Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Feud 1x05 - And the Winner Is... (The Oscars of 1963)

2017. április 27. 13:00 - Szendrey

Az előző rész végéből kiderült ugye, hogy Joan idegrohamot kapott, mert nem lett jelölve, és ezt tetézte az, hogy Bette viszont igen. A további jelöltek: Lee Remick, Anne Bancroft, Geraldine Page, Katherine Hepburn. Megint Olivia De Havilland-del kezdődik az epizód, ő szokta kommentálni a Joan és Bette közti harcot. Most épp arról mesél, hogy az 1963-as Oscar után végleg tönkrement a két nő kapcsolata, csakúgy, mint az ő, és a húga, Joan Fontaine közti viszony. Azt mondja, Bette nem nagyon sajnálkozott a szitut illetően, és hogy Joan hiába nem kapott jelölést, mégis simán elérte, hogy ugyanúgy középpontba kerüljön, mint a kolléganője.

1.png

 A következő képben Joan tűzpiros szettben masírozik egy folyosón, az Akadémia elnökével akar találkozni, akinek a titkárnője úgy jelenti be a nőt, mintha egy közeledő hurrikán lenne. A hapi biztosítja Joant a szavazatszámlálás tisztaságáról, amit a színésznő mézédes mosollyal nyugtáz, és minden jót kíván a jelölteknek. Továbbá felajánlja a szolgálatait, azt mondja, szívesen adna át díjat. Értsd: át fog adni díjat, ha törik, ha szakad. Mire a hapi nagy nehezen tudomásul veszi, hogy mibe rángatták, Joan már azt sorolja, mi mindenre lesz szüksége az este folyamán: haj, smink, sofőr meg ilyenek.

2.png

Bette otthonról hívja Olivia De Havilland-et, akiről kiderül, hogy nagy cimbije ősidők óta. Kicsit poénkodnak a munkán, Olivia kidob a kukába egy forgatókönyvet, Bette meg elröhög azon, hogy akkor ő vállalja a szerepet. Bette arra kéri a nőt, hogy utazzon hozzá az Oscarra, és tartsa benne a lelket, mert Joantől agyfaszt kap, átlag ötpercenként. Olivia is panaszkodik a húgáról, aki azzal vádolja a napilapokban, hogy gyerekkorában eltörte a kulcscsontját.

3.png

Joan lilás pink sátorszerű ruhában elemzi a helyzetet ki mással, mint hű harcostársával, Hedda Hopperrel. Hedda ma szolidra vette a figurát, csak egy kékes kalap van a fején, néminemű hálószerű dísszel, a zöld outfithez színben illő természetesen. A nagy ötlete az, hogy az Akadémia 655 tagjából minél többet meg kell győzni arról, hogy Bette egy béna színésznő. Ezt pedig a jó zsaru-rossz zsaru taktikával érik el, vagyis körbetelefonálnak minden szóba jöhető ismerőst, és Hedda Bette-t szidja, Joan pedig a többi jelöltet magasztalja, hogy ne legyen nagyon egyértelmű a szitu.

4.png

Joan odáig van az ötlettől, és olyan elismeréssel néz Heddára, mint a középiskolás szürke kisegér az osztály legmenőbb csajára. Hedda azt mondja, azért segít neki, mert nem bírja Bette-t, közönségesnek tartja, és szerinte nem tartozik közéjük. Ezek után mindketten elvonulnak telefonálni, és a lejárató hadjárat végén koccintanak is.

5.png

6.png

Később a teraszon pihenik ki a fáradalmakat, Joan még most is vigasztalhatatlan, azt mondja, így is-úgy is Bette nyert. Joan hiába dolgozta halálra magát, egész életében ő volt a másodhegedűs, pedig neki jobb faszik voltak a partnerei és a filmjei is több bevételt hoztak. Ő a nagyobb sztár, a hollywoodi világ nagykövete, és mégis Bette-t jelölik, aki mindig is szart a tiszteletkörökre, és a connecticuti házába visszavonulva nagy ívben tojt a művészvilágra. Ezek után hiperventillál egy sort, amit Heddának kell leállítania azzal az ötlettel, hogy győzzön meg egy-két jelöltet, hadd vegye át helyettük a díjat. Így legalább ha nem Bette nyer, ő még mindig kiléphet a rivaldafénybe.

7.png

Tehát az esti vodka előtt Joan fogja magát, és tárcsázza a New Yorkban élő Geraldine Page-et, majd boszorkányos ügyességgel eléri a nőnél, hogy hadd vegye át helyette a díjat. Geraldine nincs nagyon feldobva, de a legenda iránti tiszteletből hagyja, hogy Joan rábeszélje, ne menjen el az Oscarra.

8.png

A következő megálló Anne Bancroft, aki a Broadway-n ad elő egy darabot. A szünetben megérkezik hozzá Joan, aki a szokásos dicséretbe csomagolt szurkálódás-taktikát tolja, jelen esetben gratulál Anne-nek, hogy milyen fantasztikus alakítást nyújtott a félig üres nézőtér előtt. Anne megköszöni, és eltémázgatnak egy kicsit az Oscarról. Anne amúgy se ment volna, és egyből rákérdez, örülne-e Joan annak, ha átvehetné helyette a díjat. Joan egészen meglepődik ezen az érdek nélküli kedvességen, és szabadkozva igent mond. Bancroft elmenőben még megdicséri a Baby Jane-t is, azt mondja, Joantől működött a film igazán. Crawfordnak könnyek szöknek a szemébe, az egész jelenet meghatóan közli az összekacsintást a két színésznő között.10.png

Na, gyün a glam-team a rezidenciába, ékszeres ember fehér kesztyűben dobozzal, mögötte rendőr, aztán az estélyi ruhás, végül a fodrász és a sminkes. Mamacita pattogó hanggal utasítja őket, hogy ne a szájuk járjon, hanem a kezük. Bette-t összesen egy ember gardírozza, egy kopasz pasi, aki vigyorogva sminkeli,  miközben a színésznő a jókívánságokat olvassa, amiket Warner küldött, meg Ronald és Nancy Reagan.

12.png

13.png

Joan azt mondja, az outfitje ezüst lesz, mert Edith Head szerint az ezüst elegánsabb, mint az arany. A sminkes csaj megkérdezi, hogy Joannek két Oscarja van-e, mire a nő a foga között szűri, hogy még nincs. Mamacita azonnal kármentesít, és elküldi a nőt, miközben Joan hajára a fodrász ezüstszínű port szór, nem tévedésből, tényleg ez a nagy ötlet, hogy ha már ezüst a ruha meg a köröm, akkor legyen ezüst a haj is. Oké.

14.png

Crawford kísérője nem más, mint George Cukor, aki el van ájulva a nő külsejétől, de azért megjegyzi, hogy ha lehet, ne legyen szánalmas, és ne próbálja elvenni Bette-től az estéjét. Mikor azt mondja a nőnek, hogy komolyan, te jobb vagy ennél, Joan ránéz, és kisétál azzal, hogy dehogy vagyok.

15.png

Olivia megérkezik Bette-hez, aki megállapítja a nőről, hogy bakker, te mindig jobban nézel ki nálam. A szőke színésznő a két Oscart nézegeti, de az egyik eléggé viseltes állapotban van, lejött róla kicsit az arany borítás, mert Bette a kezében szokta tartani, amikor az ágyból nézi a tévét. Davis azt mondja, a szobrocska arra a tökéletes estére emlékezteti, amikor mindenki állva tapsolt és mindenki kedves volt vele. Milyen szánalmas már, mondja, de Olivia együtt érez vele, mert zajlik a második válása, és ő is fosul érzi magát sokszor. Elmenőben Bette megígéri a két Oscarnak, hogy hazahozza a kisöccsüket.

16.png

Megérkeznek a sztárok a díjátadóra, Olivia és Bette is smúzol és gyors interjúkat ad, aztán megjelenik az ősz ezüst hajú Joan Crawford, és kezdetét veszi a Hogyan torpedózzuk meg Bette Davis estéjét haditerv. A színésznő elsőként egy komplett partit rendez a pihenőszobában, van kajapiaszimfónia, minden, amit akarsz. Az egyik szervező be is jön, hogy ezmiez, tilos privát partivá alakítani a pihenőt, de Joan röhög egyet és tölt a csávónak egy italt.

17.png

Bette az öltözőjében hiperventillál, mert nagyon akarja a díjat, de be is van kakkantva, hogy mi lesz a vége az estének. Olivia nyugtatja, nem lesz itt semmi gáz, chill out, inkább igyunk egy kicsit. Azon röhögnek, hogy Sinatra biztos megitta az összes piát, és Bette-nek az a fantasztikus ötlete támad, hogy menjenek le a pihenőszobába valami rendes kontyalávalóért. Olivia szerint nem kéne oda menni, Bette szerint miért ne.

18.png

Joan megint a szurkálódó modorával édeleg a 17 évesen Oscart nyerő Patty Duke-kal, szerencsétlen kiscsaj csak pislog egyet, mire Joan már háromszor beleköt, ilyenekkel, hogy ha tizenhét évesen már Oscart nyer, akkor innen csak lefele vezet az út, meg hogy minek hozta el a kiskutyáját, mert ez nem hölgyhöz illő. Itt tart, amikor Bette beront a terembe, és erre mindenki elnémul. Joan odasétál hozzá, és vigyorogva sok szerencsét kíván. Bette csak áll, Joant meg szólítják díjat átadni.

19.png

Következik a döntő pillanat, Joan kicsivel Bette mögött áll a színpad szélén a takarásban, Davis kábé mindjárt elájul, és Joan is remegő kézzel szívja a cigijét. Amikor a díjátadó kimondja Anne Bancroft nevét, Bette-n látszik, hogy nem kap levegőt, és teljes sokkban van. Crawford lehunyja a szemét, elmosolyodik, látszik rajta, hogy húsz kiló lement a szívéről. Óriás vigyorral veszi át a díjat, felolvassa a rövid beszédet, és mikor visszamegy, a könnyes szemű Bette-nek még ad egy utolsó nesze bazdmeg nézést.

22.png

23.png

Amíg Crawford a sajtószobában éli élete estéjét, és Gregory Peck fülébe sugdos az Oscarral a kezében, Bette és Olivia otthon ülnek és próbálják összekaparni magukat az események után. Bette azt hajtogatja, hogy történelmet írhatott volna, Olivia meg azt, hogy nem hiszi el, mi történt. Bette kiakad, hogy most már nem kap normális szerepet, az biztos. Joan hajnalban esik haza, és naná, hogy hazaviszi magával az Oscart, amit az éjjeliszekrényére tesz.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása