Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek: Discovery 1x03 - Context Is for Kings

2017. november 28. 13:00 - nёmere

Emlékeztetőül, az előző részben kitört a klingon-föderáció háború, és az első csatában a klingonok úgy eltaposták a föderáció flottáját, mint a cigicsikket, majd a Csillagflotta minden bajért Michael Burnham-et, a Shenzou hajó elsőtisztjét vette elő, és életfogytiglani börtönre ítélték. Most, 6 hónappal később Michael egy börtönkomppal utazik három másik elítélt vidám társaságában a Tellun nevű bolygóra, ahol egy bányában fognak dolgozni. Történt egy baleset, ahol egy csomó fogoly odalett, szóval van üresedés, lehet menni lapátolni a háborúra valót. Az egyik rab felismeri Michaelt, és szívesen el is újságolja a többieknek, hogy ő a Csillagflotta első lázadója, neki köszönhetik ezt az új háborút.

01.jpg

Az előző részhez az egyik kommentben valaki írta, hogy nem létezik, hogy ő lett volna az első lázadó a történelemben, kicsit túlzott a hiszti. Én is ezt hittem, de ezek szerint létezhet. Mindenki hallott róla, mindenki gyűlöli, ráadásul az egyik fogoly belöki, hogy az unokatesója az Európán volt, amikor az felrobbant, több, mint 8000 ember veszett oda a balhéban. Michael pontosít, 8186 ember veszett oda. Ennek az elég messzire mutató beszélgetésnek vet véget a vészriadó: egy organizmus támadta meg a kompot, ami elektromossággal táplálkozik, és ha nem lesznek nagyon gyorsan kiebrudalva, akkor felfalják a járgány minden elektromos ellátását. Ezután vagy megfulladnak, vagy megfagynak, melyik jön hamarabb. Úgy tűnhet, mintha Michealnek ez nem is lenne ellenére, talán úgy gondolja, hogy meg is érdemli. A pilóta kimegy rovarírtani, és amikor a rabok már megnyugodnának, hogy majd megoldja, elpördül mellettük. Kinn az űrben. Ezek szerint mégsem oldja meg. Erre mindenki pánikszerűen próbál szabadulni a bilincseitől, egyedül a száműzött üldögél nyugodtan, és várja az elkerülhetetlent. Elég rövid rész lenne, ha ez tényleg igy történne, és tényleg, egyszercsak egy vonósugár összepecázza őket: megérkezett a Discovery! (és mintha R2-D2 lenne a tetején.)

02.jpg

Dokkolás után kiszálláskor a vörös szőnyeg, és a fanfárok helyett a biztonságiak főnöke, Landry parancsnok fogadja őket, biztos, ami biztos, leszemetezve a bagázst, külön megnézve magának Michaelt, és jó hangosan mondja a nevét, hogy senkiben se' maradjon kétség, ki is ő. Mielőtt a fogdára vinnék őket, beengedik tápolni csapatot a kajáldára, ahol Michael összefut Keylával, aki a Shenzou-n irányító volt, és aki nem örül a viszontlátásnak, a fején virító implantátum amúgy is minden nap emlékezteti őt a sikeres együttműködésükre. A kantinban a levegő megfagy, a hangulatnak neki lehetne támasztani a biciklit, mindenki gyűlölettel méricskéli. Letelepedik a már falatozó foglyok közé, mikor az egyik feldobja az ötletet, hogy mi lenne, ha a nemes háborúnak mától fogva 8187 áldozata lenne, ő már múgy is elítélt, megteszi azt, amit a többiek csak szeretnének vele csinálni (ezt nem mondja, csak gondolom, hogy gondolja), és neki is esnek lendületből. A szomszéd asztalnál ülő őr egyből felugrik, de Landry leállítja, és csak mikor Michael mindenkit lecsapott, lép közbe, hogy vége a hancúrozásnak, várja őt a kapitány. Ugrott az ebéd.

