Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Gifted - Kiválasztottak 1x02 - Átjárók

2017. november 09. 13:00 - Alicia Bailey

Mondanám, hogy ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, de ez nem lenne igaz. Várnunk kell még egy kicsit, mire megtudhatjuk, mi lett Strucker Apu és a Mágneses Lányka sorsa. Helyette visszaugrunk az időben egy évet. Családi idill Struckeréknél, bowlingoznak. Anyu nem túl tehetséges. Apu játékosan be is szól neki. Anyu szerint a golyó a hibás, mert repedt. Tiszta sor. Ezután odaszól egy molett nőnek, aki maga Strucker nagyi személyesen, biztos nem játszol? De a jó nagyi inkább csak ül felhúzott lábbal és tesped. Apu is nógatja egy kicsit, de a karika fülbevalós matróna hajthatatlan. Ezután Andy mester lép színre, ééés tarol! Lányok a fiúk ellen játszanak. Szöszi jön, de Andy nem szereti a fairplayt, gurítás előtt megpróbálja egy kis beatboxszal idegesíteni a nővérét. Ennek ellenére egy híján mind eldől, ám Szösszentyű sem szereti a tiszta játékot, titokban használja a képességét, amitől az utolsó bábu is elalél.

the_gifted_1.jpg

A mellettük lévő pályák egyikén néhány suhanc gúnyolódik egy mutáns kislányon, aki rázkódik, mint egy rezgésre állított mobiltelefon. Láthatóan nem segít neki, hogy ilyen destruktív közönsége van. Az apja próbálja elterelni a figyelmét. Szöszi apáért kiált, mert ha mutánsokról van szó, akkor Strucker ügyész urat hívjuk, hiszen ő a Marvel Univerzum Chuck Norrisa. De Apu nem akar beavatkozni. Ez pedig lehet, hogy nagy hiba, mert a kislány apukája túlreagálja a dolgot, a gyereknél meg elszakad a cérna. Üvölt egy hatalmasat, mire a gúnyolódóknak majd lerepül a haj a fejükről. Ezt már Strucker Apu sem hagyhatja annyiban, felölti a szövetségi ügyész arcát, és megy probléma-megoldani. A kislány apja segítséget remél az érkezőtől, de Apu sajnos nem az a gáncs nélküli lovag. Elismeri, hogy a suttyók túltolták, de szerinte a kislány hibázott, mert köztulajdont rongált mutáns képesség használatával. Hát ja, igazi kis bűnözőzseni. Nagy fogás, Strucker ügyész úr! (By the way, a bűntett során egyetlen papírpohár és papírtányér sem sérült, csak mondom.) A megszeppent közönség előkapja a mobilokat és lövi a fotókat az Instára vagy ki tudja, hova. Apu ennek ellenére jó fej akar lenni, és elküldi a döbbent apa-lánya párost. Szöszi azonban nem elégedett a megoldással, de ez már senkit nem érdekel, mert jön a főcím.

the_gifted_2.jpg

Visszatérünk napjainkba, a képernyő még fekete, de Szöszi hangja élesen harsan fel: Apaaaaaaa! Morcos Marcus Mulánt ébresztgeti, akiből eszerint többet vett ki a portálnyitás, mint kellett volna. Közben Szöszi hisztizik, kit érdekel Mulán, hol az apám? Anyu magyarázatot vár, nem érti, mi történt. Az már biztos, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. Nyomkereső nyugtatgatja a feldúlt csajokat, majd hasznossá teszi magát, és Marcosszal együtt Mulánnak próbál segíteni. Ám a lány állapota romlik, újra összeesik. Struckerékbe annyi empátia szorult, mint egy zsák krumpliba, ott üvöltöznek szerencsétlen Mulán felett, aki nem mellesleg épp az imént mentette meg az életüket, de ez a kutyát nem érdekli. Ideje magához térni, mert Aput kellene megmenteni. Marcos finoman leoltja Andyt és a csajra koncentrál inkább.

the_gifted_3.jpg

Közben az Őrszemszolgálat mindent bevet, van itt egy rakat rendőrautó, helikopter meg rengeteg zsaru. A rend csillogó homlokú, kopasz őre, aki a Turner ügynök névre hallgat, épp eligazítást tart, veszélyes bűnözőket keresnek, a béka feneke alá is be kell nézni, mert ezek jól értenek a rejtőzködéshez. Strucker Aput hordágyon viszi el a mentő, mint kiderül, csak bénító lövedéket kapott be, ami nem halálos, így hamarosan jobban lesz, és akkor várja egy beszélgetés Turner ügynökkel.

the_gifted_4.jpg

Bekukkantunk a Lakewood Megyei börtönbe, Lorna sétál a folyosón csini világítós nyakörvben, ami gondolom, az erejét hivatott blokkolni. Kap egy aprócska csempézett cellát két priccsel. Szobatárs nem jár hozzá. A rácsokon próbálja tesztelni az erejét, amik meg is mozdulnak, de ekkor jelez a nyakörve, és úgy megvágja árammal a csajt, hogy a mocskos wc csésze adja a másikat. Ezt harsány röhögés fogadja a többi cellából, ami azért gáz, mert max a szemben lévők láthatták, mi történt, szóval ez kissé átgondolatlan, de lapozzunk. Lorna a piszkos padlón vonaglik a fájdalomtól és levegő után kapkod. Miután feltápászkodik, szemből haverkodni kezdenek vele. Felvilágosítják a nyakörvvel kapcsolatban, arra szolgál, hogy a mutánsok ne okozzanak bajt. Majd közlik vele, mutánsok innen csak koporsóban távoznak. Van bandád, hangzik fel a kérdés, mert ha nincs, akkor neked annyi. Lorna kissé megijed, azután azt válaszolja, de csak úgy magának, hogy van, csak nem itt.

the_gifted_5.jpg

Csodás váltás, Lorna után morcos Marcost látjuk, akire most jobban illene a búskomor jelző. Nyomkövető Johnt és vörös Soniát hallgatja, akik Mulánnak próbáltak orvost keríteni, sikertelenül. A kis vörös méltatlankodik, mert Struckerék miatt csaknem fűbe harapott Johnny. Tuti van közöttük valami, de mintha a Nyomkövetőnk nem venné ezt olyan komolyan. Helyette a homályban megbúvó Marcosnak szegezi a kérdést, mi volt ez a partizánakció? Morcos Marcos gyorsan gyárt egy ideológiát a sztorija mögé, ő csak bajbajutott mutánsokon akart segíteni, elvégre ez a küldetése. De Nyomkövető Johnny sem most jött le a falvédőről, tudja, hogy Lorna miatt van az egész. Mielőtt nagyon egymásnak feszülne a két aktivista, Szöszi jön sietve, srácok, baj van!

the_gifted_6.jpg

Mulán zihál, vonaglik, alig kap levegőt és lázas. Anyu ápolja, mert neki épp szakmába vág. De ezzel már szakképzett ápolónőként sem tud mit kezdeni, orvost akar, hisztizni kezd. Marcos gyógyszere elgurul, felvilágosítja, hogy ez nem egy wellness hotel. Nincs habzsi-dőzsi, csini masszőrfiúk, szauna és plasztikai sebész. És legnagyobb sajnálatomra, pszichomókus sem, hogy helyre tegye Anyu és Szöszi buksijában a dolgokat. Pedig nem ártana. Szöszi közbelép, a megmentőnkkel cseszekedsz, Anya, szedd már össze magad. Anyunak hirtelen eszébe jut minden, amit tanult. Mulán pedig épp ezt a pillanatot választja, hogy szikrázó kezekkel felüvöltsön és random portált nyisson. Egy útra sikerül sikerült kaput nyitni, egy pickup száguldozik feléjük, majd a bezáruló portál kettévágja azt. Mindenki fedezékbe vonul, amikor a kocsi hátulja vagy 60-nal átrongyol hozzájuk, és pusztít, amit csak tud. Senkinek semmi baja, csak Anyu üti be a kis butus fejét, de az sem komoly.

the_gifted_7.jpg

Mulánt átteszik egy asztalra, ott rángatózik tovább és egy komplett ördögűzős jelenetet ad elő. Újabb portál nyílik meg, ezúttal puskás ember is van, Marcos házhoz menne a pofonért, de Szöszi kapcsol, és a pajzsával lefedi, majd bezárja a portált. A fiatalok döntenek, ez így nem mehet tovább, be kell törniük egy kórházba, hogy gyógyszert hozzanak, ezért Szöszire és Johnra bízzák Mulánt. Anyu megint üvölt egy sort, mert ehhez ért a legjobban, de komolyan olyan idegesítő már, hogy a kutya nem foglalkozik vele, hátha akkor abbahagyja.

the_gifted_c.jpg

Az Őrszemszolgálatnál Turner ügynök keménykedik Apuval. De a mutánsok újdonsült védőszentje nem adja könnyen magát. Ügyvédért kiált, de az ügynök inkább egyezkedne. Apu hajthatatlan.

Visszaugrunk Anyura és morcos Marcosra. Anyu most is hozza a formáját, ezzel a nővel meg lehetne oldani a közel-keleti helyzetet. Csak ledobnák, és máris mindenki menekülne, amerre lát. Még szinte el sem indultak, de már azt tudakolja, mikor érnek vissza, mert ő anya, és nem hagyhatja magukra a kicsikéit. Marcost most kezdem el tisztelni, amikor nem hajítja ki a kocsiból, hanem higgadtan nyugtatgatja. Anyu is hangnemet vált, próbálja rávenni, hogy menjenek el Apuért. Elvégre ígéretet tett neki a mutáns. De a pasi nem hülye, nem hat rá az érzelmi zsarolás, és ezt gyorsan tisztázza is. Strucker Apu még soha nem állt ki a mutánsokért, ahogy Anyut sem érdekelte, mi lesz velük. Most érintve vannak az ügyben, de ez nem teszi semmissé azt a sok mutáns ügyet, amiben fittyet hánytak a sorsukra, és segítettek sittre vágni őket. Egy pillanatra Anyu megvilágosodik és el sem hiszem, de elhallgat. Marcos respect!

the_gifted_a.jpg

A böriben Lornát leköpik. Épp a turhát törölgeti a hajából, amikor megpillant egy másik mutánst. A csaj teljesen kopasz, a bőre repedezett, mint egy több száz éves festményé. A szemei és a bőre színe halványszürke, épp csak a pupillája látszik. Összevillan a tekintetük, de Mágneslánykát tovább tessékelik. Azt hiszem, Lorna megtalálta a leendő börtönbandája első tagját, de egyelőre nem történik semmi. Zuhanyozni mennek. Lorna hajából ömlik az olcsó hajfesték, a többiek moziznak. Miután lecsorog a hátán a fekete festék, kizöldül a haja. Ez most komoly? Kit érdekel?

the_gifted_9.jpg

A Mutáns Mozgalom Központjában romeltakarítás folyik a pickup után, közben Andy megkérdezi, kicsoda Mulán. Johnny szerint egy szökött rab, mire Szöszi idegállapotba kerül, egy rab, és mit csinált? Átjárót nyitott egy üzletbe, és kaját lopott. Sokan járnak így, mivel mutánsként nem képesek beilleszkedni, nem kapnak munkát stb. A Marvel Univerzum női Jean Valjean-ja újabb portált nyit, ugyanoda, ahova eddig, de ezúttal már hemzsegnek ott a zsaruk. Szöszi igyekszik rövidre zárni a dolgot. Nyomkövető abban a pár pillanatban, míg nyitva volt a portál, hallott valamit a rendőröktől, ami miatt elrohan. Andy ezt a pillanatot választja, hogy beismerje, a nővére képessége cool, és tudatosítsa magában, hogy immár ők is mutánsok.

the_gifted_10.jpg

Marcos és Anyu közben megérkezik a kórházhoz, jön egy kis duma arról, hogy Anyu nem ilyen kórházakhoz szokott, és hogy hogyan juthatnak be. Anyu arra jut, hogy fel kell használniuk Marcos sérülését a bejutáshoz. Kicsit túltolják a drámát, de végül bekerülnek egy dokihoz. A kérdésre, hogy mi történt, Marcos a lehető leghülyébb dolgot találja ki. Túl magasra mászott a létrán. Hogy mi vaaaan? Anyu a szemét forgatja. Az orvos sem veszi be, halvány-gyenge a sztori. Lekezelően bánik a mutánssal, majd Mrs. Struckerhez fordul és kihívja a vizsgálóból. Anyu izgul, nem tudja, mit akar tőle a fehér köpenyes. A jó doki kiszúrta az ő fejsérülését is, és azt hiszi, veri őt a mutáns. Mert a mutánsok már csak ilyenek. Anyu tisztáz, majd ellop egy kórházi köpenyt.

the_gifted_11.jpg

Vöröske és Johnny beszélget, a Nyomkövető szerint a zsaruk készülődnek, kommandósok segítségét kérték, ha Mulán még egy portált nyit, nagy lesz a baj. Johnny kiürítené a helyet, Vöröske Mulántól szabadulna meg inkább. És fáj, hogy ezt kell mondanom, de én Vöröskével vagyok. Végül semmit nem csinálnak, csak várnak Anyura és Marcosra, no meg az általuk ellopott gyógyszerre.

Apu megkapja az ellene felhozott vádak sorát tartalmazó mappát. Terrorizmussal vádolják. Nem is érti, miért, ez ennyire nem komoly szerinte. Mutatnak neki egy képet Lornáról, mutáns nevén Polarisról, és Turner ügynök felvilágosít. Strucker Apu a lány aktája révén került kapcsolatba a Mutáns Mozgalommal – legalábbis a volt társa ezt mondta nekik –, amit terrorszervezetnek szeretnének nyilvánítani, ezért példát kell statuálni Strucker Apun és családján. Apu szerint ez agyrém. De az ügynök szerint meg az agyrém, hogy három nappal ezelőtt még elítélte Lornát, most meg szabadságharcost játszik. Azért ebben van valami. Turner szentimentálisba fordítja az egészet, a hétéves lánya meghalt egy mutáns energiának köszönhetően, ezért ő nem tesz különbséget jó és rossz mutáns között. Bár Apu együttérző, de szerinte ezek a vádak akkor sem állnak meg a bíróság előtt. Turner jobbra el.

the_gifted_12.jpg

Megint a böriben vagyunk. Jön az örök dilemma, ami csak az amerikai középiskolásoknak és raboknak okoz álmatlan éjszakákat: hová üljek az ebédlőben? Végül a repedt arcú mutáns asztalát választja. Lorna haverkodna, a másik kínosan feszeng. Mágneslányka megszabadulna a nyakörvtől, de a kis kopasz leállítja, nem ő az első, aki szökne, de azt nem lehet. Egyébként is rossz neki idebent, nem kell még egy lúzer is mellé. Feláll és közli, hagyja őt békén.

the_gifted_13.jpg

A kórház a következő helyszín. Anyu próbál beolvadni a nővérek közé, bemegy a gyógyszerszekrényekhez, ahol már van egy csaj. Minő mázli, hogy épp kinn volt a neve egy táblán. Mondvacsinált ürüggyel elküldi onnan, majd megszerzi a megfelelő gyógyszereket. Ahogy kijön, látja, hogy a doki épp a zsarukkal beszélget, vélhetően Marcosról. Rohan is a mutánshoz, el kell tűnnünk, de ízibe. A folyosón rendőrökbe botlanak, rohanás, rajzfilmbe illő felmosóvíz borogatás, és esés. Már a rendőr részéről. Végre van már valami akció is ebben a részben! Kicsit unom a sok üresjáratot és hisztit. Természetesen szerencsésen kijutnak, Marcos pedig behegeszti a kezével maguk után az ajtót. Ügyes!

the_gifted_14.jpg

Börtönudvar. A turhás csaj magához inti Lornát, itt minden mutáns neki dolgozik, ő is csicskuljon be, de gyorsan. Ez a felállás nem tetszik a kis mutánsnak. Arcoskodnak egy sort, aztán Lorna Turhás elevenére tapint. Hegek vannak az arcán, biztosan egy hozzá hasonlótól kapta, ezért örüljön, hogy idebenn találkoztak és nem odakinn. Lorna menne, de a csatlósok ezt nem hagyják, a földre teperik, és kap egy párat. Vérzik az orra. Turhás elmondja, hogy tud Lorna babájáról, és kíváncsi rá, mennyit bír egy mutkó baba, majd hasba rúgja. A rohadék! Lorna szemébe könny szökik, de nem adja meg magát, mit sem törődve a nyakörvvel és az árammal, amivel megvágja, használja az erejét, és Turháshoz vág egy asztalt, majd a kerítésre szegezi vele. A csatlósok megint nekiesnek, az őrök rángatják le őket róla. Lorna meg mehet a magánzárkába.

the_gifted_15.jpg

Mulán magához tér, fájdalmai vannak meg láza, nem húzza már sokáig. Johnny és Vöröske megint vitatkozni kezd arról, hogy mindenki menjen vagy csak a portálnyitogató. Újra nyílik a portál, Szöszi ezúttal nem tudja bezárni, a falhoz csapódik. Egy kommandós átlép az átjárón, Johnny kicsavarja a kezéből a pisztolyt, majd visszahajítja az övéihez. Ekkor Andy lép működésbe, és az ereje segítségével mindenkit odébb hajít a túloldalon. Mulán ereje megint kitör, de ezúttal ő is levágódik az asztalról, és elájul. Rengeteg portál nyílik meg mindenütt, és mind ugyanoda vezet, a zsarukhoz. John kiküld mindenkit, csak ő marad Clarice-szel.

the_gifted_16.jpg

Megint váltunk. Aput vezetik bilincsben a folyosón, ügyvédben reménykedik, de csalódnia kell. Egy kihallgató titkos szobájába viszik, ahol az üvegen túl Strucker nagyit kérdezgetik a családról. Már nem csak a gyerekeiről van szó, ha nem működik együtt, nagyira is ráhúznak valamit, és a börtönbe kapja ezentúl a nyugdíját.

Marcosék hazafelé tartanak a gyógyszerekkel. Kedélyesen társalognak, mintha nem lennének a nyomukban a rendőrök. És nincsenek is, ami szerintem nem logikus, de mindegy. Anyut megdöbbenti, ahogyan a mutánssal bántak a kórházban. Marcos szerint ez nem is volt rossz, legalább ellátták. Mrs. Strucker felhozza a mutánsjogokat, de Marcos minden illúzióját lerombolja. A közösség érdekeire hivatkozva egyetlen joguk sem érvényesülhet. Anyu ledöbben, arról érdeklődik, hogy mit szól ehhez a család? Marcos sztorizik, tizenhárom éves korában derült ki, hogy mutáns, még aznap kidobták a szülei. Utána sok csúnya dologra kényszerült, de Lorna megmentette, így már ő jelenti a családot számára. Anyu el sem tudja képzelni, hogy egy anya hátat fordítson a gyerekének, de csak mert ő jó anya. Ebben maradnak. Anyu elkezd pánikolni, valami baj van… Összevissza kapkodja a fejét, ideges, vissza akar fordulni. Szerintem csak hozza a formáját, szimplán idegbeteg, de mint kiderül, oka is van a mostani viselkedésének. A Mutáns Központot védeni kell, ezért az egyik emberük folyamatosan félelmet sugároz, és azt érzi. Bár annak nem kellene ennyire erősnek lennie, szóval baj lehet.

the_gifted_8.jpg

Bemennek a kapun, ahol spanyolul elmondják nekik, hogy épp evakuálják a helyet. Sérültek és menekülők vannak mindenütt, no meg nyitott átjárók. Anyu a gyerekeit ölelgeti, Marcos a gyógyszereket kéri, de nem kapja meg őket. Helyette hősként berohan az épületbe Mrs. Strucker, az ápolónők gyöngye, odabenn cikáznak a kapuk, random nyílnak meg, ha nem vigyáz, beleeshet vagy megvághatja egy. Az egyikben meglátja Nyomkeresőt, és átvetődik hozzá. Odakint még arról beszélt, milyen fontos a megfelelő dózis, de ez bent már nem érdekli, minden különösebb megfontolás nélkül felszívja és beadja a vakcinákat. Erre varázsütésre bezárulnak a portálok, és minden lenyugszik.

the_gifted_17.jpg

Kicsit később Mulán már párnák közt ejtőzik, infúziót kap, és aggódik, hogy mekkora kalamajkát okozott, de Nyomkereső Johnny megnyugtatja, nincs nagy baj. (Ide a rozsdás bökőt, hogy lesz közöttük valami!) Viszont dolgozik benne a kíváncsiság, miért mindig ugyanarra az útra nyitott átjárót? Mulán bekamuzza, hogy nem tudja miért, és amúgy sem emlékszik semmire. Nyomkereső odabiccent Anyunak, aki épp büszke a gyerekeire. Andy felteszi a nagy kérdést, mi lesz Apával, mire Anyu magabiztosan állítja, hogy megkeresik és megmentik. És nem csak őt, hanem mindenkit. Mert sokan sokat tettek az ügyért, de most Struckerék jönnek. Szöszi ettől meghatódik.

the_gifted_18.jpg

Tucker ügynök megint megpróbál Apu fejével beszélni… Kicsit unom már ezt a nyekergést, de ahogy látom, Apu is. Szerinte az ügynök ki van bukva, mert az egész napja kudarc volt. Ezért aztán Apu hajlandó segíteni, de a saját feltételei szerint. Mindenkit elengednek, aki ebben az ügyben érintett. Anyu, Andy és Szöszi ellen pedig ejtik a vádakat. Az ügynök csak annyit kér cserébe, hogy árulja el a Mozgalmat. Apu rábólint, deal.

the_gifted_final.jpg

Egy eddig ismeretlen laborba ugrunk ezután, egy szakállas köpenyes utasítja az egyik emberét, hogy keressen elő egy 60-as évekbeli hírt, ami egy Rio de Janeirobeli mutáns incidensről szól. Majd rákérdez, megvannak-e már a Strucker gyerekek. Még nincsenek. Ezen elmosolyodik, és közli, hogy beszélnie kell a nyomozást vezető ügynökkel. És ezzel zárunk.

Címkék: The Gifted
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása