Hogy volt?

Birmingham bandája 3x06

2017. november 15. 09:00 - lopezalapazi

Az igen szűk, ámde annál igényesebb olvasóközönségem elnézését kérem, mert már elég rég láttam ezt a részt (a harmadik évad pedig kissé talán túl is volt bonyolítva), így nem biztos, h teljesen képben vagyok minden piszlicsáré részlettel kapcsolatban. Mindegy, csak leírom amit látok, a többi meg rátok bízva. Az elmaradt részeket is fogom hogyvoltozni, csak mivel november közepén jön a negyedik évad, (yeah!) most a 3x06-tal, aztán pedig a negyedikkel folytatom.

polly_konferal.png

Szóval: a Grace Shelby Árvaházban vagyunk, a megnyitó ünnepségen épp Polly konferálja fel az árvák jótevőjét, Mr Thomas Shelbyt. Úgy tűnik, Thomason kívül egyedül ő nőtt fel az efféle feladatokhoz, elegáns, összeszedett mint Kudlik Juli a maga idejében. Ez nem mondható el a család minden tagjáról, Arthur természetesen kicsapja a biztosítékot a konszolidált úri népeknél a beordibálásával. Azért viselkedik ő is: „A Peaky Blinders parancsára!” szlogenjéből most kivételesen hajlandó kihagyni a fokkingozást, mégiscsak egy árvaházban vagyunk.

b_t_o_pb.pngBy the order of the Peaky Blinders!

g.png

Tommy épp Grace festményével beszélgetne egy jót ha Ájtatos hagyná, de az inkább most is ide pofátlankodik egy kis fenyegetésre. A fogadáson folyik a bájcsevej ezerrel, mindenki pózol, vigyorog, Tommy különösen ééédes, ahogy ifjú apukaként elvegyül a korosodó hölgyek T. S. Rajongói Klubjában. Közben azért üzleti megbeszélésre is jut némi idő: az alagútásással adódott némi probléma, amihez Tommy segítsége kéne. De a poszttraumás stressz miatt az alagutak szakértője nemigen kívánkozik többé szűk likakban időzni.

prima_primissima.png

Épp közös fotó készül a legkomolyabb fanokkal és az általuk ajándékozott Prima Primissima-díjjal, aminek kivitelezéséhez Tom lepasszolja Charlie-t valakinek. És öt másodperccel a kép elkészülte után már le is esik neki, h ez nem volt túl jó ötlet, a kavarodásban hiába keresi, nem látja sehol sem Charlie-t. A kurva ló még mindig a kezében, és közben halálos pánikban rohangászik a fia után.

prima_primissima2.png

ch1.png

Persze ennek ellenére most is észnél van, pillanatok alatt megszervezi a keresést, kiosztja mindenkinek a parancsokat.  Akinek tűnt már el gyereke akár csak néhány percre is (és hát, kinek nem, ugye - akinek nincs) az pontosan átérzi ezt a részt. (Ami megint csak egy olyan zseniálisan kivitelezett jelenet, h talán átérzi mindenki más is.)

ch5.png

És tényleg elvitték a kisfiút, ezt Tom némi hányással vegyes kétségbeeséssel veszi tudomásul. Aztán elmegy Pollyval telefonos ügyeletet tartani, de teljesen szétesik, a telefont is sikerül szétvernie. Rövid úton kiderül h a pap vitte el a gyereket, és már viszik Tommyt is egy kocsiban, közölni a feltételeket. Tom persze nem alkudozik, azonnal kész bármit vállalni a fiáért. És amit meg kell tennie: a vonatrobbantás nem maradhat el, hiába sikerült megakadályoznia a bolsikat a végrehajtásában. Most majd csinálhatja egyedül – nos, hát ebből a szarból nehéz lesz kimászni. Ráadásul az irgalmas papnak halottak is kellenek, h nagyobb visszhangja legyen az ügynek. És mellé még némi ékszer, Fabergé-tojás és a kisfaszom is kéne, mindezek másnap hajnalig leszállítva. Hát, Tommynak ezek szerint mozgalmas éjszakája lesz.

kocsi.png

kiscsalad1.png

Tom a családi tanácsban mindenkit végiggyanúsít, hiszen vki biztosan információkat adott ki az ügymentről. Egyesével sorra veszi őket, és végül is a vádaskodása logikus, ha Arthur szerint nem is gondolkodik józanul. Beszéd közben Tom lassan rávezeti magát, h a Fabergé-tojatokat csak a legközelebbi családtagok előtt említette.

t.png

Pollyval négyszemközt: kiderül, h Tommy a festőre tenne nagyobb összeget, ha ez egy fogadás lenne és nem a fiáról lenne szó. (Hát, mondjuk én is rá tippelnék simán. Itt kap jelentőséget az az elejtett félmondat is még az első jelenetből, amiből kiderült, h Polly hiába várta a festőjét a megnyitóra.) Pollyt mindez eléggé érzékenyen érinti, ráadásul Tom sikeresen porig alázza. De mintha ő is azt látná, h igaza lehet. Mindennek örömére ismét ivása adja a fejét, és a bizalomvesztést szegény festményén torolja meg.

