Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tabukról tabuk nélkül 1x02 - Gyász

2017. november 06. 13:00 - zoltankiricsi

Az előző, ijesztő, holttesteket közelről mutató epizód után azt gondolhatjuk, hogy ez a gyász-téma majd kissé kevésbé felkavaróbb, inkább olyan magunkba nézős, elgondolkodtató lesz, különböző vallásokról, szertartásokról hallunk majd az ismeretterjesztés jegyében. Nem is tévedhetnénk nagyobbat!

ep_2_gyasz_barabas_tibor_2_preview_1.jpeg

Ugyanis rögtön az epizód elején kikerülhetetlenül belerohanunk a legkényesebb témába: a gyerekhalálba. A gyerekek halála számtalan okból megrázó, talán a legtöbbünk fejében az jár ilyenkor, hogy mennyire kegyetlen, hogy valaki úgy haljon meg, hogy nem tudott előtte élni. A gyerek ártatlansága, naiv kis világa és a halál könyörtelen marka, amit valahogy mind a mai napig egy gonosz csontváz kezeként képzelünk el, nos, szóval e kettő valahogy nem fér össze. Pedig a valóságban mégis, épp ezért nehezen feldolgozható.

Ennek a résznek az alapfelvetése amúgy az, hogy nemcsak a halál, hanem az utána következő gyász maga is tabu. És ez így is van, hiszen a gyász szorosan kapcsolódik a halálhoz, és a legtöbb halálhoz kapcsolódó jelenség igencsak átcsúszik a tabuk szürkületi zónájába. Annyira fájdalmas, annyira felfoghatatlan épp ésszel, hogy az ember nem szívesen foglalkozik ezeknek a gondolatával, ezért válnak inkább lefojtottá, a lélek egyik rejtett zugában, egy molyrágta zsákvászon alá besöpörtté.

Az is érdekes amúgy, amit Dr. Zana Ágnes a SOTE Magatartástudományi Intézetének adjunktusa mesél az emberiség halálhoz való viszonyulásának történetéről. A halál és a gyász ugyanis úgy vált egyre inkább tabuvá, ahogy a felvilágosodás után, a higiénés viszonyok javulásával az emberek lassanként, de érezhetően kevesebbszer találkoztak a halállal. Hiszen gondoljunk bele, hogy voltak évezredek, évszázadok, amikor a csecsemőhalandóság sajnos hozzátartozott a mindennapokhoz. Ahogy egyre ritkábban kellett szembesülnünk a halállal, úgy lett egyre fájdalmasabb a veszteség és emiatt a gyász folyamata is.

ep_2_gyasz_csilla_2.jpg

És ekkor csapódik egy lengő vasgolyó az arcunkba, amit nem láttunk közeledni. „Meghalt a kislányunk” – mondja Tóth László, és nagyon kemény percek következnek. László és Brigi kislánya szívproblémákkal született, így élete első évét kórházban töltötte, és utána sem javult az egészsége, mert meg kellett műteni. Majd egyhónapos altatás következett (gondoljunk bele, egy kisbabáról van szó!), de Via végül eltávozott. A műsornak ezen perceit nemcsak azért nehéz nézni, mert meghalt egy kisbaba, hanem azért is, mert látjuk, hogy az édesapának mennyire megviselő ezt az egészet feldolgozni. Nemcsak a kisgyerek eltávozása érinti meg a nézőt, de az apa fájdalma is.

A legmeghatóbb jelenet az, amikor László megmutatja nekünk, hogy a kislány hamvait otthon tartják, egy kedves kis emlékhelyen, ahová bármikor bemehetnek emlékezni a szülei.

Koraszülött Intenzív osztály. Nagyon küzdelmes hely, ahol kicsi babák harcolnak az életükért nap mint nap, a szüleik pedig tehetetlenül nézik mindezt, hiszen igazándiból csak lelki segítséget tudnak nyújtani nekik. Hajnival ismerkedünk meg, aki ikreket várt, de sajnos korábban beindult a szülés, így „a koraszülöttség alsó határán” jöttek világra fiai. Két félkilós és alig 30 centis baba. Ez az osztály szintén egy olyan hely, ahol az élet csoda, és a halál pedig elűzhetetlen hívatlan látogató. A szülőket eleve felkészítik a legrosszabbra az orvosok.

ep_2_gyasz_csilla_1.jpg

Dr. Nádor Csaba vezető főorvos szerint egy koraszülő anya akkor is gyászol, ha nem hal meg a babája, ugyanis az idő előtti szülés nagyon megviseli a lelket. Hajniéknál ráadásul ehhez hozzájött, hogy Gergő állapota egy hét után kritikussá vált, és a szülők már 3 nappal előtte tudták, hogy meg fog halni a kicsi, tehát 3 napig együtt kellett élniük ezzel a befogadhatatlan tudással. Mindezt úgy, hogy eközben a másik kicsi, egy másik inkubátorban még küzd az életéért, és valamiképp rá is időt kell szánni. Bármelyik gyermekkel töltik az időt, a lelkiismeret furdalás mindig ott lesz, hogy „de miért nem a másikkal.” Hiába próbálunk beleérezni a szülők helyzetébe, felfoghatatlan.

Hogyan lehet feldolgozni ezt az irgalmatlan fájdalmat, ami a gyásszal jár? Hogyan lehet enyhíteni? Mit lehet vele kezdeni egyáltalán?

Bálint Csilla hangterapeuta pont ezen próbál segíteni. Csilla 17 éves lánya hirtelen halála után került olyan állapotba, amikor a gyász teljesen maga alá gyűrte. Ennek hatására kezdett gondolkozni azon, hogy hogyan lehet segíteni a gyásznak ezen a legmélyebb depresszióval járó, és szinte fizikailag is kínzó formáján (ami jellemzően akkor jelentkezik, amikor hirtelen távozik valamely szeretett hozzátartozónk).

ep_2_gyasz_csopel_lama_1.jpg

Csilla a hangterápiában találta meg az egyik orvosságot. A dolog hatásmechanizmusa az, hogy ebben a depressziós állapotban a nyugtató, együttérző szavak nem igazán segítenek. Ilyen esetekben pusztán a pszichológia nem képes megoldást kínálni, hiszen nem lehet okosakat mondani, meg analizálni. A hangterápia viszont igen. Ez nem egy ezoterikus szemfényvesztés, hiszen egy Nobel-díjas orvos kutatásai is alátámasztják hatásosságát. A hangterápia a rezgéseken keresztül gyógyít, meg sem kísérlem itt elmagyarázni, hogy miképp.

A lélek felszáll az égbe - tartja a legtöbb vallás. És néha a hamvak is felszállnak az égbe. Barabás Tibor légi „temetéssel”, pontosabban a hamvak repülőgépről való szétszórásával foglalkozik. A légi temetés csodásan hangzó dolog, de az ördög a technikai részletek kidolgozásában rejlik, ugyanis, ha rosszul csinálják, akkor a szél visszacsaphatja a hamvakat a pilóta arcába. Tibor saját maga alkotott meg egy szerkentyűt, ami méltó búcsút biztosíthat a hozzátartozóknak. Megrázó, hogy saját édesanyját és édesapját is ő „temette” el.

ep_2_gyasz_barabas_tibor_1_1.jpg

A tibeti buddhisták nem légi, hanem az úgynevezett Égi Temetéssel indítják végső útjukra halottaikat. Ez a világon az egyik legszokatlanabb, az európai ember számára az egyik legidegenebb temetési forma, amit a sajátos helyi környezeti viszonyok alakítottak ki valószínűleg.

Láma Csöpel, azaz Füzeskúti Ferenc beszél nekünk a buddhista gyászszertartásokról.  Szerinte a legnagyobb baj, hogy a gyászoló saját fájdalmával van elfoglalva valójában, nem pedig a halott elbúcsúztatásával (nem mintha erről annyira tehetne – teszem én hozzá). A megoldás pedig az lenne, hogy ha a megrendültség pillanatában tiszta szeretetet tudnánk az elhunyt irányába felkelteni, ami a gyászolónak is, és az eltávozottnak is jó.

Amúgy amikor a buddhisták (mondjuk hazánkban) november 1-én megemlékeznek a halottakról, akkor minden elhunyt élőlény, tehát állatok és növények érdekében is imádkoznak.

Az európai buddhisták hamvasztással temetkeznek általában, de Tibetben megmaradt az Égi Temetés. Ennek során az elhunyt testét kiviszik egy hegy tetején álló, megszentelt nagy lapos kőre, ahol a szertartást végző szerzetes apró darabokra vágja a testrészeket. Majd átengedik a maradványokat a közelben már kőröző keselyűknek.

ep_2_gyasz_csopel_lama_2_preview.jpeg

A légi temetés mellett vízi temetés, pontosabban hajós temetés is létezik.  Marika néni így búcsúztatta el hozzátartozóit, és amikor lemegy a folyópartra megemlékezni róluk, akkor virágokat dob a víz színére és ugyanúgy meggyújt egy mécsest, mintha temetőben lenne. Azon kívül, hogy ez is egy nagyon természetközeli temetési forma, még olcsó is – ezt nem én mondom, a filmben hangzott el.

Dulai Roland egy apró kis alagsori kápolnában, a nyolcadik kerület mélyén azoknak is megadja a végtisztességet, akik nagyon szegények, és nincs pénzük semmilyen temetésre, legyenek akár hajléktalanok, vagy mélyszegénységben élők. Dulai Roland nemcsak szép beszédeket mond az elhunytak emlékére, de a kápolnában tulajdonképpen a „temetést”, illetve szakszóval a „szórást” is elvégzik.

Hamvasztás, Égi Temetés, légi temetés, vízi temetés. Vannak vallások, amelyekbe ezek a temetési módok nem illeszthetők be, ugyanis hitük szerint a halál utáni feltámadáskor így a test nem képes új életre kelni. Ilyen például a zsidó hitrendszer is. A Kozma utcai temetőben járunk, ahol azokat a sírokat sem számolják fel, amelyekért már nem fizet senki. Dr. Verő Tamás rabbi beszél a saját gyászáról, saját elhunytjairól. A zsidó vallás előírásai rengeteg módon segítik a gyász fájdalmainak elviselését.

ep_2_gyasz_csopel_lama_3.jpg

A zsidó szertartások után a kétegyházai cigányok szertartásait tekinthetjük meg, ugyanis a cigány temetési- és gyászszertartások is rengeteg olyan elemben bővelkednek, amik szintén megkönnyítik gyászolók szenvedéseit, akárcsak a zsidóknál láttuk. A virrasztás több napig tart és ilyenkor a halottakat speciális hűtőkben helyezik el – otthon. Ez a szokás ugyanis, a halott mellett otthon virrasztanak. A virrasztás akár egy hétig is tarthat, ezután indulnak el a temetőbe, méghozzá lovaskocsival és zenei kísérettel.

Ekkorra már elkészül a temetőben az elhunyt lakása, egy kicsempézett, bútorokkal berendezett, ruhákkal, cigivel, itallal feltöltött sírhely, amiben minden van, amire az elhunytnak szüksége lehet odaát. Az egészet erős betongerendákkal fedik le, nehogy valakinek eszébe jusson kirabolni esetleg.

Visszaugrunk az elején megismert Tóth Lászlóhoz, aki egy gyászterapeutához kezdett járni, hogy fel tudja dolgozni a kisbabájuk halálát. Jakab Hajni is ide jár, és nehéz volt odáig eljutnia, hogy el tudja temetni Gergőt, akinek hamvai otthon voltak eddig. Egy lépés ez az elengedéshez.

ep_1_halal_temetok_2.jpg

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.06. 16:07:55

ezt a részt nem mertem megnézni, olvasva is pont elég megrázó.

BBrigusz 2017.11.06. 20:31:50

Szuper írás! Én ennek a résznek is teljesen a hatása alá kerültem... mindig átértékeli ilyenkor az ember az életét és a problémáit

2017.11.06. 23:01:37

(na pl ennek a sorozatnak a nézettsége kifejezetten érdekelne, ahogy a vonatkozó posztok olvasottsága is)

(gondolok itt arra, amikor mainstream műsorokat kritizálnak, h csak az megy mindenhol, valamint a 'nincs tévém, de azon is csak spektrumot nézek a pincében' típusú hszekre)

Flankerr 2017.11.08. 23:01:57

@Biriksz_Krokiksz!: A nézettsége maximum a csatornán belül lehet kiemelkedő, rétegműsor egy kábeladón amely nincs benne minden csomagban.
Én persze drukkolok neki mert igényes műsor (sok pénzt és időt szántak rá, ez lejön az interjúkból is), sok ilyen kéne.

zoltankiricsi 2017.11.14. 20:25:31

@BBrigusz: köszönöm szépen! igyekszem! :) bár ez elég nehéz téma volt

zoltankiricsi 2017.11.14. 20:26:26

@Biriksz_Krokiksz!: érdekli az embereket, persze nem annyira, mint a pumpedék :D
süti beállítások módosítása