Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz Alaszkában 7x22 - John Schnabel emlékére

2017. június 23. 10:00 - Chat Géza

img_0012.PNG

Ez egy nagy főhajtás lesz az ebben a szezonban elhunyt aranyásó emlékére. Parker már az évad elején megkönnyezte a nagyapját, neki szentelte az idei bevételt, satöbbi, de ez most más. John Schnabel elég fiatalon vágott bele az aranyásásba. 19 évesen már javában ebből élt. Az idők során pedig rengeteg tapasztalatot szerzett, és hamar lett is egy saját bányája, a Big Nuget. Kábé 19 évesen kezdte, de még 95-96 évesen is ásott aranyat. Igaz, utóbbinál csak nézte, ahogy fia és két unokája az ő bányájában átmozgatják azt a földet, amivel már oly régóta szemezett. Ez egy búcsúásás volt, mert betegsége miatt többé már nem volt rá lehetősége.

Parkert már kis tökös kora óta istápolta. Egy csomó időt töltöttek együtt. Ahogy azt Parker anyja is elmondta, olyan kapcsolat alakult ki köztük, ami nagyon ritka. Amíg én nyári munka címszó alatt kukoricát címereztem valami fika órabérért Kapuvár mellett, addig a kis Schnabel a nagyapja bányájában túrta a földet és keresett pár uncia aranyat. Már akkor látszott, hogy jó szeme van ehhez, mert  ránézésre megmondta, hogy nagyjából mennyi arany van egy kübliben. 16 évesen már maga irányíthatta a Gold Nuget bányát. Igaz, nagyon szarul csinálta, árokba hajtott egy dömperrel, amit aztán még markolóval se sikerült kiszedni, de Jött John Schnabel és ketten megoldották. Ez volt a lecke, hogy egyedül nem megy. A csapat mindennél fontosabb. A másik nagy okosság az volt, amit az öreg átadott, hogy senki életét se szabad kockáztatni a munka során. Minden mást magától, a nagyapja mellett állva tanult meg.

img_0011.PNG

Parker is és John is 20 évesek voltak amikor saját bányát nyitottak. Innentől meg már mindenki tudja a történetet. Parkernek nagyon bejött az élet. Tavaly 3000 unciát, idén meg 4000-et termelt ki a földből. Mindez szép és jó. John Schnabel is megkönnyezte anno ezt a szép teljesítményt, de az utolós, a 96. születésnapja utáni napon, a kórházi ágyában fekve azt mondta Parkernek, hogy a pénz az jó, de az mindennél fontosabb, hogy az élet örömeit és szomorúságait meg tudja osztani valakivel. Egy hónap múlva John Schnabel meghalt. Irigylésre méltő élete volt, már csak abból a szempontból is, hogy 1920-ban született és 2016-ig bezáróan végig tudta nézni a világ fejlődését, a technikai megújulást. 8 éves volt, amikor először megszólalt a rádió...

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása