Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Poldark 1x02 - Ross nem adja fel

2017. november 01. 11:00 - Ancsinszka

A rézbányászat kemény szakma, de Ross Poldark ereiben szinte ott van a karc, tudjuk meg Jud mélyen szántó mondataiból. Sajnos nem mindenkit edzettek a tűzben, mert egy újabb bányát zárnak be, szegénységbe taszítva dolgozóit, miközben a bánya tulajdonosa szépen felparókázza magát, hogy aztán golyót röpítsen a halántékába. Ifjabb Warleggant hírnév szempontjából idegesíti az öngyilkosság, mert őket fogják okolni a lord halála miatt, hiszen nem adtak neki több törlesztési időt. George nagybátyja kábé le se szarja ezt, hiszen nekik meg kell élni, nem jótékonysági üzlet az uzsorásé. Az eszmecserét George ágyasa szakítja félbe, mert várja a többi kuncsaft, és ha most úgyis csak a nagybátyjával diskurál, ő elmenne a dolgára. George azonban visszaparancsolja a szobájába a cemendét, hiszen így is túlfizette már.

vlcsnap-00001.jpg

Ross befogadja a bezárt bánya egyik ifjú munkását, hogy a ház körüli munkákban besegítsen, amit Prudie szóvá is tesz, hogy ugyan most már minden erre kallódó embert felveszünk? Ross meg válaszul rácsapja az ajtót, majd rövid töprengés után úgy dönt, hogy jól megdöbbenti rokonságát. Ellátogat Trenwith-be, hogy visszaadja nagybátyjának a zsetont, és köszöni szépen, de nem az az öngyilkos fajta és inkább bányászik tovább. Elizabeth-et kissé felkavarja Ross látogatása, de nem piheghet magában tovább, mert Francis lép be hozzá, hogy együtt töltsék a délelőtti sziesztát. Demelza a gazda kívánságára rendszeresítette a tisztálkodást, és így már kezd egészen nőnek kinézni, de Prudie-ék igen próbára teszik szegény lány türelmét gonoszkodásaikkal.

vlcsnap-00002.jpg

Francis meglátogatja a bánya körül ténykedő Rosst, és a barátságáról biztosítja, meg hát nem semmi, hogy Ross mégis bánya nyitásra adja a fejét, amihez, mint kiderül, Francis nem sokat ért. Ennek ellenére Ross feldobja az ötletet, hogy nyissák meg újra együtt Ross családi bányáját. Az ötletet felvezeti a bankárnak, aki rávilágít, hogy se tőke, se alapos szakértelem nincs igazán a vállalkozás indításához. Barátként az a bankár tanácsa Rossnak, hogy habár igen nehézkes lesz, de befektetőket kéne találnia. Ross elmegy a bálba, Verity kérésére, aki már baromira unta, hogy folyton csak szövöget, meg a ház körül sertepertél. Szegény lány már 25 éves, és egyedül már ciki bálba menni, és végre kicsit jól szeretné ő is érezni magát. Verity figyelmezteti unokatestvérét, hogy a Poldark névre több helybeli hajadon is ácsingózik, Rossnak jó lesz vigyáznia velük.

vlcsnap-00003.jpg

A bálban közben folytatók a társadalmilag elismert, szívélyes szájkarate. Francis - még mindig túl nőies névnek tűnik egy pasi számára - és Warlggan, meg a többi kártyapartner azon élcelődnek, milyen hóbortos dolog az amerikaiaktól, hogy egyenrangú mindenki, és nincs társadalmi különbség. Mondjuk a gyapotföldön dolgozóknak biztos más a véleménye erről. Warleggan megint körül somfordálja Rosst a szokásos befektetési szándékával, de Ross finoman elhajtja. Ekkor történik meg Verityvel az, ami a bálon egyedül ücsörgő hajadonok álma, neki pedig már különösen kijárt: egy tengerésztiszt átvágja érte a termet, és gyakorlatilag pár óra alatt fülig egymásba szeretnek. Rossnál is próbálkozik az első bálozó Dömper Doloróza, de Ross épp annyira rajong a szalontáncért, mint Mr. Darcy. A bájolgás helyett inkább a bánya újra nyitásához próbál befektetőket szerezni, diszkréten, nehogy Warleggan fülébe jusson.

vlcsnap-00006.jpg

Demelza, míg gazdája a bálon mulatozik, szétnéz annak szobájában. Persze csak kíváncsi, és nem nyúl le semmit, viszont Jud rajtakapja, és megint távozásra ösztönzi Demelzát mondván, nem ide való, és ne is ácsingózzon arra, hogy esetleg magasabb kasztba kerülhet. Doloróza még egyszer bepróbálkozik Rossnál, de Ross ott hagyja, és inkább Elizabeth-et viszi egy el körre. Francis közben meglátja a kapitányt a húgával, és Warleggan szerint jó parti lesz Veritynek. A családnak csak annyi kifogása lehet majd, hogy nem lesz, akit ugráltassanak, de Elizabeth majd talál más szórakozási lehetőséget, és jelentőségteljesen a táncoló Elizabeth-re és Rossra néz. Francis, amilyen örömmel adta oda egy táncra nejét unokatestvérének, most megint kigyúl a féltékenység zöld Hulkja a szemében.

vlcsnap-00007.jpg

Verity bemutatja a hevesen udvarló Blamey kapitányt Rossnak és Elizabethnek, akik hamarosan a puncsos tál felé kanyarodnak, és vígan kacarásznak, amit az egész pletykaéhes társaság figyel. Verity rohan oda jelezni sógornőjének, hogy talán ideje lenne megkeresnie a férjét, Rosst pedig arra kéri, hogy most már tényleg felejtse el Elizabeth-et. Ross dühből elmegy a kocsmába, és a Warlegganéknál is sűrűn megforduló prosti ágyában vezeti le a felgyűlt érzések miatti feszkót. Másnap reggel mielőtt még hazaérne, Ross megáll az egyik öbölnél pucéran fürödni egy kellemeset, amit az épp arra virágot szedegető Demelza végig néz a domb tetejéről titokban, és szerencsére nem bukik le. Na, kellett ide is egy „vízbe ugrok, szexi vagyok” jelenet.

vlcsnap-00008.jpg

A már otthon dolgozó Rosst nagybátyja látogatja meg, és részben felrója a maradása miatti makacsságot, részben pedig támogatja is, és arra kéri, hogy Francist is vonja bele, mert a fiának meg kell tanulnia a saját lábán állni. Ross csak egy dolgot kér, hogy Francis lehetőleg ne adjon ki infókat majd Warleggannek. Ross elviszi magával Demelzát a piacra, és végre az is feltűnik neki, hogy Demelzát agyondolgoztatják Judék. Míg Demelzát megbízza vásárlással, addig ő mit ad isten, összefut a ruhaboltból távozó Elizabeth-el, és felajánlja, hogy segít vinni egy kicsit a csomagjait, amit persze meglát Warleggan, és már adja is tovább a kocsmában iszogató Francisnak. Ross bemegy a kocsmába, és hívja Francist, hogy tartson vele a befektető szerzésben, de Francis agyát ekkora már elöntötte a féltékenység, és Warleggan aljas ármánykodása.

vlcsnap-00004.jpg

Míg Ross a befektetőkkel tárgyal, addig Warleggan tovább nyaggatja Francist, akinek persze fogalma sincs semmiről. Ross semmi szín alatt nem akar Warleggan kölcsönt, mert ők csak addig adnak pénzt, amíg van haszon, csőd esetén meg jöhet a golyó a fejbe. Ross nem köntörfalaz, hiszen a haszon épp akkora lehet, mint a veszteség, de végül sikerül rávenni a többséget, hogy belefektessenek Wheal Leisure-be. Demelza végzett a halvásárlással, és Ross végre vesz egy rendes köpenyt, meg egy szett új szolgálólány ruhát is neki. Demelza immáron új, disztingváltabb outfitjében nyit ajtót a hirtelen felbukkanó Elizabeth-nek. Ross igen meglepődik, pláne, hogy Elizabeth eléggé feldúlt állapotban van, mert a család jó hírneve forog kockán.

vlcsnap-00010.jpg

Verity sajnos mégsem választott olyan jól, mert közben elég súlyos dolgok derültek ki Blamey kapitányról. Állítólag ivott, és agyonverte a feleségét, de Verity ezt tudja, és megbocsátott neki. Nyilván a család csak a sztori egyik oldalát ismeri, és már megy a hőzöngés, hogy Verity a választásával besározza a családot. Most, hogy Ross is csatlakozott a családi kupaktanácshoz, azon megy az ötletelés, hogyan tartsák távol Verityt a gaz csábítótól. Valószínűleg a legjobb megoldás az lenne, ha odaragasztanák a székhez, más különben nem sok esély van távol tartani Verityt választottjától. Ross már épp nyargalna el a lovával, mikor Verity lép oda hozzá, hogy elmondja a teljes igazságot.

vlcsnap-00011.jpg

Igaziból a kapitány felesége volt agresszív, és meg akarta ütni férjét, aki csak ellökte magától, mire az asszony elvágódott, és beütötte a fejét. A börtönbüntetését letöltötte, Verity pedig biztos benne, hogy őt sose bántaná. Rossnak helyén van a szíve és az esze is, így elhiszi Verity szavait, és megengedi a párnak, hogy nála találkozzanak. Ross épp kint rakodja a szénát, amikor Dömperék beállítanak. Dömper Doloróza és anyja jönnek egy kicsit pletykálni, meg el akarják hívni Rosst egy teára magukhoz, de ezt a Poldarkot nem lehet olyan könnyen behálózni, mint unokatestvérét, és Ross szívélyes kézcsókkal küldi el a búbánatosba Dömperéket.

vlcsnap-00012.jpg

Ross ismét lóra pattan, de elébe jön nagybátyja és Francis. Ross elmondja, hogy sikeres volt a befektető vadászat, és megnyit a bánya (bár ezt az előző jelenetben is megbeszélhették volna, amikor a balhé kitörése miatt át kellett mennie). De rokonai már nem annyira támogatóak a belépést illetően, és felelősségre vonják Rosst, amiért tiltakozásuk ellenére támogatja Verity románcát. Francis beront Ross házába, és ott találja a kapitányt a húgával. Megy az emberkedés, és Francis addig rázza a pofonfát, hogy a kapitány arcon üti, de nagyon dulván. Francis persze úri fiú, nem fog itt beleállni egy verekedésbe. Gyorsan lekap két pisztolyt a falról, és párbajra hívja Blameyt. Persze Francis kap egy golyót, na persze nem halálosat.

vlcsnap-00014.jpg

Veritynek így már önszántából kell búcsút mondania a kapitánynak, hiszen a történtek fényében a saját elvei is tiltják a további kapcsolatot. Ross közben próbálja Francis vérzését elállítani, de Prudie teljesen leblokkol, és csak Demelza tud a segítségére lenni. Sajnos Ross hiába menti meg kuzinja életét, Charles bácsi lepocskondiázza Rosst, amiért támogatta Verity és Blamey kapcsolatát. A közben a helyszínre érő Elizabeth kimutatja, hogy mennyire is szereti férjét, és ő hálás Rossnak, hogy megmentette, különösen, mert gyermeket vár. Ross újfent bolondnak érzi magát, mert még mindig azt hitte egészen idáig, hogy Elizabeth őt szereti. Hogy elterelje gondolatait, összeszedi a cselédséget és nekilátnak Wheal Leisure kipofozásának, és csapnak egy pikniket a bánya mellett. Ross ekkor felajánlja Demelzának, hogy hazatérhet a családjához, ha azt szeretné, amit a lány úgy ért, hogy meg akar válni tőle. Demelzának esze ágába sincs visszamenni a durva és bunkó rokonaihoz, és ha kell, még keményebben dolgozik. Gazdája megnyugtatja, hogy a munkájával teljesen elégedett, Demelza pedig megnyugtatja, hogy ő most már ide tartozik.  

 

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.11.01. 16:55:54

Lassan már kezdem sajnálni Francist, ahogy szerencsétlenkedik... Mindig örömmel "hozza össze" Rosst és Elizabeth-et, aztán pár perc után rájön, hogy hoppá, ez így nem lesz jó, és iszonyú féltékeny lesz.

ChristineJane 2017.11.01. 17:02:56

Kezdem sajnálni Francist, ahogy szerencsétlenkedik, mindig örömmel "összehozza" Rosst és Elizabeth-et, aztán meg csodálkozik és féltékeny lesz...

ChristineJane 2017.11.01. 17:03:43

Bocs, tudhattam volna, hogy dupla lesz...

Ancsinszka 2018.01.02. 16:13:24

@ChristineJane: Nem tudom a könyvben is ilyen szerencsétlen-e, de idegesítően következetlenül viselkedik, jó nagy tockos ráférne. :)
süti beállítások módosítása