Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek: Discovery 1X01 - The Vulcan Hello

2017. november 13. 11:00 - nёmere

A Star Trek Discovery egy újabb ST feldolgozás, azaz, azok előzménye; a „fő” Star Trek előtt 10 évvel játszódik, így már előre sejthető, hogy nem mindenhol lesz igazság és világbéke a végére sem, de legalább kiderülhet, hogy hogyan sikerült annyira összerúgni a port néhány fajjal az univerzumban, hogy olyan pompás haragosokat szerezzen az emberiség, mint pl a klingonok.

std1.jpg

Az első rész legelején velük is kezdünk. Én ST Voyageren nőttem fel, ott nem így néztek ki, csak a fejük volt rücskös. Itt, bár humanoid jellegűek (tehát 2 láb, 2 kéz, 1 fej), ijesztőbbek; Sugar Ray (bármelyik)  cipósra verve, és csak örlő fogai vannak.  Elöl is. Csábos mosoly. A hangjuk is kellemetlenre sikerült, minden pillantaban azt várja az ember, hogy mikor köhög az egyik végre fel egy teniszlabdát. Az ő klingon értekezletükre lesünk be, ahol a szószóló a teremben összegyűlteknek éppen két elég világos programpontot vázol fel: 1. egyesíteni a 24 házat, az ő fáklyahordozójukkal, aki begyújtja a fáklyát (ez később lesz fontos) és 2. ledarálni azokat a kártékony lényeket, akik a „békével jöttünk” szlogennel és ártatlan ábrázatal írtanak ki mindenkit. Hmm... vajon, kik lehetnek azok?

std7.jpg

Sokáig nem hagy kétségben minket a film, mivel a következő kép már két, a sivatagban, egy giga porviharral a háttérben caplató alakot mutat, és hogyhogy nem, pont ezzel a mondattal magyarázza meg az egyik, hogy miért is vannak ott, ahol. Két nő az, akik az „eltévedtünkdenemdeeltévedtéldenem” okoskodás után végül elér egy kúthoz, amit kerestek, hogy segítsenek egy ott élő fajnak, akikre 3 emberöltőnyi aszály vár, és az egyetlen szem kútjukat az embereknek sikerült elapasztani. Ezen akarnak segíteni, ami végül sikerül is. Az elején nekem két olyan barátnőnek tűnnek, akik bírják egymást, de shoppingoláskor mindegyik arra a ruhára beszéli rá a másikat, amiben az úgy néz ki, mint egy rosszul csomagolt szafaládé, ám aztán kiderül (számomra is), hogy nem hiába hívja az egyik kapitánynak a másikat: főfőnök és padavan, akik tisztelik egymást, az okoskodás csak a mindennapok oregánója.

std2.jpg

Pont mielőtt lecsapott volna rájuk a már említett vihar, visszasugározták őket a hajóra, következő küldetésük egy, a föderációs határon lévő (hol másutt), jeladó szerkezet javítása, amit valaki, vagy valami megrongált. Tulajdonképpen itt kezdődik a story. Pontos időt is mond a napló; csillagidőben nem vagyok jó, de gyors fejszámolás után (és miután megnéztem az öröknaptárat), 2256 május 11 tényleg vasárnapra fog esni. Ráadásul, május 11 Münchausen báró szülinapja, tehát egy hihetetlen történetet fognak nekünk elmesélni, höhö. Ezt csak kiváncsiságból néztem meg, több off topic nem lesz, ígérem.

std13.jpg

Odaérnek a jeladóhoz, ami tényleg nem fest túl jól, Saru, a mindig csapdát sejtő kelpien (ez egy faj) szerint ezt valaki direkt csinálta, és jó lenne kicsit, de inkább nagyon vigyázni, amiben a kapitány és Michael (igen, ő a női főszereplőnk, velük találkoztunk a sivatagban) is egyetért. Saru egy jó 2 méteres, „olvadt” fejű lény, tudományos tiszt, és talán másodtiszt, Michael Burnham az első tiszt, a kapitány meg Philippa Georgiou. Csak azért sorolom, hogy mindenki meglegyen. Nekem is. Meg a legénység, akik általában emberek, bár van a hídon egy, akinek egy bukósisak szerű kijelző van a feje helyén, meg egy kék fejű emberszerű lény, de nem beszélnek túl sokat, nincs szerepük, csak érdekesek. Saru az örök szkeptikus, Michael az örök bajkeverő, és kettejük vitáin a kapitány roppant jól szórakozik. Még.

std3.jpg

Persze űrbeli kaland nincs aszteroida mező nélkül, így ide is jutott egy elég csinos darab, amiben észrevesznek egy Valamit, ami lehet bármi, de valamiért zavarja az érzékelőket. Saru szerint most van az a lehetőség, hogy hagyják azt a valamit békén, és elmenjenek egy olyan helyre, ami nem ott van, ahol most vannak, Michael majd' megőrül a kiváncsiságtól, és a kapitány is inkább a kotorászás felé hajlik, ám tényleg nincs olyan app, amivel látnák, hogy mi lehet az, még a néhány száz éves teleszkóppal sem sikerül, amit ugyebár nem bolondítanak meg a modern kütyük. Abban mindenki egyetért, hogy az emberiség szerkentyűjét azért rombolták szét Valakik, hogy felhívják a figyelmet magukra. Sikerült, de akkor miért bújkál az illető/valami? Kis fejvakarás után Michael kitalálja, hogy ő ezt megnézi személyesen: semmi az egész, felkap egy űrmaskarát, odaszörföl, aztán vissza, persze, nem nyúl semmihez, nem csinál bajt. Ezt nyilván senki nem hiheti el, de valamiért mégis megengedik neki. Erre a mutatványra mindösszesen 20 perc van, utána ropogósra fog sülni a két, közelben üldögélő csillag miatt. Ja, és persze a jelzavarás miatt nem is lesz összeköttetés. Alakul a helyzet... Én 20 perc alatt a buszmegállóig sem jutok el, ő 8 perc alatt lenyom 2000 km-t. Az az izé nekem is kell a 17 éves Toyotámba, nem lennék többé zsákmányállat az M7-en!

std4.jpg

Átsuhanva pörgő-forgó hatalmas kőmonstrumok közöt, egy gyönyörűen faragott, óriási, nagyon régi, kő-fém Valamit talál, ami látszólag csak lebeg gazdátlanul. Egyáltalán nem lehet kivenni, hogy mi lehet, hajóroncs ugyanúgy lehet, mint egy szobor. Próbálja a többieknek megmutatni, hogy mit lát, de persze nincs adás. Nem értem, miért hallóznak mind a két oldalon (picit idegesítő), amikor már az elején világos volt, hogy nem lesz kapcsolat. Nem baj, majd az offline számítógép vesz mindent. Természetesen nem indul el vissza a 10-ik percben, hanem leszáll az ojjektumra. Amint leteszi a lábát a felszínre, az elkezd mozogni. A beépített barinő szól, hogy van ott még valaki: háta mögött, naná. Megfordul, és ott áll egy másfélszer nagyobb lény egy két méteres pengével a kezében, és nem mondja, hogy helómizu, csak némán néz rá. A duruzsoló kisokos elég hamar megfejti, hogy ez egy klingon, szívás. Ez a nő meg elkezd vele beszélgetni! Az első mondatát sem tudja befejezni, mikor a másik rátámad. Valahogy, valamit elnéz, és nem találja el Michaelt, aki teljes gázzal nekimegy, és sikerül belelöknie a másikat a saját pengéjébe.

std5.jpg

Ez szerintem valahol az önvédelem és a baleset közt lehet, de érthető módon nem kérdezi meg, hogy fájt-e, hanem szabadulni akar. Pech, de ő is beüti magát, és elkezd ájultan sodródni a mező belseje fele, félig mázli, hogy a hajó felé is. A hajón már kezdik hiányolni, és keresgélni, amikor meglesz, akkor egyértelmű, hogy para van, próbálják bemérni, hogy felsugározzák a hajóra. Miközben sodródik, egy álomkép jelenik meg, ahol a kicsi Michael éppen egy vulkáni teszten bukik el, ahol a klingonokról kérdeznek, mire csóri lefagy, a számítógép meg lassúnak ítéli meg a válaszadást, bukta....tehát Michael egy ember, akit a vulkániak neveltek fel, miután a klingonokkal volt összetűzése... tekintve, hogy a kislány max 10 éves, a családját írthatták ki, és így került valahogy a vulkániakhoz.

std14.jpg

Egy klingon temetésre váltunk, ahol kiderül, hogy ez a szerencsétlen pont a klingonok fáklyahordozóját nyírta ki, így az is kiderül, hogy a bújkáló azonosíthatatlan valami, ami idecsalta őket, a klingonok rejtekhelye, a „fáklya” egy jeladó ami egy több száz éves monda szerint a többi klingon klán hívására való, és csak az alkalomra vártak, hogy behúzzanak egy föderációs hajót. Azzal valószínűleg nem számoltak, hogy valaki odamegy kiváncsiskodni, a veszteséggel meg főleg nem, de ha már így alakult, ez egy remek alkalom, hogy tovább tüzeljék az emberek ellen a klingonokat, akiknek amúgy sem kell kétszer mondani, hogy kössenek bele valakibe.

std8_1.jpg

A klingonok sok száz éve eltűntek, és most a nyitóceremóniára készülnek, minél nagyobb durranással. A fáklya beizzítása nagy tisztség (állítólag), de most híján vannak fáklyahordozónak, szóval, ki legyen az? Tesóka jelentkezik, hogy elvileg ő lenne a soros, de nem hiszi, hogy a többiek eljönnének, csak azért mert egy monda szerint jönni kellene, tehát ő ezt most kihagyná. Számomra még nem világos, hogy milyen pozi ez a fáklyahordozó, de ha ilyen könnyen pattintják, biztos nincs hozzá fizuemelés, csak kicsit több tennivaló. Jelentkezik egy, a többiekhez képest, hóka bőrű egyed (egybként mindenki barna, vagy fekete), Voq (csak nekem jutott eszembe a serpenyő?), aki nem tartozik sehova, Senki Fia (felmerül a kérdés, hogy akkor mit keres egy klán megbeszélésén), és szerinte nem vérvonal után ugyan, de megérdemli. Ezzel nemes egyszerűséggel egy ott lángoló fáklyába rakja a kezét, bizonyítva rátermettségét. A performance eléri a kívánt hatást, így ez az állás aránylag zökkenőmentesen az övé. Meggyújthatja a fáklyát. Én ostoba, azt hittem, hogy tényleg egy égő csokorral kezdenek el majd hadonászni, hiszen eddig is mindent eléggé teátrálisan csináltak. Hát nem.

std6.jpg

Meg kell jegyeznem, hogy a klingonok beszéde elég tekervényes pátoszokban folyik, amit több fórumon is leszóltak. Bevallom, kicsit valóban vontatottá teszi a dialógusokat, de talán ebből látszik, hogy mennyire hagyomány tisztelőek, és erősen hierarchikus társadalmat alkotnak ; viszont ebbe nem illik bele az, hogy egy „fattyút” válasszanak egy ilyen fontos pozira...ugyanakkor elővetítheti azt, hogy  a főnök, T’Kuvma, nem származás, hanem rátermettség alapján választ, ami tuti, hogy surlódást fog okozni a többi klánnal. Olvastam az egyik fórumon, hogy valaki azt mondta, hogy ő beszél klingon nyelven (WTF?!), és ebben a soriban ez csak halandzsa...bevallom, nekem az orosz is kihívást jelentett, tehát tényleg nem beszólni akarok, de ez olyan talán, mintha én leszólnám a Barbie Csillámpónit, hisz’ tudom, hogy az igazi másképp csillámos...nem létezik, hahó. Esküdni mernék rá, hogy hallottam a „tócsni” szót, így adtam esélyt, és beírtam egy mondatot a magyar-klingon fordítóba (igen, van ilyen), de mivel nem volt kiejtéses segítség, nem tudtam leellenőrizni, a rúnákat nem értettem, sorry. Szerintem ezt nem kell túllihegni, a koppenhágai dán sem érti a aalborgit. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ők klingonok.

std15.jpg

A USS Shenzhou-n ( a föderációs hajó neve ez, a címben szereplő Discovery-t még nem láttuk) közben felébred Michael (nem tudom, hogy ájultan hogy kerülte ki az aszteroidákat), és sugárfertőzötten rohan a kapitányhoz, hogy közölje, ezek bizony klingonok. Kb olyan fogadtatásban van része, amikor nálunk valaki belöki, hogy az UFO-k elrabolták. A felvétel természetesen tönkrement (ez azért picit olcsó húzás volt), így bizonyítani nem tudja. Saru szerint, ha ezek tényleg klingonok, akkor ez egy csodás alkalom arra, hogy bekapcsolják a nyúlcipőt, a kapitány szerint, mivel otthoni pályán vannak, ez nem opció, és végül arra is hajlandó hogy vegyék célba a rejtőzködő objektumot, hátha kiugrasztják a nyulat az aszteroida mezőből. Sikerül. Hirtelen megjelenik a klingon űrhajó teljes valójában, és hát sokkal nagyobb, mint a Shenzhou, sokkal nagyobb tűzerővel. Senki nem tudja, hogy hogyan ment oda, megfejés: ott volt az elejétől fogva, és ez az egész egy félig okos csapda, amibe a félig okos emberek belesétáltak.

std8.jpg

Próbálják felvenni velük a kapcsolatot, azok persze tojnak a fejükre, nem válaszolnak, csak áll a két hajó egymásal szemben. A kapitány nem akar támadni, mert azt mégsem illik, inkább beszél a flotta admirálisával, aki nagyjából lecseszi a bagázst, hogy miért kellett piszkálni a klingonokat, tök jól elvolt a világ nélkülük, és biztosítja a kapitányt, hogy nemsokára ott lesznek, kitartás. Majd együtt beszélnek velük. Aha, jó ötlet.

std16.jpg

Philippa szerint, ha esetleg, talán, ne adj’ Isten a klingonok tényleg támadni akarnak, ez a hajó állhatja csak útjukat, és védhetné meg a közelben lévő föderációs állomásokat (még mindig nem értem, hogy miért gondolják, hogy azzal a pici szappantartóval, egyedül bármennyi esélyük lenne), DE az is lehet, hogy remekül elbeszélgetnének, és egyfajta hidat is létrehozhatnának a két faj között. Igen, van rá esély. Ahogy arra is van esély, hogy ha a két rokkant parkolót keresztben elfoglaló cápamercihez odamegyek, és udvariasan megkérem, hogy álljon arrébb, nem csapja ki az arcomat a füleim közül. Van rá esély, de nem sok. A kapitány sem gondolhatja komolyan, és igazából ő sem hiszi el, hogy ez működni fog. Közben a klingonok begyújtják a „fáklyát”, ami nem egy bohóc csillagszóró, hanem a hajó frankón elkezd világítani 1 mrd lumennel (a Nap 130 000 lux), megspékelve valami sivító hangjellel, amiről hamar  levágják a Shenzhou-n, hogy egy üzenet: nem csak nekik jutott eszükbe meghívót küldeni, hanem a klingonoknak is. Hidat, azt, persze.

std9.jpg

Ekkor Michael elvonul, és stikában felhívja (vagy felhologrammizálja, nem tudom, hogy hogyan kellene mondani) a nevelőapját Sarek-et (akit már láttunk az álomképben is), és megkérdezi, hogy hogyan kellene a klingonokkal bánni, hogy mindenki aztán hazamehessen uzsonnázni. A válasszal vissza is megy a hídra, és bejelenti, hogy az lenne a legjobb belépő, ha teljes tűzerővel elkezdenék lőni a másik hajót, az úgy jó lesz. Velük így kell beszélni: az erőszak tiszteletet szül, a tisztelet békét. A vulkániaknak bejött. A kapitány szerint ez egy eléggé alternatív módja lenne az üdvözlésnek, ráadásul láthatóan túlerőben is vannak, tehát az ötlet nem olyan rossz, de a jó nem ilyen, szóval felejtse el. Michael nem tágít, elkezdenek vitatkozni a legénység előtt, és sikerül is beszólnia a kapitánynak, amin persze az felhúzza magát (talán joggal), így inkább elvonulnak, ahol Michael kész tényként közli, hogy a legénység kész van a harcra, a kapitány szerint Michael nem tudja igazából, hogy miből is áll egy háború, és különben is, befolyásolja a múltja. Michael erre bocsánatot kér, amiért elragadtatta magát, és mikor a Philippa  már hinne is neki, egy vulkáni varázsfogással a nyakán „kikapcsolja” a kapitányt, aki rongybabaként csuklik össze. Ebből balhé lesz.

std10.jpg

Eztán kimegy a parancsnoki hídra, és azt mondja, hogy támadni kell, mérjék be a másik hajót, és hadd szóljon! A kapitány is ezt mondja, csak most épp nem ér rá, az admirálissal beszélget. Saru átlát a szitán (mivel a faját régebben vadászható haszonállatnak tenyésztették, az átlagnál jobb megfigyelők), egyből levágja, hogy hazudik, és ennek hangot is ad, hogy szerinte ezt a kapitány nem akarhatja, ez lázadás. Nyilván midenki hisz az első tisztnek, és már be is célozzák a másik hajót, amikor az utolsó pillanatban Philippa tántorogva megjelenik, és sztornózza az egészet, fegyvert fogva  Michael-re. Ezek szerint nem kapcsolta ki a főnököt elég hatásosan, és a barinős sminktippeket is bukta ezennel.

std11.jpg

Az, hogy lőni kellett volna, vagy kiscicás filmeket küldeni, már soha nem derül ki, mert jeleznek a szenzorok, hogy más hajók is érkeznek. Kezdenek fellélegezni, hogy, bár két órát mondtak az erősítésre, a föderáció meglepi őket fél órán belül, így kell megúszni egy csetepatét! Meglepetés, klingon űrhajók azok. Mindenhol. Sokan. Nagyon sokan.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.11.13. 17:14:01

Köszi! Köszi! Köszi! :-)

Hétkilenced 2017.11.14. 23:23:03

De jó, pont tegnap kezdtük el nézni mi is a pasimmal. 3. résznél járunk, az első kettő egyáltalán nem tetszett. Én is olvastam kritikákat, kommenteket. Azért várunk még, hátha a karakterek fejlődnek, lesz belőle valamivel több mint látványvilág, bár a 3. rész már legalább valami volt, persze ott is voltak aggályaim, majd az adott posztnál részletezem. Bár lehet, nem is kell, mert a posztíró véleményével esetleg megegyezik. Én is Voyagerrel kezdtem, és azóta is az, és a DS9 az abszolút kedvencem. Eleve a fiúnevű csajnál zavar, hogy én Halle Berry macskanőjét látom még a mozdulataiban is, és ettől nem tudok elvonatkoztatni. Plusz ha vulkániak nevelték fel, hogy lehet mégis vakmerőbb és meggondolatlanabb mint Kira Nerys bármikor (ds9-ről a favoritom)? A klingon beszédstílus teniszlabdás poénja ütött, valami hasonlót érzek én is, plusz nekem is köhögnöm kell, míg beszélnek.:D
Kíváncsian várom a további hogyvoltokat!
süti beállítások módosítása