Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 5x05 – Shabbos Goy (18+)

2017. szeptember 18. 08:34 - tinipuma

A bárban nyitunk, Daryll ki van akadva az apjára, illetve a módra, ahogy a múltkor eltüntette a hullát. Mickey szerint nem nagy dolog ez, elvégre nem öltek meg senkit, csak kicsit feldarabolták. Meg betonba öntötték és leküldték a darabokat a halakhoz, de így tényleg minden szép. (Bunch közben bánatában iszik és sír. Így találja meg Mick, akinek elzokogja a kirablásának történetét. Az öreg pedig vigasztalja.)

1.jpg

Ray moziba megy, Natalie legújabb sikerfilmjét vetítik a teremben tartózkodó mind a négy nézőnek. Egy röpke jelenetet mi is megnézhetünk, a képi világ és a szöveg alapján ritka szar lehet. Mozizás után terápiára megy, a dokinak nem tetszik, hogy kamu válaszokat adott a tesztre. Nekilátnak tehát szóban a kérdéseknek és végigveszik az elbaszott gyerekkor valamennyi jellemzőjét. Verbális és fizikai erőszak, szexuális molesztálás, alkoholista és/vagy öngyilkosságot elkövető családtag. Pipa, pipa, pipa. A doki közli, hogy ilyen háttérrel ritka a normális ember, de Ray szerint neki semmi baja. Mindenesetre kap dilibogyót.

Mickey egy barkácsboltban vásárol ásót és egyebeket, ez most vagy Avinak lesz, vagy a jól sikerült hullaeltüntetés után unortodox temetkezési vállalkozásba akar kezdeni. Mindegy, hamarosan kiderül. Ray is bevásárol közben, ő a tablettáit váltja ki, a gyógyszerész szerint minimum két hét múlva hat a bogyó, cserébe étvágytalanságot, csökkent libidót és impotenciát is okozhat. Utóbbiakat már az irodában ülve a tájékoztatóban olvassa hősünk, nem túl lelkesen. Terry érkezik, közli, hogy New Yorkba megy Damonnal, és azt tervezi, hogy ott is marad. (Bunch bölcsibe viszi a gyereket, aztán sír.)

Samantha Winslow régi kollégái – akik már az első részben is kellemetlenkedtek – jelentkeznek be újra. Az ajánlatot a pasas vezeti elő, kolléganője csak a kocsiból figyel. Ezúttal kétmillió dollár kellene Samanthától, plusz a férje Oscar díja. A fickó meg sem mondja, hogy mit adna cserébe, szerinte azt a nagyasszony úgyis pontosan tudja. Tudja bizony, szemrebbenés nélkül hajlandó fizetni, hárommilliót is, viszont az oszkárt nem adja. A samesza, Landry szerint oda kéne adni a szobrot, marad még épp elég, de a nő egyelőre nem enged. Ray tehát postást játszhat, plusz Landry megbízza még egy feladattal. Natalie felszívódott, sürgősen meg kéne találni, az oszkáros zsarolás szerinte bagatell, egy sokszázmillió dolcsis franchise főszereplője viszont nem mászkálhat el csak úgy, az többe kerül.

Terry kimegy a temetőbe, elbúcsúzik Abbytől, legalábbis gondolom, hogy tőle. A jelenet egyébként megható, a férfi a sógornője és egyben a legjobb barátja koporsóját volt kénytelen cipelni és ez fáj nagyon.

Mickey odaballag a helyre, ahol Avi található, egy sztriptízbárról van szó amúgy, lányok tekeregnek jobbra-balra, a célszemély is ott darvadozik a bárpultnál. Az öreg letelepszik mellé, de jaj, nem adnak piát. Helyi szabály, bugyitlan csajokat, azaz csupasz pinát csak józanul lehet stírölni. Avi elég szarul néz ki, vagy beszívott vagy részeg, biztos korán elkezdett inni, amikor még volt a lányokon ruha. Mickey jópofáskodik, mondjuk a süketelés tényleg nagyon megy neki, Avi hiába küldi el válogatott káromkodások közepette a picsába, az öreg nem adja fel. Egy óvatlan pillanatban lenyúlja az exzsoldos kocsikulcsát, majd mikor az távozna, utána kocog, lefegyverzi és bezárja a csomagtartóba. (Bunch visszamegy a szendvicsezőbe, megtudja, hogy az alkalmazottak egy rakás pénzt kapnak a cégtől a rablás miatt, mivel hiányos volt a biztonsági rendszer. Persze Bunchy is perelni akar.)

Kirándulunk Mickey-vel, a vidék kissé kietlen, de csodaszép, a látványt csak a folyamatosan – héberül? jiddisül? – kántáló Avi zavarja némiképp. Kisvártatva megállnak, sétálgatnak. Avi szerint Mick egyszerűen csak Frank csicskása, azaz „sábesz gój”, olyan ember, aki a villanyt kapcsolgatja a zsidók helyett szombaton. Végül persze nem lesz gyilkolászás, Avi kidumálja magát, hajlandó bevenni az öreget a drogbizniszbe, amit amúgy az FBI ügynökkel közösen űznek, a bizonyítékraktárban tárolt anyagot adják el a mexikóiaknak jó pénzért. Mick rábólint az üzletre. Visszamennek tehát a klubba, lerendezik a dolgot, az öreg pedig kap nyolcvanezer dolcsit. (Bunchy ügyvédet keres telefonon és iszik.)

Ray az irodába érve ott találja Nataliet, egy feladat kipipálva. A csaj azért van kiakadva, mert viszonya volt Landryvel, anno az autóbaleset estéjén is tőle osont ki bugyiban, mert hazaért az asszony. Ja és terhes is, de a faszi azt akarja, hogy vetesse el, pedig ő meg akarja tartani a babát. Ray a saját lakásába viszi a színésznőt, a terv az, hogy Natalie telefonját elhagyják valahol, majd elhitetik Landryvel, hogy a nő elutazott valamerre, miközben titokban elindul az ellenkező irányba. A csaj inkább maradna, úgyhogy rögvest beveti magát a hálószobába, egyelőre csak aludni. Hősünk erre visszaréved a múltba, legutóbb Abbyvel hancúroztak és füveztek azon az ágyon és nagyon boldogok voltak. Most viszont csak a depi van, de arra meg el lehet kezdeni szedni a tablettákat. Ray be is vesz egy maréknyit, mondjuk a gyógyszerész azt mondta, hogy napi egy szemet kell, de így biztosan gyorsabban hat majd. (Bunch elmegy a gyerekért, a dadus nem adja, mert tökrészeg. Mármint Bunchy ittas, nem a dajka.)

Samantha beadja a derekát, odaadja az oszkárt a pénzzel együtt. Ray dolga már csak annyi, hogy leszállítsa a cuccot a zsarolónak. Az még kérdés, hogyan fogja megoldani, szemlátomást máris szarul van, szerintem kezdenek hatni a bogyók. Ráadásul Landry is kellemetlenkedik, Natalie keresését sürgeti, ugyanis áll a forgatás, az meg napról napra több veszteséget jelent. Lena egyébként épp most intézi, hogy a kiscsaj papíron elutazzon Párizsba, persze ezt Ray nem köti a pasas orrára.

Bunchy magába roskadva üldögél a bölcsi előtt. Felmentő seregként Mick érkezik, kihozza a gyereket, a zsákmányolt pénzt pedig a fiának adja. Feltett szándéka, hogy megszerzi Bunchynak az összes elvesztett pénzét, gazdagok leszünk megint, bizonygatja. A bárban a zabos Frank várja őket, egy árva hangot nem hisz el Mickey süketeléséből, miszerint Avi nem is volt ott a sztriptízbárban. Új kör, az öreg hangnemet vált, képtelen voltam megölni, mondja, hiszen szinte családtag. Amúgy meg Frank legyen szíves leszállni végre a Donovan családról, nem tartoznak neki semmivel, továbbá nem akarnak belekeveredni az FBI ügynök üzelmeibe, teszi még hozzá pókerarccal Mick, még én is majdnem elhittem a végét. Franket viszont sikerül ezzel végképp kiakasztani, kijátssza a zsarukártyát, azaz pisztolyt ránt és magával hurcolja az egészből – szokás szerint – mit sem értő Bunchyt. Szegény kis Maria megszeppenve néz az apja után.

Terry és Damon New Yorkba ér, a taxiban sorolják a nevezetességeket. Itt álltak az ikertornyok, amott az Empire State Building, két sarokkal odébb pedig a legfontosabb, a Madison Square Garden. Ennyi.

9.jpg

Hoppá, Bridgetről meg majdnem megfeledkeztem. Ray elmondja neki, hogy eladta a házat. Később Smitty kopogtat be hozzá a kollégiumba, aztán rosszul lesz, a Bridge pedig a kórházból hívja fel az apját és jól lebassza, amiért megölte a srácot. Tényleg felejthető.

Ray egy motelben bonyolítja le a cserét, a zsák pénzért meg az oszkárért kap egy nagy dobozt cserébe, első blikkre régi cuccok lapulnak benne, de jobban megnézve bizonyítékok lesznek ezek, fotók, ügyirat egyebek. Nyilván arról a balesetről, amit Samantha részegen okozott, és a kislánya is belehalt. Ray a kocsijához ballag a zsákmánnyal, rosszul lesz és nekilát hányni. Ebben a pillanatban tör rá Samantha egykori kolléganője, van nála pisztoly is, bár hősünk jelenlegi állapotában szerintem a nélkül is el tudná venni tőle a dobozt. (Ezt úgy tűnik benéztem, Tom egyedül alkudozott, a kollegina csak megfigyelte őket, hogy kellő időben le tudja nyúlni a bizonyítékokat.) A nő elviharzik, de folyton a háta mögé pislog, nem tudom minek, a láthatóan pocsék állapotban levő Ray csak tántorogni bír utána. Ez lesz a veszte, oda se nézve hajt ki nagy lendülettel az útra, hogy ott aztán oldalról telibe kapja egy arra járó taxi. Ray bámulja egy darabig a balesetnél gyülekező járókelőket, majd úgy dönt, neki itt semmi dolga, és visszaül a kocsiba emlékezni. Ezúttal a végstádiumban lévő, haldokló Abbyre.

Telefoncsörgés rántja vissza a jelenbe, Samantha csörög, de Ray kinyomja a hívást. Megértem, mit is mondhatna, hogy a doboz valószínűleg visszakerül oda, ahonnan eredetileg lenyúlták: a rendőrségre?

Címkék: 18+ Ray Donovan
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2017.09.20. 22:20:06

Köszi szépen az írást!! Nem volt rossz ez a rész, de Bunchy és Bridget (most tűnt fel, hogy ők a két B betűs Donovan családtag, és mindkettő sztorija borzasztó /hehe/) szála már kezd untatni / irritálni. Konkrétan eltekertem a jeleneteiket azzal, hogy majd elolvasom a hogyvótban. Mondjuk nem sokra mentem vele, a kövi részt úgyis én írom :D
Szóval Bunchy végtelen töketlensége most már irritáló - az előző évadokban valahogy jobban elcsúszott, de most már legszívesebben üvöltenék, hogy "szólj már a bátyádnak, akármennyire szét van esve, ezt akkor is megoldja".
Bridget esete meg a szokásos "a legtöbb sorozatban idióták a gyerek-karakterek" problémakörbe tartozik, billentyű leütéseket is kár fecsérelni rá. Eltüntethetnék, ahogy Connort is egész jól elkaparták...

tinipuma 2017.09.22. 19:15:07

@AaannnaaA: Nekem az tűnt fel, hogy ebben az évadban nem nagyon érintkezik a család. Terry csak Ray bátyjával beszél, akkor is csak tőmondatokban, Daryll senkivel, Ray is csak az apjával. Mickey az egyetlen aki még mindenkivel szóba áll. Szerintem a kulcs az a bizonyos verekedés lesz, de arról még mindig nem tudunk semmit.
Te mit gondolsz?

tinipuma 2017.09.23. 15:52:00

@Pácsó Ármándó: Mindenekelőtt fognod kell egy darvat :D

Pácsó Ármándó 2017.09.23. 17:31:14

@tinipuma: Nem lehet könnyű Avi élete! :-)

AaannnaaA 2017.09.24. 12:09:06

@tinipuma: Én arra tippeltem, hogy a friss gyász miatt nem basztatják Rayt, de most hogy mondod, lehet valami ebben a "mégnemmutatottverekedésakulcs" teóriában is. Kíváncsi vagyok. Azért nem nevetnék, ha az uccsó részben mutatnák be, már túl sok a kérdőjel az évadban, nehéz így összerakni a dolgokat...

Is 2017.10.30. 09:38:34

@AaannnaaA: Mickey továbbra is egy balfék, de legalább határozott célja van. :)

Barnes eléggé kétségbeesett lehet, ha húzott egy ilyet. Nem tudja, hogy jobb nem kezdeni a Donovan családdal...
süti beállítások módosítása