Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 7x04 - Hadizsákmány

2017. augusztus 08. 07:13 - sixx

Égivár alatt

Távozik a Lannister-sereg, gyönge szekereken zsenge gyökereket visznek Királyvár felé, meg aranyat, perszehogy, az arany és a kaja az, amiért jöttek, így ugye elégedett lesz a vasbanki bankár is, és nem hal éhen a nép (értsd: a királyi család, a sameszeik és a katonaság) ha Dany felkel végre a seggéről, és komolyabban veszi ezt a hódítósdit. Jaime az egyik szekérből látszólag random előkap egy zsák aranyat, nesze Bronn, itt a zsoldod, ennyi katonáskodásért ennyi jár. Bronn, aki ugye egy szaros proliból lett itten úr, és kapott mátkát, várat, rangot, egyelőre elégedetlen, neki vár volt ígérve, te, Jaime, ezt a frissen kiraboltat itt mögöttem miért nem adod nekem? Mert belerokkansz a rezsibe azért, én itten jót teszek veled. Bronn tovább hisztizik a maga szarkasztikus stílusában, Jaime meg is jegyzi, hogy bazdmeg most kaptál egy zsák pénzt oszt így is bajod van? Jól van, faszom, mondja Jaime, amint Cersei megnyeri a háborút, válogathatsz. Bronn láthatóan nem bízik Cerseiben, vagy a győzelmében, vagy egyszerre a kettőben. Samu apja és nagyszerű lovag bátyja érkezik, ami gabona a környéken volt, azt elvittük, most éppen a parasztokat abajgatjuk, hogy arassanak gyorsabban, szaporábban. Jaime elküldi Bronnt velük, a vidéki lakosság abajgatását testhezálló feladatnak tarja.

vlcsnap-2017-08-07-06h17m33s026.png

Királyvár

A bankár, akinek a nevét nem tudom, és lusta is vagyok megnézni, legyen mondjuk Mycroft, nagyon elégedett, és virtuálisan körbenyalja Cersei minden bizonnyal kifehérített ánuszát, hát királynőm, ekkora összeget egyszerre a Vasbanknak még soha, senki, sehol nem fizetett vissza, pedig ismertem apádat, szép magas ember volt, anyád meg alacsonyabb, szóval ő sem volt ilyen hatékony. A előtörlesztésnek persze itt sem örülnek, a Vasbank is kiválóan elvolt a korona tartozásának havi kamataiból, aki így ugrott, ugye, de esetleg, ha van valami új kaland, amit finanszírozhatnánk, készségeskedik Mycroft, de Cersei lehűti, én most a Hét Királyságból akarok egyet, mással nem nagyon érek rá foglalkozni, de ehhez nekem zsoldosok kellenek, mert a katona fogyóeszköz. Hát, akkor beszállunk ebbe a kis kalandba. Ránk számíthatnak. Már ha megjön az arany, teszi hozzá, ebben a jelenetben másodjára, mégis, mitől tart? Hogy a Lannister-sereg derékhadára lecsap a helyi Robin Hood-hagyományőrző verseny első hat helyezettje?

vlcsnap-2017-08-07-06h33m08s003.png

Deres

Kisujj vagy a világ leggecibb vagy leghülyébb embere, képes ugyanis azt a valíriai acélból kovácsolt tőrt átadni Brannak, amivel annak idején ki akarták nyírni. És amit később ő tartott az apja nyakához, amikor elárulta, DE EZ MOST MINDEGY, ahogy az is, hogy Bran, aki most már a Háromszemű holló, úgyis lát mindent, ami volt és ami lesz, így ezen a kamun is átlát majd - amint a teljes westerosi adatbázis letöltődik a fejibe. Kisujj benyal, én itt vagyok, Bran, ha kell bármi, segítek. Csak én nem látom át Kisujj kavarását? Amikor azt emlegeti, hogy hát te szegény fiú, milyen szar lehet neked ekkora káoszra hazajönni, Bran rámered, és aszongya, a káosz egy létra, amitől Kisujj kis híján összeszarja magát, jóhogy, ezt ő mondta vagy 4 évaddal ezelőtt Varysnak.

vlcsnap-2017-08-07-06h51m43s417.png

A beszélgetésnek Meera megérkezése vet véget, aki velünk együtt rácsodálkozik az ismert világok első kerekesszékére, persze fából van és terepre nem mennék vele, de Hodor hiányában azért nem rossz. Meera elmegy, haza, a családjához, a Reed-birtokra, mert ha jönnek a zombik, ott akar lenni. Bran mindezt nagyjából annyi érzelemmel az arcán veszi tudomásul, mint én azt a hírt, miszerint Kozsó ismét turnézik, és amikor Meera tovább indokolja a távozást azzal, hogy itt biztonságban vagy és már nincs rém szükséged, azt feleli, hogy ja, nincs hát. Meera ettől kiborul, hát faszom, kis híján lefagyott a bak mellem, amikor egy kibaszott szánkón húztalak a térdig érő hóban vagy két hónapon át máig tisztázatlan körülmények között és érthetetlenül nem éhen dögölve, OSZT ENNYIVEL LE VAGYOK RENDEZVE? "Köszönöm" - mondja erre kissé tanácstalanul Bran, amivel csak olajat önt a tűzre, de hát a testvérem és Hodor is feláldozta magát érted, én is kis híján meghaltam, ennyi, Bran? Bran meg erre mondja, hogy ő Holló, és nem Bran, és ugyan érzi Bran érzéseit, de azokkal nem nagyon tud és akar mit kezdeni, szóval ha Meera menni akar, tegye.

Meghaltál abban a barlangban.

vlcsnap-2017-08-07-06h56m55s514.png

Lovas jő Deresbe, egy Stark-lány, akit a kapun nem akarnak beengedni, mert hiába mondja, hogy ő Arya, a katonák szerint ő halott, és eleve, hogy néz ki. Arya nagyon türelmes, akkor Havas Jonnak tessen szólni. Nincs itt. Akkor ki van? Lady Stark. Jó, akkor neki. Nem szólunk, húzzál innen a gecibe. Arya figyelmezteti őket, hogy így is, úgy is bejut a várba, szóval ne szórakozzanak vele, és ha kiderül, hogy az, akinek mondja magát, akkor Sansa ideges lesz. Beengedik a kapun, leültetik egy kordéra, itt marad, mondja az egyik, és amíg ők azon vitáznak, hogy ki mondja el Sansának, hogy itt egy imposztor, meglóg. Sansa pontosan tudja, hova ment, és amikor szólnak neki a katonák, lemegy a pincébe, ahol Arya Ned Stark szobrát bámulja. Ölelés.

A beszélgetés fura, ezek ketten vagy 6 évada ne látták egymást, de majd összemelegednek. Arya megkérdi Sansát, hogy ő ölte-e meg Joffreyt, a pöcsfejet, Sansa erre annyit mond, hogy bárcsak, de nem ő volt. Arya is sajnálja a dolgot, meg is jegyzi, hogy mindig is ő volt az első a listáján. Sansa csak néz, hogy tetszett mondani, milyen lista? Hát halállista, mondja Arya, mert az ember legalább a rokonainak ne hazudjon. Sansa erre kiröhögi, és Arya is nevet, mintha csak viccelt volna. Utána megbeszélik, hogy egyiküknek sem volt egyszerű ez a pár év. Ja, és Bran is itthon van, mondja Sansa. Kimennek hozzá a fához, ahol ül a kis kocsijában, te meg hazajöttél, mondja Aryát meglátva, majd az ölelésére pont úgy reagál, mint Sansa köszöntésére, azaz sehogy.

vlcsnap-2017-08-07-07h24m47s519.png

Aszongya Bran, én meg láttalak a Keresztútnál, nem Királyvárba kellett volna menned? Arya frászt kap menten, ez meg mi a fasz? Hát, elég sok mindent látok mostanában, mondja Bran. Víziói vannak, vágja közbe Sansa készségesen, minek mentél te volna Királyvárba? Mert Cersei rajta van a listáján, mondja Bran, azért, mire Sansa hirtelen kezdi komolyan venni a listát. Ki van még rajta? A legtöbben már nem élnek, mondja Arya. Bran, akinek a drámai érzéke nagyon sokat fejlődött mostanában, ebben a pillanatba veszi elő a tőrt, ezt Kisujjtól kaptam, mondja. Kisujj itt van, csodálkozik Arya, Sansa meg inkább azt szeretné tudni, miért ad tőrt egy vazallusa a testvérének. Hát, mert ezzel akartak megölni, mondja Bran, és nézegeti a tőrt, aminek eredetéről nem sokat tudni, de hogy egy sima orgyilkosnak nem lett volna szabad ilyennel bírnia, az kurvaisten. Sansa azért is ideges, mert Kisujj csak úgy nem ad senkinek semmit, valamire számít cserébe. Jaj, te kis buta, mondja Bran, én leszarom az ilyesmit, meg eleve a tőr sem kell, tessék Arya, a tied. De hát ez valíriai acél! Oszt minek az egy nyomoréknak, kérdezi Bran.

vlcsnap-2017-08-08-05h25m29s829.png

A csajok betolják a várba, ahol Brienne, aki annak idején esküt tett Catelyn Starknak, hogy vigyáz majd a lányaira, könnyes szemmel nézegeti a csajokat, Podrick meg megjegyzi, hogy tessék, betartottad az esküdet, most már mehetünk innen, mert kurva hideg van? Vágás, nem mennek sehová, sőt, Brienne nyilvánosan szégyeníti meg Podrickot, aki vívni tanul tőle, de béna, és a kínlódását a fél udvar nézi. Arya is figyeli, mekkora májer a nála szó szerint két és félszer nagyobb lovagnő, és megjegyzi, hogy a Váreb legyőzőjével szeretne egy kicsit csörtézni. Sansa és Kisujj a várfalon álldogálva (baszki, nem volt huzatosabb hely?) nézi, ahogy Arya a Syrio Foreltől és a Braavosban tanultakat vegyítve egyenlő partnere Briennenek, a nyers erő képviselőjének. A csörte eldöntetlen, egy ponton Arya kardját veszti, de kész szerencse, hogy kapott Brantől egy csehovi tőrt délután, nahát, és azzal folytatja a vívást és jut el odáig, hogy ha nagyon akarja, ezzel is ki tudja nyírni Brienne-t. Sansa és Kisujj egyre nagyobb aggodalommal nézi a kis terminátort, és amikor Arya leplezetlen gyűlölettel a szemében pillant fel Kisujjra, a fasziban a szar is vigyázzba áll.

Sárkánykő

A hely, ahol mindig történik valamim, és ahol a magányos séta fogalma nem létezik. Dany lemegy a partra, mögötte a pereputty, kihúzott szemű, állatbőrbe öltözött pasikkal, tolmácslánnyal, és menet közben duma van, mi lett Féreggel? Hát ki tudja, legutóbb várat ostromolt. Jó lenne tudni, nyel egyet Missandei, mert hát izé. Dany a csaj helyett pirul, dugtatok? Mielőtt választ kaphatnák, Havas jön azzal a komor képével, amit csak kivételes alkalmakra tartogat, gyere királynőm, mutatok neked valamit. A parton lent, kicsit jobbra van egy barlang, vagy hasadék, Havas itt bányássza az obszidiánt, és ezt mutatja meg Danynek. Na nem a bányászokat, azokat ilyenkor elzavarják, az arisztokrácia allergiás a koszos arcú férfiakra, úgy meg pláne, ha ő juttatta őket a barlangba, de ezt hagyjuk, mert oka van a hívásnak, az, hogy Havas a barlang falán TÖK VÉLETLENÜL megtalálta a The Walking Dead - Így kezdődött Vol. 1-et, azaz egy képregényt, amit az Erdő gyermekei nevű faj tagjai, Westeros őslakosai rajzoltak, és ábrázolva vagyon benne a zombihorda, ÉS az Éjkirály ÉS az is, hogy a Westerost 12 000 évvel ezelőtt lerohanó emberekkel közösen léptek fel ellenük. Tehát, folytatja Havas, nekünk is össze kell tennünk, amink van. Dany tanakodik, majd aszongya, oké, ha behódolsz, megyek a sárkányokkal északnak, mire Havas csak ragaszkodik ahhoz a narratívához, hogy ha egy déli királynőnek ő fejet hajt, annak otthon csúnya vége lesz, és ugye ha valaki, ő tudja, ilyen az, mikor a barátai szúrják mellbe.

Odakünn már a parton toporog Varys és Tyrion, hírünk van, nem jó, a tervünk papíron nagyon fasza volt, de amikor a fanyulat be kellett vóna juttatni a várba, na azzal akadtak technikai problémák. Féreg elfoglalta Kaszter-hegyet, DE a flottáját szétverte Euron, és most ott ül egy várban, amiben nincs semmi, csak sok hulla, meg pestis. Esetleg kolera. Égikert elesett, mert a Lannisterek nem hülyék, és a seregüket oda küldték, kaja, lóvé - szevasz. Nabazdmeg, csattan fel Dany és ő is előveszi a másik arckifejezését, azt, amikor villog a szeme, pedig mi fasza kis terved volt, neked, Tyrion, a végén meg itt állok pucér seggel, nincs hajóhadam, a seregem egyharmada egy várban bezárva pocol, hát faszom, ehhez nem kell nekem segítő, így magamtól is el tudok kúrni mindent. Tyrion csak hallgat, Dany meg lovalja bele magát a dologba, FELÜLÖK A SÁRKÁNYRA BAZDMEG, OSZT FELÉGETEK MINDENT A PICSÁBA, IRÁNY KIRÁLYVÁR, de lebeszélik, nem kéne, ezzel csak azt erősíted az emberekben, hogy te sem vagy különb az apádnál, aki hobbiból égetett meg teljes úttörőcsapatokat, ha nem álltak vigyázzba a zászló bevonulásánál. Dany Havashoz fordul, szerinted? Hát, ez a felperzselt föld taktika nem jó, a nép nem szereti, ha rágyújtják a házát, még úgy sem, ha közben valaki azt kiabálja, hogy ez a jó ügy érdekében történik.

Kicsivel később, miután Ser Davos jól kiröhögte magát azon, hogy Havasnak kangörcse lesz Dany láttán, és megbeszélték Missandeivel, hogy ahonnan ő jön, ott nincs házasság, így nem is érti a fattyú kitételt Havas esetében, a várfaéról kiszúrnak egy Greyjoy-hajót, és lemennek a partra elé, mármint a csónak elé, amivel partra szállnak ezek a jóravaló vikingek, és Havas kis híján agyvérzést kap, amikor abból a Derest ideiglenesen elfoglaló Theon lép ki a partra, és csak azért nem öli meg, mert megmentette Sansát. Azt vajon tudja Havas, hogy Theon minden értelemben véve töketlen? Theon azt szeretné, ha Dany elmenne Királyvárba Yara testvéréért, de erre várnia kell kicsinyég, mert Dany már nincs Sárkánykőn - ezek szerint nem hallgatott Havasra.

vlcsnap-2017-08-08-06h08m15s121.png

Királyvár alatt

A Lannister-sereg már közel van Királyvárhoz, sőt, egy folyón kell átkelni, oszt kalap, otthon vannak, és pont erre készülnek. Samu apja aggódik, hogy nem nem csipkedik magukat, akkor baj esetén a folyópartra szorulnak, az meg az álmoskönyv szerint csatában nem jó. Bronn, egyem azt a gyökér fejét, megint megröhögteti a nézőket:

Dickon: Ser Jaime!
Jaime: Rickon!
Dickon: Nem, Dickon!
Bronn: Muhahahahahaha.

Bronn nem hagyja abba Dickon vérének a szívását, mi van, nem volt jó szag a harcmezőn? Az nem volt meg, hogy a halála pillanatában összeszarja magát az ember? Nem? Én ötévesen tanultam meg, na mindegy. Szegény Dickon, csak áll ott, mint fasz a lakodalomban. Nem sokáig, mert Jaime valami morajlást hall, és ettől ideges lesz, a sereget úgy ahogy valamiféle csatasorba rendezik, és várnak. A morajlás a dothraki harci kürtök hangja, és igen, Dany jött meg Drogon hátán, meg hozzá a barbár horda, de hogy honnan a picsából, és eddig miért nem tűntek fel senkinek a vidéken, akinek van érvényes holló-előfizetése, azt nem tudhatom. Ahogy azt sem, milyen teleportja van Danynek, hogy ilyen hamar(?) ideért, mert a sorozatban az 5. évad elején elengedték ezt az időrend dolgot, és már meg sem próbálják kicsit sem követni, hogy mi, mikor történik és hol, és hogy mennyi idő telt el azóta, hogy. A támadás félelmetes, baszki, a sárkány elképesztő, nem ugrik le a képernyőről, olyan a CGI, hogy csak néz az ember.

