Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Birmingham bandája 1x04

2017. május 24. 13:00 - lopezalapazi

Főcímzene alatt Freddie és Ada érkeznek haza Londonból, gondolom a nászútjukról. Vidáman hajókáznak a csatornákon át, szívva a cigit – igen, a némber sem átall kétszáz hónapos terhesen dohányozni. A hírről Tom gyakorlatilag az utolsó név kiírásával párhuzamosan már tudomást is szerez: a rasztahajú néger Jeremiás prédikátor jelenti neki, mit látott. (Értik, ugye? Jeremiah, Jeremiah, what do you see? – az efféle apróságok miatt is olyan jó ez a sorozat.)

t_profeta_1.png

Eztán egy igen kis fiúcska egy sráfkocsinyi rosszarcút juttat be a fogadóirodába. Lee-ék azok, jöttek visszaszerezni a pénzt, amit a múlt héten egyszer már elloptak a lóversenyen. Eközben Tommyék Családi Tanácsra gyűlnek össze a kocsmában - mivel korábban a Peaky Blinders egy demokratikusan vezetett bűnszervezet volt, csak Tom preferálná helyette a diktatúrát. A Tanácson John problémája kerül terítékre: meghalt az első neje, és a gyerekek azóta csak nőnek, mint a gaz, ill. John előszeretettel hagyja a kutyákra a nevelésüket. De érzi, h nincs ez így jól, ezért eljegyzett valakit. És eddig még látszik, h (persze Tomot kivéve) a család átérzi a helyzetet, de mikor elmondja h ki is az illető hölgy, mindenki egyszerre kezd fetrengésbe a röhögéstől.

vicces4.png

Lizzie Stark, a korabeli Michelle Wild az, de John szerint már megváltozott. Nincs idő arra h bővebben kifejtsék, ki milyen mértékben szkeptikus ezzel kapcsolatban, mert Finn (John egyetlen olyan gyereke, akit valaha is látunk a sorozatban) jön jelenteni, h kirabolták a bandát.

A fogadóirodában a pénz helyett találnak néhány drótvágót, és ebből a háborút megjárt férfiak azonnal leveszik, h nagy gáz van. Jelesül Lee-ék elrejtettek valahol egy gránátot, ezért célszerű kicsit kevésbé agyatlanul fel-alá rohangászni a szobában, mert be van drótozva. Tommy Holmes azonban rövidesen rájön, h mivel csak az ő neve volt felvésve a golyóra, így valószínűleg csak egyedül neki állítottak csapdát. És azt bizonyára az automobilban tették.

t_finn_2.png

Persze Finn-nek mikor máskor támadna kedve kocsikázni, ha nem most, mikor azt begránátozták vagy mi. És természetesen hiába próbál vele túsztárgyalósat játszani Tom, a hülyegyerek kiugrik az autóból, így biztosítva ki a gránátot. De Tommy jó gyorsan bevágja a munkások közé. (Nem a gyereket, mer azt megmenti.)  Előtte azért ordít is valamit, így nem lesz emberhalál. Valószínűleg az ilyesmi a háború után néhány évvel még elég mindennapos esemény lehetett, mert húsz másodpercen belül már megy is mindenki a dolgára, de izgi a jelenet amúgy.

targyalas2.png

Tom most tárgyalni indul a cigókhoz. (És most érzem úgy h már oly temérdek mennyiségű micisapkát láttam a sorozatban, h bizton kijelenthetem: Cillian Murphy az egyetlen élő ember, akinek ez jól is áll. Legalábbis ebben a sorozatban.) Tommy ahhoz képest, h határozottan lenézi a pikey-kat és nem nagyon reklámozza a származását, elég jól beszéli a nyelvüket. Ha jól értem itt matriarchátus van, a vajdanővel kell alkudoznia.

Micis Tommy

micis_tom.png

Thomas visszahozta a golyót, amin időközben a nevét Kimberére gravírozta át, és felvázolja mi van a fejében: békét ajánl és inkább Lee-ékkel társulna, h Kimbert eltakarítsák az útból. Valami távoli rokonságra is hivatkozik, de hogy mit ajánl a szövetségért cserébe, azt csak később tudhatjuk meg. Mindenesetre családi ügyeket emleget. Ajjaj…

Freddie meg még a kádban is bír dohányozni - tudjuk meg a következő kockákról. Közben Ada érthető módon nehezményezi, h míg neki egy művészien rothadó szálláson kell várnia a gyerekét, addig a leendő apuka ráér pénzt gyűjteni a komenistáknak. Asszony mérgében nem mossa meg a hátát, helyette inkább a gyökerénél ragadja meg a problémát.

ada_f.png

Most Polly néni lesz a kezdeményező fél. Szeretné, ha feladnák a rendőröknek a rész elején látott bolsevik vezetőt. (Freddie a kezdő képsorokon átadott neki egy csomó pénzt, amit az ügyre szántak.) Cserébe a terv szerint McIzé hajlandó lesz hagyni, h Adáék eltűnjenek a városból. (Mert, el akarnak?) Felügyelő belemegy az újabb alkuba, bár nem tudom, Freddie-t mivel szeretnék rávenni a távozásra már megint. McIzé nyájaskodik, de aztán kilátásba helyez utolsó munkanapjára egy alapos kis fejszés-baltás családirtást, ha véletlenül mégis idő előtt kirúgnák a yardtól. Az „idő előtt” alatt a fegyverek átadását érti. Tommy ölég ideges lesz, de végül is csak nem lövi hátba Felügyelőt.

t_mcize.png

McIzé elvégzi a rajtaütést a bolsevikon a sok balga rendőrével. (Mikor akcióba lendülnek mindig azt hiszem, innentől akkor a Monty Python folytatja. De sose.) Megtudhatjuk viszont, h McIzé telibeszarja az adott szavát, és tovább keresteti Freddie-t. Hát, ez a deal most nem jött be. Viszont világossá válik, h Felügyelő az ésszerűnél jobban utálja Tommyt.

monty.png

Polly néni Freddie mama sírjánál győzködi a fiát, h ugyan menjen már. Egyébiránt Ada és Freddie: eszem megáll, h ezek ketten még mindig itt kúrhatják a rezet Birminghamben. Gondolom, a valóságban már legalább Freddie aludna a halakkal Birmingham csatornáiban, de hát ez nem az a mese. Ja, és mégsem Polly néni volt aki köpött, hanem Ada. (Úgy tűnik, Adát nemigen sikerült megnyerni az ügynek.)  De a terv jobb volt, mint elsőre tűnik, mert vagy az átvert bolsi fogja feladni Freddie-t, vagy a Felügyelő lesz az, aki önszorgalomból tovább keresteti, de a végeredmény ugyanaz: így is, úgy is menekülnie kell. De végül Freddie-t felbassza a Shelbyk arroganciája; megint úgy dönt, marad.

bolsi.png

Közben a rendőrök kevésbé tűnnek puhánynak, mint Thomas: a bolsevikot agyonverik, az ügyet eltussolják, McIzé Freddie után kajtat.

Kimber a batár kocsijából a környéket fikázza, de azért elégedetten nyugtázza, h a Shelbyk jó üzletet hoztak neki. Annyira, h átadja a család első legális szerencsejáték-engedélyét. Tommy kihirdet, nagy az öröm.

t_szerzodes.png

A kocsmában Grace kiszedi Arthurból, hol tartják a csempészett cigit. (Tom valószínűleg olvasta a Keresztapát, mert megfogadta a mondást a közel tartandó ellenségről, és parancsára a tárolás mindig a járőrhajó-kikötőhöz közel kell legyen.) Grace egyből megy is árulkodni, a következő képeken törik fel a raktárakat. McIzé házkutatás közben már a fegyvereket vizionálja, de csak viszkit és cigit talál.

Grace-re a frász jön, mikor zárás után, kilépve a kocsmaajtón Tom vár rá, és elcipeli a templomba „gyónni”. Arthur mégsem teljesen mongolidióta: jelentette Tomnak, h Grace a raktárak után kérdezősködött. A lány nagy hirtelen nemigen tudja eldönteni, h ez most akkor romantikus lánykérés lesz, v a következő pillanatban esetleg fejbelövik. Ráadásul Tom megint hazudozáson kapja. Viszont úgy tűnik, együtt tud ezzel élni, és ahelyett h jól megverné, consigliere-nek kéri fel a csajt (csak még ő sem tudja, h ezt így hívják). Grace több okból is megkönnyebbülhet: Tomnak szüksége van rá, tényleg udvarol, és mégsem ma verik agyon. A jelenet végén ezeket nyomatékosítandó Tom megejti az első csókot is. Tehát hivatalos lett: Grace az állásajánlatot nem kizárólag az eszének köszönheti. Tommy lelép, Grace arcán bizonytalanság és tépelődés tükröződne, ha a színésznő jobb lenne, mint amilyen szép.

t_g1.png

Lizzie, a fenébe is! Mint kiderül, mégsem igaz, h Tommy a háború óta nem kereste a nők társaságát. Csak úgy tűnik diszkrétebben nyomta, Lizzie volt a házi kurvája. Tom természetesen még utoljára bepróbálkozik nála, hátha valóban felhagyott a szakmával és mégis elég jó lesz az öcsinek, de a csaj kínosan elbukik a teszten. És utólag már hiába bánja Lizzie is és Tom is.

lizzie.png

Grace jelent Felügyelőnek, akinek volt elég esze, és nem foglalta le a talált szajrét - így esett, h a csaj nem bukott le. McIzé erősen fikázza Tomot, próbálja rávenni Grace-t is a közös utálkozásra, de a lány ebben már nem partner.

Tom megejti a nehéz beszélgetést Johnnal Lizzie-ről. John nem szól semmit, de úgy tűnik úgy döntött, h akkor mégis vár azzal a nősüléssel.

john.png

Thomas tényleg alkalmazza Grace-t, és ezt a tényt le is papírozzák gyorsan - valaki ráérzett a legális szerződések ízére. Grace pedig a munkáéra, igen proaktív dolgozó: ötletei vannak, telefont szereltet, tüsténkedik (mondjuk felhívni vele nincs kit, ahogy erre éleseszű Tommy egyből rá is mutat). Grace megkapja az első feladatát is: Adát kéne előkerítenie és kézbesítenie egy meghívót valami homályos családi eseményre. Tom, h a kérdezősködés elejét vegye, inkább lemegy parasztba ismét.

Tommy hazafelé tart, és most rajta a sor h a frász törje, de csak John matat a szobájában. Eléggé ki van bukva, annyira, h a bátyja ópiumpipáját próbálgatná, ha menne neki. Tom családi sztorizással nyugtatgatja, és felkészíti másnapra, amikor majd kibékülnek Lee-ékkel (de h jön ez Johnnyhoz?).

És lőn másnap, amikor is rövidesen kiderül, h miben mesterkedett Tom a cigányasszonnyal. Kiházasítja Johnnyt, úgyis asszony kellett neki, ez a nász pedig nyilván a családi biznisznek is ad egy kis lendületet. Praktikus fiú ez a Tommy. John pedig csak reménykedhet, h nem valami csoffadt banyával kell majd hálnia az elkövetkező húsz esztendőben.

A lelkes vőlegény

volegeny.png

De aztán mégis leeshet a nagy kő Johnny szívéről, mert mikor felhajtja a fátylat, egy elég jó minőségű cigány csajt talál alatta. Érintettek örömükben bazi nagy roma lagzit csapnak.

john_orul_1.png

Tehát ez volt az a családi esemény, amire Ada is meghívást kapott. Kiszabadulva az alagsorból nem igazán viselkedik tipikus kismamaként: a vedelésnek és a vad simizésnek gyorsan meg is lesz az eredménye, mert beindul nála a szülés.

ada_mulat_1.png

A hagyományos leosztás alapján ekkor a nők szülni rohannak, a férfiak meg inni. De előtte még Tommy jó fej lesz, és engedélyezi az apás szülést – ismerve az előzményeket ez elég szép tőle. Freddie meg is érkezik, de sajnos a családegyesítés nem sokáig tarthat, mert valamelyik szemétláda feldobta, és így a rendőrök a kétségbeesett nők mellől hurcolják el az újdonsült apát.

kiccsalad_1.png

hurcol1.png

Polly fúriaként rohan a kocsmába, irtó dühös, köpköd, átkot szór, és egyértelmű, kit gyanúsít. Tommy csak dermedten áll, nem tiltakozik, a döbbent csendbe pedig belekolompol Nick Cave főcímzenéje.

tommy.png

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása