Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x03 - Amikor odaérsz, te már rég ott leszel

2017. július 15. 09:00 - Rodnay Gan

Van az a magyar népmese, hogy Az égig érő paszuly. A kisfiúról, aki felmászik a növény szárán, egészen a csillagos égig, sőt, még azon is túl. Aztán odafent talál egy különös palotát, benne egy asszonnyal, aki gyorsan elbújtatja, hiszen jön haza a férje, a háromfejű sárkány, már hallani is, ahogy kintről dörömböl. Na, ez jutott eszembe, mikor a Twin Peaks harmadik részének kezdő jelenetsorát bámultam meredten. Mert Cooper ügynök is fent van az égben, zuhan át az űrön, egészen addig, míg el nem ér egy bíbor pöffeteghez, abba zuhan bele. Illetve hát konkrétan egy bíbor építmény loggia-szerűségére esik, alatta végtelennek látszó bíbor tenger, amit nézeget is egy darabig, majd bemászik az ablakon a bíbor szobába. Ahol ott üldögél egy ázsiai nő (bíbor ruhában, naná), és hát elég szemtelen szegény. Mármint, hogy nincsen neki szeme, egy sem. Közben pedig egy Deep Purple lemez szól (na jó, ez utóbbi nem igaz).

tp301.jpg

Cooper felteszi a kérdést, amin egy ideje már mi is agyalunk: mégis, mi ez a hely? Választ azonban nem kap, a nő ugyanis olyannyira halmozottan hátrányos helyzetű, hogy beszélni sem tud, csak valami furcsa légzéshangot présel ki magából. A teremben az idő valahogy furcsán telik (már ha telik egyáltalán), amit az jelez, hogy minden mozdulat többször is megtörténik, néha visszafelé is. Az asszony valamit közölni akar a jó ügynökkel, aki azonban nem érti (nem csak ő), de amúgyis megzavarja őket valami ijesztő dörömbölés kívülről (jön haza a háromfejű sárkány, nyilván). A lenyűgöző színvilágú, ám elég puritán berendezésű szoba hátsó falán hirtelen feltűnik egy szerkezet, rajta a 15-ös számmal, és Cooper elég élénken érdeklődik is iránta, illetve csak érdeklődne, ha a nő kaszáló mozdulatok kíséretében nem rángatná el onnét. A rohadék dörömbölés is csak egyre erősödik, szó se róla, tényleg jó feszültre sikeredett a jelenet.

tp302.jpg

Hőseinknek sem tetszik különösebben a dolog, fel is másznak inkább egy létrán a tetőre, mi pedig meglátjuk, hogy a furcsa építmény (ami leginkább egy betonkocka tetejébe csapott, sematizált pálinkafőzőre hasonlít) az űrben lebeg – na de akkor meg hol a tenger? A hölgy a pálinkafőző üst oldalában meghúz egy kallantyút, amitől laza kis elektromos kisülés éri, de akkora ám, ami leveti az építmény széléről, bele a végtelen mélybe. De legalább a dörmbölés abbamarad. Csak hogy még butábban nézzünk, Garland Briggs őrnagy feje úszik át a látómezőn, amint azt mondja: „Kék Rózsa”. (Emlékszünk még a kék rózsára, ugye? Gordon Cole sajátos rejtjele a Tűz, jöjj velem!-ből, amiről Chester Desmond ügynök anno nem mondta meg, hogy mit jelent.)

tp303.jpg

Cooper visszamászik a létrán, a korábbi szobába, illetve hát ez mégsem ugyanaz a szoba, csak hasonló. Itt is van egy nő, akit – gondolom, nem lényegtelen info – ugyanaz a színésznő játszik, mint anno Ronette Pulaskit, Laura szintén megtámadott barátnőjét. Ezen a falon is ott egy ketyere, ennek száma 3-as, előtte váza, a vázában pedig ott a kék rózsa! Az itteni nőnek megvan mindkét szeme, éppen azokkal nézi az óráját. Amikor 2:53 lesz, a szerkezet a falon zúgni és recsegni kezd, Cooper pedig megbabonázva lesi. A nő azt mondja neki, hogy mire odaérsz, te már rég ott leszel, majd az ismét felerősödő dörömbölés hallatán sürgetni kezdi, hogy siessen, mert jön az anyja! Hogy tetszik mondani, a kedves mama? Coopert pedig ekkor valami elektromágneses, vagy nem tudom, milyen erő beszippantja a kütyü belsejébe, csak a cipője marad utána hírmondónak.

tp304.jpg

Közben látjuk ám Mr. C-t is, aki valahol Dél-Dakotában furikázik, nála is épp 2:53 van, és kezd valami bitang szarul lenni. Olyannyira, hogy el is veszti uralmát a gépjármű felett, és fejreáll a kocsival. Amikor már a vörös függönyök sziluettje is felsejlik az autó szélvédőjében, mindkét kezét szája elé szorítja, hogy mégse hányja már ki a belét, ha nem muszáj. Pedig az jön megállíthatatlanul, és Mr. C szépen telehányja a kocsit, majd elájul. Persze nem a mojitós vödörbe dobott világító műjégkockák által körbeölelt gina ártott meg neki ennyire a Balaton Sound-on, hanem ez a hányadék nem más, mint garmonbozia. Garmonbozia, ami valójában fájdalom és bánat, de a mi világunkban egyfajta kukoricakrémként jelenik meg, és ezt zabálja BOB, a törpe, Jürgen Prochnow meg a többi fura szerzet a vegyesbolt feletti szobában, de amúgyis végigkíséri az egész Twin Peaks-univerzumot.

tp305.jpg

Mindeközben: Rancho Rosa lakópark, egy eladásra váró házban ott van egy fekete kurvinyek és......igen, Cooper ügynök. Illetve egy újabb Cooper, ha jól számolom, ezzel együtt akkor már hárman vannak - epizódonként jön egy új, úgy látszik. Kicsit dagibb, kicsit hülyébb frizurája van, kicsit csiricsárébb ruhájú, de ez akkor is Cooper. Még ha a csokibaba Dougie-nak is szólítja – ráadásul a bal kezén ott figyel a zöld jáde köves gyűrű. És ez az alak is émelyeg, pont akkor, amikor Mr. C. Bekúszik-mászik a nappaliba, majd ő is kidobja a taccsot, pont akkor, mikor itt is felsejlenek a vörös függönyök. Aztán eltűnik, egyenest a Vörös Szobába.

tp306.jpg

Ahol már várja MIKE, és közli vele, hogy őt úgy hozta létre valaki egy feladatra, de most már teljesítette, úgyhogy köszi a részvételt. Dougie nem érti a dolgot (nem csodálom), de ennek nagy jelentősége nincs, mert előbb a keze sorvad el, majd a feje válik fekete füstté, hogy végül az egész kreatúra egy arany gyöngyszemmé változzon át, amit MIKE a gyűrűvel egyetemben felvesz a padlóról! Jó mi? A szobába pedig, ahonnan Dougie eltűnt – pont a hányás mellé - megérkezik a jó Cooper ügynök, mégpedig a konnektoron át! Hát honnan máshonnan jönne? A néger csajszi persze Dougie-nak hiszi, és valamennyire gatyába rázza a nem kicsit bárgyúnak tűnő Coopert. Mi lett ezzel a faszival?

tp307.jpg

Ahogy elhajtanak, két bérgyilkos kinézetű fazon megpróbálja leszedni Coopert, de egy véletlennek köszönhetően megmenekül. Úgy látszik, a néhai Dougie-t sem szerette mindenki. Amíg az egyik fazon nyomkövetőt rak Dougie kocsijára, az egész rész leginkább ide nem illő jelenetét látjuk. Egy kisfiú a bérgyilkost nézi az ablakból, miközben iszonyatosan lepukkant drogos anyja (?) pedig egy asztalnál ülve gyógyszert vesz be, iszik és rágyújt, miközben egyfolytában azt nyekergi, hogy 1-1-9. Ezt már tényleg nem tudom hová tenni. A rendőrök meg kiérkeznek Mr. C-hez, és amint beszagol a kocsiba, egyikőjük rosszul is lesz. Hiába, a garmonbozia nem ambrózia!

tp308.jpg

De gyerünk végre Twin Peaksbe, ahol Sólyom, Andy és Lucy még mindig a hiányzó cuccot keresik, de csak annyira jutnak, hogy az egésznek nincs köze ahhoz a bizonyíték csokinyuszihoz, amit anno Lucy befalt. Eközben dr. Jacoby egy csigalassú jelenetben aranyszínűre festi az ásóit. Ennek örömére meg is álltam egy pillanatra, és meghallgattam az Aranyásó szakkört a P. Mobiltól.

tp309.jpg

A még mindig elég katatón Coopert a ribi a Silver Mustang Casinóba viszi, ad neki öt dollárt, és a lelkére köti, hogy hívjon segítséget. MacLachlan amúgy ezt a csoszogó idiótát is nagyszerűen hozza, az a jelenet például, ahogy bejut a forgóajtón, egészen zseni. És Cooper játszani kezd, mégpedig a félkarú rablókkal, és nem mondhatni, hogy ne lenne szerencséje, sőt! Minden egyes gépnél megüti a főnyereményt, bár igaz, csak olyanhoz ül le játszani, amely felett megjelenik a Vörös Szoba egy apró részlete.

tp310.jpg

AZ FBI philadelphiai irodájában ott üldögél a két közönségkedvenc szereplő, a nagyothalló Gordon Cole igazgatóhelyettes (ugyebár maga Lynch) és az időközben sajnos elhunyt Miguel Ferrer által játszott, örökkön szemétkedő Albert Rosenfield  Meg egy gyaníthatóan új kedvenc, a rendkívül attraktív Tamara Preston ügynök, aki azok számára lehet ismerős, akik olvasták a Twin Peaks titkos története című Mark Frost könyvet. (Ennyit arról, hogy mennyire nem kell TP-előképzettség a megértéshez.) Valami új gyilkossági ügy tárgyi bizonyítékait nézegetik, majd Tammy beszámol a New York-i ügyről: üvegkalitka, szellemalak, két szétszabdalt hulla.

tp311.jpg

És ekkor jön a mindent megváltoztató hír: Coopert elkapták Dél-Dakotában, úgyhogy rögvest oda kell menni. Hajnalban indulnak, irány a Fekete Hegyek, Tammy is csomagolhat, mert megy velük. (Mellékesen Cole igazgató úrról sokat elárul a tény, hogy irodájában az atombomba és Franz Kafka képe van kint a falon.) Zárásnak a Roadhouse-ban megint buli van, ezúttal a The Cactus Blossoms nyomatja a jónépnek. Elég ratyi egy zenekarnak tűnik, langyos kis produkcióval, nem is hallgatja őket ezúttal senki a régi szereplők közül.

tp312.jpg

Az eddigi legnehezebben emészthető és érthető epizód volt ez, de aki ezt túlélte, szerintem most már maradni is fog. Persze, bármi megtörténhet még, mint ahogy gondolom, meg is fog.

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.07.16. 21:02:29

Köszi szépen, jó lett! :-)
Erről a garmonizéről még nem is hallottam. Megjelent végre Dági, aki elég rövid életű volt, de nagyon udvariasan átadta a helyét JóCoopernek :-) Ez vajon jót jelent vagy sem?
És Tammy kedvenc! :-)

candyperfumegirl 2017.07.19. 11:46:33

Úristen, ennek az epizódnak az első kb. 20 percétől agyfaszt kaptam. Meg az "it's not about the bunny"... Nagyon kellett Cole és az FBI, meg az Mr. Jackpots jelenet is vicces volt, de jajj. :) Mindegy, ez az epizód arra tényleg jó, hogy igazán megedződjenek a nézők erre az évadra, aki meg ezt nem bírja, az inkább itt szálljon ki.

Pácsó Ármándó 2017.07.19. 12:20:35

@candyperfumegirl: Igaz, igaz. Aki meg nem száll ki, az magára vessen. Lynch már lesben áll a szellemi épségünkért :-))

Celtic 2017.08.17. 10:33:58

Jaja, Kafka-keptol nekem is megrandult a szemoldokom :)
Valahogy nem igy kepzelne az ember egy FBI-gazgatot (igaz, nem is ugy, mint aki uvoltve kozli a "bizalmas ugyeket" :)

Lynch valami hihetetlen bizarr humorral bir :)

Pácsó Ármándó 2017.08.17. 13:42:59

@Celtic: És még ott van Denisz is, aki szintén nem egy tipikus FBI fejes:-)

Celtic 2017.08.17. 16:14:43

@Pácsó Ármándó: +1 :) Meg persze Windom is....bar nem volt fejes.
Namindegy, az biztos, hogy az itteni FBI-karakterek nem teljesen olyanok, mint pl. a Baranyok hallgatnak eseten :)

akut schizo effektív pszichózis 2017.08.17. 16:23:52

@Pácsó Ármándó: @Celtic: Dönisz sem volt fejes még a második évadban. Elég sokra vitte még így is. Cole azért a komolyabb bizalmas beszélgetéseknél csumára veszi a hallókészülékét és kéri a partnereket, hogy halkan beszéljenek és lehetőleg ne csörögjenek semmivel :)

Pácsó Ármándó 2017.08.17. 16:57:22

@Celtic: Látszik, hogy ezek "különleges" ügynökök :-)

@akut schizo effektív pszichózis: Dönisz az egyik kedvencem volt a 2. évadban! Ahogy végignézett az első találkozásuk alkalmával Harry S. Truman serifen :-))
www.youtube.com/watch?v=nkPALneB_k4
Oké, hogy Albert halkan beszél Colehoz ilyenkor, de ő ugyanúgy emelt hangon válaszol :-)
süti beállítások módosítása