p_festmeny.png

hardy.png

Ááá, és megint Tom Hardy! Amint egy „Oh, bloody hell!” nyögéssel kimászik a kocsijából elkezdek vigyorogni, aztán úgy maradok a jelenete végéig. És ezzel tuti biztos nem vagyok egyedül, mert kissé erőltetettnek tűnik a karakter folytonos feltűnése Tommy mellett, de hát kit érdekel, ha ez ennyire jó. Mert megint kiderül, h a vén huncut biboldót csak azért hozták vissza, h újfent átbassza a másik Tomot. (Ha már itt tartunk, írhatnának neki vmi újat is.) Na, mindegy, azért szokás szerint így is a legjobb jelenetek egyike a közös.

a_tomok.png A Tomok

Tommy azért szívesen véget vetne a viszonynak és kinyírná régi cimboráját, mivel az nem elég, h eladta őt az ellenségnek, még arról is tudott h a fiát fogják felhasználni, és ezzel véleménye szerint átlépett egy határt. Ezen Alfie kissé felháborodik, miféle határról rinyál a maffiafőnök, mikor térdig gázol apák, fiúk és egyéb hozzátartozók vérében évek óta. (Azért ezzel lehetne vitatkozni, a maffiafilmekből azt tanultuk, h kiskorúakat nem illik elrabolgatni, és Tom sem fordult soha ilyen alantas eszközökhöz. Sőt ami azt illeti, még egy darab olyan durva tettével sem szembesültek a nézők, amit ne kényszer hatása alatt tett volna. Az ilyesmiről mindig csak általánosságban beszélnek, mondjuk ezt tekinthetjük a sorozat egyik gyengéjének is akár.)

alfie_szabadkozik.pngAlfie szabadkozik

Mindenesetre Tomot vagy Alfie dumája győzi meg, vagy az időközben megérkezett (és Alfie sameszét nagy hirtelen kiktató) Michael észérveinek enged, de nagy örömünkre nem lövi le Tom Hardyt - hurrá, várhatjuk vissza az új részekben is. A végére abban is konszenzusra jutnak, h Alfie mégsem tudott a fiú elrablásáról. További info: Palmernak híjják az illetőt, aki megrendelte a Fabergé-tojást Ájtatosnál. (És basszus, még az is bizonyosság lett, h Cilllian Murphy alien. Utoljára Will Smith futott le egy ilyen szemű cefalopoidot a MIB-ben.)

alien3.pngmib.png

Na, ezek szerint mégis hiba volt kárt tenni a festményben. Szegény információhiányos Polly azonban még leragadt az első eshetőségnél, a festőnek így nagyon kell majd igyekeznie, h ne kapjon kettőt a fejébe. Azzal próbálkozik, h tegnap még nem állt készen Polly világára, de ma meg már igen. Hát ezt a világot most alaposan az arcába tolja a szeretett nő. Végül is arra jutnak, h van számukra jövő, sőt közös.

p_festo1.png

Nem így Palmernek, akit épp akasztani szándékoznak Arthurék. A másik alternatíva az lenne, h elmondja, hol van Tommy fia. A másodikat választja, mint később kiderül.

Michael tehát átesett a tűzkeresztségen. Hogy a lelőtt zsidót siratja vagy az ártatlanságát, az nem derül ki, de nincs nagyon jól. Arthurt és Johnt kéri fel coachnak, akik gyors mentális támogatásban részesítik. Aztán továbbküldik Charlie megmentésére, mert van egy címük - nekik meg bizonyára vmi jobb dolguk akadt.

m.png

Ja, és tényleg dolguk van, John és Arthur alkotják a vonatrobbantó szekciót. A hat megrendelt felrobbantandó személy is a helyén - ha nem kapnak ellenkező értesítést, tízkor detonálnak. Tommyt pedig sokadszorra vágják be, ahogy csak ás, csak ás a fiáért…

asas1.png

Michael nem tudom hol nevelkedett eddig - vagy csak nagyon kemény a vérvonala, - de már a második gyilkosságán töri a fejét máma, pedig az előbb még az első miatt picsogott. Egyedül megy be a paphoz megmenteni Charlie-t. Persze elcseszi, mert idióta zöldfülű. Miért pont őt kellett odaküldeni?