03.jpg

A parancsnoki hídon Sarut látja az elsőtiszti székben, egyik sem akar hinni a szemének, mikor meglátja a másikat. A kapitány egy sejtelmesen sötét szobában fogadja, volt egy kis balhé a múltban, nem bírja a fényt. Gabriel Lorca, a USS Discovery kapitánya. Szerencsesütivel kínálja, mondván, családi vállalkozás volt, ami kisegítette őket a nyomorból, hogy megéljék a jobb időket, de neki köszönhetően megint kakkerben van mindenki. Michael nem kertel, megkérdi, hogy miért van a hajón, őt nem kellett volna átszállítani sehova, és a komp is irányt változtatott, sok a furcsaság. Lorca szerint ez az egész a véletlen műve, de ha már itt van, akkor segíthetne a kompot kivakarni a bogár fertőzésből. Michael nem kér ebből, mire a kapitány közli, hogy az ő hajóján nincs ingyen jegy, dolgozni fog, jó asztrofizikus, hajrá. Ott, ahol ő mondja, és akkor, amikor ő mondja. A fogdára a kantinban előadott produkciója miatt nyilvánvaló okok miatt nem küldik, szóval, kap egy kuckót.

04.jpg

Landry elkíséri a szobájához, ahova mindig be lesz zárva, amikor nem dolgozik és egyébként is mindig felügyelet alatt lesz. Már éppen befészkelné magát, amikor beront egy kissé hebrencs, vörös hajkoronás tünemény, és nagyon megörül neki, hogy mégis kapott szobatársat, holott kórosan horkol. Hurrá. A sárga rabruha, és a jelvény hiánya nem elég árulkodó, elkezd vele bazsalyogni, ő Sylvia Tilly kadét, és tök jó, hogy kapott egy beépített barátot...öööö.... vagy mégsem? Amikor Michael bemutatkozik, a kadét elkezd röhögni azon, hogy nő létére Michael a neve, és csak egy ilyenről hallott, de ő A lázadó, nyilván nem lehet ő. Mikor Michael erre nem mond semmit, leesik a tantusz. A kínos csendet a "Fekete riadó" szakítja félbe, amiről Tilly nem mond semmit, csak ledobja magát a priccsre, és elfordul. Hirtelen mindenütt buborékok jelennek meg, mintha a tárgyakból víz válna ki, de hamar vége is lesz az egésznek. Michael hiába faggatja újdonsült szobatársát, hogy mi ez az egész, nem kap választ.

05.jpg

Másnap reggel Saru fogadja az ajtóban, mint kísérő. Elmondja, hogy a Discovery a legjobb tudományos kutatóhajó jelenleg, és a szerencsétlenül elsült ütközetben, a kettős csillagnál tanúsított rátermettsége miatt kapta itt meg az első tiszti rangot (az érkezésükkor látott fekete jelvényes, fegyveres katonákról, akik néhány ajtót őriznek, nem mond persze semmit).  Amikor a múltban kezdenek el kotorászni, Saru elmondja, hogy ő elhiszi, hogy Michael mindent megbánt, és sajnálja a történteket, de ő eleve A Két Lábon Járó Veszély, és még ha Lorcát ez nem is érdekli, ő érzi ezt. Michael biztosítja róla, hogy szándékában áll visszamenni a rabos kompra, nem akar bajt, mire Saru közli, hogy tudja, de ha esetleg parádét szeretne itt is kavarni, ő jobban meg fogja védeni a kapitányát, mint anno Michael az övét. Touché!

