Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X05 - PÉNTEK, ADÉL (1)

2017. november 20. 15:00 - Zsoofka

                                                                         „Csak írja fel és én már itt sem vagyok!”

Pénteken András egy idegen rendelő előszobájában toporog. Épp az esti randit tisztázza Vandával, előbb ráhagyja a film-választást, aztán csak belebeszél. De hamar nyílik az ajtó és egy fiatal nő jelenik meg. Orvos, pszichiáter és Adélnak hívják. Dargay gyógyszerért jön ide, már menne is, csak a recept kellene… De nem ússza meg ennyivel. Kénytelen belépni a szép, világos rendelőbe. Az ellenállás az arcára van írva, bár bement, leülni már nem akar. Ő csak a gyógyszerért… Ahogy azt az egyszeri pszichológus elképzeli….

1.png

De nem, itt nem lesz egyszerű altatóhoz jutni. Muszáj lesz beszélgetni. A csaj fiatal, de erős, kiforrott jellemnek tűnik. Szeme sem rebben Dargay ellenállását látva, udvariasan, de határozottan teszi fel a kérdéseit. Stílusa más, mint amit korábban Ágnestől megszoktunk és nyilván a két terapeuta közötti kapcsolat jellege is eltérő. Ágnes érdekes módon mégis jelen van a szobában, könyvalakban. Elkészült, sőt már ki is adták a nő regényét – épp ma vette meg András. Mintha egy pajzs lenne, amit védekezésként maga elé tart. Pont úgy kapaszkodik belé, mint tegnap Edit a táskájába. Ágnes volt a tanára, a szupervízora és a terapeutája, mondja, de most sajnos elköltözött Szegedre tanszéket vezetni. Meg amúgy is, nem menne hozzá, mert túl bonyolult a kapcsolatuk. András irigy rá kissé: nem a könyv miatt, hanem mert a sok megpróbáltatás ellenére képes volt újrakezdeni. De jó lenne már felírni azt a gyógyszert, mert ….

2.png

Adél eltökélten faggatja: milyen gyógyszert szed, mennyit és mióta? Dargay türelmetlen és csak foghegyről válaszol. Előbb 10 milligrammot mond, majd 15-öt, előbb egy évről beszél, majd másfél évről. Igazából lassan már gyógyszerrel sem bír aludni, hajnal 3-kor rendre felkel. Visszatérő rémálmai vannak, de köszöni, nem akar mesélni róla. Ő egy fasza pszichológus, már diagnosztizálta saját álmát és nem, nem akarja elmesélni. Neki csak a gyógyszer kellene….

3.png

Márpedig itt beszélgetni kell, különben nincs gyógyszer. Dargay undok és morgós: leszólja a nő korát, illetve tapasztalatlansággal vádolja, bezzeg ő: 32 éve praktizál és már mindent tud önismeret terén. Tessék már felírni azt a gyógyszert és nem kellemetlenkedik itt tovább! Dargay a kliensekről beszél, elsőként Editről. Mintha könnyebb lenne saját nyomoráról a páciens tükrén keresztül beszélni. És tényleg: elmeséli a díva félelmét az öröklött rossz génről – majd egy huszárvágással édesapja Parkinson- kórjára csap át. Beszél a rettegésről, ami most kitölti a napjait: fél, hogy örökölte a nyavalyát, ami apja halálát is okozta. E miatt készül most neurológushoz.

4.png

Aztán másik párhuzamot is látni vélünk Edit és András élete között: a férfi sorsa is az (volt), hogy „megmentse” a családtagjait, édesanyját, majd később édesapját is. Közben elvált ugyan, de a gyerekei sorsa nyomasztja. Retteg a betegségtől, hisz a végén még ő fog segítségre szorulni, és ez nagyon rémisztő számára. Rettegése dühbe csap át, már csaknem úgy kiabál Adéllal, mint anno Ágnessel.

Aztán visszavesz, de a pszichológia iránt érzett ambivalens érzéseit megosztja Adéllal: „Egyre inkább látom szakmánk korlátait”. Nehéz megélni, hogy nem mindig tud segíteni, sőt nagyon ritka az, amikor látható eredményt tud elérni. Vannak percek, amikor eléri a másik lelkét, de legtöbbször „csak rángatják egymást a pácienssel, mint legyek a légypapíron”. Adél (még) nem tart itt, még túl fiatal a kiégéshez: számára azok a percek elegendő feltöltést adnak a munkához…..

7.png

Ismét egy párhuzam: Sándor esete. Az Öreg története, főleg őszintesége nagyon megérintette Dargayt. Legszívesebben megmondta volna neki, hogy együttérez vele. Andrásnak is jó lenne valaki, aki a bizalmasa, akiben feltétel nélkül megbízik. Itt van ugyan Vanda, de Adél szerint nem túl jó ómen, ha a férfi nem mer beszélni a barátnőjének alvás és egyéb problémáiról. András igyekszik megvédeni kapcsolatát, de gyenge lábakon állnak az érvei.

8.png

És igen! Végre eljutunk a receptíráshoz. Megvan a várva várt altató! Nem az, amiért jött, de talán ez is jó lesz. Kifelé menet Adél még terápiázik egy sor: András hasonló képekkel illusztrálta a szakmai életének jelenlegi helyzetét és félelmét lehetséges betegségével kapcsolatban. Csapda mindkettő, egy sötét verem, amiből nincs menekvés. Talán csak nem hasonló témájú András álma is? Nos, ezt nem tudjuk meg, a férfi mereven (túl mereven) tagad. De Adél nem enged: oké, okos pszichológus vagy, megfejtetted a titokzatos álmodat, csakhogy én ezt nem hiszem el. Ha ez ugyanis igaz lenne, már megszabadultál volna tőle és nem álmodnád többé ugyanazt.

Dargay szóra sem méltatja, fogja a receptjét és lelép. Ha mégis akar beszélgetni, jöhet a jövő héten, mondja a nő…

9.png

Az este Vandával telik és egy mozifilmmel. Beszélgetve érkeznek haza, ahol egy meglepetés-vendég fogadja őket: Bence, Dargay fia. Nem egymagában jött. Vele van az összes cucca, Apukához szeretne költözni.

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.11.20. 16:33:26

Őszintén szkeptikusan fogadtam, amikor meghallottam, hogy Csákányi Esztert lecserélik Balsai Mónira. És azt kell mondjam, hogy abszolút működik a karaktere, le a kalappal a színésznő előtt. Az első hét után nem tudtam dönteni, hogy a szerdát vagy a pénteket várom-e jobban :)
Idén is lesz pszichológus szakértő a hogyvoltok között? Kíváncsi vagyok, Adél karakterével mennyire lenne elégedett.

schanc 2017.11.20. 18:59:42

Még pár dolog:
Direkt visszanéztem most a hogyvoltokat a második évadról (milyen jó is, hogy vannak :) ), és ott többször is az szerepel, hogy az öreg Dargay tüdőgyulladásban halt meg, és nekem is ez rémlett. Emiatt a Parkinson nekem először fura volt. Vagy a Parkinson miatti bénulás miatt nem tudott megbirkózni a tüdőgyulladással?
Másik, amit én nagyon vártam volna az egész rész alatt, hogy András és Ágnes kapcsolata miért is szakadt meg. Értem én, hogy Ágnes lement Szegedre tanszékvezetni meg könyvet adott ki, de attól még tarthatták volna a kapcsolatot. Vagy elkerülte valami a figyelmem?

Zsoofka 2017.11.20. 20:35:49

@schanc: Nem tudom lesz e szakértő, ez sixx asztala... Adélt bírom, direkt András ellentéte. De én továbbra sem értem azt a tudathasadásos állapotot, hogy D. mennyire lát a pályán más nyomorát illetően és mennyire nem, ha magáról van szó...
András és Ágnes között már korábban is volt 10 év, amikor eltávolodtak egymástól, szerintem most Ágnesnek nem fér bele az életében a szupervízió a regénypromó és a tanszékvezetősdi mellett.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.20. 22:19:51

Én a Balsai Mónis részt fogom várom leginkább, ez jó volt.
Udvaros számomra a női Stohlbuci.
Azért érdekes volt hogy Dargay páros lábbal rúgta fel az orvosi titoktartás szabályait, kapásból két betegét beszélte ki, ráadásul az egyiket jól be is lehet azonosítani.
süti beállítások módosítása