Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x10 - A kör lassan bezárul

2017. szeptember 01. 13:00 - Rodnay Gan

A fenséges Twin Peaks-i hegyek előterében egy lakókocsi áll, mellette fészer, előtte szegényes „kertecske". Ide érkezik meg a „városka legbarátságosabb lakója”-versenyben erős hendikeppel induló Richard Horne, és rögvest meg is tudjuk, miért. Itt él ugyanis Miriam, a dagi szemtanú, aki látta, hogy pár résszel korábban ő gázolta halálra a kissrácot, és aki eléggé óvatlanul el is mondja Richardnak, hogy már értesítette a seriffet a dologról, egy levélben, amit aznap adott fel. Richie Rich nem veszi tréfára a dolgot, rátöri az ajtót, és péppé veri szegény teremtést. Majd, miközben elviharzik, még felhívja Chadet, a korrupt hekust, hogy közölje: a levelet el kell fogni, az semmiképpen sem kerülhet a seriff kezébe. Szegény Miriam pedig ott marad egy vértócsában fekve, miközben a gáz csak ömlik ki a sütőből, amin egy gyertya áll. Frankó nyitójelenet volt, köszi.

1001.jpg

Néhány lakókocsival arrébb, a Fat Trout Lakókocsiparkban, Carl Rodd odakint énekelget és gitározgat, amíg egy alacsonyan szálló vörös bögre meg nem szakítja ezen tevékenységek gyakorlásában. A bögrét a vörös seggfej, Steven Burnett vágta ki az ablakon, aki éppen a feleségével, Beckyvel (tudjátok, Shelly lánya) üvöltözik, de úgy ám, hogy a taknya-nyála egybefolyik. És egy bizonyos mondat azért nekem is fület szúr, amikor azt üvölti a nőnek, hogy: „Ne játszd itt az ártatlant, pontosan tudom, mit tettél!” Vajon mi lehetett az?

1002.jpg

Las Vegasban T-Bag, azaz Rodney Mitchum éppen valami papírokat nézeget, miközben Candie, a korábban már látott csini lánytrió legelszálltabb tagja épp légyre vadászik. A légy pedig éppen Rodney fejére száll – vesztére. Mármint a pasi vesztére, mivel az agyatlan Candie nem viccel légyirtás kérdésében, és úgy vágja pofán a távirányítóval, hogy arról kódul. A nagy sipákolásra persze Jim Belushi is berobog, de Candie-t végül nem cseszik le nagyon, hiába, ha csinos nő vagy, még az is belefér, hogy annyi agyad se legyen, mint egy tyúknak. (Tanulság #1) Közben Cooper végre eljut Dr. Benhez, aki meg is vizsgálja, és megdöbbenve állapítja meg, hogy a mindig is vészesen elhízott Dougie nagy csomó kilót leadott, és vérnyomás terén is lenyűgöző eredményeket produkál. Ezt Janey-E is így véli, de neki mintha más gondolatok is járnának a fejében.

1003.jpg

A Mitchum fivérek közben – a három cukorbaba társaságában, Candie persze még mindig romokban hever - épp a helyi híreket nézik, konkrétan pedig azt, ahogy a zsaruk beviszik Parány Ike-ot. Őt egyébként is ki akarták fingatni, úgyhogy még örülnek is a hírnek, meg annak is, mikor kiderül, hogy az Ike által megtámadott Dougie Jones nem más, mint Mr. Jackpot. Akire egyébként elég jó idők járnak manapság, mivel Janey-E-nek igencsak tetszik az új, lefogyott és otthon ülő Dougie. Nem sokára meg is mutatja, mennyire is tetszik, mivel pár képpel később akkorát élvez, mint a ház. Hiába, ha pénzes és izmos férfi vagy, még az is belefér, hogy annyi agyad se legyen, mint egy tyúknak. (Tanulság #2) Közben Dr. Amp, azaz Jacoby újra jelentkezik egy laza kis demagógshow-val, Nadine Hurley újra őt nézi, Jerry Horne ellenben most nem, mivel még mindig az erdőben kering. Jézusom, ez a marha sosem tisztul ki végre?

1004.jpg

A seriffhivatalban Chad kimegy a postáért, és elrejti Miriam levelét. Aztán megereszt egy sms-t Richardnak, hogy minden oké, megvan a cucc. Apropó, Richard! A stáblista alapján eddig is tudtuk, hogy a vezetékneve Horne, most viszont valóban elmegy Sylvia Horne-hoz, akit nagyinak nevez, miközben a (saját maga által) némileg átrendezett arcberendezésű Johnny egy némileg átrendezett arcberendezésű, beszélő játékmackó előtt ül, kikötözve, hogy további kárt már ne nagyon tehessen magában – a maci amúgy David Lynch hangján szól hozzá! Viszont, ha Richard Sylvia unokája, akkor az ő anyja nem nagyon lehet más, mint Audrey! Azanyja! Tényleg, hol a francban van már Audrey Horne?!? (Vagy ezt már kérdeztem volna?)

1005.jpg

Sylvia nem igazán fogadja kitörő örömmel a tékozló fiút (unokát), ami nem is csoda, ez a csávó tényleg egy igazi rohadék, néhány gyönyörű mondat kíséretében elkezdi fojtogatni a saját nagyanyját, akitől pénzt követel, majd gyorsan le is lép a lóvéval, a családi ékszerekkel, meg a nagyi ridiküljével. Eamon Farren amúgy tökéletes választás volt a szerepre, igazán tenyérbemászó, mégis szenvtelen képpel műveli a patkányságait. (Kis közjáték: Albert Rosenfield Constance-szal, a halottkémmel vacsorázgat, míg Gordon és Tammy nagy vigyorogva lesik őket.)

1006.jpg

Vissza Vegasba, ahol Roger éppen értesíti Duncan Toddot arról, hogy a rendőrök bevarrták Ike-ot, de ott üldögél nála Tom Sizemore is, aki meg is kapja rövid úton az ukázt: a Mitchum fivérekkel – akik nem mellékesen Mr. Todd ellenségei – el kell hitetni, hogy a harmincmilliós (!) biztosítási pénztől Dougie Jones miatt estek el. Ha nem jár sikerrel, Anthony Sinclairnek saját kezűleg kell megölnie Dougie-t! Hoppá, hát mi lesz még ebből? A Silver Mustang Casinóban meg is jelenik Tony Sinclair, Mitchumék le is küldik érte az egyre idiótább Candie-t, aki röpke negyedóra alatt fel is fogja a rendkívül bonyolult feladatot, és újabb negyedóra alatt teljesíti is. Tony elmondja, amire Todd néhány jelenettel korábban utasította, kiemelve, hogy Dougie Jones az ő ellenségük. Mitchumék el is határozzák, hogy akkor majd megejtenek egy találkát Jonesszal, amiből ő nem igazán fog túl jól kijönni.

1007.jpg

Az eddig azért kiugróan érdekesnek csak nagy jóindulattal nevezhető rész a végére szerencsére felpörög: Gordon Cole a hotelszobában borozgat és firkálgat (de mi a jó francot?), amikor kopognak az ajtón. És baszki, Laura Palmer az, ráadásul közben az anyja, Sarah azt üvölti, hogy „Laura!” Hát, nem tudom, Gordon lepődött-e meg jobban, vagy én. Persze ez csak hallucináció volt, igazából Albert áll az ajtóban, aki közli Gordonnal, hogy Diane milyen sms-t is kapott az előző részben, és azt is, hogy egy mexikói szerverig sikerült visszakövetni a feladót. Ráadásul Diane válaszolt is: egy nem túlzottan titkosított üzenetben azt, hogy náluk van Hastings, és elvezeti őket a helyszínre! Mi a franc van veled, Diane, te köpsz?!? (Ezt én kérdezem, nem Cole.)

1008.jpg

Tammy is érkezik, ráadásul lassítva, bárcsak mindig így jönne, és hoz magával egy fényképet is, ami igen nagy fontossággal bír: a New York-i üvegkalickát (emlékszünk még, ugye?) vevő kamerák egyik legelső képkockáján nem más figyel elmélyülten, mint Mr. C! Emellett valami hót ismeretlen kopasz fazon is van vele, aki nekem első blikkre Green dokinak tűnt a Vészhelyzetből, esetleg egy tibeti szerzetes, vagy épp Mace Windu mester lehet az, de azért egyikre sem vennék mérget. Ugyanekkor Twin Peaksben Sylvia beszámol Benjamin Horne-nak Richard támadásáról, és arról, hogy minden pénzét elvitte. Ez utóbbin aztán jól össze is vesznek, majd a beszélgetés után Ben az egyetlen lehetséges dolgot teszi, amit minden férfi tenne: elhívja a titkárnőjét, Beverlyt vacsorázni.

1009.jpg

Végezetül a Tuskó Lady ismét Sólymot hívja, úgy látszik, a tuskója folyamatosan neki üzenget. Most éppen azt, hogy zúg az elektromosság! (Ugye-ugye, a jó öreg elektromosság már megint!) De ezekben a napokban halványul a ragyogása, és ki tudja, mi marad utána a sötétségben? Elsüt egy jó kis szóviccet is arról, hogy a Truman fivérek mindketten igaz emberek („The Truman brothers are both true man”), és mindketten Sólyom testvérei, mint ahogy a többiek is, a jók, akik vele vannak. Aztán csupa kódolt üzenet jön: a kör lassan bezárul. Figyeld, és hallgasd az idő és a tér álmát! Most minden előtör, mint egy folyó, amely van, és amely nincs. És a végére a lényeg: Laura a kiválasztott! Sólyom pedig érti is, meg nem is. Akárcsak mi.

1010.jpg

A Roadhouse-ban ma éjjel a csodálatos hangú Rebekah Del Rio dalol, arról, hogy nincsenek csillagok, és gond nélkül el is hisszük neki. Aki valaha hallotta az énekét, mondjuk a Mulholland Drive Club Silenciója színpadán, az bármit elhisz neki. Még azt is, hogy már túl vagyunk a tizedik részen, és egyre csak bonyolódunk bele ebbe az egész pókhálóba.

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.09.02. 09:15:15

A Candie-Rodney légyvadászós jelenete epic! :-)) Szerintem a nő karaktere pont beleillik Lynch tematikájába, a jelenetek elnyújtásába :-)
Johnny az eredeti Johnny? Tőlem aztán bárkivel helyettesíthették volna, úgysem ismertem volna meg.
És igen, Candie ismét remekel a biztosítós jelenetben :-))
Úgy érzem Dianet már eleve ellenszenves karakternek állították be, nem is csoda, ha végre kiderül, hogy rosszban sántikál. Tammy meg mindent lassítva, csípőtjét ringatva csináljon! :-)) És tulajdonképpen Beverly is :-))
Ezt az üvegkalickát sose értettem. Ki készítette? És miért? Az a kopasz nem a Másolatkészítő Brigád képviseletében lehet jelen?

,, 2017.09.03. 19:42:12

Holnap vége:(
most várhatok megint 25 évet??

akut schizo effektív pszichózis 2017.09.04. 13:44:26

ez a new yorki szál kaphatna több figyelmet is.

josé73 2022.06.09. 13:01:38

@Pácsó Ármándó: Nem, ez a színész már a harmadik, aki eljátssza Johnny Horne szerepét. Robert Davenport: Első évad pilot.
Robert Bauer: Első évad 2. és 3. epizód. Második évad 22. és 25. epizód.
Erik Rondell: Harmadik évad 9. és 10. rész.
süti beállítások módosítása