Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 1/1 – My First Adventure / Egypt, May 1908

2017. április 15. 17:11 - Gabba

Ezennel belecsapunk a filmtörténelem egyik legnépszerűbb hősének ifjúkori kalandjaiba, sőt felidézzük a teljes életpályát, amennyiben a sorozat után górcső alá vesszük majd a mozifilmeket is. A hogyvoltok nem az eredeti, az ABC-n 1992-93 között két évadot megért sugárzást, hanem a George Lucas által pár évvel később VHS-re újravágott sorrendet követik majd. Ennek hátránya, hogy kimaradtak az öreg Indy jelenetei, amelyekkel az epizódok kezdődtek és záródtak („bookends”), bár a hogyvoltokban természetesen megemlítjük majd őket. Cserébe viszont kaptunk jónéhány leforgatott, de adásba nem került epizódot valamint lineáris történetvonalat, ennek köszönhetően nem borult fel a tér-idő kontinuum… Mindezekből következően a blogon megszokott évadonkénti bontás helyett a fejezetek (Chapters) számát és a hozzájuk tartozó epizód(ok) címét tüntetjük fel.

A képanyagért nagy köszönet Aaannnaaa kolleginának!

indiana00.JPG

Az eredeti sorozat annak idején magyar tévén is látható volt, talán az RTL Klubon, a nyitó rész a "Young Indiana Jones and Curse of the Jackal" (A sakál átka) címen került adásba. 1992 márciusában kezdődik a történet egy meg nem nevezett New York-i múzeumban, az egyik iskolai csoportból kiválik két srác és futólépésben le akar lécelni az unalmas tárlatvezetésről. Ám nem jutnak messzire, mert egy idős félszemű fazon a botjával elgáncsolja őket. Mielőtt a srácok felháborodhatnának, az öreg mesélni kezd arról, hogy ez a múzeum egyáltalában nem unalmas, és egy csomó kiállítási tárgyat neki köszönhet.

indiana00.jpg

A bevezető narrációból megtudjuk, hogy bizony az öregúr is rendkívül fiatalon született: Henry Walton Jones juniorként 1899. július 1-én látta meg a napvilágot a New Jersey-i Princetonban. Apja a helyi egyetemen középkori történelmet tanított és kedves édesanyjával nagy szeretetben nevelték. Pár hónapos volt, amikor megkapta Indiana nevű kutyáját, egy alaszkai malamutot.

indiana01_01.jpg

indiana01_01_1.jpg

Iskolába nem nagy lelkesedéssel járt, mellé annál szívesebben, mert az őt érdeklő ismereteket jobb szerette saját maga megszerezni barátai társaságában. Ez az elektromosság megismerése során például kettős haszonnal jár: a kísérletezés nemcsak élesíti az elmét, hanem dizájnos frizurát is eredményez.

indiana01_02_1.jpg

Szülei egy szép napon azzal a hírrel fogadják, hogy a professzor papát több külföldi egyetem is meghívta előadást tartani, köztük a budapesti CEU is, személyesen Mr. Rezsi Szilárd és Mr. Káder János írt ezügyben neki levelet, ezért a család világkörüli útra indul. A kutyát sajnos nem vihetik magukkal, viszont az Angliába történt áthajózás után az ifjú Henry mégis kap maga mellé kísérőt: Miss Helen Seymourt, aki annak idején Oxfordban Jones seniort is tanította. Az első találkozástól azonban egyik fél sincs elragadtatva, a papa viszont ragaszkodik a legjobbhoz, így a kérdés hamar eldől. You wanted the best, you got the best, ahogy a Kiss zenekar koncertjeinek intrójából is tudjuk.

indiana01_02.jpg

Az ifjú Henry félelmei beigazolódnak, az Egyiptomig tartó hosszú hajóúton alig van lehetősége a fedélzetre feljönni, tanul, mint a güzü Miss Seymourral. Okos fiú, jól fog az agya, és egyik este vacsora közben villájával hadonászva élénk szavakkal ecseteli a társaságnak a múmiapreparálás lépéseit az agyvelő eltávolításától kezdve a belek szakszerű elrendezéséig. A szemléletes leírás hatására a társaság tagjai zöldre vált arccal egymás után hagyják el az asztalt, míg végül csak Jones senior marad, aki elégedett mosollyal nyugtázza, milyen gyorsan tanul a fia és gratulál neki a szakszerű előadáshoz.

indiana01_03.jpg

Kairóba érve a prof elkezd órákat adni az egyetemen, a fiú is szépen tanulgat otthon Miss Seymourral, aki egyik nap jutalomból kirándulásra viszi a gízai piramisokhoz és a szfinxhez. Természetesen tevén utaznak oda, és úgy döntenek, felmásznak a legkisebb piramisra. Arab kísérőjük egy idő után elkezd utánuk kiabálni lentről, én ugyan nem tudok arabul, de mintha a falafel és kuszkusz szavakat felismerném, bár lehet, hogy csak éhes vagyok. Pár pillanat múlva aztán kiderül, miről van szó: az arab 30 piasztert kért a fuvarért, de Miss Seymour csak 10-et adott neki. Henry aggódik, nem lesz-e ebből gond, de a tancinéni szerint az arabok szeretnek alkudni, elég lesz ennek a jóembernek a 10 is. Hát ez nem jön be, ugyanis a csúcsra felérve látják ám, hogy az arab a tevékkel szépen elindul vissza Kairóba. Hiába kiabálnak utána, mire lemásznak a piramisról, a kísérőnek már nyoma sincs.

indiana01_04.jpg

Na most mi lesz velünk közlekedési eszköz híján?, boronganak, ám ekkor a sivatag felől burnuszus alakot vesznek észre, aki a sivatag hajója helyett a csehszlovák ipar egyik csúcstermékével, Favorit kerékpárral közelít feléjük. Az illető nem más, mint Thomas Edward Lawrence, az ismert kutató és archeológus. Miss Seymour természetesen ismeri és bemutatja neki Jones professzor fiát, szólíts csak Nednek, mosolyog a régész. Majd olyasféle monológot nyom Henrynek, mint amilyennel Konc bácsi kápráztatta el Regős Bendegúzt: "Derék ember apád. Nagyon jól ismerem. Anyád valamivel kisebb apádnál. Így van-e?"

indiana01_05_1.jpg

Majd praktikus ötlettel áll elő: az éjszakai hideg ellen tevetrágyából rakjanak tüzet. A tűz mellett aztán sok érdekeset mesél a fiúnak a különféle vallásokról és az archeológiáról, amivel ugyan sok pénzt nem lehet keresni, viszont hallatlanul érdekes munka. Én is archeológus leszek!, jelenti ki Henry lelkesen. (Életre szóló döntés ez, mint tudjuk.) A tudományos szöveg mellett Lawrence azért hülyíti is a kiscsávót, mert mesél neki az éjszakánként életre kelő múmiákról is, akik csosszanó léptekkel haladnak a porban.

indiana01_05.jpg

Hogy másnap hogy jutnak vissza Kairóba, azt nem tudjuk meg, Henry mindenesetre elújságolja apjának a találkozást és hogy Lawrence meghívta őket a Királyok Völgyében folytatott ásatásokhoz. Jones senior engedélyt ad a részvételre, Miss Seymour már készíti is elő a szükséges holmikat. A prof átad egy noteszt a fiának, ebbe írja majd bele a fontos eseményeket és a régészeti leleteket.

Másnap egy kis hajóval indulnak el a Níluson felfelé, juniornak persze ilyenkor is tanulnia kell, most éppen egy Napóleonról szóló könyvet olvas. Az egyik helyi erő hosszasan fejtegeti, mennyire fontos a tudás, a monológot Lawrence fordítja Henrynek. Majd jó tanáccsal is szolgál: Akármelyik országba is kerülsz, tanuld meg a nyelvét, mert a nyelv a kulcs mindenhez. (Hogy úgy van, bólogatok egyetértően, és eszembe jut az ismert mondás, miszerint: nyelvében él a nemzet, bár nyelvével még senki nem nemzett.)

indiana01_06.jpg

A helyszínre érve a Rashid nevű helyi kapcsolattartó köszönti őket, később előkeveredik még egy régész, Howard Carter is. Találtak egy új sírt, ami ugyan nem fáraóé, de így is érdekes lehet, a helyiek szerint viszont átok védi. A régészeket ez persze nem érdekli és megbízzák a Demetrius nevű segéderőt, hogy robbantsa ki a lejáratot.

indiana01_08.jpg

Amíg elül a por, Carterék megmutatják Henrynek azt a sátrat, ahol a leleteket lajstromozzák: nemcsak felírják egy könyvbe, hanem a Pierre nevű fényképész még magnéziumos vakuval le is fényképezi őket.

indiana01_09.jpg

A feljegyzések szerint a most talált sír egy bizonyos Kháé, aki építész vagy mérnök lehetett a fáraó mellett. A régészek fáklyát ragadva sorra leereszkednek a sírba, bár az egyik belső ajtón figyelmeztető felirat fogadja a hívatlan látogatókat: Ki e sírba lép, azt tüzemmel égetem el! Rashid egy darabig matat az ajtón, de végül sikerül kinyitnia a Tuto lakatot és a társaság behatol a belső terembe. Az azonban üres, hádde hol a kincsek?, néznek egymásra. Felnyitják a szarkofágot, de abban csak Kha békésen heverő múmiáját találják, ezért nekiállnak titkos kamrát keresni. Végigtapogatják a falakat és végül meg is találják, az ajtaját is sikerül kinyitni, ám a kamrából valami mérges gáz tör elő. A csapat tagjai nyakuk közé szedik a lábukat, Miss Seymour meg a szoknyáját, és gyorsan kimenekülnek a szabadba. Majd reggel visszajövünk, addig kiszellőzik a kamra, mondja Carter, és a lejáróhoz Rashidot állítja őrségbe.

Rashid viszont reggelre eltűnik, az élénk képzeletű Henry azt vizionálja, hogy a múmia magával vitte a túlvilágra. A csapat ismét leereszkedik a sírba és a titkos kamrában rátalálnak Rashid holttestére, a múmia viszont eltűnt a szarkofágból! Lawrence a testen valami ezüst port talál és jó helyszínelő módjára mintát vesz belőle, ezt látva még Gibbs ügynök is elégedetten csettintene. Az odakint várakozó munkások persze bizonyítottnak tekintik az átok megfoganását, és rémülten rohangálnak fel-alá, Demetriusszal az élen.

indiana01_10.jpg

Lawrence egész nap azon töpreng, ki ölhette meg jó emberét, végül este úgy dönt, Henryvel és Miss Seymourral visszamegy a sírkamrába. Alaposan átvizsgálják a titkos kamrát, a falon Ned újabb írást vesz észre, ami szerint Kha a fáraótól egy lángoló szemű szent sakál szobrot kapott ajándékba. A lángoló szemek nyilván drágakövek lehettek, a kamrában levő szobor fején meg is találják a fejéket, viszont a kis szobor hiányzik róla és látszik, hogy nemrég távolították el. Megvan tehát az indíték, ezért ölték meg az őrt álló Rashidot, na de ki? És hová lett a múmia? Megannyi kínzó kérdés.

indiana01_11.jpg

Visszamennek a táborba, Lawrence a sátrában előszedi a mintának vett port és meggyújtja. Nagy lobbanással elég, ez tehát magnézium, amit ugyebár gyakran használnak fotózáshoz, mondja a régész. Tehát Pierre az első számú gyanúsított, Ned megbízza Henryt, hogy tartsa szemmel a fényképészt, amíg ő átvizsgálja a sátrát. Pierre a bokrok közt mászkál, majd óvatosan körbenéz és leereszkedik a sírba, Henry persze a nyomában.

indiana01_12.jpg

Látja, hogy Pierre újabb fényképeket készít, ezért igyekszik meghúzni magát az egyik sarokban. Igen ám, csakhogy ez egy újabb titkos fülke ajtaja, ami most kinyílik és a fiú hátraesik, egyenesen az eltűnt múmia karjába! Kis híján barna lett az alsógatyám, de Henry is megijedt, és nagy ordítozással a múmiával a nyakában kiborul a fülkéből. Szerencsére pont ekkor érkezik oda az őt kereső Lawrence és Miss Seymour, és így együtt elkapják Pierre-t.

indiana01_13.jpg

Ő azonban tagadja a gyilkosságot, tényleg csak fényképeket készített, mert jól fizetnek értük az újságok. Na de a magnéziumpor? Ja, kérlek alássan, hát azt másra is lehet használni, például robbantásra, mondja Pierre. Kicsit megpiszkálják a múmiát és a vászoncsíkok közé rejtve megtalálják a detonátorhoz tartozó robbantókart. Ned fejében világosság gyúl, mintha ott is magnézium lobbanna lángra: Demetrius, a robbantási szakértő a tettes! A görög sátra üres, nyilván megszökött és a kikötőbe tart, Ned bicajra pattan és száguld utána. Hála a csehszlovák ipar pompás teljesítményének, még a homokdombok között utoléri az öszvéren menekülő gyilkost. Lerántja a homokba és fojtogatni kezdi, hol vannak a drágakövek? Demetrius azonban csak annyit árul el, hogy biztos helyre rejtette, ahol sosem találják meg.

indiana01_14.jpg

A rejtély tehát csak részben oldódott meg, akinek ettől coitus interruptus-szerű érzése van, mint pl. nekem, azzal megnyugtatásul közlöm, hogy lesz itt kielégülés, de csak pár hogyvolttal később. A káros mellékhatások elkerülése érdekében addig is mindenki keresse fel partnerét!

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.04.15. 20:19:45

Végre-végre-végre! :- Még emléxem a nyitójelenetre, ahogy a szimpatikus srácokat elgáncsolja egy Dr. Mengelének kinéző öregember! :-) A bevezető technikai része azt jelenti, hogy VHS-en nézted meg az egészet? De akkor hogy keletkeztek a képek? Még el sem kezdődött, már megannyi rejtély! :-) Ráadásul a főszereplő is egész kis korában született? Micsoda előjel lehetett ez a későbbi kalandos életére nézve! És Miss Seymournak vajon tetszett volna a KISS zenekar mottója? :-) Egyiptom jó hely, ott laknak a múmiák! Peremeshegyek meg nálunk Mehicóban is vannak, szeretem őket, mint sakál a vokált! Kevesen tudják, de az említett lény, (nem, nem a múmia) nagyon muzikális jószág! :-) Találkoztak Arábiai Lawrencével, aki átbicajozta a sivatagot? Biztos nyári gumik voltak fent, amik nem kaparnak el a több emeletnyi homokban :-) A notesz jó ötlet, nekem is van. A nyelvekről jut eszembe, igen sokan járhattak már Fransziaországban! :-) Demetrius tuti görög, mindÉg azok csinálják a műszaki háttérmunkát és gyanúsan rosszarcúak! Kincs, sakál, kóbor lómúmia? Már csak a szkarabeusz bogarak hiányoznak!
TuTTam, hogy Domesztosz lesz a hunyó! Izgatottan (na, azért semmi kókuszos intercuccos!) várom a folyatá… , izé .. , folytatást! :-)
Köszi a hogyvoltot, remek lett ismét! :-)

Flankerr 2017.04.15. 22:49:29

Nem VHS-n nézte szerintem :)
"amennyiben a sorozat után górcső alá vesszük majd a mozifilmeket is"
Ez kiváló hír, és az is hogy újra Gabba HV a szokásos kiváló minőségben

Gabba 2017.04.16. 01:12:03

@Pácsó Ármándó: @Flankerr:
nem vhs-ről, hanem a kedves kollegina netboltos ajándékáról :)

anno öreg Indyt nem nagyon bírtam, de az tény, hogy hiba volt elhagyni a vhsre/dvdre történt újravágáskor. szerencsére egy rajongó összeszedte az összes bookends jelenetet és feltöltötte a tudjukhova Old Indiana Jones Chronicles címen

Gabba 2017.04.18. 15:02:37

@Pácsó Ármándó: vitorláid duzzadnak már? Paint it black! :)

Pácsó Ármándó 2017.04.18. 16:45:03

@Gabba: Bazzároskulcs!
Már csütörtökön kezdés?! Még sehogy se állok!
Mindenki a kötelekhez! Vitorlát bonts, cél az I.F., előre! :-)

A_Rézi 2017.04.18. 16:54:58

Jaj, de imádtam ezt a sorozatot!!!! :) :) :) Köszönet a hogyvoltért!
Bár (nyilvánvaló okokból) én a Sean Patrick Flanery-s epizódokat részesítettem előnyben, aki mielőtt Boondock Saint lett, azért elég jó kis ifjú Indy volt... <3

Gabba 2017.04.18. 19:24:10

@A_Rézi: mivel időrendben fogunk haladni, a fiatal Seankára még várnod kell vagy nyolc részt :)

@Pácsó Ármándó: de mi az az I. F.?

Pácsó Ármándó 2017.04.18. 19:35:43

@Gabba: Rejtvény! :)
A megfejtő kérhet képet a hogyvoltba! :-)

@A_Rézi: Az egy jóképű kölök vót, emléxem én is :-)

Gabba 2017.04.19. 19:28:02

@Pácsó Ármándó: 24 órája töröm a fejem a rejtvényen: Izgalmas Folytatás?

Pácsó Ármándó 2017.04.19. 21:10:25

@Gabba: Nagyon jó a megfejtés és pont hasonlít a katonaságnál hangoztatott "Cél az IstenFasza! Előre!" lelkesítő felszólításhoz :-))
Csapataim felkészültek a harcra, ha minden jól megy, nemsokára kikötök! :-)

Gabba 2017.04.19. 23:24:11

@Pácsó Ármándó: eltaNáltam, tényleg?
akkor már kérek is képet a hogyvoltba: Maxtól a Rózsaszín részek címűt, a teljes sorozatot :)

Pácsó Ármándó 2017.04.20. 05:48:39

@Gabba: Nem találtad el, de nagyon jó a megfejtésed :-) Max most épp üzletasszony, nem tudom mennyit fog rózsaszíneskedni ebben az évadban. Drukkolunk neki! :-)

Terézágyú 2017.04.24. 15:43:56

Na végre megint egy igazi sorozat hogyvoltja!!! Persze ehhez át kellett törni az édenhotelek meg barátokköztök hogyvoltjain.... :(

Gabba 2017.04.25. 07:33:59

@Terézágyú: csapásokat kapunk, és csapásokat adunk, csapataim harcban állnak, szorgos népünk győzni fog! Indy még akkor is itt lesz, mikor már az édeneseknek bealkonyult :))

@Gyöngypipi: köszi a mindent, a népi mondáson azóta is vihogok :D
szóval heti egy a terv, kivéve a fickósabb napokat (ha lesznek :)

Gabba 2017.04.25. 17:40:17

@Gyöngypipi: sok közös van bennünk, jegyzem meg pirulva :)

Pácsó Ármándó 2017.04.25. 17:43:09

@Gyöngypipi: @Gabba: Lapulni lapulnak, csak fel kéne támadni. A harcoló ha(b/d)testeknek :-)
A péntek egy jó nap szokott lenni erre! :-)

Gabba 2017.04.25. 17:58:43

@Pácsó Ármándó: ha te is elkészülnél addigra, pénteken lehetne dupla behatolás... :D

Pácsó Ármándó 2017.04.25. 18:14:18

@Gabba: Valami azt súgja, hogy téLLeg átnézted a szakirodalmat! :DDD

Gabba 2017.04.26. 09:44:33

@Gyöngypipi: részemről a kisztihand! :)

Pácsó Ármándó 2017.04.26. 09:59:05

@Gyöngypipi: @Gabba: Amúgy sem lennék kész olyan hamar. A hogyvoltal, nem K. KataliNNyal :-)

AaannnaaA 2017.05.01. 11:17:01

@Gabba: @Pácsó Ármándó: Asszem szólnom kell az ápoló néniteknek, mert ha Titeket összeereszt, annak mindig meglehetősen meredek szópárbaj a vége :)
Az I.F. amúgy nem Ismeretlen Föld?

Gabba 2017.05.01. 13:24:23

@AaannnaaA: hurrá, ideért végre a kollegina is! :)

AaannnaaA 2017.05.01. 13:40:01

@Gabba: Lecsekkolom mit hoztál ki az átadott adathalmazból :) Le a kalappal, szokás szerint! Bár ez megint olyasmi, amit főleg olvasni jó, nézni max. gyerekfejjel volt izgi :)

Pácsó Ármándó 2017.05.01. 17:34:43

@AaannnaaA: Jé, és kitalálta! :-)
Kérhetsz képet a hogyvoltba :-)

AaannnaaA 2017.05.01. 17:51:19

@Pácsó Ármándó: Szuper! Hát, ha kérhetek, akkor Flintről, amennyi csak a sztoriba belefér :) Lehet, hogy nem a legjobb pasi a felhozatalban, de az egyik legjobb karakter és a színész sem piskóta.

Gabba 2017.05.01. 18:14:54

@AaannnaaA: én már nem bírom az izgalmakat, csak az ilyen lightosakat...

amúgy grat a megfejtéshez, irigykedek

@Pácsó Ármándó: lehetnél már iktatva :)

Pácsó Ármándó 2017.05.01. 18:48:02

@Gabba: Hétköznap leszek, megtudtam :-)

@AaannnaaA: Oké, a harmadikban várható, a kettő már kész :-)

Gabba 2017.05.02. 07:59:48

@Pácsó Ármándó: méghogy hétköznap?! nekünk az mindig ünnepnap! (nyelv visszahúz :)

Pácsó Ármándó 2017.05.02. 08:57:42

@Gabba: Ez igaz, nem tehetek úgy, mintha nem lenne az! :-))
(A nyelvről jut eszembe: egy csinos nőt átirányítottam hozzád Káma-Szutra ügyben!)
süti beállítások módosítása