Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Birmingham bandája 1x06

2017. szeptember 28. 11:00 - lopezalapazi

Na, végül a nyári szünet és a sárkányláz is véget ért, így legfőbb ideje visszatérni kedvenc beretvás bűnözőimhez. Ahol évadzáróhoz érkeztünk, méghozzá ha jól emlékszem olyanhoz, ami nekem nagyon bejött.

McIzé a kínai mosodást fogmosás közben zargatja, de nem rendőri minőségében, inkább mint leendő kuncsaft érdeklődik. És nem mosatni akar. Mindezt a háttérvilágítástól is vörösebb fejjel sikerül előadnia.

t1.png

kinai1.png

Aztán bevonul Cillian, főcímzene, ej, de rég láttam már! (Viszont kicsit össze kell szednem magam hogyvoltilag, mert lassan itt van az új (4.) évad is.) Arthurt ébresztgeti, akit pont elnyomott a buzgóság és a whiskey a főkönyvek tetején. Biztatja, h húzzon már haza igazítani kicsit a toalettjén, csekkolja le a gyerekeit (több is van?) és a fegyvereit, mert ma van a nagy nap. Ezt még elismételgeti párszor Birmingham-szerte mindenkinek, (közben örömmel nyugtázhatjuk, h Johnnak milyen jól sikerült a házassága) az előzetesből pedig sejthető, h Tom valószínűleg Billy K. kiiktatásának napjára gondol.

jo_hazassag.png

McIzé kap egy nagyon kedves japán gésát, de bánatában nem rendeltetésszerűen használja  - Mr Chin helyében én a legközelebbi foglalkozásról eltiltanám.

Úgy tűnik, Grace-t sem tartják már elég jó hazafinak mióta kitudódott, h Thomasszal kefél jár. Legalábbis Őrmester simán lekurvázza, mikor kézbesíti neki Felügyelő panaszos levelét. A tisztességről írt levél tartalmát némileg aláássa, h míg a lelkiismeretfurdalástól gyötrődő Grace a levelet olvassa, Felügyelő épp szénné kúrja az új kurváját.

kinai_csaj.png

Közben Thomas is befut Józsefvárosba, a mosodás-szabó-bordélyos pedig némi pénzért elárulja, h hátul egy igen tiszteletreméltó vendég található. Thomas nem bírja kihagyni a lehetőséget egy kis alázásra: lám-lám, McIzé sem különb, mint az összes többi rendőr, pedig valamivel nagyobb mellénnyel érkezett annak idején. Közben lehet azon izgulni, h Felügyelő beköpi-e Grace-t Tommynak, de még nem, egyelőre csak annyit ígér, h estére Thomas szíve is össze lesz törve. Meg h tudja-e, hogyan találta meg a fegyvereket? Mondjuk ennyiből szerintem már egy kevéssé képzett bűnöző is összerakhatná, h mi van. De hát maradjunk annyiban, h Tommy csak szerelmes és nem ennyire teljesen síkhülye, mer az viszont elég karakteridegen lenne az eddigiek alapján.

mc.png

mc_t.png

Polly és Ada beszélgetéséből megtudjuk, h Pollynak is vannak valahol gyerekei, de néhány piszlicsáré rablás meg egy kis pálinkafőzés miatt kicsi korukban elvitték őket a családtól. Polly szerint az egyetlen ok, ami miatt ezt nem tehetik meg pl. Adával, az Tommy, aki hozza a pénzt és a hatalmat a családba, mert: „olyan rossznak kell lenni, mint ők odafent, hogy túléljük.” Kéri Adát, h bocsásson meg Tomnak. Hiába, Ada nem bocsát, míg férj a börtönben rohad. Láthatjuk Freddie-t is, aki attól tart, ha átviszik, ki is nyírják a brixtoni bötönben. De az őr szerint nyugi van, mert még addig se jut el.

polly.png

McIzé MrChuchill-nél aratja a babért, Sir Winston személyesen jött gratulálni neki. Felügyelő Grace-t nem mártja be, és a beretvásékat sem akarja bíróságra vinni, mert bizalmasan kell kezelni az ügyet. Azt gondolom, egy ilyen méretű fegyverrablás szerintem sem hangzik túl jól. Viszont a Peaky-t sem akarja futni hagyni, vmi lehet még a tarsolyában, csak hogy izguljunk.

winston.png

Sir Winston

Ada hazajött. Ezek szerint Polly mégis eredménnyel puhította. A klán örömmel köszönti őt és a legfrissebb Shelby-t, akinek voltak olyan betegek a kedves szülei, h Marx után nevezzék el Karlnak. Na, ezen fetreng is a bazi nagy roma család rendesen. Tommy vázolja a haditervet: mivel John kötött egy jól sikerült házasságot Lee-ékkel, így minden adott, h a Lovin az új családi szövetséggel átvegyék a hatalmat Kimbertől. Azt egyelőre még nem látom át, h egy erőszakos hatalomátvétel hogyan viszi őket közelebb a törvényes bukméker bizniszhez, de ez bizonyára kiderül később.

kicsi_shelby.png

kicsi Shelby

Egy gyors snittben láthatjuk, ahogy a Beretvások egy látványos kis felvonulás keretében nekiindulnak. Közben a Freddie-t szállító őr közli, h nem szeretne megvakulni, ezért futni engedi a szabadsághőst. A felismerésben az is segíti, h feltűnik Danny és lőni kezd egy indokolatlanul nagy méretű géppuskával. A legjobb a jelenetben azonban az, h megvilágosodtam: a banda neve mégsem csak a szemellenzők miatt blinders.

vonulat1.png

Kiderül, hova vonult Tommy és a csipet-csapat akkora vehemenciával: jöttek inni és tettrekészkedni a kocsmába. De Grace-en látszik, h nem vette át a világmegváltó hangulatot - Tommy félreérti a duzzogást, fogadkozik, h ma estére ő már törvényes üzletember lesz, bevonná a cégbe, célozgat rá, h elvenné feleségül, csak ne lépjen le a nő. Szegény Tommy tényleg annyira szerelmes, h méég mindiiig nem esik le neki semmi. Erre Grace nekiáll gyónni, de persze épp most zavarják meg a bulit. Okkal, mellesleg, mert Kimber emberei jönnek megveszve. Ami két dolgot jelent: egyrészt Lee-ék nélkül Peakyék igen nagy szarban vannak, másrészt valaki köpött.  Pollynak nagyjából öt másodperc kell, h leessen, h a csapos csaj volt az. Viszont így a reggeli beszélgetésből McIzével Tommy is összerakja végre, ki volt a tégla.

t_fogadkozik.pngtom2.png

Polly nem engedi Tomnak h beszéljen Grace-szel, (mert még megöli), helyette ő ejti meg a nagyjelenetet vele. Illetve úgy tűnik, inkább személyesen szeretné kinyírni egy kalaptűvel. De aztán Polly a Bölcs megállapítja, h a csaj télleg szerelmes, Tommy szintén (és/vagy csak puhapöcs), ezért valószínűleg nem lesz emberhalál, legalábbis nem Grace-é. Úgy tűnik Polly is könnyen átsiklik az árulás felett, legalábbis kedélyesen elbeszélgetnek, h milyen volt a kicsi Tommy régen. De aztán csak rátér a sokszor hallott nagy igazságra, miszerint minden ffi a fasza után megy. Neki meg ugye hál istennek nincs ilyen szerve, ami feleslegesen megzavarná. Így Tom lehet, h idővel megbocsát, de Polly sose fog, ellenben ha még egyszer meglátja Grace-t, arcát leszedi. Igen jó jelenet, a matriarchát alakító Helen McCrory miatt is.

p1.png

Tommy 300-ast játszik: lenyom egy lelkesítő szónoklatot, amiből kiderül, h a Garrison lesz a Thermopülai-szoros, a túlerő pedig háromszoros. (Én meg verset írok. Epigramma a Peaky-nek.) Tom is végrendelkezik, ha lehet, bajtársak mellett szeretne majd sírhelyet magának. Meg kell jegyeznem, azért nem túl biztató ez egy motivációs beszéd végire.

A rendőrségen Őrmester jelenti Felügyelőnek, h nagy balhé készülődik, és mivel ők lennének a rend őrei, illene beavatkozni. McIzé kicsit más véleményen van, amikor ismerteti az aznapi beosztást: két ember szedje le Mici néni macskáját a szederfáról, négyen mennek közterületi dohányosokat bírságolni, stb., stb., a buli végeztével pedig majd együtt felszedni a csontokat a Peaky után.

Thomasnak van még tíz perce, és azt leginkább egyedül, ill. egy liter whiskey társaságában kívánja eltölteni. Pultos csávó jön kárörvendeni, lám-lám, elvetted a kocsmámat annak idején, most meg nő sehol, kocsmádat pedig remélem mindjárt szétverik, veled együtt, komám. Tommy fején látszik: fasznak jöttem ide, mikor ihattam volna otthon is.  De Kocsmáros aztán csak arra jut, amit a többség gondol, hogy hát Tommy ha savanyú is, de legalább a miénk. A helyi rosszfiú, akinek ebben a csatában most mindenki szurkol. Aztán beszélgetnek Grace-ről, h keresteti-e vajon, de nem, mert Tommy most már mindig csak a következő egy percet fogja túlélni, ami egy ilyen katonai taktika. Nem tűnik túl hatásosnak, de valamennyire segít elviselni, mikor az embert ilyen orbitális módon átveri a Nő.

kocsma.png

Megérkezik az ellenséges haderő, hát igen, Peaky-ék vannak vagy nyolcan, ellenük tényleg őrületes túlerőnek tűnik az a gimis osztálynyi rosszarcú westernhős. Annyira jók ezek a zenés felvonulások, csak az a baj, nem nagyon lehet írásban visszaadni, ezeket nézni kell. Mindenkiről van közeli is: minimális fogállománnyal, de azért kemények mindkét oldalon.

ellenseg1.png

ellenseg2.png

Közben tovább folyik McIzé demoralizálása a készítők részéről. Őrmester nem örül annak, h simán kivárják amíg kiirtják egymást a helyi erők – nem erre számított, amikor McIzé megjelent a városban, h megtisztítsa azt. (Mondjuk akkor mire?) Na mindegy, értjük, McIzé egy igazi köcsög, ha a jó oldalon is.

A hadviselésben sok taktikai elem nincs, ezek pont úgy maradtak, ahova a felvonulás során érkeztek. A nagy terv annyi, h lövik egymást face-to-face, aztán aki megmarad, az örül. Persze előtte megy az alapos faszméregetés, mindenki kirakja, milye van. Ebben Tommyék nyernek, mikor előlép Freddie a fegyverrablásból maradt másfél méteres ágyúval.

geppuska.png

Tovább egyelőre nem fajulnak a dolgok, mert belibeg a képbe Ada babakocsistul, és tönkreteszi a fiúk játékát. Szép monológot ad elő, de Kimber közben kurva gyorsan végiggondolja a dolgokat, és mire Ada a végére ér a mondókának, lelövi Tommyt (és mellékesen az elé bevetődő Dannyt is.) Mert ez csak a kettőjük ügye Tommyval, nem kell másnak is elhullania. Danny most úgy tűnik tényleg meghal, Tom még hezitál ezzel kapcsolatban, de ahhoz legalábbis elég jól van, h egy precíz headshottal kiiktassa Kimbert. Mindenki csak néz, és arra jutnak, h így kábé egálban vannak, elhúzgálják a halottaikat, s haza mennek a legények.

k_veg.png

k_veg2.png

Tommyt egy házi sürgősségi kezelés keretében gyorsan megműtik a konyhaasztalon. A fertőtlenítést és a fájdalomcsillapítást is mi más, mint néhány korty whiskey hivatott ellátni, valamint egy új sebészeti módszert alkalmazva igénybe vesznek egy kiskanalat is. Hát, szegény eléggé üvölt. De tőle is rosszabbul járt Danny, őt most tényleg eltemetik, az első részes lelövésével így szép keretet adva történetének és az első évadnak is.

mutet.png

Na, azért arcberendezkedéséből ítélve McIzé se erre számított. Őrmester jelenti, h a Peaky Blinders kis vérveszteséggel ugyan, de győzött, és miután egy darab rendőr nem időzött Birmingham piszkos utcáin, így Freddie Thornt sem volt túl nehéz kiszabadítaniuk. Ezen kívül megússzák Billy K. kinyírását is, hiszen nyilván nem tolonganak majd a szemtanúk. A rendőrök meg ugye az őrsön. Azt nem tudom, Őrmester mitől lett ekkora Matula bácsi, de láthatóan vmiféle erkölcsi magaslatról osztogatja az észt. Viszont ezek szerint Tommy megint előttük járt néhány lépéssel.

mc_ledobben.png

A fiúk a temetés végeztével mulatnak még kicsinyég, Freddie mint megtért bárány, családostul szintén a bandában. Egy-egy snittet kapunk a két ellenséges hadvezérről, mindketten erőt gyűjtenek, Tommy egy vélhetően utolsó találkozáshoz Grace-szel, McIzé pedig egy beszélgetéshez MrChurchillel.

Grace-nek beleférne, h a fiúja az erő sötét oldalán, de Tommy nem bocsájt, hiába a szerelem, az jön és megy, ő viszont nem visel el ekkora árulást. Nincs esélyük közösen, sajnos az álompárnak annyi. Azért Grace még meghagyja a londoni címét, hátha Tommy egy hét alatt jobb belátásra tér. Mert Grace-nek ötlete van.

t_g1.png

Tommy bánatában megissza Grace pezsgőjét, amit a csaj ünneplésre szerzett be. Mert nagy nap van, amíg Kimber emberei velük voltak elfoglalva, Lee-ék mindenütt átvették a hatalmat a lóversenypályákon. De azért mindent Tommy sem vett számításba, ezt a pezsgőt gondolom Grace-szel tervezte kibontani. 

fiuggg.png

Az utolsó jelenetben Tom menedzser-direktor céges papírra gépel egy levelet Grace-nek, (amit szépséges mély hangján prezentál is a nézőknek), és ezt kivonatolom, mert úgy sem tudnám jobban megírni:

Kedves Grace!

Már rég megtanultam gyűlölni az ellenségeimet. De még sohasem szerettem egyiküket sem. New York érdekes ötlet, de nagyon keményen dolgoztam ezért a napért, és ezért a győzelemért. Itt felelősséggel tartozom emberekért, akiket meg kell védenem, és akiket szeretek. A háború előtt, ha fontos döntést kellett hoznom, feldobtam egy pénzt. Talán most is ezt teszem majd. Három nap múlva tudatom a döntésemet.

Szeretettel: Thommy Shelby

t_gepel1.png

Közben Grace az állomáson vár a vonatra, de ahelyett McIzé jön, és pisztolyt tart a fejéhez. Tommy feldobja a pénzt, a lassan beálló vonat ablakain keresztül látjuk, ah Felügyelő kivár, aztán az érme leesik, a pisztoly eldördül. Még ordít egy kicsit a Love is blindness Jack White feldolgozásában (egyrészt dejó, dejó, dejó, másrészt meg mennyire ide találták már ki), és itt a vége. Amit kb. csak négyszázszor néztem meg.

És Tom Hardy még csak ezután érkezik.

penz.png

loves.png

 

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása