Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Berlin Station 1x01 - Áthelyezés

2017. november 20. 09:00 - szde

Megsértik. Bosszút áll?! Röviden erről szól a Berlin Station thriller, amiben egy CIA ügynök németországi küldetését követhetjük nyomon. Az első rész rögtön úgy indít, hogy főszereplőnk egy berlini nevezetességnél sétál, egy nő közli vele, hogy minden tiszta, így nyugodtan odamegy a szóróanyagokhoz, és próbál valamit megszerezni. Azonban egy gyerek lebuktatja (szerintem csak a szemben lévő tornyot mutogatja az anyjának, de mindegy), és rögtön meg is érkezik egy sötétített kocsi, csengőszó, mindenki rohan kifelé. Főszereplőnk elkezd futni, majd lelövik – de nem kell félni, nem fog meghalni –, egy férfi odajön hozzá, átmatatja, de semmit sem talál nála.

berlin02.png

Visszaugrunk az időben, 2 hónappal korábban, Panama. A természet lágy ölén sétál főszereplőnk, talál egy ládát elrejtve, amiben pendrive, telefon, iratok, kérdem én, hol van itt kábel vagy mondjuk egy laptop, amin meg tudja nézni az adatokat? Képváltás, egy bunkerban sétálunk, ami a CIA részlege Panamában, szóval itt fogja majd szépen megnézni az információkat a pendrive-ról. Belép egy irodába, ahol a feltételezett felettese éppen tárgyal, majd amikor főszereplőnk közli vele, hogy Shaw megint le fog csapni, a kivetítőn megjelenik egy néger nő, és mindent tudni akar. Kiderül a főszereplő neve: Peter.

berlin03.png

Peter később a vásárban sétál, egy bárban ül le, ahol csatlakozik hozzá egy szőke nő. Bemutatkoznak, Peter – mivel CIA ügynök, nem mondhatja el a saját nevét – Matthew-ként identifikálja magát, pénzügyesként dolgozik, mint mindenki. (Csak halkan jegyzem meg, hogy Panamában nem mindenki pénzügyes, gazdálkodással és turizmussal is foglalkoznak emberek. Meg iskolák is vannak, tehát tanárok is…) A tévében bemondják, hogy Shaw megint szivárogtatott, Peter/Matthew rájön, hogy a szőke nő nem is egyszerű halandó, hanem kolléga, aki közli vele, hogy a parancsnokságot nagyon lenyűgözte, áthelyezik Berlinbe, a következő géppel indul. Berlinbe? Inkább Panama, köszi.

Már Berlinben járunk, télen, vagy az is lehet, csak így akarják ellensúlyozni, hogy itt bizony hideg van, mert ez Európa, nem Dél-Amerika, Peter/Matthew macinaciban és belebújós pulcsiban surran egy temetőben, ahol egy telefont talál a vázában. Nem tudom, hogyan működik ez, mikor kapja meg az infót, azon túl, hogy a rendezőasszisztens megmutatja neki, hogy melyik sír melyik vázáját kell keresni, de már nagyon érdekel. Ha valaki tudja, szóljon. Képváltás, máris egy kávézóban iszik, jön egy nő, akit elkezd követni, abszolút nem feltűnő módon, majd a lakásában vagyunk, ahol közli valakivel telefonon, hogy még mindig nem talált kapcsolatot Shaw és a futár között. Ahha, szóval a nő a futár. Amúgy istenem, ember, pár napja vagy itt, legyél kicsit türelmesebb.

Közben megtudjuk, hogy Shaw már szivárogtatott információkat Varsóban, Bukarestben és Sao Paolo-ban, ezek közti kapcsolatot csak Peter/Matthew ismerte fel. (Itt most álljunk meg: ennek a sorozatnak van előzménye? Én az első évad első részét néztem, de olyan érzésem van negyed óra elteltével, hogy valamiről én nagyon lemaradtam. Mondjuk egy nulladik, pilot epizódról.)

berlin05.png

Bárban megismerünk egy új szereplőt, aki éppen részeg, de nyakkendőt kötni és felöltözni még tud, majd az utcán sétálva egy arab-beütésű férfi leszólítja. Hectorra (a báros pasasra) ráférne egy kávé, de meg a sértett beszélgetés, hogy mi olyan fontos, hogy az utcán kell találkozni, valami testvére beléptek Szíriába és az ISIS,  MI VAN?!,  vendégszeretetét élvezik, az történt, de legközelebb a fedett lakásban találkozzunk. Kicsi megenyhülés, mi a bajod? Ne 2 év után kérdezd, mondja az arab, ne kelljen kimondanom. Érződik a feszültség, köztük több van, mint besúgó-ügynök viszony.

berlin07.png

Eközben az amerikai nagykövetségre érkezik Peter/Matthew, akinek igazi neve Daniel Miller, a Regionális ügyek osztályán dolgozik, értsd: CIA-ügynök. Egy nő jön, érdeklődik, hogy milyen volt a repülőút, hát az emberünk nem egy hete van már Berlinben? De akkor erről nem tudnak a főnökei. A részleg svájci óraként működik, de néha őrültek háza szokott lenni, szóval egy tök átlagos munkahely, megismerjük Daniel elődjét, meg egy káromkodós embert, aki nyilván szintén állandó szereplő lesz. A nővel főszereplőnk végigveszi az önéletrajzát, elemző voltál 10 évig, jól beszélsz németül, itt nőttem fel, apu hírszerző katona volt, anyu meg levitt focizni a parkba, mert ez utóbbi kettőből következik az első kettő, anyu 8 éves koromban meghalt, eléggé kitoltak veled, fiam, hogy ide helyeztek előléptetésnél.

Közben Hector is megjön, örül Danielnek, hogy újra egy csapatban lesznek, egy irodában kiderül, hogy szaudi barátunk szerelmes Hectorba. Add meg neki fiam, amit akar, az információkért, mondja a káromkodós pasi. Képváltás, a németeknél nagyjából ugyanazt megtudjuk, mint az amerikaiaknál, csak ezt most németül, kis gyakorlás azoknak, akik régen nem beszéltek, feliratozott másodpercek azoknak, akik egyáltalán nem beszélnek.

berlin09.png

Daniel elődje, Gerald, a MAGYARORSZÁGI Budapestre költözik, mert a felesége MAGYAR, ott él a családja, és nehogy a gyerekei az überszabad Berlinben nőjenek fel. Hát jó, 2016-ot írunk, szerintem Budapest is eléggé überszabad, de ő tudja. Közben titkos helyen találkoznak egy német besúgóval, Daniel most Kevinként mutatkozik be, a német meg közli, hogy az az ország, aki először kapja el Shawt, az mindent fájlt megkap, amit ez az ember birtokol. Akkor miért nem a németeket segíted?

A főhadiszálláson veszekedés folyik, jön Daniel már meg is csinálta a házi feladatot jelentést, kicsit stréber, de azért megköszönik neki. Új ember ismerünk meg a szabadban, egy borostyánról szed le pendrive-ot. Közben Daniel már megint surranót játszik, követi a nőt, aki találkozik az újságírónővel, aki igazából lehozza a szivárogtatós sztorikat, szóljunk a parancsnokságnak, hogy újabb bomba fog robbanni.

berlin11.png

Este Daniel és Hector bárba mennek, isten hozott, travi barát is előkerül, majd másnap, ahol Daniel öltözködik, fenékvillantás, végre nem egy pipaszár lábú színész, köszönöm, kedves castingosok, hogy őt választottátok erre a szerepre, bejött a tippje, újabb szivárogtatás volt, a német besúgó bukott le, Geraldot egy fedett lakásba viszik. Mi lesz most? Várunk.

Mi nem, hanem Valerie, a nő, aki fogadta Danielt a nagyfőnökkel beszélget, hogy most mi legyen a budapesti áthelyezéssel, élhessen már Budapesten a családjával az ember, ott úgysem fog senkinek semmit mondani, de mivel sokat tud, minimum három évre vissza kell mennie az USA-ba, mert akkor kevesebbet fog tudni? Többet érdemel, érvel a nő, de azért vállalja, hogy viszi a rossz hírt. Ezután a nagyfőnök lenyomja a szentbeszédet, hogy most mindenki magát akarja menteni, de csak nyugalom, neki szóljanak, ha baj van, és mellettük fog állni, bár az állásukat nem fogja megmenteni.

berlin12.png

Miközben Valerie elmondja a rossz hírt Geraldnak, aki kiakad azon, hogy az asszony már évek óta arra vár, hogy a szülőhazájában éljen, és most mégsem, a nagyfőnök egy ázsiai nővel találkozik, akivel nem akar ebben a lelkiállapotban szexelni. Kis lelkizés, kiderül, fél a nagyfőnök, hogy kiderül, a titkárnője a szeretője, aminek hatására a nő elküldi a fenébe.

A futár éppen a rejtvények között válogat, ezek szerint elvileg reggel van, de előzőleg már délután, a fene sem érti, hogy vannak itt a napszakok, majd egy DVD és CD-tékában (tényleg létezik még ilyen Németországban? Tiszta 80-as, 90-es évek) németül cseverészik az újságírónővel, és megtudjuk, hogy Shaw megint kontaktolt, ilyen gyorsan az előző szivárgás után. Az újságírónő azt tanácsolja a futárnak, hogy feküdjön már le valakivel, mire a futár közli, hogy le akar állni, de inkább elmennek inni valamit. Tuti kávét, ebben a sorozatban mindenki kávét iszik. Közben Daniel surranótolvajként már nem csak követi a nőt, hanem fel is veszi a párbeszédeit.

Egy szállodában Hector éppen az emberéhez jön, megint délután van, de már megy lefelé a nap, kiakad azon, hogy nem a fedett lakásban találkoznak, közben nem néz az arab szemébe, aki rányomul, de Hector visszautasítja, mondván szabályellenes, nem tehetik meg, blablabla. Kis évődés, mindketten durciznak, majd mégis megteszik.

berlin13.png

A futár éppen egy mosodában mosatja a ruháit, gondolom, saját mosógépre nem telt a forgatásra szánt összegből, majd észrevesz egy képeslapot, amit a titokzatos pendrive-os emberke nézegetett egy jelentettel korábban, és elviszi magával. Közben Daniel is vesz egy képeslapot, bennem meg felmerült, hogy a nőnek tényleg nem esett le, hogy hét napja egy ugyanolyan ruhájú férfi követi? Úgy tűnik nem, és még a futár meg is fogadja az újságíró tanácsát, elmegy egy bárba, ahol a surranótolvaj éppen vakrandira érkező Daniel leszólítja, és meghívja egy italra. Miközben beszélgetnek, az utcáról a pendrive-os figyeli őket.

Valerie pedig megy Geraldért, hogy ahogy megígérte, kiviszi őt és a családját a reptérre, igaz, azt kövi reggelre ígérte, de mindegy, este jött, Gerald egyedül is van, az asszony meg a gyerekek még nem csomagolták össze a holmijaikat már leléptek. A nagyfőnök éppen a feleségével valami jótékonysági gálára készülnek, de inkább mégis maradnak otthon rendelt kaját enni és megtudjuk, a feleség szeretné, ha a férje nevét szivárogtatnák ki, mert akkor elköltözhetnének Franciaországba, ahová mindig is vágytak. (Geraldot, aki csak egy alkalmazott, HÁROM évre száműzik, de a nagyfőnököt, aki sokkal többet tud, nyilván elengedik Provance-ba. Tőlem megkapja a zöld utat.)

berlin15.png

A bárban tovább folyik a beszélgetés Kevin-vagyok Daniel és a futár között, béna flörtölés, a srác hazakíséri a nőt, újabb randit beszélnek meg, csók, holnap vacsora. A hotelben Hector távozik a békülős szex után, közben kap egy tippet valami grúz terroristáról, közben jövő hétre újabb találkozót beszélnek meg, de most már tényleg a fedett helyen, nem holmi többcsillagos hotelben. A főhadiszálláson a káromkodós kiakad, elmélkedik a nácikról meg az oroszokról, valamint azon, hogy a mai terroristák már el sem ismerik, hogy terroristák, és nem tudnak minden radikálist figyeltetni. Nem is mindet kell, csak ezt az egyet.

Közben megérkezik Berlinbe a néger nő, aki láthatóan nem ismeri meg Danielt – basszus ezek éjjel-nappal dolgoznak? – majd másnap a kocsijában mégis öribariznak. Hirtelen este lesz, ez nem volt egy eseménydús nap, Daniel kerékpárral közlekedik, közben hívja a futár, hogy késik pár percet, mert nemrég ért haza. Nem ezt vártam egy némettől, kontráz Daniel, de ő sincs még ott, szóval tökmindegy. Jön a pendrive-os, a futár meglepődik, hogy látja, felmennek, közben Daniel is jön, zajongás a lakásból, kiabálás. A pendrive-os elhúz a színről, a futárt megölték (ő se fog már szexelni), főszereplőnk kapcsol, utána megy a gonosznak, de az már eltűnt.

berlin17.png

Utolsó jelenthez érünk, jön a pendrive-os és a surranóba felöltözött Hector, mindenkiben felmerül a kérdés – bennem legalábbis tuti – hogy most mégis MI A FRANC TÖRTÉNIK ITT.

84 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezneménvagyok 2017.11.21. 00:20:15

"Hát jó, 2016-ot írunk, szerintem Budapest is eléggé überszabad"

Ezért a mondatért büntiből nem magyarázom el neked a vázás dolgot.

Gabba 2017.11.21. 21:24:38

Berlin ist meine Lieblingsstadt, tehát elkezdtem nézni, de ha lehet kérni, kicsit kevesebb szövegáthúzós rész legyen a hogyvoltban.

W.Jack. 2017.11.22. 08:03:21

Mert német németül tényleg régen beszéltem, megnéztem az első részt :) Vagy nem figyeltem eléggé nézés közben, vagy tényleg kusza egyelőre a cselekmények fonala, mert el kellett olvasnom a hogyvoltját (amit köszönök), hátha megvilágosodok.

szde 2017.11.22. 10:17:50

@Gabba: Köszönöm a kritikát, igyekszem a jövőben odafigyelni ezekre :)

szde 2017.11.22. 10:25:23

@W.Jack.: Örülök, hogy hasznosnak találtad a hogyvoltot :)

ezneménvagyok 2017.11.22. 14:19:46

@szde: Csak vicceltem. A fentieket elolvasva ebben az esetben semmi értelmét nem látom az egész kommandózásnak. Ha a cégtől kapta a telót, miért nem a központban nyomta valaki a markába, ahová orrba-szájba bejár? Vagy valamelyik kolléga akárhol, akikkel rendszeresen találkozgat? Az ilyen postaládáknak éppen az az értelmük, hogy úgy lehet velük üzeneteket vagy csomagokat továbbítani, hogy az érintetteknek nem kell személyesen találkozniuk. (Akár fogalmuk se legyen arról, hogy ki is a másik.)
Szóval itt most vagy egy hatásvadász, de tök értelmetlen filmes fogással van dolgunk, vagy valami sötétebb dologgal. Ami lehet az, hogy az otthoni főnökség nem bízik a berlini kollégákban sem, ezért egy tőlük teljesen független kapcsolattartási lehetőséget is kialakítanak; vagy hősünknek "másodállása" van, azaz valaki másnak is dolgozik. (Jobb esetben csak információkat kap valakitől, amiknek a forrását nem akarja megosztani a többiekkel.) Első esetben nyilván még otthon magoltatták be vele, hogy melyik temető hanyadik sorának hanyadik sírjánál keresse a telót (hogy ki helyezte el, passz, de nyilván nem a kijátszani kívánt kollégák), második (harmadik) esetben meg még nem tudjuk. De én csak a Hogyvoltot olvastam, lehet, hogy az epizódban ott van a dolog magyarázata valahol.
Ha a kollégák valóban nem tudták, hogy egy héttel korábban érkezett a városba, az valamelyik "sötét" eshetőséget valószínűsíti, leginkább az elsőt, hiszen otthon azért tudniuk kellett, hogy mikor indult. De mit csinált egy hétig? Ennek sincs sok értelme.

AaannnaaA 2017.11.22. 14:40:58

Ennek a sorozatnak a hogyvoltjára már a bemutató előtt lecsaptam és elkértem sixx-től az írás lehetőségét, lévén nagy Armitage rajongó vagyok, és a sorozatos munkásságának több szegmensét is hogyvoltoztam már. Aztán megnéztem (végigkínlódtam) az első négy részt, és úgy döntöttem, hogy nincs az a rajongás, amiért ebből hajlandó lennék még egy percet is megnézni, pláne még az írással is küzdeni :)
Az első húsz perc volt a legnehezebb, csak jöttek és jöttek az újabb szereplők, én meg kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda pláne kivel van. Pff....
Örülök, hogy valaki hogyvoltozza :)

Ha lennél olyan jó és csatlakoznál azon hogyvoltírók táborához, akik teljesítik az olvasóik kéréseit, akkor ez esetben
a) kifejezetten jóban leszünk,
b) kérnék szépen minden hogyvoltba minél több Armitage képet (már amennyit a sztori elbír, mondjuk én a rovására is betennék, de ez én vagyok), hogy gyönyörködhessünk - ha már a játékában itt nem igazán tudunk, akkor legalább a fizimiskájában.
Köszike :)

@Gabba: Elkezdted nézni? Nah, a kövi sör mellett elmesélhetnéd hogy bírtad :)

AaannnaaA 2017.11.22. 14:42:07

@W.Jack.: Ezzel a problémával nem vagy egyedül, csak én feladtam a küzdelmet :)

szde 2017.11.22. 16:49:36

@ezneménvagyok: Köszi, hogy kifejtetted :) Ennél a résznél még nem volt teljesen világos, hogy mi történt, utána kapcsoltam csak (kb a film utolsó 10 percében), hogy nem tudják a berliniek, hogy miért jött Daniel hozzájuk. Mondjuk nekem továbbra is eléggé kusza, hogy ki mit és mennyit tud, de remélem, később majd tisztázódik a helyzet.
Az érdekelne még, hogy mi nem tetszett a kiemelt mondatban ("szerintem Budapest is eléggé überszabad").

szde 2017.11.22. 16:55:38

@AaannnaaA: Én nagyon szeretem a kémes sorozatokat (Homeland, Americans, stb.), de valamiért ez annyira nem fogott meg, de remélem, hogy nemsokára beindul majd a sorozat. (A Homeland is 2-3 rész után indult be.)
Igyekszem alkalmazkodni az olvasókhoz, hogy szívesen olvassák végig hetente a hogyvoltot, és majd akkor több képek rakok be Armitage-ről. (Amúgy a bétaverzióban 1 kivételével csak róla voltak képek, de úgy gondoltam, az elején legyen változtatosabb a felhozatal, hátha valaki nem csak miatta fogja nézni a sorozatot.)

AaannnaaA 2017.11.22. 17:37:59

@szde: Béta verziót minden hogyvoltnak, jöhetnek a képek :)
Amúgy a Homeland hogyvoltját én írom. Ha átjössz, azt is kibeszélhetjük :)

ezneménvagyok 2017.11.22. 17:53:23

@szde: Biztosan szeretnéd, hogy ezt is kifejtsem? ;-)

Ami a képeket illeti, szerintem az epizódok kulcsjeleneteit illusztráld velük, és az azokban szereplő központi karakterek legyenek ábrázolva, megtámogatva ezzel a szöveget (és a szöveggel a képet, hogy mindig egyértelmű legyen, ki kicsoda és mit csinál). De ne legyen nagyon sok, mert lassú a netem, és így is kínkeserves kivárni, míg betöltődik :-D
(AAANNNAAA-nak meg küldj privátban egy csokor Armit. :-) )

Pácsó Ármándó 2017.11.22. 17:54:56

Ahogy én látom: A gyereknek az elején semmi köze sincs semmihez :-) Azért rohannak kifelé az emberek, mert az idősebb öltönyös megszólaltatta a tűzjelzőt, hogy káosz legyen, elősegítve a menekülést.
Panama nagyon szép ebben az évszakban! :-) Azt a ládát nem találja, az az övé. A titkos rejtekhelye. Rak még egy pendrive-ot a készlethez, jól jön az még később ha fedeznie kell magát. Nem gondolnám, hogy utána bunkerban sétálnánk, mivel nagy ablakai vannak a szobáknak és látszanak szemben az emeletes házak tetejei.
Van egy rossz hírem, Peter a kambodzsai külsejű feltételezett főnök neve, nem a főszereplőé! Egészen pontosan Peter Shipley :-) A főszereplőt Danielnek hívják, mondja is neki az ember, aki átkutatja a lelövése után. És ez még csak az első 5 perc :-)
Köszi szépen a hogyvoltot, látszik hogy dolgoztál vele, de ha lehet kérni, akkor én egy picit nagyobb pontosságot kérnék! :-)

Pácsó Ármándó 2017.11.22. 18:08:55

@ezneménvagyok: A panamai szőke nő mondja Danielnek ( akit egyébként ezen a néven szólít, szóval ismeri a kilétét), hogy a berlini kollégák nem tudnak arról, hogy a férfi Shaw-hoz akar eljutni a futáron keresztül, szóval eltaláltad, duplán titkos a küldetés :-)

ezneménvagyok 2017.11.22. 18:11:19

@Pácsó Ármándó: Köszi, én csak innen tájékozódom, ráadásul, ahogy az előző hozzászólásodat olvasom, azt is nehezítő körülmények között... :-D

szde 2017.11.22. 18:14:42

@AaannnaaA: Parancs, értettem :)
Ha megmondod hova menjek, ott is vagyok ;)

szde 2017.11.22. 18:18:02

@Pácsó Ármándó: Köszi szépen a kritikát, igyekszem jobban odafigyelni, de az első rész nekem eléggé kusza volt (többszöri megnézés után is). Remélem, a következő részben nem hagytam ki semmilyen fontos információt. :)

Pácsó Ármándó 2017.11.22. 18:23:11

@szde: Ha nem veszed rossz néven, szívesen leírom hogy én mit hámozok ki a látottakból, hátha segít megérteni valamit. Vagy nem :-))

szde 2017.11.22. 18:35:32

@Pácsó Ármándó: Szívesen látok bármilyen véleményt :)
Nem tudom, merre jársz a sorozatban, én eddig csak 2 részt láttam, de a második rész sokkal világosabb már, mint az első :) Szerintem ebben a részben próbáltak minél több mindent besűríteni, hogy utána nyugisabb tempóban lehessen folytatni. :)

szde 2017.11.22. 19:02:27

@ezneménvagyok: Szerintem ugyanarra gondolunk :)

Igyekszem a képekkel jobban bánni, viszont nagyon sokat írok, és úgy vélem, hogy az emberek szeretnék 2-3 bekezdésenként képeket látni, ami megtöri az egyhangúságot. De próbálom magamat is rövidebbre fogni :)

Pácsó Ármándó 2017.11.22. 19:07:05

@szde: Az első részt láttam, de nekem ez is világos volt :-))
Nyilván nem ismerünk még mindenkit és mindennek a közepébe csöppentünk, de szerintem nem gáz az első rész sem.
A képekről: Én ifjú hogyvoltíró koromban igyekeztem a felhasználható 20 képes keretet maximálisan kihasználni. Egy pörgős sorozatnál az is kevés tud lenni :-)

szde 2017.11.22. 19:20:12

@Pácsó Ármándó: Persze, látva a következő részt, nem volt vészes az első sem, csak a váratlan fodultat, hogy mibe csöppentünk.
Képek: szerintem ez a mennyiség, amit most beletettem, még elbírható, de próbálok majd akkor olyat, amiben kevesebb van, és olyat, amiben több :)

Pácsó Ármándó 2017.11.22. 19:42:41

@szde: Függ az adott résztől is, hogy mennyi képet "igényel". De te vagy az író, te döntöd el mennyi legyen benne és az úgy jó lesz! :-)

AaannnaaA 2017.11.22. 20:14:50

@szde: A Homeland bármelyik hogyvoltja alá, ha akarsz a soriról beszélgetni, és nem szeretnéd ha itt trollkodnánk :)

ezneménvagyok 2017.11.22. 20:26:25

@szde: A kevés képes nyavajgást nem kell komolyan venni, ez egy bonyolult sztori, kellenek mankónak a képek. Pl. már rögtön az elején lehetett volna egy a nyitójelenetről is. Viszont az fontos lenne, hogy ne egyszerűen az egyhangúság megtörésére használd őket a szövegben, hanem valóban a megfelelő helyen legyenek. Ebben a hogyvoltban pl. a tékást a mosodás bekezdés fölé tetted be, én meg találgattam, hogy aki a fene lehet a másik nő, amíg rá nem jöttem a dologra :-D
(Persze még most is csak feltételezem, hogy kötöttsapi lehetett a futár, és a másik az újságírónő, bár ez megalapozott feltételezésnek tűnik a filmes klisék ismeretében :-) )

ezneménvagyok 2017.11.22. 20:28:06

(mármint hogy KI a fene lehet a másik nő, A nélkül :-) )

ezneménvagyok 2017.11.22. 20:54:22

@Pácsó Ármándó: Yessssssss!!! Kettőből kettő!!! köszi! :-D

AaannnaaA 2017.11.22. 21:01:15

Nemtom most az új hogyvoltozók milyen instrukciókat kapnak sixxtől, mi anno komplett oktató videót kaptunk. Abban elég konkrétan elmondja a blog formai követelményeit, pl. hogy milyen gyakran kell(ene) képet rakni. Egy idő után érezni fogod. Nyilván nem 2 mondatonként, de nem is 20 után. Esetleg nézz meg párat mintának.
Persze, hogy a képek kövessék és közvetítsék a sztorit, de azért legyen sok Armitage :D
Ha hosszú a szöveg az nem baj, majd ráérzel arra is. Nekem a Person of Interest hogyvoltjai wordben mindig min. 3 oldalt tettek ki (sorköz nélkül), a Ray Donovan 1,5 oldal. Sztoritól függ :)

AaannnaaA 2017.11.22. 21:08:13

@ezneménvagyok: Privátban?? Te kis irigy, ezt a fizimiskát az örökkévalóságnak kell megörökíteni itt, és ezt sajnálnád egy rajongótól? Fel vagyok háborodva :D

Pácsó Ármándó 2017.11.22. 21:12:36

@ezneménvagyok: @AaannnaaA: Háromból három! A férfiképek inkább privát küldése is telitalálat :-D

ezneménvagyok 2017.11.23. 00:02:20

@Pácsó Ármándó: Úúúúú, éreztem én, hogy köszönetet kellett volna mondani SZDE-nek, amiért nem tett fel "édibb" képet Hectorról és Abdulról, meglett volna a négy! Na mindegy, legközelebb is nap lesz. :-D

ezneménvagyok 2017.11.23. 00:04:27

@AaannnaaA: Kárpótlásul küldök neked magamról "előtte" és "utána" sorozatot, jó? :-D

AaannnaaA 2017.11.23. 07:26:57

@ezneménvagyok: Attól függ mi előtt és után. Ugye.

W.Jack. 2017.11.23. 08:16:56

@szde: Annyira ágas-bogas a történet, és nem igazán tudott megfogni, hogy elolvastam, hátha attól okosabb leszek / nagyobb kedvet kapok a továbbnézéshez / motiválódok arra, hogy próbáljam megérteni :)

@AaannnaaA: Vicces, mert éppen azon gondolkodtam, hogy el kellene kezdenem szimpatizálni az egyik szereplővel, vagy törekedni arra, hogy valamelyiket vonzónak találjam, hátha akkor nem ragaszkodnék a magával ragadó és kicsit átláthatóbb történethez. Erre kiderül, hogy azok alapján amit írsz, ez sem feltétlen működik :) Lehet, hogy két és fél rész után elengedem ezt a sorozatot.

AaannnaaA 2017.11.23. 08:41:20

@W.Jack.: Azt olvastam az évadzáró kritikában, hogy a végére jó lesz... Könyörgöm, annyi de annyi jó sorozat van, minek pazarolnám az időmet arra, hogy hátha jó lesz, mikor tölthetem mással is?? Marad a hogyvolt olvasás :)

szde 2017.11.23. 08:59:31

@ezneménvagyok: Gondolkoztam az elejére tenni képet, de a sixx-től kapott doksiban az volt, hogy az első bekezdés után tegyem az elsőt képet. És igyekeztem mindig a bekezdés elé tenni az oda legjobban illő képet.

szde 2017.11.23. 09:02:22

@AaannnaaA: Én is kaptam doksit meg videót is, azt végignéztem, meg olvasgattam hasonló hogyvoltokat (pl. a Homelandet), aminek nagyjából a stílusa és sztorija egyezik, hogy milyen formája legyen az enyémnek. Nekem ezek csak a szöveggel 3-4 oldalasak, de még ígyis elég sokat szoktam húzni az eredeti, kézzel írt verzióhoz képest. Mármint nem tudom, ti hogyan csináljátok, de én a rész nézése közben jegyezetelem, amit látok, így talán nem vész el semmilyen infó.

szde 2017.11.23. 09:03:50

@ezneménvagyok: Nem tudom, mit értesz édibb kép alatt, de nekem nagyon sötét az egész sorozat látványvilága, és igyekszem olyan részeket kivágni, ahol van minimális szín.

szde 2017.11.23. 09:05:16

@W.Jack.: Továbbra sem haladtam még (sajnos) a sorozattal, 2 résznél stagnálok, de szerintem be fog indulni. Legalábbis ajánlom neki. :D

AaannnaaA 2017.11.23. 11:13:05

@szde: Az elején én is így csináltam, aztán leszoktam róla (emlékbe eltettem a jegyzeteket, halomnyi van). Túl időigényes kézzel előre dolgozni és azt begépelni. Azóta én így dolgozom: leülök, megnézem a részt. Mondjuk TV-n, úgy kényelmes. Aztán leülök a gép elé, megnyitom a videolejátszót és egy üres word doksit. Elindítom a lejátszót, nézem addig a filmet, míg elindul a cselekmény, aztán kezdem írni. Nézek pár percet megint, aztán megírom. Így a leggyorsabb. Főleg, hogy közvetlenül előtte láttam egyszer, így sok dolog már magától jön, szinte meg sem kell néznem, már írhatom is - csak ellenőrzésként újra végignézem.
Igen, a PoI nekem is 3-4 oldal wordben, képek nélkül, na és? Mozgalmas sorozat. Volt. De van, hogy muszáj zanzásítani, tömbösíteni, mert ha túl terjengős vagy, az első bekezdés után senki nem olvas. Ezt onnan tudom, hogy ha a szövegközi legjobb poénok nem tűnnek fel senkinek, akkor a) túl hosszút írtam, b) mégsem volt vicces :D
Amúgy évadot nem hagyunk félbe, tessék tovább nézni és írni :D Ha cserben hagyod az olvasókat féltávon a legközelebbi sorozatodhoz már nem jönnek.
Ja, és légyszike mindig tedd be a "tovább" gombot (oldaltörés) - ha kimarad a blog egész kezdő oldalát szétcseszed. Az újak mindig kifelejtik, nekem meg tikkel tőle a szemem :) Asszem most Te nem felejtetted ki.

Röviden: eddig tök jó amit csinálsz, csak így tovább!!

W.Jack. 2017.11.23. 11:20:01

@AaannnaaA: Az én eredeti tervem az volt, hogy amikor egyedül futok itthon, és nincs annyi bennem, hogy csak a futásra koncentráljak, akkor elnézegetem. Aztán módosult, hogy oké, nézem közben félszemmel. Majd a vég kezdete a harmadik résznél: ajajajj, hiszen oda sem figyelek... Ebből szimpla hogyvoltolvasás lesz.

@szde: Te tartsál ki! Én bízom benne, hogy beindul, mert ha nem is nézem majd, olvasni azért jönnék még :)

AaannnaaA 2017.11.23. 11:57:38

@W.Jack.: Ha gondolod fejből felsorolok 10 különbet amit futáshoz nézhetsz :)

Pácsó Ármándó 2017.11.23. 12:12:34

@W.Jack.: Jó nagy házatok lehet, hogy futkározni tudsz benne :-)
Én sorozatot tudok ajánlani, a méltán népszerű Fekete Vitorlákat :-)

W.Jack. 2017.11.23. 12:21:11

@AaannnaaA: Lécccccciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Mondjad, illetve írjad! Remélem lesz olyan, amit még nem daráltam végig :)

@Pácsó Ármándó: Nem nagy, "nappali dísze" futópadon futkosok. Sajnálom, az az egyetlen olyan sorozat, ami nálam nem működik. De azért köszönöm :)

AaannnaaA 2017.11.23. 13:02:03

@W.Jack.: Először magam felé hajlik a kezem (saját hogyvoltjaim):
- Person of Interest
- Homeland
- Ray Donovan
- The Affair
- Strike Back
- Forevere
és még:
Black Sails (hogyvolt by P, Ármándó)
Hamis zászló
Hinterland
Mammon
Whitechapel
Outlander
és még sorolhatnám.
Persze ez egy szubjektív lista, de elég sok típusú sorozatból. Spoiler: zombik és kitalált világok nincsenek benne.
Sorozatválasztékról végtelen mennyiségű infó: sorozatjunkie.hu

ezneménvagyok 2017.11.23. 13:20:35

@AaannnaaA: "Attól függ mi előtt és után. Ugye."

Jaaaaa, ha te ilyen válogatós vagy... :-D

ezneménvagyok 2017.11.23. 13:27:14

@szde: "Gondolkoztam az elejére tenni képet, de a sixx-től kapott doksiban az volt, hogy az első bekezdés után tegyem az elsőt képet."

Az teljesen jogos, én is csak azért vetettem fel, mert a szöveget egy rövid sorozatismertetéssel kezdted, a dzsungel utána következett. Az új bekezdés meg kezdődhetett volna azzal is, hogy kinyitja a dobozt, felette a kép. Nem azt mondom, hogy ez ebben a konkrét esetben így lett volna jó, csak ez is egy módszer arra, ha egy fontos képet be akarsz szúrni.

"És igyekeztem mindig a bekezdés elé tenni az oda legjobban illő képet."

Ezt teljes mellszélességgel támogatom :-)

Apropó, sixx-től kapott doksi... SZÓVAL LÉTEZIK A SIXX-TERV!!! Tutttam! Megyek konzultálni!

ezneménvagyok 2017.11.23. 13:28:27

@szde: "Nem tudom, mit értesz édibb kép alatt..."

Azt ne is akard tudni, én meg el nem mondom, az tuti! :-D

ezneménvagyok 2017.11.23. 13:33:34

@szde: Ja, hülye vagyok, látod, már el is felejtettem, hogy nem a dzsungeles volt az első jelenet. Biztos, mert nem volt róla kép... ;-) (Nem)

Pácsó Ármándó 2017.11.23. 15:25:14

@ezneménvagyok: Talán egy sokkal forróbb hangulatú képet jelent az "édibb"? :-)

ezneménvagyok 2017.11.23. 20:31:08

@Pácsó Ármándó: Inkább örüljünk, hogy sose tudjuk meg ;-)
(De AAANNNAAA-t tartsuk szemmel, biztos, ami biztos! :-D )

Gabba 2017.11.23. 21:31:01

@W.Jack.: "éppen azon gondolkodtam, hogy el kellene kezdenem szimpatizálni az egyik szereplővel"

én elkezdtem, erre kidobták a csukott ablakon....

off: hv olvasóval is jártam így, évekig össze voltunk szimpatizálva, egy srófra járt az agyunk, de egyszer csak huss.... sie ist weggegangen (szerencsére nem a csukott ablakon át :)

Pácsó Ármándó 2017.11.24. 06:13:32

@ezneménvagyok: (Rendben, célszemélyként bejegyezve! :-) )

@Gabba: Az élet csupa meglepetés, Mester! :-)

szde 2017.11.24. 09:04:54

@AaannnaaA: Én is papírra csak vázlatokat írok, általában címszavakat, meg ha eszembe jut egy poén, akkor azt leírom, nehogy elfelejtsem :D Nos... szeretném én is TV-n nézni a sorozatokat... de ez egy kollégiumban nem kivitelezhető sajnos :(
Nem hagytam félbe a sorozatot, csak most az egyetem mellett nem volt időm hétköznap nézni, hétvégén fogom bepótolni :)

szde 2017.11.24. 09:06:02

@ezneménvagyok: Forróbb hangulatú kép nem készült :O Vagy én néztem valami nagyon rossz vágásos részt :D

szde 2017.11.24. 09:06:57

@W.Jack.: Ki fogok tartani, a kövi rész már készen is van, terveim szerint a hétvégén elkészül a többi is ;) Ahogy van szabad 2-2,5 órám, ezt csinálom :)

W.Jack. 2017.11.24. 10:04:55

@AaannnaaA: Köszönöm! Az ajánlottak közül a Mammon-t nem ismertem. És tetszik :)

@Gabba: :) milyen rendi, hogy nem azt hiszed az ablakon vagy szélvédőn át távozott valahonnan. Bár önként ritkán szoktak úgy. Lehetséges pozitív előjelű okok: "aholamadársemjár" helyre költözés; családalapítás/babázás; rájött arra, hogy nem csak sorozatok léteznek és ceruzaszoknyában, teknőckeretes szemüvegben egy hatalmas könyvtárban könyvtároskisasszony vagy kevésbé szigorú öltözékben popcornnal körbebástyázva szétfilmezi magát egy moziban; szakítva a jeges és vizes sportokkal egy táncstúdióban örömködik kifulladásig. Valami a fentiek közül, vagy a kombinációjuk.

@szde: Ne haragudj, hogy itt offolok, de vannak rossz tulajdonságok, amikkel nehéz szakítani. Bár most ráfogom arra, hogy az illem úgy kívánta, reagáljak :)
Nem akartalak sürgetni, bíztam abban, hogy nem adod fel a hogyvoltozását a sorozatnak. Várom a következő részt, örömmel fogom olvasni, különösen azért, mert most már majd figyelembe veszem a nehezített, kollégiumi körülményeket :)

Pácsó Ármándó 2017.11.24. 13:56:12

@W.Jack.: Hú, már tegnap meg akartam kérdezni, de azután elmaradt, hogy mi alapján kezdesz szimpatizálni egy szereplővel? A karakter miatt akit játszik vagy a színész miatt, mert kedveled vagy a színészi játéka miatt, ami megragad?

AaannnaaA 2017.11.24. 15:04:48

@szde: Kállégium? Őszinte részvényem, volt benne részem 6 évig. Oké, nem volt épp rossz, de újra azért nem kezdeném :)

@W.Jack.: A többit ismerted, oké, de mit láttál közülük? Mindet? És nem jöttél kommentelni a hogyvoltok alá? Ejnye!!! Ha nem láttad őket, csak van közöttük ami felkeltette az érdeklődésedet - tessék nézni, jók azok! :)
A Hinterland is ismerős? Kevesen vagyunk így ezzel, pl. ismerőseim között még egy sem akadt, aki látta volna, eddig mindnek én másoltam át.

Örülök, hogy a Mammon bejön!

szde 2017.11.24. 15:10:18

@W.Jack.: Semmi baj, hogy offolsz, nyugodtan jöhet, szeretem olvasni :)

@AaannnaaA: Nekem még visszavan 1-1,5 év, attól függően, hogyan haladok. Én is szeretem, mert nincsen vele baj (jobb, mint ingázni minden nap), de azért néha a saját teremet szeretném egy íróasztal-ágy kombón bővíteni :D

W.Jack. 2017.11.24. 15:51:40

@AaannnaaA: Mosolyogni fogsz, egy bécsi ír pubban hallottam először a Hinterland létezéséről, amikor a különböző nyelvjárások szóba kerültek :) A többit láttam, az Affair az, amivel nem boldogultam.

@Pácsó Ármándó: Lövésem sincs. Nálam változó. Vegyük például Ioan Gruffudd-ot: számomra a Foreverben végtelenül kedvelhető és szimpatikus, a Liar-ben tenyérbemászóan nyálasan idegesítő (pedig lehetne kedvelni is benne akár), míg a Törésvonalban egy önző bunkó. Vagy ha már BS, akkor Zach McGowan ott engem irritált, falnak mentem amikor felbukkant, a Visszatérőkben ellenben szimpatikus. Levezettem saját magamnak: az adott szerep határozza meg :)

AaannnaaA 2017.11.24. 16:06:13

@W.Jack.: Akkor ezen a vonalon maradva (ha már amúgy is szétoffoljuk a hogyvoltot, míg a csősz ki nem zavar minket az erdőből):
Forbridelsen,
Bron / Broen
is megvolt?

Nem tudok újat mondani, mi?
The Crown?
Man in the high Castle?
The last Enemy?
Taboo?
The Night Manager?
Outlander?

Túl sokat futkározol :)

Neoprimitív 2017.11.24. 16:20:29

ejnye, azért egy kémsorozatnál illett volna kiszúrni a temetős jelenet poénját!

A sírkövön János 8:32 egy passzusa áll németül (jó hosszan mutatják is), ami angolul így hangzik: "And ye shall know the truth and the truth shall make you free."

Ez díszíti a CIA langley-i központjában a bejárati csarnok falát...

W.Jack. 2017.11.24. 16:48:24

@AaannnaaA: Nálam a Bron az etalon :) Az amcsi / mexikói határos Bridge azonban nem jött be nekem. Night Manager-t imádtam, akárcsak a Taboo-t, Tom Hardy egy istencsászár benne. Jók ezek a sorik, remek belsős, összekacsintós poénok születnek pubquizes esteken a hasonszőrű megszállottakkal :)

Pácsó Ármándó 2017.11.24. 17:06:59

@W.Jack.: Értem. Ioan Gruffudd-ot még a Fantasztikus négyesben láttam, ott nem zártam a szívembe, a Liart nem láttam, a Törésvonalból meg egyedül Dwayne Johnson maradt meg :-)
A BS-ről hagyományosan más a véleményünk, Zach McGowan nekem egyértelműen tetszett, a Visszatérőknek egy részét sem láttam, arról nem tudok nyilatkozni. Nekem is levezetted, köszi! :-)

@AaannnaaA: A Bron/Broen nagyon jó sorozat a Tabooval együtt. A Man in the high Castle-ről jókat halottam, de nem láttam. A The Nigh Manager tetszett még valamennyire :-)

W.Jack. 2017.11.24. 17:10:37

@Neoprimitív: Igazad van, ezek szerint nem figyeltünk eddig elég alaposan a CIA-s filmeknél :) Köszi a plusz információt!

AaannnaaA 2017.11.24. 17:27:32

@Neoprimitív: Ez az infó nekem nem volt meg, köszi érte! Mondjuk eléggé idegesített már az első rész is, szóval ilyesmire akkor sem figyeltem volna, ha tudok a feliratról.

W.Jack. 2017.11.24. 17:27:36

@Pácsó Ármándó: Érdekes...magas tétet tettem volna arra, hogy a fiúknak az csípődik be, ahogy a Szikla lánya fut vizes pólóban. De ezek szerint ez egy téves prekoncepció volt részemről :)

szde 2017.11.24. 17:47:18

@Neoprimitív: Köszi szépen a tippet, én eddig nem tudtam erről!

Pácsó Ármándó 2017.11.24. 17:59:31

@szde: Én sem tudtam! :-)

@W.Jack.: Ha lehet választani, akkor egy ceruzaszoknyás, teknőckeretes-szemüveges könyvtároskisasszony valahogy jobban elgondolkoztatott. Lehet, hogy csak a hatalmas könyvtár miatt :-)

@Neoprimitív: Ehhez az észrevételhez azért nagyon a toppon kell lenni szerintem :-)

ezneménvagyok 2017.11.24. 18:57:32

@Neoprimitív: Na, erről beszélgettünk itt:
szinkronhosok.blog.hu/2017/11/23/a_szinkront_koruljarva#c34187293,
a fordítással/feliratozással, általában megértéssel kapcsolatban. Ha nem értesz németül + nem ismered a mondat bibliai eredetét + nem ismered az idézet CIA-vonatkozását, akkor ez a poén angol nyelvtudás birtokában se jön át. Tízes skálán ez mennyire minősül belső poénnak így? :-)

ezneménvagyok 2017.11.24. 18:59:25

(Bocs, nem tudom, illik-e itt így linkelni. Ha nem, facipőm, facipőm, én irdatlan facipőm, azaz mea clumpa :-D )

Neoprimitív 2017.11.24. 20:56:00

@Pácsó Ármándó: most mit mondjak, rossz társaságba keveredtem...

@ezneménvagyok: németül nem értek és megvallom őszintén a bibliai ismereteim is hiányosak. Viszont angolul néztem a sorozatot és ott külön feliratozták a német szöveget, ami egyértelműen jelezte, hogy ennek valami jelentősége van. Az már véletlen (mondjuk), hogy a CIA-s kapcsolódását már ismertem, de a gugli is felhozza, ha az angol szöveget írja be valaki.

De hogy a témánál maradjunk - ezt úgy szokták áthidalni, hogy pl. Aaannnaaa, időnként belefutott egy olyan jelenetbe valamelyik sorozatban, aminél a hogyvoltban nem akart hülyeséget írni. Lásd pl. mit szerel az ifjú Finch apuci autóján a Person of Interestben vagy milyen fegyverrel mászkál valaki. Ilyenkor keresett valakit, akiről úgy gondolta, hátha jobban ért hozzá és megkérdezte. Vagy kapott használható választ, vagy nem, de próbálkozott. Magyarul sem tudna mindenki pontosan minden kifejezést az űrhajózástól a tantrikus ászáná gyakorlatokig, az igényes profi (most nem hogyvolt írókról, hanem felirat/szinkron fordítókról beszélek!) viszont kiépít magának egy kapcsolatrendszert, amit használhat. Ez egyébként ma már szakmailag is egyszerűbb, van fordítóknak is kifejezetten "önsegélyző" netes közössége, ahol általában anyanyelvi, a témában járatos kolléga segít.

Ez egyébként kifejezetten az easter egg kategória volt a sorozatban, semmi jelentősége nem volt később. Tényleg arról szólt csak, hogy a valódi hírszerzési, kémkedési témák iránt érdeklődőknek adjon egy kis pluszt.

szde 2017.11.25. 09:04:41

@Neoprimitív: Én magyarul néztem, ott egy szimpatikus férfihang mondta alá, hogy mit jelent a felirat, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert elég gyakori Magyarországon is (vagy csak azokban a temetőben, ahová én járok), hogy bibliai idézet van a sírokon. Mostantól erre is oda fogok figyelni :)
Ha esetleg lesz a későbbiekben hasonló "belsős" poén, én szívesen látnám, ha megüzennéd, mert nem vettem észre! :)

Gabba 2017.11.25. 13:11:39

@W.Jack.: ez teljességgel elfogadható. viszont a hiányérzet ettől függetlenül megmaradt....

AaannnaaA 2017.11.27. 11:01:50

@szde: Neo amúgy tök jó segítő volt nekem is hogyvoltíráskor, az általa felsorolt problémákat a Person of Interest kapcsán pont Tőle kérdeztem :) De volt más is, akit időnként nyaggattam (szia, Flankerr!).
Nekem abból a szempontból volt rosszabb, hogy nőből vagyok és semmi érdeklődésem a fegyverek iránt, a PoI meg ugye egy akciósorozat, ezért időnként jobb volt rákérdezni még a poszt élesítése előtt, hogy "az ott milyen fegyver a 25. percben", mint faszságot írni. Kerül ki hülyeség enélkül is pont elég a kezem alól :)

Szóval biztos vagyok benne, hogy segítő olvasókra / írótársakra mindig számíthatsz.

szde 2017.11.27. 11:34:55

@AaannnaaA: Köszi a tippeket :) Én otthon apukámat zaklatom ezekkel, meg szerencsére engem érdekelnek a fegyverek (annak ellére, hogy lány vagyok).

Pácsó Ármándó 2017.11.27. 12:34:48

@szde: Az amazonok is nők, meg a valkűrök is, hogy csak az ismertebbeket említsem :-)

AaannnaaA 2017.11.27. 14:35:14

@szde: Nah, még egy lány az író csapatban :)
@Pácsó Ármándó: @Gabba: Lassan totál elnyomott kisebbség lesztek :D

Pácsó Ármándó 2017.11.27. 15:27:11

@AaannnaaA: Há netessík iLLet mondáni, mer eedzsálunk oszt bémilázzuk á óbudzsmánná ÁáánnááÁcska drágá! :-)
süti beállítások módosítása