Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek: Discovery 1x02 - Battle at the Binary Stars

2017. november 20. 11:00 - nёmere

Az első rész úgy  fejeződött be, hogy megérkeztek a klingon hajók, és a Shenzhou egyedül áll velük szemben, mint egy nagyon kis rakás szerencsétlenség, és ha ez még nem lenne elég, a hajón sem teljes az összhang: a kapitány éppen fegyvert fog Michael-ra, amiért az elkábította, és a parancs ellenére tüzet akart nyitni az újonnan felfedezett klingon hajóra. Akkor még csak egyre, most már nehéz lenne választani.

std1.jpg

Míg farkasszemet néznek, Michael-ban egy emlék elevenedik fel: eszébe jut, hogy milyen volt először az űrhajó fedélzetére lépni 7 évvel ezelőtt. Sarek-kel jött, és a kapitány kedvessége ellenére, emberi mércével mérve, meglehetősen faragatlan volt, mondhatni tuskó. Nem tetszett neki a hajó, egyébként is egy vulkáni szolgálatra vágyott, utálta az egészet. Sokat elmond az is, hogy amikor Sarek távozik, annyit mond csak búcsúzóul, halkan: "Viselkedj". A kapitánnyal kb a mínuszból dolgozták fel a kapcsolatukat barátsággá, ami éppen most omlott össze. Azaz, egyelőre úgy tűnik.

std2.jpg

Saru megszámolja a klingon hajókat, szám szerint 24 érkezett (tehát akkor a rejőzködő a +1). Michael elég hamar összerakja, hogy a Klingon Főtanács 24 házból áll, Valaki az újraegyesítésen dolgozik, és momentán nem lehet másra gondolni, mint arra, hogy az emberek ellen.  A kapitány türelmesen végighallgatja, majd megfosztva a rangjától a böribe küldi. Sajna nincs nagyon más választása: veszélyeztette a hajót, a legénységet, a kapitánya ellen fordult, hazudott. Ők nem tudják, de a klingonok egyébként is megtámadták volna őket, hiszen ez az egész egy csapda volt.

std3.jpg

A klingon hajón közben egymás után jelentkeznek be a Tanács követei, ám elég hisztis mindenki, hogy minek ez az egész, ne pocsékolják az idejüket, különben is, nem a senkiházi Voq-al akarnak beszélni, hol a főnök? Voq csak kapkodja a fejét, mint az egyszeri telejósdás recepciós, amikor hirtelen égnek a telefonvonalak, és mindenki a pénzt követeli vissza a pénzhozó gránit elefántért, ami csak műanyag. És ő csak egy diákmunkás. T'kuvma meg is jelenik, bedob egy teátrális "jajj, de önzők vagytok, hogy mindeki csak a saját idejét, saját energiáját sajnálja, de senki sem beszél a felelősségről" bombát, de az csak pukkan, nem robban.

std4.jpg

A fogadtatás enyhén szólva is hűvös. Próbálja elmagyarázni, hogy ez az egész emberi fajt írtó rendezvény tulajdonképpen az ő összefogásukon alapul; erre kap hideget-meleget, főleg hideget. Itt kiderül, hogy T'Kuvma kívűlálló, nem tagja a Tanácsnak, nem is szabadott volna összehoznia ezt a meetinget; Kol (a fő kötekedő) szerint T’Kuvma csapata senkiháziakból áll, mire ő visszavág, hogy hozzá a számkivetettek is csatlakozhatnak, a lényeg, hogy 100% klingonok legyenek. Lehet, hogy a többiek lenézik őket, mégis az ő hajója az, ami elkezdi ezt a projectet, amin találkoznak, és ami elkapott egy föderációs hajót. 1-0 T'Kuvma javára. Klingon módjára elkezdi Ádám-Évától, hogy a hajó, amin vannak, apué volt, és annak halála után a semmiből építette újjá (közben az emlékképekből látjuk, hogy a roncsot játszótérnek használták a klingon gyerekek, és a kis Kuvmát úgy elverték, mint a lőcsei órát). Kol-t nem érdekli ez az egész, erre neki nincs ideje, menne bármi mást csinálni, de a többi ház követei közlik, hogy őket érdekli, mi lesz ebből. 2-0 T'Kuvmának.

std5jpg.jpg

Kol biztosítja T'Kuvmát arról, hogy a közeljövőben valahogy lapátra teszi, és bontja is a holovonalat, a többiek maradnak, kiváncsiak, hogy hogyan képzeli ezt az egyesítés dolgot. T'Kuvma szerint eltunyultak az utóbbi időben és az emberek bele akarják rángatni őket abba a fertőbe, ahol vulkániak, tellariták, andóriaiak keverednek, megfosztva így a klingonokat tisztaságuktól. brrr. Felhívják a figyelmét arra, hogy ez az egy szem hajó nem tűnik túl nagy fenyegetésnek, mire végszóra megjelenik a többi föderációs hajó is. Na, most már igen.

std6.jpg

A Shenzhou-n nagy az öröm, hogy megérkeztek a többiek, már csak az admirális hiányzik az Európával. A kapitány így magabiztosabban áll ki a klingonok elé, amikor azok végre fogadják a hívásukat. Előadja a diplomáciai szöveget, hogy, bár a föderáció területén vannak, mi lenne, ha ezt inkább megbszélnék, így jobb lenne mindenkinek. Teszi mindezt olyan nyájas mosollyal, hogy aki eddig hitt is volna neki, már biztos benne, hogy lódít; és ha még lehet ezen a helyzeten rontani, a végére odabiggyeszti a "békével jöttünk" logót, ami aztán végképp vörös posztó a klingonoknak. A beszéd olyan jól sikerül, hogy az összes klingon ház T'kuvma mellé áll, és elkezdik lőni a Shenzhou-t, aztán már mindenki lő mindenkit.

std7jpg.jpg

Az egyik lövés eltalálja a hajó irányító berendezését, itt jön Connor zászlós rövid szerepe, akinek az arcába robban műszerfal, azért leküldik a gyengélkedőre, miközben kicsit kihátrálnak a tűzvolnalból, majd mennek is vissza egy nagyobb bajban lévő hajónak segíteni. Közben Connor nem találja meg a gyengélkedőt (a hajón, ahol X hónapja, vagy éve szolgál), és véletlenül a fogdán köt ki, ahol Michael árválkodik egyedül egy energia mezővel lezárt kalitkában, és éppen a számítógépből próbálja kihúzni, hogy mi a helyzet odakinn, de mivel a raboknak nincs közük a nagyok játékához, nem tud meg semmit. Connor beesik, és a börtön celláról hamar levágja, hogy ez nem a doki rendelője, de nem érti, hogy Michael mit keres a fogdán, és mikor az elmeséli neki, hogy lekapcsolták lázadásért, olyan pocsékul, teátrálisan kérdi meg a világtól, hogy "miért harcolunk egyáltalán", hogy ezért bárkit kivágnának a géderlaki Bóbita Színjátszókörből. Is. Ezt csak azért emeltem ki (azaz húztam le), mert tényleg nagyon kilóg. Sejteni lehet, hogy nem véletlenül követtük ezt a fiút ide, mert a következő percben találat éri ezt a fedélzetet is, és szegény Connor zászlóst ki is szippantja a nyomáskülönbség.

std8.jpg

Michael-nak óriási mákja van, hogy az energia tér/fal/kerítés/mező megvédi, egyébként nincs semmi közte és a világűr között. A robbanástól elájul, amiből Sarek hangja kelti fel, és amikor teljes apátiában várja a történet végét (mivel a számítógép közben megnyugató hangon számol vissza, hogy mennyi idő múlva kapcsolják le a villanyt, mivel kell az energia máshova), fel is veszi vele a kapcsolatot "my mind is your mind" körzetszámmal. Szenvtelenül megállapítja, hogy a jelek szerint a vulkáni helló nem hozta az elvárásokat, Michael elmeséli, hogy jól látja, az utóbbi órákban a komfortérzete sok ponttal esett, és volt már jobb helyzetben is. Sarek kicsit rosszul lesz, így kiderül, hogy ennek a vulkáni beépített telefonnak a tantusza a hívó fél fizikumát emészti fel, mire Michael egyből bontani akarja a vonalat, de Sarek biztosítja arról, hogy nem azért csinálja ezt az egészet, hogy giccses űrháttérrel elbúcsúzzon, hanem, hogy Michael fénysebességgel szedje össze magát, nem lehet olyan nehéz kijutni onnan. Hajrá, innen szép nyerni!

std17.jpg

Eközben a hajót egy újabb találat éri, és a parancsnoki hídnak is lesz egy új panoráma ablaka a világűrre, de az energia pajzs még ott is kitart. Ellenben a hajtómű leállt, teljesen megbénultak. Egy klingon vadász beméri őket, de aztán lövés nélkül lelép, nem sokkal később kiderül, hogy azért, mert amúgy is éppen beszippantja őket az aszteroida mező, kár a töltényért. Teljesen tehetetlenül sodródnak egy hegy méretű tömb felé, amikor az utolsó pillanatban elkapja őket egy vonósugár: megérkezett az Európa!

std9.jpg

Az admirális hologramja megjelenik, hát itt meg mi történt? Philippa nagy vonalakban elmondja, hogy nagy pofonnak lettek kis gazdái, az admirális megnyugtatja, no para, megoldjuk, hívják a klingonokat. A klingonok vezére, T'Kuvma most válaszol, végre egy olyan keresi őket, akinek érdemes válaszolni is (pökhendi hólyag), és jó, beszélgessünk, az Európa fogadja a követüket, mindjárt megy. Na, erre senki sem számított. Arra meg főleg nem, hogy T'Kuvma egy aljas kis genya, és neki a követ nem azt jelenti, hogy egy írástudó átmegy a másik hajóra, napszaknak megfelelően köszön, leveszi a cipőjét az előszobában, és tárgyalni kezd, hanem, hogy a hajójuk maradék, addig rejtőzködő, részét is láthatóvá teszi, ami gyakorlatilag felökleli az Európát (addig ez érzékelők nem látták, hogy mennyire közel vannak hozzá), mire az megsemmisíti magát, hátha kárt tesz a másikban. Nem sikerül, a klingon hajó meg sem érzi. Dehogy akartak ők tárgyalni, csak egy elég magasrangú skalpot begyűjteni.

std10.jpg

A klingonok oldalán T'Kuvma és a hóka Voq bejelenti a buli végét a többieknek, most már mindenki hazamehet a Qo'nos-ra, és meséljék el mindenkinek, hogy mekkora királyok voltak itt, ezennel összefogtak, buksisimi mindenkinek. Mindenki le is lép, csak T'Kuvma hajója marad, csatornát nyit, és bejelenti az embereknek, hogy csak azért hagyja őket életben, hogy hírét vigyék a klingonok felsőbbrendűségének, és annak, hogy T'Kuvma az új Jani. Valakinek a fejébe szállt a dicsőség. Egyáltalán nem értem, hogy az ottmaradt föderációs hajók miért nem lövik apró cetlikre, mindegyik megbénult volna? Eközben Michael egy rövid kérdezz-felelek után meggyőzi a computert, hogy jutassa el őt a szemben lévő, ép légzsiliphez, amin keresztül bejut az hajó ép részébe.

std11.jpg

A kapitány és Saru ezalatt kifőzi, hogy a kapitány egy javító drónnal átsettenkedik a klingon hajóra, és cserébe ezért a pompás délutánért felrobbantja őket (tehát, ő már nem jön vissza), mialatt Saru valahogy arrébviszi a Shenzhou-t, hogy a robbanás ne okozzon nagyobb kárt a hajóban. Ekkor megjelenik Michael, és persze van jobb ötlete. Szerinte ez az öngyilkos küldetés max arra lesz jó, hogy T'Kuvmából mártírt csináljon, és még hevesebb legyen a klingonok harcikedve, ám, ha sikerülne elkapni a kis zsiványt, már lenne ütőkártya a kezükben. Hogy ezt miként akarja megcsinálni, nem tudjuk meg, mert a kapitány - egyébként a helyzethez egyáltalán nem illően- elkezd azon mélázni, hogy hogy juthattak ide, és miért hitte ő azt, hogy Michael-ból lesz bármi is. Ekkor Michael felajánlja, hogy hadd vigye ő át a robbanófejeket a kapitány helyett, aki nem vágja rá egyből, hogy nem.

std12.jpg

A kínos csendnek a klingon hajóból kijövő zöldes fénycsóvák vetnek véget: gyűjtik be a saját halottaikat, akik szanaszét lebegnek az űrben. A kapitánynak támad egy jó ötlete: vigye be a robbanófejet az egyik halott haverjuk, és ha elég nagy  felfordulás lesz, átruccannak, és összecsomagolják a főnököt! Egy fotontorpedót rá is sugároznak az egyik katonára, akit be is húz a vonósugár, és mialatt T'Kuvma tekervényes szóvirágokkal búcsúztatja harcosait, bumm, a klingon hajó frissen robbantva tálalva, az is lebénult, sok a vesztesége, és csak sodródik. Mehetnek át, elfogni T'Kuvmát.

std13.jpg

Itt felmerül néhány kérdés. Miért nem küldött mindegyik ott lévő föderációs hajó egy ilyen meglepetés golyót és akkor tuti felrobban a klingon hajó vezérestül, pátoszostul, halottastul, mindenestül? Kit érdekel, hogy mártírt csinálnak belőle, hisz' Pandóra szelencéje már nyitva! Miért nem kommunikálnak egymással? A klingonokat folyamatosan hívják, de egymást nem? És, tegyük fel, ha elfogják, akkor mi van? Eldugják a spájzban? A fogda megsemmisült. Megkérik, hogy, türelmesen várakozzon az egyik sarokban, míg odaér a föderéciós erősítés? A replikátor pompás limonchellot csinál, azt szürcsölgetheti eltartott kisujjal, míg a tárgyalások zajlanak? Egy százas skálán mennyire jó ötlet egy mozgásképtelen, fegyvertelen, félig szétlőtt hajóról arcoskodni, 0,3? Ha be is gyűjtik a dont, akkor vajon a katonáinak mennyire lenne nehéz visszahívni a spanokat, hogy legyenek ezren, és betörjenek az ő hajójukra, visszaszerezni a főnököt? Nincs is rendes védelmük, nincsenek katonáik, beriglizik az ajtót? Ez egy eléggé erőltetett cselekmény, ami kicsit izzadtságszagúan lökdös minket az előzmények bemutatásának végkimenetele felé (hisz' a Discovery még a kanyarban sincs). Gondolat bezárva.

std14.jpg

Átsugározzák a kapitányt, és Michael-t a klingon hajónak a parancsnoki hídjára (miért nem mennek többen?), ahol meg is találják azt, akiért mentek, ám az nem adja magát olyan könnyen! Michael-t elkapja Voq, míg a kapitány T'Kuvmával küzd (ahhoz képest, hogy a klingon kétszer nagyobb nála, nagyon jól állja a sarat), megy a verekedés. Michael belemar Voq szemébe, így ki tud szabadulni annak satu szorításából, majd leüti, egyből menne segíteni a kapitánynak, ám ebben a pillanatban T'Kuvma leszúrja Philippát, pont akkor, amikor Michael lelövi (mármint T'Kuvmát). Saru beszól a fülesbe, hogy megszűnt a kapitány életjele, ez így már egyáltalán nem vicces, és vissza fogja sugározni Michael-t. Most. Michael rohan a kapitány testéhez, hogy elvihesse magával, de pont nem éri el, a levegőt fogva érkezik vissza a Shenzhou-ra. Vulkáni nevelés ide, vagy oda, kiborul, és összegörnyedve zokog.

std15.jpg

A klingon hajón is dráma van, Voq búcsúzik éppen T'Kuvmától, aki a halál kapuján is csak teátrálisan tud átköltözni a másvilágra. Mártír lett belőle, pont azért, mert az emberek el akarták fogni, hogy ne lehessen belőle mártír. Voq megígéri, hogy Kahless-t (Klingon Birodalom alapítója) követve folytatni fogja, amit elkezdtek.

std16.jpg

A zárójelenetben Michael hadbírósági tárgyalását láthatjuk. Semmit sem tagad, mindent sajnál, mindent elvesztett: oda a legénység, a hajó, a barátja, a kapitánya, ő a hibás. Életfogytiglani börtönbüntetés.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2017.11.20. 15:44:09

"Átsugározzák a kapitányt, és Michael-t a klingon hajónak a parancsnoki hídjára (miért nem mennek többen?),"

Ez régi ST gyermekbetegség. Mindig a főhősök mennek eksönre és persze nem megy velük egy komplett csapásmérő osztag, hanem max 1-2 szerencsétlen vörösinges akik persze az első percekben meghalnak.

Balfars 2017.11.20. 20:17:47

Connor kapcsán legyünk azért korrektek, láthatóan full sokba volt a csávó.

Nekem a végén a tárgyalás volt nagyon off. Elég hihetetlen, hogy 100+ év alatt egyszer sem volt parancsmegtagadás/ zendülés a flottánál. Illetve az is fura, hogy Michael nyakába varrnák az egészet amikor kb galaxis szerte ismert lehet a "ha klingont látsz lőj, majd lőjj megint, és küldj utánna biztonság kép egy harmadikat is, és aztán, talán kérdezhetsz" tárgyalási alapelv.

Pácsó Ármándó 2017.11.20. 20:58:48

@Prof. William: A Föderációnak nincs rohamcsapata, színes pizsamás hősök partizánkodnak egy szál pisztolyban :-)
süti beállítások módosítása