Thomas közben a technológia korlátaival mit sem törődve túlságosan buzgón ás, kockáztatva, h a fejükre omlik egy komplett orosz bérlemény.  Sőt, robbant is, aztán bejut, és elpakolja a szajrét. Egyébiránt végig egyszerre három jelenet közt ugrálnak, csak hogy nehezebb legyen hogyvoltozni: Tommy ás és rabol, Arthurék szerelnek és várnak, Michael meg szerencsétlenkedik. 

ch_elrabolva.png

robbantas.png

Ezután a vonatrobbantáson lehet izgulni.  Mert végül csak Michael kerekedik felül, megöli a papot, és már hívják is Finnt, h storno az egész, Arthurék mégse ne robbantsanak vonatot szegény munkásokkal a fedélzeten, Finn szalad és ordibál, erre bassza meg, nem fölrobbantja ez a nagyothalló Arthur a vonatot… Én mondjuk meg voltam győződve róla h csak parasztvakítás az egész és happy end lesz, de mégse. A bolsik ellen szóló „bizonyítékokat” azért nagy szerencsénkre elégetik, na ezek szerint így nem tört ki 1921-ben a másfeledik világháború. 

robbantas1.png

Charliet hazaviszik, de jobban ordít otthon, mint a papnál. Az apja felhívja, aztán személyesen is átveszi a gyereket reggel, és szokás szerint mindkét jelenetben tökéletes. Tényleg csak én érzem úgy, h Murphy megérdemelne már valami díjat a GQ Man of the Year-en kívül is?

mc_kesz_1.pngMichael kész van

t_kesz1.pngTommy kész van

ch_megvan.pngCharlie megvan

Michael a barátnőjét villámlátogatja, ill. csak beugrott a nőhöz egy rendelőbe kifizetni a zugabortuszát, ha jól értelmezem a helyzetet.

Tommy vélhetően utolsó jelenetét láthatjuk az orosz csajjal. Van velük egy ékszerész is, hitelesíttetni az árut és lepapírozni az adásvételt. Ez egy újabb meglepő fordulatnak tűnik, a csaj a saját családját raboltatta ki, eredetileg az ő megrendelésére ásták az alagutat. Megbeszélik a további terveiket, nő lesmárolja Shelbyt, Shelby néz nagyot, de annyira nincs odáig és menne. Tatjana visszakér egy jelentősebb összeget a szexért, ezek szerint az is volt. Tommy visszamegy és fizet, a csaj még megvágná „a felesége elvesztésén érzett gyászon való átsegítésért” is – jó duma, de Tommy szerint a közelében sem járt, úgyh ezért pénzt nem ad. Megint nekiindul, és csak egy kicsit szarja össze magát, mikor a háta megett Tatjana simán fejbelövi az ékszerészt, gondolom én, a tanúkat nem hagyunk-elv alapján. Tommy kicsit megrogyva végre el, és látszik rajta, h az orosz burzsoázia diszkrét elmebaja időnként még nála is kiveri a biztosítékot.  

tatjana.png

tatjana_el.png

Nagycsaládi Tanácsra és osztozkodásra gyűlünk, Tom az asztalnál, vele szemben pedig mindenki, aki Shelby vagy számít. Tommy először is bocsánatot kér egyesével, kitől-miért, elég hosszasan kénytelen sorolni. Közben mindenkihez hozzávág néhány ezer fontot, nyomatékosítandó a szándékát. Egyedül Lizzie olyan tökös (vagy milyenes), hogy visszabassza a pénzt. Aztán Polly sem hajlandó elfogadni, kicsit pakolgatják oda-vissza Michaellel a lóvét, azt hogy min megy a huzavona, nem nagyon értem, pedig esküszöm, megnéztem magyarul is. Közben Tommy lenyom egy tényleg kurva jó kis beszédet roppant szuggesztíven, engem megint meggyőzött, bármit is akart mondani. Mondjuk vmi olyasmit, h a fejesek ezerszer mocskosabbak, mint ők, de kapálózhatnak bármeddig és lehetnek akármennyire-baromira legálisak, ezek az emberek sosem fogják maguk közé beengedni őket.

naccsalad.png

Polly vezetésével ismét színre lép a női front, szerintük van új, másfajta jövő a Shelby Company Ltd számára. Arthurt felszólítja a szimpatikus neje, h akkor mozogjon már, ők meg a lóvé mennek Amerikába. Arthur elbúcsúzik két testvérétől, de Thomas-nál hiába kuncsorog, ő láthatóan neheztel, nem köszön el. Sőt, hirtelen elkezdi sorolni, hogy ki mindenkit fognak hamarosan letartóztatni a családból és kit milyen vádakkal vádolnak majd. Ugyanis valamiféle alkut kötött a hatóságokkal(?): most ugyan egy kicsit lecsukják a családot, de ő már mindent elrendezett, bízniuk kell benne. Shelbyék azonban annyira nem tűnnek lelkesnek, mikor mindenkit rabosítanak.

cooney1.png

Az utolsó jelenet mint egy elcseszett Ray Cooney bohózat, mindenki egyszerre rohangál és visítozik, Cillian Murphy pedig csendben őszül és néz.  Valaki tőlem okosabb azért megmondhatná, h miért volt erre szükség, tényleg kíváncsi vagyok rá. Hogy legyen vmi brutál fordulat a végére, azt értem, de amúgy??

tommy_oszul.png

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása