Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 7x07 - A sárkány és a farkas (18+)

2017. augusztus 29. 15:00 - sixx

Királyvár

Pöcsméregetéssel indulunk, már ha ez a Makulátlanok (vagy hogy a picsába is hívják az Unsullied hadsereget itten magyarul) esetében bármilyen formában is releváns, állnak a várfal előtt, sokan, odafent meg Bronn irányítja a védőket, egy kis szurkot ide, öntsél még a forró ólomból a vödörbe, ne sajnáld, Lajos. Mert hát mit lehet tudni, mi lesz ennek a vége. Megjönnek a barbárok is, kismillió lovas dothraki, ami azért vicces, mert ló < kőfal, de Jaime, aki közben csatlakozik Bronnhoz, kis híján összefossa magát tőlük. A Makulátlanokat Bronn nem érti, nincs fasz, nincs kúrás, akkor meg minek harcolni? A tengeren már fordul a létszámfölényes kocka, a vár alá érő Tyrionékat Euron flottája fogadja, 5 csoffadt bárka ellen vagy ezer rendes hajó, csúnya vége lenne a dolognak. Oszt hányan laknak itt, kérdezi az ikeagalléros Havas Tyriontól, egymillióan, mondja az, és érthetően komor, hiszen 999 999 999 le van szarva, de az az egy az Cersei. A hajófenékben a Véreb lecsekkolja a zombit, kösz, jól van, hörög rendesen.

vlcsnap-00003_30.png

Na kérem szépen, a pöcsméregetések pöcsméregetésének non plus ultrájának a csimborasszójára a Királyvár ún. Sárkányverem nevű létesítményében kerül sor, ami egy romos stadion, mint mondjuk az akasztói Stadler, csak itt nincs vízfestékkel festett Utolsó vacsora. Van ezzel szemben nagyon sok karakter, Bronn, Tyrion, Jaime, Cersei, a Hegy, a Véreb, Brienne, Podrick, Davos, Theon, Varys, Havas, Misandei, Euron, Qyburn, Ser Friendzone, ennyi szöveges szereplő egy helyszínen még sose volt egyszerre. A bevonulás vicces és nosztalgikus, hiszen Tyrion és Podrick vagy Tyrion és Bronn, sőt, Bronn és Podrick is rég nem látott haverok. Tyrion megkérdi Bronnt, hogy oszt nem fél-e Cerseitől, mert hát csak elárulta, de Bronn csak röhög, ugyan már, Cersei egy zsák aranyat kínált a fejedért, én meg elhoztam neki. Van benne valami. Cersei elindulás előtt utasítja a Hegyet, hogy ha gáz van, Danyt gyakja el először, utána Tyriont, aztán fakultatíve az összeset, mert ő ilyen előrelátó fajta. Brienne és a Véreb is összefut, néznek nagyokat, majd kitárgyalják fogadott lányukat, Aryát, jól van, jól hát, inkább a környezetét kellene félteni. És vigyorognak, ja, eleven kislány.

Tyrion és Havas a Sárkányveremről beszélgetnek minek volt ez? Hát, itt tartották Dany rokonai a sárkányokat, láncon, miután hiába magyarázták nekik, hogy NEM SZABAD abajgatni a jónépet, és NEM ESSZÜK MEG KARCSI BÁCSI TEHENEIT. A sárkányok ezek szerint egy 18 hónapos gyerek szintjén voltak trollok, a láncraveréstől viszont elsorvadtak és kicsik lettek, aztán meg nem voltak többé. Míg Dany és a három tojás be nem ment a tűzbe, ugye. Apropó, Dany sehol, ez a bevonulás és leülés után elő is kerül témaként, Cersei kissé pikírt, jöhetne már, ha már leültem, basszameg, nem nekem van repülő transzferem, oszt mégis hamarabb ideértem gyalog. Közben sok sok szemezés van, mindenki názi az ellenfelét meredten, aztán Euron, aki a Westeros legnagyobb gyökere címre pályázik, egyelőre sikerrel, beszól Theonnak, hogy nála a húga, és meg lesz baszva/ölve ha... Tyrion közbelép, mire őt is kiosztja Euron, de amolyan hebrencs módra, és a törpe kiröhögi, még sértegetni si ostoba vagy, fiam. Cersei rosszallja a műsort, és int a Hegynek, aki lép egyet, mire Euron leül, mert zombi > kalóz. A Hegy, ha mér felállt, a Vérebbel mereget véreres szemet, de nem lesz Cleganebowl, mert ugyan az írók egy egész évadot szenteltek a fanservice-nek, de mindennek van határa.

És amikor Cersei már készen állna hazamenni, megjön Drogon, a hátán Danyvel, és Cersei arcán látszik, hogy bárcsak hazudott volna Jaime a méretekről, ez KURVANAGY BAZDMEG, és felette ott köröz még egy, baszhatjuk, ezek felégetik az egész kócerájt egy délután alatt. Dany leszáll a hátasáról és bevonul, Cersei megjegyzésére, miszerint sokat késett, egy bocsesszel válaszol, ha ez egy Bruce Willis-film lenne, a riposzt a "nagy volt a forgalom" lett volna. Tyrion elmagyarázza, hogy miért is vannak itt, észak, Fal, hideg, zombik, Éjkirály, jönnek, nem állnak meg, nem tárgyalnak, nem ejtenek túszt, aki meghal, katona lesz. Közben a Véreb szegény egyedül cipeli fel a zombis ládát a pincéből, és teszi le a méltóságok elé, kinyitja, és...semmi.

A zombi a szakszervezet által kialkudott és egyben jól megérdemelt pihenőjét tölti a hajóút után, de egyszer csak kipattan a dobozbúl, és rohanva/hörögve indul meg Cersei felé, akiben a szar is vigyázzba' áll, de nyugi, a Véreb szemmértéke legendás, így a lánc, amivel a zombit rögzítették, pont nem elég hosszú, így hiába arénázik, csak parasztvakításnak jó, de annak fasza nagyon. Havas és Davos feláll, és mint egy jól begyakorolt porszívóügynökpáros, hogy bemutassák, mit tud a zombi, de előtte a Véreb karddal kettévágja, úgy könnyebb lesz, de ha már ott van, az egyk kezét is lenyesi. A zombi levágott kezét Qyburn úgy nézegeti, mint én egy első nyomású Too Fast For Love bakelitet, Havas meg előránt egy obdszidiánpengét, ez a jó, kérem szépen, illetve a tűz, az viszi őket, és megégeti a kezet. S lőn. Függöny, taps, vissza, vissza. Cerseit meggyőzte az előadás, oké, szarban vagyunk. Euron megkérdi, hogy oszt úszni tudnak-e, Havas, a rezidens zombiexpert a fejét rázza, nem. Oké, áll fel Euron, akkor én megyek a szigetemre, szevasztok, és lelép. Imádom. A terv az lenne, hogy mindenki közösen harcol az északi veszedelem ellen, és félreteszi a kicsinyes belvillongást, ehhez pl. az kell, hogy Havas behódoljon Cerseinek és esküt tegyen, hogy nem támadja meg.

Havas persze nem ezt mondja, hanem azt, hogy ő már behódolt egy királynénak, azt meg Danynek hívják, szóval bocs. Jaj, semmi baj, mondja Cersei, feláll, és elmegy, erről ennyit akkor. Mindeni meredten néz Havasra, bazdmeg, mennyire kell kreténnek lenni ehhez??? BÖCSÜLET, kiáltja havas szeme, NEM HAZUDOK SOSENEM! Tyrion érdeklődik, hogy miért nem lehetett volna ÚGY TENNI, MINTHA, hiszen Cersei is csak ezt, a színjátékot várta, hogy az emberei előtt ne maradjon szégyenben, de Havas az apja fia, vagyis nem, azaz igen, de ezt csak mi tudjuk. Tyrion elnyomja magában a berzekert, aki ilyenkor leszaggatná Havas arcát, jólvanbazdmeg, megyek, tárgyalok vele, hátha nem öl meg. Nem öli, mert Cersei nem hülye és mindig több lépéssel előre gondolkodik, de a beszélgetés feszült, a színészek állati jók, Tyrion meg abból, hogy Cersei nem piál, és a hasát fogdossa, rájön, hogy terhes. Cerseinek az a baja, hogy nemcsak az apja, de tulajdonképpen két gyereke halála is ráverhető Tyrionra, legalábbis ha a Ripost-888-Tények vonalon indul el, és ez sok. Tyrion szerint is, és sajnálja, de hát az apja egy olyan tettért akarta kivégeztetni, amit el sem követett, és ezt Cersei is pontosan tudja. Ja, de ki nem szarja le. Tyrion igyekszik a lelkére beszélni, de Cersei aggodalma jogos: amíg ő északon hadakozik a zombik ellen, mi a garancia, hogy Dany nem támadja hátba?

vlcsnap-00039_12.png

Ugrunk vissza az arénába, ahol Havas már elfelejtette, hogy itten a világ sorsa van kockán, ő csak azt látja, hogy Dany egy sötétebb zug felé tart, megy is utána, ja, szomorú, sárkánycsontok, mondja, sóhajt, és közben szemmel kúrja Danyt, akinek olyan párás lesz a szeme, hogy menten egymásnak esnek, de előtte még szó esik arról, hogy Dany nem eshet teherbe, mert aszonta neki egy banya 5 évaddal ezelőtt. Havas, az igazmondó csak néz, tuti hazudott, mondja. Mielőtt kúrás lenne, megjön Tyrion, nem szól egy szót sem, de mögötte ott jön Cersei is. Fegyverszünet van, időleges, és csak addig, míg az Éjkirály seregei meg nem semmisülnek. A Lannister-hadsereg megy fel északnak Danyékkel, és harcol a veszedelem ellen. Fellélegzés, így van némi esély. Mindenki megy a dógára, Jaime például a sereg vezetésével tárgyalja le a csapatmozgásokat, amit Cersei vigyorogva hallgat, fiam, te tényleg ennyire naiv vagy, vagy fested magad?

Jaime nem érti, elmagyarázzák neki: Cersei hazudott, esze ágában sincs északnak menni, csak időt akart nyerni és azt elérni, hogy Dany ne délen legyen. Jaime köpni-nyelni nem tud, de baszki, zombik? Helyes, majd végeznek Danyvel mag Havassal, és meglátjuk. Sárkányok! De csak kettő, szerelmem, csak kettő, hol a harmadik? Mittudomén, mondja Jaime, nagygenerálon? Cersei hajthatatlan, de Jaime-ben most tört el valami, nekem ebből elegem van, én a szavamat adtam, nem szegem meg. Egyedül maradsz, Euron is elhagyott. Cersei még jobban röhög, ne már, te bevetted a színjátékot? Elment Essosba összeszedni a Golden Company nevű zsoldossereget. Erre Jaime nem tud mit mondani, csak azt, hogy le vagy te szarva, én leléptem, de Cerseit nem lehet csak úgy otthagyni, és bepipul, int a Hegynek, aki már a kardját rántaná, de aztán csak nem öli meg Jaime-t. Mert neki majd hősi halál jár a 8. évadban, azért. Kint szállingózik a hó, Jamie pedig elindul lovon északnak.

Sárkánykő

Rövid látogatás ez, van egy haditanács, ahol megbeszélik a terepasztal mellett, hogy ki, hol mikor lesz, és az is eldől, hogy mivel az északi népek hebrencsek, nem lenne jó ötlet földközelben sárkányháton menőzni, még a végén leszedik Danyt. A sárkányok maguk repülnek majd a találkozási pontra, Danyék hajóval mennek. Theon és Havas a trónteremben lelkiznek egy érdektelent, de Theon legalább gerincet növeszt közben, és a partra leérve azt akarja, hogy a Yarához hű Greyjoyok menjenek vele mentőakcióra. Az őt megmentő hajó kapitánya csak néz, hülye vagy? Veled? Te gyáva fasz, te. Ebből lesz egy verekedés, amit 80 százalékban a kapitány nyer meg, és péppé veri Theont, de amikor az újra és újra felkel, és már nagyon unja, a tököntérdeléssel akar neki véget vetni, ami nem hat Theonra, ugye. Én eddig azt hittem, a farkát vágták le, nem a zacsit, benne a herékkel, de mindegy, legyen, nem számít, mert Theon kettéfejeli az ember orrát, majd amikor az elesik, ráugrik és agyonveri egy kővel. Aztán feláll, és elindul Yaráért, a Greyjoy népek meg mindig az erősebb kutyát követik, így beszállnak mellé az öngyilkos kommandóba.

vlcsnap-00049_10.png

Deres

Kisujj nem adja fel a fordítsuk egymás ellen a Stark-lányokat küldetést, és mézesmázos, de egyben nagyon creepy hangon szépen arra vezeti rá Sansát, az együgyűt, hogy Arya Lady Stark akar lenni, Dany és Havas meg kúrnak, mert annak értelme van. És rá, Sansára soha nem hallgatott senki. Sansa aszongya neki, Arya egy badass bérgyilkos, szóval szakadjon le róla, mert baja lesz. Kisujj aszongya, feltételezzük a legrosszabbat, mit akarhat Arya valóban? Sansát holtan. Azért jött ide. Azért ásta elő a levelet. Mert úgy nem vonják felelősségre. És Sansa fején az látszik, hogy ezt be is kajálta kajakra. Kicsivel később össze is hívja a tanácsot a nagyterembe, behozatja Aryát, körben katonák, a kiscsaj megnézi őket és aszongya, oké, essünk túl rajta. Sansa sorolja a bűnöket, árulás, többszörös, felbujtás, gyilkosságban való bűnrészesség, mit mondasz erre...Lord Baelish?

Mert az egész egy átbaszás volt, jóhogy, aki ezt nem látta előre, az vagy naiv, vagy nem látott elég sorozatot még. Kisujj nem látta előre, őt átbaszták itten, Arya meg úgy mosolyog, hogy a hideg ráz tőle. Mi a bűnöm, az, hogy segítettelek, igyekszik menteni a menthetőt Kisujj, mire Sansa sorolja, kinyírtad a nagynénémet, elárultad az apámat, az anyámat, eladtál Ramsay Boltonnak és nem mellesleg szart kavartál a Starkok és a Lannisterek között akkor, amikor aszontad, a tőr, amivel Brant ki akarták nyírni, az Tyrioné. Ugyan, ezt nem tudhatod, mondja Kisujj kínjában vigyorogva, mire Bran síri hangon elismétli, amit Ned Starknak mondott a halála előtt, Kisujj álla leszakad, és ugyan egy utolsót még könyörög Sansának, hogy menjenek szobára, és beszéljék ezt meg, de hiába, Sansa Aryára néz, az meg vigyorogva elvágja Kisujj torkát, szevasz Lord Baelish. Persze Aiden Gillan színész nem feltétlenül száll ki a sorozatból, Arya az arcából majd maszkot csinál és medzsik, Kisujj újra szerepelhet. vagy nem, mit tudom én, mi fér bele jövőre(?) hat epizódba.

Dany hajója / Deres

Sam is befut, hova máshova, mint Deresbe, pacsi Bran, mizu? Én vagyok a háromszemű holló, az. Király, de ez mi is? Látom a múltat. Mindent tudok. Miattad. Te juttattál el a Falon túlra. Hát, szívesen. Bran néz bele a tűzbe, te meg? Hát, jöttem segíteni Havasnak a zombik ellen. Az jó, mondja Bran, mert Havas és Dany éppen erre tart. Ezt is valami látomásból tudod? Erre Bran felemel egy hollópostát én meg kis híján megfulladok a röhögéstől. Aztán jön az a pillanat, amire az egész évadot építették, Havas igazi rokonságának története, amit a mindent tudó Bran ad elő, és közben mutatják a hajót, amin Havas bekopog Dany kabinjába, bemegy, ráfekszik és nagyon megdugja, szóval miközben ez megy, Tyrion meg a folyosón áll és néz maga elé meredten, Bran azt mondja, hogy Havas nem is Havas, hanem Sand, azaz Homoki, mert törvénytelen gyermeke volt Ned Stark húgának és Rhaegar Targaryennek.

Erre Samu megköszörüli a torkát, és Szegfű érdemeit gecimód elsumákolva aszongya, hogy nem, nem, ÉN leltem egy kódexet, amiben a főpap lejegyzetelte, hogyan semmisítette meg Rhaegar házasságát a Martell-lánnyal, és hogyan adta össze a Stark-csajjal, és ekkor már Bran mindentudása is bekapcsol, és kapunk egy diafilmet a múlt eseményeiről, egészen Havas (?) születéséig, akit az anyja Aegon Targaryennek nevezett el, és sajnos mostantól, nekünk is így kell hívnunk? Én lázadok, Havas Jon az Havas Jon és kész. A lényeg, hogy Bran összegez, akkor nem fattyú, hanem trónörökös, övé a vastrón, nem a nagynénjéé, akit éppen most dugott félhülyére. Vérfertőzés rulez Westeros.

A Fal

A Falon Beric és Tormund járőrözik, meg pár ember, Vadak leginkább, akiknek a világosabbik ikeás szőnyegből jutott asszem. Minden fasza, csak Gendryt nem látom, tán elfutott? Vagy evez? Mindegy, ere idő nincsen, mármint az elmélkedésre, mert lent az erdőből kilép egy magányos lovas, rajta a hosszú hajú White Walker, és megáll. Mögötte jön a sereg, mint a 100 000, legalábbis ennyinek saccolta Dany korábban, de ők is megállnak, az első sorban a Mastodon zenekar teljes bezombult legénységével. Várnak. Mi tudjuk, mire, Tormund nem, de mire leírom, már ő is: megjön az Éjkirály a lelőtt sárkány hátán. A jégsárkány elég szar állapotban van, tiszta lyuk a szárnya, tök szegényesen néz ki, de még repül, sőt, a Falhoz érve kék lángot okád, és módszeresen elkezdi lebontani a falat, omlik a jég, hullik lefelé, a falnak annyi, menekül ki merre lát, Tormundék sorsa kérdéses, de az nem, hogy a zombisereg a falon túlra került, kezdődhet a végjáték.

Köszönöm az egész évados megtisztelő figyelmet, kommenteket és javításokat, a blog megy tovább, sok jó sorozat-és reality-hogyvóttal, tessék jönni, kattintgatni lelkesen tovább. 2018-ban vagy 2019-ben jövünk a záróévaddal, jövő héten pedig lesz még egy Facebook Live kibeszélőnk, majd szólunk.

Nézd a Trónok Harca új évadját jogtisztán Telenor MyTV + HBO GO előfizetéssel belföldön bárhol, bármikor. Telenorosoknak a korlátlan belföldi adatforgalom a MyTV-csomagok része. További információ itt.

Címkék: 18+ trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.30. 15:31:14

@molnibalage: "Reálisan nézve egy elefánt nem ellenfele egy óriásnak. Egy nagy kalapáccsal simán agyoncsapja, de még kézzelfekvőbb az, amit a sorozatban is láttál. Azzal a batár nagy Íjjal kb. oldalról keresztbe átlövi az elefántot..." kivéve, ha hirtelen elbutulnak, mint Wun Wun a Fattyak csatájában, aki elfelejtett fegyvert használni (pedig volt neki szekercéje meg fatörzseket is dobálhatott volna), és csak a kezükkel próbálják csépelni az elefántokat

nota19 2017.08.30. 15:31:52

Aki azon rugózik, hogy miért nem fagyott meg Dany Drogon hátán, az forduljon Martinhoz. Kérdezze meg, hogyan nem fagyott meg Hódító Aegon Balerion hátán, vagy a húgai a saját sárkányaikon. Azt is megkérdezheti, hogyan nem könnyezett a szemük pilóta szemüveg nélkül. Amikor Aegon Harrenhal ellen vezette Baleriont egészen föl a felhők fölé hajszolta, a végén nem is látták alulról. Azután onnan felülről egyenesen ráereszkedett a várra. Na, ezt hogyan csinálta? Miért nem fagyott meg, a gyorsulást hogyan bírta ki? Pedig ez a mester alkotása.
Komolyan mondom.....

zizi77 2017.08.30. 15:32:37

@noblesseoblige: kissé perverznek teccik lenni! Viszont a 6. részben az tetszett, amikor a sárkány hátán a Véreb biztonságba helyezte a zombit. :)

William Hunter 2017.08.30. 15:56:38

@molnibalage: A sorozatban Cersei-től hallunk először az essosi elefántokról. Nem tudhatjuk milyenek is valójában. Lehet, hogy D&D valamiféle Gyűrűk Ura koppintásban gondolkodik. Kézenfekvőnek tűnik látványos csatajelenetek összehozásához valamivel ellensúlyozni a zombi óriásokat, hogy izgalmas párharcok alakulhassanak ki mind a levegőben, mind a földön. Persze ehhez az is kell, hogy a Golden Company is csatlakozzon Daenerysék-hez.
Az megint más kérdés, hogyan hozol át a tengeren óriásokhoz méltó méretű elefántszerű lényeket?
Akik pedig új karaktereket szerettek volna, azok a Golden Company személyében megkaphatják.
Hacsak a forgatókönyvírók meg nem tréfálnak minket, és jövőbelátó Bran tanácsára az Euron flotta, fedélzetén a Golden Company-val a tengerbe veszik sárkánytűz által. Mondjuk nem tudom kivitelezhető-e két sárkánnyal?
Az utolsó évad a szálak elvarrása és az egyszerűsítés jegyében zajlott. Ezért számomra meglepő lenne egy háromszereplős háború. Szóval szerintem a Golden Company vagy át sem ér Westeros-ra, vagy nagyon gyorsan Daenerys-ék oldalán köt ki.

fátum 2017.08.30. 15:56:55

@Important roll: Igen, de az Éjkirály mindig pontosan érzékeli. A hollókat is gyorsan bemérte.

2017.08.30. 16:31:02

@Drednaught: "másrészt neki a sárkánya hátán, vagyis ha mondjuk mindkét irányba pl. 10.5 óra volt az út, akkor is 200mph(322km/h) szállt mind a holló, mind pedig Dany."

Szűzanyám...arra pl.nem gondolt senki, hogy teszem azt, meglovagolt egy jet stream-et amivel simán megduplázhatta a repülési sebességét...legalábbis az egyik irányba. Így ha nem itta magát tele a repülés előtt, még pisilnie sem kellett.
Hihetetlen, hogy a hókuszpókolás, meg a medzsik simán belefér a történetbe, meg ugye a sárkány,de az már nem,hogy néhol az általunk ismert fizikai törvények is áthághatók abban a világban. Lehet,pl, hogy a Dune navigátoraihoz hasonlóképpen térgörbítéssel kötötték össze az univerzumuk távoli pontjait. Csak ők nem fűszert használtak, hanem könnyét...

wolves84lb 2017.08.30. 16:36:26

@molnibalage:
"Az ülésfűtés viccnek jó. Üljél egy motorra, tekerd fel csak 50-ig a tempót. A segged megéghet a végtagjaid akkor is lefegynak..."
Ülésfűtés: maga a sárkány. Már több helyen is leírták, kielemezték, hogy nekik alapból magasabb a testhőjük, ezáltal közvetlenül hozzásimulva kevésbé zavaró a hideg.

"Danny szeme kb. fél perc alatt olyan könnyben úszik akkora sebességnél, hogy semmit sem lát, a pilótaszemüveg nem viccből létezik..."

Dany-nek SEMMIT sem kell látnia a sárkány hátán az út során - akár aludhatna is talán. Kb mint egy utasszállító-pilóta: az elején meg a végén kezelik ők a gépet, menet közben a robotpilóta az úr. Szóval, még ha igazad is van, ez az érv nem állja meg a helyét jelen helyzetben.

"A szélárnyék is kb. nem érv. Tekertél már 0 fok alatt bringán? És akkor még fűtöd saját magad... Még busz mögött utazva is hideg van. Tudom, mert csinálom télen..."
Úgy próbáltad már, hogy közvetlenül a busz hátuljára tapadva utazol? Nem mögötte, bringán, hanem a hátfalra tapadva. Csak mert Dany kb ezt csinálta Drogoval. A feje mögött ül, őt közvetlenül nem éri a menetszél - gyk szélárnyékban van.

"Nézd meg, hogy az I. vh 120-160 km/h-val repülő gépein úgy, hogy vállig körbeérte őket a gép milyen cuccokat viseltek. Nézd meg, hogy Dany mit. "
Most őszintén? Hát pont azok a pilóták a bizonyíték, hogy kibírhatta Dany. Van rajtuk egy szőrösgalléros pilóta-kabát, egy sál, meg fülvédős sapi szemüveggel. És ennyi, legalábbis az I.VH-ban.

"Ezért nem kelle rugózni egyebeken, ez nem fizikán alapuló világ, a dramaturgia, fantázia és egyegbek felülírják. Ennyi. Ezért FANTASY..."
Ebben totál egyetértünk. Én csak leírtam, hogy amúgy ezek nem olyan dolgok, amik miatt fikázni kéne a sorozatot, legalábbis szerintem.

wolves84lb 2017.08.30. 16:46:11

@Snk.: na de pont most volt utalás arra, hogy mit tud egy zombisárkány :) Le tud rombolni egy rohadt magas mágikus jégfalat.

Kérdés, a Fal mágikussága pontosan mit is jelentett? Azt, hogy alapból ott volt az a bazi magas jégfal, soha nem olvadt meg, soha nem repedezett meg, nem lett baja attól, hogy emberek mászkálnak rajta-benne-alatta, óriások ostromolták, stb...?

Vagy volt még valami mágikus aurája is a Falnak, ami miatt a Mások nem tudtak eddig rajta átmenni?
Mert ugye Bran átjutott rajta, és elvileg ezzel kiütötte a mágikus védelmet.

azbesztmeg 2017.08.30. 16:58:30

Tegye fel a kezét aki szerint rendben volt, hogy Varys egy kurva szót nem szólt az egész epizód alatt, csak kerek szemekkel nézett a háttérben.

Drága sixx!
Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet a remekbe szabott posztokért. Tényleg!
Egyetlen apró kérésem lenne;
Mikor legyártasz egy egy hasonlatot lehet róla szó, hogy kilépsz az univerzumodból, hogy azok is értsék google nélkül akik nem feltétlen veled azonos digitális tartalmat fogyasztanak?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.30. 17:12:27

@wolves84lb: Az utolsó kijelentéssel egyetértünk...

...de nekem, mint áramlástechnikusnak, aki ért a hőtanhoz is, a többi megjegyzésed mosolygásra késztet, mert sületlenségek. A sárkány háta minden, csak nem szélárnyékos hely, hanem áramvonalas test. Még, ha nem is az lenne, akkor is a leválási buborékban is cudar hideg lenne...

A szemebed hiába csukod be, konkrétan megfagyna talán még a szemgolyód is...

Ezen felül a sárkány testhője azért marad meg, mert a rohadt vastag pikkely az szigetel, ha feltesszük, hogy a termodinamika Weseteroson is érvényes...

Ezétr mondtam azt, hogy a fizikán felesleges rugózni. Mindenhol sérti a regény.

chrisred 2017.08.30. 17:31:24

@zizi77: Szerintem meg az Éjkirály képes is erre, nem látom okát, hogy miért ne tudná Westeros összes hulláját feléleszteni. Többek között ezért is baromság Cersei elképzelése, hogy az ellenfelei legyengítik egymást. Mert a Mások ereje folyamatosan nőni fog, hacsak el nem pusztítják őket egytől egyig.

ezneménvagyok 2017.08.30. 17:31:48

@Dorottya Veres: "Szűzanyám...arra pl.nem gondolt senki, hogy teszem azt, meglovagolt egy jet stream-et amivel simán megduplázhatta a repülési sebességét...legalábbis az egyik irányba. Így ha nem itta magát tele a repülés előtt, még pisilnie sem kellett."

Na, ez itt a lényeg!!! Mert én mindent elhiszek, teleportot, döglöttsárkánylángfújást, hajóláncot, de azt ne akarják már bemesélni nekem, hogy átrepülték a fél kontinenst úgy, hogy szegény Drogonnak nem kellett közben félóránként bokor után kutatnia az út szélén, amely mögött elférne Ms. Biharbanszüretelt, aki ráadásul közben folyamatosan azt nyüszíti a fülébe, hogy "De már ANNNYIRA kell, és nemigazhogynemtalálszegykurvabokrot!" Mellesleg ez a válasz a hideg kérdésére is, nyilván fel van fázva nonstop azon a bringán.

Na, és most már tudjátok azt is, miért késtek a konferenciáról, és miért volt olyan ideges Drogon, amikor megérkeztek. Szívesen!

Drednaught 2017.08.30. 17:36:04

@Dorottya Veres: Értem amit mondasz és alapbó szerintem meg is állna... ha nem lett volna korábban, sőt most is bizonyos területeken feltűnően óvatosan ragaszkodó a realításhoz a történetvezetés.
- a hullák menetelnek és menetelnek, egyre közelebb a halál. Megvan a folyamat érzékeltetése és van jelentősége.
- a Lenniester sereg jól kitette magát a fizikai támadásnak az úton hazafelé, mert mit tehetett volna egyebet(pl a hipergyorsan megszülető és hipergyorsan közlekedő Greyjoy hajókkal is mehettek volna körbe haza).
- Jon és haverjai pillanatok alatt hajóztak északra 2500 mérföldet, miközben Bran és alkalmi haverjai évadokon keresztül csak meneteltek, mint anno a Delta főcímében
...
Arra akarok rávilágítani, hogy a sorozat nem konzekvens.
Egyszer fontos tényező a realítás(pl. Theon kiprovokált bunyója, ahol lényegében jól megtámadta a vele szembeszegülő hajós öklét a saját állával, jól összevérezte nekije az orcáját, amitől az végül kipurcant). Volt a bunyónak egy fontos talaja, a realítás. Hasonlóképp fontos tényező ez Jamie esetében, aki elvesztette a vívó kezét és ez gyakran elő is jön a vele kapcsolatos képekben: a nagy hős, aki csak árnyéka egykori hírének.
Fontos ragaszkodás a fizikai valósághoz, hogy a vékony jégre merészkedő zombik elsüllyednek, erre aztán megint szembeköpi magát a sorozat és a fizikája azzal, hogy Jon kimászik 3 percnyi önfeledt úszkálás után, majd ugyanabban a nedves ruhában hazalovagol.

Summa summarum nem a varázslat a gond és nem is a realítás hiánya, hanem hogy kényelmükre váltogatják, hogy mi lesz éppen használva.
A következetesség hiánya a gondom a sorozattal.
Egyszer gondolkodnak, taktikáznak a szereplők és alakul a formatervezett politikai cselszövés, egyszer meg ordas baromságot tesznek, mert éppenséggel az a látványosabb. Miért tudnak egyszer gondolkodni, kombinálni, máskor meg miért nem?
Miért tudnak egyszer rendesen, hónapokig utazni, máskor órák alatt megtenni ugyanazt az utat?
Legyen vagy-vagy.

Van pl egy Shannara c. szar fantasy sorozat(jó puncik vannak benne, ezt el kell ismernem).
Ott meg sem próbálnak a mi világunk fizikájára támaszkodni.
Ott bármelyik pillanatban bármelyik szereplő előkaphat egy random, hiper-mega-szuper ősi fegyvert, ami legyőz bármit, mert ott nem alakítottak ki egy alapvető szabályrendszert, amihez ragaszkodni látszanak, így nem is kérhető rajtuk számon, ha előhúznak egy minden addigit szembeköpő eljárást, fordulatot.
Viszont a GoT nem Shannara, ez annál igényesebb...nek mondja magát.

Lac1 2017.08.30. 17:51:55

"Szegfű érdemeit gecimód elsumákolva"

A cikkíró nem figyelt eléggé. Samwell másolta le (transcribed szót használta) a maester kódexét.

chrisred 2017.08.30. 17:56:01

@Drednaught: Bran és társai bujkáltak az üldözőik elől, nem használhattak utakat, járműveket, ráadásul egy hároméves gyerek is volt velük.

Cérnahuszár 2017.08.30. 18:20:28

@Lac1: szegfű mondta samnek neki hoyg mit olvasott az egyik asztalon lévő kódexben, kérdezte mit jelent az érvénytelenítés szó. Utána meg hogy érvénytelenítették a házasságot
közben sam éppen hisztirohamot kapott mert nem érdekelte a 14ezervalahány lépcső és hogy nem segít neki a mestertanács kutakodni neki és hülyeségeket kell másolnia
utána léptek le oldtownból és elkocogtak deresbe

Cérnahuszár 2017.08.30. 18:21:05

@Lac1: az 5 évadban van, a vége felé

Cérnahuszár 2017.08.30. 18:21:27

@Lac1: mármint 5 részben na...

Drednaught 2017.08.30. 18:41:29

@chrisred: Na, szuper, csak hát látod, te is megint a mi valóságunk, fizikánk, szabályaink szerint gondolkodsz és ez jó, de legalábbis egy útja a gondolkodásnak.
Ebből pl lehet következtetni, hogy aki úton megy, az gyorsabb, de bazdmeg mennyivel?!
Itt a gond, nincsenek arányok, mert egyszer Bran kóvályog a susnyásban sokáig, egyszer meg a bagoly 2100 mérföldet tesz meg pár óra alatt.
Érted?

A gondom így a sorozattal az, hogy bármikor felléphet egy arany kompánia bármilyen irányból és bármilyen eddigi szabályoknak meg nem felelő eszközzel bármit bármilyen szinten megváltoztathat. Ha az íróknak az a kényelmes.
Máskülönben látványos mezei kardvívás lesz, fájdalmas harci elefánt általi eltaposás és a többi realista izé.
Aztán megint jön egy fordulat, ami semmibe veszi a fizikát,stb.
Mindezt vagy a kényelem, vagy a lustaság teszi: nem akartak foglalkozni a fagyos vízből való kiszállás utáni fiziológiával. Bezzeg a megdöbbentő szívenszúráskor nagyon ügyeltek rá, hogy meg is haljon Jon.

chrisred 2017.08.30. 19:06:47

@Drednaught: Mindig gondolni kell arra, hogy esetleg mi nem veszünk olyan tényezőket, ami befolyásolhatja azt, amit elemzünk. Teszem azt, Havas Jon egyszer már meghalt, és utána feltámasztották. Honnan veszed, hogy utána a teste ugyanúgy reagál a fagyos vízre? Abban egyetértünk, hogy normál emberi test nem viselte volna el, amin akkor keresztülment. Ugyanakkor a regényekből tudjuk, hogy Beric Dondarrion teste minden egyes feltámasztás után egyre kevésbé funkcionált rendesen, nem érezte az ízeket, szagokat, fájdalmat.

zizi77 2017.08.30. 19:35:45

@chrisred: csak én arra gondoltam, hogy mondjuk 2-3000 km-re is megy? Mert akkor távirányítással már most övé lehetne az egész kontinens.

Lily1218 2017.08.30. 21:38:53

@zizi77: :)) Hihi, tényleg más az eljárás, és a sok főszereplő között elveszett Qyburn őszinte szakmai csodálata.... pedig látszott a fején, hogy ha NK indít szeptembertől zombikészítős OKJ tanfolyamot, ő azonnal jelentkezik. :)))

@chrisred: Cersei az egyetlen vezető, aki még nem látta NK-t, így nem érzi a helyzet komolyságát. Egyetlen szakadt kis zombit vittek neki, megijedt, persze, de nem annyira, mintha látta volna mire képesek a Mások. Ha első sokk utána rögtön az ugrott be neki, hogy "AZ ÉN ZOMBIM SOKKAL ERŐSEBB!!". Plusz rögtön mondták neki, hogy a tűz jó ellenük, neki pedig még bőven van futótűz raktáron, messze is vannak, és most vett sereget, így biztonságban érzi magát. Főleg, mert még nem tudja senki, hogy leomlott a Fal.
Két verzióban gondolkodik. 1. Mégse olyan komoly probléma ez a zombiügy Északon, csak vmi trükk, elterelés, de ha mégse, akkor is Dany nagy serege a sárkányokkal felturbózva plusz Jon serege legyőzik majd, remélhetően nagy veszteségek árán, és akkor ő nevető harmadikként legyőzi őket.
2. Ha mégis elesnek, akkor örül, és akkor is a Falon túl vannak, azon nem lehet átjönni (jelenleg joggal hiszi ezt), és majd a megmaradt pár járkálót könnyen letudja. Ugyanis a legfontosabb infó láthatóan nem jutott el az agyáig: hogy ez nem egy fix sereg, az a szám, amit Dany mondott neki, az nem végleges, hanem minden egyes hullával erősebb lesz. Számolni azért tud, és ezt kellett volna erősen a fejébe verni, hogy a Dany+Jon seregei elesnek, azokkal erősebb lesz NK serege, azt már nem győzi le.... Pont ilyen hibát követett el a Verebekkel kapcsolatban is, őket se vette komolyan elsőre ....

@WOLVES84LB: Arra tippelek, hogy csak a sorozat kedvéért rombolta le a sárkány, így látványosabb, de a könyvben a kürtöt fogja használni.

Nagy kérdés, hogy Tormundék hogyan élik túl, nem csak az omlást, de ahhoz, hogy a sárkány és a komplett zombisereg elöl elfuthassanak .... hát, ahhoz minimum egy olyan víz alá rejtett zsupszkulcsra lesz szükségük, mint Jaime-nek.

@DREDNAUGHT: A távolság már ugyanolyan rugalmas adat, mint az éppen aktuális lakosság száma.... Ha egy szereplőnek oda kell érnie valahova, akkor pár nap, ha másik sorsot szánt neki Martin, akkor sosem ér oda. Pl. most Jaime elszólta magát, hogy a sereggel kb. 2 hét alatt északra érnek Királyvárból, ugye az első évad első részében a nagy hintó miatt ez 1 hónap volt, de Aryanak ez a távolság csak években mérhető.

Shadow#9 2017.08.30. 22:30:33

Ha már ennyi elmélet van itt, akkor bedobom én is a sajátjaimat, ha már elhangzott korábban, akkor sorry, de szerintem ezektől képbe kerül pár apróság:

1. miért is őrült meg az Őrült Király? "Égessétek meg mind...", idézik állandóan, de kiket is kellene megégetni?
Hodor ugye azért lett Hodor, mert Bran belemászott a fejébe, aztán a "Hold the door"-ból ennyi maradt. A Mad King szerintem szintén hasonló okból kergülhetett meg. Brandon vagy valaki belenyúlt a fejébe és telepakolta az agyát a Holtak Seregeiről képekkel, amikor még voltak sárkányok bőven, nem csak a mostani három (mínusz egy), az udvartartás meg kurvára félreértelmezte, hogy kiket akar megégetni. Szerencsétlen meg komolyan belebuggyant a látottakba, aztán a végén tényleg a kortársai ellen fordult, pedig igazából a holtak serege ellen kellett volna vezetnie a sárkányait, megelőzendő a következő generációk ordas nagy szopását, amikor a Sereg már átkelt a Falon és feltartóztathatatlanul nyomul előre, ráadásul gyarapítja is a saját létszámát minden egyes csatával.

2. Bran nem egyszerűen a jelenlegi Háromszemű Holló, ugyanis őt láttuk öregemberként a fába olvadni, ő magyarázta el saját magának, hogy mire is képes és végül ő van most a tolókocsiban. Szerintem ez a 3 ember egy és ugyanaz, csak valamiképp megkavarta az idő normális folyását és mondhatni előre is, meg visszafele is él. Most ugyan még fiatal és "hagyományosan" öregszik, nem tud semmit, de tanul, később azonban valamiképp képes lesz átmászni a múltba, ahogy a képességei kiteljesednek, így bár nem pofázhat róla még saját magának sem, de ő lesz (ő volt) az, aki saját magának megtanítja (megtanította) az alapokat. Max von Sydow és Struan Rodger karaktere tehát egy és ugyanaz az Isaac Hempstead Wright alakított Brandon-al, csak 3 különböző testben létezik, ahogy az időben előre haladunk. Mondhatni neki tökmindegy, hogy merre halad az idő, mert már túllépett ezen a korláton, tetszése szerint megy, ahova csak akar.

Jöhetnek az ellenérvek.

zizi77 2017.08.30. 23:14:57

@Shadow#9: azt olvastam/lehet, hogy itt?/, hogy az Őrült királynak akkor ment a gyereknemzés, ha előtte megégetett valakit. Ha ez igaz, akkor valóban csak egyszerű elmebeteg volt a sok testvérházasság miatt.
Igazából a sorozatban szerintem nem bonyolítják meg ennyire a storit, a regényben, ha egyszer kész lesz, akár még durvább hátterek is lehetnek. :)

peacefroggg 2017.08.31. 00:03:09

@Lily1218: Szerintem azt, hogy a legelső részben Robert konvoja mennyi idő alatt ért oda azt kár viszonyítási alapnak tekinteni. Tuti, hogy út közben még megállta pár másik várban egy kicsit vendégeskedni és nem célirányosan ment, mint egy hadsereg - főleg ha amazok erőltetett menetben mennek. Ettől még persze igazad van, elég érdekesen kezelik az idő múlását.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.31. 09:28:37

@Shadow#9: Az elmélet jó, fel is vetették már, hogy az öreg király azért kattant be végül, mert Bran machinált a fejével (bár a leírások alapján már azelőtt se volt normális) csak egy kiegészítés: Őrült Aerys idején már nem voltak sárkányok, akkor már rég kihalt faj voltak, ezért volt neki a futótűz, mint pótlék olyan fontos

Szuszics 2017.08.31. 11:15:48

Azért azt is megemlíteném,hogy piszok jók a zenék.Hála Ramin Djawadi-nak.

Bicepsz Elek 2017.08.31. 12:33:14

@Shadow#9: Az utolso sarkanyok kb. 100 evvel az orult kiraly elott kihaltak

Cérnahuszár 2017.08.31. 13:03:50

@Shadow#9: Branhoz, érdekes lehetőség, de h ő lenne az öreg holló is, akkor tudnia kellett volna hogy megfogja a NK, mert fiatal Branként szerezte az emléket. Mégis erősen csodálkozott h megtörtént. Bár mondjuk rögtön rákérdezett hogy megfogott? amikor felébredt Bran ordítására

Nekem még mindig elég zavaró hogy akkor Brannak mi a funkciója, mert ez még mindig nem derült ki, csak arra jó eddig hogy havas John származását tudja. Szerintem az kevés.Azért miért kell háromszemű hollónak lenni? Ilyen képességgel kell lennie valami más feladatnak is

mbm 2017.08.31. 15:18:42

@wolves84lb: a falat folyamatosan javítja az őrség, és nyáron tényleg olvad valamennyire, de ahhoz persze túl nagy és túlságosan északon van hogy elolvadjon (a sorozat elején, amikor ott nyár volt, a falnál kb késő őszi idő volt).
A mágiát én úgy értelmeztem, hogy a falnak mint építmények vannak mágikus tulajdonságai, amik ütik pl. a mások mágiáját, így nem tudnak átmenni a falon. Ettől függetlenül fizikai erővel le lehet rombolni, pl. egy jegsarkany tüzével. És mivel nincs fal (egy szakaszon), nincs ott védővarázslat sem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2017.08.31. 16:35:35

@Márton Vajda Riefenstahl: ember, ő konkrétan az egyetlen majdnem papírmasé, "jó" karakter, aki nem, nem szegi meg adott szavát, talpig becsületes, tiszta jellem. Igen, az apja is ebbe halt bele, és igen, nem az apja, de baszki Jon Snow nedstarkabb, mint bármelyik Stark-ivadék. Én kicsit bízom benne, hogy azért ő is belehal, mert az úgy volna realista, az ilyen idealisták nem élnek sokáig, de a haláluk kiváló erkölcsi példa.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2017.08.31. 16:51:51

@Yooha: szerintem a 999 999 999-ben EGYETLEN nulla sincs, nemhogy hárommal több.

Shadow#9 2017.08.31. 17:18:02

@Bicepsz Elek: OK, akkor a felét bebuktam, no problemo.

Shadow#9 2017.08.31. 18:39:28

@Cérnahuszár: Bran sem emlékezhet mindenre, idővel elfelejthette, hogy közeli kapcsolatba került NK-val. Nem isten ő, nem mindenható, csak sokat tud. Lényegesen többet, mint kortársai és ha mégsem, akkor utána tud nézni bármikor...

Bicepsz Elek 2017.09.01. 01:25:37

Kijott a 8. Sorozat spoilerje. Ha tenyleg ilyen szemet vege lesz, akkor meg sem nezem.

Lily1218 2017.09.01. 10:27:50

@Cérnahuszár: Ha igaz az elmélet, akkor az a döbbenet teljesen érthető .... gondolj bele, saját magát tudta megfogni egy másik idősávból ... Tudom, hogy talán túlzás, de én látok némi párhuzamot a öreg holló döbbenete és az utána történtek valamint aközött, amikor Bran a legelején még kómában "mélyen belenézett a tél szívébe és felkiáltott", majd felébredt....

@BICEPSZ ELEK: Melyiket olvastad? Legalább 2 verzió már van kint, az egyik tiszta baromság...
Elsőre ezt került ki, és az utolsó rész alapján látok esélyt arra, hogy ez tényleg a HBO-tól lopott verzió. Mind a 6 rész fent van, teljesen részletesen, jelenetekre bontva, gyanús, hogy igaz.

www.desinerd.co.in/game-of-thrones-season-8-episode-1-leak-script/

Treff Bubi 2017.09.01. 10:42:04

@Szuszics: az biztos, Ramin mesternek nagy része van a sikerben. Pont mostanában hallgattam végig pár válogatást az első évadtól kezdve, és egyértelműen hallani a fejlődést, egyre jobb és sokszínűbb tételeket ír a jelenetekhez.

Bicepsz Elek 2017.09.01. 11:02:31

@Lily1218: A port.hu Szucs Gyula fele verzio.
Hat meglassuk.

Cérnahuszár 2017.09.01. 12:23:55

ha igazi is a forgatókönyv, most már muszáj lesz átírni, nem maradhat így hoyg mindent lehet tudni előre.

Cérnahuszár 2017.09.01. 12:24:49

talán azért írják mostanában hogy csak 2019-re lesz meg a 8 évad mert ez kereszetbe tett nekik

Cérnahuszár 2017.09.01. 12:28:24

na rögtön találtam benne problémát: Theon meglátogatja Deres istenerdejét, és közben a Robb-bal meg a többi Stark-gyerekkel eltöltött ifjúkorára gondol.
az utolsó részben épp lelépett yarát menteni, mit keresne deresben

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.01. 12:44:39

@Cérnahuszár: nekem az is gy mint gyanús, hogy bár minden kiderül, azt nem írják, hogy bárki is megölné vagy északra visszazavarná az Éjkirályt vagy hogy végül hogy lett megállítva az exponenciálisan növekedő zombi-probléma...

Cérnahuszár 2017.09.01. 12:49:37

@Hüpna: sehogy, az a vége hogy nincs vége...

Bicepsz Elek 2017.09.01. 12:51:20

@Hüpna:
Szerintem meg sajna tul reszletes. A 7 sorozatnal is 90% bejott. Mondjuk ha tenyleg ez lesz remelem felpofozza valaki Martint!!!

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.01. 13:05:54

@Cérnahuszár: na ez az, de akor meg hogy oldódott meg a zombi probléma? Hogyhoyg Észak nem lett zombifertőzött placc ha szabadon grasszálnak a mások és az éjkirály támaszgatva a hullákat? Fogták magukat és hazamentek skandináv lottót játszani? Sehogy nem kerek hogy ez a hatalmas probléma ennyivel legyen lezárva, hogy meggondolják magukat és hirtelen már békén hagyják az embereket :S

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.01. 13:10:12

@Bicepsz Elek: elnézve az eddigi változtatásokat amiket az írók a könyvvel szemben eszközöltek, még az is lehet, hogy 2 befejezése lesz a történetnek. Mert ugyan azt mondják, hogy Martin megadta a "főbb motívumokat" nekik de azon kívül szabad kezet kaptak. Nomost, ha az a "főbb motívum" utasításom - példa kedvéért egy ismert kifutású történet legyen - hogy a Harry Potter történetek vége az, hogy Harry és csapata legyőzik Voldemortot, majd házasság, gyerekek heppili evör áftör, abba RENGETEG változtatás belefér a könyvhöz képest (pl: Piton nem hal meg, Harry megmenti, de lebénul, Harry meg úgyis megtudja tőle a nagy titkokat, aztán a zárójelenetből kiderül hogy Harry egész életében ápolta a tanárát...ugyanúgy garantált a rajongó-bőgetés mégis egész más kifutást eredményez a történetben, miközben a főbb motívum megmarad ahogy az író akarta)

Bicepsz Elek 2017.09.01. 13:24:08

@Hüpna:
Na igen. A legidegesitobb az, hogy gyakorlatilag az jar jol, aki hatul megul es semmi(hasznosat)nem csinal. Szoval igazolja pl. Matyas kiralyunkat, aki a torok helyett nyugaton harcolt a hatbaszuras ellen.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.01. 13:36:33

@Bicepsz Elek: ezért lenne jó tudni (könyvek híján) hogy mit mondott Martin fontos pontnak.
mert ha úgy fogalmazott, hogy "Ő és ő és ő és ő meghal, de ez meg ez meg ez meg ez életben marad" akkor rengeteget variálhatnak az írók (ugye nem mindegy a halálnem. Ha pl azt mondja, hogy "Jonnak meg kell halnia" de semmi mást, akkor ezerféle halált lehet neki elképzelni a dicső önfeláldozástól kezdve a szívszorító hátbaszúráson át a tisztes öregségben koronával a fején, zokogó unokáktól körülvéve elszenderedésen át is...)
Az ördög elég erősen a részletekben lakozik, főleg ha csak annyit ígérnek, hoyg "keserédes befejezés" :D

Lily1218 2017.09.01. 17:27:18

@Bicepsz Elek: Az ugyanaz. Sajnos több, mint valószínű, hogy stimmel. Nekem sem tetszik, bár több végső tippemet is igazolja, és vannak benne jó részek is, de a végét olvasva kifejezetten dühös lettem.... Főleg az Arya-szál miatt.

Jó lenne ennek egy topic, mert itt nem akarok spoilerezni, de ha ennyien olvasták, akkor biztos mindenkinek van véleménye, ez is ki lehetne beszélni.

@CÉRNAHUSZÁR : Ez nem hiba. Logikusan Danyt keresi.
1.verzió: Elmennek a 2 db kis csónakkal Euron után, és rájönnek, hogy a pali hazudott, nem hazament, de nem tudják hova, így mennek Dany után, szólni, hogy Cersei átverte őket, vigyázzanak.
2. El se mennek Euron után, mert józan ésszel felmérik, hogy az ezer hajós flottát nem jó ötlet 10 fővel becserkészni, így Danyt akarja meggyőzni arról, hogy adjon neki embereket, mert ha sikerül kiszabadítani, és legyőzni Euront, Yara átveszi a flotta irányítását, akkor Cersei elveszti a szövetségesét, és ők erősebbek lesznek.

"Utólag okosan" nézve az évad legrosszabb tanácsát Tyrion adta, hiszen ha Dany nem vár annyit, hanem előbb megtámadja Jaime seregét, akkor az arany sose jut el Királyvárba, Cersei nem tud sereget venni, és ezzel el is dőlt volna az egész....

Balfars 2017.09.01. 17:33:33

A 8.-as leaked script sokkal kérdésesebb mint a 7-es volt mert az egy HBO alkalmazotthoz volt köthető ez meg csak "lóg a levegőben" +Egyébként is szokott lenni vagy 30+ féle kiszivárgott verzió. Szóval lehet reménykedni, hogy ez nem valid.

(Főleg azért mert úgy érzem ez a befejezés egy Lost 2.0 lenne)

Cérnahuszár 2017.09.01. 17:41:01

@Lily1218: euron lelépett az6 arany kompániáért, nem valószíynű hogy viszi magával yarát. Logikusnak tartottam theon mentőakcióját, amig nincs ott az 1000 fős flotta

wolves84lb 2017.09.01. 18:04:51

@molnibalage:
"...de nekem, mint áramlástechnikusnak, aki ért a hőtanhoz is, a többi megjegyzésed mosolygásra késztet, mert sületlenségek."

Lehet, h áramlástanban zseni vagy, de pl a világháborús pilótákat te hoztad fel ellenpéldaként, holott, ahogy írtam, az elsőben vígan elvoltak dzsekiben meg sapiban. Tény, volt szemüvegük, de csak azért, mert nekik muszáj volt nézni.
Esetleg reagálhatnál a saját példádra is, ami spec besült.

Ahogy megnézed a sárkányt, áramvonalas, persze, "nagyban", de egy ember bőven elfér a "bütykei" között, ahol kevésbé éri a levegő.

Mindegy, a lényeg, h nem fagyott meg, és pont.

Bicepsz Elek 2017.09.01. 18:27:10

@Lily1218: Na errol beszeltem!!!
Ha igy kesz disznosag lesz!!!
Olennanak igaza lehet a tanacsadokkal kapcsolatban csak azt nem ertem, hogy voltak kepesek igy lebutitani Tyriont, Varyst es Kisujjat. Dany is visszahulyult az elozo sorozatokhoz kepest

Bicepsz Elek 2017.09.01. 18:32:40

@Bicepsz Elek: folyt.
Jon is ujra naiv hulyegyerek volt. Siman le lehetett volna gyakni a kiralyvarat a sarkanyokkal es egy problema megoldva. A maradek behodol es indulhatnak a zombik ellen. De nem igy megoldani a dolgokat!!! Kest hagyni a hatunk mogott!! Tyrion mar Essosban hulyesegeket tanacsolt, nem tudom miert kellett borozgato hulyet csinalni belole???! Jamie miatt ennyi ember haljon meg feleslegesen???
Innentol mar lehetne Gyuruk Uras jok vs rosszak szembenallas.
Engem is felhaboritott az a vegkifejlet. Sajna a 7 es is igaz volt. ...

Lily1218 2017.09.01. 20:58:23

@Cérnahuszár: Csak erről nem szólt külön Theonnak. Hivatalosan ő most hazamegy, mert nagyon megijedt a zombiktól, és az titok, hogy megy az aranyos fiúkért. Csak azért nem fordul külön, hogy lerakja Yarát a szigetén, így vagy a hajón van vele (és szadizza, ami azért esélyes), vagy Királyvár egyik börtönében. Szép a lelkesedés, csak tudni kéne, hogy merre menjenek. Bár egyik helyen se nagyon kommandózhat Theon azzal az 1 db hajóval és pár emberrel. Ezért kell neki Dany segítsége, így logikus, hogy megy utána Deresbe. Így teljesen hihető, ha ez lesz a forgatókönyvben.

Ami fura, hogy a tavaly kikerült infók alapján most látnunk kellett vona Cersei vetélését, de ez nem történt meg. Mondjuk lehet, hogy változtattak, és a következő évad elejére tették. A másik, hogy a 8. évad elejéről azt írják, hogy Jaime a csapataival megy Északra segíteni, most viszont teljesen egyedül ment el Királyvárból.

Lily1218 2017.09.01. 21:30:31

@Bicepsz Elek: Nem csak őket, gyakorlatilag mindenkit lebutítottak Cersei, Sansa és a NK kivételével. Még Brant is, a "Homok Jon" baromságnál nincs lejjebb ....

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.01. 22:10:00

Srácok, én ezt most szépen ideteszem, remélem engedi a tecső linkeket (ha nem, keressetek rá arra hoyg Westeros, Trailer)
www.youtube.com/watch?v=gAcyqsSTKVc

Baromira tetszik a koncepció, és szerintem Martintól sem állna távol (egyszer lenyilatkozta hogy szívesen írt volna egy modern Középföldéről, ahol a hobbitokat turistabusszal viszik Móriába és hasonlók...)

Bicepsz Elek 2017.09.01. 23:29:27

@Hüpna: Hahahaha.... Mar az is hulyeseg, hogy egy-egy dinasztia 1000 evekig kitartana(Starkok, Lannisterek). A legtobb fonemesi csalad 300 evente kihalt/beolvadt ujakba. Meg a technologiai fejlodes a nemesseg ellen lenne. Es mar elkezdtek volna felfedezni a Fal-on tuli teruleteket(a tavoli foldreszekrol nem is beszelve). Eleve bugyuta a Tronok harca, hogy vannak bennuk ősemberek(vadak/free folks), okori keletiek(Meeren), okori gorogok(Unsuilledek), kora kozepkori lovas barbarok(dothrakiak), viragzo kozepkori lovagok(Tyrellek), kora kozepkori arabok(Dorne), kora kozepkori lovagok(Eszak), viking tipusu kalozok(Greyjoyok), kozepkori szabad zsoldosok(Arany Kompania). Ezek egy korban nem letezhettek volna.

Bicepsz Elek 2017.09.02. 01:28:34

Amugy eszerint €n berli fel Aryat Cersei ellen kozvetetten. Amolyan csuka fogta roka par lettek volna(Cersei azt hitte majd tudna €t befolyasolni es forditva). Azt nem vagom Yarat miert nem olte meg?

Bicepsz Elek 2017.09.02. 01:30:30

Ja amugy most pl egy Sam fele karakter hogy uralna egy nagybirtokot? Ugy b..nak at mint ...a palankon!!!

Lily1218 2017.09.02. 11:34:59

@Bicepsz Elek: Ugye????????? Tegye fel a kezét, aki évek során megsejtette, hogy a legvégén Sansa, Sam, Edmure és Bronn ülnek majd a váraikban.... értem én, hogy szinte mindenki meghal, de ez azért tényleg túlzás.....

Euron: igen, ezen én is röhögtem, ha tudná, hogy feleslegesen fizet ki egy vagyont, Arya ingyen is szívesen megoldja a problémát. :))))
De nagy kérdés lesz az, hogy a könyvben is így olvassuk-e, mert a jóslat szerint Jaime v. Tyrion öli majd meg. A valonqar kisöccsöt jelent, ha jól tudom.
Örülök, ha Arya végére ér a listájának, de az igazi büntetés az lenne Cerseinek, ha Jaime ölné meg.

A "különféle nép, különféle fejlettség és életstílus egyszerre és egy időben" - ez gondolom szimbolikus Martintól, arra vonatkozóan, hogy a tanulságait az egész világtörténelemre érti.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.09.02. 11:44:42

@Hüpna: ugyanígy.
és a lerombolt Falon kelnek vissza a WWek? hogyan és ki építi fel újra ezt a részt? pláne úgy, hogy a children kihalt, így semmilyen mágikus védelem sem lenne.

Euron elfogadottsága is erősen kétséges, azért a Greyjoy-ház uralkodását senki sem várja vissza.

Bicepsz Elek 2017.09.02. 17:08:02

@Lily1218: Igen. Es ezek tobbsege b..f.sz. a veseteshez. Sam: na ne rohogtessunk egymast!! A gyava Edmure? A korlatolt Bronn? Sansa meg 50%-ban de tapasztalat nincs. Tyrionnak torpekent milyen tekintelye lenne egy ilyen tarsadalomban? A dothrakiak Danyhoz es a sarkanyokhoz huek. Ezek nelkuk fellazadnanak(Reszegen(hajo nelkul) ki viszi oket majd haza?). Dany es Jon is rossz vezetok(tul idealistak), Cersei es €n is(tul hatalomcentrikusak).
Gendryrol mar nem is beszelek. Meg Tywin vagy Stannis lett volna a legalkalmasabb megfelelo tanacsadokkal(Stannis is korlatolt volt mondjuk). A hatalom belso(segitok vs befolyasolok) es kulso(ellensegek vs baratok+tekintely, legitimitas stb )jatszmak alapjan teremtodik.
Ez a kimenetel a tronok harca szembekopese lenne(az eleterosebb gyoz).

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.02. 18:48:34

@Bicepsz Elek: "Eleve bugyuta a Tronok harca, hogy vannak bennuk ősemberek(vadak/free folks), okori keletiek(Meeren), okori gorogok(Unsuilledek), kora kozepkori lovas barbarok(dothrakiak), viragzo kozepkori lovagok(Tyrellek), kora kozepkori arabok(Dorne), kora kozepkori lovagok(Eszak), viking tipusu kalozok(Greyjoyok), kozepkori szabad zsoldosok(Arany Kompania). Ezek egy korban nem letezhettek volna."
Ami azt illeti, de. Létezhettek, sőt léteztek is, és elárulom, még ma, a valóságban sem egységes a technikai/kulturális fejlettség eloszlása a bolygónkon.
Egyiptomban piramisokat emeltek, amikor errefelé még állatbőrben rohangászó kvázi ősemberek éltek. (és akkor még éltek mamutok, amikor elkészült a Nagy piramis) Európában virágozni kezdett a feudális udvari kultúra, amikor errefelé valami dothraki szerű lovas nomád lép bekopogtatott hont foglalni. Az arab-bizánci kultúra híres volt fejlettségéről, miközben az európai emberek előszeretettel égették halálra egymást. De ha megnézünk egy afgán sivatagi parasztot (középkor kalasnyikovval kiegészítev), meg egy dubai üzletembert, hiába mindkettő Allahot imádja, elvileg egy kultúrkör, technikai fejlettség szintjén nagyon nem egy szinten léteznek. Az első fehér hódítók egy jóval alacsonyabb fejlettségi szinten lévő kultúrát (indiánok) találtak, amikor megérkeztek Amerikába, és amikor már a felvilágosult Európában ciki volt rabszolgát tartani, Amerikában lazán űzték ezt az ipart. Ma is vannak bőven olyan elszigetelt törzsek (igaz, egyre kevesebb), akik fehér embert és az ő vívmányait nem vagy alig láttak. És amikor megérkezik hozzájuk mondjuk egy fakitermelő/aranybányász cég zsoldos csapata gépfegyverrel, hogy válogatás nélkül mindenkit lemészároljanak (hiszen ha nincs védendő indián törzs azon a területen, akkor mehet a szabad rablás) az pont olyan sokkoló, érthetetlen, kivédhetetlen és ijesztő számukra, mint a GoT-ban a mások támadása.
Hosszan lehetne sorolni a példákat még, de a lényeg, hogy az egyszerűen nem igaz, hogy a bolygón egy időben minden kultúra azonos fejlettségi szinten áll, és hülyeség a különböző fejlettségi szint O.o

Cérnahuszár 2017.09.02. 20:56:57

@Hüpna: arról nem is szólva, hogy most korlátozzuk a fantáziát, vagy mi? Kezd általánossá válni az hogy ha van a sztorin sapka az a baj, ha nincs akkor meg az...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.09.02. 21:34:19

@Cérnahuszár: arról meg nem beszélve, hogy sok mindennel lehet vádolni Martint, de azzal, hogy ne csinálta volna meg a "házit" töriből, mielőtt leült megírni ezt a regényfolyamot, na azzal NEM lehet vádolni :D
Amúgy nekem a legnagyobb bajom ezzel a "kiszivárgott" történetvázzal az az, hogy nincs elvarrva az Éjkirály és a zombisereg problémája...egyszer csak "eltűnik" a történetben az Éjkirály és utána mintha minden magától jönne helyre, hirtelen senki nem foglalkozik azzal, hogy északon zombik rohangásznak, alkalmanként Másokkal is, és mivel a Fal igencsak megrongálódott, bármikor visszajöhetnek... SZERINTEM - mondom szerintem- egy ennyire látványosan arcbatolt főgonoszt, mint az Éjkirály (mert a könyvhöz képest erős változtatás, hoyg TUDJUK, hogy ő a feje az egésznek) nem lehet letudni annyival, hogy fogta magát és hazament, a Falat meg befoltozták építési törmelékkel (de erről sincs szó)...Szóval nem kerek, nagyon nem...(meg ugye akkor lenne értelme a lezárásnak is, ha mindenki azt hinné hogy már soha többé nem jönnek vissza a Mások, mindenki meg lenne nyugodva, hogy legyőzték/kiirtották őket, probléma megoldva oszt mégis...).

Bicepsz Elek 2017.09.02. 23:07:41

@Hüpna:
Amikor a nagy piramist emeltek (kb 4500 eve) akkor meg nem haziasitottak a lovat (az elso harciszekeres nepek vetettek veget a Kozepbirodalomnak)es a tevet(amit kb a romai koztarsasag idejeben haziasitottak). Lovagok csak kb 1300 eve jelentek meg Nagy Karoly seregeben(mint nehezlovas harcos reteg foldbirtokkal), de mint szabad lovagok kb a keresztes hadjaratok(900 eve)idejen. Amint kapcsolatba kerulnrk a nepek egymassal ugy versengve kell fejlodniuk(a hadsereg stb miatt elsosorban). Ha meghoditottak oket akkor atvettek a hodito haditechnikajat is altalaban. A fejletlenebb, elpuhultabb nepek(pl. Dorne)kipusztultak volna(joval korabban). Mondjuk kb a 700-800-as evekben talaltak fel a gorogtuzet(affele langszoro), amivel siman lehetne a masokat irtani.
Azt nem is ertem Tyrion miert nem emlitette a wildfire-t Jonnak es Danerysnek...

Bicepsz Elek 2017.09.03. 16:40:47

Egyebkent a konyvben az van, hogy a Boltonok vara, Dreadfort egy vulkanra epult, szoval elmeletileg azblenne a legalkalmasabb a masok elleni harcra, bar a film masfele megy majd.

William Hunter 2017.09.03. 18:47:28

!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
Hosszas vívódás után elolvastam az állítólagos 8. évad kiszivárgott szinopszisát. Mindig úgy képzeltem a forgatókönyvírás folyamatát, hogy először megalkotják a történet vázát, főbb sarokpontjait, és utána kitöltik a részletekkel, a párbeszédekkel. Ehhez képest a Night King, aki az egész történetet meghatározó karaktere, mozgató rugója, gyakorlatilag eltűnik a szinopszisban.
"de valamiért az Éjkirályt és a zombikat ezután már nem is említi a szinopszis"
Mintha nem tudnák mit kezdjenek vele a forgatókönyvírók, vagy a történet szempontjából a további sorsa lényegtelen. Ezzel ellentétben teljesen lényegtelen párbeszédek, részletek szerepelnek a szövegben. Egyáltalán hogyan lehet a beígért 80 percnél is hosszabb epizódokat kitölteni ezzel?

Bevallom én azt vártam, hogy az első Long Night-ot überelő, elementáris, mindent elsöprő White Walker támadás újra letarolja egész Westerost, és az emberek összefogása is kevésnek bizonyul majd. A győzelmet (vagy békét) pedig csak az Azor Ahai prófécia beteljesedése és/vagy Bran képességeinek felfuttatása hozza el. Ehhez képest a szinopszisban az emberek egymás ellen harcolva, tehát összefogás nélkül is megállítják a WW-ket, elpusztítják a Night Kinget (különben a végén miért kellene Bran holttestéből NK-t csinálniuk).
Az évadokon át várt második Long Night helyett kapunk egy Short Night-ot, az epikus War for the Dawn-hoz képest már Sasfészeknél (Eyrie) megállítják és legyőzik a WW-ket, a NK elpusztításának nincs is különösebb szerepe a szinopszisban? A hetedik évad lezárása és az egész történet ennél többet ígért.

Remélem, hogy:
(a) Ez nem az igazi 8 évad, csak valami szenzációhajhász kitaláció.
(b) Az igazi 8. évad, csak sok fontos momentum hiányzik még belőle. (Ez esetben nem értem miért hiányzik belőle az a sok fontos momentum, amíg lényegtelen részletek már szerepelnek benne)
(c) Az igazi 8. évad, ezért kénytelenek lesznek másik (jobb) forgatókönyvet írni, és ez az oka a várva-várt 8. évad 2019-re csúszásának.

Lily1218 2017.09.03. 21:59:00

@William Hunter: Én is reménykedem egy jobb verzióban, de attól tartok, hogy tényleg ez lesz a végleges. Túl részletes, ez akkor is hihető lenne, ha nem tudnánk arról, hogy meglopták az HBO-t. Sajnos logikus, hogy ha a részeket el tudták lopni, akkor megtalálhatták a forgatókönyvet is. Ettől még nem fognak újat írni, attól még mindenki megnézi, hogy ismerik a sztorit, ez nem ok a változtatásra. Ráadásul az idő is kevés, nemsokára forgatnak, és az előkészületek már régóta zajlanak, a tervek ilyenkor már fixek. Sokba kerülne minden csúszás.
Ami a műsoridőt illeti: simán kitöltik. Még így is sok a szereplő, sok az elvarratlan szál, sok lesz a csata, sokan meghalnak, stb. , nem hogy nehéz kitölteni azt az időt, még az is simán beleférne a sztoriba, hogy minden rész 1,5-2 órás legyen. Nem hiszem, hogy hiányzik az a sok fontos momentum, amire gondolsz, szerintem egyszerűsített az HBO, és ennyivel akar foglalkozni a sorozatban, erre van kerete, a többit mindenki olvassa el a könyvekben. ((Hogy azok mikor jelennek meg, azt még Bran meg NK együtt se tudják.... ))))
Engem is zavar, hogy (viszonylag) gyorsan legyőzik a NK-t, és utána már csak a belharcok maradnak, de van rá magyarázat. Arra tippelek, hogy Martin a Gyűrűk urához hasonlóan írta meg a sztorit. Ha olvastad a trilógiát, akkor ott se azzal van vége, hogy megvívják a nagy csatát, gyűrű be a katlanba, ellenség legyőzve, ünnepelnek, és mindenki békében hazamegy. Ott is van egy olyan szál, hogy Szarumán és Kígyó bevették a Megyét, és a hobbitok erre érnek haza. Gondolom, itt is ez lesz a könyvekben, a nagy háború Északon, utána több fejezet míg beveszik Királyvárat (a jelek szerint Euront), majd további fejezetek a túlélőkről, a folytatásról, újrakezdésekről. Így hozták össze a tévések, szerintem egyszerűen anyagi okokból, mert az emberi jelmezben lévő statisztikákkal vívott csaták olcsóbbak, mint a sok CGI, ami elmegy a zombikra. Nagy a költségvetés, de mégsem akkora, hogy egy egész évad során minden rész fullra tele legyen CGI jelenetekkel.

Bicepsz Elek 2017.09.04. 00:18:37

@William Hunter:
Na igen! Mindenki ki volt bukva, hogyha igy lenne, de sajnos az 5-ik evadtol az igenytelenseg jellemzi a sorozat 70%-at(kiveve az utolso reszeket) sokfele szempontbol.
Mar ideztem fentebb egy listat miert nem hiszik, hogy ez lesz.
Nekem is vannak fenntartasaim pl.
Jamie+Brienne szexönek???!!! What.fck??
€nt nem nyirjak ki mint fogyoeszkozt, hanem fogonossza teszik??(az NK-t is lefozi majd?)
Dany testet kifuggesztik a varfalra??? Azert ilyet nem mernek szerintem(kb. mint a jo Rob Stark holttestenek a meggyalazasa).
Egyebkent volt errol egy hosszu lista.
De:
Sajna a 7 spoiler is bejott.....
Mondjuk lenne ido kiverni a fejukbol eztet..
Amugy a joslat alapjan((House of Undying) talan a FAL nal lehet a donto csata, azert ott talalkozik Dany Khal Drogoval meg a fiaval) szoval ott krne lennie a vegso csatanak.
De gondolom barmikor atirjak a korabbi terveket.
A masik: altalaban az utolso elotti reszekben vannak a nagy es donto csatak szoval gyanus, hogy csak affele epilogus lennenek.
A Gyuruk Ura tele van olyan betetekkel es epilogusokkal, amelyek a filmben nincsenek(ezert olettek meg benne Sarumant, mikozben a regenyben egy hatalmat veszitett senki lett, a "Megyet" meg egy sima ork rablobanda terrorizalta(ellentetben a filmmel, ahol meg csak nem is hallottak rola, hogy barmi tortent a nagyvilagban).

William Hunter 2017.09.04. 16:51:07

@LILY1218
@BICEPSZ ELEK
!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
Igen emlékszem a Gyűrűk Ura könyv befejezésére. Kellemes levezetés volt a Sauron legyőzését követő hazatérés. Jól ábrázolta az elindulás és hazatérés között átélt kalandok hatására bekövetkezett jellemfejlődését a hobbit főhősöknél.

Olvastam korábban Martin nyilatkozatát a két történet befejezésének párhuzamáról:
www.tolkiensociety.org/2015/11/george-r-r-martin-my-ending-will-reflect-the-lord-of-the-rings/
Viszont nem így képzeltem, mint ahogyan a szinopszis mutatja :)

A Trónok Harcát nézve a 3. évadban, mikor Dany "einstand-olja" a Makulátlan sereget és kivonul Astapor-ból, akkor éreztem először úgy, hogy Martin felülmúlhatja Tolkien mesterművét. A GoT világa és a történelme, a karakterek és a párbeszédeik már előtte is jobban szórakoztattak, mint a LotR inkább meseszerű világa. Viszont igazán látványos, nagy csatajelenetek kibontakozására először annál az epizódnál láttam esélyt.

Az állítólagos kiszivárgott szinopszis alapján a Night King legyőzés kb. olyan, mintha a Gyűrűk Urában nem mutatnák az Egy Gyűrű pusztulását és Sauron Sötét Tornyának (Barad-dur) lédőlését:
www.youtube.com/watch?v=6vry0ijbJVE

Vagy nem mutatni a Star Wars IV esetén a protontorpedó találatot és a Halál Csillag felrobbanását:
youtu.be/DOFgFAcGHQc?t=174

Erre értettem, hogy amennyiben nem kamu az egész, esetleg fontos momentumok hiányozhatnak még a szinopszisból, annak ellenére, hogy egyéb téren eléggé részletekbe menő. Nem bemutatni a Night King pusztulását, a történet talán legepikusabb jelenetétől megfosztani a nézőket, eléggé furcsa döntés :)

Lily1218 2017.09.04. 21:17:45

@William Hunter: !!!8. ÉVAD SPOILER!!!
Valamit mindenképpen mutatni fognak, ez nem maradhat ki. Talán csak azért hiányzik ez a rész a forgatókönyvből, mert még kidolgozás alatt állt, és csak később írták hozzá a pontos, végleges verziót.
Abban a jelenetben NK leszáll a sárkányról, és bemegy a palotába, ott lesz Jon, de Jaime is, együtt csak legyőzik majd. Persze a prófécia miatt Jon a legesélyesebb erre a dicsőségre, de ő közelében sincs Jaime vívótudásának, reálisan nézve erősen kétlem, hogy Jon egyedül elbírna vele, ketten már talán. Több prófécia is megdőlni látszik a 8 évadot olvasva, így azt sem tartanám kizártnak, hogy a végén mégis Jaime győzi le NK-t. Nagyon szorítok, hogy kedvenc Királyölőnk ismét elnyerje ezt a címet, a név kötelez. :) Ez különösen érdekes lenne a Bran=NK tükrében, és Martinhoz is illene. Talán azért nem szerepelt még a forgatókönyvben, mert az írók és a producerek még vitatkoztak arról, hogy Jon v. Jaime győzze majd le.

(Jó, tudom, hogy nem Jon, hanem Aegon, de úgyis mindenkinek Jon marad... nem is értem, miért nem tudott egy új, rendes nevet kitalálni Martin, miért kell 3 Aegon egy történetbe. Talán beragadt a Ctrl+C?)

Mindegy melyik győzi majd le, valamit mutatnak majd.
Én mást kérdeznék ezzel kapcsolatban, amire eddig sehol nem találtam magyarázatot.
Ha minden zombi elpusztul a teremtője/felélesztője/akárkije halálakor, és ha tényleg megölik az 5. részben a NK-t, és utána már sehol sem bukkannak fel zombik, csak Euronnal harcolnak majd, akkor hogy a fenébe él még egy zombi a 6. rész legvégén, hogy NK-t csináljon Branből?????
Nkt- legyőzik ott, ezért pusztul el a zombisereg, ez ok. De így nem ok a legutolsó jelenet.
Azt a zombit ki teremtette? Valaki másnak kellett lennie, nem a NK-nek. A gyermekek?

Lily1218 2017.09.04. 21:54:45

@William Hunter: !!!8. ÉVAD SPOILER!!!
Újraolvasva azt a részt, számomra még egy nagyon fontos érv szól Jaime mellett (a Brandon=NK mellett) : a Jég.
Abban a jelenetben hal meg Brienne. Halálakor becsületesnek nevezi Jaime-t, és !!!!!felesketi az összes életben maradt Stark védelmére!!!! (Ugye akkor már csak a 2 lány él.)
Ha Jaime magához veszi Brienne kardját, a Hűséget, és így megy majd be a palotába NK után, vele összecsapni, Jonnak segíteni, akkor nála újra egyesül majd Ned Stark kardja, igaz, hogy 2 darabban, de szimbolikusan igaz. Ha azt a kardot azért kovácsolták, hogy legyőzze majd a NK-t, akkor ez eldönti, hogy ki győzi majd le. Amúgy is esélyesebb, rutinos Királyölő, és egyben Westeros legjobb kardforgatója, ellentétben Jonnal, aki messze nincs egy szinten kardforgatásban Jaime-vel.
Kell, hogy legyen egy fontos ok, amiért még él, egy feladat, ami rá vár, és ha nem Cersei megölése, akkor egy újabb királygyilkosság legyen az. Szép és kerek lenne így, Martinhoz is illene, ha már kerüli az összes klisét, akkor ne a főhős ölje meg a NK-t.
Talán pont azért hiányzik ez a rész a leírásból, mert ezen még vitatkoznak, hiszen elvileg a főszereplőnek kéne legyőznie a főgonoszt, de nagyon remélem, hogy bátrak lesznek, és bevállalják majd ezt a verziót, erre úgysem számít senki.

William Hunter 2017.09.05. 16:32:51

@Lily1218:
!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
Tehát szerinted sem kerek így a történet a szinopszisban.
Aegon J. Targaryen és Jaime "Kingslayer" Lannister együtt a Night King ellen? Tetszik :)
A végső döfést Jon viszi be, de Jaime nélkül esélye sem lenne? Ez is tetszik :)
Még össze is csengene azzal, amikor Jon mentora és példaképe Ned Stark "legyőzi" Ser Arthur-t a Tower of Joy lábánál. Ned learatja a babérokat, megszületik a legenda. Eddard Stark kardpárbajban legyőzte Ser Arthur Dayne-t, Westeros legjobb vívóját. A valóságban pedig veszít és meghal, ha Howland Reed nem avatkozik közbe.
youtu.be/5aO_CsqfBAo?t=211

Kapnánk egy újabb tanulságot: A történelem legendás hőseinek árnyékában gyakran álltak olyan emberek, akik nélkül azok a bizonyos hősök nem is válhattak volna legendává.

Ezzel együtt én még mindig reménykedem, hogy a "kiszivárgott" 8. évad csak egy lelkes rajongó alkotása :)

Lily1218 2017.09.05. 16:59:41

@William Hunter: Igen, azt gondolom, hogy ez is egy lehetséges verzió, ez is egy tanulság lenne. Főleg annak tükrében, ami Ned+Reed vs. Dayne, ill. az utolsó rész története, amiben Jon harcol Euronnal, megsérül, és Jaime az utolsó pillanatban menti majd meg. Sok az összecsengés.

De én Jaime-nek adnám a végső döfést, mert Jon sokkal rosszabb kardforgató nála, ha ott valakinek esélye lesz legyőzni NK-t, az Jaime lesz, és tényleg nagyon-nagyon szorítok, hogy a végén háromszoros Királyölő legyen belőle. :) Az biztos, hogy Jonnak egyedül nem lesz esélye, ha a gerellyel így céloz NK, akkor karddal se lehet kezdő....
Azért nem adnám Jonnak a végső döfést, mert abban hiszek, hogy a Jégnek kell legyőznie NK-t. (Kivéve, ha a Jég egyik fele a harc közben Jonhoz kerül.) Ha igaz, akkor azokba a kardokba varázslatokat is belekovácsoltak, okkal őrizték annyira azt a kardot Északon.
Menjünk szembe az elvárásokkal, és ne a főszereplő legyen a legnagyobb hős. Jaime-nek jobban kijár ez a dicsőség, és az, hogy a legnagyobb hősként emlékezzenek rá a túlélők. Hatalmas utat járt be, és az is szép ív lenne, ha az elején még a leggyűlöltebb, becstelennek tartott lovag mentené meg a világot.

William Hunter 2017.09.06. 16:39:16

@Lily1218:
!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
"a Jégnek kell legyőznie NK-t"
Ez is egy rajongó gyönyörködtető finomság lenne :)
George R. R. Martin a kidolgozott világával és annak történelmével, a próféciákkal, a látomásokkal, az álmokkal megágyazott egy grandiózus finálénak.
Ehhez képest a "kiszivárgott" 8. évad script szaros gumicsizmával végigtrappol a hófehér, sárkánymintás ágyneműn.

Játszunk el a gondolattal, hogy ez a valódi script.

GOT S08E04 Leak
Scene 6
Melisandre felfedi kilétét Varys-nak.
www.desinerd.co.in/game-of-thrones-season-8-episode-4-leak-script/

GOT S08E06 Leak
Scene 3
Melisandre felfedi kilétét Jon-nak is.
www.desinerd.co.in/game-of-thrones-season-8-episode-6-leak-script/

Na és akkor kicsoda Melisandre, miért nem szerepel a szövegben? Még nem tudják az írók sem :) Ez furcsa. Az infó hallatán Varys megdöbben, annyira, hogy később végrehajtja Melisandre őrült ötletét, pedig nem egy karddal szurkáló típusú ember. Valaki olyannak kell lennie, akit az átlag néző is tud értelmezni, hogy ne kelljen történelemleckét és magyarázatot fűzni hozzá.

GOT S08E06 Leak
Scene 7
A Night King próbál bejutni Sasfészekbe (Eyrie). Ezután nincs több infó róla.

Scene 8
Varys szíven szúrja Daenerys-t Samwell Tarly "családi" kardjával a Heartsbane-nel. A Lightbringer legenda is beteljesedett?

Itt kellene jönni a lényegnek. Megölik a Night King-et, legyőzik a White Walker-eket, látszólag a Lightbringer legenda beteljesülése után.
Ez még akár egy jó húzás is lehetne. Lehetőséget teremtene a történet kétféle értelmezésének.
(a) Minden prófécia beteljesült. Aegon J. Targaryen az Azor Ahai, győzelmet arat miután szerelme szívét átszúrja a Lightbringer.
(b) Próféciákban csak a hiszékeny, naiv, babonás, fanatikus emberek hisznek. A Night King és a White Walker-ek legyőzése az összefogás, bajtársiasság, kitartás, akaraterő eredménye. Dany szíven szúrása és bármiféle Azor Ahai nélkül is megtörtént volna.

William Hunter 2017.09.07. 09:18:27

@Lily1218:
!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
Lelkesen keresem a lehetséges csavarokat, fordulatokat, csattanókat a történetben és a legegyszerűbb értelmezés Melisandre esetében csak utólag jut eszembe :D
Melisandre nem azt fedi fel Varys-nak és Jon-nak, hogy Ő kinek a kicsodája. Hanem a felismerhetetlenül öreg asszony elárulja nekik, hogy Ő az általuk fiatalnak ismert Melisandre.

Lily1218 2017.09.07. 10:56:09

@William Hunter: Igen, ez valószínű, mert Aryaval is öregasszonyként találkozik, neki viszont nem fedi fel magát. "A NK legyőzése mindenképpen megtörtént volna..." - ebben nem vagyok biztos. Pont azért volt ennyire ijesztő, mert erősebbnek látszott mindenkinél, és évezredek óta nem tudták teljesen legyőzni, most pedig erősebb, mint eddig bármikor. Benne volt a pakliban az is, hogy ő győz, vagyis a "természet megszabadul a legkárosabb élősködőtől, az emberektől." Ez is egy üzenet lett volna.
Az összefogásról: reálisan nézve ennél nagyobb összefogás már nem lesz Westeroson, mert mindig lesz olyan, aki egy háborúban csak a saját hasznára nyerészkedik, ez most Cersei.

Hogy jó v. rossz ez a script .... egyrészt mást vártunk, másrészt a fene se tudja. Nem tudjuk, mi lesz a könyvekben, mit változtattak, mi Martin terve.
Amit fontos beleszámolni, hogy talán még sosem volt ennyire magas elvárás egy sorozattal kapcsolatban, ennek nehéz megfelelniük.
A másik, hogy lassan minden rész kb. egy mozifilm hosszúságú, márpedig egy sárkányos, zombis, kardozós fantasymozi, milliós fizetésű szereplőgárdával, hatalmas stábbal az alsóhangon több tízmilliós költségvetéssel indul, de inkább 100 millió környéke. Ez minden héten, egy sorozatban nem valósítható meg, hiába óriási a költségvetésük, vannak korlátaik.

Lily1218 2017.09.07. 11:36:16

@William Hunter:
Ha már így belementünk a várható 8. évadba, akkor leírom, hogy mi az a 2 dolog, amit nem tudok elfogadni.
Az egyik Tyrion. Ebben az évadban gyakorlatilag teljesen lenullázták, csak rossz tanácsai és húzásai voltak, minden terve visszaütött. Miatta vesztett Dany rengeteg katonát, várat, elvesztették az aranyat, ami Cerseinek egy új sereget jelent. Ráadásul ő találta ki ezt a "menjetek Északra zombit fogni" tervet is, majd simán cserbenhagyta volna Jonékat, miután ő küldte őket oda.... Összefoglalva semmi, de semmi sem maradt abból a Tyrionból, amit megismertünk, se az esze, se a humora. Ha a tanácsait és azok eredményeit nézed, akkor ennyi erővel Jar Jar is lehetett volna Dany tanácsadója...
Hittük volna ezt, ha tavaly leírva látjuk? Nem. És mégis igaz.
Ugyanígy azt se hittük volna, ha azt is odaírják, hogy Varys ezt mind egyetlen szó nélkül hagyja és gyakorlatilag súlytalan, szerep nélküli, néma szobadísz lesz ebben az évadban. Ő, aki mindig mindenről tudott, hogy nem tudott semmit idén?
És még rákontráznak jövőre: Tyrion, a legokosabbnak tartott karakter egy amnéziás hülye lesz, aki 2 évadon!!!!!! keresztül elfelejt szólni arról az apróságról, hogy Királyvárban mennyi futótűz van, és nem kéne arra sárkánnyal vagánykodni. Pedig Davossal még beszélték is azt a csatát, de ott se csapott a homlokára! Nem, szimplán elfelejt szólni a halálos veszélyről, így gyakorlatilag (az addigra megmaradt) fél szereplőgárdát ő nyírja ki a hülyeségével!!!!!!!!!!! Köztük a szeretett bátyját is, meg Jont, aki a barátja, stb., akikről azt hittük volna, hogy valami értelmes haláluk lesz, de nem, szimpla feledékenységből rohannak a vesztükbe. És miután Tyrionnak hála nagyobb pusztulás lesz a főszereplők terén, mint amiről NK végig álmodhatott, ennek jutalmaként régensként marad majd a trónörökös mellett. Abszurd.

A másik természetesen a nagy kedvencem, Arya. Egyrészt örülök, hogy életben marad, mert biztosra vettem, hogy meghal, valami nagy áldozat közben, vagy ilyesmi. De az is abszurd, hogy ő az utolsó harcos Stark, ráadásul szuperharcossá képezték, erre semmilyen szinten nem vesz részt a Mások elleni harcban. Legalább annak lett volna vmi jelentősége, hogy milyen jól harcol vakon, pl. egy nagy hóviharban ölt volna zombikat, amikor más ember nem lát semmit. De nem, hazament és egy csak egy kislány maradt mindenki szemében. Ha van logikátlan dolog, akkor ez az. Eddig úgy tudtuk, hogy a rémfarkasok felveszik a gazdájuk természetét, és az életüket szimbolizálják. Nymeria hatalmas sereget gyűjtött a könyvben, és sokat harcol is. Hol láttuk ezt Arya életében? Ő az egyetlen, életben maradt Stark, aki harcolni tud, és a könyvben varg is. Kell, hogy legyen valami szerepe Északon is, nemcsak a bérgyilkos utak. Még arra is gondoltam, hogy azért mutogatják annyira azt a tőr, mert azzal legyőzi majd a Hegyet, hátha vmi szupertőr, amivel minden zombit meg lehet ölni. Szép ív lett volna az is, hiszen az elején Loras legyőzte a Hegyet, (jó, a ló miatt, mindegy), majd Brienne legyőzte Lorast, utána a Vérebet is, majd Arya vívott Brienne-nel, és a tőrt szegezte neki a végén...teljes kör lett volna. Mindegy. Még ez is elmegy, de a legvége nem. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy mindennek hátat fordít és elhagyja Westerost. Az a lány, akiben megtörhetetlen volt a családja iránti szeretet, Észak iránti hűség, akivel bármi is történt, mindig farkas és Stark maradt, az simán elmegy??????? Nem, ez a karakter teljes legyilkolása nálam.
Eleve neki kéne adni Derest. Ok, Sansa tanul, de sosem volt igazi Stark, teljesen logikátlan, hogy az üljön Deresben, aki a legkevésbé farkas. Kapta meg az összes Tully, Baelish, Arryn érdekeltséget, de Deresbe nem való. Oda egy farkas kell, főleg, ha Bran miatt kezdődik minden elölről. Vagy ne legyen vezető, ha már ennyire durván lebutítják Sansa miatt, de ne fordítson hátat a családjának!!!!! A minimum az lenne, hogy az imádott bátyja kislánya mellett marad és testőrként védi, mesél neki a Starkokról, stb. Arya ugye nagyon hasonlít a nagynénjére. Az is szép lenne, ha a nagynéni Arya vívni tanítaná a kis Lyannát.... Ha nagyon merészet akarok húzni, akkor Tyrionnal is sokkal jobban összeillik, mint az igazi szerep nélküli, csini biodíszlet tolmácscsaj, ugyanis pont abban erősek mindketten, ami a másikból hiányzik.
De reálisan nézve, az egyetlen életben maradt szereplő, akinek szikrányi esélye is lesz legyőzni Brandont, az Arya. Erre a lehető legtávolabb teszik Északról. Ezt nem tudom elhinni.

William Hunter 2017.09.07. 17:27:32

@Lily1218:
!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
"A NK legyőzése mindenképpen megtörtént volna..."
Így átfogalmazva már távol áll attól amire gondoltam.
Megpróbálom másként kifejteni.
Melisandre az Azor Ahai prófécia szócsöve és megszállottja, akár csak Morpheus a Mátrixban. Viszont amíg a Mátrixban egyértelműen megkapjuk a választ arra, hogy Neo a kiválasztott, addig a Trónok Harca 8. évad "kiszivárgott" szinopszisában nincs egyértelmű állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy a prófécia beteljesedett, Jon az Azor Ahai, Heartsbane pedig a Lightbringer. Ez viszont lehetőséget ad a történet kétféle értelmezésére, akár csak annak idején az Emlékmás (1990) című film esetében.
www.overthinkingit.com/2009/11/25/total-recall-dream-debate-vote/

A Night King halála és a White Walker-ek veresége tehát nem törvényszerű. A győzelmet viszont tekinthetjük prófécia beteljesítő és attól független eseménynek is. Pláne így, hogy a script-ben nem is szerepel hogyan hal meg a Night King. Ha ez az igazi script, akkor kétféleképpen is megközelíthetjük a végkifejletet.

(1) Amikor Varys szíven szúrja Daenerys-t a Heartsbane-nel, azzal beteljesítette az utolsó még hiányzó elemét a próféciának. Ezt követően győztek Jon-ék. Tehát a prófécia igaznak bizonyult, beteljesült.

(2) A sokféleképpen értelmezhető próféciák csak folklór és babona. Hitelességükre nem kaptunk egyértelmű bizonyítékot. Az évezredekkel ezelőtt élt próféciákat "gyártó" emberek nem látták előre a jövőt. Viszont az utókor próféciákban hívő fanatikusai, mint Melisandre, mindent elkövettek azok valóra váltása érdekében. Tehát nem egy előre látott jövő beteljesülésének vagyunk a tanúi, hanem egy a fanatikus hívők törekvéseinek nyomait viselő jövőé.

Istenek, White Walker-ek, sárkányok, Long Night, változó hosszúságú évszakok, próféciák...
Ebből a "kiszivárgott" 8. évadból magyarázatot semmire nem kapnánk, csak lehetőséget a folytatásra és további elméletgyártásra :)
Talán majd a könyvek...

Lily1218 2017.09.07. 20:40:44

@William Hunter: Mennyire számít áldozatnak egy haldokló leszúrása?? Szerintem semennyire, ez inkább eutanázia. Ráadásul nagyon biztonsági, szinte pol. korrekt megoldás Martin eddigi húzásaihoz képest, egyáltalán nem illik a képbe.... szerintem.

A hiányzó részek, pl. a NK halála szerintem azért hiányzik, mert a lopás idején még vitatkoztak a producerek a részletekről.

ezneménvagyok 2017.09.08. 15:19:28

Na, eddig bírtam, most már nem nézhetem tovább tétlenül, hogy mindenki a fake GoT-folytatáson agyal, orrvérzésig. Legyen hát, itt a 8. évad egyetlen és hiteles forgatókönyv-vázlata.

VIGYÁZAT, HIPERMEGAEXTRÉM SPOILERVESZÉLY!!!

Na szóval, már a hetedikben észrevehető volt, hogy a készítők a legmesszebbmenőkig figyelembe vették a fanok vágyait, nem lesz ez másként a nyolcadikban sem. Konkrétan az a siralom hallgattatik meg legkegyelmesebben, miszerint a sorozatból eltűnt vala az időfaktor, és mindenki kedve szerint ugrál a távoli helyszínek között. Legyen meg a Te (és Te, és Te meg Te) akaratod: az évad első hét epizódjában más sem fog történni, mint hogy a két nagy ellenfél masírozik egymás felé rendületlenül. Sajnos mindebből vajmi kevés fog ténylegesen látszani, mert a CGI-huszárokat aljasul átcsábította a Disney a Star Wars-folytatások munkálataihoz, de sebaj, megoldjuk okosba. Az idő nagy részében Cersei legó-Westerosában járunk majd, ahol Qyburn mester modellezi napról napra a hollóüzenetek alapján a csapatmozgásokat, remek kis monológok lesznek, csak mondom. Persze nem lehet ezzel kitölteni alkalmanként hetven percet, ezért aztán az első hét rész nem is lesz annyi, csak tizenöt. Mármint perc. Mármint egyenként. Ja, és további jó hír, hogy CGI-hadseregek ezekben ugyan nem lesznek, de sikerült megnyerni az ügynek Seth MacFarlane-t, aki nagy GoT-rajongó, ezért elvállalta, hogy a betét-nagyjeleneteket leanimálja Family Guy-stílusban. Szóval senki ne lepődjön meg, ha Aryát és Nymeriát ezekben majd Stewie és Brian játssza, előbbinek amúgy se ez lesz az első (vagy utolsó) lányszerepe.

De az utolsó részben aztán belecsapunk a lecsóba rendesen! Persze szinte minden kedvelt szereplő meghal, de semmi pánik, NK majd feltámasztja őket. Szegénynek ez is lesz a veszte, mert az első, akit feltámaszt, a szarkavaró Baelish lesz, innentől már csak idő kérdése egy valyriai penge a hátába, ugye. No de nagyon előreszaladtam, addig természetesen lesz még jó sok csavar a sztoriban, például végre kiderül, hogy a Mások valójában a bolygóra érkezéskor az emberek által átbaszott cylonok, akiknek szegényeknek csak a hideg észak jutott az osztozkodáskor, nem csoda, hogy azóta is zabosak. Szerencsére azonban vannak jó cylonok is, akik nem mások (höhö, értitek, nem Mások), mint (és most tessék kapaszkodni!) a Starkok. Brant rögtön bele is basszák egy fadézsányi rózsaszín trutyiba, aki ott kisakkozza, hogy tízezer éve az itteniek nem küldték a napba a Csillagközit, amivel érkeztek, hanem előrelátóan elrejtették Deres pincéjében, a krumpli alatt. Bezzeg a lúzer földiek, ugye. Szóval miután mindenkiből zombi lesz (mínusz a Starkcylonok) és NK-t megpuccsolja zombikisujj, Stewie, Brian, Sansa és a zakkant Bran a dézsában beszállnak a hajóba és huss! Persze viszik magukkal a kék szemű kedvelt szereplőket is (Bronn, Jamie, Tyrion, Aegon és nénikéje, stb.), utóbbiak szépen elkülönítve egy-egy kis ketrecben (Tyrion előnyben, a méret mellett a rutin okán is), de Dr. Sansa, Dr. Stewie és Dr. Brian beszélgetéséből megtudjuk, hogy a Starkcylon vérben benne van a zombizmus ellenszere, úgyhogy csak idő kérdése a gyógymód.

Időközben a bolygón viszont elfogynak az élő emberek, így elszabadul a zombi-zombiapokalipszis: zombi zombinak farkasa lészen, és egymás agyát zabálják fogyásig. Miután az utolsó zombi megette a saját agyát, (Mások addigra már nincsenek, nem derül ki, hogy miért, lehet hogy felszöktek a Csillagközire, majd a folytatásban meglátjuk), szóval zombifogytán lesz nagy csend és béke, majd kihajt egy kis növény a fagyott földből, bimbót ereszt, a kinyíló virág közepén meg ott vigyorog majd egy apró Erdőgyermek. Hepiend rulez.

Ja, azt elfelejtettem mondani (de gondolom amúgy is nyilvánvaló), hogy mindez nem fog beleférni a korábban kalkulált műsoridőbe, így a záróepizód 540 perces lesz, de semmi pánik, hatvan percenként negyedórás pisiszüneteket iktatnak majd be, ezek alatt Miley Cyrus GoT zenei témákra applikált népszerű ABBA-slágereket ad majd elő, természetesen autentikus GoT-jelmezekben és GoT-díszletek között, véres lószívet zabálva.

Kellemes szórakozást!

William Hunter 2017.09.08. 22:30:38

@Lily1218:
!!!8. ÉVAD SPOILER!!!
"Mennyire számít áldozatnak egy haldokló leszúrása?? "
Hát igen, nem egy szokványos megoldás lenne :)
A Trónok Harca viszont részben a nem szokványos megoldásai miatt emelkedett ki az első, még könyvet követő évadokban a többi fantasy közül.
Ahogy EZNEMÉNVAGYOK is utalt rá viccesen, a többség nem ilyen befejezésnek örülne.
Egy szokványos blockbusterben Jon miután tudomást szerez valódi származásáról, hosszas tépelődés után, a számos "égi" jelnek köszönhetően végül elfogadja kiválasztotti szerepét, akárcsak Neo a Mátrixban. Patakokban folyó könnyek között, csókokkal elhalmozva szúrja szerelme szívébe a kardot a nagyobb jó érdekében, beteljesítve a próféciát és ezzel megmentve az emberiséget a hideg tekintetű, könyörtelen Night King-tól és seregétől.

Az én verziómban pedig, egy második, szintén emberöltőig tartó Long Night-nak vetne véget Jon és Dany férfivá érett gyermeke, szintén az Azor Ahai prófécia jegyében. Ezen kívül választ kapnánk a történet alapkérdéseire is.

A kérdés Martin hogyan képzelte el a történet végét, a HBO mennyire akar Martinnak vagy a nézők elvárásainak megfelelni?
Bran meghal a 2. epizódban, amikor mindenki a végső harcot eldöntő nagy dolgokat várt tőle?
Varys szíven szúrja a haldokló Dany-t? (Tényleg ki és mit mondhatott neki a lángokban?)
Dany-nek az emberiség jótevőjének holttestét az emberek szarral dobálják meg?
Euron a Vastrónon?
A közönségkedvenc Jon, Jaime és Drogon is meghal?
Ez a "kiszivárgott" 8. évad inkább áll közelebb Martin polgárpukkasztó gondolkodásmódjához, mint a szokványos keserédes befejezések.

@EZNEMÉNVAGYOK:
Igen, fake gyanús, ezzel azért a többség tisztában van. Ettől eltekintve még szórakoztató téma, amíg műsorra kerül a 8. évad.
Ahhoz a verzióhoz mit szólnál, hogy Martin azért súgta ezt a befejezést a HBO-nak, hogy tesztelje a nézők reakcióját. A rajongók pedig felüdülve kapkodjanak majd a történetet jobban lezáró könyvei után? :)

ezneménvagyok 2017.09.08. 23:20:03

@William Hunter: A könyv szempontjából nem sok értelmét látom. Egyrészt eddig se nagyon érdekelte, hogy az olvasók mit szólnak a húzásaihoz (és paradox mód épp attól volt jó), másrészt jelenleg nemigen hiszem, hogy azok a könyvek valaha is megszületnek. Esetleg ha sok év múlva az öreg annyira megszorul, hogy újra elő kell vennie ezt az általa már halálosan megunt (vagy a sok filmes hülyeség miatt meggyűlölt) témát. Vagy ha egy elvakult rajongó az elrabolt aranyhörcsögével kezdi zsarolni érte. Habár annak sincs sok értelme, egy könyv megírása évekig tart, és KISKORÚ HÖRCSÖGTULAJDONOSOK MOST NE OLVASSÁK TOVÁBB, dehe ehegy höhörcsöhög sahajnohos nehem éhél ahannyihi ihideheihig.

(Majd Nemere István megírja, R. J. Martinsson álnév alatt. Hatszázhuszonöt kötetben.)

A film meg szerintem már rég nem a martini vonalon halad, már abban sem nagyon hiszek, hogy a széria elején felvázolt hivatalos befejezést (ha ugyan volt akkoriban ilyen) akarnák követni. Martinnak vagy nincs már beleszólása (max. ötletadó szinten), vagy rég szarik Westeros összes farmjára, a filmesek meg rég a lovak közé dobták a gyeplőt, és csinálják, amit a producer akar. És jobban várják a végét, mint mi :-)

William Hunter 2017.09.09. 11:39:50

@ezneménvagyok:
"A könyv szempontjából nem sok értelmét látom...."
Nem vitatkozni akartam az érveiddel. Viccnek szántam, csekély viszonzásul a Te humor bombádra :D

"Martinnak vagy nincs már beleszólása (max. ötletadó szinten), vagy rég szarik Westeros összes farmjára, a filmesek meg rég a lovak közé dobták a gyeplőt"
Lehetséges, hogy így van. Lehetséges, hogy téves következtetéseket vontam le a hírek alapján, miszerint a HBO és Martin továbbra is szorosan együttműködik. Illetve, hogy Martin nem hátradőlve élvezi a megszerzett millióit.

2017.04.14
www.christianpost.com/news/winds-of-winter-release-date-plot-news-george-r-r-martin-to-work-on-new-projects-for-hbo-delays-book-release-anew-180050/
2017.05.15
www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/game-of-thrones-spinoff-george-rr-martin-hbo-release-date-trailer-a7736111.html
www.syfy.com/syfywire/george-rr-martin-reveals-new-game-thrones-projects-are-prequels-not-spinoffs
2017.07.11
www.telegraph.co.uk/tv/2017/07/11/fans-believe-george-rr-martin-has-secretly-finished-game-thrones/
2017.07.12
www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/george-rr-martin-game-of-thrones-who-fears-death-a7836616.html

Minden lehetséges, éppen ezért annak az ellenkezője is :)

Biztosra venni, hogy a script valódi ugyan olyan hiba, mint biztosra venni, hogy hamisítvány.

A szinopszis hamis lenne?
Egy korai szakaszában ellopott, félkész, hiányos script-ben hibát találni nem nehéz. Még a kész, műsorra került 7. évadban is sokan logikai és történetvezetési hibákat látnak.
A nézői elvárásokkal szembemenő történet lezárást bizonyító erejűnek tekinteni megint csak hiba. Ahogyan Te is írtad:
"Egyrészt eddig se nagyon érdekelte, hogy az olvasók mit szólnak a húzásaihoz (és paradox mód épp attól volt jó)"
Illetve:
"a filmesek meg rég a lovak közé dobták a gyeplőt, és csinálják, amit a producer akar".
Ha a producer Martin szerű befejezést akar, hogy fenntartsa a sorozatot övező, nézői megosztottságnak köszönhető extra figyelmet, akkor azt fogunk kapni.
Nézői elvárások kielégítése vagy a történet elejére jellemző kiszámíthatatlan és "bosszantó" befejezés? A producer szempontjából mindegy, az emberek így is úgy is megnézik és kritizálni fogják.
Ha a producernek további tervei is vannak a történettel, lásd tervezgetett prequel/spinoff sorozat. Akkor nem kapunk egyértelmű válaszokat az alapkérdésekre, mert azok rövidre zárnák a történetet.

A szinopszis valódi lenne?
Biztosra venni, hogy a script valódi, mert az ellopott 7. évad script is hitelesnek bizonyult, megint csak hiba lenne.

Ügyes hamisítvány vagy félkész eredeti?
Meglátjuk :)
Addig is ahogy a mondás tartja:
"Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra."

Az pedig, hogy naponta 15 percet rászánok a fórumon a témára, nem azt jelenti, hogy egész nap "orrvérzésig" agyalok rajta.
Kizárólag munka előtt, közben, és utána agyalok rajta :D

Bicepsz Elek 2017.09.09. 17:16:44

Vigyazat!!! "Spoiler fantasy-k!!!"
;-)
A 6/9-ben is rossz befejezest vizionaltak.
De szerintem kibuknanak a nezok ha igy lenne.
A 6/1-ben lattuk, hogy Lady Melissandre egy oregasszony a nyaklanca nelkul. Szoval ez elkepzelheto.
Azt mar mondtuk, hogy Kisujjat, Tyriont, Varyst(de pl. korabban Ramseyt stb.)szepen lebutitottak. Tyrionbol naiv hulyet csinaltak, de meg Dany es Jon is visszafejlodott. En jobban hajlanek arra, hogy az elejen vagy a kozepeig kell kinyirni €n-t es Cerseit, es az utolso elotti reszben lesz a "vegso csata" a NK-el(bar lehet Dany felaldozasa ez elott lesz???).
Mas 1 Amugy tenyleg. A wildfire pont idealis lenne a masok ellen.
Mas 2 : A sarkanyokat bealdozzak valoszinukeg Danyvel egyutt(ja nem derul ki ki kuldte amugy a tojasokat Danynek???).
Mas 3: R'hollo(??)hivei nem direkt segitettek elo ezt a harcot???
Mas 4: Kiket aldoznak fel a vegen? Szerintem durva lenne ha Jon es Dany is meghalna es csak a balfekek maradnanak meg.
Mas 5: Sansa a szaporodokepes. Nelkule kihalna a Stark csalad. Aryat inkabb kepzelnem el mint Yara baratnojet.
Sok a kerdes.
Ha vege lesz a sorozatnak par honaora ra jelennek majd meg a konyvek, evenkent egy csak ul rajta zoreg.

Drednaught 2017.09.10. 12:48:45

@Bicepsz Elek: Jon visszafejlődött? Hova vissza?
Már a 3. évadban sem tudott semmit sem :)
Szerintem ő a kontinens legnaivabb élőlénye. Olyasmi, mint egy macska, akit a laserpointerrel szopatnak...

Mas 1 - Itt az egyik dramaturgiai hiba, amit az írói kényelmesség okoz: Egyszer mindneki politikus, stratéga, vezető, egyszer meg Tyrion eléfelejti említeni Jonnak és Danynek, hogy mellesleg volt valami fura tűz Királyvárban, amivel egy erősebb sereget zúztak porrá nemrég és épp ő volt ott a katonai vezető. Esetleg be lehetne vetni azt is a zombik ellen.
Hasonló hibák eredménye csupán, hogy a történetet ideáig el lehetett húzni(és fogják tovább is).
Brannak is volna miről beszámolnia és azzal minden háborút eldönthetne egyetlen epizód alatt, de nem teszi, mert YOLO.
Mas 2 - remélem, hogy megteszik. Dany lenne a második legborzasztóbb uralkodó(és nem, nem Cercei az első).
Mas 3 - Rolló? Ő nem a Vikingekben szuerepel?
Mas 4 - könnyű kiszámolni, hogy előbb a súlytalanok, majd a fájdalmas veszteségek következnek: Akinek már nincs farka, ne nagyon vegyen tartós tejet, az biztos...
Így belegondolva elég transzszex-ellenes sorozat ez :D
Mas 5 - Arya és Yara... Nem tűnt fel eddig, hogy egymás anagrammái?

Az a véleményem, hogy Martin bácsi most kísérletezik. A mostani betervezett fordulatokra építve ezokkal kifejezetten ellentétes fordulatokat fog betenni a könyvébe. Aki itt meghal, az ott túlél. Aki itt önfeláldoz, az ott elárul.
Magyarán azokra érdemes fókuszálni, akik - amerikai választási terminológiával élve - ingadozók, pl. Tyrion, Varys, Sansa, Jaime, Missandei.
Az olyanok, mint Jon, Daenerys, Cercei, Euron, Yara, Brienne, Arya, Gendry, Theon, Sandor, Féreg, Jorah, Sam,stb. szerepei le vannak osztva, ők nem válthatnak oldalt, mert nincs értelme.
Ha lesz fordulat, illetve eltérés a végkimenetelben a könyv és a sorozat közt, az a fenti 5 szereplő által lehetséges.

Lily1218 2017.09.10. 18:16:29

@Drednaught: "Arya és Yara... Nem tűnt fel eddig, hogy egymás anagrammái?" - Yara eredetileg Asha, és így már nem stimmel a dolog. Aryanak Gendry tetszett.

Szerintem Martin nem kísérletezget, ő már rég megírta az egészet, max. a sorozaton finomítanak a producerek, hogy még többen nézzék. Bár lényegi változást szerintem a közönség akarata se ér majd el, mert ez nem vmi szavazós tehetségkutató műsor ...
Martint nem érdekli, ill. nem befolyásolja közönség kívánságlistája, így is elérte a célját. Ha olyan vége lesz, ami sokaknak tetszik, az is jó, ha nem olyan, az is jó, mert akkor még többen és többet beszélnek majd róla....

@WILLIAM HUNTER: " közönségkedvenc Jon, Jaime és Drogon is meghal" - igen, több, mint valószínű. Eleve esélyes volt, hogy a 2 főszereplő, Jon és Dany meghalnak, több jel is utalt rá. Megvolt a feladatuk, beteljesítették a sorsukat.
Jaime halála is logikus, hiszen Cersei is meghal, mondták, hogy az ikrek együtt halnak, egyikük sem akar a másik nélkül élni. (Bár ez Cerseire már nem igaz szerintem...)
A sárkányok halála is érthető, ha eleve csak a Mások elleni harc miatt kerültek elő a tojások, így a zombikkal együtt ők is eltűnnek újra.

@BICEPSZ ELEK: "Sansa a szaporodokepes. Nelkule kihalna a Stark csalad." Ne vedd zokon, de a Stark család már rég kihalt!!!!! A 6. évadban, mégpedig Rickon halálával.
Amúgy Arya is "szaporodóképes", ahogy te mondtad, csak nála magasabb a mérce, mint Sansánál .... Pár évaddal ezelőtt még Gendry tetszett neki és szerintem aranyosak lennének együtt. Ami ebben a világban jó érv arra, hogy sose valósuljon meg. :)

Lily1218 2017.09.10. 18:20:01

Mármint a Stark név továbbvitelére értve természetesen, hiszen a lányok még élnek, de ők nem viszik tovább a nevet, Bran szintén nem, és Jon is csak anyai ágon Stark. A Stark család jövője Rickon lett volna.

Drednaught 2017.09.10. 18:27:01

@Lily1218: Figyu, még igazad is lehet és tényleg megírta már előre a történetet, de akkor miért is vár vele most?
Épp itt a lényeg. Az egész regényciklus/sorozat egyedüli igazi ereje a fordulatokban van, amit jó tüzérségi előkészítésképp sok szereplővel alapoz meg, mert ebből lehet sok árulás és meglepő halál.
Mindig is ezek voltak az eseményvezetés csúcspontjai, ez a sorozat védjegye.
Viszont most van egy lehetősége arra, hogy emelje a tétet és nem kerül neki semmibe, hogy még annál is nagyobbat üssön, mint eredetileg tervezte. Mindössze éles kanyart kell produkáljon egymáshoz képest a regény és a sorozat és ez, valljuk be, egy kurvára jó ötlet.
Képzeld el, hogy ez egyikben Jon, a másikban Tyrion lesz a befutó. Az egyikben Jamie kénytelen kinyírni a nővérét(és ezzel másodszor is királyölő lesz), a másikban meg végül győznek az ösztönei és megmenti Cercei-t.
Így hirtelen olyan, mintha két külön történetet adna el.
Mindössze annyi kell hozzá, hogy vár a regénnyel és a sorozat végeztével dobja piacra az utolsó regényét, már amíg megy a GoT hype.

Yara eredetileg Asha.
Aha, de most miért is nem az?
Simán lehet, hogy erre ment ki eleve a névadás.

Na, nem azt mondom, hogy így lesz, de én így csinálnám a helyében.

William Hunter 2017.09.11. 13:32:54

Valaki felvetette a Reddit-en, vajon az mit jelenthet, hogy a barlangrajzon a Night King szakállas:
i.imgur.com/CPP8zNe.jpg

A sorozat azt sugallja, hogy a Gyermekek (Leaf) által létrehozott első White Walker a jelenlegi Night King:
www.imdb.com/name/nm0298842/mediaviewer/rm2872512512
youtu.be/pkQMKT6mA_g?t=47

Legalábbis a színész ugyan az:
www.imdb.com/name/nm0298842/mediaviewer/rm4250149632

További White Walker születést pedig csak a Night King keze által láthattunk:
youtu.be/XhyLKJgd8Zw?t=113
(Ekkor még Richard Brake játszotta a szerepet.)

Bicepsz Elek 2017.09.16. 22:16:20

@William Hunter: "Valaki felvetette a Reddit-en, vajon az mit jelenthet, hogy a barlangrajzon a Night King szakállas:"

Hmm....
Kovetik a westerosi divatot?

Bicepsz Elek 2017.09.16. 22:29:44

@Lily1218: A nev tovabbvitele kerdes. A magyaj jogban letezett "fiusitas", mig pl a skotoknal elveszett a nev(" popular legend, first recorded by John Knox, states that James, hearing on his deathbed that his wife had given birth to a daughter, ruefully exclaimed, "It cam wi' a lass and it will gang wi' a lass!"[8] His House of Stuart had gained the throne of Scotland by the marriage of Marjorie Bruce, daughter of Robert the Bruce, to Walter Stewart, 6th High Steward of Scotland. The crown had come to his family through a woman, and would be lost from his family through a woman. This legendary statement came true much later—not through Mary, but through her descendant Queen Anne.[9]"

Lily1218 2017.09.17. 11:53:48

@Bicepsz Elek: Én nem vetném össze a magyar és skót jogrendszert a westerosival.... És nem is kérdéses, tény, hogy nincs olyan fiúutód a Stark családban, aki továbbvihetné a nevet.

Emmyt azért nem nyerhet, mert kicsúsztak a nevezési határidőből, 2017 májusáig be kellett volna mutatni, hogy jelölhessék.

@DREDNAUGHT : Az, hogy megírta a történetet még nem azonos azzal, hogy befejezte a könyveket. A cselekmény fő váza, a fordulatok, események, szereplők sorsa már az elején meg kell, hogy legyen egy nyers vázlatban, erre fűzi fel a könyveket, de a részek kibontása, a párbeszédek megírása, a szálak elvarrása, stb. ez rengeteg idő. Ha be is fejezi a könyvet, utána a kiadói munka is több hónap.
Szerintem nem tesztel ő semmit, nem szenved önbizalomhiányban az öreg, megírta, ahogy jónak látta, és a végén lehet tapsolni, átkozódni, mindenképpen megveszik majd és beszélnek róla, így is ezerszer népszerűbb a műve, mint az valaha is remélte.

"2 különböző történet a sorozatban és a könyvben" - miért lenne 2 ennyire különböző befejezésű történet?????
Értelmetlen, indokolatlan, és hatalmas öngól lenne. Az adaptációnak is annak korlátai.
A Gyűrűk urában se Frodó lett a király, csak azért, hogy legyen benne meglepetés a végén, és a HP se úgy ért véget, hogy Dumbledore feltámad és miniszter lesz, Piton meg Harry szerető pótapukájaként él tovább, a Rómeó és Júliában se lesz soha hepiend.
Van némi mozgástér, persze, de ennyire megváltoztatni öncélú ostobaság és nagyfokú tiszteletlenség lenne az alapművel szemben.

"Miért mások a nevek, és Arya-/Yara anagramma = leszbikus szál" - ???? Ezt tényleg nem gondolhatod komolyan.... ez azért elég beteg elmélet szerintemm már bocs .... Aryanak Gendry tetszett.
Ráadásul mikor láttál olyat ebben a sorozatban, hogy a viszonyhoz hasonló nevek kellenek????

A neveket az egyszerűbb megjegyezhetőség és a hasonlóságok elkerülése érdekében változtatták meg. Asha Osha miatt lett Yara, ugye nagyon hasonló a kettő.
2 Jeyne volt, így lett az egyik Talisa, bár ez felesleges volt, hiszen végül mégse azt a kislányt, hanem Sansát adták a Boltonoknak.
süti beállítások módosítása