A dothraki hordák, ahogy arra egy kedves barátom rámutatott, hun harcmodorban támadnak, és a légierő támogatását élvezve elég nagy kárt tesznek a Lannister-Tarly közös erőben. Az a taktika, hogy Drogon kicsit megpuhítja őket, a lovasok meg átgázolnak a sorokon, működik, de kell is, mert egyébként a félelmetes hírű barbárok a jobban szervezett és felfegyverzett Lannister-veteránok ellen nem sokat érnek. De hét ilyenkor jön Drogon, és elintézi a sorsát a csatának, amit egy dombtetőről Tyrion is végignéz. És pont olyan konfúz, mint mi, most kinek drukkoljon? A királynőjének, aki láthatóan nagyon élvezi, hogy embereket éget szénné pillanatok alatt, vagy a testvérének, aki a Királyölő mellé a Királynőelemésztő becenevet is be akarja gyűjteni magának?

A csata elképesztően látványos és követhető, minidrámák, arcok közeliben mindenütt, Jaime életét egy ponton Dickon menti meg, de ekkorra a Lannisterek ügye elveszni látszik, amíg a sárkány levegőben van és onnan ontja a tüzet, esélytelenek. Illetve nem, ha Bronn eléri azt a bazinagy számszeríjat, avagy Skorpiót, amivel combvastagságú lándzsát lehet belelőni a sárkányba. És eléri, és céloz, és lő, de nem talál, de megont felhúz, és megint lő, és tök olyan a kép, mint bármelyik háborús filmben vagy a Csillagok háborújában, amikor Han és Luke Tie-vadászokra lő a Falconból, és a második lándzsa betalál, Drogon zuhan, baszki, Danynek annyi? Nem, mert Drogon a földet érés előtt megembereli magát vagy hogy is kell ezt mondani, és szépen leszáll, a vállából kiálló dárdával együtt. A biztonság kedvéért a Skorpiót porig égeti, Bronn alig bír kimenekülni a tűzből. Dany lepattan a sárkányról, és ki akarja rángatni belőle a dárdát, Jaime meg ezt meglátva megindul, hogy legyakja a védtelen nőt, hiába szuggerálja messziről Tyrion, hogy ne tegye. Egyre közelebb ér, már célra tartja a lándzsáját, amikor a sárkány vagy hat méterről fúj rá egy isteneset és ne már bazdmeg, Jaime nem halhat meg, de nem fog, legalábbis nem most, mert Bronn érkezik az utolsó pillanatban oldalról, és a folyóba sodorja magával a főnökét páncéllal, aranykézzel együtt, amiben úszni épen lehet, csak nem sok értelme van.

De kibaszott jó rész volt ez. A folytatásban ez lesz:

Nézd a Trónok Harca új évadját jogtisztán Telenor MyTV + HBO GO előfizetéssel belföldön bárhol, bármikor. Telenorosoknak a korlátlan belföldi adatforgalom a MyTV-csomagok része. További információ itt.

Címkék: trónok harca
230 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magnificat 2017.08.08. 07:29:40

Én mérges voltam erre a részre. Anno még tudtuk, senki, még a főhősök sincsenek biztonságban Martintól, szó szerint bárki meghalhat. Most meg mindenki ugrálgat el az utcányi sárkánylángoktól, húzzák az embert hogy vajon meghal Daenerys? Hoppá, akkor Jaime hal meg? És senki. Még Bronn sem. Puhap*cs írás.

lilcsi manó 2017.08.08. 07:40:14

Valaki magyarázza már el légyszi anno miért adta el kisujj sansat a boltonoknak mert még mindig nem értem, főleg hogy szerelmes is bele, kapott érte egy zsák aranyat vagy mi??

Sehere Sezádé 2017.08.08. 07:55:13

Sixx!
A Vas Bank utazó nagykövetét Tycho Nestoris-nak hívják.:-)

Dzsudibí 2017.08.08. 07:58:15

Jaime nem feltétlenül járt jobban a vizes trükkel, teljes lovagi felszerelésben, (plusz a kibaszott praktikus aranykéz) fél kézzel nem lesz könnyű a következő részig felszínre úszni. Bár mostanában nem hullanak már a főszereplők sem úgy, mint a régi szép időkben, hüpp.

Palladrin 2017.08.08. 08:03:34

Van benne vagy 5 helyesírási hiba ... egyébként nagyjából jó.
A végén van még egy fontos: Jamie teljes vértezetben süllyed lefelé, szóval a folyófenékről kicsit nehezebb lesz levegőt vennie. S nem csodálkoznék azon, ha a végén a holtak seregében tűnne fel, hogy kinyírja Cersei-t.

Leadfoot 2017.08.08. 08:05:04

A csata nagyon látványos volt, tényleg nem volt hiba a CGI-ben, de az írás...
1. Miért nem volt a Lannistereknek valami őrszemük a sereg körüli dombokon? Túl logikus lenne?
2. Az íjászok miért nem lőttek a közelgő (páncéltalan, pajzstalan) dothraki hordára (a támadás egyébként tök úgy nézett ki abban a környezetben, mint valami kovbojos filmben, mikor jönnek az indiánok)?
3. Miért 1 azaz egyetlen egy darab légvédelmi számszeríjat gyártottak, mikor jól tudják, hogy légiveszély van?
4. Annak az egy darabnak a bevetése Jaime-nek miért csak a csata felénél jut eszébe, mikor a fél seregüket már elégették élve?

Az írók a könyvek beelőzése óta inkább azt a réteget szolgálják ki, akik csak látványt meg érzelmeket akarnak, és nem gondolkoznak. És akkor a teljes időzavart nem is említem, sem azt, hogy főszereplő nem halhat meg. Mert ebben a csatában GRRM-nél Jaime vagy Dany tutira otthagyta volna a fogát, és úgy lett volna jó.

Leadfoot 2017.08.08. 08:05:55

Neten olvastam:

"We all know what happens when we let Jon in a cave with a woman."

csillagporszem 2017.08.08. 08:57:31

Istenem de nagyon jó rész volt ez. Gyönyörűen megcsinálták a sárkányt, órákig eltudnám nézni ahogy repked és felgyújtja a fél világot, de tudom hol van annyi pénz...
Állandóan az időn vannak sokan kiakadva, pedig utalgatnak azért néha rá. Jamiék eljuttatták az aranyat Királyvárba, szóval ebből lehet sejteni hogy Dany se egy nap alatt ért oda hozzájuk és nem hiszem hogy célravezetőbb lenne ha minden új jelenet előtt kiírnák, hogy 2 hét múlva, 1 hónap múlva... :)
Más... a főszereplők halála. Én pont azért drukkoltam, hogy ne haljon meg a harcban se Dany, se Jamie, mert a későbbi történések szempontjából fontosabb szerintem hogy életben maradjanak. Ha Dany meghal akkol ki marad aki leigázhatja Cersei-t? Szomorúszemű Jon? :D Bronnak is drukkoltam, mert őt meg simán csak imádom és biztos megfog halni 1x szegény, de az minél később legyen ha lehetséges :) Martin kinyírt sokakat tudom, de egy Danyszintű karaktert akit évekig épített fel, hogy végre bevethesse a végső harcra, szerintem még ő sem ölne meg egy tollvonással.

Cérnahuszár 2017.08.08. 08:58:13

engem az zavart hogy a parton zuttyant bele jamie a vízbe, ahol elvileg még sekély, de szépen süllyedt
azért remélem lesz egy aquamen beleírva a sorozatba vagy valami, annyira méltatlan idióta halál lenne

Cérnahuszár 2017.08.08. 09:01:04

ami még szemet szúrt a csatában, hogy bronn rálő a sárkira ami már majdnem odaér és egy vonalban van vele, de jó magasan van a sárkány a következő kockákon és bucskázik lefelé
de ez már csak kekeckedés, azért nagyon ott volt az egész

jó dinamikus volt, bronnt kedveljük, nehogy már pirítós legyen mégis neki kell sárkányt irtani, dannyt is kedveljük meg a sárkit is, nehogy már leessen, jamiet is megkedveltük mert emberi érzelmeket mutat nehogy már ilyen hülye módon haljon meg

Eruka 2017.08.08. 09:04:06

@Leadfoot: sztem Martin írása sem kevésbé bug-os... és gyanítom ő sem ölte volna meg ezeket a szereplőket. Jamie még hagyján, de Dany kinyírásával már csak a Jég dala lenne a könyv címe....
Illetve nem gondolom, hogy ha Martin még a vége előtt végezni akar egy fontos karakterrel, akkor a HBO életben hagyhatná.
Egyébként mind a 4 pontban teljesen igazad van :) Agyrém! (Bár sztem az a számszeríj "ősidők" óta létezik, nem most gyártották... Nekem az sokkal inkább piszkálta a gondolataimat, hogy vajon miért cipelték magukkal Égikert ostromához???? :) )

Petrow 2017.08.08. 09:09:09

Best episode ever - az évad minden eddigi hülyesége megbocsátva.
Két dolog:

- Jaime-nek erőltetett menetben is hetek kellettek Highgarden eléréséhez, itt már el tudom fogadni, hogy a szekerek által lassított menetoszlopot Danny utolérte
- a dothrakiakat nem tudták volna legyőzni, maga Robert ismerte el, hogy nyílt téren verhetetlenek

Ui: Jol láttam, hogy az egyik snittben épp Sam faterja pörkölődött meg a páncéljában?

Androido 2017.08.08. 09:12:09

Jóvót a hogyvót, de kicsit muszáj belekötnöm :) :
1. Az első rész címében "Égivár" az "Égikert"
2. A "Lannister-Tully" sereg meg "Lannister-Tarly"

@Leadfoot:
1: Igen, valószínűleg túl logikus lett volna. Ez pont olyan gyökérség, mint amikor hadtáp nélkül vonultak Égikertbe. Bár most legalább már beszélgettek az ellátmányozásról.
2: Ez is túl logikus lett volna. Bár lehet sokkot kaptak a sárkánytól (hány másodperces csúszás volt a dothraki horda és a sárkány meglátása között?)
3: Lehet csak egyet adtak nekik oda. De ez meg felveti a kérdést, hogy miért csak egyet?
4: Jaime is sokkot kapott a sárkánytól, és nem jutott eszébe. :D Mert azért más az, hogy hallod, hogy a lánynak van 3 sárkánya, azt elintézed egy "jóvan"-nal. Szembesülni azzal a a zeppelin méretű sárkánnyal más kérdés.

Petrow 2017.08.08. 09:17:09

@Leadfoot: Itt SENKI nem hallott az őrszemekről. Yara sem. Greyworm sem. Jaime-ék sem. Ez így működik. Itt legalább csatarendbe tudtak állni.

A skorpiót meg gondolom, amolyan csodafegyvernek gondolták Qyburn bemutatója után, hogy elég lesz egy is. Na majd a Red Keepet kitömik vele - bár Harren vára is mire ment vele...

Sehere Sezádé 2017.08.08. 09:24:01

A tőrnek biztos nagy jelentősége lesz még.Túl sokszor emlegették,hogy VALYRIAI penge.Ja,és a Sam által lapozgatott könyvben is szerepelt.

Cérnahuszár 2017.08.08. 09:29:50

Lehet hogy volt több is, de bronból csak egy volt
vagy a többit elégette a sárkány mert csk
amúgy cercei helyében én is gondolkodtam volna a gyakorlaton, van 3 sárkány, amig egyikkel egyre lövök, a másik kettő oldalról elkap és pirítós, szóval kell jó pár szerszám a bástyára

ami izgat, ha jamie rákeledel lesz, ki afene mondja meg cercei-nek hogy olenna ölte meg joffreyt, és tiryon ártatlan és a hülyesége miatt hajszolta bele abba hogy odaálljon denerys mellé....addig a lannister család mellett állt bárhogy is basztatták

nézegettem milyen pofát vág tiryon, tényleg meg volt zakkanva ahogy szembesült mégis a családját irtják ki éppen, de dannyért azért jobban aggódott amikor eltalálták a sárkányt
kíváncsi vagyok meddig lesz így ez nála

Cérnahuszár 2017.08.08. 09:33:49

@Sehere Sezádé: biztosan lesz szerepe a tőrnek, és mintha bran félve adta volna oda aryának
ott azért volt valami az arcán, szerintem akartak utalni valamire
vagy arya sorsa lesz keserves és bran ezért adta oda úgy...mert látta de mégis oda kellett adnia
sztem azt is tudja kié volt, azért kérdezett rá, hogy kisujj mennyire őszinte

Sehere Sezádé 2017.08.08. 09:33:53

@Cérnahuszár:
Mostmár nem spoiler,kifejthetnéd mire gondoltál a tegnapi írásodban Cersei-val kapcsolatban.Nagyon érdekelne.

Cérnahuszár 2017.08.08. 09:41:48

@Sehere Sezádé: hát amit sixx is írt, nem csak az arany kellett hanem a gabona is tényleg, hogy ne maradjon kaja dany seregének.
jó stratéga cercei
viszont azóta megnéztem még 1x, és említ még valami mást is, hogy valamit akar még megszerezni, de azt nem tudom
vissza kellene néznem a joffreys részeket de az sok idő

Bruce#91 2017.08.08. 09:51:28

Mondjuk ha már a valóságot követeljük a harci jeleneteken, akkor azt is meg kell említeni, hogy egy ilyen skorpió szerű fegyverrel szerintem lehetetlenség eltalálni egy repülő sárkányt, de Bronn-nak csak sikerült. :)

Ezt én úgy tudnám elképzelni, hogy lesből lövik le a sárkányokat és nem harci szituációban, mert kb ez olyan mint egy repülőt lelőni egy bazookával.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 09:58:29

@Cérnahuszár: szerintem arra gondolt, hoyg Cerci fel akarja bérelni az Arany Kompániát zsoldosnak maguk mellé

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 09:59:29

Az a tőr valóban csehovi eszköz :) Nagyon látványosan került a színpadra, és bár nem elsülni fog, de azért majd csak megmártódik valakiben :D (felteszem Kisujjban)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 10:00:58

szegény Jaime-nek meg nagyon kell most egy írói deus ex machina, mert ugye páncélban víz alá merülni, a Csele patak óta tudjuk, hogy még egy királynak se életbiztosítás.
De itt túlságosan kézenfekvő cliffhanger hogy azon izguljunk, hogy jujj most meghal-e, szóval emiatt tuti hogy túl fogja élni :D (még az is lehet hogy pont Tyrion fogja odaküldeni a dothraki testőrfiúkat, hogy húzzák ki)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 10:03:09

@Bruce#91: Amúgy azon picit ideges lettem....Dany feje mellett elsüvített egy baszom dárda, szóval még csak azt se lehet mondani, hogy meglepték volna a cuccal, és MÉGIS nyílegyenesen rárepül a sárkánnyal, ahelyett, hogy cikk-cakkolna (ahogy tette eddig mindig, ha repkedtek), de nem, pont itt pont most kellett nyílegyenesen reptetni a sárkit, hogy legyen min izgulni. De talán ez volt az egyetlen hiba ebben a csatában, amúgy fantasztikus volt a fight, a lovas kaszkadőröknek innen is virtuális kalapemelés!

2017.08.08. 10:09:11

@Sehere Sezádé: hat ha szerepel a konyvben, akkor nem lehet, hogy ez AZ a tor, amivel az elso Mast keszitettek az erdo gyermekei? Lehet, hogy ezzel es csak ezzel lehet az Ejkiralyt legyilkolni?

Cérnahuszár 2017.08.08. 10:11:10

@Hüpna: nem tudom, én nagyon koca módon értek angolul, hogy amikor mondja hogy vissza akar szerezni valamit, mire gondolhat, a királyságra vagy valami új eszközre, vagy mire
ami miatt felbérelte a zsoldosokat, akik behajtók

mad823 2017.08.08. 10:11:26

Egy bibi volt a CGI-vel: A lángcsóva akkor is egyenesen terjedt, amikor a sárkány mozgott, valami kis ív hiányzott belőle. Persze lehet, hogy csak én vagyok tudtalan, és tényleg fénysebességgel terjed... :)

Palladrin 2017.08.08. 10:12:43

Egy CGI nyíl miért erősebb, mint egy CGI sárkány?