06.jpg

Belépve a gépházba, ahol dolgozni fog, ugyanaz a fesztivál hangulat fogadja, mint mindenütt ezen a hajón. Tilly is itt dolgozik, de már ő sem jópofizik vele, sőt megkéri, hogy ne a mellette lévő computert használja, az az ott dolgozóké. Kicsit olyan a helyzet, mint amikor az utált gyereket senki nem engedi maga mellé leülni az iskolabuszon. Paul Stamets hadnagy, a kutatócsapat főnőke, elő is kerül egy elzárt részlegről és egyáltalán nem örül az új csapattagnak. Valami csillogó porszerűséget söpör le a válláról, ez később lesz érdekes. Mivel a kapitány osztotta be oda, nem dobhatja ki Michaelt, ezért a kezébe nyom két kódkészletet, hangolja össze, ha akkora okostojás! Michael le is parkol Tilly mellé, mi van pupák, csak megnyertél!

07.jpg

Már mindenki hazament vacsorázni, mikor Burnham még mindig dolgozik, majd meghallja, hogy Stamets beszélget valakivel holovonalon. Belecsöppenve még érthetetlen, hogy miről beszélnek: valamilyen kutatásról van szó, amiben a USS D „csak” "Sperien 12"-n van Lorca minden noszogatása ellenére, míg áttetsző barátjának a brigádja a Glenn nevű hajón már "Sperien 240"-ig jutott, mert kitaláltak valami korszakalkotót, és éjjelre elérik a "Sperien 900"-at. Stamets szerint ez nagyon veszélyes, mert "nagy az eltolódás", nem kellene kapkodni ennyire, nem számít, hogy 12 éve dolgoznak ezen a projecten, óvatosan kellene lépdelni. Beszélgetnének tovább, de Michael bemasírozik a képbe, mire a tudós haver lelép. Burnham leadja a házi feladatot, hogy készen van, de jobban haladna, ha tudná, hogy miről van szó, ám a hadnagy felfortyan, hogy nem fogja elárulni egy szigorúan titkos kutatásnak a részleteit egy börtöntölteléknek (ja, csak a kulcsnak számító kódokat nyomta a kezébe). Michael megmutatja, hogy hol találta meg a hibát, de a köszönet elmarad, a tudor közli, hogy tiplizhet, ő meg eltűnik a lezárt részleg ajtajában, ami lehellet minta után engedi csak be az embert. Vagy nem, ugyebár. Michaelnek nyilván ki kell derítenie, hogy mi van az ajtó másik oldalán!

08.jpg

A szálláson a bájos Tilly úgy horkizik, mint egy 120 kg-os kamionsofőr Oktoberfest után, így viszont Michael tud mintát lopni a lány „folyékony lehelletéből”. Az őt árnyékként követő őrnek nyoma sincs, és a gépházban is csak egy dolgozó van, akinek viszont nem tűnik, fel, hogy a háta mögött valaki bejön az ajtón, lekap egy dobozt a falról, kivesz belőle valamit, aztán a lezárt részleg kapuja üvöltve üdvözli Sylvia Tilly kadétot, akit valószínűleg minden ott dolgozó ismer, és Michael a legnagyobb jóindulattal sem hasonlít rá. Ám ez történt, így Michael egy nyálas törölközővel, és egy sűrített levegős belövőpisztollyal bejutt a hajó legszigorúbban őrzött részlegébe ahol egy gyönyörű melegházat talál, ami dugig van halovány fényben derengő növényekkel, meg valami szálló porféleséggel. Ezt sepergethette le Stamets is a válláról.

09.jpg

Másnap a kapitány megjelenik a laborban Saru-val, meg a rossz hírrel: a legutóbbi fekete riadó során a USS Glenn testvérhajójuk csúnya balesetet szenvedett, és mindenki odaveszett. Ez az a hajó, amin Stamets barátja szolgált. A fontos holmikat nem tudják átsugározni, mert valamiért az ottani labort pajzs védi, szóval Stamets és Landry menjenek át, szedjék össze, ami kellhet, és teli zsebbel jöjjenek vissza. Stamets magával akarja vinni a csapatát, amihez Lorca még hozzácsapja Michaelt, amivel megöli az amúgy sem rózsás hangulatot, de nem érdekli különösebben a tudós hisztije. Egyébként meg jó lenne kicsit felpörögni, mert klingon területen vannak, és mivel háború van, nem valószínű, hogy öröm lesz a találkozás.

10.jpg

Stamets "csapata"  Tillyből állhat, mert csak ő van a kompon rajtuk, a pilótán, meg a fegyveres izomagyon kívűl. Tilly a sok, picit béna fecsegés közben bocsánatot kért Michaeltől, amiért a laborban el akarta hajtani, de nem akarta, hogy a többiek azt higgyék, hogy barátok, vagy bármi. Ez nem volt szép, és az ilyen dolgain változtatni akar. Michael nem sértődik meg, de biztosítja arról, hogy barátok így sem lesznek, mert ő megy tovább a börtön komppal ugyebár. A Glenn-t meg is találják, az oldalán hatalmas karcolásokkal, ami Stamets szerint "bazídiumzsák repedés". Erre Michael lecsap, hogy ez valami spórás, virágzásos rejtvény, és bár a hadnagy az elején leoltja, lassan összáll a kép, hogy Stamets a (már) halott barátjával felfedezte a pánspermia (az élet "magja", ami mindenhol ott van az Univerzumban) alapjaként szolgáló spórák szerepét a világűrben, amik tulajdonképpen a galaxist "összetartó izmok és erek"; minden energia és az élet eredete is egyben. Ezzel a kutatással ők nagyon jól elvoltak egészen addig, míg Michael ki nem robbantotta a háborút, a tudós párost szétszedték, és már nem az élet eredetének megismeréséért dolgoztak, hanem a háborúban kell ezt a tudást valahogy hasznosítani. A barátja a kutatás miatt halt meg, ő meg átadhatja élete munkáját a háborúmániás Lorcának, aki mindenkit úgy rakosgat, ahogy kedve szottyan. Ők nem szeretik egymást. Ebben a két percben több dolgot tudtunk meg, mint az elmúlt két és fél részben összesen, elindult a történet!

11.jpg

Bejutnak a Glennre, ahol persze semmi sem működik, tök sötét van, és szétcsavarodott holtestek hevernek mindenütt. Stamets tudja, hogy miért néznek így ki, de nem mond semmit. A titokzatos zajok, elektromos kisülések sem maradhatnak el, majd találnak szétmarcangolt klingonokat is, akik viszont már a baleset után jöhettek a hajóra potyázni, ezért nincsenek felcsavarodva, ám valami nagyon csúnyán elbánt velük. Ami valószínűleg azóta is a hajón lehet. Zajt hallanak maguk mögül, mire Tilly fegyvert fog a sötétségre és kiabálva utasítja, hogy jöjjön elő. Mindenki meglepetésére egy klingon lép elő, és csissegve csitítja őket; még meglepődni sincs idejük, mert valami berántja a klingont a sötétbe, neki már vége. Ekkor meglátják a lényt, ami a trancsírozást csinálhatta: nagyon nagy, nagyon mérges, nagyon gyors, nagyon erős; négy lába van, éles fogai, de sok mindent nem lehet kivenni a sötétben. Nem is nézegetik sokáig, rohannak a gépház felé, ahol mielőtt bezárják az ajtót, szegény fegyveres kísérőjükre is lecsap a lény, ő már nem ér be.

