találtak, amivel gyorsan feloldják a problémát amit a széthullott család jelentett.

fegyverek.png

Johnék megbeszélték, h önállóan is képesek megvédeni magukat, Esmé ezek szerint nagyobb fenyegetést lát Tom Shelbyben mint a new york-i maffiában. Ennek megfelelően Johnny-boy Rambonak öltözik, ami természetesen beindítja neje fantáziáját. Éjszaka mindenki fegyverhalmokkal alszik / fegyvereket szorongat, Tommy és Arthur pedig megejtik az első beszélgetésüket, gyanítom egy teljes év után.

johnny_rambo.png

Polly nehezményezi, h a fiának épp Karácsony este jut eszébe leszednie minden szerről, de hiába, mert Michael kihajított minden gyógyszert a budiba. A balhéra toppan be Ada, értesíteni őket a fejleményekről. Na, a többit már tudjuk, fekete kéz és maffia, ebben a témában pedig Family Meeting holnap délben.

Tommy cselédje nagy kínban van, már megint a karácsonyi vacsoravendégek számával és érkezési idejével kénytelen zaklatni a háziurat. Hiába magyarázza már sokadszor Tom, h ezek a vándorcigók csak úgy jönnek meg mennek, úgymond a munkaköri leírásuk ez nekik. De a szakács csak nem nyugszik, és ez szöget üt Tommy fejébe. Ráadásul új, és olasz a munkaerő. Érdekes. És van neki segédje is, aki meg fura.

cseled.png

Na, ezek után már Tommy maga jár a dolgok végére. Lemegy bemutatkozni a szakácsnak, és rövid úton kideríti, h helyes volt a megérzése, a segéd egy new york-i olasz bérgyilkos. Nincs mit tenni, Tommy kénytelen egy méretes húskampóval kibelezni, majd lelőni a delikvenst. A művelet roppant látványos, és hamarosan hangulatos kis mészárszékké változtatja a karácsonyi konyhát.

vereskezu_tom.png                                                     -Véres a kezem!      -Óó, az enyém is!

tommy_mesarosh.png                                                                      Tommy Mesarosh

meszaros.png

Az ügybe belekeveredett Sabini is (a londoni olasz maffiafőnök, akinek Tommy a fejére nőtt). Ő küldte a szakácsot, akit Tom most visszapostáz, és így mint szemtanú elmondhatja Sabininek, h Tommy sem szarral gurigázik - ha esetleg eddig nem tűnt volna fel neki.

És jön Wolf, a problémamegoldó, akarom mondani Johnny a Lee famíliából, de ő is hasonszőrű problémákat old meg. Közben csodálkozik kicsit, azt hitte, Tommy már nagyobb pályás az SK gyilkolászástól. De ezek szerint van, ami sosenem változik - szűri le a következtetést: Tommy ugyanaz a vad cigány maradt, hiába a kerek szemüveg.

wolf.png

És innentől kezdve élesedik a helyzet: Tommy gyors pakolásba kezd, magához veszi Charlie-t,a mamit, egy puskát és a karácsonyi ajándékokat, értesíti Michaelt h szedjen össze mindenkit, és húzás haza Small Heath-be. Michael elmegy összeszedni Johnnyékat, persze a cigány csaj ahelyett hogy pakolna, nekiugrik hogy kikaparja a szemét. John megint azzal vergődik, h ő valaki, ergo nem lehet csak úgy egyszerűen lelőni:  -Mi vagyunk a Peaky fokkin Blinders! – kiabálja a ház előtt (mert hol máshol). - Csak együtt vagyunk a Peaky fokkin Blinders, és még úgy is csak igen kis pöcsök vagyunk a maffiához képest – világít rá Michael lényeglátóan.

gaz_van.png

És eddigre pont meg is érkezik a maffia, h bebizonyítsa, h ez bizony az a sorozat, ahol de, le lehet lőni akárkit, még ha főszereplő is az illető. Mert a bánatos francba, már az első rész végén szitává lövik Johnt és Michaelt. Hát nem tudom. Mert ráadásul  ez nem is az a sorozat amelyikben előfordulna, h a delikvens kicsit rosszul van, de majd úgyis kiheveri v egyéb baromság. A kettőből legalább egy tuti menni fog. Á, de nagy kár értük!

vege.png

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.29. 16:09:33

"ez a sorozat töretlenül zseniális. Magyar ámberek, hát mi a fokking fokkért nem néztek ti többen Peaky Blinderst??"
ne tudd meg, mi mennyi energiát feccölök bele, h folyton ajánlom a haveri körnek!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.29. 21:45:14

@Biriksz_Krokiksz!:

tsakis mijattad fogom eccer elkezdeni ;)

de még nem

lopezalapazi 2017.11.29. 22:35:15

@Biriksz_Krokiksz!:
Pedig az igazán jó sorozatokat Magyarországon is nézik, ezért sem értem. Örülök, h van aki még terjeszti az igét. :)

2017.11.29. 23:03:57

@lopezalapazi: tippre, akik nézik, nem kibeszélősök, inkább csendes rajongók. (az sztem jobb)

lopezalapazi 2017.12.11. 23:52:35

Tizedannyian se töltik le mint a TWD-t, ebből gondolom h nem nézik.
süti beállítások módosítása