Cérnahuszár 2017.08.08. 10:14:30

@Kishableany: sárkányüveg pengével készítették a jégkirályt ha jól emlékszem
de a tőr képe tényleg sok helyen ott van, én arra gondolok arya közelharcit fog nyomni vele vagy ajégkirállyal, vagy néhány mással

Sehere Sezádé 2017.08.08. 10:15:13

@Cérnahuszár:
az lehet Észak,de akár Tyrkó is.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 10:18:24

@Cérnahuszár: hát én is csak a felirattal csíptem el, hogy az Arany Kompánia lesz a dologban :) Azt mondjuk nem tudom, hogy a Második fiakkal együtt ők is átálltak-e Dany oldalára Daarioval anno, ez a részlet már nincs meg a soriból. Ráadásul az Arany Kompánia a regényben egy bizonyos (a soriból kifelejtett) harmadik felet támogat, szóval ott nincs meg ez a vonal.

Az viszont para, hgy az arany már megérkezett Királyvárba:S Azt hittem Cerci legalább a bankkal megszívja. :S

Nyiri 2017.08.08. 10:25:52

@Bruce#91: Én csak úgy tudom elképzelni, ha 100 ilyen lő egyszerre és a sárkány van olyan hülye hogy feléjük repül.

agnesko 2017.08.08. 10:27:55

Kedvenc kis mellékpillanatom volt, mikor Podrick nézi Aryát Briennel harcolni, és úgy néz, de úgy, hogy szerintem abban a pillanatban lett fülig szerelmes.
Kisujj meg szerintem életében először tapasztalta meg az érzést, hogy nem érti, mi folyik körülötte, és nem tud minden eshetőségre felkészülni. Valószínűleg elég szokatlan, és kényelmetlen érzés ez neki. Szerintem neki még az évadban vége lesz, valamelyik Stark (potenciálisan Arya) által.

Danynek meg nehéz lesz ezek után elhitetnie, hogy nem akar a hamvak királynője lenni. Jamie egész biztosan nem hal még meg, mert ugyan M. bácsi előszeretettel nyirbálja a főszereplőket, és szerintem ezt azért a sorozatban sem hagyják el, de azért eddig minden fontosabb szereplőnek kiemelt halála volt, nem egy egyszerű "folyóba fullad a csatatéren". Jamie is megérdemel valami epikus, vagy épp ellenkezőleg, különösen szemétláda halált, de mindenképp egy hangsúlyos szituációban.

Alauda Arvensis 2017.08.08. 10:35:28

Köszi, jót röhögtem megint az összefoglalón.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 10:39:20

Egyébként milyen már, hogy Kisujj mondta Sansának, hogy fejben nézzen minden lehetséges forgatókönyvet és kifutási lehetőséget, erre most szembekerült valakivel (Bran) aki TÉNYLEG képes fejben lesni minden lehetséges forgatókönyvet :D

dan007 2017.08.08. 10:43:43

@Leadfoot:
1: Elképzelhető hogy volt, csak nem élt addig, hogy hírt vigyen a támadásról :) Támadásnál az első dolog az őrszemek elintézése. Rendezői részről amúgy meg látványosan leszarták az egészet, ha már teleportálni tud egy sereg meg egy hajóhad, ez sem olyan nagy gond. "Akkor most mögé lopakodok a sereggel és hátbaszúrom" :D

2: Lőttek rájuk. Egyébként egy bontott alakzatban, szétszórtan támadó horda ellen borzasztó nehéz íjjal eredményt elérni, mert célzott lövést kell leadni egy gyorsan mozgó lovasra, és nem csak úgy tessék lássék belelőni a tömegbe. Arra legalább jól láthatóan figyeltek, hogy a horda takarásból támadt, így alig 1-2 sorozatot kaphattak be maximum így is. + Az első rohammal a gyalogság mögé kerültek a támadók, onnantól az íjászoknak annyi volt. Az már érdekesebb kérdés, hogy miért egy ilyen védhetetlen helyre vertek tábort...

4: Mert összeszarta magát attól, hogy az egyesített serege pár perc alatt semmivé lett. A legtöbb vágóképen látszik, hogy értetlenül nézi az egészet és próbálja felfogni mi is történik tulajdonképpen. Ő se látott még sose sárkányt, azt hiszem kicsit meglepte szegényt :D

Ha ezek után még ki is húzza Bronn Jaime-t valahogy, tuti elkapják, mindenki őket nézte mi fog történni.

horee6 2017.08.08. 10:44:26

A csatához hozzátartozik, hogy a lovas harcmodor gyalogság ellen általában úgy eredményes, ha döntő többségben lovasíjászokból áll a sereg. Ellenkező esetben a rohamozó lovasokat viszonylag egyszerűen le lehet darálni egy lándzsafallal, vagy íjászokkal. Így a nagyon brutál dothraki horda szart sem érne nehézfegyverzetű gyalogosok ellen. Szóval a sárkány kurvára kellett nekik, különben Dany a harmadik serege is megsemmisült volna.

agnesko 2017.08.08. 10:45:45

Ja, és a hogyvoltból a kedvenc mondatom: "de hogy honnan a picsából, és eddig miért nem tűntek fel senkinek a vidéken, akinek van érvényes holló-előfizetése, azt nem tudhatom" :D

Cérnahuszár 2017.08.08. 10:50:40

@agnesko: dany még jól áll a marketinggel, mert lannister sereget támadott, katonának és nem a népet-várat
még nem a hamu királynője, addig amig katonaságot irt
amúgy azon gondolkodtam a sokadik visszafogásnál amikor mondták neki hogy ne menjen a királyvár ellen, hogy ha csak királyvárat tetőtlenítené, a nép nem orrolna meg rá, nem szeretik cerceit

viszont előbb a népeknek meg kell tudni milyenek a zombik, hogy feltétel nélkül megmentőt lássanak benne, szerintem cercei marad még a következő évadig

Porcogo 2017.08.08. 10:52:12

@Hüpna:
Többször látszódott már a sorozatban, hogy a sárkány tud a cél felett lebegve lényegében egyenesen lefelé is támadni, szóval én se teljesen értem miért repült szembe a skorpióval.
Ugyanígy a skorpió kapcsán érdekes, hogy a dárdát amit kilő közvetlen közelről megállította egy emberi test és egy szekér kombinációja, akkor ilyen távolságból, hogy fúródott bele a sárkányba. Az meg már végképp csak kukacoskodás, hogy hogy bírtak fegyvert fejleszteni egy olyan cél ellen, amit soha senki se látott életében, nem ismeri a sebességét, mozgását, stb...

Ettől eltekintve epic harc volt, remélem az utolsó három részre már tartják ezt a tempót és nem engedik leülni a port az évadzáróig.

Cérnahuszár 2017.08.08. 10:55:11

mekkora karma lenne, ha cercei-t elégetné a királyvárral együtt, ahogy cercei is felrobbantotta a nagy szentélyt

Porcogo 2017.08.08. 10:56:06

@Porcogo: BTW... a rész címe hadizsákmány és mint elmondták az arany elért Királyvárba, a gabonából pedig jobb esetben is már csak pirítós maradt, akkor mit zsákmányoltak?
Hacsak Jamie és Bronn nem indulnak a következő vizes VB-n, akkor szerintem jó eséllyel Danyék horgásszák ki őket, ami már egész korrekt hadizsákmánynak tekinthető. :)

Cérnahuszár 2017.08.08. 10:56:39

ellaria is megkapta ugyanazt amit ő tett, méreg miatt hal meg a lánya, olena is méreg által hal meg ahogy kinyírta joffreyt, cerceinek is kijár a sárkánytűz

Homeoffice 2017.08.08. 10:58:54

Csak Nekem tűnt fel a masszív Gyűrűk Ura párhuzam? Óriás sárkány vs középkor style 88-as üteg?

cyd 2017.08.08. 11:04:53

Jon Snow, Jo(h)n Wick...
Alfie Allan rájöhetne már, hogy milyen keresztnevűeket kerüljön el nagy ívben...

Aszusz 2017.08.08. 11:07:24

@magnificat: Ez egy akkora legenda, hogy Martinnál senki sincs biztonságban, és főhősöket is kiír. Martin, mivel már az elejétől fogva tudta, hogy mi lesz a vége, pontosan tudja, hogy kik a főszereplői (Jon, Dany, Tyrion, Bran és Arya), és őket ő sem ölné meg a vége előtt. A sorozatban ehhez hozzájön még Jaime, Cersei és Sansa. Pontosan lehet tudni, hogy egyikük sem fog meghalni, max a legvégén, és ez az elejétől így volt tervezve. Az más kérdés, hogy Martin az elejétől rejtegette a szereplőket, és "kamu főszereplőket" épített el, akiknek többek között az volt a szerepük a történetben, hogy egy ponton meghaljanak (Ned, Robb, Stannis, stb). Csak azért lehetett sokkoló a haláluk, mert azt hittük róluk, hogy főszereplők, pedig sose voltak azok.

A történetnek lassan a végére érünk, itt már látszik, kik a főbb szereplők, és szinte biztos, hogy ezt az évadot mindannyian túlélik. A következő évad csak 6 részes lesz, szóval azt gondolom, hogy az első két-három részben még biztosan élnek, és az utolsó két-három részben meghalhat bármelyikük, valószínűleg többen meg is fognak.

Itt max Bronnért izgulhattuk, szerintem szép vége lett volna a karakternek, ha meghal (pl úgy, hogy Jaime-t menti meg). Ha életben marad, akkor valami szerepe még biztos lesz. Drogont nem hittem, hogy megölik, ő a fősárkány, de a másik két sárkány esetében már nem vagyok ilyen biztos. Lesz itt még csata, és Jaime is tudja, hogy működik a sárkányölő cucc. Legyártanak még néhányat, és a következő csatában az egyik kisebb sárkányt biztos levadásszák. Tippre Viseriont, mert Rhaegal esetében van rá esély, hogy Jon sárkánya lesz.

"mert Dany már nincs Sárkánykőn - ezek szerint nem hallgatott Havasra"

Pont, hogy hallgatott rá. Az eredeti terve az volt, hogy megy Királyvárba, és jól felégeti az egészet. Jon azt mondta, hogy ne égessen fel várakat és városokat, mert akkor nem jobb a többinél. Erre Dany összecsapott a nyílt mezőn a Lannister-sereggel. Vagyis nem Királyvárba ment a sárkánnyal, mint eredetileg akart. Más dolog felégetni egy civilekkel teli várost, és más egy háborúban, csata közben bevetni egy sárkányt a katonák ellen.

Sehere Sezádé 2017.08.08. 11:07:29

@Porcogo:
Jamie már egyszer volt "hadizsákmány".Oda is lett az egyik karja.

Lily1218 2017.08.08. 11:09:15

Köszi a hogyvoltot, remek lett!
A csata fantasztikus lett, beletartozik az is, hogy Danynak tanulnia kell a sárkánnyal harcolást és arra is ráébredt, hogy az eddig legyőzhetetlennek hitt sárkányai sem sebezhetetlenek, ezentúl óvatosabb lesz. Kisujj kóstolgatta Brandont, hátha manipulálható, tudni akarta, hogy mi van a falon túl, mit tud, mit akar, abból neki mi lesz a haszna. A tőrt szerintem azért adta, hogy kizökkentse a srácot, kiolvasson belőle vmit, vagy hátha mégiscsak egy depressziós őrült és megöli magát, mert neki Sansa Észak úrnőjeként kell, így meg most nem az..... meg is ijedt mindkét hirtelen hazatért Starktól rendesen, lassan minden kicsúszik a kezéből. Ami nagyon sokatmondó volt, az Sansa viselkedése Arya kapcsán. Egész életében lenézte, semmibe vette a húgát, és amikor hazatért, akkor se nézett ki belőle semmit. Aztán látta vívni SzuperBrienne-nel, és ledöbbent. Egyrészt, mert ő egész életében a világ közepe akart lenni, nagyon okos, nagyon fontos királynő, aki előtt mindenki meghajol, erre most minden testvére különleges, ő meg se nem okos, se nem harcos, se nem varg, se nem örökös éppen... Másrészt, ami nekem lejött, hogy ő még mindig csodálja Cerseit, és nem akarja a halálát. Addig még nevetett, amíg nem nézte ki Aryaból, hogy képes megölni, utána már megijedt. Joggal fél, hiszen ha a húga megtudja, ő árulta el az apjukat, akkor félhet Aryatól, másrészt az összes eddigi tanácsát Jon csak azért hallgatta meg, mert ő ismeri Cerseit, de ha Arya megöli, akkor még a tanácsai is feleslegesek lesznek. A harcjelenetért hatalmas gratula Maisie-nek, baromi nehéz lehetett hitelesen eljátszani, hogy nála fél méterrel magasabb, 2x akkora harcossal egyenrangúan vív, könnyen lehetett volna belőle komikus jelenet is, de a kiscsaj olyan tartással, nyugodt erővel, lazán, hihetően hozta, miközben színészileg is uralta a jelenetet, tényleg le a kalappal. Eddig nem hittem abban, hogy ő győzi le majd a Hegyet, azt hittem, hogy Brienne lesz az, de ezzel a jelenettel most megmutatták az írók, hogy Arya mindenkire veszélyes. Sansa és Kisujj is most jöttek rá, hogy Aryaval nem számolni az egyik legnagyobb hiba Westeroson. Amúgy vicces, hogy a kapukkal mindig gondja van, mázli, hogy az első évadban megtalálta a titkos utat Királyvárban. :))))

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 11:10:30

@Sehere Sezádé: van neki még egy, az miért ne lehetne oda? :D (Mondjuk ha Tyrion kihúzatja a dothraki legényeivel, akkor legalább visszaadja neki a kölcsönt, hiszen jamie is kijuttatta a dutyiból)

zolij 2017.08.08. 11:12:18

"Lannister-Tully": Tarly lesz az, a Tullyk a folyóvidéken vannak. A teleport pedig most kivételesen nem volt zavaró, Sárkánykő és Királyvár viszonylag közel vannak egymáshoz, Égikert meg messze.
Dany meg hallgatott Havasra, mert nem Királyvárnak pörkölt oda (aztán csinált a civilekből hamuba sült pogácsát), hanem a Lannister seregnek.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 11:22:55

Jo volt, kivaltkeppen, hogy Bronn vegre szerepelt es €ni magassagokba jutott. Amugy o hallotta meg a lovasokat, nem Jamie. Nelkule fel sem tudtak volna normalisan készülni.
Amugy Joffrey(Dszófri) akart mar zsoldos hadsereget(youtu.be/aewtOGH9ab4). Cerseinek ezert kell az Iron Bank penze. Valószínűleg erosebbek lennenek a dothrakiakkal szemben.
Dany meg Olenna tanacsat kovette:
-Nem számít, hogy mit gondol a nep, azt követi, akinel az erőt latja es akitol jobban fel. Ha Tyrionra es Havasra hallgat akkor elvesziti a haborut.

Aszusz 2017.08.08. 11:26:33

@Lily1218: Sansa esetében nem éreztem azt, amit írsz, szerintem egyszerűen csak nem vette komolyan Aryát eleinte, a listát kinevette, majd Brantől megtudja, hogy tényleg van lista, és Arya elmondja, hogy a zöme már halott - ezek után a vívójelenet közben eszmél rá, hogy azokat valószínűleg Arya ölte meg. Hogy van-e benne féltékenység? Lehet. Két testvére jött haza, és mindkettő "különlegesebb", mint ő. Fura módon még Jon a legnormálisabb, aki meghalt és feltámadt.
Sansát amúgy én sem tartom okosnak, szerintem semmi jelét nem mutatta az első hat évadban, de az írók nagyon akarják erőltetni ezt a vonalat, hogy Sansa milyen sokat tanult és mennyire okos és jó vezető. És sajnos ezt azon az áron érik el, hogy lebutítanak mellette mindenkit (különösen Jont, aki a könyvben sokkal okosabb). Félek, hogy Aryára is ez a sors vár - lebutítják, hogy majd Sansa tündökölhessen. Remélem, tévedek, Arya a második kedvenc szereplőm.

Cérnahuszár 2017.08.08. 11:28:20

az introban a legutolsó vár oldtown, eddig nem láttam, nem tudom hova kötni
mit tudtok róla írni, eddig csak azt találtam hogy dorne-mellett van
vajon mi szerepe lesz, vagy van?

Bicepsz Elek 2017.08.08. 11:32:54

@Cérnahuszár: Oldtownban van Sam meg a nagy konyvtar(ott kepzik a tudosokat). Gondolom talal valamit a whitewalkerekrol.

Aszusz 2017.08.08. 11:33:41

@Bicepsz Elek: "-Nem számít, hogy mit gondol a nep, azt követi, akinel az erőt latja es akitol jobban fel."

A nép pont leszar minden ilyesmit. Jól látszott, hogy a királyvári aljanép, aki pár évaddal ezelőtt Cerseit gúnyolta, most Ellariáékkal bánt ugyanúgy. Nekik mindegy, csak cirkusz és kenyér legyen. A nagypolitikával nem foglalkoznak.
Az a kérdés, hogy a sereggel rendelkező urak mit gondolnak. Itt már számíthat az, hogy kitől félnek jobban, kihez állnak - mert a katonáik is oda fognak állni.
Persze az is számíthat, mivel tudnak azonosulni. Stannis katonáinak nagy része nem véletlenül dezertált pont az után, hogy megégette a saját lányát. Danynek talán ezért is kell vigyázni, nehogy az erőfitogatást túlzásba vigye.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 11:35:55

@Aszusz: A deliek(Sansa, Kisujj stb.) azt hiszik hülyeség egesz whitewalkerekes dolog. Sansa meg eleteben nem vezerkedett, mit is tudna errol? Arya sem okos attol, hogy embereket tud megolni.
Az introt jol elvagtak. Cersei a veget erzi? Valami ravasz bergyilkolast tervezett be?

Neoprimitív 2017.08.08. 11:38:08

@Aszusz: ráadásul a könyvekben nem csak Jon és Berric halála nem végleges, sok OMG halálról érdekes dolgok derülnek ki később...
Maradjunk annyiban, hogy a sorozat készítői semmivel nem puhapöcsűbbek Martinnál ha a szereplők életben tartásáról van szó.

A csata baromi látványos volt, szerintem a legjobban fényképezett, vágott darab a sorozatban. A konvoj elleni támadáshoz elég sok II. vh-s Typhoon strafing és vietnámi WF/napalm videót nézhettek a készítők inspirációnak, hatásos volt.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 11:39:46

@Aszusz: "Sansát amúgy én sem tartom okosnak, szerintem semmi jelét nem mutatta az első hat évadban, de az írók nagyon akarják erőltetni ezt a vonalat, hogy Sansa milyen sokat tanult és mennyire okos és jó vezető." akkor nem csak nekem tűnt ez fel. Nem értem, hogy pl mikor kattant volna át Sansa okos, taktikus játékossá. Azt hittem, hogy majd látni fogjuk a Bolton rémuralom alatt, hogy mittomén...behűlyíti Ramsayt valami pszichopata menyasszony szereppel, vagy ellene fordítja az őrült csaját vagy valami. De egész végig annyit csinált, hogy arra várt hogy valaki megmentse, semmi cselezés, semmi ravaszkodás (mgé a toronyba se tudott feljutni észrevétlenül gyertyát gyújtani), ott is más (Theon) húzta ki a szarból. Aztán el kéne hinnem, hoyg leugrott a várfalról és ettől X képességként aktiválódott benne a szarkavarás, mert összegyűlt elegendő XP és "achievement unlocked" vagy mi? Mert EDDIG nem nagyon láttuk tőle, hogy hasznosította volna amit akár Cercitől akár Kisujjtól ellesett. "Szereljetek bundát a páncélra, mert hideg van és hozzatok kaját"... O.o Ehhez képest most kb mindenki meg van veszve azért, hoyg mekkora hiper-szuper játékos lett, és hoyg üljön ő a vastrónra, mert milyen fasza királynő lenne...

Bicepsz Elek 2017.08.08. 11:40:30

@Aszusz: A dothrakiak es az Unsuilledek kitartanak Dany mellett. A Baratheon, a Tully es mostmar a Lannister es Tyrell(+Tarly) seregek is felmorzsolodtak. Az eszakiak gyengek, a Volgy nem harcol, Dorne szovetseges. Mar csak a Kiralyvarat kell elfoglalni, €nra lecsapni oszt annyi!! A nep Cerceit agyonveri, Danyt megkoronazza.

Cérnahuszár 2017.08.08. 11:42:35

@Bicepsz Elek: azt hittem a nagy könyvtár királyvárban van, akkor ok értem miért van az introban
sam már talált egy csomó dolgot, el is varjazta havas john-nak, azért ment sárkányüveget bányászni

_sélli 2017.08.08. 11:49:17

Azta mekkora resz volt!!! Most Jamievel mi van?! Tenyleg kinyirtak? Miert van az az erzesem h az lesz mint a walking deadben...?
Na Danny vegre megmozdult, igy is van! Mar nagyon regota vartam erre a 'megjelenek a sarkannyal es legyakok mindenkit,' reszre. Mar csak Cersei feje hianyzik :)
Ugy latom Arya atvette az ugyeletes pszico szerepet...

Cérnahuszár 2017.08.08. 11:50:14

@Bicepsz Elek: sztem nem az egész lannister sereg semmisült meg, hanem csak akik hátra maradtak

csibra 2017.08.08. 11:51:50

Angolul kevésbé tudóknak: a dick jelent faszt is, erre sixx is utal az "Szegény Dickon, csak áll ott, mint fasz a lakodalomban." mondattal :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 11:57:29

@Bruce#91: Ez így ebben a formában nem igaz.

Minden repülő célpont akkor a legegyszerűbb, ha pontosan feléd repül, mert akkor nem kell előretartást számolni, csak a lövedék pályaesése számít, ami ilyen távolságon 2-3 méteres tartományban van. A távolsága a célnak is sokkal kisebb faktor az egyetlen előny a kisebb méret szemből nézve.

Danny-nak csak annyit kell csinálni, hogy nem a cél felé repülve a sárkánnyal oldalra tüzet fújva égessen fel mindent. Elképesztően nehéz egy olyan célra lőni úgy, hogy annak nem ismered mozgásparaméterét és távolságát sem, mert szemmél méred mindkettőt és a saját lövedék sebessége is érzésre megy.

A 2. világháborúban nem véletlenül analóg számítógépeket használtak lőelemképzéshez és nézd meg a találai arányokat úgy, hogy a lövedék sebessége a célpontot többszörösen meghaladta. Itt meg erről szó nincs, csak a lőtáv kisebb.

Ha reálisan nézzünk nincs az a ballszita mennyisége realista gyártási mennyiséget nézve, ami 3 db értelmesen használt sárkányt le tuda szedni. Pont olyan gyorsan perzselné fel azokat, ahogy a szekerekkel tette...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 11:59:20

@Hüpna: Azért valljuk be a sorozat nem fejti ki, hogy Danny hogyan is irányítja a sárkányokat pontosan. Danny inkább csak afféle "célkijelölést" hajt végre, de a sárkány saját szoftverből oldja meg ezt. (Telepátia).

A cikk cakk amúgy sem jó ötlet, mert a saját dolgodat is megnehezíted. Az ajánlott támadási profil egy kommenttel fentebb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 12:04:35

@agnesko: Miért? Danny katonai erővel egy sereget győzött le és az 5. évad traileben látjuk, hogy nem gyak le mindenkit, megadja a szolgálás lehetőségét. A véres nász után nem rémlik a megadás lehetősége...

agnesko 2017.08.08. 12:10:28

@molnibalage: Oké, igazad van. Valószínűleg csak az én élve elégetéssel szembeni averzióim miatt gondoltam ezt, én spec. ezt tartom a legkegyetlenebb halálnak, érzelmileg érintett rosszul a dolog.
Valószínűleg elterjed a híre, hogy mit művelt egy sárkánnyal, és van neki még kettő, ezek után nem csodálkoznék, ha néhány, eddig Cerseihez hűséges uracska hirtelen úgy gondolná, hogy mégis Danny a jogos uralkodó.

Cérnahuszár 2017.08.08. 12:15:44

@csibra: azt azért értettem, a fiam szétröhögte magát mellettem, vonyított és visszapörgetette velem a jelenetet :D

Cérnahuszár 2017.08.08. 12:17:28

@molnibalage: fogadni mernék hogy van egy dugi sárkányod

aribeth 2017.08.08. 12:19:11

Nem Sansa a hülye, hanem a sorozat van atom szarul megírva. A könyvekben korrekten fejlődik, na nem valószínű, hogy első szintű szarkeverő megaistenkirály lesz belőle, de értelmes, amióta megölték az apját az első könyvben, gondolkodik, mielőtt beszélne, Kisujj továbbképzi a Völgyben, és így tovább.

Az írók rendszeresen eljátszották a sorozatban, hogy elkezdték fejleszteni Sansát, a második évad végére már egész messze eljutottak, folyamatosan hülyére vette Joffreyt úgy, hogy az ezt fel sem fogta, Királyvár ostrománál ő látott el érdemi királynői feladatot, nem Cersei, sokat veszített a naivitásából is, majd a harmadik évadban visszadobták a kezdőpontra többek között azzal, hogy hosszan el lehetett hitetni vele, hogy Lorasszal van esélye.
A negyedik évadban megint ugrott egy nagyot, előadta a Lysás fedősztorit, amellyel egyből Kisujj fölé kerekedett, majd ezt a fejlődést ismételten lenullázták azzal, amikor önként és dalolva hozzáment Ramsayhez, és onnantól fogva jött a karakter- és sztoriidegen Jeyne Poole történetszál.
Aztán az írók észrevették, hogy a nézők kezdik unni a sok felesleges nemi erőszakot, és válszul a hatodik évadban elkezdték erőltetni a feminista girl power vonalat. Csak épp túlesek a ló másik oldalára, nem alapozták meg sok esetben, illetve nem egy húzásuk ellentétes volt mind a GoT világával, mind a józan ésszel (RIP Dorne). Sansa pedig ennek is az áldozata, minden epizódban változik a viselkedése, hol okos tanácsot mond és fasza vezető, hol feleslegesen dumál, máskor meg pont akkor hallgat, mint a kuka, amikor fel kellene szólalnia. Ne keressetek logikát, mert nincs.

A sorozat pocsék forgatókönyvei miatt nehéz megjósolni, hogy mire utal egy-egy hangsúlyosnak szánt nézés, mert általában rohadtul nem az lesz belőle, amit egy jól megírt történet kívánna (emlékszünk még a Talisa tuti Lannister kém, meg "az északi urak átverik Ramsayt, nem adják át Rickont, hiszen Észak nem felejt" elméletekre, főleg, hogy ezekre a könyvekben is voltak utalások?), illetve randomak sokszor a reakciók. De nekem ebből az epizódból csak az jött le, hogy amíg Bran nem erősítette meg a listát, illetve Arya nem mutatta be, mire képes (hagyjuk, hogy ezt mégis hol sajátította el ilyen szinten, Syrio és a Véreb hamar kihaltak mellőle, Braavosban meg szinte csak botokkal verték és háttérmunkát végzett a sorozatban), addig Sansa is csak üres dumának tartotta a Kill Billes listát.

Ned elárulása: egy, a sorozatban ez nem történt meg, tehát nem igazán jöhet rá Arya semmire, kettő, az első könyvben is Ned maga tette a fejét a hurokba azzal, hogy elmondta Cerseinek, hogy tud a vérfertőzésről. Nyilván Sansának is tartania kellett volna a száját arról, hogy készülnek haza, mert a család mindenek előtt, Ned viszont figyelembe vehette volna, hogy nem kell előre közölni a terveket a kiskorú gyerekeivel, főleg úgy nem, hogy az egyik a királyvári vívásoktatásra van rákattanva, a másik pedig full Cersei- és Joffrey fangirl, az agya helyén rózsaszín felhőkkel és mesékkel. Ha Arya és Sansa valaha találkoznak a könyvekben, akkor valószínűleg nem lesz ebből gigászi, tragédiába torkolló konfliktusuk.

Cérnahuszár 2017.08.08. 12:26:05

@aribeth: nedet kisujj árulta el, azzal hogy megígérte neki az aranyköpenyesek támogatását, de végül cercei mellé állította őket és nedet lefogták
mondta is nednek hogy nem lett volna szabad megbíznod bennem
bran ezt látja, vagy látni fogja, arya is tudja hogy kisujj sáros

chrisred 2017.08.08. 12:30:38

Nekem nem úgy tűnt, hogy a dothrakik olyan olyan keveset értek volna a Lannister katonák ellen, egyszerűen a lovasroham pajzsfal ellen előre tervezett veszteségekkel jár. (Még akkor is, ha vannak, akik a vágtató ló hátáról előreszaltóval trükköznek.)

,, 2017.08.08. 12:42:54

Bennem is felmerült, hogy most élesedik ki az, hogy nincs szóról-szóra alapanyag, hanem csak vázlat Grrm által, és a forgatókönyvírók nem tudják átugrani a lécet a kitöltésnél. (csata: pipa. X és Y találkozás: pipa. Minden más ami a főbb pontok között történik: meeh)
Ez leginkább a karaktereken érezhető, lógnak a levegőben, egyetértek a Sansáról leírtakkal, de a nagy kedvenc Littlefingerből is sikerült egy perverz, hibát hibára halmozó nyomit csinálni, hol van ez az első évadok Littlefingerjéhez képest.
Arra gyanakszom, hogy a könyvben eltér az ő sorsának alakulása, így kvázi a sorozatírók most improvizálnak vele (is).

aribeth 2017.08.08. 12:46:58

@Cérnahuszár:
Kisujj igen, ő vastagon sáros, és félhet is Aryától. Sansának viszont nincs mitől tartania, erre utaltam az előbbi kommentben.

Persze továbbra is az a véleményem, hogy Ned túl északi és egyenes volt Királyvárhoz, és nem kellett volna kiteregetnie a lapjait Cersei előtt. Ha nincs a sikertelen puccskísérlet, amit Kisujj megakadályozott a köpönyegforgatásával, akkor Cersei talált volna más módot arra, hogy megszabaduljon tőle. (Más kérdés persze, hogy emlékeim szerint Cersei csak a Falra akarta küldeni Nedet, és ott, akkor esze ágában sem volt emiatt is a nyakába rántani a Starkok bosszúját - épp elég volt a Tyrion letartóztatása okozta összecsapás -, és Pöcsfej saját ötlete volt az, hogy de poén lenne lefejeztetni az árulót.)

Amúgy jó lenne egy kis egészséges rivalizálás a Stark gyerekek között, elvégre 1. mi az, hogy egy fattyú lett Észak királya, miközben ott volt Ned Stark törvényes lánya, 2. Bran visszatért, így a kripliség ide vagy oda, törvényes fiúként ő kellene, hogy legyen a főnök, bár aláírom, hogy a hollóskodás ezt kissé megnehezíti, 3. Arya enyhén belezakkant a sok borzalomba, amit szembe lehetne állítani mind Sansával, aki rákapott a vezetésre, és vetélytársat is láthat benne, mind Jonnal, aki talán nincs oda annyira az enyhén pszichopata stílusú, arcváltogatós mészárlásokért, 4. ha Jont bármilyen szinten megviselte/megváltoztatta volna a halála és feltámasztása, mint Beric Dondarriont (de nem viselte meg), akkor abból is lehetett volna pár ZombiJon vs. mindenki más konfliktus.
De szerintem nem nagyon lesz, túl kevés rész van már hátra. És remélem, hogy a semmiből meg nem hoznak elő random 180 fokos váltásokat és hátba támadásokat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 12:49:49

@Cérnahuszár: Nem értem szarkazmusod. A fizika számára mindegy, hogy sárkány vagy más tárgy az, ami repül. A megoldandó feladat ugyanazt, csak a paraméterei mások. Pont ugyanúgy ballisztika szerint célzol elé egy madárnak íjjal, ahogy a lőelemképzővel dolgozó légédelm ágyú-..

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 12:50:36

@,,: "Arra gyanakszom, hogy a könyvben eltér az ő sorsának alakulása, így kvázi a sorozatírók most improvizálnak vele (is)." Mivel Sansa szála is fényévekre van attól, amit a soriban látunk, így Littlefinger is más sorsot kap ott, mint a sorozatban :) A sorozatban szépen elfogyott körülötte a levegő, most már szükséges a bukása

Important roll 2017.08.08. 12:57:48

"kifehérített ánuszát"
Mik nem vannak.

Cérnahuszár 2017.08.08. 13:00:49

@molnibalage: nem, nem, nem szarkazmus volt, tetszett ahogy írtad hogy műxik ez, és szeretném ha lenne egy sárkányod mert megsimizném
amig el nem égeti akezem

Cérnahuszár 2017.08.08. 13:07:17

@aribeth: sztem sansa attól fél hogy kezd ráébredni, arya elszabadult és irányíthatatlan
+ erős, nem szorul senkire

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 13:12:54

Én azért remélem, hogy nem lesz agyatlan testvérféltékenység a Stark gyerekek között.
Ennyi idő és szopás-sorozat után igazán mind megtanulhatták volna, hogy az öreg Nednek igaza volt akkor, amikor azt mondogatta, hogy a magányos farkas elpusztul, de a falkában életben maradhatnak. Egyszerűen semmi értelme visszamenni az első évados Arya-Sansa cicaharcokhoz. Már mindkét lány tudja milyen egyedül szívni az életben, és hogy a testvéreknek muszáj összetartani ha életben akarnak maradni. Ha mégsem így lenne, és újra kezdődik az "én szebb vagyok és okosabb és királylány leszek!" vs "Én sokkal menőbb vagyok nem valami béna királylány" játék, akkor az csak bővítené az írói elbaszások listáját :S (Bran meg jelen állapotában egyszerűen nem áll bele a testvérféltékenységbe mert kb egy robot érzelmi aktivitásával rendelkezik)

Important roll 2017.08.08. 13:13:37

Amúgy a greenbox technika közvetlenül a csata előtt idegesítően silány volt.

pocokman 2017.08.08. 13:59:48

Sansa nem biztos, hogy irigy a testvéreire, szerintem csak simán sokkolja, hogy tulajdonképpen a pici öcsikéje és hugocskája szörnyeteg lett.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.08.08. 14:15:17

@agnesko: "Danynek meg nehéz lesz ezek után elhitetnie, hogy nem akar a hamvak királynője lenni. "

Más egy csata, és más ártatlan civileket felégetni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.08.08. 14:20:48

@Porcogo: "a rész címe hadizsákmány és mint elmondták az arany elért Királyvárba, a gabonából pedig jobb esetben is már csak pirítós maradt, akkor mit zsákmányoltak?"

Arany meg a gabona a hadizsákmány, amit Jamie-k szereztek még az előző rész végén.

pocokman 2017.08.08. 14:30:00

@molnibalage: A könyvben ki van fejtve, jópofa rész, azért is jegyeztem meg. Mikor először lovagolt, akkor tapasztalta ezt ki. Rájött, hogy ha egy lovat balról böksz meg a lábaddal, akkor jobbra fordul, és fordítva, mert az egy félénkebb állat, természetéből adódóan ő menekül az impulzus elől. Na a sárkány nem, az egy agresszív szörnyeteg, Dany megböki balról, akkor ösztönösen balra fordul, mert támad.

zizi77 2017.08.08. 14:38:10

A tőrnek azért van jelentősége, mert 1. LF remélhetőleg azzal lesz kinyírva, 2. Így Aryának is van esélye egy Mást megölni.
Jaimenek nagyon drukkolok, nem lehet így vége. Mondjuk Bronn ugyanúgy süllyed lefelé mellette. Tyrionnak azért nehéz lehetett ez a csata érzelmileg.
Egyébként Jonnak meg Davosnak mennyi idejébe telhetett megrajzolni ezeket az "ősi" rajzokat Dany meggyőzésére? :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 14:41:55

@pocokman: Na ja, de MIRE? A sárkány nem csak repül, ezen felül a ló 2D-ben mozog, a terep adott, amin mer és tud átugrik. Függőleges irányban hogyan bök...?

Ja, és mivel repül, ezért a sárkánynak a tenelye is számít, mert képes háton is repülni, szóval "kicsivel" komplexebba a dolog...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.08. 14:42:43

@Leadfoot: egészen biztos, hogy több darabot gyártottak a Qyburn-prototípus alapján, hiszen 3 sárkány van és King's Landing minden nagyobb bástyájára elfér egy eszköz. mint ahogy az epizód elejéből is kiderült, Jaime és Bronn a karaván utóvédjével haladtak - inkább kész csoda, hogy ott volt náluk és még nem került tűz martalékává az az egy szigonyvető.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.08. 14:45:47

@zizi77: +1 a tőrhöz, egészen biztos, hogy Arya ezzel fog másokra vadászni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.08. 14:50:58

@Hüpna: nono, Sansa már a Vale-ben is rájött arra, hogyan mozgathatja Little Fingert. valamint eléggé mélyről és esélytelenül indult, a jelenleg még életben lévő karakterek közül ő fejlődött a legtöbbet. elsősorban jó a helyzetfelismerése és egyre körmönfontabb módon éri el célját. kvázi Cersei-light gonoszkodás nélkül.

Lily1218 2017.08.08. 14:58:27

Én nem mondanám Aryat őrültnek,. Ok, elfogult vagyok, ő a legnagyobb kedvencem, de a könyvben sem őrült. "Félig fiú, félig farkas", vad, öntörvényű volt mindig, és az elmúlt években baromira megkeményedett. A bosszúvágya tartotta életben, most már elég erős ahhoz, hogy véghez is vigye. Ha mondjuk Robbtól látnánk ezt a bosszúhadjáratot, azt senki se gondolná őrültségnek.
Mindent okkal tesz, pl. a harcot Brienne-nel, egyrészt tesztelte saját magát, hogy a helyiekhez képest, egy igazán erős ellenfél ellen mire megy, másrészt a kapus jelenetnél egyértelmű volt, hogy őt már itt nem ismerik, illett bemutatkoznia, így jelezte mindenkinek, hogy, tessék komolyan venni. A pitesütésnek is jelentése volt, csak sajnos a filmbe nem került be, így mindenki azt hiszi, hogy szimplán zakkant, pedig nem az, és nem is azért csinálta, mert a westerosi Sütimesterre gyakorolt, az egy üzenet volt, Észak törvényei szerint büntette Freyt, ld. a patkányszakács legendája.
Azt nem mondom, hogy belépnék a hagyományőrző klubjába, de nem őrültségből teszi, amit tesz, mindig jó okkal. Okos, különben már rég nem élne.
Ami a legjobb az egész Arya szálban szerintem, hogy ez a világ tele van nagy királyokkal, nagy seregekkel, nagy lovagokkal, akik csak másik királyoktól, seregektől, lovagoktól félnek, senki, de senki nem vesz komolyan egy kiscsajt, pedig .... hatalmas hiba, megtanítja majd mindenkinek, hogy a halálnak ezer arca lehet, ezért jobb senkit sem lebecsülni .....
Brandon pedig egyszerűen már nem ember, sokkal több, ezért nem tud emberként viselkedni, ezer film pörög az agyában egyszerre, azon van, hogy a világot megmentse, már nem tud visszakapcsolni.

fátum 2017.08.08. 15:09:40

@Leadfoot: 1. jogos. Ha nem is őrszem (azt mindig ki kell küldeni, meg vissza), hanem oldal véd szokott ilyenkor a csapat két oldalán haladni, ha számítanak támadásra. Válasz lehet, hogy nagyon "elnyúlt" a sereg, amiről az elején beszélgettek is.
2. Kevés íjászuk volt, de azok lőttek is. Néhány képen látszik.
3. Qyburn szerint a legjobb mesterek dolgoztak éjt-nappallá téve azon az egyen. Lehet, hogy azóta csináltak már másikat is Királyvárban. Futószalag technológia, ipari méretű gyártás nincs ebben a világban.
4. Elég gyorsan játszódtak le a dolgok, ahogy azt mások is írták előttem. Nem feltétlenül egy új fegyver bevetése az első, ami egy csatában eszébe jut az embernek, pláne, ha nem is bízik benne esetleg.

Galaric 2017.08.08. 15:37:11

Nekem a legnagyobb problémám megint Danyvel van. Sárkánykőn ecseteli, hogy Tyrion balfaszkodása miatt nem fogja tudni etetni a seregét. Erre mi az első dolga miután megtörik a pajzsfal?
Felégeti az ellátmányos szekereket.
Nem igazán vall nagy előrelátásra szerintem ez a húzás. :D

No mindegy nem lehet mindenki egy Manstein. :D

Lily1218 2017.08.08. 15:46:19

Igen, a kaja felgyújtása nagy ostobaság volt.
A másik , ami most nagyon zavart Danyben, hogy nézi a rajzokat, bólogat, mint aki végre tényleg érti, hogy nagy a baj, utána mégis úgy csinál, mintha csak és kizárólag Észak lenne bajban, és ő szívességet tenne azzal, hogy a saját életéért is harcol, és nem fogja fel, hogy mindenki veszélyben van, csak azzal foglalkozik, hogy "mindenki hódoljon be nekem, mert én vagyok a királynő". Remélem, a következő részig Jon hozzárajzolja a teljes megértéshez szükséges ábrákat is....

pocokman 2017.08.08. 15:49:20

A faszt gyújtotta fel a kaját, csak megsütötte a húst, megpirította a búzát, már szakácsok se kellenek, csata után lett egyből terülj-terülj asztalkám :D

Galaric 2017.08.08. 15:50:02

@Lily1218: Sok reményt nem fűzök hozzá... Talán majd Sam segít. :D

Zacskóstej 2017.08.08. 16:07:02

Ami számomra furcsa, hogy több trónok harcás "hogyvolt" oldalt is elolvasva, rengetegen kattognak azon, hogy vajon meghal e valamelyik sárkány? Vajon ki lesz a 3 lovas?

Közben meg az HBO hivatalos 7. évadot beharangozó képén ott van az éjkirály amint az egyik sárkányon ül. (ami már jégsárkány)

Tehát Deny nyilvánvalóan bukja az egyik sárkányát majd.

Rozs Döme 2017.08.08. 16:15:22

Az eleség felperzselése baromság volt, azonnal lehetett volna visszaküldeni Casterly Rockba, etetni a védőket / visszaosztani a falusiak között, akiktől zabrálták.

Az oldalvéd hiánya azért is érdekes, mert számítottak sárkánytámadásra. (Különben miért lett volna náluk a ballista?)

Az időben / térben ugrálás nem okoz gondot, legalább nem mondják be minden helyszín elején, hogy három hét múlva. Aki ennyit nem tud fejben tartani, az a Pulp Fictiont ne nézze meg!

Arya átment Menyasszonyba a KillBillből. Listája van, plusz a hanyatt esése utáni állás, epic. :)

Ha a hollók úgy működnek, mint a galambok, akkor csak random helyről fix helyre lehet igénybe venni őket, fordítva nem.

Jaimet kihúzzák, mielőtt megfullad.

NewToM 2017.08.08. 16:20:57

@adamskij: Mintha a Hegy is szerepelt volna azon a listán... Remélem Arya majd Oberyn-stílusban fogja legyakni a Zombi-hegyet, méregbe mártott valíriai tőrrel.

Meridian74 2017.08.08. 16:23:05

"A morajlás a dothraki harci kürtök hangja"

Nem, nem kürtök hangja volt ez, hanem a rengeteg vágtázó ló patáinak a dübörgése. Több ezer ló egy kupacban vágtázva félelmetes hangot tud generálni, ami nem mellesleg messzire hallatszik, lévén hogy a talajt/földet rezegteti és lévén hoyg alacsony frekvenciájú hang.

agnesko 2017.08.08. 16:24:24

@NewToM: Szerintem a Hegynek a méreg már vajmi keveset árt...leginkább a lefejezés, ami hatékony lehet, de ez Arya magasságával kicsit nehézkes, először földre kell vinni, hogy sikerüljön.

Meridian74 2017.08.08. 16:26:28

@Cérnahuszár: "mi még szemet szúrt a csatában, hogy bronn rálő a sárkira ami már majdnem odaér és egy vonalban van vele, de jó magasan van a sárkány a következő kockákon és bucskázik lefelé
de ez már csak kekeckedés, azért nagyon ott volt az egész"

Az hagyján, de rögtön a nagy lendületből is visszavesz és megáll a levegőben... holott kábé egy nagyobbacska kamionnyi súly repül egy expresszvonat sebességével... az pedig nem áll meg 3 méteren belül, ugye.

Meridian74 2017.08.08. 16:29:41

@Sehere Sezádé: Ha jól emlékszem az onyxon kívül ez az egy dolog ami halálos a fagyos zombikra. A valyriai acél (vagy mi).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 16:38:22

@Meridian74: A kameraállások és vágások miatt ez nem látszik...
Amikor repül a dárda, akkor pár képkockáig látszik, hogy a szárnyával fékez, akkor Tryion látszik pillanatokra aztán meg már hátán a sárkán miközben forog a hossztengelye körül nagyjából és abból lefelé tartó zuhanás majd kivétel van.

A lassul sebességvektora ebből a szögből tökéletesen kivehetetlen.

Frucsa, hogy ezen rágódsz ahelyett azon, hogy Danny miért is nem esik le ilyen gyorsulások mellett...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 16:43:57

@molnibalage: "Frucsa, hogy ezen rágódsz ahelyett azon, hogy Danny miért is nem esik le ilyen gyorsulások mellett..." hagyján, én azon agyaltam közben, hogy nekem a zúg tuti szárazra koptatta volna már a szememet, ha ilyen sebességgel repkedünk fel-alá a sárkival. Danynak még egy pilótaszemüveg se jutott!

Meridian74 2017.08.08. 16:48:11

@molnibalage: nem rágódom ezen. Amúgy ha még kötözködni kellene, akkor az a dárda (nyíl) jó ha tenyérnyire beleállta sárkányba, ez nagyon messze van a komoly sérüléstől. Ehhez képest úgy zuhant eleinte a sárkány mint aki rögtön meghalt. Egy sárkány olyan mint egy állat, mondjuk ezzel nem mondok újat. De ha egy rá támadó kutyát mondjuk megböksz egy méretben arányos hegyes vesszővel (kb 1-2 cm mélyre fúródva a hegye) akkor 10x-esen megvadulva tép szét téged, nem pedig vonyítva összerogy.
Inkább ez az ami nem volt annyira reális. Tovább a sárkány a pofájával rögtön kitépte volna az a kis vesszőt a testéből, nem pedig vinnyog. Danynak ezzel vesződnie sem kellett volna.

agnesko 2017.08.08. 16:53:40

@Meridian74: Pláne, hogy anno Mereenben nem is egy dárda állt ki belőle az arénában, mégis harcolt.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 16:54:21

@Lily1218: Elobb egyseg kell ez tuzzel es vassal megy csak. Cerseinek kene behodolni eloszor es utana mehetne a harc Eszakon.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 16:56:57

Jaime szerintem is túléli. Az ő karakterének még -szerintem, mondom csak szerintem- kell még egy ív, mielőtt megy a süllyesztőbe. Hiszen még mindig kutyahűséggel szerelmes Cerseibe, hiába figyelmeztette Olenna, hogy pedig nem kéne ezt túltolni... Az lenne neki az igazi mélyütés, ha valahogy kiábrándulna a nővérkéjéből, bár ahogy a sorozatban az ő szálát is megvariálták, erre nem sok esélyt látok. (a könyvben ugye Jaime sosem fekszik le más nővel, és ott akad ki, amikor kiderül hogy Cersei lefeküdt Lancellel...de a sorozatban nem okozott neki gondot, hogy Cersei megcsalta. Azt hittem az előző évad végén, ahogy a trónteremben nézte, hogy ott pattan el benne valami, hogy az őrült Aeryst látja viszont a nővérében és ezzel ábrándul ki...Ott sem esett le neki a húsz fillér, mikor Cersei elég elmebeteg módon úgy nyilatkozott, hogy Tommen áruló volt, ezért nem kell a halálával foglalkozni ....szóval vagy végig marad szerelmes marha, vagy valami még nagyobb disznóság jön Cersei részéről, ami kiveri Jaimenél a biztosítékot)

Bicepsz Elek 2017.08.08. 16:59:17

@Fedor: Spoil of war eredetileg valami olyasmit jelent, hogy a "haboru mocska".
spoil=megromlas/megrontas. Azt nem tudom ez a hadizsakmany honnan jott.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 17:01:24

@Hüpna: Azert Cersei sem €nal fexik le hanem Jamiet o..ozza. Szerintem Jamie bealdozza magat a kozjoert a vegen.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 17:11:08

@Bicepsz Elek: Euronnal valóban nem feküdt le (még), de azt Jaime is tudhatja hogy Lancellel meg igen (elvégre ő köpött...hkmhmm gyónt a verebeknek, erre hivatkozva zárták be Cercit) Mindegy, a könyvben ez biztosíték leverő nála, itt megbocsátotta.
Fura lenne ha ilyen áldozati bárány szerepet kapna Jaime, de persze lehetséges. Azt szinte biztosra veszem hogy most még nem fog megfulladni (aztán lehet hogy a következő rész azzal nyit, hogy Tyrion ott búslakodik a hullája fölött)

Bicepsz Elek 2017.08.08. 17:17:39

@Hüpna: Ja most a Tommen arulo volt vagy sem is jo kerdes. Jatszania kellett a jatekot, hogy a felesege meg annak a batyja kiszabaduljanak. A legnagyobb befolyast valoszinuleg Kevan, Olenna meg Pycell tettek ra. Cersei lejaratta magat es csak a robbanas utan kett nagy megint az arca.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 17:21:52

@Hüpna: a konyvben meg 3 masikkal is lefexik(gyanithatoan). Ott LF halozza be(mellesleg a testor, aki a csataban le akarta vagni Tyriont is a Volgybol jott szoval gyanus amogott is LF van...

Bicepsz Elek 2017.08.08. 17:22:56

@Bicepsz Elek: Marmint az intezi el, hogy Cersei a verebek kezere keruljon.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 17:23:10

@Bicepsz Elek: Tommen egy befolyásolható kölyök volt, aki az után ment, aki szépeket mondogatott neki...Cerseinek az fájt, hogy ez a személy nem ő volt, hanem először Margery utána a Főveréb (tipik anyós-probléma, hogy már nem őkörülötte forog a kicsi fia világa, elvették tőle, vagy egyenesen átállt a rosszakhoz aki azért rossz mert nem ő)
De ugye van az első részben a beszélgetésük Jaime-vel hogy:J: Még nem beszéltünk Tommenről...C: Tommen áruló lett!
És valami olyan fejjel és hangsúllyal mondja, hogy elég egyértelmű, hogy cerci fejben már nem kicsit van megborulva (mondjuk eddig is lehetett sejteni hogy nem oké neki minden ott benn, de ott látszik a mértéke). Leeshetne Jaimenek is hogy ez már nem az a vad anyatigris akit szeretett és csodált hanem egy elmebeteg őrült, akitől inkább félni jó lesz

Bicepsz Elek 2017.08.08. 17:24:39

@Bicepsz Elek: A sarkany leloveses dolgot a Hobbitbol loptak.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.08. 17:24:47

@Bicepsz Elek: a könyvben többekkel lefekszik, valóban, de Jaime akkor borul meg, amikor a remeteként vezeklő Lancellel beszélget és Lancel bevallja neki hogy igen, amíg Jaime fogságban volt Robbéknál, dugtak, mint a nyulak. Ekkor van az, hogy Jaime tűzre dobja Cersei segélykérő levelét, és inkább elmegy Brienne után.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 17:34:30

@Bicepsz Elek: Cersei csak azt kapta vissza a gyermekeitol, amit ok(ő, Jamie, Tyrion)adtak az apjuknak: mindig tiltakoztak az apai/szuloi kontroll ellen, csak ugye a sajat gyerekeik eseteben ezt elfelejtik...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 17:36:55

@Meridian74: Te hallod, ugyanazt a részt láttuk? A sárkány szépen leszállt, J-re meg rá is támadt, ahogy jön. Szó nincs arról, amit te leírtál. Nem volt halálán a sárkány. A többi része a ommentednek az állatokról vicces, ezen felül egy nem létező lény anatómiájába nem menjünk bele. Egyébként, ha meg csont tört, akkor az a sárkánynem reülne. Törött szárnycsontú madár sem repül..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 17:37:41

@agnesko: Az a nyakába/mellébe kapta és nem a szárnytövébe és közben nem is repült. Félelmetesen rossz példákat sikerült neked is felhozni...

Cérnahuszár 2017.08.08. 17:39:26

cercei azért mondja tomment árulónak, mert összeroppanna
ez van vagy a téboly, mert mindent elvesztett ami igazán számít
ha ezt beismerné annyi lenn, így meg még van valami értelme az életének
de vagy meghal, vagy ha sikerülne neki, akkor nem lesz mit tennie és megint rászakad minden, hogy minek csinálta, hiszen nincs kinek átadni

_sélli 2017.08.08. 18:20:17

Ja az csak nekem szurt szemet az elozetesben h Jon a baszott nagy sarkany elott parolazik es a szeme sem rebben? Sztem itt lesz valami nagy racsodalkozas h Miert nem falja fel/ egeti el rogton Jont.

Meridian74 2017.08.08. 18:25:16

@molnibalage: Te amúgy dislexiás vagy? Én is pont ugyanezt írtam. Csak éppen azzal tovább fejtegetve, hogy el van (volt) túlozva az egész jelenet azzal, hogy amikor eltalálta (és csupán megkarcolta - ez nem több annál egy ekkora testnek) a dárda akkor úgy csináltatták, mintha most ott azonnal megdöglött a sárkány (gyakorlatilag szinte eszméletét vesztve zuhant lefele egy rövid ideig!)
Másrészt mint mondtam, a sárkány az egy VADállat. Az mindegy, hogy mítológiai vagy sem, VADÁLLAT. Akár lehet értelmes is, de akkor is benne van a vadállati ösztönök, ez az emberekben is pont ugyanígy benne van. Egy vadállat harc/zsákmányszerzés/vadászat közben ha az ellenfele megsebzi az nem összeroggyan, hanem még jobban megvadul. Amikor leszállt akkor az lett volna reális, ha az első mozdulata az, hogy ráharap a dárdára is kitépi magából. És utána meg ha valaki a közelébe megy őrjöngve kapja szét mint floki a lábtörlőt - vagy mivel csekélyke kis sérülése volt csak szvsz - akkor felugrik a levegőbe és ismét repülni kezd miközben tüzet is köpött volna a közelben lévőkre.

Amúgy csonttörés. Azokat a csontokat, amelyek egy elefántnál sokkal nagyobb testet a levegőbe emelnek, na azokat ilyen kis szar vaspálcikákkal nem lehet eltörni. Ahhoz nagyméretű katapultból kilőtt nagy kőgolyók kellenének. Megsérteni meg lehet, ez reális, főként ha lágy részt érnek akkor az veszélyes is lehet, mert a húsba a "vastű" úgy megy bele mint az emberi testbe a nyílvessző. A csontban az is elakad vagy lecsúszik). Mondjuk ha pont a szájába (pofájába) lőttek volna bele, na az ami komoly sérülést okozna.

fátum 2017.08.08. 18:26:14

@_sélli: Nekem nem szúrt, mert elvből nem nézek előzetest. Ezért nem szerencsés ilyenről írni, mert vagyunk még néhányan és ez már szinte spoiler.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2017.08.08. 18:26:30

@Hüpna: Tudhatnád hogy a GOT univerzumban híresen rosszak a szereplők a cikk-cakkban haladással. :) Főleg ha közben még lőnek is rájuk. :)

Meridian74 2017.08.08. 18:28:59

@_sélli: Az már elkerülte a figyelmedet, hogy a sárkány hátán ott ül Dany is.

fátum 2017.08.08. 18:36:46

@agnesko: Ez nagyobb dárda volt, és nem kézzel hajították. Nem csak a hegye volt vasból. Mélyebbre ment, és ahogy korábban látszott, igen nagy "szakálla" volt.

_sélli 2017.08.08. 18:46:08

@fátum: bocsanat nem volt szandekos

2017.08.08. 18:49:21

@Hüpna: szerintem itt az jatszik be, hogy a sorozat nagyon eltert a konyvtol. A konyvben ugyanis egyreszt Kisujj tenyleg nagy jatekos, mig a filmben gyakorlatilag csak dicsekszik, de minden terve elbukik. A konyvben Kisujj mellett Sansa tenyleg sok huzast tanul, es a legutolso fejezeteben mar kepes atlatni egy bonyolult manovert es felzarkozni Kisujj melle a taktikazasban. A filmben ezzel a Boltonos kiterovel agyoncsaptak Sansa tortenetvezeteset, teljesen masok lettek amotivacioi, mint a konyvbeli Sansanak. Martin valoszinuleg elmondta, hogy kinek milyen veget szan, es ha abban mondjuk az van, hogy Sansa Eszak Kiralynoje, akkor a filmben is kell kavarni, hogy az legyen, annak ellenere, hogy az utobbi ket evad sorozat nem ebbe az iranyba mutat.

nota19 2017.08.08. 19:10:16

Ez annyira gyors volt, hogy a kommenteket majd később olvasom el, úgyhogy ha már más is írta elnézést.
Teleport mániásoknak: a Lannister sereg vonulása Égikertből Királyvárba nem egy-két nap volt. Még élelmet is rekviráltak, és láthattuk, hogy ez nem volt egyszerű a vonakodó parasztok miatt.
A támadáskor már a Feketevíz közelében voltak, Randyll Tarly említette is, hogy az arany már Királyvárban van, és, hogy át kell kelniük a folyón. Mivel Sárkánykő nagyon közel van Királyvárhoz, Dany simán odaérhetett teleport készülék nélkül.
Hogy a Lannister sereg miért nem készült fel a támadásra? Egyszerűen nem számítottak rá, így Királyvártól pár km-re. Tarly említette, hogy a sereg nagyon szétszakadt, a vége lemaradt a pitsába. Úgy vonultak mint egy csürhe. Ilyen állapotból pár perc alatt összekapni magukat elég nehéz. Pedig igyekeztek becsülettel. Miért nem látták a dothrakiakat? Ugyan honnan látták volna, vagy ki értesíthette volna őket róla? Még a nagy Martinnál is előfordult, hogy így jártak seregek, pl épp Jaime az első évadban.
A sárkányokról. Alulról lőni őket hülyeség, lehet akárhány számszeríjász, a pikkelyeik a hasukon ugyanolyan kemények, mint a hátukon. Drogon sérülése, bár ijesztő volt, egy sárkinak semmiség. A sárkányok tánca idején II. Aegon sárkánya félig megégett Aegonnal együtt, mégis túlélte, és még repülni is tudott utána. A sebezhető a koponyájuk, vagyis inkább a szemük, Rhaenys sárkányt Meraxest is így ölték meg Dorne-ban.
Hogy Kisujj mit akar Brantől? Szerintem ő maga sem tudja, de nagyon érzi, hogy gáz van, ezért próbálkozik. Az eddigi intrikus játékai itt nem működnek. Bran beszólása alatt az arca kész tanulmány volt, és akkor is, amikor Arya felnézett rá. Nagyon jó volt.
Még arra kíváncsi vagyok vajon Jaimet hogyan pecázzák ki a vízből.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 19:24:19

@fátum: Szoval egy kifejezes. Ok. Koszi. Jo tudni.

,, 2017.08.08. 19:50:47

@Hüpna: hehe, Alayne-t el is felejtettem. Az eltér a sorsának alakulását úgy értettem, h grrm már kiírta a saját sztorijában, így a sorozatírók szabadon garazdálkodhatnak vele (és ronthatják el a karakterét:/)

Androido 2017.08.08. 20:00:28

@Bicepsz Elek: Úgy bizony. A "spoiled" az is jelenti, hogy elkényeztetett, minden jóval elhalmozott. Gondolom ebből vezethető le. Vagy fordítva. Illetve spoil = zsákmány, préda.

nota19 2017.08.08. 20:11:38

Megvallom őszintén, hogy én a könyvben sem láttam, hogy Sasa valami nagy karakterfejlődésen esett át. Az első három kötetben csak úszott az árral, hazudott ha kellett, alakoskodott, de ennyi. Később Sasfészekben sem tett mást, a különbség annyi, hogy kezdte érteni miről van szó. Nem hiszem, hogy Sansa tényleg annyira buta lett volna, mint Cersei mondta, csak egyszerűen naiv volt, és jóhiszemű. De ugyan a Sasfészekben, azonkívül, hogy ezeket a tulajdonságait kezdi elhagyni, mi más egyebet mutatott? Persze lehet, hogy elfogult vagyok, mert én soha nem szerettem Sansat, és ez mos sincs másképpen. Nekem egyébként sorozatos megoldás, hogy Sansat adják el Boltonnak sokkal jobban tetszett mint az ál Arya. Vajon Martin abból mit akart kihozni? És Sansa hogyan kerül vissza Deresbe? Kisujj körmönfont terve Örökös Harryvel, hát még legalább három kötet, mire igazi megoldást hozhat a szócséplésen kívül.

Aszusz 2017.08.08. 20:33:51

@nota19: Ezzel egyetértek, én sem látom a hatalmas fejlődést a könyvben sem. Kicsit, igen, de nagyot?
Az ál-Aryának szerintem két szerepe van, ami miatt nekem az a megoldás jobban tetszik Sansánál: Az egyik, hogy így Theon egy noname lányt szöktet meg, akinek semmivel sem tartozik, tehát az egész szökés inkább róla szól, nem a lányról. Ezt a sorozatban Sansa elvette tőle, itt róla van szó, Theonnak bűntudata van miatta, stb. A másik, hogy Jon konkrétan Arya miatt akar Deres ellen vonulni, ő az egyetlen, aki miatt az esüjét is képes lenne megszegni. Na ezt helyettesítették Sansával, Rickonnal és persze azzal, hogy Jon addigra már kilépett az Őrségből, szóval nem okozott neki gondot az esküszegés.

A sorozatban ez túl bonyolult lett volna, nem is haragszom, hogy Sansa átvette ezt a szerepet, de ezzel az egész jelleme megváltozott, és ezzel nem nagyon tudnak (hitelesen) mit kezdeni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 20:52:39

@Meridian74: Én azt látom, hogy az anatómiához sincs sok között, meg ha ennyire komolyan vesszük, akkor az aerodinamikét is úgy ahogy van elfelejted...

A többi része is nagyrészt hülyeség amit írsz.

nota19 2017.08.08. 21:13:51

@Aszusz: Theon szempontjából van ennek jelentősége, igen, de egyébként? Az a szerencsétlen Jeyne, ugyan mi a fene lesz vele? És egyáltalán, minek ő, és mi végre? És a Völgy, a Nyilatkozattévő urak, és Harold Hardyng? Ez miért jó KIsujjnak? Valószínűleg ezt már sohasem fogjuk megtudni, mert kétlem, hogy Martin valaha befejezi a regényeket.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.08. 21:30:19

@nota19: nekem pont azért tetszik jobban a sorozat, mert minden következetlensége ellenére is összeszedettebb, valóságosabb a könyveknél. pl a valószínűleg Blackfyre utód srác megjelenése is felesleges bonyolítás, nem beszélve a számtalan fattyúról, pl Aurane Watersről. a könyvekben négy flottát kéne követni, itt e fórumon kiderült, h még kettőt is elég nehéz sokaknak.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.08. 21:35:52

@NewToM: ahogy előttem írták, zombinak annyit használ a méreg, mint halottnak a csók.
sajnos ha a Mountain kerül Arya elé, azzal csak Cersei nyer időt.

nota19 2017.08.08. 21:38:47

@adamskij: teljesen egyetértek. A szálak leegyszerűsítése csak jót tett a történetnek. Mondom ezt úgy, hogy én nagyon szeretem a regényeket és mind az ötöt már többször is elolvastam.
De pl. mi szükség van Aegonra (szerintem is Blackfyre), vagy Dany hihetetlenül unalmas és érthetetlen meereeni kalandjaira, vagy Tyrion utazásaira? Azért pedig örök hála Benioffnak és Weisnek, hogy Pennyt kihagyták. Az egész történet legidegesítőbb és legfeleslegesebb figurája.

Cymantrene 2017.08.08. 21:42:36

@fátum: a könyv szerint a bőr alatt a sárkány izzik, de annyira, hogy beleállt dárdák vashegye megpuhult, elgörbült, talán meg is olvadt. Ezt a részt még nem láttam, itt nincs ilyesmire utaló nyom?

Duke Silver 2017.08.08. 21:51:57

@Cérnahuszár: Cersei tébolyáról nekem Joker jut eszembe a The Killing Joke-ból:
"So when you find yourself locked onto an unpleasant train of thought, heading for the places in your past where the screaming is unbearable, remember there’s always madness. Madness is the emergency exit… you can just step outside, and close the door on all those dreadful things that happened. You can lock them away… forever.”

Meridian74 2017.08.08. 21:53:37

@molnibalage: Értem. Szóval, te hülye vagy.

Meridian74 2017.08.08. 22:01:33

@Cymantrene: Ennek alapján akkor legfeljebb a szárnyait és lábait tudják akkor levágni, vagy sebezni.

nota19 2017.08.08. 22:06:45

@Meridian74: nem,hanem a szemén keresztül az agyát. Nem véletlen, hogy arra céloztak a koponyáknál is a demonstrációnál.

Cymantrene 2017.08.08. 22:17:02

@molnibalage: vajon mekkora lehet a láng tolóereje? Nem láttam a részt, hogy nézett ki a láng? Mint a lángszóróé, tehát éghető anyagot okádott, ami a levegőn gyulladt meg? Vagy rakéta módjára eleve égő anyagot fújt ki, odidálószert és éghető anygot bekeverve? Utóbbi esetben növelhető lenne a tolóerő, ha a tűzokádó szervben beljebb kezdődik az égés.
A Korongvilági sárkányok mindkettőre mutatnak példát. A mágikus nemes sárkànyok orrlikában látszik a őrláng (még ha erről a látványról nem sokan tudtak beszámolni), tehát a levegő oxigénjét használják a kifújt éghető anyag elégetéséhet. A holdsàrkányok viszont rakéta meghajtással közlekednek, nem is az elejükön fújják a tüzet. A belőlük leszármazott mocsári sàrkányok ezt fegyverré alakìtották, bár nem világos, hogy az oxidálószerrel együtt okádnak-e tüzet vagy ők is a levegő oxigénjére hagyatkoznak. Mindenesetre egy példány vissza tudta alakítani magát rakéta meghajtásúvá. Volt is egy időszak, amikor nagyon lehűtötte magát, valószínűleg a cseppfolyós oxigén lekondenzáltatásához (20 fokkal magasabb a forrpontja 1 atmoszférán, mint a nitrogéné, laborban is elég töményen le lehet választani, ha játszik kicsit vele az ember).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.08.08. 22:22:47

@Leadfoot: Amikor Jon legutóbb egy barlangban volt, nem volt gondja a térdhajlítással...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.08. 22:23:38

@Meridian74: Veled ellentétben láttam élőben azt, hogy marhaság amit írsz, már a kutyás példa is, nemhogy a természetben.

@Cymantrene: Ez a pont, amikor egy fantasy-nél el kellene felejteni a fizikát. Mivel lángot lehellő sárkány nincs, ezért olyan fizikát képzelsz el, amit akarsz...

Cymantrene 2017.08.08. 22:39:48

@molnibalage: szerintem meg szórakoztató ilyesmiken filózni. Pl. Westeros állítólag kb. Dél-Amerika nagyságú, így ha ez egy gömbalakú bolygó, akkor a Földnél sokkal nagyobb, hogy minden ráférjen. Mekkora lehet a gravitáció? A Földéhez hasonlónak tűnik, de akkor kisebb kell legyen a fémes magja vastag szilikát burokkal, hogy kisebb sűrűsége, ne legyen túl nehéz. Vagy túl lettek becsülve a távolságok, és Westeros a falig csak olyan Britt-sziget nagyságú?
Stb.

Meridian74 2017.08.08. 23:02:25

@nota19: "nem,hanem a szemén keresztül az agyát. Nem véletlen, hogy arra céloztak a koponyáknál is a demonstrációnál. "

Ja ez igaz, de egy repülő sárkány szemét eltalálni, szvsz mission impossible...

NewToM 2017.08.08. 23:03:32

@adamskij: honnan veszitek, hogy a Hegy olyan "zombi", amire nem hatnak a mérgek?

Meridian74 2017.08.08. 23:06:52

@molnibalage: komolyan? Én meg láttam élőben azt, hogy hogyan szalad 300 métert a SZÍVEN lőtt vaddisznó. Én is lőttem rá, csak én nem találtam el, fatörzsbe ment az én lövedékem. De osztálytársam telibe találta. El is lett verve a segge akácvesszővel utána. :D

De ne nézz hülyének a témában, OK? Tudom miről beszélek. Lőfegyvereket is jól ismerem, szakmai dolog amúgy...

Meridian74 2017.08.08. 23:09:27

@Cymantrene: "Westeros állítólag kb. Dél-Amerika nagyságú"

Akár akkora is lehet, mint csak Anglia, vagy mondjuk 2x akkora. Az sem kicsi terület amúgy.

Meridian74 2017.08.08. 23:12:11

De amúgy itt írnak pár sort róla... viszont így Euron hajókázása 100km/ órával történik... :D Mert egyszer itt egyszer ott, és a tél sem jött még el.

napivizio.reblog.hu/mekkora-westeros-valojaban

Meridian74 2017.08.08. 23:14:12

Kicsit nagyobb térkép (sajnos a kép kisebb felbontású)
geekstore.hu/wp-content/uploads/2015/06/xpp33390.jpg

Bicepsz Elek 2017.08.08. 23:20:51

@Cymantrene:
Ez csak egy fantasy. Az is hulyeseg, hogy a tel evekig eltart(apropo akkor hiaba gyozik le a masokat, meg jopar evig tel.lesz???) Egy ev alatt kellene 4 evszaknak lenni egy mersekelt egovben.
Essos 6-7x+ akkora, mint Westeros, szoval nagy lenne.

Bicepsz Elek 2017.08.08. 23:24:46

@Bicepsz Elek:
Egyebkent az elolenyek merete is valtozo. Az ember elott millo/milliard evekkel pl a rovarok/halak/hullok a maiaknal joval nagyobbak voltak. Egy nagyobb bolygon lehet oriasok elnenek (csak).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.09. 00:00:50

@Meridian74: @Cymantrene: Mivel semmiféle input nincs akkora szórás van bármiben, hogy szerintem időpocsékolás. Persze mindenki azzal tölti az idejét amivel akarja, csak műszaki szemmel értelmetlen, mert semelyik állítás nem támasztható alá semmivel. llletve csak egy, ostoba módon...

A filmben minden pont úgy történik, mint itt a Földön. Az emberek és lovak is pont akkorák, mint 1G-ben, a növényzet földi, stb. Tehát a bolygó kb. Föld tömegű. Ha a sűrűsége nem tér el, akkor a mérete is azonos. Csak meg azért ökörség, mert csak a Földön tudunk ma forgatni...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.09. 03:59:30

@nota19: és viszont +1
szopkodjuk egymást, hagyjuk az értetlen csőcseléket egymással marakodni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.09. 04:02:21

@Meridian74: pont ugyanannyira lehetetlen, mint egy holdméretű űrállomás szerelőaknájába fotontorpedóval célozni.

Steve the Great 2017.08.09. 07:10:00

@Bruce#91: Francokat. A Hobbitban is sikerült. :)

nota19 2017.08.09. 07:40:30

@Meridian74: mégis megtörtént. Hódító Aegon húgának Rhaenysnek a sárkányát Meraxest így lőtték le Dorne-ban. Igaz, hogy a haláltusája közben lerombolta a várat, de végül meghalt, és vele együtt Rhaenys is. Persze lehet, hogy csak marha nagy mázlijuk volt.

Cérnahuszár 2017.08.09. 08:06:42

@Bicepsz Elek: csak ha ugyanolyan tengely dőlésszöggel rendelkezik mint a föld, és meglévő távolsággal a naptól
meg még a keringés is és a tengelyforgás....hagyjuk martinra hogy évekig tartó tél van, jó az nekik :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.08.09. 10:20:14

@nota19: A demón elve röhögtem, mert n+1 faktort nem vesz figyelembe. Kemény pikkely, lágyrész csillapítása stb. Ezen felül kiszáradt csontvázak ridegebbek és kevésbé ellenállóak. Az a teszt dramaturgiailag jópofa, de egy komoly mérnök röhögne rajta, hogy ez nem referencia... :)

Cérnahuszár 2017.08.09. 11:17:43

@molnibalage: a hegy sem sértődött meg qoburnre hogy elveszett a sexepilje, nem tett fel kérdéseket
nem várnak tőle 100%-ot

mézescsók 2017.08.09. 11:32:48

@_sélli: Nem bántották Jont a sárkányok, mert jelenleg ott tartunk, hogy Jon is Targeryen. Sőt, a könyvben és a sorozatban a VI. évad elején valamikor volt olyan sejtetés, hogy netalántán Tyrion is az. Szóval nem spoiler.

@nota19: Egyetértek a Sansáról írtakkal.

Más: Engem érdekel, hogy Theonnak milyen sorsot szánnak. Ha nem lenne tervben még valami nagyobb dobás vele kapcsolatban, akkor miért tartják életben? Tudom, hogy mindenkit nem lehet kinyírni, de ő a filmbeli jelenlegi fizikai és mentális állapotában elvileg sokat nem lendíthetne a dolgokon, bármelyik oldalon áll is. Illetve bárhova veti a sorsa.

Dekatlon 2017.08.09. 11:41:12

Sziasztok!

Az milyen, hogy a szőke herceg a fehér lovon megtámadja a királylányt... akit megment a sárkány?

Már a mesék sem a régiek :)

Aszusz 2017.08.09. 11:44:04

@mézescsók: Én nem hiszem, hogy Tyrion is Targ lenne. Nála pont az a lényeg, hogy Tywin fia.

Theon esetében szerintem lesz még annak szerepe, hogy nagyon jó íjász. A könyvben Ramsey több ujját is levágta, alig tud egy kupát megfogni, de valahol olvastam, hogy azok az ujjai, amelyek az íjászathoz szükségesek, pont megvannak. A sorozatban ráadásul ez nem is téma. Talán a nővére kiszabadítása érdekében kicsit megembereli magát, és akkor talán még hasznára is válhat a történetnek.

mézescsók 2017.08.09. 12:45:21

@Aszusz: Amikor Dany éppen eltűnt a kedvenc sárkányával együtt, a másik kettő Mereenben maradt leláncolva (hogy ne fogyasszák a populációt). Végül Tyrion engedi el őket, de haja szála nem görbül, holott mások hamvadtak körülöttük rendesen. Sőt, amikor az egyiket elengedte, a másik odanyújtotta hozzá a fejét. Persze felfogható egy értelmesebb fajtából való állat ösztönének is, nem tudatos gesztusnak.(A részre azért emlékszem, mert ebben hangzik el Tyrion piszkosul találó önjellemzése is: én csak iszom és tudok dolgokat.) A másik: Tyrion gyerekkorától kezdve valami sárkánybűvöletben élt, ez persze lehetett egyoldalú vonzalom is az erősebb, ügyesebb íránt, aki olyasmit tud, amit ő testihibás, mellőzött emberként sohasem tehetett, pl. a repülés. Azt most nem hozom fel, hogy az apja hajtogatta, hogy nem az övé, fattyú, amire megint csak lehet normális magyarázat: nagyon elütött szép, magas, szőke, egészséges testvéreitől.
Csak tippelgetk.

Theon: hogy Bolton, az a szadista vadállat pont azokat az ujjakat hagyta volna meg, amelyekkel egy köztudottan remek íjász lő? Olvastam a könyvet, de nem emlékszem rá. Ettől még lehet, de logikátlan. Életszerűbb lett volna, ha a farkát békén hagyja és a karjait vágatja le. Esetleg megfordulhatott volna Ramsay fejében, hogy lelkileg annyira lenullázta Theont, egy nyálazó, rángatózó rongycsomót csinált belőle, ahonnan már úgy sem tápászkodik fel annyira, hogy működőképes harcos ember váljon belőle, de valahogy nem gondolom.
Szóval nekem változatlanul nyitott kérdés: mire tartogatják.

2017.08.09. 12:52:27

@Dekatlon: hat ez oriasi :-))))))))))))))

aribeth 2017.08.09. 13:43:03

Sansánál nem arról volt szó, hogy a könyvekben badass szarkeverő királynővé fejlődik, hanem hogy van fejlődés. A sorozatban meg csak katyvasz van. Ennyi.

Tyrion és a sárkányok: a személyes véleményem az, hogy a showrunnerek Tyrion fanboyok, ezért intézték úgy, hogy a sárkányok ne csináljanak belőle odaégetett pirítóst.

A Tyrion Targaryen elmélettől nagyon idegenkedek. Történetírási szempontból nagyon gyengének érzem, hogy előkerüljön még negyven sárkányivadék, Jon mint Rhaegar fia és Aegon mint szintén Rhaegar gyerek vagy elfeledett Blackfyre leszármazott még elférnek, de hogy Tyrion is? Nagyon erőltetett lenne.

Ráadásul teljesen elkúrná a Tywin/Tyrion szálat is. Mi az izgalmasabb?
a) Gyűlölöm a legkisebb gyerekem, mert a feleségemet megerőszakolta a király, és tőle esett teherbe, nem is az én fiam.
b) Gyűlölöm a legkisebb gyerekem, nem vagyok képes elviselni, hogy az én felsőbbrendű Lannister génjeimből egy "szörnyszülött" jött létre, aki ráadásul "meg is ölte" a szeretett feleségemet a születésével, és ráadásul ez a léhűtő, csajozó, iszákos rohadék sokkal okosabb, mint a két tökéletes iker, Jaime és Cersei együttvéve? (És nem beszélek évekig a húgommal, aki rámutat arra, hogy Tyrion az én igazi gyermekem, a valódi szellemi örökösöm?*)

* forrás: negyedik könyves Jaime fejezet, talán Gemma néni, vagy hogy hívják

Remélem, hogy Martin soha nem teszi Tyrion Targaryenné, nagy csalódás lenne az írói képességeiben. Lehet, hogy mindent elhúz a világ végéig, meg nem látni, mire akar kifutni a sok ezer random bedobott szállal, de ezt a szépen felépített Tywin/Tyrion témát csak nem akarja elrontani.

nota19 2017.08.09. 14:06:40

@aribeth: egyértelmű, hogy a b). Tywin ábrázolásából is ez jött le, a sorozatban és a könyvben egyaránt.

zizi77 2017.08.09. 14:15:19

@aribeth: ezt a Gemma nénis beszólást lehet úgy is értelmezni, hogy mégis Tyrion az, aki felveszi a versenyt Tywinnal. Nem biztos, hogy szó szerint kell érteni.
Végülis Ned Stark fiai közül is Jon az aki a leginkább rátermett, aztán pont Ő nem is az övé.
Nekem tetszene, ha Tyrion Targ lenne. Lehetne Ő a király, ha Dany visszahúz a rabszolgatartókhoz bűntetni.
Viszont valahogy a Dany-Jon szerelmi szál nem szimpi.

William Hunter 2017.08.09. 14:54:28

@aribeth: "nagy csalódás lenne az írói képességeiben"
: )

nota19 2017.08.09. 14:59:05

@zizi77: Genna kijelentését lehet egyszerre átvitt értelemben és szó szerint is érteni. Szerintem arra gondolt, hogy Tyrion az aki leginkább örökölte Tywin képességeit, ezért ő az igazi fia. Nem hiszem, hogy akár csak felmerült is benne, hogy nem a vér szerinti fia.
Én azért nem szeretném ha Tyrion Targ lenne, mert a kapcsolatát Tywinnal olyan szuperul felépítették és ez csak akkor üt, ha tényleg apa és fia. A jövő pedig nem hinném, hogy ilyen pozitív lesz.

zizi77 2017.08.09. 15:05:11

@nota19: én meg nem akarom elhinni, hogy ekkora féreg Tywin. Bár az apósom se piskóta! :/

nota19 2017.08.09. 15:10:51

@zizi77: igazán sajnálom :(
Most őszintén, Tywin melyik gyerekével törődött igazán? Nem mondom, hogy nem szerette Jaimet, de azért gond nélkül kitagadta, amikor nem akart kilépni a testőrségből. Cersei iránt se mutatott több szeretet, inkább eszköznek tekintette. Neki a család neve és a hatalom volt a fontos. Joffrey halála pedig semennyire nem rázta meg, mondjuk ezen nem csodálkozom.

Lily1218 2017.08.09. 15:24:23

@Dekatlon: ez zseniális, és megint fejet kell hajtani Martin előtt....

A Tyrion is egy Targ elmélet mellett sok érv szól, főleg a sokat hangoztatott "a sárkánynak 3 feje van" (=Dany, Jon, Tyrion), bár az is igaz, hogy ha az egyik sárkányt bukják a következő részekben, akkor elég lesz Dany és Jon is. (És NEM! Jégsárkány lesz, csak Más sárkány!)
Jon logikusan az apjáról elnevezett sárkányt kapja, Dany mindig a férje után elnevezetten ül, így ha Tyrion tényleg Dany testvére, akkor a másik tesóról elnevezett sárkány lenne az övé, de ennek a csavarnak nincs sok értelme, minek kapná meg 2-3 hétre, túl kevés az idő ehhez, hiszen kiszivárgott infók szerint nemsokára az Éjkirályé lesz.
Kivéve, ha a potenciális sárkánylovassal együtt hal majd a sárkánya.... bár kétlem, hogy idő előtt kinyírnák Tyriont, de az is tény, hogy közeleg a vége .... A következő évad is nagyon rövid lesz, és az hülyén jön ki, ha most senki fontos, de a következőben részenként több fontos szereplő is.
Plusz igazán nagy név még nem hullott ebben az évadban, Kisujjnak már nagyon közel van a vég, de ha igazán nagyon akarnak ütni, akkor még egy fontos szereplőnek hullania kell az idén. Cersei is nagy esélyes, és imádnám, ha Martin megismételné a történelmet, vagyis Jaime megöli a őrült uralkodót, majd amikor szomorúan ül a trónon, beront egy Stark (most Arya).
Személy szerint én Sansatól is búcsúznék, egyrészt idegesítő, másrészt most már teljesen felesleges.

aribeth 2017.08.09. 15:37:32

@zizi77:
Tywin jó karakter, a sorozatos verzióját pedig még jobban kedvelem (Charles Dance isteni), de az, hogy a castamere-i családon és az apja szeretőjén túl a saját gyerekeivel szemben is hatalmas geci, az már Tyrion első feleségének esetében bebizonyosodott. :)

Még ha igaz is lenne a Tywin szempontjából legelőnyösebb változat, mely szerint Tysha mezei prostituált volt, akit Jaime bérelt fel, és aztán a lány vérszemet kapott, és elvetette magát Tyrionmal, akkor is nagyon kegyetlen és beteges, hogy Tywin 1. végigküldte rajta a katonáit, 2. ezt végignézette a fiával, 3. ötvenegyediknek még Tyriont is odaküldte, hogy másszon rá a csajra, hogy tutira bevésődjön mindkettőjüknek a lecke.

zizi77 2017.08.09. 15:38:30

@Lily1218: vagy Jaime arcában öli meg Arya Cerseit. Persze ahhoz előbb Jaimenek meg kell halnia. :(
Azért meghalt már az öreglány, lassan az összes csaj Dorneból. Mikor jönnek a Mások, úgyis hullani fognak, mint a legyek.

zizi77 2017.08.09. 15:40:00

@nota19: igen, Tywin teljesen érzelemmentes, viszont Tyrion kifejezetten gyűlöli.

aribeth 2017.08.09. 15:41:42

@Lily1218:
Feltéve, hogy ezt a Jaime/Dany jelenetet Martin sugallta D&D-nek... (Bár örülnék neki, mert akkor ez esetben a könyvekben Jaime nem ZombiCat felakasztott foglyaként végzi, hanem kap még egy kis időt. :))

aribeth 2017.08.09. 15:49:45

@zizi77:
Bevallom, hajlamos vagyok némi szentimentalizmusra, ezért ezt a gyűlöletet részben annak tudom be, hogy az öreg nagyon rossz néven vette a felesége halálát. :)
Plusz Tywinnak a Lannister név és a büszkesége a mindene, és rühellte, hogy szerte Westeroson azon röhögtek, hogy az istenek egy törp gyerekkel büntették őt, és ez tuti annak a jele, hogy elvesztette az égiek kegyét.

nota19 2017.08.09. 15:49:46

@zizi77: persze, hogy gyűlöli. Ahogy Aribeth is nagyon jól megfogalmazta sérti az önérzetét, hogy neki egy ilyen fia születhetett. Ráadásul az anyja, akit imádott meghalt a szülésben. Ráadásul Tyion emlékezteti az apjára Tytosra, a kurvázásával, és az ivásával. Tywinnak nagyon sok baja volt az apja gyengesége miatt. És erre a saját törpe fia, akiről legszívesebben nem venne tudomást szintén kurvázik. Tyrion eszéről és képességeiről egyszerűen nem vesz tudomást. Hogy pont ő rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, ez egyenesen sértő a számára. Mégis amikor szükség van rá , nem habozik, hogy felhasználja. Később szintén nem habozik félreállítani.
Szerintem Tywin nagyon jól tudta, hogy Tyrion ártatlan (a bűnös személyét nem tudta), de a kihagyhatatlan lehetőséget egyből észrevette, hogy végre likvidálhatja ezt a méltatlan örököst.

_sélli 2017.08.09. 15:54:34

@mézescsók: pontosan erre utaltam en is, hogy a sarkany azert nem bantja Jont mert Targaryen. Ki mindta h spoiler?

zizi77 2017.08.09. 16:00:02

@nota19: mondjuk Tyrion kurvázásáról pont Tywin tehet. Ha kicsit is normális vele, teljesen más életet élt volna.

nota19 2017.08.09. 16:05:21

@zizi77: ez igaz, én nem is ítélem el Tyriont. Viszont Tywin képtelen volt rá, hogy normális legyen. Tyironnal különösen nem. Annyira elégtétel volt, hogy a halálakor pont neki egy kurvát találtak az ágyában : )
Én ennek ellenére nagyon bírtam Tywint, iszonyúan jó figura volt, Charles Dance pedig a jobbnál is jobb a szerepben, telitalálat. Az ilyen karakterek hiányoznak.

nota19 2017.08.09. 16:13:41

Az jutott még az eszembe (gondolom másnak is), hogy van még egy Targaryen származékunk a sorozatban is.
Gendry, akit már elég régen láttunk. Ő Robert fattya, Robert pedig valamennyire Targ volt, lévén a nagyanyja Rhelle Targaryen hercegnő volt, V. Aegon király (Egg) lánya. Így hát Gendryben is sárkányvér folyik.

zizi77 2017.08.09. 16:13:55

@nota19: a karakter valóban jó volt, csak a Tyrionhoz való viszonyát nem tudom megbocsátani.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.09. 16:28:45

@nota19: A targaryenek elég sok családdal ápoltak közeli kapcsolatot, és több száz éven át uralkodtak /szórták a magot, szóval Targ vért felmutatni az amúgy is belterjes nemesi házak között néhány generáción belül, szerintem nem olyan nehéz :)

nota19 2017.08.09. 16:39:50

@Hüpna: törvényeset annál kevesebbet. A Targok nem nagyon keveredtek. Mondjuk a Velaryonokkal, akik szintén valyr család voltak. Ezen kívül ha jól emlékszem egyszer házasodtak a Völggyel, kétszer Dorne-al, a Baratheonokkal, de mással nem nagyon. A fattyak persze más kérdés. De Robert törvényes Targ-Baratheon házasság leszármazottja. A Targok Sárkánykőn és a Velaryonok Hullámtörón persze szórták szét a magot, a köznép számára ez kitüntetés volt, hogy a gyönyörű idegen urak ejtették teherbe a lányokat. Azok közül a fattyak közül csak Vizes Auranne-t említik, persze lehet még rengeteg. Viszont Gendry egy törvényes Targ utód fattya.
Persze lehet, hogy nem jelent semmit.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.09. 16:45:15

@nota19: Gendrynek szerintem Arya életében szánnak szerepet talán. A könyvben legalább is van némi ártatlan kamasz-flört köztük (édes jelenet egyébként). És érdekesen rezonálna Robert király kívánságára. Mert ugye megvan az a jelenet még az első évadból, amikor Robert és Ned találkoznak a kriptában Deresben? "Nekem van egy fiam, neked van egy lányod, egyesítjük házainkat"....Na igen cska ugye ő Joffreyra és Sansára gondolt :D Joff nem a fia, de Gendry igen, Arya pedig ugyanúgy Ned lánya, mint Sansa :D Vicces lenne, ha a kívánsága ilyen formán teljesülne

Bicepsz Elek 2017.08.09. 17:45:06

@Hüpna: Arya meg kislany. Meg inkabb tudnam elkepzelni Yaraval, mint egy ferfival. Szerintem Sansat szanjak Gendrynek inkabb. De ugye ezt megirta mar Martin.
Ha Sansa nem szul a Starkok kialnak, szoval igyekezni koll am!!!
Gendry is gyanitom jon a kovetkezo resztol...

nota19 2017.08.09. 17:45:40

@Hüpna: vicces lenne, de nekem tetszene : )

2017.08.09. 18:32:11

@nota19: Gendryt nagyon parkolópályára tették (=eltűntették) a könyvben és a soriban egyaránt. Ha és amint most előveszik, és de pláne azzal, h Targ, vagy varg vagy bmi hasonló menőség, hát abban a pillanatban leteszem a hajam. Inkább én is arra tippelek vele kapcsolatban, mint @Hüpna: vagy @Bicepsz Elek:

nota19 2017.08.09. 18:38:28

@Biriksz_Krokiksz!: azt, hogy Gendryt előveszi-e, és mennyire azt nem tudom (mondjuk). De az hogy Targ származék az tény attól függetlenül, hogy ezt egyáltalán említik-e a sorozatban. Amint említettem Robert az volt, és Gendry az ő fia. Lehet, hogy ez egyáltalán nem kerül szóba, csak megemlítettem, amikor a lehetséges Targ ivadékokról volt szó.

2017.08.09. 18:49:09

@nota19: oks, értelek és igazad is van, a hajletevés részemről annak szólt elsősorban, h alig láttunk belőle valamicskét is, és nehogy már az legyen, h berúgja az ajtót, "Császtok-szeva-mizu, megjöttem, ide nekem az egyik szárnyasgyíkot, mert megtudtam, h Targ vagyok!" Ami nyilván nem lesz, mert amennyire megismertük, ez tőle stílusidegen, én viszon imádok túlzásokba esni, bocsikácska ;)

nota19 2017.08.09. 18:57:52

@Biriksz_Krokiksz!: nyilván nem tenne ilyet. Jelenleg azt sem tudja, hogy ki az apja, de ha tudná sem. Ha azt tenné amit írtál nyilván és is letenném a hajam : )
Nem tudom, hogy mi lesz a szerepe a végjátékban, ha lesz egyáltalán.
Már annyit vekengtünk a sárkány három fejéről, annyi ötlet hangzott el, ez is ér valamennyit.
Ha már itt tartok, annyira várjuk sokan ezt a három fejes dolgot, annyi utalás volt rá Martinnál, hogy már majdnem biztos vagyok benne, hogy nem valósul meg,

2017.08.09. 19:09:12

@nota19: én olyat tudok elképzelni (ha írták már, akkor bocsi és bki volt is az pluszegyezem), hogy VargBran/HáromszeműHolló és Éjkirály párharc lesz a sárkány felett, ki az erősebb alapon, azaz nem élő fogja uralni a harmadikat.

zizi77 2017.08.09. 22:13:25

@Bicepsz Elek: szóval Arya még kislány, de inkább tudnád elképzelni egy leszbikus kalandban, mint egy romantikus szerelemben Gendryvel? Nem beteges ez egy kicsit? :)

Cymantrene 2017.08.09. 22:14:54

@molnibalage: De tüskés vagy most. Szerintem van olyan jó, mint _megfelelő_ hatástanulmányt írni egy tetszőleges magyar állami nagyberuházáshoz :-)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.09. 22:18:47

@zizi77: +1 ehhez az elképzeléshez. bár szerintem a Mountain nyírja ki Jaime-t, Arya a sötétből lopakodva veszi át az arcát és így oson be a mit sem sejtő Cerseihez. hú be szeretném már látni az Arya-Cersei párharcot!

Cymantrene 2017.08.09. 22:22:55

@Bicepsz Elek: kicsit pontatlan a megnevezés, mert egy hosszú "évszak" alatt is mennek tovább az évszakok, csak a teljes klíma tolódik el hidegebb/melegebb szárazabb/nedvesebb irányba. Van is jelenet, már a könyvben biztos, tán a sorozatban is, amikor épp Brandon uralkodik Deresben, és bejelentik a Starkok hűbéreseinek, hogy itt az ősz, eztán minden betakarítás x részét el kell raktározni. Szóval a mezőgazdasági termelési ciklusokból több is lemehet, még egy hosszú télen is. Érdekes, hogy arra nincs utalás, hogy amit lehet, hidegtűrőbb terménnyel kéne kiváltani, pl. őszi búza helyett tavaszi vagy rozs.

Cymantrene 2017.08.09. 22:38:44

@molnibalage: de van pl. pöfögő futrinka, ami hidrogénperoxid tartalmú és peroxidáz/kataláz enzim tartalmú folyadékokat termel, amiket szükség esetén összekeverve, a hirdogénperoxid gyors bomlásától felhevült forró folyadékot permetez a támadóra. Hidrogénperoxidot mi is termelünk, az ölősejtek ezzel (is) bontják le a bekebelezett részecskéket (baktériumokat, vírusokat stb.; amúgy hipót, azaz hipokloritot is használnak).

Bicepsz Elek 2017.08.09. 22:54:36

@zizi77: Gendry meg kozte kb az olyan lenne mintha Pycell meg Cersei kozotti korkulonbseg...

zizi77 2017.08.09. 23:05:55

@Bicepsz Elek: nem emlékszem Gendry mennyi volt akkor, a sori alapján nem több, mint Jon v Robb. Arya meg tán 9 vagy már 10 is volt, mikor találkoztak. Az az 5-6 év azért nem olyan sok. A sori alapján már eltelt jó pár év/könyv alapján kevesebb/. Szóval Arya már nem kislány, főleg abban a világban, ahol a menstruáció után már simán házasodtak. Persze, ha az én lányomról lenne szó, törném el kezét-lábát, aki csak rá merne nézni.:)

Bicepsz Elek 2017.08.09. 23:06:33

@Bicepsz Elek: De ha nem inkabb az idiota Robinnal kepzelnem el...

zizi77 2017.08.09. 23:10:51

@Bicepsz Elek: na a Wiki szerint 5 év van köztük. Azért az nem áthidalhatatlan.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.10. 11:21:14

@zizi77: A kvázi-középkorban meg pláne nem áthidalhatatlan az 5 év :)
Meg oké, hogy Aryát kislányként ismertük meg, és a színésznő termete és arcberendezése valóban kislányossá teszi a megjelenését (főleg ha Briennere derékmagasságból néz fel), de Arya már nagyon nem kislány a westerosi sztenderdek szerint. (ahol tényleg megvan az, hogy a 12-13 éves lány, ha már megjött neki akkor férjhez adható kategória volt, és általában férjhez is adták, főleg ha nemeskisasszony volt)

zizi77 2017.08.10. 13:46:28

@Hüpna: amikor együtt vándoroltak, akkor Aryának tetszett. Ebbe a sok kegyetlenségbe, olyan jó lenne egy kis romantika. Csak attól tartok, ha össze is jönnének, rövid úton meg is halna valamelyik. Hát, inkább éljenek még!

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2017.08.10. 16:23:53

@zizi77: ha jól emlékszem, itt a sorozatban is volt olyan, amikor elválnak, mert kiderül Arya nemesi származása, hogy Gendry olyna kiskutyaszemekkel néz utána...
A könyvben is édes volt a jelenetük, amikor az istállóban a szalmában hemperegnek (NEM ÚGY!),, hiába lehetett érezni, hogy ez már nem haveri ökörködés köztük, de mégis volt az egészben valami kiskamaszos ártatlanság, hogy a sok "megszokott" hirig és kegyetlenség közepette jó volt látni, és tényleg drukkolni kezdett nekik az ember, hogy legyen ebből valami. (na pont ezért nem lesz belőle semmi, nyakamat rá!)

Szuszics 2017.08.10. 23:34:48

Kiszivárgott a 6.,és a 7.rész "forgatókönyve"(is).Bár gondolom, ez nem újdonság számotokra.Nem tudtam megállni,és elolvastam.Az állam is leesett.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.08.11. 08:57:58

erősen ajánlom - egyre titokzatosabb ez a tőr:
youtu.be/YgCR-vaXsTk

Bicepsz Elek 2017.08.11. 10:31:17

@Szuszics: Mr regen jutyubon fenn van.

Bicepsz Elek 2017.08.13. 14:51:45

Gyuhetne man a kovetkezo resz. A forgatokonyv kikerult, meglepetes nem lesz. De a szineszi jatekre kivancsi vagyok. Sajnos pont a foszereplok(Dany, Jon es Tyrion)most a legunalmasabbak. Keves a jo es sziporkazo parbeszed, ami jova tette a sorozatot.

zizi77 2017.08.14. 15:43:14

@Bicepsz Elek: várja, hogy Cersei letérdeljen elé! :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.08.14. 17:49:44

Sajnálom hogy bibis lett a Süsü, de én is amondó vagyok hogy az egész gárdát meg kellett volna fingatnia megsebzett állatként.

ati27 2017.08.21. 23:31:27

@fátum:
Aham. Egy nagyobbacska íjat csinálni high tech. Ellenben egy 1000-es hajóflottát simán elő lehet húzni a kalapból.... meg beleesik a faszi a folyó szélén a folyóba, osztán hírtelen 30m mély lesz.. Az íjjal való célzás nehézségeiről pedig már Molnibalage írt.. :D
süti beállítások módosítása