12.jpg

A helyiségben megtalálják Stamets barátját ugyanúgy eltorzulva, mint a többieket. Az acél ajtót kezdi betörni a lény, kapkodva kezdenek letölteni mindent, ami jól jöhet, Tilly talál egy érdekes tárgyat is, azt is viszik. Az ajtó, amin elmenekülhetnének, természetesen beragadt, Landry elkezdi a fegyverével kiégetni, de úgy tűnik, hogy a gyilkos izé hamarabb fog bejutni, mint ő szétpirózná a dupla falú acélajtót. Michael vállalja, hogy elcsalja a lényt, de kell hozzá egy fézer. Rövid vita után meg is kapja, és mikor betör a Valami, magára vonja a figyelmét, míg a többiek elslisszolnak. Az instant terv szerint, ha minden föderációs hajó egyforma, akkor kergetőzik az új ismerőssel egy darabig a szervízjáratokban (hisz' ismeri az alaprajzukat, mint a tenyerét), míg a többiek elérik a kompot, és majd valahol beugrik. Mákja van, a hajók tényleg egyformák, a többiek elérik a kompot, és nem is hagyják ott az új haverjával.

13.jpg

A kalandról visszaérvén, a Discovery-n eljön a búcsú pillanata, indul a börihajó, Michaelt hívja a kapitány. Saruba fut a hídon, aki örömét fejezi ki, hogy olyan hasznos volt az átszálláskor (konkrétan megmentette az egész csapat bőrét), főleg, mert ő ajánlotta be. Nos... én nem teljesen így emlékszem rá... Hozzáteszi, hogy nagy vesztesége a Csillagflottának, hogy Burnham már nem a tagja; hát igen, könnyebben mondunk szépet annak, akiről azt hisszük, hogy megszabadulunk nemsokára tőle.

14.jpg

A kapitány egy jó hírrel fogadja: felkéri, hogy csatlakozzon a Discoveryhez. Erre Michael felsikít, és üvöltve az örömtől a kapitány nyakába ugrik...Nem. Hanem ridegen közli, hogy neki úgy rémlik, mintha a hadbíróság elítélte volna, Lorca szerint ezzel nem kell foglalkozni, ő szabad kezett kapott,hogy hogyan intézze ezt a háborút, azt vehet fel, akit akar. Michael közli, hogy amúgy sem maradna, mert itt szerinte egy spóra alapú biológiai fegyver épül, amit egyrészt tilt néhány nemzetközi egyezmény, másrészt meg nem akar benne részt venni. Szerinte a kapitány azért ilyen biztos a dolgában, mert felszedné a leppattanót, aki képzett, van tapasztalata, elég jó is abban, amit csinál, és bármit megtenne, hogy szabaduljon a büntetésétől. De orcára esés van mert ő nem ilyen, elcseszte, vállalja, és így is fog meghalni. A kapitány válasz helyett inkább átsugározza magukat a gépházba, ahol betessékeli egy üvegkalitkába, amit Michael egyébként méricskélt már egy ideje, amikor ott dolgozott. A spórákról van szó, igen, de nem fegyverként akarják felhasználni, hanem a repülést akarják forradalmasítani: az egész Univerzumot behálózó, spórák alkotta hálón utazgatva tudnának a Világegyetem egyik pontján eltűnni és a másikban megjelenni néhány másodperc alatt.  Ezt a lépéselőnyt akarják kihasználni a klingonok ellen, nem biológiai fegyvert gyártani.

15.jpg

A Glenn és a Discovery is ezen dolgozott, csak a Glenn elszúrt valamit. A Discovery egyelőre csak néhány ezer km-t tud ugrani, ez volt a fekete riadó, amikor nedvesek lettek a tárgyak. A spórákat egy speckó gombából nyerik, amit a termesztőhangárban növesztenek, de Michael is tudja ezt, hiszen betört oda. Okos fiú ez a Gabriel. Bemutatóul a kabinba enged egy vödörnyi spórát, és átutaztatja Michaelt néhány világon 10 mp alatt. A bemutatót megfejeli egy „nelegyenhiábavalóakapitányodhalála" kártyával, az aduász pedig az, hogy segített kirobbantani egy háborút, mi lenne, ha befejezni is segítene azt. Lorca szerint Michael jól átlátta a helyzetet, hogy klingonok mire készülnek a kettős csillagnál, csak balul sült el a dolog, de neki pont az tetszik, hogy beleállt a helyzetbe, bármi is volt az előírás. Context Is for Kings. Neki ilyen emberek kellenek. A termékbemutató hatott, Michael elfogadja az ajánlatot. Saru nem lesz boldog.

16.jpg

Zárásképp Lorca és Landry beszélgetnek néhány furcsa lény csontváza és teteme között egy helyiségben az új vendégükről, hogy berendezkedett-e már, miközben a Discovery porrá  lövi a Glennt. Azt hihetjük, hogy Michael-ről van szó, aztán a kapitány megköszöni hűséges és diszkrét biztonsági parancsnokának, hogy a jövevényt átsugározta a hajóra...öö... ez nem Michael lesz, itt valami büdös! Miután a nő kimegy, Lorca odamegy egy sötét ketrec szerűséghez és hívja a „cicát”. A cica hirtelen kitör a sötétből, de a ketrecet lezáró energiamezőn nem tud áttörni: nem egy bársonytappancsos dorombgombóc az, hanem a gyilkoló NagyMiaz a Glennről!

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezneménvagyok 2017.11.28. 15:15:23

Kezdem sejteni, hogy a klingonok a későbbi szériákban miért hasonlítanak sokkal jobban az emberekre. Legalábbis felmerült bennem egy ötlet ezzel kapcsolatban, kérdés, hogy a készítők meglépik-e?

Pácsó Ármándó 2017.11.28. 16:43:12

A Föderáció hajói nem éppen háborúra lehettek tervezve, mert oldalról egy hatalmas céltáblára hasonlítanak, amit a vak is eltalál. A Klingonoké sokkal jobbak.
R2D2 :-)))
A kapitány szimpi, nem olyannak tűnik, mint aki a véletlenre bízná a dolgokat.
Saru viszont nem szimpi. Félős létére miért nem megy el botanikusnak vagy szakácsnak? Elsőtiszti rangot nem adnék neki semmiképp.
Stamets hadnagy ismét plusz pont, egyedi karakter lehet a Discoveryn.
Minimum egy nyomkövetőt rakhattak volna az elítélt Burnhamra, ne mászkáljon már összevissza. Hacsak nem épp az volt a cél, hogy bizonyítsa talpraesettségét.
Köszi a hogyvoltot! :-)

ezneménvagyok 2017.11.28. 18:10:24

@Pácsó Ármándó: Mármint felülről. Felülről céltáblák :-)

Saruval szerintem előre dolgoznak a forgatókönyvírók, egy impulzív kapitány mellett kifejezetten jó lesz (már dramaturgiailag is) egy óvatos alvezér. Aki ráadásul már jól ismeri, a gyengéit is.

"Félős létére miért nem megy el botanikusnak vagy szakácsnak? " Biztos tudja, hogy a ST-univerzumban azok hullanak el elsőként, a főtisztek meg mindig megússzák... :-D

Pácsó Ármándó 2017.11.28. 18:33:13

@ezneménvagyok: Ja igen, meg alulról is :-) És elég ellőni a hajtómű tartó konzolokat (a "nyakát"), hogy biztosan ne tudjanak elmenekülni :-)
Oké, maradjon óvatos főtiszt. Akkor meg találja fel a páncélt vagy a pajzsot újra! Szaladgálnak ott hajadonfőt egy szál vékony szteccsdresszben :-)

ezneménvagyok 2017.11.28. 18:57:05

@Pácsó Ármándó: Á, nem érted te ezt a világot. Itt mindent energiamezők tartanak össze, még magát a hajót is. Tulajdonképpen a falak is csak a komfortérzet miatt vannak :-D

(Aztán hogy miért nem sülnek pirítóssá a kozmikus sugárzástól, amikor elmegy az energia... ööööö... izé... na, azt majd még kitalálom. Megvan! Be vannak oltva ellene! :-D )
süti beállítások módosítása